Репетиція війни

11 Вересня 2008
26067
11 Вересня 2008
12:02

Репетиція війни

26067
Огляд політтехнологій у медіа за 21 липня – 15 серпня 2008 року.
Репетиція війни
Велика повінь у Західній Україна та війна у Грузії стали тлом, на якому почала розгортатися велика політична війна між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко. Звичайний глядач, захоплений і вражений перебігом порятунку від повені та жахливими гуманітарними наслідками катастрофи, дезорієнтований суперечливою інформацією про конфлікт між Грузією та Росією в Південній Осетії, міг і не зауважити як Президент і прем’єр-міністр спалювали мости до примирення та співпраці.
 
У своєму огляді ми не будемо торкатися особливостей висвітлення таких ключових подій телеканалам як війна в Грузії чи святкування 1020-річчя Хрещення Русі, що вже неодноразово було зроблено іншими авторами «Детектор медіа». Натомість, ми спробуємо показати, як у ситуаціях, що вимагали від політичних лідерів забути про всі внутрішні протиріччя заради нейтралізації загроз державі, Ющенко, Тимошенко, Янукович та решта політичних гравців намагалися маніпулювати громадською думкою заради здобуття сумнівних тактичних успіхів.
 
Потоп (майже за Сенкевичем)
24 липня грозові хмари насувалися не лише на західну Україну, а й на Кабінет міністрів. Під час своєю піврічної прес-конференції Президент України майже відкрито назвав прем’єр-міністра своїм головним суперником у боротьбі за переобрання на посаду у 2010 році. При цьому Ющенко заявив, що не вірить у можливість підтримки своєї кандидатури з боку БЮТ, а тому відкидає будь-які непублічні домовленості з Тимошенко, які торкатимуться цього питання.
 
Крім того, Президент водністю відкидає можливість пошуку компромісу з урядом в бюджетній сфері та висуває зустрічні вимоги ультиматуми: проект бюджету на 2008 рік може бути лише на основі пропозицій Банкової. Далі Тимошенко пригадують усе: і непрозорі переговори з Росією щодо цін на газ на наступний рік і невдалу боротьбу з інфляцією.
 
Інформаційний удар Банкової по Тимошенко 24 липня готувався заздалегідь:
 
  • 21 липня Секретаріат Президента оприлюднює три нові укази про призупинення трьох постанов уряду стосовно приватизації обленерго, Турбоатому, Одеського припортового заводу та про порядок організації земельних аукціонів. Тимошенко позбавлено джерел виконання її соціальних обіцянок
 
  • Того ж дня член Європарламенту і близький друг Віктора Пінчука Марке Сівец заявляє в інтерв’ю «Українському тижню», що Тимошенко восени піде у відставку, щоб почати свою передвиборчу кампанію та спровокувати в країні політичну кризу
 
  • 22 липня Віктор Балога звинуватив Тимошенко у пошуку «корупційної ренти» через блокування ініціатив Президента з аверсного використання нафтопроводу «Одеса – Броди»
 
  • 23 липня Віктор Балога звинуватив Тимошенко у таємній змові з Віктором Януковичем та Кремлем на шкоду національним інтересам та стабільності в країні.
 
Мета такої масованої атаки – підготовка громадської думки до варіанту відставки Тимошенко та переформатування коаліції. На такий розвиток подій натякнув і сам Президент 24 липня, зазначивши, що новий проект бюджету на 2008 рік має стати результатом «консолідації парламентських сил як всередині, так і за межами коаліції».
 
По-друге, в Секретаріаті вирішили використати старий прийом «стигматизації» – Тимошенко назвали головним претендентом на посаду президента, щоб налаштувати проти неї усіх суперників, в тому числі Януковича, Литвина і навіть союзника Луценка. Таку ж технологію використовувала команда Кучми проти більш популярних Марчука, Лазаренка і Ющенка, називаючи їх претендентами на посаду, які прагнуть дістатися неї за всяку ціну. Суть технології полягає у тому, щоб створити в людей упередженість до сприйняття будь-яких кроків «стигматизованого» політика, запевнити глядачів у тому, що політик дії виключно в інтересах захоплення влади, а не піклування інтересами країни.
 
По-третє, Секретаріат такими заявами намагався очевидно реабілітуватися в очах своїх союзників з прагматичного, бізнесового крила Партії регіонів, які зазнали відчутної поразки при провалі вотуму недовіри уряду Тимошенко. 24 липня синхронно із заявами Президента з’являється коментар ультрапроросійського «регіонала» Вадима Колесниченка, який прогнозує, що восени Тимошенко знову будуть оголошувати недовіру.
 
Зрештою, така заява Ющенка могла бути й публічним зверненням до власників найбільших українських ФПГ: «Вибирайте: або я, або – вона».
 
Цікаво те, що важливі політичні меседжі Президента у той же день побачив лише СТБ, 5-й канал, «Плюси», ТРК «Україна», НТН, Перший національний. Решта, навіть «Інтер» та ICTV, проігнорували його заяву проти, зосередившись на президентській критиці інфляції та газових переговорів з Росією та на його впевненості в тому, що його колишній фаворит Давид Жванця причетний до отруєння.
 
Ющенко визнав Тимошенко за потенційну конкурентку Заглавие: Ющенко визнав Тимошенко за потенційну конкурентку
СТБ: Передача "Вікна-новини"
24.07.2008
 
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Ющенко визнав Тимошенко за потенційну конкурентку. Сьогодні він заявив, що впевнений - його помаранчева побратимка візьме участь у президентських перегонах 2010-го. Водночас президент звинуватив прем'єра в невиконанні коаліційної угоди і небажанні йти на компроміси. Тож заявив, що й сам не поступатиметься урядові щодо законопроектів.
 
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Мене мало цікавлять дебати по 2010 року. Це я в 10-й раз хочу повторити. Я ні з ким на компроміси ні на які не піду. Я не буду просить під столом якихось преференцій. Я ніяких угод не буду підписувати. Я просто буду вимагати - шановні якщо у нас є документ, який відповідає національним пріоритетам - навіть якщо цей документ політичного характеру, давайте відмовимось від авантюр. Політика уряду і політика президента повинні бути синхронні".
 
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Ці слова Ющенко говорив під смалким сонцем, на галявині для прес-конференцій у Секретаріаті. За понад годину президентської промови телекамери настільки розпеклися на осонні, що їх понакривали паперовими календарями з зображеннями голови держави та вселенського патріарха - їх роздавали заздалегідь. Ющенко став першим президентом України, секретаріат котрого запровадив таку відкриту форму спілкування з пресою на галяві. Запозичили її зі Сполучених штатів, де, за традицією, влітку господар Білого Дому спілкується з журналістами на зеленому газоні чи не кожного тижня.
 
 
У президента сьогодні була гаряча зустріч із пресою.
5-й канал: Передача "Час інтерв'ю"
24.07.2008
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: У президента сьогодні була гаряча зустріч із пресою. На галявині, під палючим сонцем, пройшла прес-конференція глави держави "Підсумки життя країни за півроку. Яким воно було у внутрішній політиці, у зовнішній та, окремою темою, святкування 1020 річча хрещення Київської Русі.
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Президент ще не з`явився, а у журналістів уже мокрі спини. Не від, а до роботи. на зеленій галявині президентського секретаріату не менше 35 в тіні. І цю саму тінь, з самого ранку, масово окупувала найспритніша преса. На сонці, а воно майже усюди, усі 45. щоб хоч якось охолодитись, в хід іде все, що під рукою. А під нею, переважно, роздані до спілкування прес-релізи. Ющенко ніби і спілкується із журналістами, а більше передає привіти та побажання сусідам з Грушевського. Його настрій у п'яти словах: "Я не підпишу такий бюджет". Цю фразу керманич повторює тричі, щоб у Кабміні нарешті зрозуміли, без врахування президентських пропозицій - бюджету 2008 не бути. А пропозиції такі: десять додаткових мільярдів людям, решта - армії, Нафтогазу та Дніпровській ГЕС. І як бонус - вищі ціни на газ для населення.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Якщо ми чесно бажаємо цій нації розквіту і процвітання, а енергетичній галузі - стабільності, ми повинні говорити про адекватні ціни. Прикладом, як політика адекватних цін може формуватись - є політика за останні 7 - 8 місяців в Російській федерації. По відношенню до комунального сектору, до населення і до промислового споживача".
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Та журналістів цікавить не політика, а політики. А найбільше - майже безпаспортний кум президента. Чи причетний Давид Жванія до отруєння, Ющенко відповідає як ніколи лаконічно.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Дві короткі, абсолютно чесні відповіді. По першому питанню - думаю, так, це м`яка форма відповіді. По другому - переконаний, так".
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Друге "Так" лунає у прем'єрський город. Ющенко не сумнівається, Тимошенко, таки, підсиджує його. І вона вже на низькому старті перед президентськими перегонами 2010. брати з прем'єра приклад і націлитися на старт керманич пропонує і сусідам Росіянам. Точніше, їхньому Чорноморському флоту.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Тема започаткування переговорів, щодо перспективи виведення Російського Чорноморського флоту з Української території, повинна стати на порядок денний наших відносин. Ми це питання повинні почати обговорювати, якщо ми хочемо бути коректними, щирими у відносинах один з одним".
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: на щирість і коректність один до одного розраховує президент і у відносинах між представниками різних конфесій. Бо єдина помісна церква, запевняє, не за горами. Почати її створення має візит Вселенського Патріарха, щоправда, поки що, до приїзду Ворфоломея з релігійною, як і з політичною єдністю, якось не складається. І там і там на заваді надмірні амбіції.
 
Президент сьогодні давав прес-конференцію
1+1: Передача "ТСН"
24.07.2008
 
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: А Президент сьогодні давав прес-конференцію. Президент не відкидає що його отруїв Жванія і переконаний що Прем'єр Юлія Тимошенко обов'язково балотуватиметься у Президенти. Про це глава держави розповів на підсумковій літній прес-конференції, на яку зібралися рекордна кількість журналістів - понад 300.
 
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Підсумкова перс-конференція Президента - це своєрідний екзамен для Віктора Ющенка, адже питатимуть про все - про політику зовнішню і внутрішню, про економіку, про стосунки із Прем'єром, запитають щось обов'язково особисте. На стулі у Президента жодної підказки, та вона власне йому і не потрібні, адже екзамен цей усний. Президент пішов на хитрість - перше запитання поставила його прес-секретар Ірина Ванникова. Певно він підготувався, бо відповідав 29 хвилин. Президент сипав цифрами та час від часу встромляв шпильки Прем'єру. Інфляція в країні 15.6% - найвища у Європі та навіть СНД. Щоб зрозуміли прості люди пояснив доступно.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Кожній бідній людині в Україні не оплачується 50 гривень".
 
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Сенсацією стала відповідь Президента на запитання про його отруйників. Чи вірити ви в причетність Давида Жванії до вашого отруєння, а друге запитання - чи буде Юлія Тимошенко балотуватися в Президенти?
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "По першому запитанню - думаю так, це м'яка форма, хотів би підкреслити щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми. По другому питанню - переконаний - "так".
 
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Президентські вибори вже давно ятрать душі політиків. Говорить про них і чинний Президент.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: " Мене мало цікавлять дебати по 2010 році, це я в 10 раз хочу повторити. Я ні с ким на компроміси ніякі не піду. Я не буду просить під столом у когось преференції".
 
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Зрештою Президент за 1.2 години встиг відповісти на 5 запитань та озвучити свої погляди щодо недоліків бюджету, міжнародної політики та святкування 1020 річниці хрещення Русі. Можливо питань могло б бути і більше, але журналістів посадили під скляний дах, який створив парниковий ефект, усі думали про ковток води, а не про перипетії української політики.
 
 
Виступ Президента України на зеленій галявині
ТРК "Украина": Передача "События"
24.07.2008
 
Юлія МІНШАКІРОВА, ведуча: Високі ціни, поганів дороги такі перспективи їздити в Україну з ЄС без віз. Важливі теми із журналістами сьогодні обговорював Президент. Послухати Віктора Ющенка прийшли 300 представників українських та іноземних ЗМІ.
 
Марія ІВАНОВА, кореспондент: Ви почуєте правду про всі події, такими словами Президент розпочав прес-конференцію, і журналісти не розчарувалися. Самі від Віктора Ющенка дізналися, що він підозрює Давида Жванію у своєму отруєнні, і не сумнівається що Юлія Тимошенко балотуватиметься на наступних виборах Президента. Втім самого главу держави більше непокоїть бюджет, ніж ці теми. Уряд мав внести законопроект про зміни у кошторис ще першого березня. А поклав документ на парламентський стіл тільки у липні, саме перед відпусткою депутатів.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам не треба фальшивити, нам треба менше займатися популізмом, говорити чесно перед своїми людьми. Це найкраща користь яку ми можемо принеси своїй нації".
 
Марія ІВАНОВА, кореспондент: Президент вимагає від уряду припинити політику споживання, а нарешті розвивати головні галузі. Так третину від запланованих 30 мільярдів гривень на цей рік Віктор Ющенко радить витратити на соціальні програми, а решті направити компанії "Нафтогаз" на будування доріг, реформування армії та підтримку селян. У найбільшій інфляції в Європі винна сама Україна, впевнений Президент.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я вас прошу, не вірте нікому, хто вам буде нав'язувати ідеологію, що зовнішні чинники зробили вплив на українську інфляцію".
 
Марія ІВАНОВА, кореспондент: Та попри проблеми внутрішньої політики, Україна прогресує на зовнішньому рівні, наголошує Віктор Ющенко і додає, сьогодні журналісти ставлять запитання. Про які не мріяли ще рік тому.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Знайдена згода, на офіційне започаткування діалогу з Україною, щодо надання українським громадянам безвізового режиму, під час проїзду до країн Європейського Союзу".
 
Марія ІВАНОВА, кореспондент: Президент оптимістично дивитися в майбутнє і констатує, із сусідських відносин з ЄС, ми вийшли з плюсом. Тепер слід досягти статусу країни асоційованого члена Євросоюзу, тож треба не забувати, що попереду проведення чемпіонату з футболу, і це теж іспит для України.
 
 
У Президента України - день "відчинених дверей" та відвертих розмов
НТН: Передача "Вчасно"
24.07.2008
 
Євген МІХІН, ведучий: У Президента України - день "відчинених дверей" та відвертих розмов. Поговорити про наболіле Віктор Ющенко зібрав журналістів на традиційну прес-конференцію на зеленій галявині біля своєї канцелярії. Розповідав про внутрішні проблеми країни та зовнішні перспективи. Не минулося й без сенсацій.
 
Наталя МАЛИШКО, кореспондент: Побачити й почути президента до Секретаріату прибули журналісти з усіх регіонів України. Дізнатися про все з перших вуст їм не завадило ні пекуче сонце, ні розпечений асфальт. Не витримали цієї атмосфери лише квіти, що так і зів'яли в очікуванні президента. Як квіти почувалися і 300 журналістів у спеціальній ложі преси. Прозорий поліетиленовий дах, світлові пристрої, неймовірна задуха зробили своє.
 
~ Юлія АРТАМОЩЕНКО, журналістка міжнародного агентства: "Сидимо, як в теплиці, слухаємо гаранта. Але думки зовсім не тут, хочеться на відпочинок, до води, і щоб це все швидше закінчилося. Я себе відчуваю, як у маршрутному таксі, набитому людьми, чесно вам скажу".
 
Наталя МАЛИШКО, кореспондент: Напевно, не менш спекотно було й Ющенкові. І він робить гарячу сенсаційну заяву, відповідаючи на запитання, чи причетний нардеп Давид Жванія до його отруєння та чи знає він про наміри Тимошенко балотуватися на посаду президента?
 
~ Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "По першому запитанню: думаю, так! Це м'яка форма, я хотів би підкреслити, щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми. По другому питанню - переконаний, так!".
 
Наталя МАЛИШКО, кореспондент: Продовжуючи тему відносин із урядом, Ющенко розкритикував його політику. Насварив Тимошенко, що нема змін до бюджету, інфляція - під 16%. Вимагає від Кабміну закласти в новий кошторис мільярд на армію, ще п'ять - на дороги, скасувати обмеження на експорт зерна та олії та заборонити імпорт без ПДВ м'яса й цукру. Розповідаючи про міжнародні відносини, президент натякнув Росії на потребу почати перемови про виведення її флоту з Криму. Разом із тим, Ющенко сподівається домовитися з північним сусідою про прийнятні ціни на газ.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Питання ціни українського транзиту може виникнути тільки за однієї умови - коли в нас буде формула ціни на газ. Поки в нас ціна на газ буде формуватися політично, розмови про зміни тарифів транзиту російського або іншого газу українською територією є безпідставними".
 
Наталя МАЛИШКО, кореспондент: Журналісти все те слухали, аналізували й записували. Від почутої інформації - голова обертом, а від спеки - піт градом. Після прес-конференції пішли на частування. У Президентській канцелярії пригощали цукерками, пундиками, однак більшість жадібно пила воду.
 
 
Президент Віктор Ющенко відзвітував про свою роботу за останні три місяці
УТ-1: Передача "Новини"
24.07.2008
 
Тетяна ЖУРКОВА, ведуча: Президент Віктор Ющенко відзвітував про свою роботу за останні три місяці. Прес-конференція відбулася просто неба перед секретаріатом. Більше години журналісти слухали главу держави під пекучим сонцем. Саме спілкування з мас-медіа Президент розділив на три блоки: внутрішня, зовнішня політика та святкування тисяча двадцятої річниці хрещення Русі. Жодного запитання в останній релігійній частині Ющенко не поставили . натомість його питали про ціну на газ, і про те як довго Чорноморський флот Російської Федерації залишатиметься в Україні. Всі заяви Президента чув Андрій Борець, він на прямому зв'язку зі студією. Отже Андрію як все відбувалося і по перше які заяви щодо внутрішньої політики.
 
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Зараз ми перебуваємо у внутрішньому подвір'ї секретаріату Президента, тут вже почали розбирати сцену, на якій півтори години тому Ющенко завершив свою прес-конференцію по результатах роботи за три місяці і власне на неї Ющенко відвід собі годину. Він не вклався у неї і виступав трохи більше. Річ в тім, що перше питання, яке йому поставила, як це не дивно не журналіст, а його прес-секретар Ірина Ванникова, зайняло у Президента півгодини, тобто половину запланованого часу. Воно стосувалося змін до бюджету і внутрішньої політики. Президент говорив дуже детально і дуже багато. Він висловив жаль з приводу того, що парламент так і не зміг ухвалити змін до бюджету, але водночас підкреслив, що ті зміни, які запропонував уряд, вони є далеко не доскональними, тому що забагато грошей уряд запланував виділити для соціальних виплат і значно менше для розвитку. Ось за версією Президента треба передивитися баланс у сторону збільшення фінансування таких довготривалих інвестиційних проектів, і також Президент сказав, що вже треба думати про бюджет на дві тисячі дев'ятий рік. Зокрема однією ключовою її складовою буде ціна на газ для України. Ющенко висловив сподівання, що найближчі три місяці з Росією таки вдасться домовитись про поставки і про конкретну ціну, яка буде зафіксована на увесь наступний рік, а також сказав, що уряду треба готуватись до того, що треба буде прийняти непопулярне рішення і збільшити ціни на газ для населення. Далі пряма мова Президента.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Динаміка цін на енергоносії росте небувалими темпами. Нам треба піднімати внутрішні ціни для всіх споживачів на газ, і це є відповідь очевидна. Тут не повинно бути жодних спекуляцій".
 
Тетяна ЖУРКОВА, ведуча: Андрію, що стосується зовнішньої політики України, які заяви?
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Віктор Ющенко говорячи Президент про зовнішню політику по-перше підкреслив сподівання, що Україна вже ось в цьому році зможе таки сформувати основні тези договору з Європейський Союзом. Так нещодавно Президент Франції Ніколя Саркозі, який головує у ЄС заявив, що для України буде запропоновано формат асоціацій. Ось власне асоційоване членство Ющенко хоче, щоб найближчим часом це поняття було наповнене конкретним змістом. А також Президент знову і в котре запитали про Чорноморський флот. Чи вийде він у дві тисячі сімнадцятому році з України? Чи варто так рано починати підготовку до його проводів? І ось що сказав Президент, пряма мова.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: " В тисячу дев'ятсот дев'яносто шостому році Україною була прийнята національна конституція, яка передбачає, що на території України не повинно розміщуватися будь-чия іноземна військова-база, чи країни, чи блоку. Виходячи з того, що норма конституції має імперативний запис, виходячи з того, що ці відносини регулюються окремим двостороннім документом, який передбачає присутність російського Чорноморського флоту д дві тисячі сімнадцятого року. На мій погляд, тема започаткування переговорів щодо перспективи виведення російського Чорноморського флоту з української території повинна стати на порядок денний наших відносин".
 
Тетяна ЖУРКОВА, ведуча: Андрію, були і сенсаційні заяви.
 
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Так, дійсно. Відповідаючи на одне з питань Ющенко без перебільшення дав сенсаційну відповідь. Зокрема журналісти його спитали: чи вважає він, що його кум Давид Жванія, депутат від блоку "Наша Україна -Народно самооборона" причетний до його отруєння, і чи планує Юлія Тимошенко балотуватися на посаду Президента. Ось відповідь Президента була лаконічною, але дуже змістовною. Пряма мова.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Дві короткі і абсолютно чесні відповіді. По першому запитанню, думаю так, це м'яка форма, хотів би сказати, щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми. По другому питанню переконаний, так".
 
Зазначу на останок, що ця відповідь остання, що стосувалась Давида Жванії та Юлії Тимошенко, була найкоротша за часом, але очевидно напевно вона була найзмістовніша і очевидно найгучніша. Це вже напевно ні в кого не викликає сумнівів.
 
Тетяна ЖУРКОВА, ведуча: Дякую. Отже це був Андрій Борець із секретаріату Президента, де Віктор Ющенко дав підсумкову прес-конференцію.
 
 
 
Президент України провів свою чергову велику прес-конференцію на подвір'ї свого Секретаріату
Новий канал: Передача "Репортер"
24.07.2008
 
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Президент України провів свою чергову велику прес-конференцію на подвір'ї свого Секретаріату перед столичною та регіональною пресою. Говорив про бюджет, помилки Уряду, Чорноморський флот Росії і газові перемовини. Втім, особливих новин Віктор Ющенко не повідомив. Натомість присвятив багато часу святкуванню 1020-ї річниці Хрещення Русі. Голова держави і досі переконаний, що спільна служба усіх конфесій згуртує українську паству, а з нею і державу. Із нетерпіння чекає приїзду вселенського патріарха Варфоломія. На скільки відомо той прибуває завтра, о 10 годині ранку, і охоронятимуть його не гірше ніж Папу римського. Автомобільний рух від аеропорту Бориспіль до центру Києва обмежать, не просто буде і у середмісті пішоходам. Святкування Хрещення Русі охоронятимуть 6 тисяч вітчизняних міліціянтів. Будуть особисті секьюріті ВІП-персон разом з антиснайперами. У зв'язку з цим, киян, що живуть на шляху кортежу, просять не виглядати у вікна і не фотографувати почесних гостей.
 
Валерій ГЕЛЕТЕЙ, голова Управління державної охорони: "Щодо питання фотографування і відео документування - тут є певні обмеження. Я наголошу - це буде відволікати і провокувати спеціальні підрозділи і контрснайперські групи, які будуть працювати саме проти снайперів."
 
Підсумкова прес-конференція Президента
ICTV: Передача "Факти"
24.07.2008
 
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Тим часом президент з міжнародної конференції перемістився до Секретаріату, аби поговорити з журналістами про події року на традиційній підсумковій прес-конференції. Послухати главу держави зібралися 300 медійників. Основні теми: "Бюджет", "Інфляція" та стосунки з урядом. Глава держави знову нагадав про рекордний рівень інфляції в Україні. Зазначив, що причина - помилки в економічній політиці, та нагадав, що країні якомога швидше треба прийняти зміни до цьогорічного бюджету. Втім найбільше уваги Віктор Ющенко приділи енергетичній галузі.
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: Точність - ввічливість королів. Президент розпочинає прес-конференцію секунда в секунду. Спілкуватися з пресою краще не в задушній залі, а на зеленій галявині у дворі Секретаріату. Ющенко фактично від вступного слова одразу переходить до наболілих питань. Надпитання для Президента - добудувати Дністровську ГАЕС, потужністю вона зможе замінити 2 ядерні блоки. Глава держави запевнив, що зробить все, аби першу чергу станції запустили вже 1 грудня. Для Ющенка це передусім питання енергетичної безпеки.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це найбільш унікальна гідроакумулююча станція, яка є сьогодні на європейському континенті. Вона будується з 83-го року. Я переконаний, що це є надмета, це є надмета не тільки галузева, а і національна. Ми повинні досягати енергетичної самоспроможності".
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: 400 доларів за російський газ - це спекуляція. Ющенко не хоче коментувати репліки керівника "Газпрому", які, на його думку, були сказані в сує. Президент сподівається, що протягом місяця Україна домовиться з Росією щодо ціни на блакитне паливо на наступний рік. Ефективна енергетична політика не можлива і без нормальної роботи "Нафтогазу Україна". Ющенко впевнений, що в змінах до цьогорічного бюджету треба збалансувати його фінансову діяльність. Торкнувся Президент і питання вартості газу для населення. нині українці його споживають за 50 доларів за тисячу кубів, в той час як росіяни за 70. За такої цінової політики, переконаний Ющенко, "Нафтогаз" не зможе розвивати власне газо видобування. У бюджеті НАКу на це не передбачено жодної копійки.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я пригадую, моя кожна зустріч з президентом Росії починалася з того, що "Віктор Андрійович, мені важко як російському президенту пояснити нації, чому в Україні ціна на газ дешевша, ніж в Росії, країні, яка його видобуває і продає Україні". Я переконаний в одному, шановні, якщо ми чесно бажаєм цій нації розквіту і процвітання, а енергетичні галузі, галузі газовій стабільності, ми повинні говорити про адекватні ціни".
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: Ще одним важливим енергетичним питанням є реалізація проекту "Одеса - Броди". Ющенко не розуміє, де уряд тут знайшов корупцію, адже нафтогін - це державна монополія. До того ж перехід на аверсний режим дозволив би перекачувати каспійську нафту. Азейбарджан готовий надати її Україні напряму без посередників. А це значно послабило б енергетичну залежність від Росії.
 
 
Президент общался с журналистами на традиционной пресс-конференции
Iнтер: Передача "Подробности"
 24.07.2008
 
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Президент сегодня общался с журналистами на традиционной пресс-конференции. Встреча продолжалась полтора часа. Отдельная тема - газовая. Цена на топливо для Украины в 2009 году может быть определена уже в течение месяца, считает президент. А правительству и парламенту следует поторопиться с внесением правок в бюджет этого года. Он призвал исполнительную и законодательную власть - как можно быстрее найти компромисс.
 
Ольга КАШПОР, корреспондент: Есть у Президента Украины такая традиция - проводить итоговые пресс-конференции в естественных декорациях. Прошлое подобное мероприятие чуть было не сорвалось из-за сильного дождя. В этот раз навесили навесы и над самим Президентом, и над представителями прессы. Дождь так и не пошел, все скорее погибали от солнца, но темы разговоров все-таки нельзя было назвать безоблачными. Хороших новостей для народа за прошедшие полгода не накопилось. Главный враг не изменился - инфляция - почти 16 процентов, самая высокая в Европе. А запланированная на март "перезагрузка" бюджета, до сих пор не произошла.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Першу дію, яку повинен зробити уряд і парламент відповідно до чинного законодавства - це прийняти всі компенсуючи програми соціального порядку і від компенсувати ті збитки які отримала…вірніше, ту уцінку доходів, пенсій, стипендій, яку отримали десятки мільйонів людей в Україні".
 
Ольга КАШПОР, корреспондент: На залатывание инфляционных дыр Ющенко считает возможным потратить 10 из 30 миллиардов гривен, заложенных в изменениях к бюджету. Остальные 20, по мнению Президента, должны пойти на армию, аграрный сектор, подготовку к Евро-2012. Кроме того, глава государства грозится не подписывать изменения к бюджету, пока правительство не решит вопрос о повышении цены на газ для населения. Мол, российские обыватели, и те платят за добытое в своей же стране топливо по 70 долларов за тысячу кубов, а украинцы до сих пор - по 50. Даже перед коллегой президентом России как-то не удобно.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Я пригадую, як кожна зустріч з Президентом Росії починалася з того, що - Віктор Андрійович, мені важко, як російському Президенту, пояснити нації, чому в Україні ціна на газ дешевша, ніж в Росії".
 
Ольга КАШПОР, корреспондент: Если цены для населения не поднять, уверен Ющенко, тогда разработку собственных шельфов Украина не потянет. По чем же будет газ для страны в 2009 - еще вопрос. Россия и Украина даже не определились, по какой формуле считать: по экономической или, как говорит Президент, по политической. Когда выяснится, тогда н и на транзит можно будет цену выставлять.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Я не хочу зараз коментувати репліки, які були сказані там, яка ціна буде среденьоазійського газу на території України, точніше, на лінії російсько-українського кордону. Це справа поки що не прикладна і скоріше всього спекулятивна".
 
Ольга КАШПОР, корреспондент: Но уже через месяц, надеется Ющенко, стороны согласуют формулу цены и объёмы транзита.
 
 
Фракція Партії регіонів не полишає сподівань відправити Тимошенко у відставку. За словами депутата Вадима Колесниченка, це питання фракція ініціюватиме відразу по закінченню літніх вакацій, восени, коли запрацює Верховна Рада.
СТБ: Передача "Вікна-новини"
 24.07.2008
 
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Фракція Партії регіонів не полишає сподівань відправити Тимошенко у відставку. За словами депутата Вадима Колесниченка, це питання фракція ініціюватиме відразу по закінченню літніх вакацій, восени, коли запрацює Верховна Рада. Причини для відставки ті самі - стагнація економіки та інфляція. Нагадаю, вчора Юлія Тимошенко відрапортувала: в липні ціни стабілізувалися і впали. Регіони Прем'єру не вірять, тож наполягатимуть на її звільненні. Депутат наголосив, якщо литвинівці та комуністи знову провалять голосування, то нестимуть солідарну з панівною коаліцією відповідальність за справи в країні.
 
 
Команда Тимошенко не забарилася з відповіддю на звинувачення Банкової:
 
Ø      24 липня прем’єр-міністр не коментує заяви Президента щодо своєї участі у виборах, але заспокоює громадян, що ціни на газ у новому році зростати стрімко не будуть.
 
Ø      25 липня Олександр Турчинов звинуватив Секретаріат у «кришуванні» рейдерів.
 
Ø       
Ø      А головний комуніст Петро Симоненко, який не підтримав вотум недовіри уряду, раптом згадам про торгівлю газом і звинуватив сім’ю Ющенка в отриманні незаконних прибутків від імпорту газу в Україну.
 
Ринкові ціни на газ українці переживуть без шоку та стресів
Новий канал: Передача "Репортер
24.07.2008
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: А ринкові ціни на газ українці переживуть без шоку та стресів. Так обіцяє Прем'єр. А от саму цифру не називає. Мовляв, "Газпром" іще буде з азійськими партнерами домовлятися.
 
Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Доведення ціни на природний газ до ринкових цін для України буде здійснюватися декілька років поступово. Стресів і шоку не буде. Я думаю, що це якраз і є конструктивна робота двох Урядів - України і Російської Федерації , і НАК "Нафтогазу" та РАУ "Газпрому".
 
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Є нова формула, за якою вираховуватимуть вартість газу для України. Газета "Комерсант" слухали Міллера і стверджують газ у 2009 році Україна купуватиме не менш, ніж за 315 доларів за тисячу кубів.
 
 
Ескалація конфлікту між Ющенком і Тимошенко виглядала дивно після візиту німецького канцлера Ангели Меркель 21 липня. Перебуваючи у Києві вона чітко заявила, що бачить Президента і прем’єр-міністра лідерами «помаранчевої революції». Фактично, з її боку прозвучало застереження: Захід, ЄС та Німеччина зокрема підтримають європейські прагнення України, якщо цей курс об’єднуватиме всі гілки влади.
 
Як виявилося, європейський курс є швидше пустим словом для обох політиків і не може виконувати роль рамок, в межах яких вони волітимуть терпіти один одного та продовжувати співпрацю.
 
Так само не змогла їх об’єднати і природна катастрофа в Західній Україні. І Тимошенко. І Ющенко кинулися один поперед одного в постраждалі регіони, щоб встигнути показати себе головними рятівниками і розпорядниками країни. Тому, починаючи з 27 липня можна було спостерігати конструювання «віртуальної реальності»: Президент і прем’єр рятували країну і заспокоювали людей після повені. І кожен робив усе, аби перехопити більш-менш вдалу популістську ініціативу суперника:
 
Ø      Президент ремонтує будинки і газопроводи та заявляє про необхідність допомоги абітурієнтам із постраждалих регіонів. Тимошенко особисто контролює хід ліквідаційних робіт та заявляє, що усі студенти з постраждалих регіонів вони будуть переведені на бюджетну форму навчання:
 
Президент Віктор Ющенко просить захистити права абітурієнтів із потерпілих від повені регіонів
УТ-1: Передача "Новини"
29.07.2008
 
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Президент Віктор Ющенко просить захистити права абітурієнтів із потерпілих від повені регіонів. Через стихію діти, які набрали достатню кількість балів, щоб вступити до вишів, тепер не можуть добратися навчальних закладів, щоб подати документи. Відтак їх можуть не зарахувати. За план для цього відведено лише 5 днів. Президент наполягає, що Міністерство освіти подовжило термін подання документів.
 
Український уряд працює в надзвичайному режимі в контексті надзвичайної ситуації
ICTV: Передача "Факти"
02.08.2008
 
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Український уряд працює в надзвичайному режимі в контексті надзвичайної ситуації в понівечених повінню західних областях. Сьогодні на засіданні Прем'єр-міністр доручила за 3 дні почати виплачувати додаткові аванси людям, чиї помешкання розтерзала природа. Однак Тимошенко слушно вимагає точних списків потерпілих і реєстру зруйнованого житла, оскільки йдеться про немалі суми. З потрібними даними, схоже, є труднощі всередині уряду. Сьогодні, наприклад, глава Кабінету міністрів так і не дізналася, скільки людей вже отримали компенсації і скільки точно її потребують. Невідома навіть приблизна цифра зруйнованого і кошторис його відновлення. Координуватиме цей кропіткий процес новостворений штаб на чолі з Олександром Турчиновим, який розташується в Івано-Франківську. До речі, Прикарпаття, яке найбільше витримало знущань природи, знає, куди підуть майже 100 мільйонів субвенцій: це матеріальна допомога людям, компенсація за втрату врожаю, загиблу худобу і птицю. Майже 400 мільйонів - на відновлення доріг.
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Позачергове засідання уряду сьогодні більше нагадувало класну годину в школі. Міністри звітували, що їм вже вдалося зробити, а Юлія Тимошенко казала, як це мало би бути зроблено. Перший залік - із компенсацій. Питання просте - скільки родин вже отримали аванси. Заступник міністра праці та соціальної політики провалився.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Скільки реально отримали гроші?".
 
Павло РОЗЕНКО, заступник міністра праці і соціальної політики України: "По реальності отриманих грошей ми будемо мати остаточну інформацію в понеділок".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Будь ласка, підіть в сусідню кімнату і по телефону з'ясуйте. І більше на засідання уряду не приходьте без даних, які є ключовими і за які ви відповідаєте".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Сьогодні ж урядовці збільшили авансові виплати. Звідси вже інша проблема - черги в "Ощадбанк" по компенсації. Прем'єр за те, щоб гроші розносили листоноші під охороною міліції. Знову відповідає Міністерство праці, і знову незадовільно.
 
Павло РОЗЕНКО, заступник міністра праці і соціальної політики України: "Питання елементарної недовіри людей, що вони бояться, що гроші закінчаться".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ви беріть, будь ласка, і 24 години на добу самі диспетчером працюйте, так як я працюю диспетчером, як Шандра, як Єхануров, як всі разом взяті".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Отримали "на горіхи" ще два міністерства: житлово-комунального господарства і будівництва та архітектури. Обидва міністри не змогли сказати Прем'єру, скільки актів про пошкоджені будинки потрібно скласти і скільки вже складено.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я просто до всіх звертаюся. В такі ситуації, коли країна долає наслідки стихійного лиха. це кожна година у вас мусять бути довідки, як іде справа. А не факультатив, коли ви просто навіть не знаєте цифру, не володієте".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Частина грошей, які надійшли у Львівську та Закарпатську області, не видають людям, - заявила керівник Держказначейства. Місцева влада пояснює це саме відсутністю актів. Під кінець засідання розбиралися з мародерами. Налаштовані урядовці дуже і дуже серйозно. Дістанеться всім: і тим, хто по хатах ходить, і тим, хто ціни підіймає.
 
Олександрі ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: "МВС, я думаю, що треба давати інструкції і задачі використовувати бойову зброю у випадку наявності мародерів в населених пунктах".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Для залякування".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: А для боротьби з мародерами в білих комірцях Кабмін застосує всю силу Генпрокуратури, податкової та міліції. Окреме доручення Мін'юсту - терміново з'ясувати, за якою нормою закону можна вилучати товар у тих, хто необґрунтовано підвищує ціни у зоні стихійного лиха. Всі ці питання буде контролювати штаб на чолі з першим віце-прем'єром. Олександр Турчинов одразу після засідання уряду вилетів до Івано-Франківська.
 
Ющенко обіцяє відновлення західних областей за 4-5 місяців
5-й канал: Передача "Час новин"
04.08.2008
 
Ігор ТАТАРЧУК, ведучий: За 4-5 місяців постраждалі і селища, і будівлі у західних областях повністю відновлять. Таке пообіцяв президент Віктор Ющенко, який відвідує Чернівецьку область. Чільник країни запевнив місцевих мешканців, що виділить удосталь коштів, щоби компенсувати усі збитки та відновити оселі. Щоб на відбудову вистачило робочих рук, уряд дозволив залучати безробітних. Сам Віктор Ющенко обіцяє кожні 10 днів відвідувати постраждалі регіони, щоби особисто контролювати хід будівельних робіт.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я хотів би сказати кожній родині, цю роботу ми зробимо. За 4 місяці ви отримаєте житло краще від того, яке було зруйноване. І ви вселитеся і будете горді за те, що в такі часи, коли ви залишилися без, можливо, самого святого, своєї домівки, на допомогу вам прийшла вся країна".
 
Віктор Ющенко не словом, а ділом допомагав потерпілим від повені
Новий канал: Передача "Репортер"
06.08.2008
 
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Віктор Ющенко не словом, а ділом допомагав потерпілим від повені. Цього разу на Львівщині. Президент оглянув місця, де прорвало дамбу на річці Стрий, і власноруч допоміг закопувати опору пошкодженого газопроводу високого тиску. Президент також багато спілкувався з людьми, палко закликав їх страхувати свої майно і життя, бо допомога потерпілим зараз виплачується лише з Держбюджету, а він не гумовий. Президент також планує вже у наступному році створити загальнонаціональну систему оповіщення про стихійні лиха.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам треба зараз ретельно підійти до політики страхування, як зробити так, щоб не тільки держава брала на свої плечі ті збитки, які сьогодні оцінюються в 4 мільярди? Не завжди в державі є можливість 4 мільярди так легко виділити із свого бюджету
 
 
Ø      Президент заявляє, що 2 млрд. грн., які планує виділити уряд недостатньо – потрібно щонайменше 4,5 млрд., а також вимагає вирішити всі питання за три дні. Тимошенко відповідає меседжем про збільшення виплат людям «живих грошей» на руки у 5-10 разів (для різних категорій постраждалих):
 
Более полутора миллиардов гривен - таков на сегодня ущерб от стихийного бедствия только в Ивано-Франковской области
Iнтер: Передача "Подробиці тижня"
27.07.2008
 
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Более полутора миллиардов гривен - таков на сегодня ущерб от стихийного бедствия только в Ивано-Франковской области. Об этом заявил президент на совещании в оперативном штабе - Виктор Ющенко прибыл в пострадавший регион. Масштабы последствий могли быть и меньше, если бы государство было готово к этой беде, признал глава государства. Здесь же, в Ивано-Франковске, и премьер-министр Юлия Тимошенко. Завтра она намерена созвать внеочередное заседание правительства по оказанию помощи западным областям. А спикера парламента Арсения Яценюка попросит вызвать депутатов из отпусков, чтобы они дали добро на выделение из госбюджета необходимых на ликвидацию средств.
 
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: На Ивано-Франковщину президент и премьер прилетели порознь. Встретились уже там. То, что произошло в Прикарпатье, Виктор Ющенко назвал уроком. Дескать, пожалели денег - выделили в бюджете этого года меньше одного миллиона гривен на защиту этих районов от паводков - в итоге понесли убытки несоизмеримо большие. По предварительным данным, более полутора миллиардов гривен. От правительства Виктор Ющенко требует срочно увеличить финансирование противопаводковых работ на западной Украине. А еще максимально точно оценить материальные убытки населения.
 
~ Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "За 3 найближчі дні дається оцінка всіх втрат, які зазнала кожна родина. Потім 3 дні дається уряду для того, щоб скоординувати - яку частину, по системі нинішнього страхування, відкомпенсовують корпоративним структурам, що в людини залишається невідкомпенсованим. Третє - що уряд, місцева влада може відкомпенсувати".
 
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: После совещания и Президент, и Премьер отправились в пострадавшие села - лично оценить масштабы трагедии и пообщаться с людьми. Кортеж Юлии Тимошенко продвигался по залитым водой дорогам. На встречу с премьером люди сходились, бредя по пояс в воде, некоторые даже плыли на лодках. Тимошенко потребовала от представителей местных властей максимально быстро восстановить разрушенные коммуникации и развезти в затопленные села питьевую воду. Тимошенко уверяла - деньги есть, на первых порах хватит и Кабминовского резерва.
 
Синхрон: Юлия Тимошенко, Премьер-министр Украины: "Ми будемо повністю компенсовувати ці збитки. Зараз збираємо уряд. Збираємо усі гроші, які є зараз. І в резервному фонді, які є на інших рахунках. Не виключається, що зараз і Верховну Раду терміново… щоб вам грошей дали".
 
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: Премьера слушали внимательно. Хотя в том, что помощь будет адекватна беде, некоторые сомневались. Другими словами, люди верят, что Кабмин выделит деньги на то, чтобы все отстроить, но опасаются, что средства до них не дойдут. Пообщавшись с пострадавшими жителями Ивано-Франковщины, Премьер отправилась в Черновицкую область.
 
Ø      Тимошенко заявляє, що сім’ям загиблих сплачуватимуть 100 тисяч, а тих, в кого зруйновані будинки – 50 тисяч грн. Ющенко переконує, що ці гроші не призведуть до інфляції:
 
100 тисяч компенсації отримають родичі загиблих внаслідок негоди, яка вирувала минулого тижня у західних областях
5-й канал: Передача "Час новин"
28.07.2008
 
Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: 100 тисяч компенсації отримають родичі загиблих внаслідок негоди, яка вирувала минулого тижня у західних областях. За останніми даними стихія забрала життя вже 22 осіб. Окрім того, родини, оселі яких зруйнувала висока вода в найближчі дні отримають по 5 тисяч гривень так званих авансових компенсацій. Це гроші на певний час, щоб люди змогли оплатити оренду житла і мали кошти на одяг та харчі. Вдвічі менше отримають кошти ті, чиї будинки вода лише пошкодила і по тисячі гривень виділять тим, хто втратив під водою посіви, городину та худобу. Такі суми були затверджені на сьогоднішньому засідання Кабінету міністрів. Юлія Тимошенко наголошує, ці виплати оперативні. Надалі Кабінет міністрів продовжує підраховувати збитки, щоб покрити всі втрати потерпілих. Прем'єрка також повідомила, Кабмін виділив один мільярд гривень на ремонт зруйнованих доріг та дамб. За попередніми підранками для того, щоб повністю ліквідувати наслідки негоди та компенсувати людям втрачене, потрібно близько 4 мільярдів гривень. Це майже в 15 менше, аніж зараз є у резервному фонді бюджету. Тому Юлія Тимошенко ініціює позачергове засідання Верховної Ради. Вже цього четверга вона наголошує на 150 підписів БЮТівці вже зібрали. Без внесення змін виплати компенсацій постраждалим буде не можливо.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Це дійсно величезний обсяг грошей, які необхідно виділити. Без змін до бюджету не можливо буде ці гроші виділяти. Виділяти їх потрібно зараз. Тому що постраждали і газопроводи, які дають газ і забезпечують в тому числі теплоенерго. Потрібно відновити всі дамби, які повинні забезпечити нормальний рух води по країні. Я думаю, що позачергові абсолютно видатки потрібно внести нам компенсацію людям втрачених будинків і майна, тому що вони не можуть в осінь ввійти без компенсації цих збитків і щоб власне вирішити як вони далі будуть жити. Їм потрібно терміново відновлювати всі свої оселі".
 
Уряд збільшує компенсації постраждалим від повені
Новий канал: Передача "Репортер"
01.08.2008
 
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Уряд збільшує компенсації постраждалим від повені. Тепер за зруйнований будинок одразу даватимуть не 5, а 50 тисяч гривень. Тим, у кого помешкання постраждало, але підлягає ремонтові - заплатять 15 тисяч. Замулену городину оцінили п'ятьма тисячами. Тимошенко наголошує - це лише аванси. Повністю з людьми розрахуються, коли збитки опишуть і підрахуюють. Поки Уряд обіцяє - люди самотужки беруться відновлювати господарство.
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: Серед баговиння, у смороді, без достатньої кількості питної води, без газу, а багато хто - навіть без електрики - так тепер живеться майже половині Івано-Франківщини. У селі Петрилові на човнах плавали ще вчора. Тепер це майже екскурсія. Велика вода вже спала. Після повені залишаються тони намулу, принесеного річками з гір. Болото скрізь - у хатах, у колодязях, навіть на деревах. Під багном поховано весь урожай.
 
Оксана ТВЕРДОХЛІБ, постраждала від повені: "Ну як, ліжко є, але тими намулами і сморід, і хата так повалилася, що ми не маємо де спати."
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: У Твердохлібів була глиняна хата. Вона врятувала їм життя - повінь пересиділи на стрісі. Але течія розмила глиняний підмурівок і зробила діру в стіні.
 
Оксана ТВЕРДОХЛІБ, постраждала від повені: "Вночі чую тріскіт, грім, тріщить - я думала, що хата валиться. Думала, до ранку не добудемо."
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: Тепер ночують у сусідів, у кам'яниці. У односелиці Твердохлібів Анастасії Степанівни - теж половину хати, як корова язиком злизала. І такі глиняні руїни - на Франківщині майже в кожному подвір'ї.
 
Анастасія СТЕПАНІВНА, постраждала від повені: "Скільки років хаті?" - "Ну може сорок, бо я прийшла сюди, я не знаю."
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: Головна морока зараз - чиста вода. Питну привозять, але про гігієну ніхто навіть не мріє. Вода в колодязі така ж, як і в калюжах за ворітьми. Головна допомога людям - від військовиків. Копають канави від сьомої ранку до дев'ятої вечора. Тепер місцеві їх люблять. А спочатку не дуже.
 
Василь МАТВІЙКІВ, керівник інженерної служби 128-ої механізованої бригади: "Перше враження таке було, як вони сказали, що ми приїхали сюди заробити свої медалі чи нагороди."
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: Вояки ж очищатимуть водойми. Нині річки й колодязі - рай для мікробів. Боротимуться з ними в старий добрий спосіб - хлоруванням. Кажуть, за 5 днів вода стане питною.
 
Юрій ЄХАНУРОВ, Міністр оборони України: "Працює тут дві лабораторії і підрозділ розвідки, працювали тут, взяли проби, і сьогодні вони працюють в Чернівецькій області."
 
Сергій ГАРАНСЬКИЙ, кореспондент: Для боротьби з епідеміями військовики про всяк випадок навіть шпиталь підготували. Якщо треба буде - обіцяють привезти
 
 
Віктор Ющенко: Виплата компенсацій постраждалим від повені не призведе до зростання інфляції
5-й канал: Передача "Бізнес-час"
04.08.2008
 
Кореспондент: Виплата грошових компенсацій постраждалим внаслідок повені не призведе до підвищення рівня інфляції в країні, вважає Президент Віктор Ющенко. За його словами на відміну від тих прорахунків, що були допущені на початку року і, зокрема, у січні, зараз це гроші реальні, які допоможуть людям без ризику інфляційного тиску. Водночас, голова держави закликав національний бізнес допомогти фінансами у відбудові житла зруйнованого стихією. За попередніми даними без даху над головою залишилося майже 640 родин, але ближчими днями ця цифра може сягнути і 700. До того ж наголошує президент збудувати нові оселі потрібно максимум за 4 місяці. Як вже повідомлялось у суботу на позачерговому засіданні Кабмін збільшив авансову допомогу для потерпілих від паводку, і залежно від рівня руйнувань виплачуватимуть по 50, 15 та 5 тисяч гривень. А Міноборони, МНС, Міністерство внутрішніх справ та охорони здоров'я на ліквідацію наслідків та виконання першочергових відновлювальних робіт виділив по 50, 33, 10 та 8 мільйонів гривень відповідно.
 
 
Ø      Тимошенко заявляє про необхідність боротися із спекулянтами і мародерами, які починають в Західній Україні накручувати ціни на будматеріали та грабувати залишені домівки. Ющенко на другий день дає доручення губернаторам жорстко контролювати ціни в регіонах і доповідати йому особисто та залучає армію до ліквідації наслідків повені:
 
Товари за завищеною ціною конфісковувати
УТ-1: Передача "Новини"
02.08.2008
 
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Товари за завищеною ціною конфісковувати. Це пропонує робити у західних областях прем'єр Тимошенко. На засіданні Кабміну вона доручила Мін'юсту підготувати юридичні документи, за якими будівельні матеріали і харчі у недобросовісних підприємців можна буде вилучати. А Генпрокуратурі пропонує притягувати таких торговців до кримінальної відповідальності. Створили і центральний штаб з координації відновлювальних робіт. Його очолив перший віце-прем'єр Олександро Турчинов.
 
Ірина ГЕРАСИМОВА, кореспондент: Втретє за тиждень зібралися міністрі в Кабміні на засідання. Усе через повінь за Західній Україні. І поки на місцях люди висушують власні будівлі і латають мости, чиновники звітують за виконану роботу, а також прем'єр-міністр роздає на горіхи тим, хто не впорався із завданням.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "У нас або військові дисципліна, або факультатив".
 
Ірина ГЕРАСИМОВА, кореспондент: Утім факультативу, на думку прем'єра, виявилося більше. Першу догану отримало Міністерство праці і соціальної політики за черги в почтових відділеннях.
 
Павло РОЗЕНКО, заступник міністра праці і соціальної політики: "Питання елементарної недовіри людей, що вони бояться, що гроші закінчаться. Тому вони зараз стоять з 5-ти ранку, утворюють черги в приміщеннях "Укрпошти": "Нам не треба, щоб нам розносили. Ми будемо самі ходити і займати черги в "Укрпочті".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я прошу Вас налагодити роботу так, щоб люди не товпилися з 5-ої години ранку, а щоб одночасно всі листоноші, яких можна зараз до цього залучити, щоб вони розвезли людям все, що треба розвести. І просто чітко людям сказати, що гроші видаються виключно на домах. Виключно".
 
Ірина ГЕРАСИМОВА, кореспондент: Ще один пункт - чиновники і досі не знають, скільки будинків оцінено, і скільки грошей вже отримали потерпілі. Місцева влада гроші видавати не поспішає, - кажуть у Держказначействі.
 
Тетяна СЛЮЗ, голова Держказначейства України: "Прикро на сьогоднішній день - по двох облдержадміністраціях залишок коштів становить 17 мільйонів. Це Закарпаття - 8 мільйонів 23 тисячі, це є Львівська обласна державна адміністрація - 9 мільйонів 226 тисяч".
 
Ірина ГЕРАСИМОВА, кореспондент: Не наживатися на людському лиху закликають підприємців, які вже підняли ціна на будматеріали та харчі. Урядовці застерігають: в іншому випадку розмова з такими бізнесменами буде короткою - конфіскація товару і відкриття кримінальної справи.
 
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: "З прокуратурою з'ясувати, з СБУ, МВС, і будемо достатньо жорстко працювати. В тому числі і МВС, я думаю, що треба давати інструкції і задачі використовувати бойову зброю у випадку наявності мародерів у населених пунктах".
 
 
Не спекулювати цінами на товари в зонах стихійного лиха
НТН : Передача "Вчасно"
04.08.2008
 
Євген МІХІН, ведучий: Не спекулювати цінами на товари в зонах стихійного лиха, - закликав президент підприємців Західної України. Віктор Ющенко відвідав Чернівці. Запевнив: місцева влада має усі важелі впливу. Тож мусить швидко реагувати на цінові стрибки. Окрім того, голова держави планує звернутися до всіх областей з проханням надати всіляку допомогу постраждалим регіонам. Саме такі дії, упевнений президент, допоможуть уникнути штучного хаосу на ринку, необґрунтованого підвищення цін та контролювати ситуацію.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я звертаюся до органів місцевої влади: є норми закону, які сьогодні дають можливість впливати на ціну, контролювати її. Ми домовилися, що у всіх облдержадміністраціях, райдержадміністраціях створені гарячі лінії зв`язку - будь ласка, інформуйте по кожному факту зловживання ціною. Як тільки про це стане відомо, на кожен факт буде миттєва реакція відповідної місцевої адміністрації".
 
Євген МІХІН, ведучий: Буковину відвідала і прем'єр. Вона закликала громадян особисто контролювати процес виплати компенсацій за втрачене майно. Від представників місцевої влади Юлія Тимошенко вимагає не затримувати виплату компенсацій за зруйновані будинки і знищені городи
 
 
Ø      Тимошенко заявляє, що підніме акцизи на тютюнові вироби для отримання коштів на боротьбу із наслідками стихії. Секретаріат говорить що це неможливо є порушенням законів і прогнозує вето, але вчасно виправляється і Президент підписує цей закон:
 
Ø      Президент заявляє, що всі діти з постраждалих регіонів будуть оздоровлені за державний кошт:
 
800 дітей із Західної України безкоштовно оздоровлять в найкращих таборах
НТН : Передача "Вчасно. Підсумки"
05.08.2008
 
Євген МІХІН, ведучий: 800 дітей із Західної України безкоштовно оздоровлять в найкращих таборах. На Театральному майдані Чернівців зібрали дітей з усіх постраждалих районів Буковини, аби відправити їх до "Артеку".
 
Діти:
 
- Я чула, там дуже гарний відпочинок, дуже добрий табір. І надіюся, що там дуже добре відпочину.
 
- Я зрадів спочатку, а потім здивувався, чому. Я знав, що нам нададуть матеріальну допомогу.
 
Євген МІХІН, ведучий: Родина зі Староженеччини незадовго до повені пережила ще й втрату батька. До табору поїде двоє дітей. Мати тішиться, адже бодай на деякий час вони зможуть відволіктися від трагічних спогадів.
 
Юлія ТУШИНСЬКА: "Я знала, що "Артек" - це для мене дуже… Це як зірочка з неба. Я дуже довольна".
 
Євген МІХІН, ведучий: 18 мільйонів гривень - попередня вартість державного оздоровлення. У табори планують відправляти дітей з усіх постраждалих областей. Лише "Артек" готовий прийняти за зміну 3,5 тисячі. Списки кандидатів складає регіональна влада.
 
Юрій ПАВЛЕНКО, міністр у справах сім'ї, дітей та молоді: "Більше 12 тисяч дітей потребують оздоровлення. Всі вони у відповідності до оперативних даних - до 10 числа - будуть у відповідних оздоровчих таборах. Перша група дітей Івано-Франківської, Чернівецької області, яка відправляється в "Артек" - це 870 дітей".
 
Євген МІХІН, ведучий: Проводжав їх сам Президент. Віктор Ющенко запевнив, що піклуватиметься не лише про школярів.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми підготували санаторії матері і дитини, і найближчий день-два ми туди відправляємо першу партію діток із мамами. Це до 7-ми років. Таких діток і мам ми відправляємо в найближчі дні 700 чоловік. Переконаний, що найближчий тиждень ми ще звільнимо площу для відпочинку мами і дитинки ще в районі тисячі".
 
Євген МІХІН, ведучий: За словами глави держави, це ще один аргумент на підтримку постраждалих від страшної стихії.
 
 
 
Ø      Президент наголошує на необхідності створення системи попередження повеней і нової системи страхування майна. Тимошенко в цей час вже бореться за урожай та „достойну ціну” за вирощене селянами зерно:
 
За рік створити на базі МНС єдину систему оповіщення про стихійні лиха вимагає Президент України
ICTV: Передача "Факти"
06.08.2008
 
Олексій ГНИЛУША, ведучий: За рік створити на базі МНС єдину систему оповіщення про стихійні лиха. Цього вимагає після поїздки повеневими регіонами Президент України. Коли її створять, евакуація людей буде не лише швидкою, але й обов'язковою для всіх, хто перебуває у зоні катаклізмів. А ще на Закарпатті, у постраждалому від стихії селищі Ясиня Віктор Ющенко різко критикував місцевих чиновників за масове вирубування лісів і погрожував перевіркою Генеральної прокуратури.
 
Світлана КОВБИЦЯ, кореспондент: Закарпатські горяни досі не можуть оговтатися від пережитого страху під час стихії. Президент Віктор Ющенко заклав символічну капсулу у фундамент нового будинку для багатодітної сім'ї Василини Лофердюк. Пролетівши над Карпатами на гелікоптері, Президент був вражений великою кількістю пилорам посеред лісу. Він зобов'язав закарпатських правоохоронців розібратися у законності діяльності усіх пилорам регіону.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Пане генерале, оце я знову приземлявся. Що ви з цими пилорамами збираєтеся робити? Скільки ваших тут особистих пилорам? Скажіть, будь ласка, хто дав дозвіл на цю роботу? Влада? Підніміть свою дупу, пройдіть отам, по кожному району. По кожному місту і наведіть порядок".
 
Світлана КОВБИЦЯ, кореспондент: Президент наголосив на впровадженні нової системи збереження та відновлення лісу. Науковці однією із причин виникнення паводків називають нищівну вирубку дерев. Упродовж місяця прокуратура має завершити перевірку у лісовій галузі і встановити, хто, коли і скільки заготовив деревини та які мав на це дозволи.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми робимо тридцятиденну перевірку через прокуратуру. Прокуратуру по екології, слухаємо на РНБО, приймаємо рішення про введення національних парків, введення національних заповідників, рекреаційних зон".
 
Світлана КОВБИЦЯ, кореспондент: Якби влада дбала про захист населених пунктів від повені, будувала дамби та здійснювала протизсувні заходи, наслідки стихії були б набагато меншими, - каже Віктор Ющенко.
 
 
Президент виступає за розробку регіональної протипаводкової програми
ICTV: Передача "Факти"
04.08.2008
 
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Президент виступає за розробку регіональної протипаводкової програми. В відповідне завдання збирається надати уряду. Про це глава держави говорив сьогодні під час візиту до постраждалих районів Чернівецької області. Президент переконаний, багато з того, що сталося під час повені можна було уникнути, якби ставлення природи було раціональним і продуманим. Зокрема у містечку Вижниця президент зауважив на злочинних діях попереднього місцевого керівництва, яке масово вивозило ліс не зважаючи на те, що територія Вижниці належить до національного природного парку. Крім того, Президент зазначив, вода з Черемошу не завдала б такої шкоди, якби було достатньо добре проведено берегоукріплення. До того ж МНС не мало необхідних заходів для ліквідації стихії. За словами Президента 8 років тому на Буковину для потреб МНС направили найкращу техніку. Однак на сьогодні її вже практично немає. Тодішнє керівництво МНС розпродало її. Зранку ж глава держави виступив на центральному майдані Чернівців, де проводжали на відпочинок в "Артек" дітей із потерпілих районів Буковини. Людям, які внаслідок стихії залишилися без будинків, а це 660 сімей, президент пообіцяв надати нове житло протягом 4 місяців.
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: В селі Чорногузи сильні зливи спричинили масштабний зсув ґрунту. Тут знищено 14 хат. Ще під питанням близько 10 будинків. І хоча вода вже остаточно залишила ці землі, зсув ґрунту це не зупинило. Ці будинки, аби тут опинитися, подолали шлях в середньому в 100 метрів. Разом з ними з'їхали і 10 мільйонів тон ґрунту площею 12 гектарів. Серед цих руїн свою тепер уже колишню оселю знайшла пані Галина. Коли хата почала тріскатися по швах, вона з сім'єю переїхала до родичів. А коли повернулася, побачила лише гору уламків.
 
Галина КОЗПАН, потерпіла: "Я все втратила, мої діти не мають, куди їхати. Дитина дістала такий стрес, одна і друга, що вам не передати. Я вже за себе нічого не кажу. Ну, поки що я не знаю, я мало вірю в це, що це так буде так, як вони обіцяють".
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: Президент обіцяє допомогти. Запевняє, що вже за 4 місяці усі, хто залишився без даху над головою, матимуть нові помешкання. Для їхнього будівництва вже виділено землю. Сьогодні була закладена перша капсула.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Усі питання контролюються, і газовідновлення, і енерговідновлення, автомобільне сполучення, соціальні допомоги, площадки під забудову. Все це ми зробимо. Все це ми зробимо. Але дійсно нам треба зробить правильні висновки від того, чому с кожним часом повторюються і стихійне лихо стає біль жахливим".
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: Будувати нові оселі та відновлювати дороги допомагатимуть 5 тисяч солдатів. Для цього вже задіяно і 2 тисячі одиниць техніки. Нині терміново потребують житла 660 сімей. Президент запевнив, що до зими ці люди матимуть дах над головою. Також Ющенко закликав не спекулювати на людській біді, адже вже були випадки, коли в постраждалих регіонах штучно завищували ціни на будівельні матеріали та продукти харчування. Таким спробам наживи має давати відсіч влада на місцях. Тим часом малечу з найбільш постраждалих сімей відправлятимуть на оздоровлення. Сьогодні до "Артеку" вже поїхали 870 дітей. Президент проводжав їх особисто.
 
Дівчинка, постраждала: "Я в Криму перший раз буду".
 
Дівчинка, постраждала: "В мене город затопило. Так як луг, зовсім затопило. У кухні і у ванній затопило підлогу".
 
Мама, яка проводжає дитину до "Артеку": "Сказали, дітям віддати сумки, а батькам залишитись тут. Ось ми тут стоїмо тут, а діти з двома-трьома сумками ось пішли на перон. Не знаєм, чому так".
 
Наталія МОРОЗ, кореспондент: Всього держава планує оздоровити понад 13 тисяч дітей. Малечу до 7 років відправлятимуть разом з мамами до санаторіїв матері і дитини.
 
 
Віктор Ющенко наполягає, щоби в Україні була запроваджена ефективна система страхування на випадок стихійного лиха
5-й канал: Передача "Бізнес-час"
06.08.2008
 
Кореспондент: Президент Віктор Ющенко наполягає, щоби в Україні була запроваджена ефективна система страхування на випадок стихійного лиха, на кшталт того, що прокотилося західними регіонами країни. При цьому глава держави підкреслив, що сьогодні ліквідація наслідків повені в Україні здійснюється виключно коштом державного бюджету. Інших джерел фінансування в країні немає, оскільки в даному випадку не працює система страхування, яка діє в усьому світі. Наразі мова повинна йти про запровадження добровільного страхування. Але це, - сказав Президент, - має стати останнім прикладом у Європі, коли держава через свій гуманізм бере на себе покриття таких колосальних витрат.
 
 
Український уряд рятує зерно
ICTV: Передача "Факти"
01.08.2008
 
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ну, а український уряд рятує зерно. 1 мільярд гривень виділено Аграрному фонду, аби зберегти ціни на зерно. Про це сьогодні заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час поїздки на Дніпропетровщину. Днями уряд вніс зміни до бюджету в аграрному секторі. Встановив він і мінімальну ціну на зерно. 1251 гривню повинна коштувати тонна зерна третього класу. Відповідно до цієї ціни коштуватиме зерно і інших класів. Гроші, аби оплатити літню працю аграріїв, почнуть виділяти вже наступного понеділка, заявила Тимошенко. Разом із прем'єркою на свято завітали і міністри аграрної політики України, Росії та Білорусії. Разом із 5 тисячами аграріїв вони дивилися, що нового із сільської техніки в країні і скільки вона коштує. Проте для більшої частини наших фермерів новенькі машини виявилися зовсім не по кишені.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Мільярд гривень було виділено в Аграрний фонд для того, щоб дати можливість зберегти ціну на зерно для аграріїв в той час, коли ми збираємо рекордні врожаї. І, крім того, 400 мільйонів на здешевлення відсотків по кредитам, що, безумовно, принесе нашим аграріям ще полегшення в фінансуванні, кредитуванні довгострокових і середньострокових парограм".
 
Петро МАТВІЙ, голова Асоціації фермерів Криничанського району: "Згодні купувати гарну надійну техніку в кредити і на 50, і на 20 років. Це, так би мовити, кабала для фермера, а хто із наших банкірів погодиться на це, дати такий кредит?".
 
 
У перші дні після спаду повені Тимошенко вдалося зробити більше заяв, які свідчили про її контроль над ситуацією. Головною «фішкою» прем’єра стала ініціатива виплати компенсацій постраждалим «живими грошима». Це виглядало як продовження кампанії із повернення внесків Ощадбанку і не могло не сподобатися як глядачам, так і власне постраждалим. Потім вона оголосила про спрощення процедури виплати цих компенсацій. Далі, їй вдалося створити картинку безумовного виконання її наказів міністрами під страхом звільнення. Вона прямо змусила своїх підлеглих вислуховувати всіх керівників місцевої влади з їхніми проблемами.
 
Варто згадати й про те, як підіграв Тимошенко «регіонал» Нестор Шуфрич, який 29 липня поклав повну відповідальність за жахливі наслідки катастрофи на Президента. Так само 31 липня лідер комуністів зажадав звільнення міністра з питань надзвичайних ситуацій Володимира Шандри, який є людиною Президента. Тобто, з допомогою своїх агентів у інших політичних таборах БЮТ намагався переконати глядачів у тому, що вина за повінь лежить саме на оточенні Ющенка.
 
Хоча аналіз інформаційного поля показує, що вже 25 липня Президент доручив Тимошенко і уряду починати активні дії щодо реагування на повінь. Очевидно масштаби стихійного лиха виявилися такими, що в Секретаріаті розсудливо вирішили не атакувати прем’єра доки не спаде напруга.
 
Проте вже 31 липня Тимошенко довелося захищатися в прямому ефірі 5 каналу від звинувачень Секретаріату у тому, що повінь «прогавили» з вини уряду:
 
Гостя програми: Юлія Тимошенко - Прем'єр-міністр України
5-й канал: Передача "Час інтерв'ю", фрагмент
31.07.2008
Лариса ГУБІНА, ведуча: Весь тиждень ми в ефірі спілкуємося з губернаторами, чуємо багато нарікань про недофінансування будівництва захисних споруд. І вони кажуть, керівники областей кажуть, що якби вчасно було фінансування, то зараз ситуація була б простішою і на це, ну, можливо, не потрібно було стільки грошей. Що можете сказати на такі закиди?
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО: "На жаль, це вказівка з Секретаріату Президента під такі жахливі події просто займатися критиканством по відношенню до уряду. Всі гроші, які закладені в бюджеті, всі витрачені. Але справа в тому, що 17 років нічого не будували, і 17 років практично руйнували і Міністерство надзвичайних ситуацій, і Міністерство оборони, де техніка була - все розпродане. Сьогодні ми все це збираємо практично з нуля, будуємо і будемо робити так, щоб дамби, водосховища, водовідводи, які побудуємо ми зараз за ці гроші, щоб вони будь-яку повінь і будь-які стихійні лиха витримали".
 
У підсумку, дії прем’єр-міністра в ході ліквідації наслідків катастрофи дуже швидко усунули з інформаційного поля згадки про інформаційну атаку Секретаріату.
 
Уряд має захистити життя людей та їхню власність від стихійного лиха
УТ-1: Передача "Новини"
25.07.2008
 
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Уряд має захистити життя людей та їхню власність від стихійного лиха, так заявив Віктор Ющенко, звернувшись до Кабміну та персонально до прем'єр-міністра. Президент зазначив, у небезпеці життя тисяч українців, під загрозою знищення їхні оселі. Тим часом в уряді вже створили комісію з ліквідації наслідків паводка, його очолить міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. А прем'єрка сьогодні провела селекторну нараду з керівниками постраждалих областей. Юлія Тимошенко доручила губернаторам підрахувати збитки і пообіцяла регіонам виділити гроші з резервного фонду Кабміну.
 
Сто тисяч гривень компенсації мають отримати родичі загиблих через негоду
5-й канал : Передача "Час новин"
28.07.2008
 
Тетяна ДАНИЛЕНКО, ведуча: Сто тисяч гривень компенсації мають отримати родичі загиблих через негоду, - таке рішення екстреного засідання Кабінету міністрів. Урядовці підбили підсумки останніх кількох діб. Щоб повернути життя західному регіону треба щонайменше чотири мільярди гривень. Роман Сухан далі детальніше.
 
Роман СУХЗАН, кореспондент: За п'ять хвилин до початку засідання уряду міністри ретельно вивчають мапу України, особливо західний регіон. У шести областях досі борються із наслідками негоди. Сорок тисяч будинків підтоплені, зруйновано майже тисячу мостів та розбито п'ятсот вісімдесят кілометрів доріг. Попередити катастрофу не могли, - скаржаться у міністерстві МНС, адже такої негоди в Україні не було з тисяча дев'ятсот шістдесят дев'ятого року.
 
Володимир ШАНДРА, міністр з питань надзвичайних ситуацій: "За ці декілька днів випало більше чим двохмісячна норма осадків, в часності в Яремне піднялася вода. Максимальний рівень води у Дністрі на рівні Галича - це був сім метрів тридцять сантиметрів, у Дністрі в районі нижнього моста в селі Нижнє тридцять два сантиметри. Захисні дамби були розраховані максимум на п'ять метрів. Тобто перевищення води сягало трьох - п'яти метрів над тими дамбами ,які булим побудовані досить давно".
 
Роман СУХЗАН, кореспондент: Прем'єр-міністр обіцяє вже найближчим часом по п'ять тисяч гривень тим, у кого вщент зруйновані будинки і немає засобів для існування, у дві з половиною тисячі гривень ті, чиї помешкання потребують ремонту, по тисячі решті постраждалим. В тім Юлія Тимошенко переконує: це лише аванс.
 
Синхрон: Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: "Поки сьогодні ми будемо направляти їм перші суми допомоги, Яківни отримають готівкою через наші соціальні служби, які розташовані у районах, містах і власне люди зможуть отримати живу копійку. Після того, як ми зробимо обстеження їх осель, ми зможемо потім доплатити людям до обсягу їх реальних втрат".
 
Роман СУХЗАН, кореспондент: Уже нині за словами Прем'єра, постраждалі райони мають повністю забезпечити водою та хлібом. Від сьогодні почнуть відбудовувати дамби, мости і дороги. На ці потреби Кабмін виділив близько одного мільярда гривень із резервного фонду та коштів різних міністерств та відомств. Більше грошей будуть просити у Верховної Ради. Вже найближчий черв ерг народні депутати можуть повернутися із відпустки. Блок Юлії Тимошенко ініціює позачергове скликання засідання Верховної Ради, щоб ухвалити зміни до бюджету. Збирається шукати гроші для подолання наслідків негоди у західних областях України. У чинному бюджеті на надзвичайні ситуації передбачено двісті вісімдесят мільйонів гривень, а збитки негода принесла щонайменша чотири мільярди.
 
Яка зараз обстановка на Івано-Франківщині
5-й канал: Передача "Час. Важливо" 
29.07.2008
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Яка зараз обстановка на Івано-Франківщині? Ми знаємо, що з візитом там була Юлія Тимошенко. Які питання вирішила прем'єр-міністр?
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Cправді, сьогодні на Івано-Франківщину завітала урядова делегація на чолі з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Під її керівництвом тут пройшла нарада з питань ліквідації наслідків стихійного лиха. Усна раді взяли участь міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, міністр економіки Богдан Данилишин, а також міністр з питань ЖКХ Олексій Гончаренко, також в нараді взяли участь керівники всіх постраждалих областей і за результатами цієї наради Юлія Тимошенко зобов'язала міністерство економіки у двотижневий термін підготувати фінансовий план ліквідації наслідків стихії. Крім того Юлія Тимошенко зобов'язала усіх своїх міністрів тримати постійний зв'язок з представниками влади постраждалих регіонів і тих міністрів, які ослухаються цього наказу, вона пообіцяла звільнити буквально зо одну добу.
 
 
Захід України долає наслідки стихії
НТН: Передача "Вчасно"
29.07.2008
 
Євген МІХІН, ведучий: Захід України долає наслідки стихії. Вже підрахували збитки від повені у шістьох найбільш постраждалих регіонах. Івано-Франківщині лихо завдало шкоди на мільярд 600 мільйонів гривень. Лише на 100 мільйонів менше втратила Буковина. Далі - Львівщина. Там стихія погосподарювала на 340 мільйонів гривень. У 164 мільйони оцінюють збитки на Закарпатті. У 95 - на Тернопільщині. Найменше поки що постраждала Вінниччина. Тим часом уряд уже відкрив рахунок для благодійних внесків на ліквідацію наслідків лиха та допомогу постраждалим. Кошти слід переказувати Міністерству праці та соціальної політики на небюджетний рахунок.
 
Дарка ОЛІФЕР, кореспондент: Дністровська ГЕС ціла й неушкоджена, загрози від неї немає. А рівень води не збільшуватиметься. Так пообіцяла вінничанам прем'єр-міністр. За її словами, гірше вже не буде.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Те, що зараз є, - це максимум руйнацій. Але можу вам сказати, що, незважаючи на те, що так важко це пройшло, і незважаючи на те, що зараз все зупинилося, руйнації по країні дуже великі. У нас постраждало 6 областей - більше 700 населених пунктів по всій країні".
 
Дарка ОЛІФЕР, кореспондент: Мешканцям постраждалих регіонів уряд виділив гроші. Голови районів мають скласти поіменний перелік тих, хто потребує допомоги. Від 1 до 5 тисяч гривень люди отримають через відділення "Ощадбанку" та "Укрпошти". Ці гроші вже на рахунках місцевої влади.
 
Павло РОЗЕНКО, перший заступник міністра праці та соцполітики: "Швидкість виплат залежить виключно від мобільності і оперативності місцевих органів влади, в першу чергу, органів місцевого самоврядування".
 
Дарка ОЛІФЕР, кореспондент: І вже лунають перші звинувачення. Екс-міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич каже, що перші жертви були ще у четвер - 24 липня, у п'ятницю їх було вже 10, у суботу - 16. Проте Київ відзначав річницю хрещення Русі.
 
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Ющенко и Секретариат попытались скрыть от общества реальные масштабы трагедии, с тем что бы это не повлияло на проведение торжеств, где, к сожалению, главную роль играл Ющенко. Потому что в случае если бы о таком количестве погибших было бы объявлено в пятницу и в субботу, то естественно ни о каких торжествах не могло бы идти и речи".
 
Дарка ОЛІФЕР, кореспондент: Ці закиди спростували нинішні керівники МНС, закликають не спекулювати на цій темі. Питають чому саме Шуфрич, як профільний міністр тіньового Кабінету Міністрів України, не поїхав до регіону де вирувала стихія. Тим часом Луганщина збирає гуманітарну допомогу для постраждалих від повені в Західній Україні. До Івано-Франківської області відправили перші "КамАЗи" вантажів. В них - борошно, цукор, крупи та питна вода. Окремим караваном підуть машини-холодильники - з м'ясними виробами, курятиною та напівфабрикатами. Тим часом на найближчі два дні вже оголошено штормове попередження.
 
Уряд спростив процедуру обстеження будинків постраждалих для відшкодування збитків
ТРК "Украина": Передача "События"
30.07.2008
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Уряд спростив процедуру обстеження будинків постраждалих для відшкодування збитків. Про ухвалення постанови повідомила сьогодні Прем'єр Юлія Тимошенко. Передбачається, що огляд будівель комісії проводитимуть при подомовому обході. На місці складатимуть акти, їх подаватимуть до органів міністерства регіонального розвитку, а ті вже направлятимуть у Мінфін для виділення коштів.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Якщо іти оцінювати наслідки таких руйнацій по тим методикам які сьогодні існують, то це можна робити пів року і не завершити. Там десятки із чиновників, там безкінечні довідки, безкінечні узгодження, а саме тому ми прийняли постанову , яка цілком і повністю спростила всі процедури встановлення як раз збитків".
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Юлія Тимошенко наголосила, держава буде відшкодовувати підтверджені збитки громадян. На сьогодні підтопленими залишаються 6.5 сотень населених пунктів, понад 38 тисяч будинків, і 57 тисяч сільгосп угідь.
 
Щоб люди моли якнайшвидше отримати державну допомогу
Iнтер: Передача "Новини"
30.07.2008
 
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Щоб люди моли якнайшвидше отримати державну допомогу, Кабмін спростив процедуру оцінки пошкоджених будинків і майна. Тепер не треба збирати численні підписи чиновників і робити кілька експертиз. Згідно з постановою уряду, спеціальна комісія обходитиме подвір'я і просто на місцях складатиме акти про майнові втрати, після чого наступить черга міністерства будівництв і фінансів, які і мають визначитися із компенсаціями.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "ми обговорили з місцевими органами влади як зробити так, щоб людям ці гроші донести безпосередньо додому, і саме тому підключена "Укрпошта" і як тільки ми будемо отримувати списки від місцевих органів влади, людей які постраждали, "Укрпошта" зразу буде доносити безпосередньо, так як вони розносять пенсію, безпосередньо за адресою і передавати людям, цей перший аванс".
 
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Сьогодні ж стало відомо, що свою допомогу Україні вже запропонували Польща, Сполучені Штати а також Організація Об'єднаних націй. Зараз міністерство за закордонних справ узгоджує з ними, що саме необхідно потерпілим регіонам. Допомагає постраждалим і самі українці, в ході благодійної акції організованої оператором зв'язку та телеканалами, на спец рахунок вже надійшло понад 200 тисяч гривень.
 
Нардепи провели позачергове зібрання
ICTV: Передача "Факти"
31.07.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ну, а зараз репортаж з Верховної Ради. Сьогодні депутати ухвалили зміни до державного бюджету.
 
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Про надзвичайну ситуацію депутати говорили у надзвичайних умовах. У сесійній залі великий ремонт, тому депутати та урядовці протягом дня змушені були працювати під будівельним риштуванням. Аби на депутатські та міністерські голови щось не впало, натягли сітку. А щоб ніхто не вдарився, стовпи обмотали скотчем. Депутати найперше визнали постраждалі від повені регіони зоною надзвичайного екологічного лиха, щоправда комуністи зажадали окремої зони для міністра з надзвичайних ситуацій. Петро Симоненко вимагає кримінальної відповідальності та звільнення Володимира Шандри.
 
Синхрон: Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії: "Фракція сьогодні пропонує терміново розглянути питання і висловити недовіру міністру надзвичайних ситуацій".
 
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Володимир Шандра готовий надати Симоненку усі документи для об'єктивної оцінки, адже на місці повені лідера компартії міністр не бачив.
 
~ Володимир ШАНДРА, міністр з питань надзвичайних ситуацій України: "Симоненка я не бачив. Я бачив багатьох других народних депутатів, які працювали, які бачили, як працював штаб. Я спілкувався з другими комуністами, депутатами, сказали, що це думка особиста Симоненка, да".
 
П'ятдесят тисяч гривень авансової компенсації отримають люди, чиї будинки ущент зруйнувала стихія
5-й канал: Передача "Час новин"
01.08.2008
 
Ігор ТАТАРЧУК, ведуча: П'ятдесят тисяч гривень авансової компенсації отримають люди, чиї будинки ущент зруйнувала стихія. Завдяки ухваленим напередодні змінам до бюджету, уряд зміг збільшити авансові виплати, - про це повідомила Юлія Тимошенко. Таким чином ті люди, які втратили під час повені житло, отримають п'ятдесят тисяч авансу. В уряді наголошують, що якщо постраждалі вже отримали на руки попередньо п'ять тисяч гривень, їм доплатять ще сорок п'ять тисяч гривень. Потерпілі другої категорії, тобто люди, чиї будинки підтоплені і потребують капітального ремонту, отримають по п'ятнадцять тисяч авансу. Раніше для другої категорії передбачалося сума у дві з половиною тисячі. А мешканці постраждалих регіонів, які через велику воду втратили городину, отримають не по тисячі, а по п'ять тисяч гривень. Прем'єр наголосила, що повністю збитки потерпілим компенсують, коли спеціальна комісія оцінить руйнування. Розподілятимуть виділені майже шість мільярдів гривень на завтрашньому засіданні уряду.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Завтра на засіданні уряду ми в пришвидшеному режимі складаємо і затверджуємо всі порядки витрачання грошей, які вчора були передбачені змінами до бюджету. Ми хочемо, щоб затримки не було навіть на одну добу. І тому ще раз хочу сказати, що всю ніч сьогодні уряд працював, сьогодні весь день буде працювати і ще сьогодні ніч. Чому, тому що ми хочемо завтра затвердити порядки, і щоб в регіонах у всіх були правові підстави робити сьогодні відновлювальні роботи."
29 липня команда Ющенка зробила помилку, з якої БЮТ добре скористався. У розпал ліквідації наслідків повені прес-служба Президента заявила про те, що він йде у відпустку, яку проведе в Криму. Це було зроблено на тлі другого візиту Тимошенко до Івано-Франківської області та після заклику до депутатів перервати свої відпустки для проведення позачергової сесії заради допомоги постраждалим. Навіть Партія регіонів скоректувала свою позицію і зголосилася підтримати проведення сесії й ухвалення необхідних змін до бюджету.
 
Заяву Банкової не забули згадати на Новому каналі, СТБ, 24-му каналі та 5-му каналі. БЮТ у свою чергу відгукнувся заявою, в якій засудив намір Президента відпочивати у розпал ліквідації наслідків катастрофи (яку процитував лише Новий).
 
Така помилка виглядає дуже дивно, якщо згадати, як попереднього дня Віктор Балога звинуватив Тимошенко в неповазі до православної церкви. Він нагадав, що прем’єр пішла у відпустку і не приїхала до Києва на святкування 1020-ї річниці Хрещення Русі. Заяву Балоги ще можна було б пояснити хіба що наявністю закритих соціологічних досліджень, в яких усі заслуги з подолання наслідків люди приписували Тимошенко. Але з точки зору піару така заява як відволікання уваги від відпустки Президента жодним чином не могла зашкодити Тимошенко чи зіграти на користь Ющенку. Очевидно, це розуміли й на Банковій, тому увесь початок серпня, аж до спалаху конфлікту в Грузії, Президент провів у поїздках постраждалими регіонами, намагаючись наздогнати втрачений час та запобігти негативній реакції виборців західної України на звістку про його відпочинок у Криму.
 
Рада безпеки і оборони України збереться сьогодні, щоб проаналізувати, як ліквідують наслідки стихії
Iнтер: Передача "Новини"
28.07.2008
 
Дмитро АНОПЧЕНКО, ведучий: Рада безпеки і оборони України збереться сьогодні, щоб проаналізувати, як ліквідують наслідки стихії. На позачергове засідання сьогодні о 2-ій дня зберуть і уряд, щоб затвердити додаткову допомогу жителям західних областей. Тим часом Прем'єр Тимошенко просить спікера парламенту відкликати депутатів із відпусток. Щоб вони проголосували за виділення додаткових коштів із держбюджету.
 
Слуги народу можуть зустрітися у четвер
1+1: Передача "ТСН"
28.07.2008
 
Кореспондент: Слуги народу можуть зустрітися у четвер. Є підстави сподіватись що тема повені поверне депутатів із виріїв. Питання - чи достатню кількість для кворуму і голосування.
 
Олена МАЦЮЦЬКА, кореспондент: Хочу дійсно сказати що зараз сесійна зала перебуває у стадії ремонту, але не тільки це є проблемою - справа в тім, що сама система відео трансляції зараз перебуває у профілактичному стані. Але незважаючи на це, наприклад члени фракції Наша Україна - Народна Самооборона вирішили погодитися із пропозицією своїх колег по Блоку Юлії Тимошенко - готові зайти до сесійної зали і голосувати зміни до державного бюджету, таким чином виділити кошти на подолання стихії.
Тим часом Партія регіонів нагадує також що сама система Рада зараз перебуває у розібраному стані, а тому голосувати нібито немає ніякої можливості. Також вони кажуть що така пропозиція БЮТу їм спадає на те, що це начебто піар Юлії Тимошенко. А також говорять про те що значна кількість депутатів зараз перебуває наприклад у Сполучених Штатах і швидше за все вони не матимуть ніякої можливості купити квитки і приїхати до столиці України для того щоб взяти участь у позачерговому засадні.
Тим часом комуністи говорять своє "Так", але хочуть контролювати власне ці гроші, які надходитимуть на допомогу постраждалим регіонам. Говорять про позачергове засідання або у вівторок, або в середу, але тут крапку поставив спікер Арсеній Яценюк - він сказав що попри ремонт, засідання можливе і не тільки тому що депутати зможуть прибути в Київ, і не тільки тому що депутати готові голосувати за зміни до державного бюджету.
 
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Сесія парламенту однозначно відбудеться, відбудеться вона в четвер, голова Верховної Ради прийняв відповідне рішення. Завтра вранці буде опублікована інформація і ми виконаємо свій і конституційний і громадянський обов'язок".
 
Тимошенко не православна. Вона чито буддистка, чито синтоїстка. Балога точно не знає. Питанням Прем'єрської віри голова президентського секретаріату перейнявся бо голова Кабміну не брала участі в урочистостях до 1020-ліття хрещення Русі
СТБ: Передача "Вікна-новини"
 28.07.2008
 
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Тимошенко не православна. Вона чито буддистка, чито синтоїстка. Балога точно не знає. Питанням Прем'єрської віри голова президентського секретаріату перейнявся бо голова Кабміну не брала участі в урочистостях до 1020-ліття хрещення Русі. Надто об крива Балогу той факт, що Прем'єрка оголосила про свою відпустку, після чого поїхала в зону повені до Прикарпаття.
 
Віктор Ющенко пішов у відпустку
24-й канал: Передача "Новини"
29.07.2008
 
Кореспондент: Відпочинок передусім. Президент України Віктор Ющенко пішов у відпустку, і ще напередодні ввечері разом з родиною вирушив до Криму, де проведе частину щорічної відпустки. Правда, - уточнює прес-служба Президента, - Ющенко перериватиме відпочинок для робочих поїздок та зустрічей. Як от у вівторок, щоб разом з Президентом Вірменії Сержем Саркісяном взяти участь у святкуванні 650-річяя чоловічого монастиря Сурб-Хач, розташованому у Криму. Президентам покажуть монастирський комплекс, фотовиставку присвячену його історії, а каталікос Вірменської Апостольської церкви Гарегін II проведе святкову літургію. На реставраційні і відновні роботи у монастирі влада автономії витратила 9 мільйонів гривень.
 
 
Президент Віктор Ющенко від сьогодні у відпустці
5-й канал: Передача "Час новин"
 29.07.2008
 
Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: Президент Віктор Ющенко від сьогодні у відпустці. Упродовж найближчих днів він відпочиватиме у своїй резиденції в Криму. На місцях ліквідаційні роботи тривають. Як повідомив міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра найактивніша діяльність нині складається в Одеській області, яку намагаються убезпечити від підтоплення. Підняття води там очікують там сьогодні-завтра. Тоді як до Львівщини вже повертаються евакуйовані місцеві мешканці, а на 14 ділянках дороги Львівська залізниця вже відновила рух. Рівень води у більшості західних областей поступово знижується. Гірські притоки Дністра, Прут поволі зменшуються. Негода з минулої середи підтопила у Західному регіоні понад 40 тисяч житлових будинків, 30 гектарів сільськогосподарських угідь. Стихією пошкоджені автомобільні дороги та пішохідні мости. Через воду у західних областях і досі знеструмлено 27 населених пунктів. На Тернопільщині люди залишилися без питної води. Там у чотирьох районах паводок заповнив всі криниці. А от міліція вже повідомила про перший випадок мародерства у постраждалих регіонах. Крадіжку виявили у Чернівецькій області. Двоє підозрюваних уже затримані і порушена кримінальна справа.
 
Віктор Ющенко тим часом подався до Криму
Новий канал: Передача "Репортер"
29.07.2008
 
Володимир ПАВЛЮК, кореспондент: Віктор Ющенко тим часом подався до Криму. У нього ще залишився шматок відпустки - ось і поїхав із сім'єю на море. Та багато хто Главу держави не зрозумів. Приміром, депутати-"бютівці" розповсюдили гнівну заяву. Кажуть, Глава держави не має морального права відпочивати, коли в країні таке відбувається, цитуємо: "прикро, що Віктор Ющенко перебуватиме в час загальнонаціональної трагедії в Криму, а не в Західній Україні, завдяки майже одностайній підтримці якої він став Президентом." Мовляв, у цивілізованих країнах, під час стихійних лих, президенти не тільки не їдуть на відпочинок, а й повертаються із закордонних відряджень, щоб бути разом зі своїм народом
 
Партія регіонів обіцяє підтримати пропозиції, які дійсно необхідні для ефективної допомоги постраждалим від стихійного лиха
Перший дiловий: Передача "Новини"
30.07.2008
 
Вероніка СЕЛЕГА, ведуча: Народні депутати від Партії регіонів обіцяють підтримати пропозиції, які дійсно необхідні для ефективної допомоги постраждалим від стихійного лиха. Про це повідомила Ганна Герман, хоча напередодні вона заявляла, що більшість нардепів до четверга не встигнуть повернутися до Києва. Утім, зараз є надія, що депутати таки зберуться на позачергове засідання і зможуть ухвалити важливі законопроекти.
 
Вже 31 липня скликана на позачергове засідання Верховна Рада ухвалює зміни до бюджету. Всі святкують перемогу, в тому числі прем’єр-міністр, яка була змушена змиритися із втратою 23 млрд. грн. на ремонт доріг підконтрольним їй «Укравтодором» та ухваленим президентським проектом змін. Її проект не підтримали навіть ситуативні союзники – комуністи.
 
Проте свою тактичну політичну поразку Тимошенко спромоглася подати як велику перемогу заради людей і знак виходу України з природної кризи:
 
Президент та прем'єр взялися змагатися, хто в Україні не залишить мокрого місця
СТБ: Передача "Вікна-новини"
30.07.2008
 
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Президент та прем'єр взялися змагатися, хто в Україні не залишить мокрого місця. Обидві гілки влади сьогодні активно рекламували власні проекти бюджетних змін для допомоги постраждалим від повені регіонів.
 
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Урядовий варіант порятунку підтоплених регіонів Тимошенко подала до парламенту ще вчора. А президента попросила, щоб він наполягав на невідкладному розгляді питання про надання коштів. Замість цього Ющенко написав свій невідкладний законопроект про зміни до державного кошторису. І також надіслав його до Верховної Ради. Виникла конкуренція гілок влади, хто ліпше опікується підтопленими людьми.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Безумовно, розглядатися може тільки один законопроект, який внесений урядом. Тому що він внесений згідно конституції і законів. Я не хотіла би, щоб будь-чиї дії руйнували сьогодні єдність депутатів навколо цього питання".
 
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Президент вніс свій законопроект, перебуваючи у відпустці, куди він пішов, щойно запровадивши надзвичайний стан. Замість нього урядники з Секретаріату казали - Ющенко пропонує постраждалим надати більше коштів, ніж Тимошенко.
 
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента: "Всі висувають претензії до цього законопроекту, я доповів про це Президентові, тоді Президент прийняв рішення внести свій законопроект до Верховної Ради який би врегулював всі б спірні моменти".
 
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Депутати кидають відпустки та терміново повертаються з теплим країв. Аби завтра не лише дати грошей людям, що постраждали від стихії, а й ще вирішити, зо чиїм сценарієм - президентським чи урядовим. На майже породній вулиці Грушевського завтра буде напарковано, депутатських мащин. "Регіонал" Юрій Мірошниченко сьогодні ще в джинсах і светрі, бо майже відпустка, завтра вже в депутатському дрес-коді він сподівається хоча б побачити що написано в урядовому і президентському варіантах допомоги постраждалим.
 
Юрій МІРОШНІЧЕНКО, народний депутат України, фракція Партії Регіонів: "Напевне більше ворогів ніж Кабінет Міністрів і Секретаріат Президента не має. Мені чомусь здається що завтра, як кажуть, з колін, з голосу буде ви вирішуватися це питання".
 
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Уряд і секретаріат готуються кожний до своєї війни, Тимошенко радіє що депутати нарешті зберуться, і кажу що поважатиме їх ще більше коли вони ухвалять і решту змін до бюджету. Такі зміни парламентарі провалили перед закриттям сесії, Президент і тут має свій варіант законопроекту, там кажуть, він також ліпший. Пересічним депутатам певне доведеться вірити на слово, або урядовцям або канцелярії, що і стосовно загальних змін до бюджету, і окремого рядка щодо повені, біжать на ввипередки. Бо текстів законопроектів парламентарі ще не бачили, на це скаржилися навіть у бюджетному комітеті, засідання якого сьогодні переносили двічі.
 
Президентський варіант поправок до бюджету може підтримати навіть блок Юлії Тимошенко
5-й канал: Передача "Час новин"
30.07.2008
 
Тетяна ДАНИЛЕНКО, ведуча: Президентський варіант поправок до бюджету може підтримати навіть блок Юлії Тимошенко, - таке переконання висловив заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак. На Банковій сподіваються - завтра Верховна Рада зможе ухвалити зміни до бюджету для подолання наслідків стихії на західній Україні. Поправки, які затвердив кабінет міністрів, секретаріат не влаштовує . Президент вважає, що для відновлення постраждалих регіонів треба втричі більше грошей.
 
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови секретаріату Президента: "Відповідно до українського законодавства питання оголошення тих чи інших територій зонами екологічної катастрофи виноситься без спеціального голосування із занесення у порядок денний, без розгляду в комітеті, тобто це єдине питання, з яким завтра зхбирається сесія і таким чином спроба заблокувати, тому що комусь згадались старі питання там судової реформи чи інших якихось речей, очевидно буде свідчити про те, що той, хто буде намагатися блокувати трибуну, не хоче сьогодні прийняти просте, зрозуміле і вкрай потрібне рішення. Переконаний, що цього не буде. Завтра Верховна Рада буде працювати абсолютно зважено і абсолютно спокійно".
 
На подолання наслідків стихії уряд запланував замало грошей
УТ-1: Передача "Новини"
30.07.2008
 
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: На подолання наслідків стихії уряд запланував замало грошей. Так вважають у президентському секретаріаті. Віктор Ющенко пропонує свій порядок змін до бюджету. Він називає цифру понад 4 мільярди гривен, це майже вдвічі більше, ніж запланував уряд. Утім, Юлія Тимошенко переконана, депутати мають розглядати лише її законопроект, проте в її секретаріаті впевнені, вона підтримає пропозицію Президента. Нагадаю, завтра у зв'язку з стихійним лихом парламент збирається на позачергову сесію, щоб внести зміни до головного кошторису країни.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Безумовно, розглядатися може тільки один законопроект. Це той, який внесено урядом, це він внесений згідно конституції і законів. І я не хотіла б, щоб будь-чиї дії руйнували сьогодні єдність навколо цього питання".
 
Олександр ШЛАПАК, перший заступник глави секретаріату президента України: "Зокрема, постанову у понеділок всередині дня ми займались обрахунками фактично у вівторок у другій половині дня і мали можливість отримати більш повну інформацію. Таким чином, сума, яка сьогодні реально потребується для того, щоб справитися із наслідком стихії перевищується 4 мільярда гривен".
 
Чи хочуть українці війни?
На тлі боротьби з повінню, яка так і не стала консолідуючим фактором у стосунках Ющенка і Тимошенко, вже 27 числа Банкова починає нові інформаційні атаки. Один з головних приводів – небажання Тимошенко поступатися у питанні управління нафтопроводом «Одеса – Броди». Прем’єр-міністра починають звинувачувати у шкоді національним інтересам. 30 липня Президент погрожує скасувати з вересня рішення Кабміну, які були спрямовані на імпорт м’яса для боротьби з високими цінами. Вочевидь, рішення СП було продиктовано прогнозованим у липні рівнем дефляції.
 
Тим часом, прем’єр-міністр ігнорує ці закиди і займається наслідками повені та стежить за збором урожаю. 6 серпня вона нарешті повідомляє про дефляцію в липні, так як вона й обіцяла ще в лютому-березні. Секретаріат позбувається однієї з постійних тем критики уряду.
 
Проте з’являються нові конфліктні приводи. Вже 6 серпня від імені Ющенко на адресу Генпрокурора Олександра Медведька надходить лист з вимогою здійснити перевірку використання урядом коштів на протипаводкові цілі. 7 серпня в газеті «КомемрсантЪ» з’являється інформація про те, що Генпрокуратура вирішила продовжити строк розслідування діяльності депутата від БЮТ Андрія Портнова на посаді в.о. Голови Фонду Держмайна. 8 серпня Банкова оприлюднює лист до Тимошенко, в якому уряд звинувачується у блокуванні надходження гуманітарної допомоги на ліквідацію наслідків повені.
 
У відповідь, команда БЮТ оприлюднює лист Тимошенко до Ющенка з проханням скасувати парад на День Незалежності в Києві та направити передбачені кошти на ліквідацію наслідків повені. Далі, все тоне у голосах численних коментаторів, які констатують новий виток напруженості у стосунках Ющенка і Тимошенко.
 
Уряд заборонив компанії "Укртанснафта" самостійно підписувати угоди
24-й канал: Передача "Новини економіки"
27.07.2008
 
кореспондент: Уряд заборонив компанії "Укртанснафта" самостійно підписувати угоди з двома українськими НПЗ "Галичина" та "Нафтохімік Прикарпаття" та зареєстрованою на Віргінських островах компанією про поставку нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" в аверсному режимі. Документами передбачалась прокачка енергоресурсів до європейських споживачів. За словами Юрія Продана, міністра палива та енергетики, лишились деякі технічні моменти, які будуть вирішені найближчим часом. Експерти ж наголошують, проект аверсного режиму потрібно починати якнайшвидше. Адже Росія планує побудувати Балтійську трубопровідної системи-2. В результаті транзит нафти з федерації оминатиме Україну. Але норми співробітництва з компаніями-постачальниками слід чітко обдумати.
 
Михайло ГОНЧАР, директор енергетичних програм Центру "НОМОС": "Це по суті перелицьована на інший вигляд така ж сама схема, як і з реверсним режимом Одеса-Броди, тільки ще більш цинічна я би сказав. І більш модернізована під інтереси завуальованої офшорної компанії - групи осіб. які хочуть досягти одного, монополізації нафтотранспортної структури України".
 
кореспондент: А от Президент України вважає, що затягування аверсного використання нафтової артерії, лише шкодить іміджу України. Крім того, потрібно виконувати міждержавні домовленості з країнами Середньої Азії та Європи.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Якщо люди, влада відмовляється від реалізації міжнародних зобов'язань прийнятих у цьому питанні, хоча в мене нема сумнівів - ми до них повернемось і виконаємо, але та демонстрація говорить про те, що у нашу саму чутливу галузь - енергетичну безпеку - привнесені пункти не національних інтересів".
 
кореспондент: Іншою проблема - переробка середньоазійської нафти. Вітчизняні нафтопереробні підприємства, збудовані у 60-х роках минулого століття просто не мають технічних можливостей працювати з таким ресурсом - попереджають аналітики. Нагадаємо, раніше в ході енергетичного саміту в Києві Президенти України та Азербайджану домовилась прокачати 400 тис. тонн технологічної нафти цього року. Польські колеги, в свою чергу, сподіваються долучити до використання "Одеса-Броди" Прибалтійські країни, які відчувають дефіцит нафтопродуктів через обмеження поставок з Росії.
 
Ющенко доручив Кабінету міністрів до першого вересня скасувати урядові акти
24-й канал: Передача "Новини економіки"
30.07.2008
 
Корреспондент: Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів до першого вересня скасувати урядові акти з продажу на внутрішньому ринку м'яса іноземного походження за депінговими цінами через державний комітет матеріального резерву. Адже це шкодить внутрішнім виробникам та знижує закупівельні ціни. Крім того імпортне м'ясо часто придатне лише для промислової переробки. Вітчизняні виробники також задоволені системою ввозу імпортного м'яса.
 
Олександр БАКУМЕНКО, голова асоціації Союз птахівників України: "За 6 місяців на Україну завезли гав'ядину по цене 900 доларов за одну тону. Мы свою экоспортировали по цене 3 тысячи 600 долларов без Украины. Птицу завезли по цене 900 долларов за тону или тысячу четыреста гривен. Но понимаете стоимость этого мяса и что это происходит. С одной стороны это говорит о его качестве. А с другой стороны это говорит о занижении мытной вартости, ухода от налога".
 
Корреспондент: Президент у свою чергу доручив Кабміну до першого вересня посилити ветеринарний контроль за імпортом м'ясної сировини. А з наступного року потрібно заборонити імпорт м'яса на давальницьких умовах. Також уряд повинен організувати проведення перевірок підприємств які ввозять давальницьку сировину, тобто постановити контроль за митним переміщенням продукції. Нагадаємо 18 червня Кабінет міністрів дозволив Держкомрезерву реалізовувати м'ясо підприємством роздрібної торгівлі для стабілізації цінової ситуації на ринку.
 
 
Саботаж аверсного використання нафтопроводу Одеса - Броди
24-й канал: Передача "Новини економіки”
 01.08.2008
 
Ведучий: Секретаріат Президента звинувачує Кабінет міністрів у саботуванні аверсного використання нафтопроводу Одеса - Броди, як заявив заступник голови установи Андрій Гончарук. Він нагадав, що аверсне використання артерії дозволить диверсифікувати постачання нафти та зменшити енергозалежність від Росії. Крім того, два українські нафтопереробні заводи "Галичина" та "Нафтохімік-Прикарпаття" вже домовились про переробку 5 мон тонн нафти, яку доставлять нафтопроводом Одеса - Броди. Проте уряд заборонив підприємствам укладати контракт, вважаючи умови підозрілими. За тиждень Міністерство палива та енергетики пообіцяло дослідити документи та ухвалити рішення.
 
Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми ніколи не підтримаємо співпрацю і, практично, таку тіньову приватизацію Одеса - Броди через офшорні компанії, які позбавляють Україну права впливати на цей процес, а Європу - мати нормальний проект і коридор диверсифікації і постачання нафти".
 
Ведучий: В той час Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів до 1 вересня забезпечити аверсне використання нафтової артерії. Нагадаємо, наразі нафтопровід використовується у реверсному режимі, тобто російська нафта транспортується з Бродів до Одеси, а далі танкерами через Чорноморські протоки.
 
 
Юлія Тимошенко провела засідання уряду Заглавие: Юлія Тимошенко провела засідання уряду
ICTV: Передача "Факти"
06.08.2008
 
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Воду та енергопостачання у західних регіонах, які постраждали від повені, відновлено практично на 100%. Про це заявила сьогодні Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні уряду. Сьогодні ж урядовці планують розширити список претендентів на грошову компенсацію. Зокрема, переглянути категорію отримувачів допомоги. Також у центрі уваги аграрні питання. Міністри мають встановити мінімальну закупівельну ціну на зерно. За перебігом засідання спостерігає наша кореспондент Тетяна Прудникова. Останні новини з Кабміну вона повідомить у прямому ефірі.
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Першим блоком питань, дійсно, урядовці розглядають все, що пов'язано з подоланням наслідків стихійного лиха. Але Юлія Тимошенко розпочала з того, що похвалила у вступному слові практично кожного міністра за його роботу у надзвичайній ситуації, за оперативність. Але одразу ж сказала, що нетреба розслаблятися, треба працювати далі. Ще одна приємна новина, з якої Юлія Тимошенко розпочала засідання уряду, це дефляція. За липень Держкомстат зафіксував, що ціни знизилися на 0,5% в Україні в цілому. Прем'єр одразу назвала найкращих. Це місто Севастополь, там ціни зменшилися більше, ніж на 2%. Дефляція більше 1% у луганській та Закарпатській областях. І також, як не дивно, не зважаючи на стихійне лихе, зниження цін зафіксоване на Івано-Франківщині, за що Юлія Тимошенко персонально подякувала першому віце-прем'єру пану Турчинову.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Після того, як там попрацювали у регіонах, не тільки не збільшилися ціни на будь-які товари, а навпаки, на будівельні матеріали в зоні стихійного лиха навіть впали ціни, що дуже приємно фіксувати".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Зростання ж цін зафіксовано поки що у восьми областях України. Найбільше зросли ціни на Хмельниччині, це на 0,5%, також зафіксована інфляція у Чернігівській та Житомирській областях, на десяті долі відсотка буквально зросли ціни у Волинській, Полтавській, Рівненській та Тернопільській і Київській областях. Юлія Тимошенко офіційно заявила, що підстав для зростання цін в Україні вона не бачить. Нафта на світових ринках дешевшає, тож губернатори мають активніше мають працювати на місцях.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Якщо окремі регіони демонструють непрофесійну роботу, то я, власне кажучи, сім місяців дала можливість навести лад. Якщо якийсь з регіонів на наступний місяць буде мати інфляцію на фоні загальної дефляції, будуть подані документи на відставку. Це я обіцяю в присутності уряду і засобів масової інформації. Достатньо так відноситися до країни".
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: На скільки ж і кому збільшать виплати з постраждалих від стихійного лиха, урядовці вирішують прямо у ці хвилини. І за результатами, що вирішив Кабмін, Юлія Тимошенко розкаже все на прес-конференції, яку чекаємо десь, вже приблизно, за годину.
 
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Дякую, Тетяно. Тетяна Прудникова з Кабінету міністрів, де на засіданні сьогодні, де головними темами була, зрозуміло, ліквідація наслідків стихійного лиха у Західній Україні і ціни… закупівельні ціни на зерно.
 
Тимошенко заявляет о дефляции
Iнтер: Передача "Подробности"
06.08.2008
 
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Размер авансовой компенсации на восстановление поврежденных домов в зоне стихийного бедствия увеличен с 15 до 20 тысяч гривен. Такое решение приняли на сегодняшнем заседании Кабмина. Кроме того, правительство расширило перечень обстоятельств, по которым пострадавшие смогут получить государственную помощь. Премьер обещает: эти деньги инфляция не съест, поскольку в июле ее удалось остановить. По данным Госкомстата, в целом по Украине цены даже снизились на полпроцента. Но в восьми регионах инфляцию остановить пока не получается. Юлия Тимошенко винит в этом губернаторов и грозит им увольнением. Впрочем, в Секретариате Президента возлагают ответственность и на центральную власть.
 
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Сьогодні ціна на нафту в світі почала знижуватись. Ніяких підстав для того, щоб мати в країні інфляцію, немає. Я, власно кажучи, 7 місяців дала можливість навести лад. Якщо якийсь з регіонів на наступний місяць буде мати інфляцію на фоні загальної дефляції, будуть подані документи на відставку".
 
Александр ШЛАПАК, первый заместитель главы Секретариата президента: "В основному ця дефляція лягла на продукти харчування. Тобто саме на те, на що реальний вплив має місцева влада. А найбільше ціни виросли в транспорті - із-за паливно-мастильних матеріалів, в освіті, охороні здоров'я. Тобто там, де основні стандарти цін диктує влада центральна".
 
Генпрокуратура перевірить дії підлеглих Юлії Тимошенко Заглавие: Генпрокуратура перевірить дії підлеглих Юлії Тимошенко
НТН: Передача "Вчасно"
06.08.2008
 
Євген МІХІН, ведучий: Президент доручив Генпрокуратурі перевірити, як уряд у поточному році фінансував протипаводкові заходи у карпатському регіоні. У своєму листі до Олександра Медведька голова держави зазначає: перевірка має розпочатися терміново. Про її результати Генпрокурор має поінформувати Президента особисто.
 
 
Балога звинуватив Тимошенко у лихому піарі
СТБ: Передача "Вікна-новини"
05.08.2008
 
Сергій ПОПОВ, ведучий: Саму Тимошенко сьогодні звинуватили в лихому піарі. Віктор Балога - глава президентського Секретаріату - переконаний, цитую, "що піар-акції урядовців на місці стихійного лиха - зовсім не та робота, якої від них очікують люди". На його думку, Кабмін просто має повернути постраждалим дах над головою, а не демонструвати надзвичайні зусилля для ліквідації наслідків негоди.
 
Тимошенко не в захваті від танків на Майдані
СТБ: Передача "Вікна-новини"
07.08.2008
Сергій ПОПОВ, ведучий: Тимошенко сьогодні попередила: від танків на Майдані вона не в захваті. Прем'єрка написала листа Президенту з проханням скасувати військовий парад на День незалежності. Вона переконана, що в умовах, коли десятки тисяч громадян втратили житло та перебувають у складному психологічному стані, парад військ, салют та святковий феєрверк буде сприйнято як виклик людському горю. Миттєво на стрічках новин з'явилася відповідь від глави президентського Секретаріату. Віктор Балога назвав пропозицію Тимошенко спекуляцією. Навпаки, він переконаний, що треба докласти усіх зусиль, щоби День незалежності навіть у скруті був святом для кожного українця. Він також звернув увагу, що кошти на парад уже витрачені, а його скасування економії не дасть, і Прем'єрка про це добре знає. Тим часом міністр оборони нарікає, що свято військовики країни влаштовують власним коштом. Уряд на демонстрацію державної моці обіцяв 70 мільйонів. Поки ж не дали ані копійчини. Парад готують на ентузіазмі, а точніше, як висловився міністр Єхануров, завдяки внутрішнім резервам і високій організації цієї справи.
 
Юрій ЄХАНУРОВ, міністр оборони України: "На проведення параду український бюджет коштів не виділив. Тому коштів ми не витрачали, ніяких спеціальних коштів. Тобто це за рахунок ремонту техніки. Ну, ви бачили, техніка йде відремонтована".
 
Війна, яка спалахнула на Кавказі, підлила оливи й у вогненебезпечні стосунки Президента та Кабміну. При чому саме Секретаріат вирішив скористатися з мовчання Тимошенко, щоб витлумачити його як потурання агресора за попередньою змовою з Кремлем.
 
Технологи Банкової запропонували глядачам нескладний силогізм: Якщо Тимошенко мовчить з приводу Грузії, хоча раніше клялася в дружбі Саакашвілі, то значить, що вона на боці Росії. А якщо вона на боці Росії, то від неї варто чекати нових проявів лояльності аж до зради національних інтересів.
 
Жодних доказів такої діяльності надано не було. Однак тепер кроки Тимошенко у газових переговорах та її приватизаційні наміри інтерпретувалися як прагнення сподобатися Росії. З’явився навіть загадковий документ – аналітичне дослідження з одинадцяти пунктів, які вказували на елементи «таємних домовленостей» між Путіним і Тимошенко за посередництва Кремля. Не виключено, що Секретаріат розглядав бездіяльність Тимошенко як частину більш широкого сценарію Тимошенко з отримання підтримки Росії у боротьбі за владу в Україні.
 
Треба визнати: Тимошенко, займаючи позицію невтручання і не коментування конфлікту між Грузією і Росією, очевидно не бажала загострювати стосунки з Кремлем, які для неї тільки-тільки починали налагоджуватися. Більше того, провокативний зміст заяв Секретаріату міг підштовхнути її до думки, що Банкова використовує цей конфлікт лише для піару Ющенка та для її дискредитації.
 
Одним словом, сторони дивилися один на одного з високим рівнем упевненості у ворожих намірах. В цій ситуації команди Ющенка і Тимошенко кинули усі свої інтелектуальні ресурси на захист від нових підступів та пошуку нових можливостей для ударів, тоді як ситуація вимагала єдності влади і примирення перед лицем більшої загрози від Росії.
 
Балога прокоментував мовчанку політиків про ситуацію в Грузії
1+1: Передача "ТСН"
14.08.2008
 
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Очільник Секретаріату Президента заявив: страусина тактика деяких українських політиків може сумно закінчитись. Лінія вичікування і пошуку виборчих дивідендів за сучасних обставин є неприйнятною, - зазначив Віктор Балога. "Чому мовчить парламент цілком, чому цілковито пасивну позицію зайняли наші провідні парламентські сили, певно, деморалізовані сонцем узбереж?", - цитує слова Балоги прес-служба Президента.
 
 
Свою позицію щодо подій на Кавказі вперше висловила український Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко
УТ-1 : Передача "Новини"
14.08.2008
 
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Свою позицію щодо подій на Кавказі вперше висловила український Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона переконана: суверенітет та територіальну цілісність Грузії треба поважати. Тимошенко також висловила солідарність з демократично обраним керівництвом Грузії. Слова голови українського уряду передав віце-прем'єр Григорій Немиря керівництву Грузії. Тим часом керівник Президентського Секретаріату Віктор Балога заявив, що Україна має висловити єдине та чітке ставлення до подій в Грузії. Застосування зброї та загибель тисяч людей, загроза територіальній цілісності Грузії, на думку Віктора Балоги, вимагає солідарної реакції влади та всіх політичних сил України.
 
 
Тимошенко підтримує Путіна у його війні, аби Путін підтримав Тимошенко на її виборах
СТБ : Передача "Вікна-новини"
14.08.2008
 
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Тимошенко підтримує Путіна у його війні, аби Путін підтримав Тимошенко на її виборах. Звинувачення, яке від початку тижня лунало у кулуарах Банкової, виголошено. Президентська канцелярія викрила мовчання Прем'єрки щодо кавказької війни. Так і сказали: Тимошенко не підтримує Грузію, бо вона та її соратник Медведчук - у змові з Кремлем. І навіть назвали одинадцять домовленостей, які вже досягнено: від газового консорціуму до приватизації стратегічних підприємств.
 
Андрій КИСЛИНСЬКИЙ, заступник голови Секретаріату Президента України: "Якщо, можливо, відсутність позиції вважається нейтральною позицією, але ж ми були свідками, коли БЮТ відверто, не буду називати тут прізвища, продемонстрував проросійські позиції, називаючи росіян миротворцями з усіма наслідками".
 
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Тимошенко закидів Банкової не коментує. Зранку в Інтернеті з'явилася її заява щодо солідарності з Грузією. Вдень на інших сайтах - спростування цієї заяви речницею Прем'єра. Сама Марина Сорока щойно повернулася з відпочинку в Анталії й зізналася "Вікнам": у курс справ ще не увійшла, всі новини - на урядовому порталі. На урядовому порталі від імені Тимошенко - тільки привітання з перемогою. Олімпійців.
 
 
Секретаріат Президента підозрює Тимошенко в змові з Москвою
ICTV: Передача "Факти"
14.08.2008
 
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Незважаючи на відсутність чіткої державної позиції щодо подій на Кавказі, яку мають право озвучувати Президент, Прем'єр чи глава МЗС, у Секретаріаті Президента коментують мовчання з цього приводу глави уряду Юлії Тимошенко. Там припускають, що нейтральна позиція Прем'єра щодо Грузії пов'язана з її домовленостями з Москвою про підтримку її на президентських виборах. Загалом Тимошенко підозрюють у змові з Росією за 11 пунктами. За словами заступника глави президентського Секретаріату Андрія Кислинського, у разі перемоги на виборах Юлія Тимошенко може добудувати газотранспортний консорціум між Росією, Німеччиною та Україною, де роль Києва буде номінальною, може завершити приватизацію Одеського припортового заводу, "Укртелекому" і "Турбоатому" за російською схемою.
 
Андрій КИСЛИНСЬКИЙ, заступник глави Секретаріату Президента: "Стало холодним душем і для експертів, і для журналістів, і я вам скажу, що і для аналітиків Секретаріату Президента стали холодним душем ті результати того дослідження, яке ми провели. Результати, які ми отримали, більшість, на мою особисту думку, більшість цих причин є вже не тільки політичними причинами, а вони межують зі зрадою національних інтересів".
 
Гість програми: Григорій Немиря, віце-прем'єр-міністр України
5-й канал : Передача "Час інтерв'ю"
15.08.2008
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Сьогодні гість нашої програми Григорій Немиря, віце-прем'єр-міністр України. Доброго вечора пане Григорію. Я знаю, що ви були у Грузії як спеціальний представник від уряду України. Скажіть будь-ласка, ви бачили, що відбувається в цій країні, на вашу думку те, що зараз роблять українські політики для Грузії, воно допомагає чи, можливо, в чомусь шкодить країні?
 
Григорій НЕМИРЯ, віце-прем'єр-міністр України: "Я б не розділяв українських політиків на табори. Я б говорив, що робить Україна для Грузії. І на всіх зустрічах з керівництвом Грузії, з представниками опозиції, а також з простими людьми, як в госпіталі, на вулицях. Відвідав своїх давніх друзів, яких я знаю ще з шкільних років. Вони визнають, що реакція України була чіткою, зрозумілою і вчасною".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Реакція України, в основному, була виражена словами президента України. Він відвідав Грузію і зараз ми покажемо шматочок виступу Віктора Ющенка на майдані у Тбілісі.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Грузія - наш друг. Грузини - наші друзі. Сьогодні в самі тяжкі часи для Грузії ми говоримо, що ви маєте право на свободу. На власну незалежність. Ми приїхали ці тисячі кілометрів, щоб продемонструвати грузинському непокірному народу саме святе почуття - це почуття солідарності. Це почуття того, що наше серце належить вам".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Отже, виступ був досить емоційний, запальний. Але дехто в Україні каже, що Україна досить однобічно вирішує це питання, а саме мирне питання між Росією і Грузією. Можливо, варто було б так само українській владі відвідати Росію для того, щоб на паритетних основах якось проводити мирні ініціативи у цьому конфлікті?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Я стояв поруч. Прибув навіть раніше туди, на площу і це була, дійсно, емоційна подія. Але реакція України була не лише на словах, а була і на ділі. Не словом, а ділом. Про це мені особливо говорив, з вдячністю, прем'єр-міністр Грузії Ладо Бургігідзе. Він сказав, що він, як прем'єр-міністр, особливо цінує солідарність на практиці. Стосовно позиції, наскільки вона збалансована - тут є два фактори, які ми маємо враховувати. Перший - Україна зреагувала на засадничий принцип, який мають підтримувати всі учасники врегулювання. Це збереження територіальної цілісності і суверенітету Грузії. Це принцип, який закріплений і в статуті ООН. По-друге, для того, щоб мати можливість, майбутньому, близькому майбутньому, бути гравцем в фазі врегулювання конфлікту, Україна дійсно має займати виважену позицію, не стаючи на один або інший бік. Тому, що цей заморожений конфлікт, він виник не 8-го серпня. Ґенеза його складає мінімум 15 років. Ескалація почалася 2 роки тому. Очевидно, що тут було б помилково, ми бачили як лідери, зокрема Європейські, дуже виважено, крок за кроком формували свою позицію. Саме тому, до останнього не висловлювали свою позицію канцлер Меркель. Саме тому, не висловлював свою позицію і прем'єр-міністр Франції. Саме тому президент Франції, як країни, яка головує в ЄС, очолив зусилля ЄС. Виклик для України полягає в тому, щоб не стояти осторонь або займати особливу позицію, а бути частиною зусиль європейських".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Впродовж усіх цих днів, не було публічної заяви від прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Ви можете пояснити чому Юлія Володимирівна виважено мовчить у цій ситуації?
 
~ Григорій НЕМИРЯ: "Я думаю, це є позиція уряду. Уряд і прем'єр-міністр не хочуть займатися і робити PR на крові і трагедіях. Я сказав про лінію поведінки провідних європейських політиків. По-друге, що я хотів би зазначити, що президент з самого початку зайняв позицію, яку він оприлюднив. І безумовно, в цьому контексті, уряд зробив все, що потрібно від уряду, для того, щоб забезпечити своєчасну гуманітарну допомогу, 132 тони за 4 дні гуманітарної допомоги і щоб своєчасно вивезти всіх громадян України і членів їх сімей. 501 громадянин України із членами сімей були вивезено за 3 останніх дні. Це практична робота уряду".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Аж дивно, але Юлія Володимирівна мовчала тільки останній тиждень але ми знаємо, що коментарі щодо ситуації в Грузії були з її уст, зокрема підчас придушення мітингу опозиції в цій країні. Я спеціально подивилася, я знаю, що прем'єр-міністр коментувала статус Косово у квітні у Страсбурзі. Також, усі питання, які стосувалися зовнішньої політики України, свого часу, були нею від коментовані. Лине ця подія в Грузії чомусь пройшла мовчки.
 
~ Григорій НЕМИРЯ: "Саме тому, що це була активна фаза конфлікту, коли були бойові дії. І бойові дії, коли вони ще не завершились і не було досягнуто остаточно згоди. Я на місці, це було третє завдання, яке я отримав від уряду, проводив активні консультації з представниками європейських країн, спеціальним повноваженим ряду США, з постійним представником ЄС на південному Кавказі, саме тому, щоб виробити спільну позицію. Це спільна загроза і вона потребує спільної реакції. Галаслива реакція, некомпетентна реакція - шкодить. Саме тому так виважено поводилась прем'єр-міністр і саме так уряд буде поводитись у майбутньому".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Мовчання прем'єра не лишилося непоміченим. Версія від секретаріату президента така.
 
Андрій КИСЛИНСЬКИЙ, заступник голови Секретаріату президента: "У нас є інформація, що відбуваються певні домовленості у БЮТ і її лідера з Росією, щодо підтримки на майбутніх президентських виборах. Окремі бізнес-кола, які консурують політичні сили і Газпром досягли домовленості, щодо реалізації спільних проектів по транспортуванню і реалізації газу в Україну та Європу".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Отже, певними політичними домовленостями з Росією пояснюють у Секретаріаті президента мовчання прем'єр-міністра. Ви можете спростувати ці слова або якось їх пояснити?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Знаєте, коли я чую подібні заяви некомпетентних людей, я хочу "сочувственно промолчать" але я не буду мовчати. Я просто не можу розлого коментувати таку разючу некомпетентність. Некомпетентність, вона шкідлива, а войовнича некомпетентність - шкідлива вдвічі. Що ми чули? Ми чули заяву технічного працівника, допоміжного органу президента. Людина, яка зробила таку заяву, це один із 10-ти заступників керівника допоміжного органу президента. Зміст цих заяв зводиться до звинувачень прем'єр-міністра у змові з керівниками інших країн. Не справа наша, коментувати такі заяви, я думаю, що це справа президента. І я сподіваюся, що такі заяви, а вони не перші і складається враження не останні, отримають оцінку президента. Якщо такої оцінки не буде, я думаю, це буде свідчити про те, що або ситуація не контролюється або вона мовчазно схвалюється".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Чи правдивою була ця заява, покаже час. Оскільки в Україні все одно будуть президентські вибори і ми зрозуміємо.
 
Григорій НЕМИРЯ: "Не можна так говорити в державі, коли представник секретаріату президента дозволяє собі робити такі заяви по відношенню до прем'єр-міністра України. В даному випадку, якщо є факти, то компетентні органи мають ці факти оприлюднити, а не робити натяками такі заяви, які власне, ті ж самі працівники технічного органу закликають до єдності, згуртованості і координації, насправді роз'єднують українську владу".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Повернемося до подій у Грузії. Чітку позицію від уряду було щодо Грузії доручено віце-прем'єр-міністру, саме вам, чітку позицію. Якою вона є, позиція уряду щодо подій у Грузії?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Позиція абсолютно є чіткою, вона полягає в необхідності збереження територіальної цілісності Грузії і зміцнення суверенітету. Позиція полягає в тому, що за припиненням вогню мають розпочати і функціонувати гуманітарні коридори. Ніно Бурджанадзе звертала увагу, що трупи загиблих все ще лежать в зоні бойових дій. Це просто ганьба в 21-му столітті. Третя позиція - має розпочатися процес зміни конфігурації миротворчих сил, де Україна може мати помітну ролі. В контексті європейських зусиль і європейської політики в області безпеки і оборони. Це, до речі, шанс України інтегруватися в ЄС не лише економічно але і в галузі безпеки".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Ви сказали в інтерв'ю, що Україна не може однобоко підтримувати Грузію і не звертати увагу на те, як реагує Росія на ці всі події. Однак, Росія досить безцеремонно відреагувала на укази президента, щодо перетину кораблями ЧФ Російської Федерації нашого кордону і пересу4вання теренами України. Як ви можете пояснити таку не виважену риторику російської сторони, щодо указів нашого президента.
 
~ Григорій НЕМИРЯ: "Я думаю, це стиль, який вживається Росією підчас бойової кампанії. Щодо змісту зауважень, то я не ставлю під сумнів право президента видавати такі укази. Більш того, я вважаю, що проблема реально існує і відсутність процедури пересування і перетину кордону збройними формуваннями, включно з Чорноморським флотом, треба врегулювати. Але, практика показує, вся попередня і не лише в Україні, а і світова практика. Процедури, якщо вони встановлюються, треба створити можливість для перевірки, наскільки вони діють. Пам'ятаєте, що сказав Рейган - "довіряй, та перевіряй". Друге, процедури, якщо вони встановлюються, вони мають бути в змозі бути реалізованими. Третє - процедура найбільш ефективною може бути тоді, коли вона узгоджується обидвома сторонами. Саме тому, я сьогодні з позитивом зустрів заяву президента, коли він сказав, що він направив свої пропозиції президенту Росії Медвєдєву. Я думаю, що це крок у правильному напрямку. Існує підкомісія по ЧФ, яка має терміново обговорити ці питання і безумовно прийняти процедуру, яка буде виконуватися і Країною і РФ".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Ви кажете, що ці правила мають бути апробовані і правила перетину могли з'явитися ще раніше. Що кажуть у секретаріаті президента давайте послухаємо зараз.
 
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента: "25-го червня цього року український уряд, я хочу це підкреслити, одноголосно прийняв дві постанови, якими врегульовує по-перше питання перетину кордону, а по-друге вихід з місця дислокації військовослужбовців ЧФ, якщо вони перебувають на території нашої держави. 2-го липня документи ще раз були підтвердженні голосуванням українським урядом і знову таки були прийняті одноголосно. Однак, на превеликий жаль, ці документи світу так і не побачили".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Чому не побачили?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Мене дивує чергова заява технічного працівника допоміжного органу, який, до речі, був присутній на засіданні уряду, коли це питання обговорювалось, саме тому, що необхідно було провести консультації для того, щоб це була узгоджена процедура, уряд і взяв цей час для того, щоб це узгодити, довести до відома Російських партнерів і саме тому, уряд утримався абсолютно доцільно і правильно від односторонніх кроків. Ми побачили, як односторонні кроки з будь-якого боку, або Росії або Грузії, до чого вони можуть привести".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Тепер з'являються розмови, що укази з'явилися запізно тому, що ті кораблі, які вже вийшли з акваторії Чорного моря і воюють біля берегів Грузії, можуть без перешкод повернутися і ми станемо стороною, яка приймає участь у конфлікті.
 
Григорій НЕМИРЯ: "А вони вже повернулися. Значна частина їх уже повернулася і, фактично, ми маємо ситуацію, коли є указ, який має виконуватися вже з моменту його виходу, але є серйозні проблеми щодо його реалізації. Тому, що процедура не узгоджена, не доведена повністю до російської сторони. І нема чітких інструментів і розуміння, як ці процедури мають функціонувати".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Керівники українського генштабу кажуть, що вони будуть чітко виконувати указ президента. Як це має виглядати на практиці?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Я думаю, керівники генштабу мали б робити такі заяви і інших заяв вони не можуть робити. Але щодо практики, я думаю, дуже важливо після таких заяв сісти і відпрацювати процедури, які є реалістичними. Які вколюються і, що дуже важливо, перевірку яких можна зробити вчасно".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Скільки часу знадобиться для того, щоб ц процедури були відпрацьовані і врешті питання біло вирішено?
 
Григорій НЕМИРЯ: "Знаєте, зараз після конфлікту або в активній фазі це можна швидше зробити ніж до. Тому, що конфлікт показав, що може трапитися, коли відсутні процедури або процедури не поважаються. Дипломатія, як і політика - це завжди, на лише мистецтво можливого, а іноді і мистецтво неможливого. Це є виклик і для українських політиків і для російських політиків, для української дипломатії і дя російської дипломатії".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Я вам дякую за ваше інтерв'ю сьогодні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26067
Читайте також
11.08.2008 08:51
Петро Бурковський, Сергій Черненко
14 376
06.08.2008 10:00
Петро Бурковський, Сергій Черненко
21 259
28.07.2008 13:56
Петро Бурковський, Сергій Черненко
13 907
22.07.2008 16:53
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 609
10.07.2008 13:22
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 671
08.07.2008 13:00
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
13 714
26.06.2008 15:57
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 668
13.06.2008 15:42
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
9 329
04.06.2008 14:13
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 144
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
17 030
16.05.2008 09:58
Петро Бурковський, Сергій Черненко
11 766
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 195
07.05.2008 10:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
27 090
01.05.2008 08:37
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
15 795
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 834
10.04.2008 09:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
11 993
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 262
28.03.2008 11:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 606
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 366
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 911
27.02.2008 14:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
28 943
20.02.2008 15:32
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
19 460
15.02.2008 21:16
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
21 523
05.02.2008 16:36
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 695
31.01.2008 17:29
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 803
28.01.2008 12:50
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 370
08.01.2008 13:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 167
06.01.2008 09:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
10 879
28.12.2007 16:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 245
18.12.2007 20:41
Петро Бурковський, Сергій Черненко
14 934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду