Погано, що медіа не перепросили перед читачами за фейкову новину про «апокаліпсис». Гість подкасту «Медіуми» — Дмитро Раєвський

Погано, що медіа не перепросили перед читачами за фейкову новину про «апокаліпсис». Гість подкасту «Медіуми» — Дмитро Раєвський

24 Вересня 2023
5117
24 Вересня 2023
16:00

Погано, що медіа не перепросили перед читачами за фейкову новину про «апокаліпсис». Гість подкасту «Медіуми» — Дмитро Раєвський

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
5117
У випуску — про те, як деякі загальнонаціональні українські медіа розмістили фальшивку про кінець світу з виразним російським шлейфом як справжню новину зі сфери науки.
Погано, що медіа не перепросили перед читачами за фейкову новину про «апокаліпсис». Гість подкасту «Медіуми» — Дмитро Раєвський
Погано, що медіа не перепросили перед читачами за фейкову новину про «апокаліпсис». Гість подкасту «Медіуми» — Дмитро Раєвський

Мова про «новину» від такого собі Егона Чолакяна, який видає себе за вченого з NASA. Він нібито побачив проблеми у ядрі Землі, які можуть призвести до «апокаліпсису», а врятувати від неминучого «кінця планети» можуть Джо Байден, Сі Цзіньпін і… Путін. А також про проблему медіагігієни та відповідальності журналістів за помилки, які трапляються в будь-якому ЗМІ, адже вибачень за публікацію цієї проросійської фейкової історії досі немає.

Про це ведуча подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко поговорила з Дмитром Раєвським, редактором видання «Бабель».

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox, NV Подкасти та інших подкастингових платформах.

02:20 Ця історія назбирала пів мільйона переглядів лише на одному медіа, яке зробило про це «новину»;

02:30 Чому «Бабель» написав про чергову історію зі сфери теорії змов;

03:07 Чолакян, очевидно, не той, за кого себе видає, він позиціює себе як американський науковець;

03:40 Він побачив щось у ядрі Землі із супутника, який ще не запустили на орбіту;

04:00 Люди почали засипати листами редакційну пошту «Бабеля» з вимогою написати про загрозу «апокаліпсиса»;

04:50 «Ми поспілкувалися на цю тему зі справжніми вченими»;

05:10 Дуже дивними виглядають соціальні мережі Егона Чолакяна;

06:50 Уся ця кампанія запускалася для того, щоб запостити великий портрет Путіна;

09:30 В українських медіа небагато грошей витрачається на висвітлення подій у сфері науки;

12:00 Теми науки погано «заходять» нашій аудиторії, але якщо написати «планеті кінець» — заходять;

14:00 Погано, що нема дисклеймеру тих медіа, які розмістили цю новину. Вони мусили написати читачам: «Ми облажалися», але не зробили цього;

15:10 Кампанія насправді ширша, і вона не зараз почалася, ми відстежили зв’язок Creative Society (просуває Чолакяна й теорію про апокаліпсис. — «ДМ») і «АллатРа»;

15:50 Вони просували тезу, що зміна клімату — це природне явище, треба продовжувати користуватися нафтою та газом;

19:40 Егон Чолакян репостить Катерину Одарченко, українську політологиню, без перекладу українською мовою;

24:35 Частина антинаукових організацій якимось чином пов'язана з Росією;

27:00 Мене порадували регіональні медіа, які відмовилися цю історію друкувати, хоча на них тиск був більший.

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Ярославом Зубченком про непокараних пропагандистів, які досі присутні в українських медіа, з Володимиром Бойком про великі багатства, які приховує не тільки українська земля, а й українська влада, Олександром Зінченком про вихід України з СРСР і роль українців у розпаді Радянського Союзу, з Олегом Батуріним про медіа, які тепер працюють на нових російських господарів, створені колаборантами й окупантами; з Вікторією Польченко про те, як журналісти оцінили ідею народних депутатів прибрати український дубляж із кінотеатрів; із Дмитром Тужанським про те, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан встановив владу над медіапростором у своїй країні; з Вірою Валлє про утилітарне значення свободи: як бажання бути вільною людиною робить нас ефективними, а небажання — перетворює на дурнів; із Галиною Петренко про авторитет громадських організацій і російську брехню; з Олегом Сампіром про казкові посади та реальні справи Олександра Вілкула під час великої війни; з Оксаною Скиталінською про історії на тему здорового харчування, в які нас втягують медіа; з Юрієм Ніколовим про наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію в Міноборони; з Оленою Гусейновою про скандал із Лінор Горалік та історії, в які нас втягують псевдоліберальні російські медіа; з воєнним істориком Василем Павловим про «победобєсіє» в масовій культурі, а також із комунікаційницею Веронікою Вельч про те, як завдяки медіа Трамп став «своїм» для американців.

Також рекомендуємо: Подкаст «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках нашої групи онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі.

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки «Українському радіо» передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5117
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду