Ціни зростають швидше популярності

3 Квітня 2008
17237
3 Квітня 2008
10:08

Ціни зростають швидше популярності

17237
«Інтер» відзначився витонченими маніпуляціями, а «Україна» активно просуває ідею відставки уряду з будь-якої нагоди. Підсумки огляду політтехнологій у медіа за 10–16 березня 2008 року.
Ціни зростають швидше популярності
На превеликий жаль для прем’єр-міністра, інфляція стає об’єктом постійної уваги і критики з боку Президента, опозиції і головних телеканалів. Команда БЮТ вперше зіткнулася із серйозним інформаційним випробуванням з часу свого призначення. Проте замість того, щоб активно захищатися від «інфляційних звинувачень», Тимошенко створює новий потужний привід із вимогою відставки мера Києва. Президент схвалив нові газові угоди під тиском Європи. «Інтер» відзначився більш витонченими маніпуляціями, а телеканал «Україна» почала активно просувати ідею відставки уряду з будь-якої нагоди. Такими є підсумки огляду політтехнологій у медіа за 10 – 16 березня 2008 року.
 
Уряд і опозиція не можуть упоратися
 
На тлі вдалого завершення газового протистояння з Росією Кабінет Міністрів виглядав відверто слабким у питанні приборкання інфляції. Головним аргументом на свій захист команда Тимошенко зробила «погану спадщину» від уряду Януковича. Але у глядачів могло виникнути враження, що уряд не докладає достатніх зусиль для подолання проблеми. На цьому одразу почала грати Партія регіонів.
 
Тому дискусія навколо цієї проблеми між політичними силами, урядом і опозицією, звелася до банальних взаємних звинувачень у допущенні зростання цін. Обидві сторони ніяк не бажали дослухатися до голосу науковців і експертів. Їхні аргументи сприймалися політиками за принципом «хто не з нами, той проти нас». У глядача могло знову виникнути стійке враження, що країною керували і керують «не ті, хто треба».
 
«Сюжет: “За даними Держкомстату, інфляція у лютому порівняно із січнем сповільнилась на 0,2 відсотка. Однак за січень-лютий вона досягла рекордного за вісім років рівня – 5,7 відсотка. І це ставить під сумнів обіцянки уряду втримати річну інфляцію на рівні 9,6 відсотка.
“Адже її рівень є нині не просто загрозливим, а він вже майже катастрофічний. Прогнози незалежних аналітиків свідчать про те, що він цього року може сягнути близько 25-ти відсотків. Політика нової влади, справді, не по кишені українським громадянам і не лише найбіднішим”, – Віктор Янукович, лідер Партії регіонів.
“Ви розумієте, що, якщо ідуть подорожчання продуктів харчування, то капуста і буряк, і морква, вони не ростуть в грудні-місяці і не ростуть в січні і лютому-місяці, так? Тобто, все, що було закладено в інфляційні процеси, закладено протягом 2007-го року. Зараз уряд проводить досить наполегливо антиінфляційні заходи для того, щоб до середини року зупинити це спонтанне зростання цін”, – Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України.
Блок Юлії Тимошенко повідомив, що Партія регіонів готує широкомасштабну спеціальну дезінформаційну кампанію для роздмухування інфляційних процесів. На цілий серіал із рекламних роликів регіонали, начебто, збираються витратити десятки мільйонів доларів. В свою чергу, Партія регіонів заяву БЮТ назвала абсурдом і міфом, і побачила причину паніки БЮТ у тривожних цифрах росту цін на товари…» («1+1», «Я так думаю» з Анною Безулик, 13 березня 2008 року).
 
Секретаріат Президента в цій ситуації перехопив найсильніший меседж і використав прийом «нагнітання страху»: на Банковій людям розказали, що ціни зростуть ще більше, а уряду порекомендували швидше переглянути бюджет і заплановані показники.
 
«Українські ціни б'ють анти рекорди
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Українські ціни б'ють анти рекорди. У лютому інфляція становила 2,7%. Швидше ціни підскакували тільки у 2000 році. Лідери подорожчання – продукти харчування. Вартість соняшникової олії у порівнянні із січнем збільшилась на 9%. Овочі коштують дорожче в середньому на 8%. Фрукти – на 7,5. Ціна на м'ясо виросла в середньому на 3,7%, хліб подорожчав на 3%. Подешевшало куряче яйце, майже на 1,5%. Загалом, зростання споживчих цін не припиняється вже півроку. Щомісяця цей показник не менше ніж 2%. Ну і від початку року інфляція вже виконала більше половини урядового плану на рік. Кабмін ще зовсім недавно запевняв, зростання цін у 2008-му вдасться втримати у межах 10%. Уряд сподівається, зараз мають включитися розроблені ним і Нацбанком антиінфляційні гальма, тому переглядати прогноз до кінця кварталу не планується. А от президент уже турбується, публічно.
Синхрон: Віктор Ющенко, президент України: "Найближчі декілька днів будуть дані фахові оцінки цієї тенденції. І ті зміни, які необхідно вносити до бюджету 2008 року. Тому що це зачіпає вже корекцію прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії. Це не є добрий процес. Я розумію, яка тут політизація і популізм, який буде обростати, по цьому питанню. Я б радив уряду б поза все прагматично, забезпечити управління фінансовим атрибуціями, перш за все, абсолютно жорсткої дисципліни по виконанні бюджету 2008 року(«1+1», «ТСН», 11 березня 2008 року).
 
«Віктор Ющенко закликав уряд переглянути річні інфляційні показники
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Віктор Ющенко закликав уряд переглянути річні інфляційні показники. На думку глави держави, ситуація, що склалася за два перші місяці цього року, вимагає негайного втручання. 5,7 % за січень-лютий – це 60% річної інфляції, тому її показники варто негайно переглянути. Уже найближчі дні піддадуть фаховій оцінці і ті зміни, які необхідно вносити до бюджету 2008-го року, наголосив президент.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Я б радив уряду перш за все прагматично забезпечить управління фінансами і утримання перш за все абсолютно жорсткої дисципліни у виконанні бюджету 2008-го року, помісячно, поквартально і проведення певних корекцій з урахуванням того що відбулося за перші два місяці у бюджетному й економічному житті країни"» (ICTV, «Факти», 11 березня 2008 року).
 
Проте позиція Президента в питанні боротьби з інфляцією виглядала програшно в подачі Яна Берназюка, керівника Головної служби Секретаріату Президента України. В ефірі «Я так думаю» він був найслабшим учасником дискусії і в майстерності говорити «все і нічого» перевершив відомого майстра цього жанру Анатолія Кінаха:
 
«ВЕДУЧА: Валерію Михайловичу, ми зараз із вашої подачі, між іншим, тут жартували з приводу того, коли і як треба вносити зміну до бюджету. І ви сказали, що публічно взагалі це не треба проголошувати, що я зараз і роблю всупереч вашій пораді. Яне Олександрович, я до вас, насправді, тому що в нас змін певних показників вимагають і Президент, і опозиція. Йдеться і про показник інфляції, йдеться про зміну, очевидно, показників, які стосуються прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати. Прошу, будь ласка, з яких міркувань ви це робите? Це перше запитання до вас. Можете пояснити?
Ян Берназюк, керівник Головної служби Секретаріату Президента України: Значить, я хотів би зупинитися на тому, що ми маємо прийняти Закон “Про бюджет на 2008 рік”, який передбачає, що до першого березня уряд має внести проект змін до цього бюджету, як законопроект змін до бюджету. І на сьогоднішній момент ми не маємо цього законопроекту. Наскільки я знаю, то тільки є лист Кабінету Міністрів до Профільного комітету.
ВЕДУЧА: Тобто, просто виконання обов’язку і все? З цих міркувань, правильно я вас зрозуміла?
Ян Берназюк, керівник Головної служби Секретаріату Президента України: Так, і порушується закон, не вноситься проект змін до бюджету. І є прохання перенести до 21-го квітня. Це є дещо неаргументована позиція, оскільки сам уряд вніс цей проект закону, сам уряд зафіксував таку норму, що до першого березня потрібно порахувати всі показники і вийти на нові цифри, які закладені в бюджеті. Ми того не маємо….
ВЕДУЧА: Віктор Михайловичу, ви.
Віктор Пинзеник, Міністр фінансів України: Я невеличкі коментарі зроблю. Я інформував Президента України з приводу того, чому ми затримуємо подання бюджету. Я сподівався, що працівники Секретаріату теж про це знають. Якщо не знають, то я їх хочу інформувати, що, на жаль, в розгляді в Конституційному Суді є подання, яке може зробити дірку в бюджеті 150 мільярдів гривень. І це подання вже місяць назад подано в Конституційний Суд. От скажіть, будь ласка, як можна розглядати бюджет, не знаючи, яке рішення буде прийнято Конституційним Судом? Уявіть собі, ми приймемо бюджет, а через кілька тижнів оголошується рішення, яке робить країні проблему в 150 мільярдів гривень.
ВЕДУЧА: Що це за рішення?
Віктор Пинзеник, Міністр фінансів України: Тому я інформував Президента України про цю ситуацію. Відносно другого питання. Тому поки не розв’яжеться питання, ми не можемо говорити про відповідь на запитання» («1+1», «Я так думаю» з Анною Безулик, 13 березня 2008 року).
 
Все, на що спромігся уряд на цьому тижні, – пояснити різке зростання цін на пальне спочатку світовими тенденціями, а потім «традиційно» звинуватити спекулянтів. В якості слабкої втіхи водіям прем’єрка пообіцяла побудувати нові нафтопереробні заводи. Автори мають великі сумніви, що такі обіцянки адекватно були сприйняті людьми:
 
«Сьогодні у Брюсселі прем'єр-міністр пояснила, чому в Україні дорожчає бензин
Олексій КРАПИВКО, ведучий: Ціни на пальне від переговорів не залежать. Сьогодні у Брюсселі прем'єр-міністр пояснила, чому в Україні дорожчає бензин. Причина цього, за словами Тимошенко, – підвищення нафти на світовому ринку. Лише за останній тиждень ціни на українських автозаправках зросли приблизно на 10 копійок. На цій графіці помітно, як збільшувалася вартість пального в Україні з кінця осені 2007-го. Нинішня середня ціна 95-го бензину становить 5,43 гривні за літр. Стільки ж коштує і дизпаливо. Торік наприкінці осені водії платили за марку того ж бензину майже на 40 копійок менше. Нинішній стрибок цін уже другий за цей рік. Перший був два місяці тому. В січні літр 95-го коштував 5,14 гривні, а дизпаливо на копійку дешевше. Цілком залежати від світових цін український уряд не збирається. За словами прем'єр-міністра, її підлеглі вже розробили план стабілізації української вартості пального.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Уряд планував і планує зробити декілька тендерів щодо залучення великих інвестицій для побудови нових високотехнологічних, високоефективних нафтопереробних заводів. Ми будемо все це робити, але сьогодні ринок внутрішній на нафтопродукти він обумовлений вартістю цін на нафту на світовому ринку"» (К1, «Один день», 11 березня 2008 року).
 
Водночас, на противагу меседжу опонентів про стрімке зростання цін уряд також пообіцяв захистити пенсіонерів.
 
«Уряд обіцяє знизити інфляцію до другого півріччя і поки не збирається дослухатися до пропозицій Президента змінити його річний прогноз
Юрій ПОГРЕБНЯК, ведучий: Уряд обіцяє знизити інфляцію до другого півріччя і поки не збирається дослухатися до пропозицій Президента змінити його річний прогноз. Рятувати ж соціальні виплати, зокрема пенсії, від знецінення урядовці планують щоквартальними перерахуваннями. Водночас прем'єр почала опікуватися пенсійною реформою.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Головне, що дискусія в уряді почалася…".
Айна БАДАЛОВА, кореспондент: "…І всі забули про газові перипетії та політичні протистояння. Схоже, саме це змусило згадати про пенсійну реформу, ударно почавши рік із заяв про підвищення виплат на третину. До головної теми, власне, зміни усієї пенсійної системи – так і не дійшли. Тепер прем'єрка подала сигнал для масового обговорення реформи.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ми з вами бачили однією з ключових завдань – провести пенсійну реформу, яка дасть і пенсіонерам, і країні відчуття справедливості, а державі дасть збалансовану абсолютно по фінансам і по нашим крокам систему пенсійного забезпечення людей".
Айна БАДАЛОВА, кореспондент: Тим часом експерти кажуть – для запуску другого рівня пенсійної реформи накопичувальної системи часу обмаль. Зробити це мають із 2009-го. Цього ж року потрібно впровадити повний персоніфікований облік пенсіонерів, автоматизовану систему звітності про накопичувальні рахунки і знайти компанію з управління активами, а також зберігачів та аудиторів накопичувального фонду. Нова система розділить пенсійне відрахування працівника на дві частини, одне піде, як і раніше, до пенсійного фонду. Реформу мали запустити ще у 2005-му, тепер відкладати вже не можна, кажуть експерти. Пенсіонерів більшає, впровадження накопичувальної системи обійдеться дорожче» (Перший національний, «Діловий світ», 13 березня 2008 року).
 
А взагалі склалося враження, що уряд почав коригувати свою позицію стосовно інфляції. Члени команди Тимошенко вже не обіцяють її стримати в якихось рамках, а створити умови, щоб вона не вдарила по інтересах громадян:
 
«Міністр фінансів, у інтерв'ю “ТСН” так коментує підвищення рівня інфляції
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Міністр фінансів, у інтерв'ю “ТСН” так коментує підвищення рівня інфляції.
Віктор ПЕНЗЕНИК, міністр фінансів України: "Що стосується саме товарних позицій, то по окремих товарних позиціях неможливо щось змінити. Наприклад, бо вона не від нас залежить, ціна газу – це річ, яка від нас не залежить, тому що ми купуємо імпортний газ, чи, як наприклад, зростання світових цін на пальне. Ми купуємо пальне і ті речі є об'єктивні, ми плануємо, що. На жаль, інфляція буде. І вона запланована в розрахунках до бюджету в соціальних параметрах. Наша задача полягає в тому, щоб тенденція йшла до зниження" («1+1», «ТСН», 13 березня 2008 року).
 
Намір уряду змінити свою позицію в питанні інфляції помітили на «Інтері», про що й поспішив заявити ведучий Руслан Сенічкін. При цьому сюжет у підсумкових «Подробицях тижня» на тему боротьби з інфляцією був напрочуд збалансованим. Глядачу дозволили послухати аргументацію обох сторін, уряду й опозиції, і незалежних експертів. Завдяки цьому спроба репортера нав’язати глядачу свій власний висновок під соусом «узагальнення думок експертів» виглядала майже непомітною. Так от, головний меседж: уряд не справляється з інфляцією так, як він це обіцяв на початку року. У своє виправдання журналісти поспішили заявити, що їм просто невідомі подробиці антиінфляційного плану уряду, який дозволив би зробити інші висновки. Зрозуміло, що команда Тимошенко припустилася помилки, коли не оприлюднила антиінфляційний план вчасно, і цим самим позбавила себе сильних контраргументів у відповідь на критику опозиції.
 
«Наслідки подорожчання газу ми відчуємо у майбутньому, а от знецінення грошей дається взнаки вже сьогодні
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: Наслідки подорожчання газу ми відчуємо у майбутньому, а от знецінення грошей дається взнаки вже сьогодні. 5,7% за два місяці інфляція в Україні сягнула половини запланованого річного показника. Нагадаю, на початку року Кабмін прогнозував, що рівень інфляції цього року не буде більшим за 10%. А на початку лютого в інтерв'ю "Подробицям тижня" Юлія Тимошенко заявляла – цитую – "ніякого збільшення інфляції не буде". Утім, ціни таки зростають, і причин для цього більш ніж достатньо. На деякі проблеми уряд може вплинути, натомість у боротьбі з підвищенням цін на нафту у світі та падінням курсу долара – він безсилий. Проте "осідлати" інфляцію уряд сподівається за допомогою Програми антиінфляційних заходів. Кабмін оголосив про її підписання, але ми з вами цього документа ще не бачили.
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Питання, які цікавлять усіх – ціни на продукти харчування, на скільки змінилась вартість одягу та взуття і доки дорожчатиме пальне на заправках. Ірина Кімова, міністр економіки тіньового Кабміну. Опозиціонерка, чиє завдання – контролювати кожен крок влади у сфері економіки. Разом із нею ми вивчаємо, наскільки зросли ціни, і говоримо про те, як уряд бореться з інфляцією. Поки водій заливає бензин, вона розповідає про те, як не можна стримувати інфляцію.
Ірина АКІМОВА, народний депутат України: "Правительство опубликовало проект постанови, которая говорит о возможности регулирования розничной надбавки на нефтеперерабатывающие продукты и бензин. Это еще не приказ, но это уже намек на то, что розничная надбавка может быть в силе".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: У цей час водій уже влив 20 літрів бензину за ціною, яка поки що не врегульована адміністративно. Ціни на пальне в Україні постійно зростають, особливо за останні півроку. Найбільший стрибок був у жовтні 2007-го, майже на 6%. У листопаді – на 4%. У лютому 2008-го – лише 0,5%. Але ціна на пальне вже настільки висока, що і ці пів відсотка відчутно б'ють по гаманцю водіїв. Заїхали ми з пані Іриною на один із київських ринків.
Ірина АКІМОВА, народний депутат України: "На Петровке была достаточно давно".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Йдемо дивитись на взуття. Ці товари поки що подорожчали найменше. Ось, наприклад, минулорічну партію джинсів тут продають за старою ціною. А такі ж штани, але привезені цього року вже, дещо дорожчі.
Усе про формування цін в Україні знає Наталія Немодрук. Вона очолює інспекцію контролю за цінами. Працювала тут і за часів попереднього прем'єра.
Наталя НЕМОДРУК, начальник державної інспекції з контролю за цінами: "Сегодня я считаю, что нужно не снизить, а нужно прекратить этот рост цен".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Регулювання цін – це тема кандидатської дисертації пані Наталії. Тепер теоретичні напрацювання збирається застосовувати практиці. Вже є проекти постанови, які дозволять інспекції жорсткіше контролювати ціни на деякі соціальні групи товарів. Виробників таких товарів можуть зобов'язати включати в ціну тільки вартість витрат на виробництво з мінімальною націнкою. Також є ідея соціальні товари продавати нефасованими, зекономивши на упаковці.
Наталя НЕМОДРУК, начальник державної інспекції з контролю за цінами: "Мы должны способствовать тому, чтобы на прилавках были не только дорогие товары, но и дешевые. Как, например, нефасованные. Товар сразу уменьшается в цене на 30-40%. Когда мне сейчас говорят: мы рыночники, мы не должны ничего регулировать, господа, ну где же закон. Когда перенасыщен рынок масла в стране и такой рост".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Олія – рекордсмен подорожчання і минулого, і цього року. Найбільше ціна зросла у жовтні 2007-го – на 15%. Дорожчала олія і в січні, і в лютому цього року. На ринок міністр економіки тіньового уряду ходить рідко, хіба що по зелень. Але в цінах орієнтується добре. Причина інфляції у тому, що в людей забагато вільних грошей.
Ірина АКІМОВА, народний депутат України: "В январе реальные доходы населения возросли на 23%, а ВПП вырос только на 4,9%. Что это значит? Это значит, что у людей на руках стало больше денег, а товаров прибавилось намного меньше. Значит, в будущем мы должны думать об инфляции".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Якщо команда Партії регіонів сьогодні критикує, вона мусить подивитись на свої розміри інфляції, які вони залишили нам в спадщину. Дайте уряду трошечки часу для того, щоб ми могли з цими наслідками впоратись".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: З чим не здатен впоратись уряд? З інфляційними очікуваннями населення! Виявляється, ми самі провокуємо стрибки інфляції. Пані Наталя пригадуючи 2003 рік, коли люди в паніці скуповували десятки кілограмів борошна і круп, каже, одна з причин подорожчання, страх переподорожчанням.
Наталя НЕМОДРУК, начальник державної інспекції з контролю за цінами: "Когда мы все утром включаем телевизор или включаем радио, и нам говорят – а вот на следующей неделе у нас на 10-15% увеличится вот на эту продукцию. Как только мы начинаем говорить, что у нас будет, мы к этому стремимся".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Ми скажемо про те, що в нас було. Станом на кінець минулого року хліб подорожчав на 4%. Згідно з останніми даними, в лютому ціна на хліб зросла ще на 3%. Своєю думкою про антиінфляційні дії уряду пані Ірина ділиться у м'ясному відділі. На таку тему тут, між яловичиною та свининою, ще не говорили.
Ірина АКІМОВА, народний депутат України: "Министр финансов, премьер-министр заявляют о том, что эти меры уже действуют, но никто нигде ни видел реально этот список. Эти меры не опубликованы. И мне было бы очень интересно детально с ними познакомиться для того, что бы дать свою оценку".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Зовні це звичайний покупець. Ярослав Жаліло – президент центру стратегічних досліджень. Він один із небагатьох, хто ознайомлений із антиінфляційним планом уряду. Документ оцінює позитивно. А інфляцію називає закономірною.
Ярослав ЖАЛІЛО, президент центру стратегічних досліджень: "Україні потрібні високі темпи економічного зростання. І Україні потрібна структурна модернізація економіки. Такі речі обов'язково супроводжуватись певною інфляцією".
Роман ВІНТОВ, кореспондент: Зменшити кількість посередників між виробником та покупцем – це наступні кроки, які, на думку Наталі Немодрук допоможуть зупинити ріст цін. Наприклад, половина вартості товару для покупців у селі – це націнки посередника, тому в деяких областях планують повернутись до районних продуктових баз. Регулювання цін на товари та послуги соціального значення – це один із понад півсотні інструментів антиінфляційної програми. Якщо програмам працюватиме і не станеться жодних форс-мажорів, то інфляція не буде катастрофічною. Утім, більшість експертів уже не вірять, що інфляцію за 2008 рік вдасться утримати на рівні 9%, як це закладено у державному бюджеті» («Iнтер», «Подробиці тижня», 16 березня 2008 року).
 
 
Візит переможця
 
Чергові відвідини Юлією Тимошенко Брюсселя стали для неї справжнім тріумфом. Європейці хотіли побачити політика, якому вдалося вистояти тиск «Газпрому», і прем’єр-міністр майже на 100% використала цю цікавість на власну користь.
 
Цікаво, що деякі телеканали, не помічені в лояльності до прем’єрки, надали візиту важливого значення для України:
 
«Юлія Тимошенко сьогодні знову в Брюсселі
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Юлія Тимошенко сьогодні знову в Брюсселі. Це вже другий візит українського прем'єра до європейської столиці протягом останнього тижня. Цього разу вона візьме участь у засіданні Ради співробітництва Україна – ЄС. Воно заплановане на завтра, а сьогодні відбудеться конференція "Україна – ЄС: зустрічаючи спільні виклики". Також Юлія Тимошенко має намір поспілкуватися у Брюсселі із представниками європейського бізнесу та верховним представником Євросоюзу Хав'єром Соланою. Успіх саміту Україна – ЄС, що має відбутися у вересні цього року, значною мірою залежить від домовленостей, досягнутих під час нинішнього візиту прем'єра до Брюсселя» (ICTV, «Факти», 10 березня 2008 року).
 
Формальним приводом для візиту була участь у засіданні Ради співробітництва Україна – ЄС. Проте, прибувши на день раніше, Тимошенко заходилася пояснювати європейцям ситуацію в Україні. Звісно, з точки зору власних політичних інтересів. По-перше, прем’єр-міністр запевнила своїх слухачів у тому, що у питанні боротьби з газовими посередниками буде твердою, та пообіцяла підписати стабільні довгострокові контракти з «Газпромом». Власне, Тимошенко продовжила «обробляти» європейців своїм меседжем «посередники загрожують стабільності і прозорості енергопостачань», намагаючись залучити керівні органи ЄС у союзники. По-друге, прем’єр-міністр постаралася переконати європейців у тому, що доки вона залишатиметься при владі, їм гарантовані сприятливі умови для інвестування. Зокрема, уряд відмовиться від протекціоністських заходів із обмеження доступу іноземців до приватизації найпривабливіших об’єктів. А також забезпечить боротьбу з корупцією, тобто, спробами влади вимагати від іноземних інвесторів гроші в обмін на політичну протекцію.
 
По-третє, Тимошенко чітко позиціювалася як проєвропейський політик-максималіст, знову вголос заявивши про необхідність визнання перспективи повноправного членства України в ЄС. Нагадаємо, у 2006–2007 роках під час політичної кризи і президентська команда і БЮТ, і Партія регіонів воліли уникати таких вимог, пояснюючи це «втомою від України» і необхідністю виконувати внутрішні перетворення. По-четверте, і це викликало найбільший ажіотаж серед українських телекореспондентів, Тимошенко поділилася своїми поглядами на продовження конституційної реформи в Україні. Тут автори бачать доцільність подати контекст сприйняття європейцями конституційного процесу в Україні. Нещодавно експерти Венеціанської комісії Ради Європи висловили занепокоєння спробою Президента України затвердити нову Конституції на всенародному референдумі. Про цю стурбованість детально писало «Дзеркало тижня».
 
Так от, Юлія Володимирівна рішуче відмежувалася під позиції Президента. Її головний меседж полягав у тому, що Конституцію можна змінювати лише в стінах парламенту. Водночас вона підкреслила, що Конституція потребує коригування в бік надання уряду більших повноважень за рахунок Президента. Це, до речі, також відповідає висновкам Венеціанської комісії, що мало засвідчити бажання прем’єра рухатися в рамках поруч до європейських конституціоналістів.
 
В Україні перший її меседж пропустили, оскільки тут журналісти дивляться на цей процес під зовсім іншим кутом зору – змагання прем’єра і Президента за владу. У цьому ключі більшість телеканалів і подали погляди Тимошенко на реформування Конституції:
 
Найповніше і, на нашу думку, основні меседжі Тимошенко подав Перший національний.
 
«Юлія Тимошенко втретє завітала до Брюсселю
Юлія БОРИСКО, ведуча: Шанс пройти через Верховну Раду має лише парламентська форма правління. Про це у Брюсселі перед Євросоюзом заявила Юлія Тимошенко. Тобто збільшення влади президента українська прем'єрка не прогнозує. Конституційна реформа давно вже назріла, - вважає Тимошенко, бо, за її словами, в Україні фактично існують дві гілки виконавчої влади: одну очолює президент, іншу - прем'єр. У столиці Бельгії зараз працює Ганна Калина. Вона на прямому зв'язку зі студією. Ганно, які найважливіші послання Юлії Тимошенко Євросоюзу і яка реакція західних політиків?
Ганна КАЛИНА, кореспондент: Власне, якраз послання про те, що в Україні має бути або президентська, або парламентська форма правління і жодних змішаних варіантів якраз і є найключовішим принаймні для українських журналістів тут, у Брюсселі. Юлія Тимошенко наголосила на тому, що її політична сила готова голосувати і готова підтримувати будь-який чистий варіант: або президентський, або парламентський. Але Верховна Рада України, за прогнозом Тимошенко, зможе підтримати лише парламентську форму правління без того, щоб у президента був дубль виконавчої гілки влади та з тим, щоб більшість в парламенті була виключно… більшість в парламенті формувала уряд.
Ще одна тема, яку Тимошенко заторкнула тут, у Брюсселі - це газова тема. Юлія Тимошенко повторила вкотре, що газ нині для України - це в першу чергу політика. Вона називає те, що відбувається… Вона сказала євро парламентарям про те, що з жовтня-листопада минулого року Україна споживає газ без прямих контрактів. Прямим завдання свого уряду вона називає підписання довготривалих контрактів якнайменше на 10 років і лише напряму з РАО "Газпром", без жодних посередників. Будь-які СП, які намагатимуться створити, Юлія Тимошенко назвала такими, що її уряду не підходять. Окремою темою можна назвати корупцією. Вона заявила… Тимошенко заявила про те, що корупція - це перше цунамі, найбільше цунамі, з яким стикається її уряд під час своєї роботи. Тимошенко пообіцяла, що приватизація в Україні буде нарешті прозорою, доступною для всіх інвесторів, незалежно від того, яку країну, який бізнес і яку владу вони представляють.
Синхрон: Юлій ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Визначати переможця буде аукціон, а не кулуарні тіньові домовленості. Відкритий аукціон, де тільки підняттям певних табличок буде визначено, хто перемагає. Я думаю, що це реальна можливість залучити десятки мільярдів інвестицій в Україну, тому що ми протягом буквально 3-4 місяців приватизуємо "Укртелеком", приватизуємо ключові хімічні підприємства, енергетичні підприємства(Перший національний, «Новини», 10 березня 2008 року).
 
ICTV, навпаки, вирішило загострити увагу на суперечностях Тимошенко і президента стосовно напрямку здійснення конституційної реформи. Причому кореспондентка переказувала слова Тимошенко і «невільно» викривила їх зміст. Після такого репортажу виникало враження, що прем’єр готує «обрізання» повноважень Президента через те, що їй заважають працювати.
 
Від себе зазначимо – гіршої інтерпретації процесу конституційної реформи для Банкової важко вигадати. Адже виходить, що реформа перетворюється з ініціативи Президента на ініціативу уряду і парламенту, причому з протилежною метою – послаблення замість посилення постаті Президента. У потрібний момент технологи БЮТу просто скористаються з цієї інтерпретації, щоб нав’язувати громадській думці своє бачення цілей реформи.
 
«Прем'єр-міністр України зустрілася з європейськими бізнесменами
Олена ФРОЛЯК, ведуча: І зараз із нами на прямий зв'язок виходить Брюссель і наш спеціальний кореспондент Тетяна Прудникова. Отже, які цього разу в українського прем'єр-міністра плани в Європі і яка програма?
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Сьогодні Юлію Тимошенко Брюссель зустрів холодним вітром і дощем. Сьогодні по Брюсселю передавали штормове попередження, але Юлію Тимошенко це не зупинило. Вже пройшла зустріч із бізнесменами. Зокрема, представники 10 найбільших компаній, таких як Nokia, Shell, Volvo, зустрілися вже з Юлією Тимошенко. Український прем'єр пообіцяла їм рівні умови для бізнесу та розповіла про свої ініціативи прозорості. Але зустріччю з бізнесменами день не закінчився і зараз триває круглий стіл, на якому Юлія Тимошенко говорить із представниками промисловості, політикуму. Це проходить в резиденції de Egmont, де зазвичай проводять такі публічні саме зустрічі з VIP-персонами, які приїжджають у Брюссель. Отже, Тимошенко вже встигла заявити про єдність української політичної команди. Вона запевнила всіх європейців, які прийшли сюди на зустріч, всіх політиків та підприємців та промисловців у тому, що революція в Україні, перевибори в Україні – це лише очищення нашої держави, і це нормальна і спокійна демократична процедура. Тож тепер Тимошенко також пожалілася європейцям, що дуже важко працювати, коли перевага коаліції лише в 1-2 голоси. Тож щоб Україна була стабільною, Юлія Тимошенко заявила, що необхідна саме конституційна реформа. Її політична сила підтримує і конституційну реформу, коли в Україні буде головним президент, і коли буде головний парламент. Але Юлія Тимошенко запевнила європейців, що навряд чи українська Верховна Рада пропустить зміни до Конституції, в якій буде Україною керувати президент, тож є єдиний шанс зробити так, що в Україні буде головний парламент. Такі зміни до Конституції зараз на часі, тому що, на думку Юлії Тимошенко… і уряд, і президент, зокрема, керівник уряду і президент, мають однакові повноваження, і тому зараз виходять такі непорозуміння, як заявила Тимошенко. Взагалі основна мета візиту Юлії Тимошенко в Брюссель – це XII засідання ради між Україною та ЄС, на якому будуть слухати звіт виконання плану дій Україна – ЄС. Юлія Тимошенко сьогодні вже встигла заявити, що мета України зараз – у новій посиленій угоді. Її Україна пропонує розділити на дві частини: економічну і політичну. В політичній частині угоди Україна буде просити про асоційоване партнерство саме, а економічна – це зона вільної торгівлі Україна-ЄС» (ICTV, «Факти», 10 березня 2008 року).
 
«1+1» також прямо наголосив на тезах прем’єрки про необхідність реформи через дублювання функцій виконавчої влади між Президентом і урядом. При цьому, кореспондентка поспішила «побачити» в словах Тимошенко натяк на останні конфлікти між Секретаріатом і Кабміном. Виглядало так, ніби Тимошенко виносить сміття з хати і намагається отримати підтримку європейців у боротьбі з Ющенком. Ця інтерпретація цілком підходить Банковій для атаки на прем’єр-міністра, незалежно від того, чи відпрацювала журналістка відповідне замовлення, чи ні.
 
«Європа кличе.
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Європа кличе. Не встигла прем'єр 6 березня повернутися із Брюсселя, як сьогодні туди знову поїхала. Програма Тимошенко насичена. За два дні поговорити із політиками, із бізнесменами і з європейськими посадовцями. Про конкретні результати розмови українського прем'єра дізнаємося зараз у Марії Васильєвої.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Марія, то чим цього разу Юлія Тимошенко привертала увагу європейців?
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Були якісь заяви, які знову можуть роздратувати Президента України?
…Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: і тепер кілька слів про те, що теоретично могло б роздратувати Президента. По-перше, мушу сказати, що на четвер намічена тут зустріч знову ж таки із європейськими колами і Юлії Тимошенко, і Президента України. Але зараз ще узгоджуються графіки і невідомо, чи приїдуть вони обоє. Чи буде хтось один. Але запрошені, принаймні, обоє. Сьогодні Юлія Тимошенко, коли говорила про внутрішню політику в Україні, вона згадала про саме державний устрій України і натякнула, що бачить сенс у продовженні конституційної реформи. Однак, на її думку, парламентську форму правління в Україні сьогодні слід застосувати не можна. Бо парламент її, перепрошую, точніше, президентську форму правління не можна застосувати через те, що парламент підтримає лише парламентську форму, а якраз президентська буде неможливою. І відтак у нас є, поки що є, певний безлад у системі влади. Оскільки, за її словами, у нас дві виконавчі гілки влади – і Президент, і уряд. І відтак у цьому ми побачили натяк на ці останні конфлікти між Секретаріатом Президента та КМУ, яке останнім часом були навколо багатьох питань в Україні.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Марія Васильєва розповідає про те, як Юлія Тимошенко за останні 4 дні вже вдруге у столиці Європи. І за припущеннями джерела в уряді, 13 березня може приїхати до Брюсселю втретє на самміт Європейської народної партії» («1+1», «ТСН», 10 березня 2008 року).
 
 
Цікаво, що «Інтер» – єдиний із каналів, який подав синхрон Тимошенко з питання конституційної реформи та утримався від провокаційних інтерпретацій її слів:
 
«Украинский премьер в Европе.
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Украинский премьер в Европе. За последние две недели это ее третий визит. А уже в четверг, 13 марта, Юлию Тимошенко пригласили вместе с Президентом Ющенко на саммит Европейской народной партии. Сегодняшняя цель европейского вояжа в Европу – участие в заседании Совета по вопросам сотрудничества между Украиной и ЕС. Все последние новости от наших журналистов, сейчас с нами на прямой связи наш корреспондент Руслан Ярмолюк.
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Руслан, о чем говорила украинский премьер с европейцами в этот раз?
Руслан ЯРМОЛЮК, корреспондент: Несмотря на плохую погоду, Юлию Тимошенко встретили очень тепло. Первой была встреча с предпринимателями, уже потом она встретилась с политической и бизнес-элитой. Юлия Тимошенко рассказала о политической ситуации в стране, она рассказала о том, что никакого хаоса нет и все, что складывается, сгладывается к лучшему. Она напомнила, что будущая конституционная реформа поставит все на свои места.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "І президентська форма правління, якщо вона гарантована системою контролю, противаг і балансів, вірним розподілом влади – вона є непоганою. І парламентська модель, якщо вона також вірно сконструйована, якщо вона має правильну вертикаль виконавчу, спирається на більшість парламенту і де Президент не дублює виконавчі функції виконавчої влади – вона також добра. Питання в іншому – яка сьогодні форма правління має шанс пройти в українському парламенті. Я думаю, що шанс має пройти через український парламент тільки парламентська форма правління («Iнтер», «Подробности», 10 березня 2008 року).
 
ТРК «Україна» вдалася до іншого прийому: ведуча просто процитувала сухі рядки офіційного повідомлення про те, коли і з ким зустрінеться прем’єр. Відсутність пояснень про причини візиту, очевидно, мала створити враження «пересічності» і «неважливості» події.
 
«Украинский премьер сегодня снова в Брюсселе
Елена КОТ, ведущая: Украинский премьер сегодня снова в Брюсселе. В этот раз Юлия Тимошенко отправилась на заседание совета сотрудничества Украина – Европейский Союз. Сегодня у главы правительства встреча с европейским круглым столом промышленников, участие в конференции «Украина – ЕС: встречая общие вызовы», а также ужин с представителями европейского бизнеса, инвесторами украинской экономики. Непосредственное заседание совета сотрудничества состоится завтра, в этот же день премьер встретится с верховным представителем ЕС по внешней политике и политике безопасности, Хавьером Соланой» («Україна», «События», 10 березня 2008 року).
 
Наступного дня цікаво було спостерігати за тим, як різні телеканали оцінювали успішність офіційної частини візиту прем’єр-міністра. Так, «1+1», ICTV інтерпретували підбиття висновків виконання Угоди Україна – ЄС як успіх двох сторін, тоді як «Інтер» мало не звинуватив Тимошенко у безпідставній саморекламі:
 
«Юлія Тимошенко відкриває українські козирі європейській еліті.
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Юлія Тимошенко відкриває українські козирі європейській еліті. Глава уряду в Брюсселі зустрічається з поважними бізнесменами та єврочиновниками. Першим вона демонструє привабливі проекти для інвестицій, другий доводить зрілість України для серйозніших взаємин із Євросоюзом. Європейські підприємці вкотре закликають українську владу до стабільності та передбачуваності в реформах. Вони радять насамперед очистити від корупції відшкодування ПДВ і спростити в Україні купівлю земель несільськогосподарського призначення. Юлія Тимошенко обіцяє послідовність реформ, які обов'язково приведуть Україну в Європу. Прем'єр впевнена, що Україна стане членом євроспільноти, а сил для цього в демократичної команди вистачить. Європейці поки стримано сприймають європрагнення Києва. Цього разу міністр закордонних справ Бельгії Карл де Люфт заявив, що Україна поки не може розраховувати на вступ до Євросоюзу. В Брюсселі сьогодні вирішили на рік законсервувати план дій Україна – ЄС, створивши за цей час новий політичний інструмент для нових відносин.
Тетяна ПРУДНІКОВА, кореспондент: На відмінно виконали план дій, що складався зі 100 заходів України та Євросоюзу. Такий висновок сьогодні спільно зробили українські та європейські чиновники. Ще до візиту українського прем'єра єврокомісія планувала оприлюднити свій висновок окремо десь 2 квітня, але Юлії Тимошенко вдалося переконати єврокомісію. Сьогодні ж домовились погодити діючу угоду максимум на 1 рік. Розраховують, що вже з 2009-го буде нова посилена угода.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ми максимально ефективно будемо виконувати 23 додаткових заходи, які підписані і практично узгоджені зараз і які стають основою для нашої співпраці на найближчу перспективну"» (ICTV, «Факти», 11 березня 2008 року).
 
«Поки форму майбутніх відносин України і Євросоюзу тільки шукають
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Поки форму майбутніх відносин України і Євросоюзу тільки шукають. Сторони вирішили дружити по-старому. Трирічний план дій щодо співпраці продовжили ще на рік, між Києвом та Брюсселем. Тим більше, що виконати усі пункти вдалося. Але і зробленого вистачило на компліменти, якими обмінювалися сьогодні у Брюсселі прем'єр і європейські посадовці. Однак Тимошенко повідомила про нові ініціативи для співпраці. Для України, як виняток, запроваджується норма, що дає змогу брати участь у програмах, доступних лише країнам ЄС та державам – кандидатам на членство. Йдеться про спільні дії між митними і податковими органами. Крім того, заходи передбачають створення спільного авіаційного простору і спільну транспортну стратегію. І головне, найбільш очікуване –- Київ та Брюссель почали переговори про безвізовий режим між Україною та Європейським союзом.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Початок такого діалогу вже для України є знакова. Тому що ми можемо рухатися вперед в цьому напрямку. І можемо дійсно сподіватися на те що Україна почне крок за кроком виконувати всі умови, які потрібні для того щоб в певний час коли це стане можливим, Україна мала б сподіватися на, скажемо, існування такого безвізового режиму"» («1+1», «ТСН», 11 березня 2008 року).
 
«Украина и Евросоюз продлили действие соглашения о сотрудничестве ещё на год
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Украина и Евросоюз продлили действие соглашения о сотрудничестве ещё на год. В документ добавили 23 новых пункта – ожидается, что их реализация оживит процесс евроинтеграции Украины. Таков главный результат поездки премьер-министра Юлии Тимошенко в Брюссель.
Руслан ЯРМАЛЮК, корреспондент: В этом году заканчивается срок действия соглашения Украины и Европы. А нового документа пока нет. В Совет Европы премьер привезла отчет по предыдущему документу, Еврокомиссия должна его рассмотреть и по итогам порекомендовать новое соглашение.
Украина поставила себе "пятерку" за выполнение договоренностей с ЕС.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Поставити відмінну оцінку нашій співпраці, тому що все, що ми зробили за такий достатньо короткий термін – 3 роки, це дійсно є перспективним і є дуже ефективним для України в першу чергу, і я так вважаю, що і для Європейського Союзу також".
Руслан ЯРМАЛЮК, корреспондент: Но этого оказалось недостаточно для того, чтобы утвердить новое соглашение Украина – Евросоюз. Киев еще полтора года будет дружить с Брюсселем по-старому, на расстоянии, правда, на новых условиях.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "В цих 23 додаткових заходах в нас є така позиція, яка передбачає створення спільного авіаційного простору. А також те що, стосується транспортного напрямку, – це реалізація і розробка національної транспортної стратегії, яка сприятиме поширенню трас європейських транспортних мереж"» («Iнтер», «Новини», 11 березня 2008 року).
 
Отже, в підсумку можна сказати, що «у дзеркалі телеканалів» сформувалося суперечливе загальне враження від візиту Тимошенко до Брюсселю. З одного боку, він засвідчив зростання ваги українського прем’єр-міністра в очах європейців. Проте цю «деталь» телеканали відзначили мимохідь. Більше уваги було приділено конфлікту Тимошенко – Ющенко, що мало негативний ефект для обох політиків. Оскільки глядачі дуже швидко стомляться стежити за з’ясуванням стосунків між Секретаріатом і урядом. А якщо опозиція буде регулярно нагадувати, що це шкодить нормальній роботі влади, то обоє стабільно втрачатимуть своїх прихильників.
 
Особливих технологій автори не побачили, але особливо виділилися журналісти – «корисні ідіоти» (вислів Леніна, яким він характеризував прихильників «більшовиків» із інших політичних сил та країн), які продукували у своїх сюжетах меседжі в руслі інформаційних кампаній БЮТ і Секретаріату.
 
Битва за Київ починається
 
До довгого списку взаємних претензій Президента і прем’єр-міністра додалося питання перевиборів київського міського голови. Причому обидві сторони зробили все можливе, щоб замість діалогу з питання поліпшення соціально-економічних умов життя мешканців столиці, вийти на новий виток протистояння й обмін піар-ініціативами. Можна з упевненістю стверджувати, що боротьба за Київ стане такою собі репетицією нових виборів: позачергових парламентських чи чергових президентських.
 
Після невдалої спроби зруйнувати промерську більшість у Київраді за допомогою ЦВК і призначити 15 нових членів списку БЮТ по виборах у Києві, Юлія Тимошенко вирішила особисто взятися за повалення Леоніда Черновецького. Для цього було розгорнуто наступ одразу у трьох напрямках:
 
1. БЮТ розпочав кампанію тиску на голову ЦВК з вимогою його відставки.
2. Прем’єр-міністр ініціювала подання Кабінету Міністрів до Президента України щодо звільнення голови КМДА.
3. Фракція БЮТ у парламенті почала готувати постанову про проведення позачергових виборів Київської міськради та київського міського голови.
 
Отже, ключовою подією стало спеціальне засідання Кабміну, присвячене «суспільно-політичній та соціально-економічній ситуації в Києві». Черновецький на засідання не з’явився, віддавши перевагу заочній полеміці і критиці Тимошенко. На фоні конкретних звинувачень з боку уряду, київський голова виглядав, м’яко кажучи, неадекватно:
 
«Уряд проти Черновецького
...Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Урядовці вимагають від Президента відправити голову Київської держадміністрації у відставку, попри юридичну колізію, на яку вказує міністр юстиції. Черновецький – мер (якого обирають) та чиновник (якого призначають). Відправити у відставку половину Черновецького Президент не може, пояснює Микола Оніщук.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "2, 3, 4… 16".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Прем'єр Тимошенко, яка і сама підняла руку за відставку, упевнена, що усі правові підстави, аби гнати міського голову в шию, є. Вона каже: бюджет не отримав 15 мільярдів гривень через земельні махінації. Вже й цього достатньо.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Це ще практично один бюджет міста Києва, який введений у тіньову сферу, який практично розмазаний по корупційним кишеням. І така цифра, вона свідчить про те, що потрібно терміново приймати рішення для того, щоб прибрати діючого мера як з мерської посади, так і з посади голови державної адміністрації міста Києва".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Постанову Кабміну сьогодні ж відправлять на Банкову. Чи дослухатися до неї, Президент іще радитиметься із юристами. Тим часом на Банкову прямує іще одне подання, від мера Черновецького. Столичний очільник уже заявив, що його цькують, і вимагатиме від Ющенка відставки уряду Тимошенко.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "То правительство, которое сегодня мы имеем, является политизированным и таким, которое пытается решать со мной какие-то неправовые вопросы. И перед таким правительством я отчитываться никогда не буду".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Але Тимошенко відступати не збирається. Вже наступного тижня фракція БЮТ внесе на розгляд Верховної Ради законопроект про дочасні вибори столичного голови.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я дуже хотіла би, чесно кажучи, щоб до Дня космонавтики у нас були оголошені дострокові вибори мера Києва".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Прем'єр розраховує на підтримку усіх 226 членів коаліції. Інші думки прем'єр-міністр розцінюватиме як зраду» («1+1», «ТСН», 12 березня 2008 року).
 
Тим часом низка телеканалів озвучили не принципові зауваження до роботи київського мера, а малозначущі репліки його опонентів, які програють йому у популярності і рейтингу у столиці. На цьому фоні адекватність Чернівецького явно зростала. Авторам здається, що тут журналісти стали жертвами власних стереотипів і уявлень про причини і природу конфлікту між київською і центральною владою. В результаті глядачів позбавили можливості по-справжньому оцінити претензії уряду до київського голови. Натомість людям були запропоновані примітивні звинувачення з вуст Луценка й Омельченка:
 
«Правительство Украины обратится к президенту Виктору Ющенко с просьбой уволить председателя Киевской государственной городской администрации Леонида Черновецкого
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Правительство Украины обратится к Президенту Виктору Ющенко с просьбой уволить председателя Киевской государственной городской администрации Леонида Черновецкого. Такое решение принято на сегодняшнем заседании. Также Кабмин направил письмо в Верховную Раду – в надежде, что демкоалиция поддержит законопроект о проведении досрочных выборов мэра Киева и Киевсовета. А генпрокуратуру просит расследовать деятельность Черновецкого на посту главы столичной горадминистрации. Сам мэр, несмотря на то, что был запланирован его отчет о работе, на заседание не пришел, назвав происходящее фарсом. Подробности в материале Ольги Клюевой.
…Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: В выступлениях не просто критика, а прямые обвинения. Подтверждение продажи киевской земли за бесценок и без аукционов звучат от Госкомзема и КРУ. Замолвить слово за киевского мэра некому, зато его оппоненты не стесняются в выражениях. Особенно эмоционально выступление предшественника – Александра Омельченко. Он принес на заседание подтверждение безграмотности нынешнего градоначальника.
Александр ОМЕЛЬЧЕНКО, народный депутат Украины, фракция НУ-НС: "Ось в газеті його почерком у семи сторінках сім помилок. Хіба немає медиків, які скажуть – нездорова людина. Я ж йому казав: піди за станом здоров'я, тоді ніякої відповідальності".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Целую коллекцию грехов Черновецкого собрал и его соперник в недавней драке – министр внутренних дел.
Юрий ЛУЦЕНКО, министр внутренних дел Украины: "Кожен день – це мільйони неефективно витрачених або вкрадених коштів нинішнім космічним агентством, яке засіло у верхах української столиці. Кажу про космічне, бо на людську мову воно не реагує. Я кажу про космічне, бо апетити дійсно космічні. Бо з 10 мільйонів, виділених на придбання швидкої допомоги, більше половини наносяться збитки, то це космічні апетити. Я кажу про космічне, бо коли на студентів переписують 1200 гектарів землі, і на одній сесії їх роздають, то це вже переходить будь-яку межу здорового глузду навіть у жуліків"» («Iнтер», «Подробности», 12 березня 2008 року).
 
Наприклад, справжній мікс вийшов у сюжеті СТБ: цього разу кореспонденти не потрудилися, щоб оприлюднити головні пункти звинувачення на адресу Чернівецького, запропонувавши більш скандальний, «жовтий» виклад інформації. Зокрема, виглядало так, ніби на остаточне рішення Кабміну вплинула особиста неприязнь Тимошенко до мера:
 
«Мера Києва знову б'ють політичні супротивники
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Мера Києва знову б'ють політичні супротивники. Тимошенко сьогодні вимагала Черновецького звільнити, інші ж урядовці додали – посадити за грати і примусово лікувати. Однак самого столичного голову усі ці погрози аж ніяк не вивели з рівноваги. Він відповів дзеркально.
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Можливо, нічого не сталося б, якби Черновецький прийшов на ранкове засідання уряду. Він мав з'явитися, бо саме питання діяльності Київдержадміністрації заслуховували. Порожнє крісло мера неабияк розлютило Тимошенко. Вона підготувала подання президентові, в якому просить звільнити Черновецького з посади. Тимошенко сподівається, що мер піде 12 квітня. Дата невипадкова.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Я дуже хотіла би, чесно кажучи, щоб до Дня космонавтики у нас були оголошені дострокові вибори мера Києва і думаю, що так воно і буде".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Сам Черновецький відреагував на відстані. Вже у стінах мерії на прес-конференції.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Мое правительство, в Москве администрация называется правительством, проработает больше, чем тот Кабинет Министров, который возглавляет Юлия Владимировна Тимошенко. Я не говорю о конкретных персоналиях. Там есть и порядочные люди".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Порядні, як їх називає Черновецький, виявили себе якраз тоді, коли прем'єр-міністр почала голосування щодо мера.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Так, дякую, хто проти? Хто утримався? Раз, два, три, чотири – утрималися, п'ять. Прийнято одноголосно. Прийнято урядом. Хотілось би, щоб одноголосно".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Серед тих, хто не підтримав прем'єрської ініціативи, і міністр юстиції. Микола Онищук із трибуни переконував Тимошенко – просити Ющенка звільняти мера юридично безграмотно. Президент просто не має таких повноважень. У канцелярії Ющенка так само вважають, але про всяк випадок ще раз перечитають закон.
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента: "Президент, а чого він буде радитися з юристами. Я не є юристом, для того щоб давати його оцінку. Однак, як на мене, то саме рішення Конституційного Суду, яке сьогодні цитувалося і на яке багато звертали увагу, не дозволяє Президентові сьогодні зробити подібного кроку".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Утім, і без Президента, переконує Тимошенко, є кому спровадити Черновецького. У вівторок її фракція наполягатиме на голосуванні питання в парламенті.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Я вірю в те, що демократична коаліція проголосує за дострокові вибори мера Києва і Київради".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Свій голос "за" гарантує Тимошенко колишній київський голова і член фракції НУНС Олександр Омельченко. Сьогодні він цілковито відігрався за програш Черновецькому на столичних виборах.
Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, народний депутату країни, член фракції НУНС: "Хіба немає медиків, які сьогодні скажуть "Нездорова людина". Я йому три рази писав, я йому радив, щоб він по стану здоров'я пішов. Ні за що не буде відповідальним. Людина нездорова, це не сміх, це не сміх – це горе".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Однак нелюбов урядовців – не найбільший головний біль мера. Контрольно-ревізійне управління і Міністерство внутрішніх справ закидають меру земельні порушення, необґрунтовані пільги інвесторам і витрата бюджетних грошей – понад мільярд гривень. Однак і за цих обставин Черновецький зберігає спокій.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Я хочу, чтобы Юлия Владимировна чуть-чуть покаялась. До тех пор, пока Кабмин не будет относиться к киевлянам по-человечески, я разговаривать с Кабмином, отчитываться не буду. Это факт".
Антон СТЕ'ПЮК, автор: Черновецький знайшов оригінальний спосіб відповісти прем'єрці. Він також напише президентові листа, щоби той звільнив, але не його, а саму Тимошенко. Бо він – це назавжди.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Отправить меня в отставку невозможно!"» (СТБ, «Вікна-новини», 12 березня 2008 року).
 
ТРК «Україна» у висвітленні подій навколо Києва пішла по давно второваному шляху: представлення дійсності через призму інтриг і суперечностей всередині правлячої коаліції. До речі, «Україна» була чи не єдиним телеканалом, яка подала в ефір слова Черновецького про необхідність відставки Тимошенко. Особа спікера не дуже підходяща, але сам по собі меседж цілком відповідає настроям і намірам власників телеканалу. Головне – частіше його повторювати і тиражувати, навіть у такий спосіб.
 
«Разборки на высшем уровне.
Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: Разборки на высшем уровне. Юлия Тимошенко вызвала на ковер Леонида Черновецкого, чтобы сказать ему прямо в глаза все, что она думает о его деятельности на посту мера.
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Расширенное заседание правительства, в зале аншлаг, прессе не пробиться, и все для того, чтобы заслушать Киевского градоначальника. Юлия Тимошенко грозно вопрошает – где Черновецкий? А в ответ тишина. На заседание не явился ни мер, ни его помощники. Битых два часа присутствующие клеймят Черновецкого позором. Земли разбазарены, в администрации сплошная коррупция и круговая порука. Александр Омельченко, который уступил свое теплое место Черновецкому в 2006 году, обвиняет приемника в безграмотности. Сан Саныч предлагает киевскому мэру написать диктант проверки правописания, а потом как бы по-отечески советует уйти в отставку по состоянию здоровья.
Александр ОМЕЛЬЧЕНКО, народный депутат Украины: "Людина нездорова. Це не сміх, це не сміх, це горе. Києвом керує клан оточення сім'ї і всі, хто прийшов з "Правекса". А хіба не бачив Секретаріат Президента і уряд, коли призначали всіх племінничків і зятів?"
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Откровенный саботаж со стороны Киевской мэрии настолько возмутил министров, что сначала они решили рекомендовать президенту отстранить Черновецкого от должности на время проверки в Киевской администрации, но к концу заседания Юрий Луценко предлагает вообще его уволить. Осталось только найти правовые основания.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Я дуже хотіла б, чесно кажучи, щоб до Дня космонавтики, у нас були оголошені дострокові вибори мера Києва, і думаю, що так воно і буде".
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: В Секретариате Президента уже заявили, отставка Черновецкого невозможна. Президент не располагает такими полномочиями.
Александр ШЛАПАК, заместитель главы Секретариата Президента: "Втягування зараз Секретаріату Президента в ці розбори – абсолютно неправильно і недоречно. Моє особисте переконання полягає в тому, що головну "кришу" для пана Черновецького і його компанії, до якої в мене особисто немає жодних сентиментів, створює законодавча база, якою сьогодні живе місто Київ".
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: У Леонида Черновецкого встречное предложение, отправить в отставку правительство. Мэр со своей командой обещает обратится с соответствующей просьбой к президенту.
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, мэр Киева: Все что касается заявлений самой раздраженной женщины Юлии Владимировны, я не воспринимаю их серьезно, отчитываться не буду. Это факт. Это то, что есть конституция Украины, по которой отправить меня в отставку невозможно.
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Как бы между делом Леонид Черновецкий напоминает – Кабмин нам деньги должен, и немалые, но не спешит рассчитываться. Отсюда заключает: Тимошенко не любит киевлян. Поговорить об этом, столичный градоначальник предлагает премьер-министру на публичных дебатах» («Україна», «События», 12 березня 2008 року).
 
Тимошенко в ході засідання досягла ще однієї перемоги над Президентом: з 21 члена уряду її не підтримали лише 5. Таким був на середину березня реальний вплив Ющенка на ухвалення рішень урядом. І про це також згадали деякі телеканали («1+1», ICTV, СТБ). Проте наступного дня на Тимошенко чекав неприємний сюрприз: після прохання Черновецького до Президента усунути його з посади і призначити спеціальну комісію з розслідування його діяльності з’являється відповідний указ. На цьому етапі Банкова перехоплює ініціативу і позиціонує себе головним гравцем:
 
«Саме Президента просить створити спеціальну слідчу комісію київський мер Леонід Черновецкий, якого вчора так активно цькував уряд, звинувачуючи в порушеннях закону, фінансових та земельних зловживань
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Саме Президента просить створити спеціальну слідчу комісію київський мер Леонід Черновецкий, якого вчора так активно цькував уряд, звинувачуючи в порушеннях закону, фінансових та земельних зловживань. Київський міський голова сьогодні попросив відпустку на 10 днів на час розслідування його діянь. Проте зажадав, щоб перевіряла його не урядова, а президентська комісія. Тим часом протистояння уряду та мера підсилюються і подіями у Центральній виборчій комісії, роботу якої блокує рішення Радивилівського районного суду Рівненщини про заборону комісії реєструвати нових депутатів від "Блоку Юлії Тимошенко" у Київраді.
Олег ГУЛИК, кореспондент: Київ без Черновецького, мер міста устами свого заступника озвучив відкритий лист для Президента України з готовністю відійти від владного крісла. Правда, лише на час проведення перевірок столичної влади спеціальною комісією – на 10 днів. Сформувати комісію Леонід Черновецький просить Президента.
Олесь ДОВГИЙ, заступник міського голови Києва: "Для мене моя честь і гідність, це не порожні слова. Як я після таких звинувачень дивитимуся в очі киянам? Вельмишановний пане Президенте, я звертаюсь сьогодні до вас лише з однією вимогою, вимогою справедливості"» (ICTV, «Факти», 13 березня 2008 року).
 
«На 15 діб позбавлений Черновецький права керувати столицею
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: На 15 діб позбавлений Черновецький права керувати столицею. Сьогодні міський голова надіслав Президентові листа, де повідомив, що йде у відпустку за власний рахунок. Черновецький просить Ющенка розібратися зі звинуваченнями на його адресу, що їх вчора оприлюднила прем'єр, яка вимагає відставки мера. Лист міського голови зачитали на засіданні Київради, так само як і резолютивну частину рішення Радивилівського райсуду, воно оголошує нелегітимним рішення політради БЮТ відкликати тих п'ятнадцятьох депутатів Київради, які перейшли в інші фракції, отже промерська більшість в міськраді існує і далі.
Олесь ДОВГИЙ, секретар Київської міської ради: "Судове рішення лишній раз підкреслює абсолютну відсутність будь-яких підстав у будь-яких сумнівах стосовно легітимності діючого складу Київської міської ради, а також у повному складі".
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: І менше години тому стало відомо, Президент підтримав ініціативу Черновецького відсторонитися від керівництва Києвом. Протягом 15-ти днів буде проведено службове розслідування (про порушення київським мером Конституції). Керуватиме розслідуванням колишній працівник Секретаріату Президента, а нині віце-прем'єр уряду Іван Васюник» («1+1», «ТСН», 13 березня 2008 року).
 
Тимошенко одразу відреагувала на цей хід Банкової, не приховуючи свого скептицизму та ворожого ставлення:
 
«Є свій план і у прем'єра.
…Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Битва за обидва столичні управлінські крісла перейшла від декларацій до конкретних справ. На тижні обвинуваченого запросили на килим. Та спеціально підготовлене крісло так і залишилося порожнім. Заочно підпилювати ніжки під Черновецьким почали гуртом. На Кабміні. Одразу у кількох напрямках.
Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ: "Вдумайтесь, за одну сесію кооператив "Забудовник" – 96 гектарів, … 142 гектари, "Житлодар" – 99 гектарів і так на 1200 гектарів. 36 викрито злочинів у сфері земельних відносин. Багато це чи мало?"
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Яка там земля, заочно відбивається Чернівецький. Усі закиди – то просто спроба відволікти увагу від економічних боргів.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, мер Києва: "Кабмин нам должен деньги, и очень большие, и не очень хочет с ними расставаться".
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Києвом керує клан, до того ж клан неграмотний та такий, що має певні проблеми зі здоров’ям.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Злочинів більше, ніж достатньо, навіть те, що зараз виступили міністри, є очевидним фактажем для того, щоб порушувати кримінальні справи і відсторонювати Чернівецького із усіма його метастазами".
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Активна антимерська діяльність опонентів, кажуть знавці, насправді викликана тим, що позбутися Черновецького як явища зовсім непросто.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, мер Києва, голова КМДА: "Есть Конституция Украины, по которой отправить меня в отставку невозможно".
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Не все так однозначно, переконують юристи. Просто одночасно треба виштовхувати Черновецького і з губернаторського крісла, і з кабінету мера. Останнє можна втілити у життя кількома способами: через Верховну Раду, що може проголосити перевибори після "вбивчих" висновків слідчої комісії, через міський референдум або Київраду. Та доки суди із Центрвиборчкомом не замінять бютівських перебіжчиків новими депутатами – щонайменше два з трьох сценаріїв виглядають малоймовірно. Розібратися, карати чи милувати "Держадміністраційну половину Черновецького" Президент погодився, "через-комісійним" шляхом. Втім, очільницю виконавчої владної гілки такий сценарій помітно дратує.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Створена комісія по розслідуванню корупційних справ Черновецького. Єдине, що тішить, що в цю комісію не включили Черновецького та Довгого, інші є там в принципі(«1+1», «ТСН», 16 березня 2008 року).
 
ТРК «Україна» таке ставлення Тимошенко пояснила намаганням захистити своїх бізнес-спонсорів, посунутих Черновецьким від влади в Києві, спровокувати Президента на незаконні дії. Про спонсорів – жодного факту, та й коментар заступника Балоги поданий зовсім з іншого приводу. Груба, але ефективна маніпуляція:
 
«Неделя Юлии Тимошенко прошла под лозунгом "Свергнуть Черновецкого"
Юрий СУГАК, ведущий: Неделя Юлии Тимошенко прошла под лозунгом "Свергнуть Черновецкого". Конфликт между премьер-министром и Киевским градоначальником давний, но теперь он достиг своего пика. Противники жаждут свержения друг друга с постов. Завершится ли ревизия ведомства Черновецкого его нокаутом, или очередной раунд не принесет Тимошенко ни одного очка?
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Их отношения точь-в-точь как на ринге: она бьет – он защищается, и наоборот. Конфликт Тимошенко против Черновецкого достиг своего апогея.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Якщо через десять днів ця комісія заявить, що в Україні і в Києві корупції немає, це як колись в Радянському Союзі заявляли, що в Радянському союзі сексу немає".
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Таку людину потрібно прибирати з усіх можливих посад, якомога швидше".
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, Киевский городской голова: "Кстати, Кабмин нам должен деньги, и очень большие".
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: В немилость бютовцам Леонид Черновецкий попал практически с первых дней своего мэрства, в политических кругах говорят: всему виной золотая киевская земля. И не Тимошенко, а ее бизнес-окружению перекрыл доступ к драгоценным гектарам для застройки, допустив к кормушке своих. Кульминация конфликта: переход 15 бютовцев в Киевсовете в блок Леонида Черновецкого, апогей – саботаж расширенного заседания правительства, на котором министры должны были заслушать отчет мэра. Премьер обвинила Черновецкого в дерибане земли… в исполнительных органах, бесконечной коррупции. В КРУ утверждают: из-за бурной деятельности команды Черновецкого городской бюджет только за четыре месяца прошлого года недополучил четверть миллиарда долларов.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Звільнити Київ від цієї корупційної шайки".
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, Киевский городской голова: "Все что касается заявлений самой раздраженной женщины Юлии Владимировны, я не воспринимаю их серьезно".
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Я дуже хотіла б, щоб до Дня космонавтики у нас були оголошені дострокові вибори мера Києва, і думаю, що так воно і буде".
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, Киевский городской голова: "Отправить правительство в отставку".
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: Требованием немедленной отставки Черновецкого Тимошенко поставила Президента, мягко говоря, в неловкое положение. Виктор Ющенко не может уволить столичного мэра без веских оснований. К примеру, таких, как нарушение Конституции. В Секретариате Президента происходящее уже назвали политическими разборками.
Игорь ПУКШИН, заместитель главы Секретариата Президента Украины: "Є два шляхи: це є референдум і другий – через Верховну Раду. Тобто, якщо є два рішення суду про незаконні дії відповідного керівника і Верховна Рада постановляє відповідне рішення про призначення нових виборів» («Україна», «События недели», 16 березня 2008 року).
 
Наступний крок БЮТ – відкритий ультиматум Президенту. Прем’єр, по суті, погрожує виходом з коаліції, тобто новими позачерговими виборами. В цьому випадку Тимошенко чітко позиціювалася як лідер окремої політичної сили, яка бореться одразу на кількох фронтах і готова до рішучих дій, навіть в умовах, коли всі навколо говорять про неможливість реалізації поставленого завдання:
 
 
«Отже, аби побороти Черновецького, Тимошенко потрібна більшість у Києві, точніше, у Київраді
 Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Все ж, з юридичної точки зору, на сьогодні відправити у відставку Леоніда Черновецького практично не можливо. Для цього потрібні зміни до закону про столицю або ж парламентське рішення про дострокові вибори у Києві. Розглянуть це у Верховній Раді вже наступного вівторка вимагає БЮТ. Сьогодні Юлія Тимошенко вийшла на прес-конференцію і була дуже категоричною.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Наша команда в парламенті, яка представлена достатньо потужною фракцією, 156 народних депутатів, у вівторок не приступить до роботи, поки не буде першим питанням поставлена постанова про дострокові вибори мера міста Києва і міськради міста Києва. Або постанова про дострокові вибори мера міста Києва і міськради, або наша команда в роботі не приймає участі. Так само, як наш блок підписував цю угоду демократичних сил, де є дострокові вибори мера Києва і міськради, так само і наші колеги з «Нашої України – Народної самооборони» підписували коаліційну угоду. Або ми її виконуємо, або тоді треба публічно тим, хто з цим не погоджується, денонсувати свої обіцянки киянам, а також денонсувати і порушення демократичної нашої коаліційної угоди» (ICTV, «Факти тижня», 16 березня 2008 року).
 
 
«Є свій план і у прем'єра
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Історія з Черновецьким – ще одна сторінка новітнього протистояння Президента і прем'єра. З цієї точки зору для Ющенка непередбачуваний у симпатіях Черновецький більш прийнятний, ніж будь-хто з ймовірних наступників. Найбільш популярний Кличко – поки рівновіддалений від таборів Президента і прем'єра, і хоче бути єдиним кандидатом. Луценко, Поживанов, Катеринчук і Омельченко у блоці НУНС найбільші прихильники коаліції з БЮТ і опоненти Банкової. Томенко – просто з табору Тимошенко.
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Прем'єр тим часом на екстреній прес-конференції сьогодні заявила – вона упевнена, що Президент підтримає подання її Кабінету про звільнення Черновецького. Водночас Тимошенко впевнена: позбавлення мандатів корупційних депутатів Київради і нових бютівців блокує особисто голова ЦВК Шаповал, на прохання високих посадових осіб, і саме президентський Секретаріат тиснена Конституційний Суд, який, за інформацією прем'єра, схиляється знищити імперативний мандат для регіональних депутатів. Від ЦВК Тимошенко чекає відставки голови, від Президента – звільнення Черновецького, а від парламенту – першим питанням перевибори у столиці. Інакше роботи взагалі не буде. Хоча блокувати її (як це нещодавно робила опозиція) БЮТ не збирається.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Є більш цивілізовані способи як зробити так, щоб Верховна Рада не приступила до розгляду жодного питання, поки не буде результативно проголосована постанова щодо дострокових виборів мера Києва і міськради» («1+1», «ТСН», 16 березня 2008 року).
 
І це при тому, що самВіктор Ющенко мав чудову нагоду позбутися Черновецькогозасхожим сценарієм ще в листопаді 2007 року. Про це ми писали в одному з листопадових оглядів. Тоді Президент доручив Черновецькому у стислий строк вирішити кілька складних питань, як-от «винести за межі міста гральні автомати, забезпечити жителів міста спортивними майданчиками, вжити заходів для припинення вирубки зелених насаджень у місцях новобудов, розробити план винесення за межі міста промислових підприємств, у стислий термін установити пам'ятник журналістові Георгію Ґонґадзе й Меморіал пам'яті жертв голодоморів. Доручення Президента також стосуються роботи музеїв народної архітектури й побуту в Пирогово, образотворчого мистецтва й "Київська фортеця". Також Ющенко обговорив із Черновецьким питання про потреби релігійних організацій, про відродження храмів і про будівництво Кільцевої дороги».
 
Отже, в інформаційному плані Секретаріат мав достатньо приводів розпочати і очолити кампанію по усуненню Черновецького. Однак, втративши ініціативу, Банкова починає ставити палиці у колеса прем’єру, вказуючи через своїх спікерів на неможливість звільнення через недосконалий закон про столицю.
 
Проте в неділю, 16 березня, з ексклюзивного інтерв’ю Віктора Балоги телеканалу ICTV стало зрозуміло, що Банкова наполягає на розгляді питання про нові вибори в Києві у пакеті з ухваленням нового закону про Кабмін, який посилюватиме Президента. При цьому Балога апелював до необхідності виконання Угоди про створення демократичної коаліції. На цей же документ раніше посилалася й Тимошенко, вимагаючи від Президента відставки Черновецького.
 
«Що думає з цього приводу Президент
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Що думає з цього приводу Президент, голова його Секретаріату Віктор Балога відповість на головні питання тижня про Київ і про газ.
Добрий вечір, Вікторе Івановичу. Цього тижня Президент відсторонив київського міського голову на 15 діб від виконання його обов'язків, і була створена спеціальна комісія, яка має розібратись – є зловживання за міським головою чи ні. Якщо комісія знайде докази, Президент відправить Черновецького у відставку?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Питання настільки серйозне, і я б не хотів, щоб ми так просто взяли і вирішили не долю міста Києва, а вирішили долю всьогомісцевого самоврядування. Якщо ми говоримо, що ми ці роки будуємо цивілізовану державу європейського типу, то ми повинні все-таки поступити по тим нормативним базам, яка сьогодні є, тобто закон про столицю.
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Тобто юридично відсторонити або відправити у відставку мера столиці на сьогодні не можливо?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Ні, Президент поступив згідно закону. Він дійсно має право відсторонити, він це зробив. І зараз потрібно чекати висновків комісії, але в той же час ми повинні ширше подивитись на цю проблему. Коли формувалась нова коаліція, демократична, в складі БЮТ, "Нашої України – Народної самооборони" ставилося питання про те, що обирається спікер парламенту, потім голосується за 12 законопроектів, потім обирається прем'єр-міністр і уряд. Президент розумів те, що Україні потрібен уряд, пішов на поступки коаліції і зробив подання тоді на Юлію Володимирівну Тимошенко з тим, щоб уряд почав працювати. Тобто спочатку призначили прем'єра, а потім стало питання, що повинні прийняти законопроекти. Спочатку повинні бути зміни до закону по недоторканності, по пільгам, а третім іде закон про Кабінет Міністрів – про розмежування повноважень на тих умовах, про які домовлялися БЮТ, "Наша Україна" – закон про Кабінет Міністрів. Шостим стоїть закон про столицю. І я вважаю, коли ми дійдемо до цього закону, не у вівторок, як це сьогодні пропонується, а коли ми дійдемо, проголосуємо, я вважаю, тоді треба буде ставити питання на порядок денний про те, що ми будемо робити в Києві» (ICTV, «Факти тижня», 16 березня 2008 року).
 
На посилення своєї тези про необхідність «дотримання закону» Віктор Балога навів факти порушення БЮТом «духу» коаліційної угоди та участі в інтригах із залученням позакоаліційних сил:
 
«Що думає з цього приводу Президент
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: А такий містичний вже навколо вас якийсь ореол з'явився. І фактично у всіх сьогодні якихось резонансних справах, які відбуваються в країні, відразу знаходять тінь Балоги. Але все ж таки диму без вогню не буває?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Мені самому це починає подобатись… Рано чи пізно люди зрозуміють, що це просто хороші підготовлені кроки опонентів, і мене радує, що за мене не забувають. Мене радує те, що зі мною все це зв'язують, але рано чи пізно люди зрозуміють, що це просто робота опонентів.
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: А от звинувачення на вашу адресу на сьогодні в протиправних діях, у привласненні землі на Закарпатті, всі ці звинувачення – це так само якісь підготовлені кроки?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Однозначно. Якщо уряд минулий прийняв рішення про те, щоб міській раді Мукачева передати землю, на якій були розташовані військові об'єкти, а потім другий уряд приходить і скасовує розпорядження, то це питання не моє. Це питання уряду минулого, уряду сьогоднішнього і питання міської ради. Я себе винним не почуваю. Тим паче я не причетний до жодних зловживань. Я чистку пройшов ще в 2002–2005 роках, коли пішов з влади і три роки робив все для того, щоб просто, в прямому розумінні слова, посадити в тюрму, тому що я не так думаю, не так роблю. Фактично це удар не по Балозі або по тих працівниках, які сьогодні працюють на Банковій, це фактично робиться удар по Президенту. І робиться цей удар не з боку Партії регіонів, а з боку однодумців. Я вважаю, що це неправильно і цю практику потрібно завершувати.
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Але ж питання про створення комісії, яка б розібралась з цим питанням, подали комуністи чи ..?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Ви ж розумієте, що комуністи, не знаходячись в опозиції, виконують в першу чергу замовлення, думаю, і друзів наших. Бо для того, щоб створити комісію, потрібно 150 голосів. А у комуністів їх тільки 27. Тобто вони фактично рупором виступають за замовників в цій ситуації» (ICTV, «Факти тижня», 16 березня 2008 року).
 
Президент задоволений чи незадоволений?
 
Ще однією інформаційною інтригою тижня була реакція Президента України на домовленості, досягнуті у Москві прем’єр-міністром. Спочатку йшли коментарі Ющенка, які дозволяли робити не дуже сприятливі прогнози для Тимошенко:
 
 
«Результатами переговорів у Москві не зовсім задоволений Віктор Ющенко
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Результатами переговорів у Москві не зовсім задоволений Віктор Ющенко, Президента неприємно здивувала ціна у 315 доларів, за якою доведеться розраховуватися за газ, спожитий взимку. Ющенко не пам'ятає, щоб він домовлявся про щось подібне з Володимиром Путіним під час поїздки до Москви на початку лютого, то ж тепер Президент хоче почути особистий звіт від прем'єра і глави «Нафтогазу» про те, чому так сталося.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Мене в цілому задовольняє той зміст домовленостей, який досягнутий, бо він знаходиться в тому політичному контексті, про який йшла мова раніше. Є декілька нюансів, які треба сприйняті і оцінити, загалом ціни на 2008 рік – 321 долар, про що ми з президентом Путіним не домовлялися» («Iнтер», «Новини», 13 березня 2008 року).
 
«В цілому схвальна позиція» Президента, на думку авторів, була зумовлена новим інформаційно-політичним контекстом. Ющенко перебував у Брюсселі і був ознайомлений з точкою зору керівництва ЄС. На цьому тлі давати жорстку оцінку означало б втратити обличчя перед європейцями:
 
«В Єврокомісії позитивно оцінили нову газову угоду
Сергій ГРУНОВ, ведучий: В Єврокомісії позитивно оцінили нову газову угоду і врегулювання комерційної суперечки між двома національними компаніями, проте Президент України хоче пересвідчитися, чи дотримувалася українська делегація під час переговорів у Москві його директив, і для звіту він запросив прем'єрку Юлію Тимошенко та голову "Нафтогазу України" Олега Дубину, повідомляє прес-служба Віктора Ющенка» («Україна», «События», 13 березня 2008 року).
 
Проте в уряду з’явилися нові проблеми, вже зі Сходу: сигнали від середньоазійських країн – постачальників газу свідчили про те, що нинішні ціни на блакитне паливо у наступному році втримати не вдасться. Це стало гарним приводом для опозиції та Секретаріату розгорнути новий фронт критики Кабміну:
 
«В "Газпромі" нині засідали російські, казахські, узбецькі і туркменські постачальники газу
Олена ФРОЛЯК, ведуча: У Москві сьогодні відбулася зустріч, яка безперечно матиме наслідки і для Європи, і для України. В "Газпромі" нині засідали російські, казахські, узбецькі і туркменські постачальники газу. По завершенні зустрічі прес-служба "Газпрому" заявила: “З 2009 року газ із Середньої Азії продаватимуть за європейськими цінами”, а значить він здорожчає майже вдвічі. Український газ коштує 179,5 долара. Європейська ціна більше 315. Для України таке рішення особливо болюче, адже газ, який отримуємо мипереважно азійський. Необхідність підвищення ціни постачальники обґрунтовують потребами національних економік, а експерти прогнозують – до кінця цього року європейська ціна на газ може зрости до 400 доларів. На таку заяву вже відреагував "Нафтогаз України". Речник компанії Валентин Землянський заявив: “Ціна на природний газ, який Україна купуватиме наступного року, буде визначена на україно-російських переговорах”» (ICTV, «Факти», 11 березня 2008 року).
 
«Среднеазиатский газ с 2009 года будут продавать по европейским ценам
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Среднеазиатский газ с 2009 года будут продавать по европейским ценам. Об этом на встрече с главой “Газпрома” заявили руководители газовых компаний Казахстана, Узбекистана и Туркменистана. Причем в самом “Газпроме” заявляют: за среднеазиатское топливо готовы платить больше. Эксперты уже прогнозируют, что в случае подорожания среднеазиатского газа его цена для Украины на границе возрастет до 310 долларов» («Iнтер», «Новини»,11 березня 2008 року).
 
«Якою буде ціна газу для України?
…Артем АЛЬОШИН, автор: Чий би газ не розмитнили на українському кордоні, коштуватиме він дорожче за 300 доларів. Бо дешевого середньоазійського палива 2009-го вже не буде. Газові компанії Середньої Азії наступного року на свій товар обіцяють встановити європейську ціну.
Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО, експерт енергетичного ринку: Я прогнозую, що в 2009 році ціна на природний газ на російсько-українському кордоні буде коливатися, якщо ми перейдемо на європейську форму ціни на природний газ, вона буде десь на рівні 300-340 доларів.
Артем АЛЬОШИН, автор: Песимізм експертів уже охопив і Президента. Ющенко сьогодні фактично наголосив, що Україна має бути готовою до нової ціни. Якої саме? Не поточнив.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Великі є питання про адаптацію нової газової ціни, і до цих речей ми повинні бути готові, чи то у вигляді національного резерву, чи то у вигляді формування самодостатніх міжбюджетних стосунків.
Артем АЛЬОШИН, автор: Чи не єдиним аргументом України знизити ціни лишаються її транзитні козири. Ашхабад, наприклад, в цьому дуже зацікавлений, певен експерт Валерій Боровик. Але в Києві з цього досі не скористалися.
Валерій БОРОВИК, експерт енергетичного ринку: Якщо Україна домовиться, то тоді звісно, завдяки тому, що ми будемо давати свої послуги по транспортуванню і т. д., можливо ціни будуть іншими, чим європейські. Можливо, але про це потрібно говорити. Ніхто про ще не домовляється.
Артем АЛЬОШИН, автор: Ющенко останнім часом устиг навідатись не тільки до розпорядників російських ресурсів, а й до азійських газових держав. Утім, чи була від них газова користь – незрозуміло. Тимошенко ж поки обмежується московськими зустрічами. Коли ж станеться її побачення з Туркмен-Баші – невідомо» (СТБ, «Вікна-новини»,12 березня 2008 року).
 
«Газові домовленості з Росією
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Що наступного року, коли Україна отримуватиме паливо за європейськими цінами, не береться прогнозувати жоден фахівець. Хоча в повторення грузинського сценарію, коли країна перейшла на дрова, вони не вірять та сумніваються, що вітчизняна важка промисловість, для якої навіть 230 доларів забагато, стане на коліна.
Володимир САПРИКІН, експерт енергетичного ринку: На мою думку, багато підприємств окремих галузей зупиняться, оскільки ціна буде досить значною, хоча при певних податкових пільгах, які може ввести Кабінет Міністрів, є змога підтримати певні галузі. Окремі великі підприємства, які будуть балансувати на межі рентабельності.
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Якщо держава почне допомагати виробникам за рахунок бюджету, це шлях у нікуди, твердять у Спілці підприємців і промисловців. Там бачать єдиний порятунок – негайно на законодавчому рівні заохотити власників до енергозбереження.
Анатолій КІНАХ: Однозначно держава повинна впливати через методи державного протекціонізму. Створення стимулів для залучення інвестицій, проведення більш ефективної інноваційної політики, енергозберігаючих технологій тощо, щоб прискорити модернізацію цих галузей.
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Поки споживачі хапаються за голову, влада продовжує з'ясовувати стосунки. Банкова критикує паливні домовленості, попереджаючи про небезпеку входження “Газпрому” на український ринок, хоча він давно тут, а Президент знову викликає прем’єра на газовий килим» (СТБ, «Вікна-новини», 13 березня 2008 року).
  
Уряд жодним чином не прокоментував ці загрозливі перспективи. Очевидно, в БЮТ вирішили, що замовчування цієї проблеми зараз буде грати на їхню користь і не даватиме опонентам породжувати нові критичні меседжі.
 
Зрештою, Секретаріат повернувся до своєї старої, і в цілому безпрограшної, інтерпретації подій: Уряд будь-яким своїм успіхам завдячує роботі Ющенка, а прорахунки – наслідок відступу від директив Президента. Віктор Ющенко думає на перспективу, тоді як Юлія Тимошенко нерозважливо жертвує вигодою в довгостроковому вимірі на користь ситуативних виграшів, демонструє свою некомпетентність.
 
Звісно, крапку в цій суперечці між урядом і Секретаріатом поставить лише час:
 
«Що думає з цього приводу Президент 
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: А як ви на сьогодні оцінюєте газові перемоги уряду?
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Всі ті угоди, які підписані між “Нафтогазом” і “Газпромом” – це результат роботи тих домовленостей, які були між Президентом Путіним і Президентом Ющенко. Не більше, не менше. Тому ми не повинні сьогодні говорити про перемогу, ми повинні говорити про те, яка нас чекає перспектива, і в першу чергу ціна. Фактично та ціна, яка сьогодні сформована – 179,5 долара, це домовленість двох президентів. Але ми нічого не маємо відносно того, яка буде ціна у 2009 році і на перспективу. Тому, коли говоримо про перемогу, то ми повинні думати про те, що найближчим часом провести черговий раунд переговорів і вирішити долю економіки. Тому що питання ціни – це доля економіки на перспективу. Коли говорять, що у нас не буде посередника, то це неправда. Я вважаю, що той контракт, який підписується сьогодні між “Нафтогазом” і “РосУкрЕнерго” – це фактично той же рівень поставок, який був і до 01.01.2008 року.
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Зачекайте, але сьогодні уряд і прем'єр-міністр кажуть про те, що принципово нова угода, що вони досягли своєї мети – а головна мета уряду була, як ми пам'ятаємо, вивести посередника з ринку.
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: Фізично неможливо, щоб обійшлись поставки газу без посередника. Тому що законодавство Росії не дозволяє “Газпрому” напряму просто робити поставки газу. В такому разі ціна 179,5 долара неможлива, тому що податкове законодавство не дає можливості на такому рівні робити поставку газу з середньоазіатських країн. І тому, коли про це говорять, то говорять або спеціально, або говорять представники уряду, або керівництво уряду, мабуть, не розуміючи природи формування ціни на кордоні Росії – України. Я вважаю, що це як мінімум некомпетентність. Однозначно, що контракт на поставку газу є і буде на 2008 рік з “РосУкрЕнерго”, який був 01.01.2008 року. І це прописано в угоді між “Газпромом” і “Нафтогазом”» (ICTV, «Факти тижня», 16 березня 2008 року).
 
На цьому тижні почав розгортатися і скандал навколо бездіяльності ЦВК з реєстрації нових депутатів Київради від БЮТ на підставі, як вважала команда Тимошенко, підробленого рішення Радивилівського районного суду (Рівненська область). Здавалося б, на поверхні лежить непоганий інформаційний привід для розслідування і подачі ексклюзивного матеріалу. Проте жоден телеканал не здогадався перевірити цю інформацію і звернутися до цього суду. В результаті глядачі знову бачили телекартинку, в якій обидві сторони виглядали правими. За відсутності об’єктивної інформації скандал справляв враження зведення рахунків між політиками, а не відновлення законності. Подібна амбівалентність не може не дратувати частину глядачів, але на більшість могла в цілому мати деморалізуючий вплив.
 
Те ж саме можна сказати і в цілому про медіа-активність політичних сил. Замість того, щоб відповідати на запитання, які турбують суспільство, політики займалися створенням нових проблем для відволікання уваги. В підсумку така тактика призведе до нового падіння популярності як влади, так і опозиції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17237
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 998
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 147
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 795
28.03.2008 11:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 583
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 351
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 887
27.02.2008 14:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
28 890
20.02.2008 15:32
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
19 413
15.02.2008 21:16
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
21 499
05.02.2008 16:36
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 668
31.01.2008 17:29
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 780
28.01.2008 12:50
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 327
08.01.2008 13:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 146
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
accidental
5863 дн. тому
про яку демократію. свободу слова і думки може йтися, якщо нам нав'язують думку про те, що Юля найкраща? Я так не вважаю... треба реально оцінювати ситуацію, а не слухати популістів
avtory
5868 дн. тому
ми про плюси не забули, і писали про це раніше,якщо в них з'явиться щось оригінальне, напишемо:)
wwww
5868 дн. тому
Манипуляции ТРК Украины автор заметил, а то том, что "1+1" пиарит премьера по поводу и без повода - как то забыл. Т.е. все, кто пиарит Юлечку - молодцы, образец объективности, а те, кто ее критикуют - злостные манипуляторы?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду