«Нехай і так буде?»

8 Липня 2008
13686

«Нехай і так буде?»

13686
Нині чи не кожна резонансна подія, що трапляється в Україні, майже автоматично перетворюється на черговий привід для політичного суперництва – щоправда, не в традиційному для демократії форматі – між опозицією та владою, а у самій владі.
«Нехай і так буде?»

Огляд політтехнологій у медіа за 9 – 15 червня 2008 року.

 

Оскільки українські політики досі не демонстрували здатності до осмисленої конструктивної роботи заради загальнонаціональних інтересів, то, мабуть, варто змиритися із ситуацією, коли лише регулярний і взаємний пошук помилок і недоліків, на який перетворилися стосунки між Президентом та Кабміном, час від часу стимулює до прийняття тих чи інших позитивних ініціатив. Проблема в тому, що такі ініціативи зазвичай перетворювалися на аргумент у віртуальному протистоянні, і на те, як саме вони реалізовуються на практиці, вже ніхто не зосереджував публічної уваги.

Трагедія на шахті у Єнакієвому не стала винятком. Щоразу, коли стається біда на вугільних підприємствах, влада – чи то в особі Президента, чи то того чи іншого прем’єра – створює відповідні комісії з розслідування, міністри дають громогласні обіцянки, накази, укази і розпорядження, рапортують про виплати постраждалим і присягаються розгорнути повномасштабне реформування вугільної галузі.

Ось і цього разу на претензії з боку Президента Кабмін відповів новими ініціативами на зразок майже невідкладного переходу на погодинну оплату у вугільній галузі та закриття у двомісячний термін усіх аварійних шахт. Плюс виділив на подолання наслідків аварії 15 мільйонів гривень.

Що ж, якщо найближчим часом вдасться побачити результати цих ініціатив, то це може буде ще одним аргументом на користь того алгоритму стосунків між гілками влади, що склався на даний момент :). І залишиться лише вслід за Тарасом Шевченком сказати «Нехай і так буде»...

З огляду на ці обставини є також підстави сподіватися на просування ще принаймні у двох напрямах: гарантуванні безпеки українських громадян від надзвичайних ситуацій та розвитку оборонної промисловості. Адже цього тижня Віктор Ющенко приділив особливу увагу стану саме цих галузей.

«Тимошенко отримала прочуханку від президента через вибух на шахті

(НТН, "Вчасно", 09.06.2008)

Наталія МАСЛОВА, ведуча: Тимошенко отримала прочуханку від президента через вибух на шахті. Віктор Ющенко занепокоєний безвідповідальністю Кабміну, який мав розробити державну стратегію розвитку вугільної галузі для запобігання аварій на копальнях. Про це, зокрема, повідомила прес-секретар голови держави Ірина Ванникова. Президент вважає, що у цій трагедії означилися "всі основні проблеми вугільної галузі, яких не розв'язують упродовж років". Ющенко також хоче бачити комплексний план заходів з ліквідації аварії на шахті. Його уряд повинен представити вже за тиждень. Ірина ВАННИКОВА, прес-секретар Президента України: "Особливу занепокоєність президента викликала інформація про те, що роботу шахти, на якій сталася аварія, було заборонено за рішенням Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Таким чином, шахтарі були змушені видобувати вугілля у закритій для роботи шахті, з порушенням будь-яких правил безпеки та норм трудового законодавства. За результатами розслідування причин аварії винні особи мають бути притягнені до відповідальності"».

«Через аварію на шахті Президент звинуватив уряд у безвідповідальності
(ТОНІС, "24 години", 09.06.2008)

Ірина КОРОЛЬ, ведуча: Через аварію на шахті Президент звинуватив уряд у безвідповідальності. Віктора Ющенка непокоять, що стан вугільної галузі погіршується, а державної стратегії розвитку і досі не має. Хоча голова держави неодноразово просив Кабмін прийняти цей документ. Позицію Президента озвучила його прес-секретар Ірина Ванникова. За її словами, на пошук винних та причин аварії, Президент дав уряду тиждень. Доповідь він хоче почути 15 червня».

«Президент вимагає від уряду за тиждень покласти йому на стіл результати розслідування причин трагедії в Єнакієвому

(1+1, "ТСН", 09.06.2008)

Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Президент вимагає від уряду за тиждень покласти йому на стіл результати розслідування причин трагедії в Єнакієвому. Віктор Ющенко написав листа Юлії Тимошенко, в якому просить створити урядову комісію. Президент доручив розібратися, чому на закритій шахті продовжували видобувати вугілля, і вимагає покарати винних. До Єнакієва він відрядив секретаря РНБО Раїсу Богатирьову та генпрокурора Олександра Медведька. Ющенко закликав уряд мобілізувати всі фінансові та технічні ресурси для порятунку шахтарів у копальні імені Карла Маркса. А заразом розкритикував Кабінет Тимошенко. У цій аварії відбилися всі основні проблеми вугільної галузі, що не вирішуються впродовж років. Таку заяву Президента сьогодні поширила його прес-служба.

Ірина ВАННИКОВА, перс-секретар Президента України: "Глава держави неодноразово наголошував на необхідності прийняття урядом програми розвитку вугільної галузі. Однак главу держави непокоїть безвідповідальна позиції Кабінету Міністрів у цьому питанні, оскільки стан вугільної галузі дедалі погіршується"».

«З 1 липня шахтарів переведуть на погодинну оплату праці, а всі аварійні шахти закриють вже до серпня. Безпека праці на копальнях – ключова тема сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів. На модернізацію вуглевидобування уряд планує витрачати бюджетні кошти

(Перший діловий, "Новини", 11.06.2008)

Вероніка СЕЛЕГА, ведуча: З 1 липня шахтарів переведуть на погодинну оплату праці, а всі аварійні шахти закриють вже до серпня. Безпека праці на копальнях – ключова тема сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів. На модернізацію вуглевидобування уряд планує витрачати бюджетні гроші. Сам проект кошторису зі змінами розглянуть лише у вівторок.

Кореспондент: Зірвані пломби і вибухи в загазованому приміщені – так організовували виробництво на шахті Карла Маркса в Єнакієвому. За словами першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, саме людський фактор – ключова причина аварії, адже роботи давно заборонені, рішення про їх поновлення приймало місцеве керівництво, наслідок – втрачені життя.

Олександр ТУРЧИНОВ, віце-прем'єр-міністр України: "Одного загиблого ми підняли на поверхню, і 12 шахтарів знаходяться ще під землею. З них, так розпорядилась доля, перебували якраз в кліті, яка йшла на поверхню, коли залишалось до поверхні 120 метрів, відбувся вибух і вони опинились в епіцентрі вибуху".

Кореспондент: Прем'єр-міністр категорична: аварійні шахти треба закривати. Утім як, зрозуміло не до кінця. Найбільш небезпечні роботи проводяться на горизонті 1000-1300 метрів. На такій глибині працює лише чверть копалень, проте за словами заступника міністра вугільної промисловості Юрія Ященка, саме цей видобуток дає понад 40% всього українського вугілля. Чиновник розводить руками, прем'єр натякає: не зможете ви, зможуть інші.

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я пропоную взяти півтора місяці роботи і залучити додатково фахівців, якщо потрібно давайте залучимо фахівців з інших держав, якщо ви не справляєтесь, але провести за півтора місяці тестування всіх шахт, які сьогодні працюють в таких небезпечних умовах праці. Уряд виконав те зобов'язання, яке ми брали: протягом 5-6 місяців вгамувати інфляційні процеси в Україні і ми сьогодні рухаємося в цьому напрямку краще ніж будь-яка інша країна, яка сьогодні потрапила в пастку інфляції завдяки тим глобальним викликам, які зараз існують в світі".

Кореспондент: У Кабінеті Міністрів переконують: боротися з інфляцією заважають губернатори та парламентська нестабільність. Проте якщо політики тільки розмірковують над подальшими варіантами розвитку подій, невтішні прогнози економістів відомі вже з початку року».

«Віктор Ющенко перевіряв сьогодні українських еменесників, і вони влаштували шоу йому, гідне голлівудських блокбастерів

(Новий канал, "Репортер", 13.06.2008)

Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Віктор Ющенко перевіряв сьогодні українських еменесників, і вони влаштували шоу йому, гідне голлівудських блокбастерів. Просто на очах у Президента рятувальники спускалися просто з неба і швиденько доставляли умовно травмованих до пересувного шпиталю. Добре вишколені собаки у цей час знаходили жертв під уламками, які тут же оперативно розбирали аварійні бригади. А викид хлору узагалі ліквідували за мить. Кульмінацією заходу стала поява одного з трьох українських пожежних літаків. За словами головного українського еменесника, Володимира Шандри, до кінця місяця в країні з'явиться цілий такий авіазагін. Президента навчання порадували, техніка у нас на високому рівні і про неї добре дбають, а от про людей не дуже, – наголосив Віктор Ющенко.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Піротехнік, який займається щодня найнебезпечнішою роботою, отримує 1300 гривень. 1300 гривень! Я думаю, що з таким підходом наше життя просто не буде, кому рятувати"».

«Віктор Ющенко знову побував на пожежі, цього разу на навчальній
(Перший національний, "Новини", 12.06.2008)

Юлія МОТРИЧ, ведуча: Віктор Ющенко знову побував на пожежі, цього разу на навчальній. І вже не з Нестором Шуфричем, а з нинішнім керівником МНС Володимиром Шандрою. Рятувальники показали Парламенту сьогодні сучасну техніку і поскаржилися, що її дуже мало. на закупівлю не має грошей.

Юрій СПАСОКОКОЦЬКИЙ, кореспондент: Міністерство з надзвичайних ситуацій намагається демонструвати найкращі результати при мінімальному фінансування, рятувальники про це говорили давно, а сьогодні про це заговори в і Президент. Пожежа, вибух хлору – техногенна аварія. така легенда сьогоднішніх навчань, кінологи знаходять під завалами людей, парашутисти стрімко приходять на допомогу, авіація гасить полум'я в лісі. Навчання МНС відбуваються на полігоні мобільно-рятувального центру на Київщині. Ця частина повинна швидко ви літати туди, де місцеві рятувальники не можуть впоратися самотужки, тому обладнання тут найкраще.

Сергій ЛАВРИНЕНКО, начальник мобільного рятувального центру: "Воно відповідає вимогам світовим, і державним, але його на даль мало. Ми в державі не маємо таких потужних заводів, які можуть виконувати державне замовлення щодо закупівлі, розробки нових зразків аварійно-рятувальної техніки".

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Якщо ми говоримо про політику розвитку, то мова йде приблизно про суми в районі від 500 до 800 мільйонів, з розрахунку на фінансовий рік".

Юрій СПАСОКОКОЦЬКИЙ, кореспондент: Нині бюджет МНС іде здебільшого на зарплатню, на нове обладнання грошей залишається обмаль, при тому що кількість пожежних частин за 15 років скоротилась вдесятеро.

Володимир ШАНДРА, міністр з питань надзвичайних ситуацій: "Проблема, тому що 90 % коштів, які поступають в МНС, вони йдуть на зарплату, зарплата ви самі знаєте яка, зарплата мінімальна. Для тих людей, які кожний день ризикують життям, які спасають чужі життя, які розміновують об'єкти, які зривають міни, які тушать пожежі. Друге питання, що на 10 % інших відсотків, це забезпечується ця техніка, експлуатація цієї техніки, яка є, і закуповується нова техніка".

Юрій СПАСОКОКОЦЬКИЙ, кореспондент: В МНС планують закупити літаків та гвинтокрили для гасіння лісових пожеж, вітчизняні пожежні авто, та закордонну спецтехніку».

«На полігоні під Києвом Міністерство з надзвичайних ситуацій провело навчання

(ТРК "Ера", "Новини", 13.06.2008)

Костянтин МУДРИК, ведучий: На полігоні під Києвом Міністерство з надзвичайних ситуацій провело навчання. За тим як рятувальники ліквідують надзвичайні події спостерігав Президент Ющенко. еменесники представили ціле дійство з літаком, парашутистами, гелікоптерами і навіть зі звуковим супроводом. В ході навчання також відбулась демонстрація сучасної спеціальної пожежної і рятувальної техніки, пересувних пунктів управління і життєзабезпечення МНС мобільного госпіталю. Президент в цілому залишився задоволений професіоналізмом МНС, а от захистом власне самих служак не дуже.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ну от я вам скажу про техніку в підрозділах, які щоденно займаються, я думаю, що самою небезпечною професією отримує одна тисяча 300 гривень. Одна тисяча 300 гривень. Думаю, з таким підходом наше життя часто не буде кому рятувати"».

«Українська армія не може ефективно виконувати покладені на неї функції

(“1+1”, "ТСН", 13.06.2008)

Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Українська армія не може ефективно виконувати покладені на неї функції. Це основний посил Віктора Ющенка перед представниками ВПК. Президент, промисловці та урядовці зустрілись у Дніпропетровську на одному з оборонних заводів. Три години за зачиненими дверима говорили про проблеми і шляхи їх подолання.

Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Подробиці знає наш кореспондент Олена Усенко, яка зараз на прямому зв'язку. Олено судячи з усього розмова вийшла не проста. Це так?

Олена УСЕНКО, кореспондент: Так дійсно судячи з того з яким настроєм Віктор Ющенко вийшов на прес-конференцію, пишатися нам дійсно нічим. Ця сфера суцільна проблема. Списати потрібно 55% літаків, танків та автотранспорту і 88% зенітно-ракетних комплексів, ППО та кораблів. Українські військові підприємства відчувають постійний брак державних замовлень, відтак втрачають унікальні технології та звільняються фахівці. Оснащення українського солдата в 14 разів поступається оснащенню польського і в 24 американського військового. Всі військові підприємства, а в Україні їх 700, відчувають постійний брак державних замовлень, відтак втрачаються унікальні технології, звільняються фахівці. Ці та інші проблеми української армії, на думку Президента, спричиняє її постійне недофінансування та відсутність чіткої стратегічної програми її розвитку. А в цьому році, сказав Ющенко, фінансування армії взагалі зірване. Це, у свою чергу, зриває стратегічні плани по реформуванню збройних сил.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Програма переходу на контрактну армію вже нездійсненна в тих параметрах, які були об'явлені три роки назад. Через зрив фінансування, в тому числі поточного року. В поточному році українська армія отримала найменше фінансування з точки зору приросту за попередні 5 років".

Олена УСЕНКО, кореспондент: Сьогодні були сформовані 6 робочих груп, які вже за тиждень мають положити на стіл президенту свої пропозиції, щодо розвитку української армії та військової промисловості". За 2 тижні Ющенко планує їх подати на розгляд уряду та парламенту.

Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Чи є нова інформація щодо ситуації навколо українських радіолокаційних станцій?

Олена УСЕНКО, кореспондент: Щодо конфлікту навколо Мукачівської та Кримської РЛС, то вже за кілька днів слід очікувати указу президента про вихід України з тристоронньої угоди про їхнє спільне використання з Росією та Білоруссю. В лютому завершується виконання домовленостей Україною щодо цієї угоди. Проте знімати з експлуатації або заморожувати такі потужності недалекоглядно, вважає Ющенко, Україна їх використовуватиме і надалі. Вже у розробці проекти перепрофілювання цих РЛС.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "На перший етап ми ставимо завдання їх модернізації, модернізації в контексті більш широкого та ефективного використання цих станції у сфері обслуговування космічного простору. Ціна цього питання, як зазначають експерти, на сьогодні, приблизно 250 мільйонів гривень".

Олена УСЕНКО, кореспондент: Остаточно це питання має розв’язати найближче засідання РНБО».

Неабияких зусиль в інформаційній сфері від команди Президента вимагали публічні заяви депутата Давида Жванії, який перейшов до досить безапеляційних за формою тверджень, фактично звинувачуючи Ющенка у фальсифікації справи про його отруєння. Не виключено, що дещо підвищена активність Президента цього тижня (причому не так у столиці, як у ході поїздок в регіони України) не в останню чергу була стимульована необхідністю нейтралізувати негативний вплив від висловлювань колишнього соратника. Адже крім уже згаданих вище виїздів, Ющенко приділив увагу і підготовці до роковин Голодомору, і заявив про свою прихильність до ідеї приватної власності на землю.

«Погано працюєте.

(1+1, "ТСН", 10.06.2008)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Погано працюєте. Так президент Віктор Ющенко оцінив підготовку чиновників до 75 роковин Голодомору. Глава держави на Кіровоградщині спочатку відкрив в селі Великі Байраки пам'ятник загиблим від великого голоду, а потім провів засідання Координаційної ради, яка працює над підготовкою відзначення цієї трагічної дати і насварив відповідальних за її гідне проведення. На думку президента, погано обробляються архіви і публікуються дослідження на тему голодомору. Невдоволення Ющенка викликає і те, що чиновники на місцях погано інформують громадськість про те, що за жахливі роки пережила Україна в 32-33 роках, і які великі жнива та з чиєї вини зібрав тоді голод на Україні. Тож Ющенко наказав подати йому список тих, хто не впорався з гідною підготовкою роковин та пообіцяв покарати винних.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я прошу, Іван Васильович, зробить маленький такий підсумок того, що за 12 місяців вже зроблено для виконання указу, я хотів би наказати тих людей, які до сьогоднішнього дня не приступили до реалізації дуже чутливої частини нашої роботи – інформування населення"».

«Сільськогосподарська земля має бути приватною власністю
(ICTV, "Факти", 10.06.2008)

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Сільськогосподарська земля має бути приватною власністю. А подовження мораторії на її купівлю-продаж теж зумовлює зростання корупції. Про це Президент Віктор Ющенко заявив сьогодні на відкритті 20-ої міжнародної виставки "Агро-2008". Глава держави вважає, що усі розмови про те, що селяни в Україні неготові розпоряджатися власною землею, породжує колосальну корупцію. Також на виставці Президент зазначив, що протидіятиме обмеженням експорту сільськогосподарської продукції, які раніше запровадив уряд. Зокрема, на експорт зерна та олії. Віктор Ющенко висловився також проти безмитного ввезення в Україну м'яса, оскільки вважає, це завдасть значної шкоди українському виробникові. Однак незважаючи на усі проблемні питання, Президент відзначив, що аграрна Україна, про яку споконвічно знав світ, як про житницю Європи, повертає свої права на цьому ринку.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Моє відношення до тих рішень, які були прийняті по обмеженню торгівлею українським зерном чи олією, чи другими продуктами, вкрай негативне і однозначне. Український селянин повинен мати право торгувати своїм продуктом"».

Окремим напрямом інформаційних зусиль Секретаріату була саме нейтралізація теми фальсифікації отруєння Віктора Ющенка. Переважна більшість телевізійних каналів розповсюдила детальну інформацію про заяву закордонних медиків, які брали участь у діагностуванні та лікуванні українського президента. Тут слід зазначити, що поява в ефірі регулярних сюжетів про історію навколо можливого позбавлення Давида Жванії українського громадянства та судових перипетій довкола цього питання вводили обидві теми в один контекст і суттєво погіршували сприйняття пропрезидентських меседжів.

«В скандал с отравлением вынуждена была вмешаться международная группа врачей

("Україна", "Події", 11.06.2008)

Ведущая: Напомним, Давид Жвания, бывший соратник Президента, через несколько дней после начала скандала с его гражданством сделал резонансное заявление: что Виктор Ющенко не был отравлен. В скандал с отравлением вынуждена была вмешаться международная группа врачей.

Инна КРАВЦОВА, корреспондент: Декабрь 2004 года, президентская гонка в самом разгаре, среди враждующих экс-премьер-министр Украины Виктор Ющенко. Таким молодой перспективный экономист заявил о своем намерении бороться за высший государственный пост, и уже таким участвовал в президентской избирательной компании 2004. Разительные перемены во внешности кандидата мало у кого вызвали сомнения, что без постороннего вмешательства в здоровье Ющенко не обошлось.

Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Чисто политическое убийство планировалось. Планировалось оно властью".

Инна КРАВЦОВА, корреспондент: Виктор Ющенко отправляется в швейцарскую клинику "Рудольф имерхауз". Врачи клиники заявляют в крови кандидата в президенты обнаружен диоксин в огромных дозах. Два тура выборов и одно переголосование и Виктор Ющенко становится президентом. Делом об отравлении занимается Генпрокуратура, главный подозреваемый -бывший зам главы СБУ Владимир Сацюк. Именно он организовал ужин, на котором по версии следствия, в пищу Президента был подмешан диоксин. Стремительный удар по версии отравления Виктора Ющенко нанес его бывший соратник Давид Жвания. Он заявил: у Ющенко пищевое отравление, а заявить об отравлении с политической целью – убрать оппонента, будущего главу государства уговорили в избирательном штабе. В Генпрокуратуру для дачи показанный немедленно была вызвана личный врач дерматолог Виктора Ющенко.

Ольга БОГОМОЛЕЦ, личный врач-дерматолог Виктора Ющенко: "Всі клінічні признаки, які були у Віктора Андрійовича, вони не могли виникнути внаслідок харчового отруєння або запалення підшлункової залози".

Инна КРАВЦОВА, корреспондент: Сегодня эту версию подтвердила и международная группа врачей, проводившая лабораторную диагностику состояния Президента Украины. Ее глава, Жан Сора, назвал заявления Давида Жвании спекуляциями, факты наличия в крови Виктора Ющенко высокой концентрации диоксина подтвердили несколько мировых сертифицированных лабораторий.

Жан СОРА, руководитель клиники дерматологии госпиталя Женевы: "Впервые в мире детоксикацыонные системы кожных покровов пациента взяли на себя дополнительную роль по обезвреживанию диоксана".

Инна КРАВЦОВА, корреспондент: Врачи сообщают, по последним исследованием концентрация диоксина в крови уменьшается, девяносто процентов вещества уже выведены из организма украинского Президента».

«Боротьба Генпрокурора Медведька з українським паспортом кума Президента Давида Жванії виходить на вищий рівень.

(Перший національний, "Новини", 11.06.2008)

Іванна НАЙДА, ведуча: боротьба Генпрокурора Медведька з українським паспортом кума Президента Давида Жванії виходить на вищий рівень. Сьогодні у суді представник Генпрокурора повідомив: відкликає свою заяву, в якій доводив, що українське громадянство 9 років тому Жванія отримав незаконно. Але представники останнього раділи недовго. З'ясувалося тепер його громадянство Генпрокурор оскаржуватиме в суді вищої інстанції. Тож Жванія, який під час Помаранчевої революції був одним із керівників штабу Ющенка, а після її перемоги керував МНС, головні баталії за паспорт з тризубом попереду.

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Жванія мав форму допуску номер один до державної таємниці, це найвища форма допуску коли він був міністром з надзвичайних ситуацій. І служба безпеки згідно із закону "про Державну таємницю" повинна перевірити його до десятого коліна, встановити, чи він громадянин України, чи він законно поселився на території України"».

«Віктор Ющенко таки був отруєний діоксаном, на цьому наполягає міжнародна група лікарів, і зокрема директор клініки дерматології Женевського університету Жан Сора

(Перший національний, "Новини", 11.06.2008)

Наталя МОСЕЙЧУК, ведуча: Віктор Ющенко таки був отруєний діоксаном, на цьому наполягає міжнародна група лікарів, і зокрема директор клініки дерматології Женевського університету Жан Сора. Вони констатують великі поступи у справі лікування знаменитого пацієнта, бо ж 90 відсотків діоксину з організму виведено новітніми методами молекулярної медицини. Про те як лікували українського Президента напевно напишуть книгу, зараз лише при відкривають завісу таємничості.

Ярослава ШУМИК, кореспондент: "Президент жодної з країн не здавав стільки крові, скільки Віктор Ющенко для нашої лабораторії", жартував сьогодні на прес-конференції у Женеві професор Жан Сора. Вийти до преси і розкрити таємницю лікування Президента, його змусило особисте прохання пацієнта. Хоча, навіть під тиском політичної ситуації, медикам було у доброму гуморі.

Жан СОРА, лікар: "Тут немає макіяжу, погляньте, шкіра на тілі зовсім чиста. Раніше вона була вся пошкоджена".

Ярослава ШУМИК, кореспондент: Жан Сора не приховує радості від результатів своєї роботи. Каже, коли вперше побачив Віктора Ющенка у своєму кабінеті у січні 2005-го, міг тільки мріяти про оздоровлення, яке сьогодні вже факт.

Жан СОРА, лікар: "Зараз він вже натренований бути Президентом України".

Ярослава ШУМИК, кореспондент: Востаннє, глава нашої держави, який, до речі, лікується у женевській клініці інкогніто, був тут кілька місяців тому. Впродовж чотирьох років Віктор Ющенка лікували саме в цьому госпіталі, і ось у такій операційній панові Президенту зробили понад 10 операцій. Для того щоб максимально відновити обличчя, лікарям ще необхідний час. Головне, вони впевнені у результаті.

Ростислав ВАЛІХОВСЬКИЙ, особистий лікар Президента: "Страшно лікувати Президента, але я розумію, що з Божою допомогою все можна зробити для такої благородної і порядної людини".

Ярослава ШУМИК, кореспондент: Про те, як виліковували Президента, Жан Сора обов'язково напише книжку. Щоправда, згодом, адже розкривати всі таємниці свого пацієнта, поки що він не вправі».

«У Давида Жванії, колишнього соратника Ющенка, поки що не забирають українського паспорта

(Новий канал, "Репортер", 12.06.2008)

Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: У Давида Жванії, колишнього соратника Ющенка, поки що не забирають українського паспорта. Генпрокуратура відкликала свою заяву про перегляд рішення Радянського райсуду Києва 99-го року, яке підтверджувало громадянство Жванії. Підставою стало "неправильне юридичне оформлення заяви". Тож, Святошинський суд вирішив її не розглядати. Сам Жванія на суд не прийшов. Його адвокат, Геннадій Москаль сказав журналістам, що справа на цьому не припиняється, Генпрокуратура перепише заяву і спробує скасувати громадянство вдруге. Представниця прокуратури від коментарів відмовилася.

Геннадій МОСКАЛЬ, адвокат Давида Жванія: "Суд ставна сторону Генеральної прокуратури, і задовольнив їхнє клопотання щодо не розглядую можливо вони під другим соусом можуть подати, але це вже буде на стільки, вижене нерозуміння в суспільстві, а це буде абсолютно видно що воно політично замовне".

«Заяву Давида Жванії про те, що Президента Ющенка не труїли, спростувала міжнародна група медиків, які лікували Ющенка у 2004 році

(Новий канал, "Репортер", 12.06.2008)

Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: Заяву Давида Жванії про те, що президента Ющенка не труїли, спростувала міжнародна група медиків, які лікували Ющенка у 2004 році. Керівник Клініки дерматології університетського шпиталю Женеви Жан Сора наголосив: обстежували Ющенка лікарі з Франції, Японії, Швейцарії, а аналізи проводилися у різних належних лабораторіях. Усі вони підтвердили високу концентрацію діоксану в організмі Ющенка. Такі ж висновки наводили і вітчизняні лікарі».

До речі, ще одна не надто приємна для Президента інформація прозвучала у програмі «Вікна» на каналі СТБ та у вечірньому випуску «ТСН» на «1+1». На думку соціологів центру Разумкова, уперше рейтинг Віктора Ющенка зрівнявся з рівнем його попередника – Леоніда Кучми, причому саме в останні роки президентства останнього, коли його важко було назвати популярним.

«Не тим шляхом крокуємо, панове. Це з'ясували соціологи
(СТБ, "Вікна-новини", 12.06.2008)

Сергій ПОПОВ, ведучий: Не тим шляхом крокуємо, панове. Це з'ясували соціологи. За їхніми даними, так вважають 64 відсотки співгромадян. Таким чином рівень песимізму досяг історичного максимуму з квітня 2004 року. Уперше ж рейтинг Ющенка зрівнявся з рівнем довіри Кучмі в останні роки його президентства. Тільки сім із кожних ста українців безапеляційно підтримують діючого голову держави. І майже порівну людей, що підтримують окремі кроки голови держави та тих, що категорично проти них».

«Хто кращий президент – Ющенко чи Кучма?
(СТБ, "Вікна-новини", 12.06.2008)

Сергій ПОПОВ, ведучий: Хто кращий президент – Ющенко чи Кучма? Таким було ще одне запитання до респондентів. Переміг Кучма. Чверть опитаних вважають його ліпшим за Ющенка. І лише п'ята частина громадян, обираючи між Кучмою і Ющенком, висловились на користь останнього. А от, якщо вірити соціологам, різниця рейтингів діючого та опозиційного прем'єрів майже непомітна. Повністю підтримують Тимошенко 16,1% опитаних, а Януковича – 15,9. Щодо підтримки окремих дій, то тут ситуація на користь Януковича, щоправда його домінування теж вельми символічне».

«Знизилася довіра українців до влади

(1+1, "ТСН", 12.06.2008)

Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Знизилася довіра українців до влади. Майже половина громадян не підтримують діяльність Президента, парламенту та уряду. Центр ім. Розумкова провів опитування і з'ясував: гарантом не задоволені 43% респондентів, схвалюють діяльність Президента тільки трохи більше 6%. На стільки низький рейтинг довіри був лише у Леоніда Кучми на прикінці його президентського строку. До того ж, п'ята частина респондентів вважає: попередник Ющенка краще справлявся з обов'язками очільника держави. Дії Верховної Ради цілком підтримує тільки кожен другий українець. Не подобається парламент майже 43%. Уряд. Повністю підтримують і симпатизують діям уряду 7.1%. Незадоволені діяльністю Кабміну 40,7%».

Нарешті, вельми показовими були публічні прояви двох важливих фігурантів парламентського процесу. Передусім, голова Верховної Ради під час візиту в Грецію, очевидно, до певної міри несподівано для президентського Секретаріату, креатурою якого він зажди вважався, досить чітко артикулював власну позицію щодо проблем демкоаліції, які виникли після виходу з її складу двох депутатів. Після цієї заяви стало очевидно, що в ініціаторів плану переформатування правлячої коаліції виникли серйозні проблеми. В резонанс заяві спікера прозвучала й оцінювання ситуації прем’єр-міністром.

Утім, про те, що будь-яке переформатування суперечить планам та амбіціям самого Арсенія Яценюка, можна було здогадатися ще на попередньому тижні, звернувши увагу на окремі його меседжі в ефірі програми «Я так думаю» на «1+1» (повний текст тут).

«Розвалу коаліції не буде, заспокоїв спікер Арсеній Яценюк, в Афінах
(Новий канал, "Репортер",09.06.2008)

Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Розвалу коаліції не буде, заспокоїв спікер Арсеній Яценюк, в Афінах. За законом лише він, Голова Верховної Ради, може оголосити про її розпуск, а він цього не зробить, бо не має на те юридичних підстав. Вихід же двох депутатів із демкоаліцїі може вплинути лише на результати голосування. Утім, події усередині коаліції спікера неабияк бентежать, тому завтра він спробує зустрітися із Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко. Яценюк сподівається, що після їхнього побачення вже наступного тижня Парламент повноцінно запрацює».

«Демократична коаліція існує, адже вихід із неї має ухвалювати одна або друга фракції більшістю голосів

(НТН, "Вчасно", 11.06.2008)

Наталія МАСЛОВА, ведуча: Демократична коаліція існує, адже вихід із неї має ухвалювати одна або друга фракції більшістю голосів, заявила сьогодні Юлія Тимошенко. Прем'єр-міністр наголосила, на підставі Конституції та тимчасового регламенту, коаліція і далі працює у повному складі, а написані двома парламентарями заяви про вихід з більшості назвала "провокацією".

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ті бумажки, які написали ці два дивних депутата, є з юридичною точки зору "нічтожними" і вони не будуть враховані при будь-яких діях правового характеру. Коаліція формується не окремими народними депутатами, а коаліція формується фракціями. На сьогоднішній день, в коаліції демократичних сил 228 народних депутатів".

Наталія МАСЛОВА, ведуча: Тим часом депутат нунсівцеь Іван Плющ вкотре заявив, що поповнювати коаліцію наміру не має. Він наголосив, що одразу говорив про суть цієї більшості, про її потенційні можливості і не помилився. Нагадаємо, Плющ ще на початку роботи цього скликання відмовився писати заяву про вступ до коаліції, хоча весь цей час залишався у складі однієї з її фракцій».

«Гість програми – Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України

("1+1", "Я так думаю", 09.06.2008)

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Противник повернення до мажоритарної системи і противник повернення до змішаної системи, тому що вважаю, це декілька кроків назад. Так, перехід до політичної конструкції складний, тому що це займає час і це – знаєте, що дуже важливо – вимагає? Це вимагає розумних політиків. Що стосується мажоритарної системи, давайте згадаємо, що відбувалося. Ну, якийсь дядько вибирався по тому чи іншому округу, в якому легко вибратись, в якому в силу різних виборчих технологій він отримував підтримку. Потім вони всі збиралися в український парламент і, вибачте, на якій вулиці дали команду, в таку групу вони і збиралися. Тому я категоричний противник повернення до мажоритарної системи. Тепер щодо пропорційної системи. Вона сьогодні недосконала тільки в одному елементі. Ми вибираємо тільки номер один в списку, не дивлячись взагалі, хто внизу в цьому списку. І тільки в парламенті ми вже побачили, хто реально представлений в списку. Тому повернення, а точніше запровадження моделі відкритих списків, щоби люди розуміли, за кого вони голосують, окрім харизматичного політика і за тих людей, які в списку – це ключове, що треба зробити в зміні виборчої системи".

Олександр МАРТИНЕНКО: "Цей законопроект був, його ще в минулому парламенті був внесений законопроект".

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Зараз йде дискусія з приводу виборчої системи, в тому числі і ця тема піднімалась в рамках змін до Конституції. Але якщо ми дійдемо до цього законодавства, то обов'язково змінимо пропорційну систему з відкритими списками".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Віталій Портников. Прошу.

Віталій ПОРТНИКОВ, оглядач радіо "Свобода": "Ви сказали, Арсеній Петрович, про харизматичних політиків і про те, що вони створюють неідеологічні партії. Я просто подумав: може, ви себе не вважаєте вже харизматичним політиком? Було б непогано, щоб з'являлись люди, які не вважають себе харизматичними політиками, а думають про якісь ідеологічні партії. Якщо ви дійсно так до себе ставитеся – реалістично я маю на увазі, то, може, ви могли б сказати, яку б тоді ідеологічну партію ви б створили?".

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Богу дякувати, я поки що не член жодної партії. І було би недоцільно сьогодні голові Верховної Ради створювати будь-яку партії чи вступати в неї. Тому що дуже важко утримати баланс в Верховній Раді. І відверто кажучи, це певна козирна карта в руках, коли голова парламенту не обтяжений політичними зобов'язаннями тієї чи іншої саме політичної партії, а не сили і виборчого блоку, по якому я йшов. Так що, на даному етапі задля того, щоби цей парламент хоча би в якійсь формі працював і задля того, щоб утримувати баланс, доцільно мати безпартійного голову Верховної Ради. Але час іде. І я буду абсолютно відверто говорити. Моя позиція полягає в наступному: я ні до кого не збираюсь приєднуватись, особисто ні до кого приєднуватись не збираюсь і не буду. Якщо це буде якийсь політичний проект, то це буде політичний проект з однодумцями, то це буде політичний проект з тими людьми, які дійсно привнести… готові привнести реформи. Я проти того, щоб політичний проект був закритим акціонерним товариством, коли, знаєте, зібрались, поділили, визначили і от ти будеш начальником. Ні. Політичний проект повинен містити в собі здорову конкуренцію, коли в конкурентній боротьбі внутрішній, здоровій люди змагаються – хто номер один, хто номер два, хто номер три, і вони діють однією командою".

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ: "Але це будуть нові люди, яких зараз ніхто не знає. Багато хто сприймав вас на початку вашої політичної кар'єри, і зараз багато хто продовжує сприймати, як представника такої нової еліти. Чи не вважаєте ви, що для вас це був фальстарт, тому що ви фактично влилися в стару еліту? Якщо ні, то коли ви або представник вашого покоління будете балотуватися на посаду Президента? Коли суспільство до цього дозріє?

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Ну, по-перше, я навряд чи влився в стару еліту, тому що стара еліта пройшла такі трансформації, що вже незрозуміло – де стара, де нова еліта. Тому якщо дозволите, то треба піти шляхом виокремлення. Політика – дуже складна і дуже брудна справа. Тому як ти тільки кудись віллєшся, то будеш весь зверху донизу саме цим і облитий. Якщо я відчую, що переходиться певна межа – не межа компромісу, компроміс завжди треба знаходити, але коли це вже буде подібне на зраду, вибачте, я з цими людьми нічого не буду мати спільного".

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ: "Але все ж таки питання було моє: коли ви або представник вашого покоління будуть готові в цьому суспільстві балотуватися на посаду Президента? На цих виборах, на наступних, через 10 років? Коли ця зміна станеться?

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Як тільки суспільство підтримає – зразу ви це побачите".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Давайте все ж таки дещо уточнимо. От ви говорили якраз сьогодні на форумі про 2014 рік. Ви для себе в цьому році бачите місце реально в політиці? Ви належите до тих прагматичних і тих, хто вміє пристосовуватися до обставин, очевидно, за вашої трактовки, має шанси стати новим.

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Ну, видається так, що людина, яка пристосовується до обставин – це неправильна людина. Я побачив це в інтернеті, там неправильно переклали".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Перекладіть правильно.

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Мова йде виключно про людину, яка готова в тому числі сама змінити ці обставини. Оці люди мають право на майбутнє. А пристосуванці – ну, вибачте, їх в шию треба гнать, тих, які пристосовуються до обставин. Що стосується – чому 2014 рік. Ну, складно. Треба рік за роком пройти, пройти цю трансформацію, тому що еліти не так швидко міняються. Обов'язково вони зміняться і частині української політичної еліти треба зрозуміти, що є час збирати камні, є час розкидати. Вже прийшов час збирати. Дуже багатьом, до речі. Те, що стосується нової хвилі – вона відбудеться. Але давайте зачекаємо, щоб не робити холостих пострілів".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: І для того, щоб просто поставити крапку в цій партійній вашій особистій історії. Було багато повідомлень щодо "Єдиного центру". З одного боку, кажуть, що ви не приєднуєтесь, сьогодні пан Тополов говорив, що можливо. Мені хотілося б, щоб ви чітко всій країні сказали: ви будете співпрацювати з "Єдиним центром" чи ні? Але після реклами, будь ласка. В ефірі спецвипуск "Я так думаю". В нашій студії – Голова Верховної Ради України. Арсенію Петровичу, ви приєднаєтесь до "Єдиного центру" чи ні?

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Я не збираюсь очолювати ніякий політичний проект на даний момент. А якщо і буду очолювати, то це буде той політичний проект, який буде зроблений за моєї ініціативи".

Арсеній ЯЦЕНЮК: … На превеликий жаль, парламент завжди був обслуговуючою гілкою влади, а не єдиною законодавчою гілкою влади. Коли він був безкоштовним додатком, відверто скажу, до президентської гілки влади. Було ж так? Було. Коли фактично парламент використовувався тільки для того, щоб зробити ту чи іншу політичну інтригу і провести те чи інше рішення, яке вже було заготовлене за стінами парламенту. Зараз пішов процес певних змін. Зміни складні в силу одного: сьогодні що опозиція, що коаліція дуже і дуже слабкі. І на цій слабкості іде і слабкість парламентаризму як такого. Щодо конструктивних рішень, то ви дуже вірно зазначили, що прийняття Конституції сьогодні в стінах українського парламент неможливе. І Конституцію будуть використовувати як інструмент політичної боротьби і реклами в першу чергу для того, щоби отримати ту чи іншу підтримку на виборах. Коли відбудуться зміни? Зміни відбудуться тільки в одному випадку: іще раз повертаємося до формування реальних політичних партій, які мають підтримку не наверху, які не зверху сформовані, а політичні партії, які мають знизу підтримку від людей, реальних і справжніх членів політичних партій, які поділяють ідеологію тієї чи іншої політичної сили. От тоді парламент вже як наслідок формування політичної складової дійсно отримає чільне місце".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Арсенію Петровичу, от ви заговорили про план дій "Україна-2008", який ви запропонували, і було відчуття, що з'явився привид нового універсалу. Як ви вважаєте, ми отримаємо те саме? Вже домовлялися колись, підписували. Ну, не всі – майже всі. Ніхто потім не дотримувався.

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Якщо тільки з'являються привид, пані Анно, треба зразу хреститись. Вони зразу щезають, ці привиди і їх немає. Саме задля цього…".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Ви вірите, що це буде ефективний документ?

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Дуже. Я вам скажу, чому. Дозволите? Коротко".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Будь ласка.

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Якщо підемо тільки шляхом декларацій і універсалу – ні до чого не дійдем. Саме для цього пропонується фактично вперше відійти від політичної декларації, а зробити те, що намагаються вже вкотре зробити відповідно до Конституції України. На 3 сторіночки фактичні засади внутрішньої і зовнішньої політики, як колись зробив Бальцерович у Польщі. Тобто це те, що треба зробити, а не те, що треба задекларувати, а потім про це забути. Якщо це приймається у формі відповідного закону, схвалюється парламентом, підписується Президентом, і цих 3 сторінки, в тому числі і шокової терапії, яка необхідна, виконуються, то це єдино вірний вихід. Тому що універсали і декларації – це все вже, знаєте, в минулому".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Будь ласка, Микола Княжицький.

Олександр МАРТИНЕНКО: "Да. І друге запитання. Знаєте, воно стосується просто роботи Верховної Ради. От ви, коли блокується трибуна, сказали, що в цій ситуації працювати практично не можна, коли одна фракція блокує і щоб не загострювати ситуацію, відкладається засідання, всі йдуть в кабінети. Але знаєте, от я згадую минулий парламент. Якби так тоді вчинив тодішній Голова Верховної Ради, то багато законів по СОТ би і не прийняли. Пам'ятаєте, як їх приймали? З мегафонами комуністів і так далі, і тому подібне, там, з водою, яка виливалася на голову, а вони все голосували і голосували як підірвані. Так, можливо, все ж таки інколи так і зробити?".

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Є одна невелика проблема – комуністів було 25, а регіоналів 200".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: Ну, і все ж таки в коаліції 226 "штиків".

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Це питання єдності коаліції".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча: 227.

Віталій ПОРТНИКОВ: "1 вересня їх вже не буде".

Арсеній ЯЦЕНЮК: "Є одна проблема, яка стосується в тому числі і єдності, і самої потужності коаліції, адже ви розумієте, що процеси, які проходять в парламенті, мають як слабкість опозиції, так і слабкість коаліції. Щодо можливості розгляду законопроектів під час блокування, то це можна зробити. Ви знаєте, мені навіть пропонували йти в Український дім, пропонували проводити засідання з кабінету, щоб Яценюка виводили на монітори. Ну, я тоді сказав: давайте я тоді Копперфільда запрошу. Я буду літать там десь під люстрою. Ну, чого вже? Вже якщо розрушаємо парламент, вже давайте розрушати його креативно. Тому не можна ж це перетворювати в постійне шоу. Я пригадую, комуністи тоді… до речі, я тоді був міністром економіки України, коли блокували. Ну, це було один чи два рази, і то таке, знаєте, було блокування. Вони так хотіли блокувати, як я хочу другий раз женитися. Десь приблизно так. Тому мені видається, що у нас зараз зовсім інші обставини, абсолютно інша конструкція, інша поляризація парламенту – рівно 50 на 50 фактично. І один раз можна протягнути рішення. А що робити на наступний день?".

Анна БЕЗУЛИК, ведуча. … Скажіть, будь ласка, як ви оцінюєте, наскільки ефективно оцінюєте співпрацю парламенту і Кабміну, ну, принаймні коаліції і Кабміну? Чи дійсно ви згодні з Прем'єром, що треба спочатку голосувати програму приватизації, а потім зміни до бюджету? Чи погоджуєтесь ви з цими міркуваннями? І чи, наприклад, поділяєте ви думку віце-прем'єра Івана Васюника, який сказав, що Прем'єром демкоаліції може бути лише Юлія Тимошенко з усіма її плюсами і мінусами? Будь ласка.

Арсеній ЯЦЕНЮК: "З Прем'єром я погоджуюсь завжди. Але у парламенту є своя позиція і у голови парламенту також. Що стосується роботи з Кабінетом міністрів. Скажу відверто, що інколи буває так, що от є, от "горить", вже треба приймати законопроект. І я умовляю депутатів, як було, до речі, по законопроекту так званому 24-81, це коли Конституційний суд прийняв рішення і фактично обнулив дохідну частину державного бюджету. Взяв відповідальність, ми проголосували його в двох читаннях, не дивлячись на певний супротив опозиції. І таким чином ми пішли не тільки назустріч уряду. Тому що це не уряд Тимошенко. Я хотів би чітко підкреслити: у нас в Конституції ніде не написано, що це особистий уряд. Як не був уряд Януковича. Це називається "уряд України". Тому говорити сьогодні про те, що комусь там подобається Тимошенко чи не подобається. Так почекайте, справа йде про державні речі, справа йде про в цілому країну і про державу, про її стабільність. Так що, це не іти назустріч персоналії, а це співпрацювати на рівні інституцій. Так що ми крок за кроком намагаємося. От ті системні законопроекти, які необхідно зразу розглядати, ну, в гарячому режимі інколи з певними відхиленнями від процедур голосуємо. Але не без проблем, як завжди"».

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин також вирішив вийти в телеефір у повноцінному форматі. Цілком логічна реакція для власника парламентської «акції», яка в залежності від обставин періодично перетворюється на «золоту». Власне зміст усіх висловлювань Литвина не був оригінальним. Як завжди, він намагався зберегти так би мовити «народницьку» риторику, водночас подаючи сигнали про потенційну можливість домовитись усім ключовим політичним силам. Як це вже бувало, черговий етап парламентської кризи породжує у Литвина та його соратників чергові сподівання та розрахунки . Тим часом – «Сьогодні життєві сили народу виснажені до межі. Жирують лише олігархи, яких сьогодні обслуговує влада».

«Гість програми - Володимир Литвин, лідер Блоку Литвина
(Перший національний, "Точка зору", 13.06.2008)

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Вітаю. В ефірі програма "Точка зору". Мене звати Юрій Громницький. Підсумки політичного тижня ми спробуємо підвести з Володимиром Литвином, лідером однойменного Блоку Володимира Литвина. Вітаю вас, пане Литвин, на нашій програмі.

Володимир ЛИТВИН, Блок Литвина: "Доброго здоров'я".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Ми будемо говорити не тільки про підсумки, але й очевидно про прогнози роботи Верховної Ради на наступний тиждень. Пленарний тиждень розпочнеться наступного вівторка. Що можна сказати зараз про поточний момент в українській політиці, зокрема в Раді?

Володимир ЛИТВИН: "Він невиразний. Невизначеність, стомленість людей абсолютно. Іде боротьба щодо процедурних питань, точніше дискусії точаться довкола того, є чи нема коаліції. Людей це мало цікавить, оскільки вони переймаються тим, є чи немає життя, точніше кажучи, коли буде це життя. І я переконаний, що говорити про наявність чи відсутність коаліції не варто. Треба говорити про те, чи здатна Верховна Рада, чи здатна загалом влада діяти адекватно".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Пане Литвину, ну, ви кажете, що людей не цікавить Верховна Рада. Мені здається, що цікавить, оскільки в Раді приймаються важливі для людей закони. Чи будуть прийматися закони? Оскільки один з політологів сказав, що існує чи не існує коаліція, покаже голосування у Верховній Раді за ті чи інші законопроекти.

Володимир ЛИТВИН: "Я підтримав би таку точку зору. І сказати про те, що не варто говорити про наявність чи відсутність, де-факто чи де-юре, існування чи не існування коаліції, а говорити про те, наскільки спроможні сьогодні люди, які взяли на себе відповідальність, які взяли на себе відповідні посади діяти адекватно розумні рішення завжди знайдуть підтримку".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Але дивіться, ви говорите про відповідальність людей, які там мають певні посади. Але зараз демократична коаліція, як вона себе називає, має 225 голосів. Тобто не вистачає одного голосу, принаймні, для того, щоб затверджувати законопроекти. Як будуть на ваш погляд розгортатись події?

Володимир ЛИТВИН: "Від поганого до гіршого. Це цілком очевидно. Треба розуміти, або люди, які взялися нести відповідальність, і взяли на себе відповідні повноваження, або вони їх підтверджують, або тоді вони повинні заявити, що вони неспроможні далі працювати. І я переконаний, що тоді треба провести відповідний діалог і чітко визначити, що робити, і це головне. І на цих завданнях треба зосередити увагу і кадрові можливості, які повинні бути розширені з залученням людей, які знають, що і як потрібно робити".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: А залучення людей, які знають, що і як потрібно робити, у вас великий досвід особисто і у багатьох політиків з Блоку Литвина, один з представників блоку НУНС, який вже тут сидів на вашому місці, казав, що, очевидно, Блок Литвина вже мав би зайняти державницьку якусь позицію і приєднатися у голосуванні до демократичної коаліції. Чи можливий такий варіант?

Володимир ЛИТВИН: "Ну, я думаю, що цей колега, який виступав, повинен сам спочатку виступати з державницьких позицій, бо вони поділили країну, позабирали всі посади. Немає жодного впливу на розвиток подій. А тепер кажуть: ви до нас приєднайтеся і голосуйте. То треба спочатку, мабуть, хоча б розумні рішення вносити. Я переконаний, що треба було підтримати нас, коли ми вносили на розгляд закони про заробітну плату. Я переконаний, що боротися сьогодні з інфляцією можна лише одним - підвищуючи пенсії і підвищуючи заробітну плату. Ми внесли два відповідних законопроекти, що, на превеликий жаль, коаліція нас абсолютно не підтримала, і зрозуміло, чому. Бо ці законопроекти зобов'язують українських багатіїв платити людям пристойну заробітну плату. Ви знаєте, що останні підрахунки показали, що українські мільярдери – це 50 людей мають статки 112 мільярдів..."

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Доларів?

Володимир ЛИТВИН: "...доларів. це два річних бюджети України".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Ми зрозуміли.

Володимир ЛИТВИН: "При цьому ці люди присутні у цих фракціях, в тому числі у фракції, яка не при владі. Я маю на увазі Партію регіонів".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Коли я говорив про одного з ваших колег, це був пан Стретович з блоку НУНС, і він, до речі, якщо тривають якісь переговори, ми обговорювали можливість розширення коаліції, от. Ну, і він говорив про те, що відбуваються зараз якісь певні переговори на рівні політичних сил. Ви можете підтвердити або спростувати?

Володимир ЛИТВИН: "Я можу сказати лише одне, що відбуваються не переговори, а відбуваються тільки намагання продемонструвати змови, як ведуться переговори. Підходить до депутата і каже: ми тобі дамо посаду ту, яка у нас залишилася, а ти входь до нас і голосуй за нас. До речі, саме через це Президент у свій час розпустив Верховну Раду України, коли сказав, що спотворюються вибори людей. Так от, ті люди, які кричали про спотворення вибору людей, сьогодні діють цими ж негідними методами. Але хочу сказати, що нічого у них з цього не вийде".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: З вами... Тобто ви говорите, що відбуваються якісь контакти з окремими депутатами.

Володимир ЛИТВИН: "Так".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: З вами як з лідером фракції переговори не відбуваються?

Володимир ЛИТВИН: "Бо. Ви розумієте, які ведуться переговори? От давайте ми вам пару посад дамо і поділимо знову в черговий раз країну і будемо далі правити. Я кажу: ні, треба починати з іншого. Треба сказати якісь одні проблеми, хто несе відповідальність за те, що Україна перебуває у такому стані, що потрібно робити. Я вважаю, що тоді треба серед невідкладних завдань визначити, скажімо, проблему охорони здоров'я. Сьогодні проблема збереження українського народу – це проблема повинна виглядати як національна ідея. Окрім того, треба розв'язувати інші проблеми, про які я неодноразово вже говорив. А після того сказати, хто може забезпечити розв'язання цих завдань".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Пане Литвин, ну. З огляду на те, що ви говорите, я можу передбачити, що, можливо, Блок Литвина не буде голосувати у союзі з демократичною коаліцією. Це означає, можливо, що де-факто коаліція все ж таки не буде. Який буде шлях розвитку подій, на ваш погляд? Буде пере форматування, нові вибори, відставка уряду, новий Прем'єр і так далі? Дуже багато аспектів тут є.

Володимир ЛИТВИН: "Я переконаний, що має бути розширена відповідальність і можливості реалізувати цю відповідальність..."

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Розширена відповідальність – це розширена коаліція?

Володимир ЛИТВИН: "...у Верховній Раді України. Так. Оскільки, треба сказати сьогодні, що той експеримент, який ми отримали у вигляді того, що вся влада належить "помаранчевій" команді. Цей експеримент був історичною випадковістю, і вони не спромоглися реалізувати довіру людей, не змогли продемонструвати ефективну роботу і головним чином через те. Що вони не можуть між собою поділити владу. Якщо вони між собою не можуть поділити владу, скажіть, будь ласка, чому сьогодні брати участь у цьому безладі? Абсолютно я бачу, це перспективна затія".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Ну. Представники БЮТ постійно повторюють, що вони не погоджуються на "широку" коаліцію з тією ж таки Партією регіонів. А для того, щоб створити, наприклад, широку коаліцію з Партією регіонів, наприклад, Блоком Литвина і НУНС, там не вистачає також голосів. Тобто, я так розумію, що ми впевнено рухаємося до такого підвішеного стану у Верховній Раді і, можливо, нових дострокових виборів восени.

Володимир ЛИТВИН: "Я повинен сказати, по-перше, лише 20% рішень, які прийняла Верховна Рада, були прийняті власне коаліцією. Всі інші 80% рішень приймалися депутатами, які не входять у коаліцію. Левова частка таких рішень була прийнята через те, що ми брали участь у голосуванні. Там, де йдеться про інтереси країни, ми не дивимося на те, чи це коаліція, чи не коаліція. Ми діємо в інтересах країни, підтримуємо прийняття рішень. А рішення, які мають лобістський характер, якими намагаються пристосувати країну до умов, що погіршуються, ми на прийняття таких рішень ніколи не підемо. Ми про це публічно говоримо. Я вважаю, що це правильна державна позиція. Вона в інтересах людей. Ми ніколи не будемо приймати рішення, які погіршують соціальне самопочуття людей".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Ми зрозуміли, ми зрозуміли позицію Блока Литвина. Але я хотів би все ж таки почути якийсь ваш... аналітичну вашу думку з приводу загалом ситуації у Верховній Раді, вас як відомого і досвідченого політика. Чи будуть, на ваш погляд, дострокові вибори, наприклад у жовтні, коли Президент матиме уже можливість скликати нові вибори?

Володимир ЛИТВИН: "Я думаю, що в жовтні, коли допустити такий розвиток подій, то не Президент уже буде визначати, розпускати Верховну Раду чи ні, оскільки розвиток подій вже буде розвиватися незалежно від волі політиків, незалежно навіть від волі Президента України, як це не прикро констатувати. Тому, я переконаний, що зараз треба провести серйозну розмову чи-то на спеціальному засіданні Верховної Ради, чи-то на розширеному засіданні Ради національної безпеки і оборони, і сказати, у якому стані перебуває країна, сказати правду. А не говорити, скажімо, такі міфічні цифри, що ми зберемо 60 мільйонів тонн зерна і все у нас буде добре. Потім чітко визначити, що робити у першу чергу. І я пропонував очі підходи. А після того сказати, хто буде робити це. І саме така підтримка реалізації цих завдань дозволить говорити, що у нас є консолідована відповідальність в країні. Я за те, щоб у нас спочатку говорити, що потрібно зробити, хто це буде робити, а потім вже говорити, власне, про коаліцію. А не навпаки, намагатися поділити в черговий раз портфелі, які залишилися, щоб була оця група в 226 у Верховній Раді України, яка буде і далі робити все, щоб задовольнити апетити кадрові своїх прихильників".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Відомий представник блоку НУНС, то у минулому відомий міністр оборони Анатолій Гриценко, от цими днями висловив таку пропозицію: для того, щоб стабілізувати ситуацію у країні, треба, щоб три основних претенденти на президентських наступних перегонах, тобто пан Ющенко, пані Тимошенко і пан Янукович відмовилися від своїх президентських амбіцій і після цього, можливо, ситуація в країні стабілізується.

Володимир ЛИТВИН: "Я виходжу з того, що треба давати рекомендації, які, принаймні, мають під собою реальну основу і яків, принаймні, хоч об'єктивно зможуть бути реалізовані. Це із області великої фантастики і тому нема чого коментувати. Оскільки вже зрозуміла відповідь, які з цього приводу висловили представники оцієї трійки".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Я зрозумів. Давайте тепер перейдемо до долі уряду Юлії Тимошенко, оскільки сьогодні Борис Тарасюк, представник блоку "Наша Україна – Народна самооборона" не виключив теоретичну можливість відставки уряду, якщо частина депутатів блоку НУНС проголосують за це. Наскільки вірогідною є така можливість як частина такого загального процесу по пере форматуванню коаліції?

Володимир ЛИТВИН: "Я не є прихильником того, щоб говорити сьогодні про відставку уряду Тимошенко, тим більше, його здійснити. Очевидно, треба, щоб уряд до останку продемонстрував, на що він спроможний для того, щоб будь-які рішення, які будуть прийматись у Верховній Раді. Чи-то підтримка Верховною Радою діяльності уряду, подовження кредиту довіри, чи-то постановка питання про недовіру уряду, щоб вони лягали на суспільний ґрунт, на ґрунт суспільних настроїв. А приймати якісь рішення, користуючись політичним моментом, я думаю, це те рішення, від якого суспільство і власне політики не виграють".

Юрій ГРОМНИЦЬКИЙ, ведучий: Країна зараз очікує, якщо продовжити розмову про уряд, змін до державного бюджету, на початок нового бюджетного процесу на наступний рік. Це конкретні гроші, які стосуються усіх українців, там і соціальні виплати, і так далі. Як будуть розвиватися в цьому напрямку події? Чи буде Блок Литвина підтримувати ті законопроекти, ті зміни до бюджету, які запропонує уряд пані Тимошенко?

Володимир ЛИТВИН: "Абсолютно можу сказати, що не буде. Чому? Тому що уряд прийняв і Верховна Рада в особі коаліції підтримала внесення змін до деяких законів, якими фактично зупинена дія 101 соціального закону. Знову ж таки, коли я говорю про те, що країну пристосовують, людей пристосовують до ситуації, яка склалася, то сьогодні спочатку прийняли рішення, яким урізали всі соціальні пільги і виплати, зараз внесуть зміни до бюджету, знову ж так виходячи з тих можливостей, які є, і скажуть: приймайте цей бюджет. А люди потім будуть ходити і питати: чому немає виплат "дітям війни", інвалідам, "чорнобильцям" і таке інше. Хай спочатку публічно скажуть, чому вони забрали у людей ті соціальні гарантії, які були передбачені відповідним законом. А тепер хочуть ще й внести зміни у бюджет і жити, виходячи з того, що є, а не думати про те, як жити на виріст і як виконати ті зобов'язання, які є перед людьми. Сьогодні життєві сили народу виснажені до межі. Жирують лише олігархи, яких сьогодні обслуговує влада"».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13686
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду