Шило на швайку

10 Квітня 2008
11982
10 Квітня 2008
09:40

Шило на швайку

11982
Прем’єр спробувала виміняти дочасні вибори у Києві на шматок власних повноважень і несподівано досягла успіху. Президент вказав на головну небезпеку для країни. Лідер опозиції вирішив піддати нищівній критиці діяльність уряду. Ці та інші сюжети в огляді політтехнологій в медіа за 17-23 березня.
Шило на швайку
Ще в понеділок вранці мало хто міг припустити, що тема перевиборів київської влади зможе набрати реальних обрисів. Тиждень розпочався з ультиматуму прем’єра та за сумісництвом – лідерки БЮТ Юлії Тимошенко. Перший пункт вимог стосувався відставки голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала. Він, на думку Тимошенко, з подачі Банкової фактично блокує роботу ЦВК, не реєструючи 15 нових депутатів Київради від БЮТ, які мали б замінити своїх попередників, що перейшли до інших фракцій. Друга вимога виглядала не менш жорстко. Лідер БЮТ попередила, що депутати парламенту від її фракції відмовляться від участі в роботі ВР, якщо на порядок денний невідкладно не буде винесено постанову про призначення дочасних виборів мера Києва та Київради.
 
Цікаво, що заява Тимошенко викликала напрочуд різну реакцію у Президента України і керівника президентського Секретаріату та близьких до нього парламентарів.
 
Вдень стало відомо що Віктор Балога вважає, що ультиматум прем’єр-міністра загрожує черговим паралічем роботи парламенту. На його думку, оголошений Блоком Юлії Тимошенко намір будь-що домагатися невідкладного прийняття Верховною Радою рішення про звільнення з посади київського міського голови Леоніда Черновецького створює цілком реальний ризик повторення недавнього паралічу в роботі парламенту.
Це ставить під загрозу прийняття важливих законопроектів, зокрема, про зміни в цьогорічний Державний бюджет.
 
"Не хочу бути передвісником сумних подій, але ВР знову може охопити криза. Її каталізатором стане поведінка фракції БЮТ, адже ця політична сила вже оголосила ультиматум: або відставка Черновецького, або блокування Ради", – зазначив Балога.
 
"Вважаю такий підхід шкідливим і неприродним, бо виходить, що влада в особі частини правлячої коаліції перешкоджатиме сама собі. У нас сьогодні хто в опозиції – Партія регіонів чи БЮТ? Виглядає так, ніби БЮТ хоче опонувати коаліції, тобто собі ж", – наголосив він. "Тут варто почути й позицію коаліційного партнера – блоку НУНС, з яким БЮТ, судячи з усього, не радився і не мав наміру це робити", – додав Балога. На його думку, наміри БЮТ можуть мати ще й інший мотив – протидію прийняттю закону про Кабмін.
 
Водночас Віктор Балога зазначив, якщо до Київради і особисто Черновецького виникло багато питань, у тому числі й зі сфери компетенції правоохоронних органів. Це має обов'язково стати предметом обговорення в парламенті.
 
"Однак робити це як бліцкриг, щонайменше, недоречно. Коаліція повинна виконати взяте зобов'язання щодо київської влади, однак втілити його потрібно згідно з коаліційною угодою, не хапаючись і не нервуючи. Істерик тут не потрібно, вони – нікудишній порадник у державних справах", – наголосив Балога. Він також підкреслив, що питання влади в Києві потрібно вирішувати виключно в юридичній площині, а не з політичних уподобань. І нагадав, що Президент відсторонив Черновецького від виконання посадових обов'язків на час проведення перевірки спеціально створеною комісією, до якої входять представники БЮТ. Результат роботи комісії буде відомий менше ніж за два тижні.
 
"Поки не оприлюднено висновки за підсумками перевірки, досить дивно чути звинувачення від урядовців про скоєні злочини, зловживання і корупцію у Київраді. Такі вердикти може виносити тільки суд, але ніяк не політики чи міністри", – зазначив Балога.
 
В унісон до глави Секретаріату прозвучав коментар народного депутата Василя Петьовки, який, на відміну від керівника фракції НУНС В’ячеслава Кириленка, висловив думку , що не всі члени фракції підтримають постанову про позачергові вибори у Києві.
 
Натомість, вже по обіді, після своєї зустрічі з Тимошенко та спікером Яценюком, Президент фактично підтримав ідею невідкладного розгляду та прийняття відповідної постанови в комплекті тих 12 законопроектів, про які домовлялася коаліція. Він, зокрема. підкреслив:
"Коаліційна угода повинна виконуватися в усій своїй повноті, а не вибірково, на догоду поточним політичним інтересам. Тому парламент має ухвалити всі 12 законів, про які існує домовленість, які засвідчені підписами сторін".
 
Подібний різнобій у тональності заяв можна було пояснити лише одним – протягом дня Президент та прем’єр-міністр досягли певного порозуміння та тактичного компромісу. Події наступного дня так і не дали достовірної відповіді на питання – чи справді, укладаючи таку угоду, сторони розраховували її дотриматися і саме її результатом стало успішне голосування за дві постанови – №2220 та №1312П. В першій з них йдеться про призначення позачергових виборів у Києві, у другій – про прийняття за основу нового закону про Кабінет Міністрів, який суттєво змінює розподіл повноважень між Президентом та Кабміном. Втім, якщо якась із сторін і збиралась уникнути виконання домовленостей через відмову групи своїх депутатів, то на диво солідарне голосування фракцій комуністів та Блоку Литвина поставили в цій справі жирну крапку. Принаймні, поки що...
 
Позірно легке вирішення проблеми, навколо якої було зламано стільки списів, стало, як видається, певною несподіванкою навіть для самих ініціаторів з БЮТ. Схоже, що вони розглядали сюжет з київськими виборами перш за все як привід для інформаційного прикриття і перемикання публічної уваги від тих же інфляційних проблем, з якими уряд поки що не здатен впоратися. Крім того, цей сюжет створював для Юлії Тимошенко зовсім непогані можливості для розкрутки звичних меседжів про „справедливість є” і „сказала–зробила”.
 
 
У Верховній Раді зареєстрований проект постанови про перевибори київського мера. Якщо документ набуде чинності, протягом 70-ти днів мають відбутися перевибори.
 
 
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: У Верховній Раді зареєстрований проект постанови про перевибори київського мера, якщо документ набуде чинності, протягом 70-ти днів мають відбутися перевибори. Нинішнього міського голову це не лякає. Черновецький каже, що не лише готовий до них, а й збирається виграти.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Ще тиждень тому Леонід Черновецький навіть на сесії Київради не приходив, а тепер щодня на публіці. Остання прес-конференція з прямим ефіром на муніципальному каналі. Мер каже, що хоче розбурхати громадську думку.
 
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: Я стал проблемой номер один у женщины, которая требует моей отставки. То есть сегодня она одержима.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Від преси мер іде на комісію щодо питання про самого себе. В її складі – міністри Васюник, Кульбіда. Тобто ті, хто на урядовому голосуванні за відставку мера утримався. З Черновецьким – група підтримки – заступники Кільчицька та Довгий. Цей кворум вирішив, що на пошук гріхів мера потрібен час.
 
Іван ВАСЮНИК, голова комісії з розгляду діяльності Черновецького: Межі проведення розслідування – з 15-го по 29 березня.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: У цей час у парламенті закінчується погоджувальна рада. Депутати таки включають до порядку денного у вівторок питання перевиборів у Києві. Єдина таємниця – хто як проголосує. Але тут навіть у опозиції є сумніви.
 
Синхрон: Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: "Ми ні в якому разі не кажемо про те, що мер Черновецький чи голова міста працює на відмінно".
 
В'ячеслав Кириленко, лідер фракції НУНС: "Жоден депутат від фракції НУНС від позачергових виборів мера не відмовляється".
 
Іван Кириленко, лідер фракції БЮТ: "Завтра це питання буде розглядатися – це точно. Усі проголосують".
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: І тільки міністр юстиції згадує про закон.
 
Микола Оніщук, міністр юстиції: Такі вибори можуть бути як наслідок відповідного рішення Київради – добре відомого інституту висловлення недовіри або наслідок відповідного референдуму.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Якщо завтра парламент вкаже Черновецькому на двері, то вибори відбудуться влітку. Та мер упевнений: виграє їх знову.
 
Леонід Черновецький, Київський міський голова: Моя уверенность, что я буду мэром Киева, основана на тех исследованиях, которыми я располагаю.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Про свої соціологічні джерела мер анічичирк. Пообіцяв і пішов. Чекати завтрашнього судного дня у парламенті (Новий канал, "Репортер", 18 березня 2008 року).
 
 
 
Віктор Ющенко тисне на депутатів, щоб швидше працювали
 
 
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Віктор Ющенко тисне на депутатів, щоб швидше працювали. Каже – ті задовго байдикували, тепер мусять надолужити згаяне. На ранковій зустрічі зі спікером Яценюком та прем'єром Тимошенко гарант висунув вимогу – уже завтра розглянути й ухвалити у першому читанні 12 законопроектів. Усі вони вписані до угоди про створення парламентської коаліції. Найголовніші, щодо скасування депутатських пільг та недоторканності, закони про опозицію, імперативний мандат, перевибори столичного голови та зміни до закону про Кабінет Міністрів. Депутати "за". Лідери фракцій вирішили у вівторок з самого ранку взятися за справу. Насамперед визначатимуться, наскільки широкими мають бути повноваження уряду. А вже потім візьмуться за перевибори столичного мера (Новий канал, "Репортер", 18 березня 2008 року).
 
 
Президент, отримавши в результаті згаданого компромісу непоганий потенційний профіт у вигляді повернення частини своїх колишніх повноважень, а також майже одностайне голосування за ліквідацію Тендерної палати, водночас нагадав про свою принципову позицію щодо дотримання коаліційної угоди і наголосив на необхідності висунення єдиного кандидата від демкоаліції.
 
Правда, принагідно, він також оцінив рішення парламенту щодо позачергових виборів у столиці як надто поспішне і таке, що не враховувало висновків спеціальних слідчих комісій. Тим самим Віктор Ющенко зробив невеличку послугу для майбутньої кампанії Леоніда Черновецького, в якій це висловлювання Президента без сумніву буде широко використане. Втім, можливо це також був прояв ще одного невеличкого компромісу, який убезпечив, принаймні поки що, виборчий процес у Києві від судової тяганини, до якої схилявся багато хто в команді діючого мера.
 
Тим часом БЮТ вирішив йти на перевибори окремо від побратимів з НУНС, але устами своєї лідерки пообіцяв вести узгоджену політику – втім, це виглядало не більше ніж ритуальний жест, особливо враховуючи співвідношення рейтингів.
 
Ключовою проблемою наступних виборів для БЮТ залишається відсутність реального кандидата на посаду київського мера. Той факт, що БЮТ навіть не зробив реальної спроби розкрутити такого кандидата за час, що минув з виборів, також побічно свідчить про те, що вони не сподівалися на реальність здійснення сценарію позачергових виборів і підходили до цього сюжету чисто технологічно.
 
На сьогодні фігури Олександра Турчинова, Михайла Поживанова чи Миколи Томенка, які перебувають у «київській» обоймі, навряд чи можна вважати потенційно прохідними. Саме цим пояснюється затягування інтриги навколо публічного оголошення власного кандидата на посаду мера.
 
 
Віктор Ющенко вважає, що депутати занадто поквапилися
 
Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: Віктор Ющенко вважає, що депутати занадто поквапилися, коли проголосували за призначення позачергових виборів у столиці і не дочекалися висновків слідчих комісій. Тим не менше, він заявив, що коаліція висуватиме єдиного узгодженого кандидата на посаду мера Києва (Новий канал, "Репортер", 20 березня 2008 року).
 
 
БЮТ братиме столицю самостійно
 
 
Ведучий: БЮТ братиме столицю самостійно. На вибори до Київради сердешні підуть окремо від «помаранчевих» партнерів по коаліції. Хоча спільну політику взаємонепоборювання таки розроблять. Юлія Тимошенко каже, що вона про це сьогодні домовлялася з Президентом. На дискусії своїм політичним силам вирішили дати тиждень. Утім, дострокові вибори для Тимошенко – не привід, щоб відмовлятися від спроб зареєструвати нових депутатів-бютівців і таки створити свою більшість ще у нинішній Київраді. Мотивація прем'єра – не дати міський владі розікрасти все до кінця.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ми домовилися сьогодні, коли зустрічалися з Президентом, що в понеділок проведемо зустріч виключно по питанню формування нашої спільної політики по місту Києву, по виборам, достроковим виборам мера і міськради. Я дуже хотіла би, щоб ми знайшли консенсус".
 
Ведучий: Кандидат у крісло мера від коаліції таки може бути лише один. Принаймні, на це розраховує Президент, який нібито вже про все домовився з Тимошенко. Хто саме претендує на таку роль – невідомо. Попри це Ющенко і далі невдоволений тим, як із Київрадою та Леонідом Черновецьким вчинив парламент.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Мені вважалося, що варто було б почекати за слухання звіту обох комісій, щоб ті комісії зібралися хоча би по одному разу. Сформували свою позицію, довели її до парламенту. Друге, коли парламент тримає подібне рішення, на мій погляд, варто було б керуватися законом, який говорить у даному питанні, що одною із підстав можливого подібного рішення є судом доведені кримінальні порушення закону" (ТОНІС, "24 години",20 березня 2008 року).
 
 
Верховна Рада ліквідувала Тендерну палату України
 
Максим КУЗЬМЕНКО, ведучий: Верховна Рада ліквідувала Тендерну палату України. 440 депутатів із 450 можливих підтримали пропозиції прем'єра та Президента України визнати таким, що втратив чинність закон про держзакупівлі товарів, робіт та послуг за державний кошт. Натомість, доручили уряду розробити тимчасовий порядок здійснення закупівель. А вже за два тижні подати на розгляд парламенту новий законопроект. Нагадаю, сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та Президент Віктор Ющенко звернулися до депутатів із проханням невідкладно проголосувати за скасування закону про держзакупівлі. Прем'єр висунула ультиматум, що представники фракції БЮТ не залишать будівлю парламенту, допоки не буде проведене голосування.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ми вважаємо, що терміново, невідкладно, зразу парламент мусить прийняти новий закон, який, з одного боку, спрощує всі тендерні процедури, а з іншого боку, через Міністерство економіки, через Контрольно-ревізійне управління уряду вводить той контроль, який потрібний для того, щоб жодна державна копійка не була витрачена при закупівлі товарів і послуг дарма або через корупційні схеми і моделі" (5-й канал, «Час економіки»,20 березня 2008 року).
 
 
Чи стане новий мер Києва подарунком на день міста?
 
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Чи стане новий мер Києва подарунком на день міста?
 
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Парламенту ще вирішувати, за яким механізмом піде процес. Обмежитись одним туром чи погодитись на два. Аналітики тим часом роблять висновки, хто б керувавКиєвом, якби вибори стались, наприклад завтра.
 
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Фаворитів перегонів можна передбачити. Трохи більше 25% киян готові проголосувати за Володимира Кличка на перевиборах київського міського голови. Його найближчий конкурент, нинішній мер Леонід Черновецький користується майже такою ж підтримкою, але на три сотих менше. Такими є дані телефонного опитування, проведеного Центром Разумкова на замовлення "ДТ".
 
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Далі – ще цікавіше. У битву титанів може втрутитися жінка. Секретар політради СПУ Іван Бокій заявив, що вдалим кандидатом від СПУ могла б стати Валентина Семенюк-Самсоненко.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Сьогодні в парламенті розкупили усі примірники "Голосу України". Тепер зрозуміло, коли будуть столичні вибори. Складніше зрозуміти, чи буде єдиний кандидат від коаліції.
Претенденти в кандидати поки що радяться: на Банковій та на Грушевського. Бютівець Михайло Поживанов каже: "Тимошенко ще не визначилася, кому довірити Київ – йому чи віце-прем'єру Олександру Турчинову. Якщо питання буде винесено, то я підтримуватиму кандидатуру Турчинова".
 
Михайло ПОЖИВАНОВ, фракція БЮТ: Якщо питання буде винесене, я буду підтримувати стовідсотково кандидатуру Олександра Турчинова.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Як обирати голову – теж питання. Поживанов як потенційний кандидат хоче боротися за мерство у два тури. Інакше, каже – багато шансів, що у своє крісло повернеться чинний мер. На минулих виборах Черновецькому вдалося мобілізувати найбідніших, для яких аргумент – пакет із гречкою. Але до законопроекту про два тури у депутатів руки не доходять. У БЮТ підозрюють – це відбувається не просто так.
 
Михайло ПОЖИВАНОВ, фракція БЮТ: Секретаріат Президента іноді підтримує Черновецького і вони розуміють, що при двотуровому голосуванні він не зможе пройти... Тому, можливо, вони прискорюють виборний процес і не дають можливості ухвалити цей закон.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Співавтор законопроекту від НУНС підозри колег з коаліції називає провокацією. Каже, немає потреби ухвалювати закон поспіхом – під конкретні вибори.
 
Владислав КАСЬКІВ, фракція НУНС: Цей закон потрібен цілій Україні. Щоб по тюрмах не обирали мера, який набирає менше 10%, а потім усе місто страждало, що поставили якусь неадекватну людину
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Каськів вважає, що столичного голову обиратимуть таки у 2 тури. А от єдиний кандидат – інше питання. У президентському таборі є свої висуванці. Президент Ющенко називав два імені: міністр внутрішніх справ Луценко та боксер Кличко.
 
Віталій КЛИЧКО, лідер блоку Віталія Кличка в Київраді: Треба також жити в реальності і розуміти, чи має цей чи інший кандидат шанси перемогти, чи він відтягує голоси і розчищає дорогу для Черновецького.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Саме про Кличка говорять, як про можливу компромісну фігуру. Ще один варіант компромісу – розділити владу. Мер – від однієї сили, а більшість у Київраді – від іншої.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я думаю, що як мінімум є тиждень, щоб провести ці необхідні дискусії".
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Поки спільного рішення немає – не гають часу інші висуванці. Очільник Шевченківського району столиці Віктор Пилипишин прийшов до Верховної Ради із президентського Секретаріату, але заручився підтримкою лише своєї політичної сили – Блоку Литвина. Але, каже, що на вибори піде, хай там що в коаліції: один кандидат чи п’ять.
 
Віктор ПИЛИПИШИН, голова Шевченківської райдержадміністрації: Я вихожу з того, що політичні сили в кінці кінців зрозуміють, що не треба влаштовувати полігони – постійні, політичні. Треба, щоб нарешті запрацювала економіка.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Експерти тим часом зважують шанси кандидатів: не стільки у мери, скільки у президенти.
 
Володимир ФЕСЕНКО, політолог: Всі розуміють, що Київ – вирішальний плацдарм для президентських виборів. Крім того, це джерело економічних ресурсів для президентських виборів. Може бути ситуація, коли Київ залишиться без влади – гальмуватимуть оприлюднення результатів.
 
Ірина ПАВЛЕНОК, автор: Чий висуванець найкращий, прем'єр та Президент радитимуться наступного тижня. Тим часом, територіальна виборча комісія планує офіційно оголосити про початок кампанії («1+1», "ТСН", 22березня 2008 року).
 
Точки над "І" расставлены
 
Юрий СУГАК, ведущий: Перевыборы киевского мэра назначены на 25 мая. Политические силы в спешке обдумывают кандидатуры. О главных претендентах – Татьяна Бложко.
 
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Еще на прошлой неделе перевыборы киевского мэра казались довольно призрачными. Пока за Леонида Черновецкого всерьез не взялась Юлия Тимошенко. Уже во вторник парламентарии дали зеленый свет не только перевыборам городского головы, но и Киеврады. Такое решение застало врасплох политические силы. Они в спешке начали готовить свои кандидатуры. По данным газеты "Комментарии", на кресло мэра будут претендовать такие кандидаты: Виталий Кличко, которому пророчат поддержку со стороны супруги Президента и называют проектом Катерины Ющенко; Юрий Луценко получит поддержку от "Народной самообороны"; Александр Омельченко не заручился чьей-либо поддержкой и на выборы пойдет самостоятельно; Леонид Черновецкий надеется на крепкое плечо Партии регионов; Виктор Пилипишин будет рассчитывать на свои силы и поддержку со стороны Блока Литвина; кандидатуру Михаила Поживанова называют креатурой главы Секретариата Президента Виктора Балоги; Николая Томенко и Александра Турчинова поддержит Блок Юлии Тимошенко; социалисты выдвигают на пост мэра Валентину Семенюк.
Виталий Кличко заявляет, что самый реальный претендент – это он. По данным команды боксера, его поддерживают 30% киевлян. Не менее серьезная кандидатура у главного милиционера страны. Сам же Юрий Луценко всю неделю открещивался от возможного участия в выборах. А в субботу рассказал журналистам о готовности влиться в предвыборную гонку.
 
Юрий ЛУЦЕНКО, министр внутренних дел Украины: Я не приховую своїх амбіцій на те, аби претендувати на крісло столичного міського голови.
 
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Михаил Поживанов публично заявляет, что на выборах его поддержит родная политическая сила. Но в самом Блоке Юлии Тимошенко ставки делают на Турчинова. Глава Госкомрезерва ратует за выборы столичного градоначальника в два тура. Для этого необходимо поменять законодательство. Но будет ли это на руку Михаилу Поживанову? По данным соцопросов, его поддерживают не более 1% киевлян. Во второй же тур пройдут только политические тяжеловесы.
 
Михаил ПОЖИВАНОВ, глава Госкомрезерва Украины: В перемозі у мене сумнівів абсолютно жодних немає. Справа в тому, як працювати, впоратися з тими завданнями, з котрими йшов у БЮТ у 2006 році, і зараз буду іти на вибори.
 
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Тем временем, Леонид Черновецкий не спешит освобождать мэрский кабинет. Никто его от должности не отстранял. Решение парламентариев о перевыборах воспринял с пессимизмом. Назвал его "конституционным переворотом", но оспаривать в суде не взялся. В столице гуляет анекдот: "Спаси Киев – спрячь паспорт своей бабушки". Черновецкого по-прежнему поддерживают пенсионеры, задобренные бесплатными пайками. Команда действующего мэра довольно высоко оценивает шансы своего шефа и уже готова к перевыборам.
 
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, киевский городской голова: Выборы есть выборы. Это сложный процесс. Это отвлекает от работы. Но у меня хорошая команда, и я надеюсь, что она за меня все же некоторые вопросы решит эффективно.
 
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Выборы мэра состоятся 25 мая. Чем они станут, покажет время. Но уже понятно: это карт-бланш Юлии Тимошенко. Эксперты уверяют: киевский полигон к президентским выборам она уже себе обеспечила. (ТРК «Україна», "События недели").
 
Поки вирішувалась доля виборів у столиці, опозиціонери-регіонали переймалися долею свого однопартійця – мера Харкова Михайла Добкіна, якого вирішили захистити від слідчих дій з боку прокуратури та СБУ. Для цього регіонали використали парламентську трибуну під час так званого дня опозиції у парламенті, заявивши навіть про намір вдатися до всіх можливих заходів протесту.
Втім, головними темами цього тижня опозиціонери обрали дві – одну з них ситуативну реакцію на загибель українського миротворця в Косово, яка, як їм видалось, добре лягала в антинатівську риторику Партії регіонів. Ця тема, на наш погляд, не була надто виграшною для опозиціонерів, з огляду на те, як вона подавалася на телеканалах – переважно як привід для внутрішньопарламентських розборок. В цілому, можна сказати, що в інформаційному полі Партія регіонів поступово адаптується в не надто сприятливій опозиційній ролі, і тепер може розраховувати лише на власні інформаційні ресурси.
 
Спроба актуалізувати тему «тіньового уряду» в контексті наближення 100 днів демкоаліційного уряду була дещо більш підготовлена, але в силу вказаних вище міркувань також не мала значного розголосу. Тим більше, що в одних і тих же інформаційних випусках критика з боку Віктора Януковича на адресу уряду врівноважувалась реакцією прем’єр-міністра .
 
Регіонали наполягають на звіті у парламенті представників Генеральної прокуратури та СБУ
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Регіонали наполягають на звіті у парламенті представників Генеральної прокуратури та СБУ з приводу подій у Харківській міськраді, якщо завтра це питання не буде внесено до порядку денного, вони заблокують трибуну. Сьогодні зранку Верховна Рада відмовилася підтримувати таку ініціативу. Лідер фракції Віктор Янукович заявив, до кінця дня регіонали чекатимуть реакції Президента України та Ради Нацбезпеки та оборони на вчорашні події у Харкові.
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: Ми не просто будемо блокувати трибуну, ми до будь-яких дій готові, публічних дій в рамках українського законодавства, ми піднімемо регіони, в Верховній Раді, безумовно, ми поставимо на трибуну всіх посадовців, хто повинен за це питання відповідати, за ці дії.
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Зранку регіонали вимагали негайного звільнення керівника управління СБУ Харківщини, однак в оцінках вчорашній подій представники фракції були не одностайні.
 
Інна БОГОСЛОВСЬКА, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Можна констатувати, що наступ на місцеве самоврядування і намагання встановити в Україні авторитарну диктатуру вже поширився , в тому числі на використання Служби безпеки України як інструменту для наступу на демократію в Україні.
 
Владислав КАСЬКІВ, народний депутат України, фракція блоку "Наша Україна – Народна самооборона": Нарешті в 15-16 році незалежності Служба безпеки України перестала бути КГБ і почала виконувати свої функції. Це далеко не всім подобається у цій країні, але активна роль СБУ сьогодні очевидна і зрозуміла.
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Тим часом голова Харківської мерії збирається особисто розповісти Віктору Ющенку про вчорашні події у міськраді, Добкін переконаний – для подібних дій не було підстав. Також він поскаржиться, коли вони разом із Дмитром Святашем намагалися перешкодити вивозу документів, працівники СБУ, ледь не збивши їх, швидко поїхали.
 
Михайло ДОБКІН, харківський міський голова: Дело не в том, какие телесные повреждения я вчера получил, дело в том, что человек, который вчера сидел за рулем автомобиля, который до этого как сотрудник СБУ проводил следственные действия в Харьковском городском совете, пытался умышленно убрать людей, пытавшихся помешать ему совершать противоправные действия.
 
Дмитро СВЯТАШ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: А політичний висновок найпростіший – ми маємо генеральну репетицію фактичного підпорядкування і можливості усунення органів міського самоврядування, використовуючи Службу безпеки. Це не личить Службі безпеки України як органу, який має захищати територіальну цілісність України, економічну цілісність і будь-яку безпеку.
 
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Нагадаю, вчора вранці співробітники СБУ почали вилучати документи Харківської міськради у рамках карної справи про розтрату бюджетних коштів. Ввечері секретар виконкому надав міській прокуратурі постанову київського районного суду від 18 березня про призупинення слідчих дій по відношенню до чиновників міськради, однак люди у камуфляжі продовжували виносити папери. Вони силою відтіснили секретаря мера та нардепа, які намагалися перешкодити їм. Документи вивезли на машині з держномерами (ТРК «Украина»,"События", 19 березня 2008 року).
 
У Верховній Раді пройшов день опозиції
 
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Харківські події внесли свої корективи й у плани парламентарів. У Верховній Раді сьогодні вперше проходив день опозиції, і депутати мали розглядати законопроекти, запропоновані меншістю. Утім, засідання розпочалося з вимоги фракції Партії регіонів заслухати пояснення голови СБУ та Генпрокурора з приводу вчорашніх подій у Харкові.
 
Валентина ЛЕВИЦЬКА, кореспондент: Відлуння харківських подій сьогодні докотилося і до Києва. Верховна Рада розпочала свою роботу із обговорення, чи законно діяла СБУ під час обшуку в мерії. Депутат-регіонал Інна Богословська від імені фракції висунула вимогу – вже завтра покликати до парламенту керівника Служби безпеки України та Генпрокурора, аби ті пояснили, на яких підставах були вилучені документи. Але парламентарі цю ідею не підтримали – фракції БЮТ та НУНС просто не голосували. Обурені регіонали пообіцяли вдатися до радикальних дій, якщо їм не вдасться заслухати звіту силовиків.
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер фракції Партії регіонів: "Ми не просто будемо блокувати трибуну, ми до будь-яких дій готові, публічних дій в рамках українського законодавства. Ми піднімемо регіони, і у Верховній Раді, безумовно, ми поставимо на трибуну всіх посадовців, хто повинен за це питання відповідати".
 
Валентина ЛЕВИЦЬКА, кореспондент: У Верховній Раді був і сам учасник вчорашніх подій харківський мер Михайло Добкін. Він заявив, що після вилучення документів слідчий СБУ наїхав автомобілем на нього та депутата-регіонала Дмитра Святаша.
 
Михайло ДОБКІН, міський голова Харкова: Когда этим незаконным действиям я и народный депутат Святаш, а также еще ряд сотрудников Харьковского городского совета попытались воспрепятствовать, то один из следователей или один из сотрудников Службы безопасности Украины, который находился за рулем автомобиля, совершил умышленный наезд на группу людей, в том числе на меня и на народного депутата Святаша. И вчера просто чудом никто не получил серьезных травм.
 
Валентина ЛЕВИЦЬКА, кореспондент: Депутати з коаліції вважають, що регіонали просто роблять із мухи слона. Земляк Добкіна і його політичний конкурент Олександр Фельдман впевнений: правоохоронці вже давно мали б дати оцінку діяльності міської влади(«Інтер», "Новини",19 березня 2008 року).
 
Тіньовий Кабмін на чолі з Януковичем лякає українців 20-відсотковою, а то й 30-відсотковою інфляцією
Сюжет №2
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Тіньовий Кабмін на чолі з Януковичем лякає українців 20-, а то й 30-відсотковою інфляцією. На думку тіньовиків, уряд Тимошенко не може запобігти зростанню цін ані в енергетичному, ані в продовольчому секторах. Опозиція оприлюднила спеціальну доповідь, у якій перелічила прорахунки Кабміну Тимошенко. Це й невдала зовнішня політика щодо НАТО, згубні газові домовленості з Росією та соціальний популізм. Лист складено за результатами 100 днів діяльності Тимошенко при владі. Натомість сама прем'єр заявила, Янукович помилився. Її уряд 100 днів ще не пропрацював. Ця дата припадає на 26 березня. Тоді й представлять урядовий звіт. У ньому, за словами Тимошенко, цитата "по багатьох напрямках дуже серйозний позитив".
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, голова тіньового уряду: "Що це за політика, коли ціни зростають щоденно і фактично з'їдають ті доходи населення, які отримує за рахунок популістської політики? Треба думати не про виборчі кампанії, треба думати про економіку. А як кажуть, мозгі спрямовані зовсім в інший бік".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Мені дуже шкода, що Віктор Янукович і рахувати не вміє, тому що 100 днів ще не пройшло з того моменту як призначений уряд, а він, навіть, не порахував, що сьогодні він таким чином відмічав 90 днів по своєму власному уряду"(СТБ, "Вікна-новини",20 березня 2008 року).
 
Янукович розкритикував 100 днів діяльності уряду Тимошенко
 
Ігор ТАТАРЧУК, ведучий: Підготовкою до президентських або ж дострокових парламентських виборів назвав політику чинного Кабінету Міністрів лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Його тіньовий уряд зібрався, щоб оцінити діяльність прем'єра Юлії Тимошенко за перші 100 днів роботи, і цей термін спливає 26 березня. Віктор Янукович закидає Кабміну зростання інфляції майже до 6%, зниження темпів зростання ВВП та підвищення цін на продукти харчування.
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Треба думати не про виборчі кампанії, а треба думати про економіку. Як кажуть, мозги спрямовані зовсім в інший бік. Треба думати не про яскраві популістські виступи, популістські речі, а треба думати, як відпрацювати систему соціального захисту від тієї інфляції, подорожчання цін на товари народного споживання".
 
Олександр ФЕЛЬДМАН, народний депутат України, фракція БЮТ: "В Харькове происходит, знаете, как накопившийся нарыв. Он должен был когда-то взорваться. Он взорвался. Отчего у них сегодня истерика? Оттого, что их люди пытаются проверить. Если людям нечего скрывать – дайте им, пожалуйста, на проверку и проверяйте".
Валентина ЛЕВИЦЬКА, кореспондент: Поки одна частина депутатів дискутувала в кулуарах з приводу харківського інциденту, інші колеги сперечалися в залі за допомогою наочної агітації. Зранку опозиція розвісила на трибуні та урядовій ложі плакати "КГБ-СБУ, руки геть від місцевих рад!" і "Тут сидять гробокопачі української демократії". Представників коаліції це роздратувало, і вони зірвали ці зразки депутатської творчості.
 
Володимир В'ЯЗІВСЬКИЙ, народний депутат України, фракція НУНС: "Ніхто не знає, чиї це плакати. Публічно ніхто не оголосив, хто їх тут повісив. По крайній мірі, треба взяти політичну відповідальність, що це наші плакати, це нашої фракції, ми їх тут повісили. Ніхто за це не відповідає. Чомусь я маю виступати під дурними плакатами на трибуні або сидіти поруч цих дурних плакатів".
 
Валентина ЛЕВИЦЬКА, кореспондент: Після перерви депутати нарешті взялися до розгляду законопроектів. Сьогодні уперше в парламенті проводили день опозиції, тобто обговорювали півтора десятки законопроектів, запропонованих меншістю, у тому числі і про референдум. Втім, ухвалити у першому читанні спромоглися лише один – про те, щоби не оподатковувати вугілля, яке людям дають безкоштовно(5-й канал, "Час новин", 20 березня 2008 року).
 
Янукович зіграв на випередження
 
 
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Янукович зіграв на випередження. До 100 днів правління уряду Тимошенко майже тиждень, але це не завадило тіньовому прем'єру уже підбити підсумки. Позитивів Янукович не знайшов. Діяльність уряду в зовнішній і внутрішній політиці він назвав хаотичною і авантюрною. Тимошенко відповіла практично миттєво.
 
Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат України, лідер Партії регіонів: Що ми бачили за ці 100 днів? Перш за все, незрозуміло, чому до сих пір не прийнятий бюджет на 2008 рік. Я вже не кажу про так звану програму "Українській прорив". Чому вона не розглядається сьогодні у парламенті? Соромно її вже розглядати. А пройшло три місяці цього року, і ми бачимо, що інфляція стала 5,7%. Це найбільша інфляція за останні вісім років.
 
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Віктор Янукович і рахувати не вміє. Тому що 100 днів ще не пройшло з того моменту, як призначений уряд. А він, навіть, не порахував, що сьогодні він таким чином відмічав 90 днів по своєму власному уряду. А, власне, треба рахувати; що стосується 100 днів – то тут дуже просто. У нас в наступний четвер, наступного тижня буде як раз відкрите засідання уряду, куди ми запросимо і представників парламентської опозиції, і представників парламентської коаліції. Запросимо громадськість. І уряд буде звітувати за 100 днів і буде відповідати на відкриті і, якщо є, то достатньо жорсткі питання.
 
Засідання Ради національної безпеки, від якого багато хто очікував реакції Президента на події в Косово та вимоги опозиції щодо виводу звідти українського контингенту. Натомість, Віктор Ющенко рішуче переключив увагу спостерігачів від цієї теми, зосередившись на проблемах національного інформаційного простору, а тему косовських подій коментували інші спікери. Серед них міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, оскільки і загиблий офіцер, і інші постраждалі належали до поліцейського контингенту ООН і не мали безпосереднього стосунку до сил НАТО, а також міністр закордонних справ Володимир Огризко та голова парламентського комітету Анатолій Гриценко. Точка зору, що буває зовсім нечасто, практично консолідована – Україна не може керуватися емоціями в міжнародних справах, надалі буде докладено всіх зусиль, щоб гарантувати безпеку службовцям українських контингентів у Косово (К1, "Один день", 20 березня 2008 року).
 
 
Закривши сесію, Арсеній Яценюк попрямував на засідання РНБО України
 
Андрій ТИЧИНА, ведучий: Закривши сесію, Арсеній Яценюк попрямував на засідання РНБО України, передавати Президенту проекти постанов обох політичних таборів. Саме РНБО має ухвалити остаточне рішення щодо Косовського контингенту. У порядку денному засідання – це питання було серед останніх, і чи розглянули його? Інно, то чи є вже рішення?
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Поки ніякого рішення немає. До преси поки що ніхто не виходив. Але на порядку денному РНБО України, як озвучив Президент, три питання. Найперше, вони перейматимуться інформаційною безпекою країни, далі говоритимуть про співпрацю з НАТО і різне. А що за «різне» – Президент не поточнив, сказав, що це технічні питання. Хоча на прохання спікера ВР Арсенія Яценюка він сказав, що серед різного буде і питання забезпечення безпеки громадян у Косово. Поки до «різного» не дійшли, зал залишав міністр МВС Юрій Луценко. Він нервово ходив коридорами і з кимось розмовляв телефоном. Тим часом Президент переймався тільки інформаційною безпекою. За словами Президента, у нас зараз в країні експансія іноземними державами вітчизняних ЗМІ. За 17 років, як каже Ющенко, ми не маємо 100% покриття державним телебаченням та радіомовленням всієї території України, а прикордонні населені пункти взагалі дивляться все, окрім нашого, і все через Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Через невиважені рішення Національної ради фактично відданий сусіднім країнам прикордонний частотний ресурс. Тому мешканці прикордонних областей практично не мають вибору. На Закарпатті господарюють 83 телерадіостанції Угорщини, Словаччини, Польщі. 6 потужних передавачів повністю перекривають Чернівеччину та Одещину".
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Все ж журналісти чекають, допоки дійде розмова до питання Косова. До преси мають вийти представники і розповісти, до чого домовилися, але поки ніхто не виходив. Продовжуємо чекати («1+1», "ТСН",21 березня 2008 року).
 
 
Україна потребує інформаційної безпеки
 
 
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Україна потребує інформаційної безпеки. Це питання сьогодні у центрі уваги засідання Ради національної безпеки і оборони під головуванням Віктора Ющенка. Також говоритимуть про перспективи співпраці з НАТО, координацію діяльності органів державної влади у сфері Євроатлантичної інтеграції України, а також участь наших миротворців у місіях під егідою ООН в Іраку та Косово. А з огляду на останню трагедію у цій провінції, де загинув наш міліціонер і два десятки поранені, говоритимуть про те, як створити для українських миротворців безпечні умови під час виконання місій (ICTV, "Факти",21 березня 2008 року).
 
Косовське питання
Ольга ГРИЦАК, ведуча: Знову за старе. Робочий день у Верховній Раді розпочався і закінчився блокуванням трибуни. Усе – за не раз відпрацьованим сценарієм. Двері підперли стільцем, і регіонал Журавко вже звично вмостився у президії. Він просидів тут майже місяць, коли опозиція блокувала трибуну через питання НАТО. Тепер регіонали ополчилися проти перебування українських миротворців у Косові. Вони вимагають негайно проголосувати постанову про відкликання вояків, а от спікер пропонує альтернативний варіант.
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат України, лідер Партії регіонів: "Це війна не наша. Ми ні в якому разі не будемо підтанцьовувати тим світовим політичним силам, які сьогодні роздувають конфлікти у світі. І в Косові Україна не повинна далі бути присутня".
 
Анатолій ГРИЦЕНКО, народний депутат України, голова Комітету ВР з питань нацбезпеки: “Те, що трапилося – це трагічна подія, але я переконаний, що відповідальне державне рішення не можна приймати на емоціях. І Україна – держава, яка робить серйозний внесок в регіональну безпеку, і нас за це поважають, не може приймати такі швидкі і безвідповідальні рішення”.
 
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Шановні колеги напрацювались вже, я дивлюсь, наробились ми, змучились. Зараз буде засідання Ради національної безпеки і оборони. Я просив би підтримати наступну пропозицію голови парламенту. Я беру цю постанову 22-58 як позицію фракції Партії регіонів, очікую на позицію більшості, і якщо парламент мене делегує, я як член Ради національної безпеки і оброни піднімаю питання щодо даного предмету на РНБО".
 
Ольга ГРИЦАК, ведуча: Питання Косово мало стати головним на засіданні РНБО, але несподівано для журналістів Президент розпочинає з інформаційної політики. Ющенко стурбований інформаційною експансією іноземних держав. Питання Косово в озвученому главою держави порядку денному взагалі не стоїть, але після нагадування спікера Президент обіцяє розглянути його у розділі різне. Кілька годин журналісти проводять в очікуванні. Політики радяться за зачиненими дверима. Що вони вирішили, згодом розповідає міністр закордонних справ Володимир Огризко. Отже, український миротворчий контингент з Косова не виводитимуть, однак Україна наполягатиме на додатковому розслідуванні обставин інциденту, в результаті якого один українець загинув і ще 20 отримали поранення.
 
Синхрон: Володимир ОГРИЗКО, міністр закордонних справ України: "Ми в контакті з Секретаріатом ООН, і будемо з'ясовувати всі деталі того, що відбулося. Ми будемо шукати нові засоби і заходи, пов'язані із забезпеченням безпеки наших миротворців, в тому числі в контексті взаємодії з КФОР, які так само дислоковані в Косово".
 
Ольга ГРИЦАК, ведуча: Міністр також сказав, що Україна наразі не визначилася з приводу Косово, визнавати чи ні незалежність краю (К1, "Один день", 21 березня 2008 року).
 
Не надто сприятливим для Президента був інформаційний резонанс навколо демаршу частини пропрезидентської фракції – «Народної самооборони», які звернулися на тижні до Віктора Ющенка з вимогою про відставку глави його Секретаріату Віктора Балоги. Суть претензій – в надмірному, на думку «самооборонців», впливі Балоги на діяльність фракції. Витік інформації про деталі зустрічі Президента з членами фракції, згідно яких Віктор Ющенко, начебто, висловив повну підтримку керівнику свого апарату, породив нові підстави для спекуляцій на тему розколу та інтриг всередині демократичної коаліції побічно, але суттєво негативно відбиваються на рейтингу глави держави і доволі активно висвітлюється телеканалами, близькими до опозиції.
 
Віктора Балогу – у відставку
Ростислав СУХАЧОВ, ведучий: Віктора Балогу – у відставку. Цього від Віктора Ющенка вимагає депутатська група "Народної самооборони". За словами її представника Тараса Стецьківа, проблема коаліції полягає в тому, що вона має не двох учасників, а трьох – БЮТ, НУНС і Секретаріат Президента. Підтримати "Народну самооборону" в питанні звільнення Балоги може й БЮТ. Як зазначив народний депутат Анатолій Семинога, позиція Секретаріату Президента була виключно позицією Балоги, а не голови держави. Однак це питання на засіданні фракції поки не обговорювалося (НТН, "Вчасно",20 березня 2008 року).
 
«Ростислав СУХАЧОВ, ведучий: Довкола ж самого Балоги розгоряється скандал. Під час зустрічі Віктора Ющенка з депутатською групою «Народної самооборони» вона вимагала відставки голови Секретаріату Президента. За словами представника луценківської політсили Тараса Стецьківа, саме через Віктора Балогу в коаліції виникає багато проблем. В свою чергу, голова зажадав від «самооборонців» неухильно виконувати вказівки керівника канцелярії, каже «нунсівець» Давид Жванія. Він розповів, що на зустрічі Президент сказав, цитую "Ви погано розумієте тенденційні процеси, що відбуваються в парламенті. Ви повинні слухати те, що каже Балога. Балога це я". Політологи ситуацію, що склалася, коментують так. Ющенкові не подобається надто самостійна позиція «Самооборони» у Верховній Раді. А найбільше те, що вона симпатизує майбутньому кандидату в президенти – Юлії Тимошенко» (НТН, "Вчасно. Підсумки", 23березня 2008 року).
 
 
Нарешті, не забув Президент цього тижня і про «довгограючу» тему – зростання темпів інфляції та необхідність формування нового бюджету. Ключовою тезою була пропозиція Президента до уряду врахувати інфляційні процеси і захистити інтереси соціально-незахищених верств населення. Ця теза могла би стати однією з ключових ліній зміцнення позитивного іміджу Віктора Ющенка, однак, не знайшла відповідного висвітлення в телеефірі, дещо загубившись на фоні більш резонансних подій.
 
«Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Стара вимога і нова больова точка у політичній грі. Президент Віктор Ющенко вважає, що темпи інфляції, які виникли у січні–лютому, зобов'язують уряд сформувати новий бюджет. В інтерв'ю Першого національного каналу він повідомив, що обговорював цю тему із прем'єр-міністром під час зустрічі в четвер. Глава держави закликав зробити ґрунтовні висновки із того, як зростала інфляція в січні– лютому цього року.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам треба зробить ґрунтовні уроки із того, що відбулося в січні–лютому. Чому за два місяці вибрано 60% річної інфляції. Хто не спрацював, хто винний у цьому. Адже мова йде про те, що ошукані десятки мільйонів людей. Як пояснити сьогодні, наприклад вкладникам, які 100 мільярдів гривень тримають у депозитах у банках, що за цей час їхні депозити прохудлись на 4%" («1+1», "ТСН",20 березня 2008 року).
 
Через високі темпи інфляції в країні уряд повинен сформувати новий бюджет, переконаний Віктор Ющенко
 
Іванна НАЙДА, ведуча: Через високі темпи інфляції в країні уряд повинен сформувати новий бюджет, переконаний Віктор Ющенко. У ексклюзивному інтерв'ю в програмі «Точка зору» Президент сказав, що він пропонує компенсувати зростання цін соціально незахищеним громадянам.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Коли ми говоримо про такі показники, які зроблені, були досягнуті у січні–лютому, то ці показники зобов'язують уряд сформувати новий бюджет. І сьогодні я говорив про це з прем'єр-міністром – сформувати новий бюджет, захистити ті верстви населення, які постраждали від такої інфляційної складової. Особливо у продовольчому пакеті, де ця інфляція ще більша" (Перший канал, «Новини», 20 березня 2008 року).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11982
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
17 004
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 160
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 802
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
accidental
5876 дн. тому
а смысл говорить о политтехнологиях? вроде бы все всё понимают, но снова и снова наступают на одни и те же грабли :( как с Юлькой
Грыжа
5877 дн. тому
Ющенко, гудбааай
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду