Дарія Каленюк: Відновлення е-декларування допоможе суспільству не лише пасивно засуджувати корупцію, а й активно боротися з нею

Дарія Каленюк: Відновлення е-декларування допоможе суспільству не лише пасивно засуджувати корупцію, а й активно боротися з нею

17 Серпня 2023
956
17 Серпня 2023
16:33

Дарія Каленюк: Відновлення е-декларування допоможе суспільству не лише пасивно засуджувати корупцію, а й активно боротися з нею

956
Між закриттям інформації з міркувань безпеки декларантів та інструментом громадського контролю українське суспільство обирає друге.
Дарія Каленюк: Відновлення е-декларування допоможе суспільству не лише пасивно засуджувати корупцію, а й активно боротися з нею
Дарія Каленюк: Відновлення е-декларування допоможе суспільству не лише пасивно засуджувати корупцію, а й активно боротися з нею

Все більше громадян пов’язують ефективність боротьби з корупцією в Україні зі спроможністю держави протистояти російській агресії. На цьому наголосила виконавча директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк під час панельної дискусії «Протидія корупції під час війни: ставлення громадян, висвітлення в медіа та пріоритети для країни», яка відбулася 17 серпня у пресцентрі «Укрінформу». 

За словами Каленюк, згідно з результатами соціологічних досліджень Міжнародного центру української перемоги, 33% українців вважають корупцію серйозною безпековою загрозою. Для порівняння — близько 25% опитаних назвали головною безпековою загрозою ймовірний новий наступ росіян на Київ. І ще менше вважають такою загрозою можливий ядерний удар з боку Росії.

«Позитив цього у тім, що, оскільки це екзистенційна загроза, громадяни готові діяти і захищати свої інтереси. Мінусом є те, що далеко не всі державні органи, в тому числі ті, які покликані здійснювати ефективне використання державних ресурсів на оборону і безпеку, готові працювати без корупційних зловживань», — зауважила виконавча директорка ЦПК.

Вона нагадала, що у перші місяці повномасштабного вторгнення громадські організації й медіа свідомо наклали табу на будь-яку критику влади і не виносили в публічний простір питання, пов’язані з недостатньою ефективністю використання державних ресурсів. Однак згодом зрозуміли, що проблема посилюється і потребує суспільної уваги. Кульмінацією, за словами Каленюк, стала стаття засновника проєкту «Наші гроші» Юрія Ніколова про зловживання у закупівлях Міністерством оборони харчів для українських військових

Після того журналісти і громадські організації відмовились від самоцензури і почали публічно критикувати владу. Так, погоджується Каленюк, корупційні скандали в Україні використовуються російською пропагандою для того, щоб підірвати довіру до нашої країни з боку антипутінської коаліції і послабити західну підтримку. «Однак ми вирішили, що мобілізуємось і будемо пояснювати міжнародним партнерам: дивіться, навіть під час повномасштабного вторгнення, навіть коли над нами щодня літають ракети, в Україні діють громадянське суспільство і вільні журналісти-розслідувачі, які здатні викривати корупцію навіть в секторі оборонки. Покажіть ще якусь країну у світі, де таке відбувається. І такі аргументи діють», — стверджує активістка.

Ба більше, критика з боку суспільства — не тільки від громадських організацій та журналістів, а ще й від волонтерів — дуже тонізує владу, дуже мотивує її. Навіть більше, ніж вимоги міжнародних партнерів. 

«От зараз, наприклад, іде дуже жвава дискусія про повернення обов’язкового декларування статків чиновників, скасованого з початком великої війни, і оприлюднення електронних декларацій. Міжнародні партнери дуже м’яко ставляться до необхідності повернути публічність в цьому питанні. Але суспільство, більше 95% громадян, вважають за необхідне повернути публічне декларування, не очікуючи, поки завершиться війна. І цей запит потужний, він впливає на те, як діють політики», — вважає Дарія Каленюк.

Вона нагадала, що Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення е-декларування. У ньому, на думку виконачої директорки ЦПК, є серйозні шпарини, завдяки яким чиновники можуть приховати статки. «Але я сподіваюсь, що ми дотиснемо парламент закрити ці шпарини та повернути електронне декларування в тому вигляді, в якому воно було до 24 лютого 2022 року, звільнивши від нього лише військових. І відбудеться це саме через вимогу суспільства і суспільний тиск», — каже Каленюк.   

На її переконання, між закриттям інформації з міркувань безпеки декларантів та інструментом громадського контролю українське суспільство обирає друге: «Як громадяни можуть долучатися до боротьби з корупцією? Викривати її. Але кількість інструментів для цього зменшилася. В тому числі — й через скасування декларування. Без доступу до декларацій дуже важко проконтролювати, які статки, приміром, керівник обласної ради чи місцевий прокурор нажив під час війни. З поновленням доступу це можна зробити».

На переконання активістки, поновлення е-декларування поверне громадянам можливість не лише пасивно перейматися проблемами корупції, а й активно викривати її. А викриття корупції є важливим інструментом протидії їй.  

Раніше «Детектор медіа» з посиланням на соцдослідження повідомляв про те, що українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

Також ми писали про те, що українці більше бояться корупції під час відбудови країни, ніж повторення війни.

  Читайте також:

Фото: Daria Kaleniuk / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
956
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду