detector.media
Вадим Міський
Наталка Соколенко
«Детектор медіа»
24.05.2023 09:00
Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов
Навіщо медіа втягують нас в історії про корупцію? Гість подкасту «Медіуми» — Юрій Ніколов
У випуску — про наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію в Міноборони.

Юрій Ніколов на 11-му місяці великої війни опублікував розслідування про масштабну корупцію у Міністерстві оборони України. Як йшлося в розслідуванні, тамтешні посадовці купували харчі для війська за цінами у два-три рази вищими за ринкові. Розслідування кинуло тінь на міністра оборони Олексія Резнікова, який якраз мав презентувати нашу країну на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», його задачею було переконати партнерів нарешті дати танки та іншу зброю Україні. Тож яка необхідність була в Юрія Ніколова публікувати це розслідування у настільки драматичний для країни час і які наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію у Міноборони? 

Про це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили із автором резонансного розслідування, редактором видання «Наші гроші» та дописувачем «Дзеркала тижня» Юрієм Ніколовим.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox, NV Подкасти та інших подкастингових платформах.

00.00 «У людей виникає фрустрація від великої кількості антикорупційних розслідувань у медіа» — так думають про журналістські розслідування науковці. Чи такого ефекту хотів досягти журналіст-розслідувач?

04.45 Щось принципово змінилося після скандалу навколо закупівель Міноборони? Почому закуповують яйця в МО? Перша стаття Юрія Ніколова про корупцію вийшла у 2012 році.

13.00 Про реакцію на розслідування від Міноборони: «Таке враження, що я миттєво опинився в Росії, де саджають не корупціонера, а того, хто пише про корупцію».

14.20 Про реакцію Джо Байдена на «яєчний» скандал: «Через дві години Байден каже: ось вам танки Abrams! А Шольц: ось вам танки Leopard»!

18.30 Про те, як десятиріччями з усіх олігархічних телеканалів переконували, що українці «генетично корумповані».

29.30 «У нас на озброєння йшло в 10 разів менше, ніж на «велике асфальтування».

31.40 Like, share, comment – ти можеш це зробити, і президент побачить твою реакцію.

36.55 Як читати і як перетравлювати антикорупційні розслідування? Поради Юрія Ніколова.

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Оленою Гусейновою про скандал з Лінор Горалік та історії, в які нас втягують псевдоліберальні російські медіа, з воєнним істориком Василем Павловим про «победобєсіє» у масовій культурі, а також із комунікаційницею Веронікою Вельч про те, як завдяки медіа Трамп став «своїм» для американців. 

Також рекомендуємо: «ДМ» нещодавно запустив подкаст із назвою «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках наших онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки Українському радіо передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY