Тимошенко втратила «шанс» відмовитися від влади

28 Грудня 2007
18225
28 Грудня 2007
16:52

Тимошенко втратила «шанс» відмовитися від влади

18225
Замість того, щоб формулювати завдання для Кабміну, коаліція звинувачувала опозицію у псуванні системи голосування та блокуванні роботи. Зі свого боку, опозиція «надувала щоки» і ставила нові вимоги. У штучному інформаційному вакуумі Президент призначив себе главою уряду. Огляд політтехнологій у медіа за 10 – 16 грудня 2007 року.
Тимошенко втратила  «шанс» відмовитися від влади
 
«Рада» не винна
Тиждень, що починався, мав стати врожайним на інформприводи про друге пришестя Юлії Тимошенко в будинок на Грушевського, нові обличчя уряду та опозиційні перспективи Партії регіонів. Власне кажучи, перші півтори доби (10 і частково 11 грудня) інформаційна картина формувалася саме за таким сценарієм.
 
Так, увечері 10 числа і зранку 11 основні телеканали повідомляли останні новини з полів кадрових боїв:
 
Возможно, завтра украинцы узнают имена нового премьера и членов правительства. На вторник, 11-е декабря намечено судьбоносное голосование. Сейчас проходят последние консультации.
 
Самые важные кадровые вопросы, а именно: относительно представления в парламент кандидатуры премьера, руководителей МИД и Минобороны - президент сегодня обсуждал со спикером. Однако кто имеет шанс оказаться на этих должностях, неизвестно.
 
Встречался сегодня Виктор Ющенко и с лидерами демократической коалиции - Вячеславом Кириленко, Юрием Луценко и, конечно, Юлией Тимошенко - пока единственным кандидатом на пост премьер-министра.
Інтер, Подробиці, 10.12.2007
 
 
Кандидатури у майбутньому уряді узгоджені на 90 відсотків – це пізно ввечері заявила Юлія Тимошенко
 
А в пресі уже – склад наступного кабміну. "Українська правда" друкує список тих, хто отримає портфелі. Отже, у перші віце-прем’єри пророкують незмінного соратника Юлії Тимошенко Олександра Турчинова. З БЮТ ще два "віце" - Йосип Вінський та Григорій Немиря. Загалом в уряді, якщо вірити "Укрправді", буде чимало нових облич.
 
Зокрема міністром транспорту і зв’язку може стати бютівець Таріел Васадзе – власник корпорації "Укравто", що посідає перше місце з продажу автомобілів в Україні. А міністром охорони здоров’я пророкують Василя Князевича – це особистий лікар Віктора Ющенка.
 
Зі вже знайомих, як і в уряді Тимошенко зразка 2005, міністром фінансів, ймовірно, буде Віктор Пинзеник; МВС очолить Юрій Луценко; а міністерство молоді та спорту Юрій Павленко. З нинішнього Кабміну очікується, що перейдуть в кабінет Тимошенко міністр АПК Юрій Мельник, а також міністр оборони Анатолій Гриценко. Щодо нього рішення не остаточне, пише видання.
 
Цікаво, що в крісло міністра закордонних справ сватають, за даними «Української правди», аж чотирьох кандидатів. Серед них і Петро Порошенко, на протистояння з яким, тоді секретарем Ради безпеки та оборони, свого часу немало пішло сил у прем’єрки Тимошенко.
1+1, ТСН, 11.2007
 
Кілька телеканалів повідомили про обрання Віктора Януковича лідером фракції Партії регіонів у парламенті, якою він буде керувати за допомогою 12 заступників. Зокрема, Раїса Богатирьова була обрана заступником з питань взаємодії з іншими парламентськими фракціями, Олександ Лавринович – заступником по законодавчій роботі, Андрій Клюев –замом з організаційних питань. Таким чином, ПР вирішили підготуватися до переходу в опозицію.
 
Отже, найбільшою інтригою ранку 11 грудня були кандидатури керівників Міноборони та МЗС. Що з того вийшло, ми поглянемо в іншому розділі. А сенсацією дня стало нерезультативне голосування щодо призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром: їй не вистачило всього 1 голосу. І це при тому, що НУ-НС напередодні обіцяв привести до Ради навіть госпіталізованих депутатів: Сподаренка і Каськіва
 
В блоке "Наша Украина - Народная самооборона" уверены, что завтра Верховная рада проголосует за премьера и состав правительства.
 
Во время этого голосования в НУ-НС рассчитывают на стопроцентную явку своих депутатов. По словам координатора большинства Вячеслава Кириленко, завтра в Раду придут даже те, кто болеет. Сейчас стационарное лечение проходят три депутата блока. Один из них - Владислав Каськив в субботу перенёс четырехчасовую операцию. Тем не менее, в НУ-НСе рассчитывают на 227 голосов. А депутат фракции БЮТ Иван Кириленко заявил , что с блоком Литвина о поддержке Тимошенко переговоры прекратились после того, как Владимир Литвин обвинил коалицию в политической коррупции.
 
Иван Кириленко, народный депутат Украины, фракция БЮТ:
 
 - Почали нам дорікати, що це корупція. Яка корупція?! Це хіба корупция? Ні так ні - нема питань. Меньше буде зобов'язань. Сьогодні зібралась "Наша Україна", вони скажуть: людина підйомна чи непідйомна. Якщо не буде 226 голосів - перенесемо голосування. Всі ж живі люди.
 
Вячеслав Кириленко, народный депутат Украины, лидер фракции НУ-НС:
 
 - Всі учасники коаліції голосувати будуть. Коаліція складається з 227 депутатів. Тобто буде щонайменше стільки голосів.
Інтер, Подробиці, 10.12.2007
 
Несподівана ситуація вирішалася на користь тих, хто мав швидшу реакцію. Першими оговталися «регіонали». Керуючись політичним інстинктом, вони заблокували президію і трибуну спікера, санкціонували вилучення картки у Яценюка, який спробував поставити питання на переголосування.
 
Зрозумівши, що опозиційну блокаду трибуни просто так не прорвати, Яценюк оголосив перерву для консультацій. Тим часом у кулуарах коаліціянти заявили, що система для голосування Рада була запрограмована на результат у 225 голосів.
 
Якесь втручання в роботу системи Рада - неможливе, переконують опозиціонери. Тож і шукати винних у зірваному затвердженні Прем'єра пропонують коаліціянтам серед своїх молодих депутатів - нетямущих у тонкощах роботи системи Рада.
 
І тут же регіонали виголошують свою офіційну позицію: переголосування Тимошенко вони не допустять за будь-яких умов. Ба навіть більше, нагадають спікеру його недавню обіцянку подати у відставку, якщо лідерка БЮТ не посяде крісло очільника уряду. І третє - у такий роботі системи Рада регіонали відчули зацікавленість вищих сил у широкій коаліції.
1+1, ТСН, 11.12.2007
 
Від’їзд Президента з парламенту надихнув «регіоналів» на висування нових вимог до коаліції і спроб втримати владу у своїх руках. Зокрема, Партія регіонів самостійно та іноді при підтримці КПУ і Блоку Литвина вимагала:
 
  1. Вирішення питання розподілу посад у президії та керівництві комітетів перед новим голосуванням за кандидатуру прем’єр-міністра.
  2. Надання опозиції найпривабливіших комітетів.
  3. Внесення нової кандидатури на посаду прем’єр-міністра.
  4. Переобрання голови Верховної Ради у зв’язку з порушенням регламенту.
  5. Голосування питання про скасування депутатської недоторканності та пільг до голосування за прем’єр-міністра
 
«Регіоналам» було байдуже, що сталося насправді: технічна помилка чи чиїсь інтриги всередині НУ-НС (не проголосувала картка екс-мера Києва Олександра Омельченка) чи БЮТ (не врахувалися голоси перевірених бютівців Івана Деньковича та Ярослава Федорчука).
 
В будь-якому разі було прийнято рішення вхопитися за шанс посіяти недовіру серед коаліціянтів та розпочати нові переговори з Президентом про утворення коаліції. Як варіант, розглядалася можливість утримання ситуації з відсутністю робочої коаліції в парламенті як засіб пролонгації перебування Віктора Януковича в кріслі глави уряду.
 
Паралельно, «регіонали» намагалися знову і знову переконати глядачів у недієздатності коаліції. На провокування недовіри між НУ-НС, Президентом і БЮТ та дезінформування виборців були спрямовані такі меседжі:
 
1. Про подання альтернативної кандидатури прем’єр-міністра
«Створилася така ситуація, що дана коаліція не підтримує чинний уряд. Не працює парламент, не приймаються закони. Ми зупинилися, і це припинення дуже шкодить Україні. Потрібно, щоб коаліція зібралася і висунула нову кандидатуру на посаду прем`єра», - сказала Ганна Герман.
 
Представник Партії регіонів припустила, що нову кандидатуру могла б підтримати більшість парламенту, а не тільки коаліційні фракції. «Можливо, ця кандидатура буде настільки консенсусна, що за неї може проголосувати більшість парламенту. Це буде мудро і по-державному. І саме так має зробити коаліція», - переконана вона.
ICTV, 12.12.2007
 
2. Про можливі сепаратні переговори ПР і БЮТ, між ПР і НУ-НС:
 
«Оскільки перший крок по завершенню (створення) помаранчевої парламентсько-урядової коаліції виявився безрезультативним, то чекати другий, третій крок ми вважаємо небезпечним. І тому ми ініціюємо відновлення переговорів», - сказав Т.Чорновіл.
 
Водночас, за його словами, поки що до реальних переговорів не дійшло. «Можливо, нам скажуть: ми ще 3-4 рази пограємось у голосування за Тимошенко, а, можливо, скажуть: давайте почнемо офіційні переговори», - уточнив депутат…
 
Крім того, за словами Т.Чорновола, на сьогодні Партія регіонів не отримала жодної відповіді на пропозиції про поновлення переговорів про створення широкої коаліції. За його словами, БЮТ не погоджується на такий крок, оскільки скоро - президентські вибори, хоча багато поміркованих бютівців у кулуарах розмірковують про можливість коаліції БЮТ та Партії регіонів.
 
Т.Чорновіл відзначив, що серед виборців об’єднання Партії регіонів з БЮТ сприймалось би набагато позитивніше, ніж об’єднання Партії регіонів і НУ-НС, оскільки останні, за його словами, в очах виборців занадто дискредитовані.
Інтерфакс-Україна, 12.12.2007
 
3. Меседж про «нежиттєздатність» коаліції вкотре виголосив сам Віктор Янукович, точніше, його прес-служба у поширеному коментарі від імені лідера. Нічого оригінального, крім переспіву тез президента про «національне примирення» та «стабільність в країні» ця заява не містила. Та й сам факт «прогину» під Ющенком Януковичу зарахований, зрештою, не був:
 
“Вчорашні події в парламенті продемонстрували очевидну нежиттєздатність коаліції-227. Це дало суспільству чіткий і зрозумілий сигнал: сподівання на стабільність в країні – марні”, - зазначається у документі.
 
За словами В.Януковича, Партія регіонів повинна зробити все, “щоб не дозволити зіштовхнути Україну в вир перманентних політичних криз”.
 
“Суспільство врешті-решт повинно отримати відповідь на запитання, чи здатна коаліція-227 взяти відповідальність за країну. Як кажуть, або – або. Або вони беруть відповідальність і виконують обіцянки, дані виборцям (а це залежить лише від них самих і тут не треба шукати винних у власній неспроможності. Повторюю: головне – це відповідальність і ніхто їм не буде перешкоджати брати її на себе), або треба відкрито визнати неспроможність коаліції-227”, - наголошує В.Янукович.
 
За його словами, Партія регіонів завжди підтримуватиме всі напрями розвитку країни, які збігаються з її програмою. “Однак сьогодні ми переконані в тому, що події, які відбуваються в парламенті, починаючи з першого дня роботи Верховної Ради VI скликання, приносять нестабільність в суспільство. І ця нестабільність буде головною перешкодою на шляху розвитку країни і на шляху до поліпшення життя наших громадян”, - вважає лідер Партії регіонів.
 
На його думку, сьогодні Україні потрібен не популізм, не амбіції та звинувачення одних одними, а національне порозуміння. Потрібне усвідомлення відповідальності за долю держави, потрібні зважені мудрі державницькі рішення.
 
“Ми закликаємо до цього і я впевнений – народ підтримає таку нашу позицію”, - підсумував В.Янукович.
12.12.2007
 
 
Проте намагання «регіоналів» переломити ситуацію на свою користь були нейтралізовані діями та заявами Тимошенко і Президента. Лідерка БЮТ тогож таки дня заявила про повторне внесення Президентом її кандидатури на посаду прем’єр-міністра. Віктор Ющенко цього разу дотримався слова і без зробив це зранку наступного дня, 12 грудня.
 
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що дата нового голосування щодо кандидатури прем’єр-міністра визначать після зустрічі лідерів фракцій із президентом України Віктором Ющенком.
 
"Ми пропонували зараз провести повторне голосування за допомоги іншої поіменної процедури без системи "Рада" - або поіменними бюлетенями, або підняттям рук, але Партія регіонів, яка знає, що вони організували цю фальсифікацію, категорично від цього відмовилися. Після зустрічі із президентом, я думаю, ми визначимося з датою, коли буде переголосування", - заявила Ю.Тимошенко сьогодні на брифінгу…
 
"Коаліція єдина як ніколи, вона має чітко визначену кількість голосів, і ми без сумніву і владу сформуємо, і результат країні дамо. Такі фальсифікації, які сьогодні відбулися, можливі лише на певний, дуже короткий проміжок часу. Довго на таких втручаннях в електронну систему Партія регіонів протягнути у владі не зможе", - наголосила Ю.Тимошенко.
ICTV, 11.12.2007
 
 
Тим часом, ситуація в сесійній залі не покращувалася: опозиція продовжувала блокувати трибуну і вимагала виконання своїх вимог. Коаліції не залишалося нічого іншого як звинувачувати опозицію у спланованому зриві голосування.
 
Щоб урятувати своє політичне обличчя, за цю версію охоче вхопився спікер. З допомогою Президента, як з’ясувалося пізніше, Яценюк мобілізував СБУ та Генпрокуратуру на перевірку системи «Рада» на предмет стороннього втручання.
 
Лидеры коалиции уверены - систему для голосования взломали. Они заявили, что уже обратились в Генпрокуратуру и СБУ с просьбой - расследовать этот инцидент.
Інтер, Подробиці, 11.12.2007
 
Проте перевірка показала, що нічого подібного не сталося. І швидше за все винний «людський фактор», тобто недостатня уважність при здійсненні голосування. Однак БЮТ також вирішив ухопитися за тезу про те, що «Рада» не сертифікована, а тому не може вважатися надійною при ухваленні доленосних рішень.
 
Компьютерной системе голосования еще вчера коалиционеры выразили недоверие. А сегодня свои результаты обнародовала специальная комиссия. Протестировали всю систему и заколдованные места тех, кто нажимал на кнопку, но так и не проголосовал.
 
Протокол с результатами проверки роздали всем - и опозиции, и коалиции. Первые промолчали другие - стали громко возмущаться. Система не сертифицирована, контроля за рабочими местами депутатов - нет.
 
Разработчики системы в недоумении. Ведь два десятка комплексов "Рада" работают не один год в разных странах и ни разу не давали сбоев. Да и кому, как не бывшему главе СБУ Александру Туричнову не знать - говорят разработчики - что такая система не сертифицируется.
Інтер, Подробиці, 12.12.2007
 
 
Цілу ніч над системою "Рада" чаклувала Служба безпеки. Вердикт службістів неприємно охолодив коаліцію, жодних натяків на стороннє втручання.
 
Однак, коаліціянти і далі наполягають на своєму. Хоча й переконані, усі кінці цієї справи, уже під водою. За інформацією БЮТ, одразу після невдалих голосувань за Тимошенко, систему "Рада" відключали. Відтак, за словами представників більшості, інформація про перебіг голосування знищена…
 
У більшості все одно вважають, що вчорашнє голосування було сфальсифікованим. Хоча цього довести не може ніхто, навіть СБУ мовляв, така вже недосконала ця система "Рада".
 
Якщо завтра справа до голосування прем’єра все-таки дійде, депутати віддаватимуть свої голоси руками, припускає Олександр Турчинов. Він тепер не йме віри усім цим кнопочкам, лампочкам та залізячкам.
1+1, ТСН, 12.12.2007
 
Скомпрометувати систему «Рада» коаліції допоміг випадок із виходом з ладу місця для голосування депутата від ПР Притики, а також зміна настроїв серед «регіоналів» щодо висування єдиного кандидата від опозиції на посаду першого віце-спікера. Саме завдяки голосам комуністів 14 грудня коаліції вдалося провести рішення про голосування кандидатури прем’єр-міністра підніманням рук.
 
Тим часом, головні спікери НУ-НС також почали категорично заперечувати навіть гіпотетичну можливість переговорів з «регіоналами». Разом з тим, Луценко і Кириленко не втрималися від того, щоб перекласти відповідальність за можливі переговори на Секретаріат:
 
Народний депутат, член фракції НУ-НС Юрій Луценко заявляє, що Партія регіонів намагається провести консультації з президентом України Віктором Ющенком щодо створення широкої коаліції.
 
«Позиція наших політичних опонентів - влаштувати зустріч з Президентом, щоб добитися більш широкої коаліції», - сказав він.
 
У свою чергу лідер блоку ”Наша Україна – Народна самооборона” В’ячеслав Кириленко зауважив, що лідери коаліції також братимуть участь у відповідних консультаціях з главою держави, однак, наголосив він, не може бути й мови про розширення формату коаліції за участю фракції Партії регіонів.
 
Він нагадав, що коаліційна угода між БЮТ і НУ-НС забороняє створення коаліції політичними силами, які входили до коаліції національної єдності у минулому скликанні Верховної Ради (зокрема, до її складу входили фракції Партії регіонів, КПУ та СПУ).
ICTV, 11.12.2007
 
Пізніше, у програмі Савіка Шустера «Свобода» член «Народної Самооборони», депутат Олесь Доній пов’язав теми «підступного» Секретаріату та збою в системі «Рада» з допомогою викиду інформації, неперевіреного і сенсаційного характеру:
 
Я до сьогоднішнього вечора був впевнений, що це суто технічна помилка: зрештою, люди помиляються, я сам перше голосування – дуже добре, що воно не таке важливе було, – але сам помилився. Все можливо.
Але зараз, в перерві цієї програми, мені подзвонив один з найкращих українських журналістів, Володимир Бойко, журналістів, які займаються антикримінальними розслідуваннями. Він повідомив, що йому відоме ім’я й прізвище хакера, він назвав це ім’я й прізвище. Це один з помічників депутатів уже кількох скликань, після того ця людина працювала в МЧС у Балоги, після того перейшла в Секретаріат Президента і працює зараз у Балоги. За твердженням Володимира Бойко система «Рада» ламалася кілька десятків разів. Привід був – допомога цьому депутатові виступати якомога частіше. Ви знаєте, що там система реєстрації не дозволяє депутату виступати одним з перших. Це була допомога цього помічника.
Я володію і прізвищем цього депутата, і прізвищем цього помічника, але не називатиму зараз для того, щоб не ославляти на всю Україну, але Володимир Бойко готовий в СБУ підтвердити в СБУ свою інформацію й дати свідчення. Я думаю, що питання вирішиться через СБУ
14.12.2007, Інтер, Свобода С.Шустера
 
Зважаючи на те, що в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко сьогодні тісно співпрацює з Віктором Балогою, самими телевізійними заявами вороги глави Секретаріату жодних результатів не досягнуть. Однак, у разі, якщо буде направлено офіційний депутатський запит і проведено відповідну інформаційну роботу із поширення цієї інформації, скандал може мати далекосяжні наслідки для подальшої кар’єри Наливайченка в СБУ. До речі, поведінка ініціаторів «хакергейту» протягом наступного місяця покаже, чи є опозиція Балозі в НУ-НС реальною силою, чи це лише короткотривала інтрига, зумовлена невдоволеними кадровими амбіціями Луценко і Ко.
 
З меншим успіхом спікери НУ-НС протягом тижня продовжували звинувачувати опозицію у блокуванні роботи нової коаліції та уряду:
 
Відповідаючи на запитання про те, чи може він назвати день, коли відбудеться голосування за Тимошенко, Ю.Луценко наголосив, що все залежить від представників опозиції, "які не можуть знайти спільної мови всередині себе щодо розподілу владних крісел у парламентських комітетах". "Щойно вони завершать цю роботу, тоді ми перейдемо до обрання прем’єр-міністра", - сказав Ю.Луценко.
 
При цьому Ю.Луценко наголосив, що затягування вирішення питання із призначенням прем’єр-міністра відбувається з вини опозиції, яка спочатку фізично блокувала цей процес у сесійній залі, а тепер блокує цей процес через неузгодженість у своїх внутрішніх позиціях.
ICTV, 13.12.2007
 
 
«Це такий довісок…»
Саме так 13 грудня в інтерв’ю 5 каналу Віктор Ющенко охарактеризував «Нашу Україну – Народну Самооборону» (в ефірі з’явилося 16 числа). Протягом тижня стосунки між Президентом та його блоком залишалися вкрай напруженими і неодноразово могли вилитися у публічний скандал.
 
Після відхилення кандидатури В’ячеслава Кириленка на посаду голови Верховної Ради Президент сформував список кандидатів на посади міністрів, які не узгоджувалися із фракцією. Про це вголос заявили члени «Народної Самооборони» Тарас Стецьків та Олесь Доній:
 
За словами депутата Олеся ДОНІЯ, «голосування по Юлії ТИМОШЕНКО як по прем’єрові буде результативним, але так саме я впевнений, що уряд в тому складі, який він поданий на сьогоднішній день, не буде затверджений».
 
О.ДОНІЙ нагадав про домовленість, що фракція НУ-НС і БЮТ формують уряд на паритетних засадах. Однак, за його словами, “виявилося, що список кандидатів від НУ-НС формувався не фракцією, а якимось позапарламентським органом – чи то Президентом, чи то Секретаріатом Президента”.
 
«В цій ситуації йде полеміка щодо кількох кандидатів на посади міністрів – яким чином вони виникли в цьому переліку? Цілком очевидно, що в такому вигляді, яким він був представлений нам, Кабмін не може бути затвердженим», - впевнений О.ДОНІЙ.
УНІАН, 13.12.2007
 
Тарас Стецьків розповів про «специфіку» кадрової політики НУ-НС, яка має узгоджуватися з Президентом:
 
Т.Стецьків повідомив, що, зокрема, точиться дискусія навколо кандидатури Миколи ОНІЩУКА на посаду міністра юстиції України. У той же час він підкреслив, що тут немає «якогось конфлікту», а просто є декілька кандидатур на цю посаду. За його словами, на даний час крім М.Оніщука є ще дві дискусійні кандидатури. При цьому він додав, що раніше їх (кандидатур – УНІАН) було більше, але «деякі з них взяли самовідвід». Водночас Т.Стецьків відмовився уточнювати прізвища, зазначаючи, що це питання розглядатиметься на фракції і, «можливо, під час зустрічі фракції з Президентом України тільки після того, як буде обраний прем’єр-міністр України».
УНІАН, 13.12.2007
 
Скільки ж усього було «дискусійних кандидатур», і кого в НУ-НС не сприймали в якості «своїх» міністрів, дізнатися так і не вдалося. Секретаріату і партії чи не вперше вдалося уникнути витоків інформації та розгортання скандалу навколо кадрової політики Президента. Це не додало б балів ні блоку, ні Президенту. Адже в такому разі саме на НУ-НС впала б тінь підозр щодо зриву голосування за Тимошенко.
 
Зокрема, цю тему намагався розкрутити на «Свободі» Савіка Шустера Нестор Шуфрич, нападаючи на Олександра Омельченка:
 
Нестор Шуфрич: Олександр Олександрович… Я запитаю так – ви знаєте, з якою повагою я до вас ставлюся: чи правда, що напередодні голосування, буквально на минулому тижні, ви в оточенні приблизно 15-ти народних депутатів сказали наступне: «У мене рука не підніметься голосувати за кандидатуру Тимошенко, тому що її нібито не підтримує Асоціація міст»?
 
Олександр Омельченко: Даю відповідь. Може, було 20 депутатів, може, було 30 депутатів. Я заявляв, на фракції виступав – 72 народних депутати, – що я не проголосую за Тимошенко як прем’єра, поки на зустрічі загальної фракції більшості – 156 в них депутатів, 72 в нас – 228 – вона мені не дасть відповідь на одне питання: на якій підставі, ще не ставши прем’єр-міністром, Тимошенко виключила з кількості міністерств Міністерство житлово-комунального господарства. Мене фракція наша підтримала, проголосувала. Дала право задати питання. І коли Тимошенко зустрічалася з нами, зі своїми, у великому залі – от сидять же депутати, – я задав їй три питання. Мав право. І на три питання отримав позитивні відповіді. Саме головне… Я вибачаюся. Я закінчую. Я обіцяю: як слідуючий раз запросите, не виступати. Дякую.
 
Нестор Шуфрич: Олександр Олександрович…
 
Олександр Омельченко: Я задав питання: «На якій підставі уряд діючий – Янукович – рік тому назад створив Міністерство комунального господарства?»
 
Нестор Шуфрич: Це добре було?
 
Олександр Омельченко: Добре! Я схвалюю. Житлово-комунальне. Усе валиться: гази рвуться, люди гинуть. «Не встигли, – говорю, – організувати, набрали людей тисячі… А ви не передбачили. Ви поступаєте невірно. І політично, і соціально. Я прошу вас, дайте мені відповідь: буде міністерство?» Вона каже: «Буде, Сан Санич, міністерство». Я тоді кажу: «Я вношу міністра – не себе. Мені не треба. Я був вище міністра на посадах». Я вніс на посаду Поляченка Володимира Аврумовича, якого знає вся Україна. Героя України. Це мій колега. Він піднявся і мужественно каже: «Спасибі! Ми із Сан Саничем свою справу зробили». І порекомендували Кучеренка. Ми проголосували. І Кучеренко в списку Тимошенко буде міністром комунального господарства та… Житлового та комунального господарства. Я дав відповідь ту, яку ви хотіли…
 
Нестор Шуфрич: Судячи з вашої відповіді… Я дякую вам за таку вичерпну відповідь, уся Україна її почула. Але знаєте, мабуть, невипадково говорять у народі: «Диму без вогню не буває».
Інтер, «Свобода», 14.12.2007
 
Очевидно цей фактор і визначив стриману тональність, з якою Ксенія Ляпіна відреагувала на пряме запитання Андрія Куликова на «Свободі слова» про можливі кадрові мотиви невдалого голосування за Тимошенко:
 
Ксенія Ляпіна: …З цього приводу дійсно у нас ішла дискусія щодо тої квоти, тих міністрів, яких висуває фракція. Це природньо. Ми обговорювали, які кандидатури ми висуваємо, і за що, власне, ми беремо відповідальність. Природньо, що ми проводили цю дискусію. Природньо, що ми прагнули провести політичні консультації з Президентом України, оскільки ми пропрезидентська фракція. І у нас не може бути відносин, що хтось комусь щось нав’язує. Ми мусимо проконсультуватися і обговорити всі кандидатури. Ці консультації дійсно були. Але це не значить, що у нас не було готовності голосувати за уряд, який би ми запропонували прем’єру. Хочу нагадати, що прем’єр голосується, а тоді прем’єр висуває кандидатури міністрів – ні в якому іншому порядку. Тому, власне кажучи, ніяких підстав не голосувати за прем’єра не було в жодного члена нашої фракції.
 
Куликов: Тобто, такі прізвища, як Кремінь, Оніщук, Вовкун, уже не викликають сумнівів?
 
Ляпіна: Ще раз. Пан Вовкун і не викликав жодної дискусії. Його фракція, до речі, підтримала, і там не було ніяких питань, насправді, на фракції. Була дискусія між двома достойними кандидатами на пост міністра юстиції – між Зваричем і Оніщуком. Вірніше, ми дискутували, яка з тих кандидатур краща. І дійсно, тут були різні бачення в різних членів нашої фракції. Але пан Зварич зняв свою кандидатуру для того, щоб не викликати глибшу дискусію. І залишилась одна кандидатура. Сьогодні дискусії нема. Єдина була позиція, з приводу якої була жорстка дискусія, – дійсно, це кандидатура Креміня. І я вам скажу більше: я маю надію, що ми не побачимо цього кандидата у списку, який подасть прем’єр-міністр, власне, для затвердження.
 
Куликов: От найбільш неочікуваним вважають висунення на посаду міністра оборони Юрія Єханурова, який, за словами деяких депутатів, навіть не служив у війську. Діяч, який так довго не підписував коаліційну угоду, в уряді має стати певним балансом для Юлії Тимошенко?
 
Ляпіна: Я хочу нагадати, що міністр оборони, за Конституцією України, висувається виключно Президентом України. І з самого початку, коли почали формувати пропозиції на висунення на уряд, фракція вирішила: ми не втручаємося у питання призначення міністра оборони і міністра закордонних справ, оскільки це виключні повноваження Президента. Розуміємо чи не розуміємо ми логіку цього висування – може, не до кінця... Але це повноваження Президента. У нього була логіка. І, до речі, наскільки я знаю, не всі...
 
Куликов: Але ви навіть не робили спроб дізнатися цю логіку.
 
Ляпіна: Навіть не робили спроб, оскільки ми зразу вирішили, що це виключні повноваження Президента, ми в них не втручаємось
ICTV, «Свобода слова», 14.12.12007
 
Крапку у питанні внутрішнього конфлікту спробував поставити Президент:
 
Блок «Наша Україна – Народна самооборона» – це не партія однієї особи. Це 10 політичних сил, які живуть по 10 статутах, по своїй внутрішній процедурі – прийняття членів, виключення членів, стягнень різного порядку. Другими словами, це дуже така делікатна і крихка структура. Крихка в тому сенсі, що для того, щоб формувати компроміс, треба проводити десятки переговорів і зважувань, збалансувань, які треба зробити. Що стосується питання по міністрах, я сьогодні зняв всі ці питання. Я думаю, що вони сприймуться фракцією.
 
Я виклав аргументи, чому це треба робити. І дивитися не через призму пакету уряду, а в цілому тих балансів, які нам треба зробити, починаючи від спікера парламенту, прем’єр-міністра, розподілу комітетів і ситуації в фракції. Це все… це все повинно бути єдине поняття, єдиний контекст. По-друге, є мотиви професійні, де треба просто представити свіжу кров, свіжі погляди, свіжий контроль, свіжу механіку реалізації реформ. По-третє, я переконаний, саме головне зараз – домовитися, якщо ми говоримо про склад Кабінету міністрів, щоб це питання не стояло на заваді, і не було навіть найменшим сумнівом відносно прийняття цього пакету. Проблема у фракції є та, що від президента, по суті, вимагають, щоб він називав імена. Моя умова – я можу назвати імена, колеги. Але зустрічна вимога – ви повинні одноголосно їх підтримати. Якщо такого симбіозу не виникає, безумовно, я буду поважати вибір фракції, і говорю: колеги, вибирайте, формуйте позицію, формуйте кандидата, підтримуйте, підтримуйте його одноголосно. Якщо ця модель вдається, будь ласка, рухайтеся цією дорогою.
5 канал, 16.12.2007
 
Отже, Віктор Ющенко визнав, що основною метою формування Кабміну була не ефективність його роботи, а створення системи балансів і противаг, які давали б йому максимум влади. Це добре видно з такої цитати:
 
…пройшло два роки, пройшли нові вибори. Моє заклинання про те, що сила – в єдності, я вже його не повторюю зараз, тому що це по суті аксіома. Якщо ми розуміємо, що 227 можуть бути ефективними тільки при одному випадку – що між нашими ліктями не пройде жодна зрада, не пройде жодна недовіра. Що ми розуміємо, наскільки ми зараз залежні. Якщо питання єдності не стане фундаментальним, на жаль, будуть погані стосунки в командах і в коаліціях. І цього б я абсолютно не хотів би бачити.
5 канал, 16.12.2007
 
 
Ситуація могла б вийти з-під інформаційного контролю Секретаріату, якби розголосу набув процес ухвалення рішення щодо кандидатури нового міністра оборони. В даному випадку все обійшлося виключно завдяки стриманості і почуттю відповідальності екс-міністра Анатолія Гриценка. Він лише скупо повідомив про те, що це рішення Президент з ним не узгоджував.
 
У свою чергу, команда Президента вирішила нав’язати свою інтерпретацію кадрового рішення, озвучену самим Головнокомандувачем:
 
Віктор ЮЩЕНКО: …Сьогодні армії потрібна свіжа кров. Зокрема людина, яка дещо організаційно по-іншому подивилася на систему роботи Міністерства оборони, раціоналізувала і особливо фінансові потоки. Оптимізувала ту систему власності і структур, які тримаються на економіці Міністерства оборони. Зробити Міністерство оборони міністерством, яке більше відповідає за боєздатність, аніж за колгоспи, радгоспи, лісгоспи, 42 заводи по ремонту когось чи чогось… Переконаний, що це буде ревізія надзвичайно серйозна. Тоді ми будемо говорити про те, що у нас є площадка, яка готова сприйняти нові ресурси. І ці нові ресурси підуть на якість. Думаю, що це одне із ключових питань…
 
…Я не можу зараз називати цифри, які я називав на останньому засіданні колегії Міністерства оборони. Але не я хочу ними гордитися, цими цифрами. Переконаний, що суспільство вимагає від президента, від армії більш високої якості, перше, боєздатності військових підрозділів. Ми можемо говорити про соціальні нюанси. Ми можемо говорити про якісь красиві ознаки в чомусь і чогось. Але я переконаний, як верховний головнокомандувач, я мушу, зобов’язаний говорити, перш за все, про боєздатність. А, на жаль, якщо ми її аналізуємо, я підкреслюю, я не можу і не хочу це винести навіть на публічний коментар, бо я переконаний, що це є внутрішня компетентна тема, на яку ми гідно повинні дати відповідь. Гідно. Без образ. Це не крок проти міністра, не крок проти, там, відповідного складу, особливо верховного керівництва. Це сумлінна національна відповідь на те, як дати швидку ефективну відповідь на слабі ділянки організації цієї роботи. І є люди, які це можуть зробити сьогодні.
5 канал, 16.12.2007
 
Отже, з цього резюме зрозуміло лише те, що попередній міністр (Анатолій Гриценко) займався переважно господарськими справами, а боєздатність армії втратила значення пріоритету. Президент дипломатично уникнув конкретних цифр, посилаючись на «внутрішню компетентну тему». Зрозуміло, що конкретні факти могли б наразитися на різку, публічну реакцію екс-міністра і зіпсувати «ідилічну» картину кадрових рішень Президента.
 
 
З іншими важливими меседжами Президент звернувся до лідерів коаліції та опозиції – Тимошенко та Януковича. Обом Віктор Ющенко дає чіткий сигнал: той, хто сьогодні не відмовиться від участі в президентських виборах, може не розраховувати на підтримку Президента та  участь у владі:
 
Про який 2010-й рік можна домовлятися? Я підкреслюю, я маю честь. Я або буду президентом у тій місії, у тій функції, яка дає реалізацію тих пріоритетів, з якими я прийшов у цю політику… Бо це є не тільки мої цінності. Це є цінності тих людей, які за мене голосували…
Звичайно, я буду вдячний, якщо хтось буде підтримувати, в тому числі із братніх кіл. Але сьогодні це не повинно бути предметом торгу, як і завтра.
5 канал, 16.12.2007
 
Далі Президент виклав кілька тез, підтримка яких політичними силами є передумовою для налагодження діалогу і співпраці:
 
  1. Жодна коаліція не може мати антипрезидентського спрямування:
 
Я переконаний, що політична корупція вже не повернеться у Верховну Раду у тому вигляді, як вона була. Ніхто з фракцій одних не буде купуватися в іншу більшість, коаліції, наприклад. Урок, який зроблений, уже заблокував цю дорогу.
 
  1. Зміни в Конституцію мають повернути Президентові ряд повноважень:
 
Якщо ми хочемо дати відповідь на те, як досягти політичної стабільності – це значить треба переглянути політичну реформу 2004 року, починаючи від європейських агенцій, закінчуючи внутрішніми експертами, лідерами політичних сил. Практично є одне свідчення: та диспропорція, яка принесена сьогодні в владу через зміни до Конституції 2004 року – це були фатальні речі. Нема цього балансу. І тому більшість речей знаходяться, ну, по суті, в полі двох або трьох відомств. І це затрудняє формувати скоординовану, зважену політику.
 
  1. Будь-який уряд повинен брати на себе відповідальність за непопулярні кроки, які диктуються Президентом:
 
Я переконую і буду наступний уряд переконувати у тому, що велика помилка уряду Януковича полягає у тому, що колеги з уряду вирішили, що можна на попередньому багажу, на попередній економічній моделі жити 365 днів.
 
Серед сфер, які мають бути реформовані в 2008 році, Президент назвав: ЖКГ і тарифи, аграрне господарство, енергетика, охорона здоров’я, адміністративна реформа, європейська інтеграція. Водночас, Ющенко поставив вимогу перед новим урядом зберегти всі соціальні стандарти, досягнуті в 2005-2007 рр.
 
 
 
Інформаційний «конденсат»
З огляду на те, що ключові політичні полії були пов’язані з призначенням (чи не призначенням) Юлії Тимошенко новим прем’єром, навколо цієї теми зосередились і перtважна більшість меседжів, як з боку представників помаранчевої коаліції так і їх політичних опонентів. Немає жодної впевненості щодо того чи стане колись достеменно відомо хто і як саме став винуватцем прикрого «комп’ютерного збою» в системі голосування, але слід визнати, що в медійному коаліціонери використали цю історію краще за своїх конкурентів.
 
Принаймні самій Тимошенко попри нервозність ситуації, вона все ж пішла на користь, дозволивши одночасно акцентувати увагу громадськості на витонченості інтриг з боку противників і ще раз вказати на непевність політичних союзників. Власне цій меті прислужилися, як наполегливі публічні коментарі з боку соратників ( Турчинова та інших), натяки окремих журналістів щодо хакерської спецоперації, так і приміром досить переконливі зовні ескапади в ефірі «Свободи слова» київського екс-мера, який обґрунтовував можливість технічного збою, який позбавив потенційного прем’єр-міністра саме його, Омельченка, вкрай необхідного голосу.
 
Натомість спікери регіоналів не змогли переконливо обіграти історію невдалого голосування, переважно зосередившись на темі кількісної вразливості демкоаліції, яка не здатна, мовляв, забезпечити результативного голосування з ключових питань, а отже   буде непрацездатною і в рутинній парламентській роботі.
 
Депутат від Партії регіонів Сергій Льовочкін вважає, що результат голосування по кандидатурі Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра у вівторок довів, що парламентська коаліція без Партії регіонів неможлива.
 
Про це він заявив у коментарі прес-службі Партії регіонів.
 
"Сьогоднішнє голосування логічне: коаліція з перевагою в 2-3 голоси недієздатна. І це повинно ще раз нагадати тим, кому здається, що коаліція без Партії регіонів можлива, нереальність подібного підходу", - заявив Льовочкін.
 
 Маємо визнати, що ця, не позбавлена формальної логіки, позиція у сприйнятті медійної аудиторії виглядала значно менш драматично, ніж розкручувана спікерами коаліції «теорія змови» і відповідно втрачала свою переконливість.
 Водночас треба зазначити, що одним   з вирішальних моментів у подоланні достатньо небезпечної кризової ситуації навколо обрання прем’єр-міністра стала достатньо оперативна підтримка повторного внесення кандидатури Тимошенко з боку Президента. Без неї будь-які інформаційні зусилля могли виявитися марними.
 
Що стосується інших парламентських сил, то блок Литвина на цьому тижні наполягав на своїй позиції «особливої конструктивності». На ділі, тобто в парламентській залі, це проявилося в тому, що литвинівці проголосували разом з БЮТ та НУНС за включення питання обрання прем’єра до порядку денного,  після того відмовилися голосувати за кандидатуру  Тимошенко, а потім знову – тепер уже разом з комуністами – підтримали вигідну для демкоаліції зміну форми голосування.
 
Паралельно в пресі з’явився явно не випадковий викид інформації щодо начебто переговорів Володимира Литвина з Віктором Балогою, під час яких Литвин поставив певні умови щодо вступу блоку до демкоаліції:
 
 У минулі вихідні відбулася зустріч голови секретаріату президента Віктора Балоги і лідера фракції блоку Литвина Володимира Литвина.
 
 
Як повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на свої джерела, на цій зустрічі Литвин нібито висунув умову вступу своєї фракції в коаліцію – зняття спікера Арсенія Яценюка і підтримка його кандидатури на цю посаду.
 
За інформацією газети, Балога на цю пропозицію відповів відмовою.
 
В цілому поведінка фракції Литвина поступово підтверджує давні передбачення авторів про те, що сувора політична реальність змусить з початком активної роботи парламенту остаточно визначитись і виходячи із своїх реальних ресурсів, вступити в конкуренцію з фракцією КПУ за розподіл залишків владного «пирога». З огляду на квотні принципи розподілу парламентських посад йшлося бодай про те, щоб «вибити » для себе пару-трійку впливових комітетів.
 
Фракція Блоку Литвина вважає неприйнятною пропозицію щодо висунення своєї кандидатури на посаду першого заступника голови Верховної Ради України.
 
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив лідер фракції Володимир ЛИТВИН сьогодні (14.12.2007) журналістам у Верховній Раді.
 
«Ми розглядаємо цю пропозицію як неприйнятну умову для фракції», - сказав В.ЛИТВИН.
 
Він уточнив, що відповідно до досягнутої домовленості представники фракції Блоку Литвина очолять Бюджетний комітет і Комітет ВР з прав людини і міжнаціональних відносин.
 
 Натомість для комуністів і в першу чергу для Адама Мартинюка метою № 1 залишався пост першого віце-спікера. Власне, Мартинюк був вже за крок від омріяної посади, коли своїх колишніх соратників по «антикризовій» коаліції осмикнули регіонали, фактично не дозволивши їм укласти відповідні домовленості про пакетне голосування парламентської президії з БЮТом і НУНСом.
 
Після цього питання обрання комуніста на посаду асистента Яценюка перетворилося на проблемне, оскільки кандидатура Мартинюка перетворилася зусиллями Партії регіонів у своєрідне «пугало» для коаліції – без його реального просування. Очевидно, що регіонали так остаточно і не визначились наскільки варто і чи варто віддавати авторитетну посаду своїм союзникам. Як наслідок, комуністи почали розвивати свою гру – балансуючи між звичною для них риторикою та реальними кроками в парламенті – наприклад, вже згаданою підтримкою зміни форми голосування:
 
Представники фракції Компартії заявляють, що підтримали зміну процедури голосування по кандидатурі прем'єр-міністра, оскільки це для них непринципове питання.
 
Про це журналістам заявила член фракції Алла Олександровська.
 
"Особисто мені не подобалась така пропозиція. Я, як інженер, вважаю, що система "Рада" працює нормально", - зауважила депутат.
 
"Але це для нас непринципове питання і нам було б складно пояснити виборцям, чому ми відмовлялися підтримати таку пропозицію", - додала вона.
 
Водночас інший член фракції КПУ Петро Цибенко сказав, що "з огидою" погодився підтримати зміну процедури голосування за прем'єр-міністра.
 
"Але ви розумієте, що це рішення було підтримано консенсусом. Там стоять підписи п'яти політичних сил. І нам треба навчитися виконувати домовленості", - додала вона.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18225
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 037
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду