Побєдобєсіє: історія хвороби. Гість подкасту «Медіуми» — воєнний історик Василь Павлов

Побєдобєсіє: історія хвороби. Гість подкасту «Медіуми» — воєнний історик Василь Павлов

9 Травня 2023
3026
9 Травня 2023
09:00

Побєдобєсіє: історія хвороби. Гість подкасту «Медіуми» — воєнний історик Василь Павлов

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
3026
Як спершу в Радянському Союзі, а потім і в Росії творили фейкову історію Другої світової війни, та яку історію замість «побєдобєсія» має створити Україна.
Побєдобєсіє: історія хвороби. Гість подкасту «Медіуми» — воєнний історик Василь Павлов
Побєдобєсіє: історія хвороби. Гість подкасту «Медіуми» — воєнний історик Василь Павлов

У подкасті «Медіуми» Наталка Соколенко та Вадим Міський розбиратимуть історії, в які нас втягує медіаіндустрія. У другому випуску подкасту «Медіуми» говоримо з воєнним істориком Василем Павловим про те, як спершу в Радянському Союзі, а потім і в Росії творили фейкову історію Другої світової війни, та яку історію замість «побєдобєсія» має створити Україна.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox та інших подкастингових платформах.

02:56 Декілька років у Радянському Союзі відзначалося два дні перемоги — над Німеччиною і над Японією.

06:49 Як трансформувався образ Другої світової та перемоги в радянських медіа, літературі, кінематографі.

11:04 Як у путінській Росії свято перемоги перетворюється на «побєдобєсіє». «Бессмертный полк» як нова «традиція»: звідки він узявся.

18:20 Кого Путін формує наративом про «Бессмертный полк».

19:30 Дії російської армії під Бахмутом — калька дій радянської армії під Ржевом.

22:05 Імідж «радянських визволителів» — як заплющували очі на два мільйони зґвалтованих німкень та інші звірства росіян часів Другої світової.

29:03 За версією Путіна, Росія перемогла би Гітлера «і без України»: чи так це? Також про український слід у Мангеттенському проєкті, як українці допомагали США та Великій Британії воювати з нацизмом.

35:14 Подивитися на історію Другої світової «українськими очима». Досвід яких країн може бути для нас корисним.

43:13 Зараз ми фактично завершуємо Другу світову війну.

Також рекомендуємо: «ДМ» нещодавно запустив подкаст із назвою «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на шпальтах наших онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі.

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки співпраці з «Українським радіо» передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік від Херсона, розповіла, що ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв’язок із реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3026
Читайте також
18.06.2023 15:00
Вадим Міський
Наталка Соколенко
«Детектор медіа»
2 321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду