Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов

Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов

24 Травня 2023
2898
24 Травня 2023
09:00

Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
2898
У випуску — про наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію в Міноборони.
Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов
Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов

Юрій Ніколов на 11-му місяці великої війни опублікував розслідування про масштабну корупцію у Міністерстві оборони України. Як йшлося в розслідуванні, тамтешні посадовці купували харчі для війська за цінами у два-три рази вищими за ринкові. Розслідування кинуло тінь на міністра оборони Олексія Резнікова, який якраз мав презентувати нашу країну на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», його задачею було переконати партнерів нарешті дати танки та іншу зброю Україні. Тож яка необхідність була в Юрія Ніколова публікувати це розслідування у настільки драматичний для країни час і які наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію у Міноборони? 

Про це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили із автором резонансного розслідування, редактором видання «Наші гроші» та дописувачем «Дзеркала тижня» Юрієм Ніколовим.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox, NV Подкасти та інших подкастингових платформах.

00.00 «У людей виникає фрустрація від великої кількості антикорупційних розслідувань у медіа» — так думають про журналістські розслідування науковці. Чи такого ефекту хотів досягти журналіст-розслідувач?

04.45 Щось принципово змінилося після скандалу навколо закупівель Міноборони? Почому закуповують яйця в МО? Перша стаття Юрія Ніколова про корупцію вийшла у 2012 році.

13.00 Про реакцію на розслідування від Міноборони: «Таке враження, що я миттєво опинився в Росії, де саджають не корупціонера, а того, хто пише про корупцію».

14.20 Про реакцію Джо Байдена на «яєчний» скандал: «Через дві години Байден каже: ось вам танки Abrams! А Шольц: ось вам танки Leopard»!

18.30 Про те, як десятиріччями з усіх олігархічних телеканалів переконували, що українці «генетично корумповані».

29.30 «У нас на озброєння йшло в 10 разів менше, ніж на «велике асфальтування».

31.40 Like, share, comment – ти можеш це зробити, і президент побачить твою реакцію.

36.55 Як читати і як перетравлювати антикорупційні розслідування? Поради Юрія Ніколова.

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Оленою Гусейновою про скандал з Лінор Горалік та історії, в які нас втягують псевдоліберальні російські медіа, з воєнним істориком Василем Павловим про «победобєсіє» у масовій культурі, а також із комунікаційницею Веронікою Вельч про те, як завдяки медіа Трамп став «своїм» для американців. 

Також рекомендуємо: «ДМ» нещодавно запустив подкаст із назвою «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках наших онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки Українському радіо передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2898
Читайте також
18.06.2023 15:00
Вадим Міський
Наталка Соколенко
«Детектор медіа»
2 321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду