Війна і мир «священних корів»

10 Липня 2008
22658

Війна і мир «священних корів»

22658
Президент і прем’єр намагаються заполонити собою весь політичний телеефір, використовуючи для цього будь-який привід. У Тимошенко виходили тактично вдаліші кроки, але успіх у Європі раптово було підважено неприємним інцидентом із її дочкою та зятем в Одесі. Президент позиціювався як політик, що працює на перспективу, хоч сама його президентська перспектива через непевну ситуацію в країні виглядала не менш примарливою, аніж членство України в НАТО. Від «бодання» обох політиків вигравав хто завгодно, крім них самих. Такий підсумок огляду політтехнологій у медіа за 16 – 22 червня 2008 року.
Війна і мир «священних корів»

Така-сяка реабілітація

Після невдалого Бухарестського саміту та «холодного душу» на неформальному саміті СНД в Петербурзі Віктор Ющенко вирішив витиснути максимум позитиву з візиту Генсека НАТО Яапа де Хоопа Схеффера до Києва. Попри те, що Генсек із послами країн – членів НАТО приїхали по суті з інспекційною метою (щоби перевірити, як виконується Цільовий план дій «Україна – НАТО» у цьому році та розпитати посадовців, у чому причина постійних політичних конфліктів), основним телеканалам все-таки вдалося переконати глядачів у чомусь зовсім іншому.

Після перегляду випусків новин «1+1», «Інтера», 5-го каналу та СТБ складалося враження, що Генсек приїхав заради спілкування з простими українцями для роз’яснення і спростування поширених негативних «міфів» про Альянс. Президенту потрібно було з вуст Схеффера отримати підтвердження даних раніше меседжів про відсутність загрози для Росії в разі вступу України до НАТО, про відмінність Плану дій щодо членства і власне процедури вступу. І він їх таки почув.

Щоправда, наступного дня Схеффер був менш гнучкий і прямо говорив про відсутність на даний момент гарантії того, що в грудні Україна отримає ПДЧ. Проте Ющенко в цей момент поряд не було і вже ніщо не могло зіпсувати Президенту настрій. Отже, кожен виконав свою роль: Схеффер підтримав репутацію Президента як мудрого політика, який може просувати країну в НАТО, не сварячись із Росією. З іншого боку, Генсек НАТО не сказав нічого такого, що могло би роздратувати Францію і Німеччину, які виступили проти такого кроку.

В цілому можна стверджувати, що цей візит приніс багато користі Ющенку: Секретаріат отримав докази дієвості дипломатії Президента, якому вдалося переконати самого Генсека НАТО поагітувати за НАТО в Україні. Хоча проблему пікетів і протестів Банковій так і не вдалося нейтралізувати, хоча така можливість була.

Окремо у зв’язку з візитом Генсека НАТО варто відзначити маніпуляції ТРК «Україна» та вдалі інформаційні ходи команди Тимошенко.

По-перше, ТРК «Україна» не просто перебільшиламасштаби антинатовських протестів. А знову вдалася до відвертої брехні та пересмикувань у прямому ефірі. Один і той самий інцидент на «Україні» та на «1+1» прокоментували дуже по-різному. У такому ж дезінформаційному руслі прокоментували зустріч Схеффера в Києві й на російському ОРТ. Після порівняння двох сюжетів мало в кого залишаться сумніви щодо прагнення ТРК «Україна» присвоїти собі почесну роль «п’ятої інформаційної колони» Росії в Україні.

У цьому зв’язку варто згадати сюжет на НТН, в якому журналіст все-таки з’ясував, що деякі акції протесту були проплаченими. Тому можна сказати, що якби Банкова справді хотіла зробити темі НАТО гарний піар, могла б і напружитися, щоб дискредитувати безпечних опонентів.

Тимошенко вдалося привернути до себе увагу незвичайним подарунком Генсеку НАТО у вигляді колективної монографії, де мова йшла про вступ України в Альянс вже в 2008 році (глядачі ж тепер думають, що то був ексклюзивний твір Януковича, тоді як лідер регіоналів мав необережність підписати її як співавтор). Родзинка подарунку – наявність прізвища Януковича серед авторів.

Другим важливим моментом стало вкидання Олегом Рибачуком меседжу про залежність євроатлантичної інтеграції України від збереження нинішньої коаліції та нинішнього уряду. Автори не сумніваються в тому, що ця теза буде використана прем’єром у наступній виборчій кампанії для поглинання залишків електорату Ющенка в Західній Україні.

«Керівництво України і НАТО сьогодні розвінчували міфи і легенди про Північноатлантичний Альянс

(ICTV, "Факти", 16.06.2008)

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, керівництво України і НАТО сьогодні розвінчували міфи і легенди про Північноатлантичний Альянс. До Києва приїхав генеральний секретар блоку Яаап де Хооп Схеффер. Це перший візит натовського чиновника після бухарестського саміту альянсу, від якого Київ чекав приєднання до дій щодо членства. Але тоді Україні відмовили і розгляд питання відклали до кращих часів. Сьогодні наступна спроба активізувати контакти і чітко роз'яснити українцям, що ж таке НАТО. Президент Ющенко переконував, що Україна не збирається розташовувати на своїй території якихось військових баз, а генсек НАТО Схеффер назвав міфом заяви про участь українських вояків в операціях блоку одразу після набуття членства. Голова держави налаштований уже цього року отримати квиток на ПДЧ і нинішню зустріч розглядає, як підготовчий трамплін до цієї мети.

Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Свого часу в цьому приміщення знаходилась ЦК компартії України, яка робили з НАТО ворога номер один. Сьогодні в цьому ж приміщення генсек ворожого колись для України альянсу разом з Президентом України намагалися розвінчати всі міфи, легенди та стереотипи. Але спростувати те, що кілька десятків років активно пропагували досить важко, тож першим особам держави на допомогу прийшов сам генсек НАТО.

Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Євроатлантична інтеграція не полягає в тому, що не території України розміщуватимуться військово-морські бази. Вона не полягає а тому, що українські військові будуть змушені брати участь у місіях під проводом НАТО. Все це міфи. І я хотів би розвіяти їх".

СИНХРОН: Слово НАТО – це для мене війна, яку пережила. Діти, міліція, зупиніться. Ви ж опустили всі голови. Вам соромно перед нами. Адже ми всі стоїмо й плачемо. Ми знаємо, що таке НАТО. Там, де НАТО, там війна. Геть НАТО.

Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Щоб не пустити Україну до Альянсу, комуністи та прогресивні соціалісти навіть намагалися прорвати кордони міліції.

СИНХРОН: Мы сегодня приехали и пришли против того, чтобы НАТО не вошло в нашу землю топтать американские сапоги.

Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Спростував генсек альянсу і ведення Україною віз для росіян, про які напередодні заявив російський віце-прем'єр Іванов. Головне для України – не зійти зі шляху реформ.

Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "У контексті нещодавнього візиту сера Пола Маккартні, а я відношу себе до покоління "Beatles", головне, щоб Україна не зійшла зі шляху реформ всього того, що складає довгу та звивисту дорогу до НАТО".

Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Втім вступати до альянсу чи ні вирішать самі українці. ЦЕ підтвердив і президент. Віктор Ющенко вважає, що кожен українець має для себе визначитися, як вирішувати питання власної безпеки та безпеки своїх дітей. Юлія Тимошенко теж заявила, що вступати до НАТО потрібно лише через референдум. Разом з тим уряд готовий фінансово забезпечити співпрацю з альянсом, а голова парламенту нагадав, що НАТО сьогодні - це в першу чергу високі економічні стандарти життя.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам треба чітко відділити дискусії відносно приєднання до ПДЧ власне з темою членства в НАТО. Рішення щодо вступу України до членства в НАТО нація буде приймати через референдум. Приєднання до ПДЧ – це не членство в НАТО, це можливість перейти до інтенсифікованої співпраці".

Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: За результатами візиту, який триватиме ще завтра ніяких документів підписувати не планують. Основна мета натовського десанту – подивитися, що ще треба зробити до грудневого саміту, аби Україна знову не отримала гарбуза».

«Россия не может повлиять на решение НАТО – предоставлять ли Украине дорожную карту для вступления в Альянс

(Iнтер”, "Подробности", 16.06.2008)

Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Россия не может повлиять на решение НАТО – предоставлять ли Украине дорожную карту для вступления в Альянс. Такова позиция генерального секретаря НАТО – Яапа де Хоопа Схеффера. Присоединится ли Украина к ПДЧ – будут решать только лидеры 26 стран-участниц Организации. Сам Схеффер на два дня приехал в Киев – проверить, как продвигаются реформы в стране.

Анна ГОРОЖЕНКО, корреспондент: Так противники НАТО прорывали оцепление сил безопасности возле Администрации Президента. Протестующие устроили настоящее шоу. Они "хоронили" альянс, принеся на Печерск гроб и венки, упорно сжигали Натовский флаг с помощью одеколона и зажигалки и вывели на центральные улицы разрисованных поросят. Правда, животные под смех толпы из-за всех сил упирались – не хотели совершать вынужденный променад. Среди участников акции – представители про-российских политических партий второго плана и даже верующие. В знак протеста в центре Киева они устроили крестный ход. В нескольких шагах от приверженцев Натальи Витренко и коммунистов – совсем другое настроение. Пронатовские силы устроили дискотеку. В пляс пустились даже зрелые участники митинга. Лозунги противников вступления Украины в НАТО были слышны даже в Секретариате президента. Именно здесь проходила встреча Виктора Ющенка и Генсека Яапа де Хоопа Схеффера. Впрочем, для визитеров из Брюсселя антинатовские протесты в Украине не в диковинку. Яап де Хооп Схеффер о протестах украинцев наслышен. Но на встрече в Секретариате президента – высшее руководство страны – уверяло его в необходимости присоединения Украины к Плану по обретению членства в НАТО. Схеффер выслушал мнение президента, премьера и спикера парламента.

Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральный секретарь НАТО: "Участие Украины в НАТО не означает того, что на территории вашей страны будут размещены военные базы или ядерное оружие. А украинские военные будут участвовать в военных конфликтах только в случае согласия руководства страны. Заставлять их ехать в горячие точки никто не будет. В Украине о НАТО существует не мало мифов. Это, к сожалению, большие мифы".

Синхрон: Виктор Ющенко, Президент Украины: "В України немає планів щодо розміщення на власній території будь чиїх військових баз. Хочу підкреслити це норма чинної Конституції".

Анна ГОРОЖЕНКО, корреспондент: После Бухарестского саммита, когда Украина так и не получила приглашения присоединится к ПДЧ, в Киеве с нетерпеньем ждут следующей встречи глав государств Организации. Саммит состоится в декабре. Сегодня Генсек Альянса даже не намекнул, каким может быть решение в Брюсселе. Во вторник делегация НАТОвских чиновников планирует посетить несколько областных центров».

«Великий крок у НАТО ще цього року планує зробити українська влада, на приєднанні до ПДЧ

(Перший національний, "Новини", 16.06.2008)

Юлія БОРИСКО, ведуча: Великий крок у НАТО ще цього року планує зробити українська влада, на приєднанні Плану дій щодо набуття членства в альянсі у грудні наполягає Президент Віктор Ющенко. Про це він сказав київському гостю. Генсеку НАТО Япу де Хооп Схефферу, і водночас гарантував, іноземних військових баз, в і не буде, головний натовець пообіцяв допомогу. У Києві на нього чекали із самого ранку, натовська тема почалася з бійки.

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: "Беркутівці" розбирають шоломи, кілька стень комуністів та прогресивних соціалістів починають антинатовську акцію під президентською канцелярією. Облогу прорвати не вдалося, "вітренківці" по собі залишають труну, він інших активістів, парад камуфльованих поросят, та рожевий лімузин. За міліцейським кордоном, за кілька десятків метрів ще один мітинг, але вже за НАТО, проводить молодь під прапорами "Нашої України". Ющенко вітається генсеком НАТО. Яап де Хооп Схеффер разом з делегацією альянсу приїхав, щоб, за його словами, сприяти розвитку інтенсивної взаємодії НАТО та України. Офіційний Київ цей візит розцінює перевіркою готовності України отримати статус плану дій набуття членства альянсі вже на грудневому самміті альянсу. Ющенко каже, Україна наполягатиме на отриманні ПДЧ ще до кінця року. Поки ж закликає не політикувати питання членства в НАТО і розвіює міфи.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Україна не має планів розміщення на власній території будь-чиїх військових баз. Мені хотілося б, щоб і сьогоднішній діалог допоміг нам розвіяти легенди, які формуються навколо того, що приєднання України до ПДЧ, чи потім наше членство у НАТО, зобов'язує Україну примати участь у збройних конфліктах. Слідуюче, що на території України буде розміщена ядерна зброя, це вигадка".

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Ющенко також закликає розглядати окремо набуття Україною ПДЧ і безпосередньо членство в НАТО. Каже, питання про членство виносять на всенародний референдум. Тут його підтримує генсек НАТО, Схефер так і не уточнив, що саме має зробити Україна щоб стати учасником ПДЧ . Водночас він прокоментував заяви російського першого віце-прем'єра Сергія Іванова, який минулого тижня у Севастополі заявив якщо Україна стане членом НАТО, альянс змусить її запровадити візовий режим з Росією.

Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Я не є фахівцем із питань візових режимів, але я не бачу прямого зв'язку і відношення зовнішньої політики України, та питань Євроатлантичної інтеграції до питань візових режимів".

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: На прес-конференції, питання до Ющенка та Схеффера зміг поставити лише один журналіст, після чого вони потисли руки та розійшлися. Далі на генсека НАТО чеказа зустріч із спікером та Прем'єром. У підсумку Схеффер заявив, приєднання України до НАТО можливо винятково через всенародний референдум. А внутрішні реформи мають стати справою честі для всіх політичних сил. На підтвердження того що і Партія регіонів не цурається НАТО, Прем'єр продемонструвала генсеку Альянсу, монографії Януковича під назвою "Стратегія економічного розвитку України на 2004-2015 рік, шляхом євроінтеграцїі".

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Це монографія Януковича Віктора Федоровича, де як раз на сторінці 24 Віктор Федорович Януковичя зазначив. Що в 2008 році він бачить вступ України в НАТО".

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Схефер книжку взяв і сказав, що готовий запросити до Брюсселя політиків будь-якого кольору, і обговорювати тему НАТО з будь-якої точки зору».

«Гість програми Олег Рибачук, директор євроатлантичного університету
(5 канал, "Час інтерв'ю", 16.06.2008)

Олег РИБАЧУК: "До Бухаресту, ми трошки граємо словами, але до Бухаресту була програма інтенсивного діалогу, зрозуміло, те що відбувається зараз у стосунках, це діалог високого рівня. Коли 8 українських міністрів вже були в Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО, це коли повний склад атлантичної ради прибуває в Україну, і коли вони будуть залучатися, в тому числі з органами місцевого самоврядування, вони ж почують не тільки прихильників, вони почують і противників, вони хочуть почути аргументи і думаю, що це, вони будуть говорити з регіональною пресою, вони будуть говорити з регіональним бізнесом, вони будуть говорити із вашими колегами".

Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: З керівництвом регіонів також?

Олег РИБАЧУК: "Так. І вони проведуть там цілий день, вони дуже добре налаштовані на діалог, і їм є що сказати, і вони хочуть почути. Головне що вони сьогодні вже почули, вони побували на Раді Нацбезпеки, де були присутні багато українських урядовців, але що, це їм дуже приємно здивувало, що там був відвертий діалог. Вони щойно були. Приїхали після зустрічі з Прем'єр-міністром, і пан Схеффер і посли Ради говорили про те, що вони бачили Прем'єра, який говорив, тобто не Прем'єра, який читав з папірця, правильні тези, а людина яка говорила в те що вірила, вони почули від Прем'єра що вона і її уряд здатні і будуть робити всі реформи потрібні для Плану дій щодо членства, це відповідальність уряду, і Прем'єр була переконливою, про це я почув від багатьох послів, які були учасниками зустрічі і генерального секретаря в тому числі.

Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Абсолютно зрозуміло, що будь-який курс, який стосується інтеграції України в Європейський Союз чи НАТО, в євроатлантичні структури, рішення що формує цей курс, це є виключно незалежне і суверенне рішення самої України. Ніхто інший не може прийняти це рішення за українців, лише українці самі. Це саме можна сказати і про зближення України з НАТО, НАТО складається з 26 країн, і лише представники країн-альянсу можуть приймати рішення, щодо наближення України з НАТО, в тому числі таких питань як план підготовки до Членства, ПДЧ"...

...Я говорив сьогодні і з послом Німеччини, і з послом Франції, говорив з послами, які були на святкуванні 225-річниці у Севастополі, між іншим була цікава їх реакція, запитали мене що таке Севастополь і чиє це місто? Вони не знали наприклад, що рішення про Крим приймалося фактично не Хрущовим, про що так часто говорять засоби масової інформації, зокрема російські, що це мовляв один українець, або виходець з України віддав частину російської території, а про те що це рішення приймалося Сталіним. Хрущов був всього 3-4 місяці при владі, коли було прийняте таке рішення, вони не знали про те, що рішення про Крим приймалося в пакеті з іншими територіальними змінами, як то Придністров'я відійшло від України до Молдови, Краснодарський край тощо. І коли вони почули, що це насправді рішення Сталіна, вони були глибоко вражені, з вони кажуть, що ми про це зовсім не знаємо. Але повертаючись до Франції, Німеччини, я запитав їх між іншим про те, який вплив матиме на Європейський Сохою рішення по Ірландії? Складне питання, і посол Німеччини, посол Франції, багато інших послів говорили, що це як раз приклад того, на скільки складно працює демократія, тому вони розуміють те що відбувається в Україні. Але, говорячи про позицію Берліна, говорячи про позицію Парижа, для цих країн, особливо відверті німці, я двічі вже був з експертами в Берліні, вони говорять про три фактори, які впливають на позитивне рішення, можливе позитивне рішення по ПДЧ у грудні, вони говорять, про громадську думку, вони говорять про політичну стабільність, про ефективність коаліції і вони говорять третє – регіональну безпеку за цими красивими з словами, ховається фактор Росії. Тому якщо Україна розуміючи навіть про те, що мова йде про по ліричне рішення, але якщо Україна зможе показати, що на момент грудня, ми будемо мати таку ж ефективну співпрацю у позиціях Прем'єра, Президента, яку вони продемонстрували сьогодні, тоді я думаю і Парламент буде відповідно працювати, і я думаю що і громадська думка, на це зреагує, то третій фактор, і ц визнали всі посли буде питанням значно менш вагомим і серйозним. Тому українцям треба готуватися до грудневого самміту саме таким чином. Якщо навіть формально, нам виставили такі застороги, то ми можемо дати на них ефективне рішення".

Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Зважаючи на ті три фактори, що ви назвали, ми можемо проаналізувати, що поки що в нас не має в українській вищій владі єдності, в нас не має абсолютної підтримки курсу на приєднання до НАТО, лише кожен четвертий українець за останньою соціологією хоче цього, і ми знаємо фактор залежності всіх з великих держави, зокрема Німеччини і Франції від енергоносіїв Росії.

Олег РИБАЧУК: "Так, але зверніть увагу, як наполегливо сьогодні пан Схефер і навіть на цьому прийнятті, на якому я щойно був, він ще раз приділив цьому питанню особливу увагу, що рішення буде прийматися виключно членами НАТО. Просто, ми розуміємо, що рішення політичне, але нам не потрібно показати якийсь успіх, нам не потрібно мати переважну підтримку громадської думки, нам треба показати позитивну динаміку, тому, якщо на грудень в нас не буде змін у коаліції, і тут ми повернемося до питання, що відбувається в коаліції, чому ім'я захисту Президента коаліцію підривають деякі члени фракції "Наша Україна – Народна самооборона", говорячи про те, що вони захищають позицію Президента. Вони таким чином забирають в України перспективу, євроатлантичну перспективу. Навіть європейську, тому що вони підмивають підвалини коаліційної єдності, про це посли говорили, намагаючись зрозуміти, власне чому це відбувається, коли в ім'я Президента робиться неможливим стратегічна мета Президента"».

«Україною прокотилася хвиля антинатовських протестів
(ТРК "Украина", "События", 17.06.2008)

Сергій ГРУНОВ, ведучий: Україною прокотилася хвиля антинатовських протестів, вони пройшли у Львові, Харкові, Києві та Дніпропетровську. Тут на вулиці вийшли близько 2 тисяч противників альянсу, правоохоронці ледве стримували натовп. Делегації НАТО в супереч планам організаторів довелося пересуватися таємними шляхами».

«Генсек НАТО – лобіст України
(1+1, "ТСН", 17.06.2008)

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Генсек НАТО – лобіст України. Яап де Хооп Схеффер у Києві пообіцяв зробити все, щоб у грудні Україна приєдналася до плану дій щодо членства в альянсі. Жодних гарантій при цьому генсек не дає, але запевняє, що Росія не зможе натиснути на окремих членів НАТО, щоб не пустити Україну до ПДЧ. Агентство УНІАН, де головний натовець розповідав, що вступ до альянсу посилить український суверенітет, міліція охороняла надзвичайно ретельно. Вхід до будівлі прикрили вервечкою з п'яти автобусів. В переході метро "Театральна" міліціонери стояли від одного входу до іншого. Журналісти, які йшли на прес-конференцію, акредитацію проходили також в переході метро, далеко від місця проведення заходу. Все це задля безпеки натовського гостя, адже під стінами інформаційного агентства розташувалися кілька десятків рішуче налаштованих пікетувальників. Центральним входом генсек НАТО так і не скористався, пішов на запасний, так і не зустрівшись з пікетувальниками».

«Генсек НАТО не гарантирует Украине членство в Североатлантическом альянсе

(ОРТ, "Время", 17.06.2008)

Дмитрий БОРИСОВ, ведущий: Генсек НАТО не гарантирует Украине членство в Североатлантическом альянсе. Об этом он сам заявил в Киеве, отметив, что согласия по вопросу о возможности вступления Украины в НАТО нет внутри самого альянса. Между тем, согласия нет и в самой стране. Это во второй день визита натовской делегации, еe членам продемонстрировали жители разных городов и политических сил.

Людмила МОИСЕЕНКО, корреспондент: Активисты компартии Украины и Прогрессивной социалистической партии, обещавшие устраивать акции протеста везде, где появляются в эти дни представители натовской делегации, сдержали слово. Больше всего протестующих собрались у Киево-Могилянской академии. Там в первой половине дня студентам читал лекцию генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер. У главы альянса на сегодня запланированы встречи с общественностью и молодежью. Делегация НАТО ведет на Украине переговоры о перспективах ее присоединения к Североатлантическому альянсу.

Накануне президент Ющенко на совместной пресс-конференции со Схеферром заявил, что его страна будет готова вступить НАТО уже в декабре этого года. Протесты состоялись утром во Львове и Харькове. В Днепропетровске пикетчики заблокировали вход в гостиницу, где поселилась делегация НАТО. Чиновники Североатлантического альянса вынуждены были отправляться на лекцию с черного хода. Милиция разгоняла митингующих дубинками. Пикет был выставлен и у здания, где шла встреча сотрудников дипломатических представительств стран-членов НАТО. На подмогу стражам порядка пришли сотрудники спецподразделенгия "Беркут". Они организовали коридор для прохода представителей альянса. Во второй половине дня украинский спецназ заблокировал в Киеве подходы к зданию информагентсва "Укринформ", где проходила пресс-конференция генсека НАТО. Большую группу пикетчиков отодвигал плотный ряд милиционеров».

Протягом усього наступного тижня Президент демонстрував бурхливу діяльність, причому динаміки діям Глави держави надавало саме телебачення. Ющенко не зробив ані кроку без детального висвітлення на телеканалах.

16 червня – Президент інспектує реставрацію Батурина. Найщемливіше місце всіх телесюжетів – коментар Ющенка з приводу пам’ятника захисникам Батурина. Президент із маленьким сином виглядає органічно та щиро, емоційно привабливо: «Віктор Ющенко дійсно приїхав з перевіркою, він прилетів до Батурина одразу на трьох гелікоптерах зі своїми помічниками. Чим добряче потішив місцевих дітлахів. Спершу він відвідав палац Кирила Розумовського, потім зі своїм сином, наймолодшим сином Тарасом він поклав квіти до пам'ятного знаку, до хреста. Це захисникам батуринської фортеці, власне подивився як її відбудовують, відвідав місце, де буде відновлена скарбниця і особливу увагу президента і всіх, хто з ним приїхав привернув увагу пам'ятний знак, вірніше пам'ятник, який будується за ескізом відомого скульптора Сергія Якутовича.

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Це доля, це оберіг, це святість. Ви бачите як він храм окутав, як Покрова така. За віру і свободу, і незалежність» («1+1»).

Щоправда, 5 канал повернув своїх глядачів на грішну землю, додавши в бочку меду ложку дьогтю синхроном місцевих жителів, які сказали, що гроші з будівництва розкрадаються.

17 червня – закрита нарада глави уряду і її міністрів, спікера, глави НБУ та секретаря РНБОУ в Президента. Однак всі довідалися, що на ній Президент критикував Тимошенко і Стельмаха за помилкові прогнози інфляції та відсутність «ефективних антиінфляційних заходів».

Віктор Ющенко зустрівся з випускниками, які найкраще в Україні склали шкільні тести. Дітям довелося чекати Главу держави півтори години: СТБ і «1+1» про це згадали. «Інтер» «скром’язливо» промовчав з цього приводу, зате розказав, як багато Президент хоче зробити для сільських шкіл, та дав синхрон, в якому Ющенко приписує собі заслугу в проведенні тестів і називає це «освітньою реформою»: «Одна из важнейших задач правительства – компьютеризация всех украинских школ и увеличение дотаций на образование. Так считает Глава государства…Президент высоко оценил проведение тестов. По его словам, это один из способов борьбы с коррупцией в высшей школе. Теперь, уверен глава государства, в вузах проходит не конкурс кошельков, а конкурс знаний.

Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Ми представили студентам, абітурієнтам, точніше, більш справедливу політику доступності до вищої освіти. Коли ми сьогодні говоримо про зовнішнє тестування, це одна з найбільш вдалих в Україні реформ освіти, яка нам удалася, якою ми можемо гордитися. Що за три роки ми її зробили».

18 червня – Віктор Ющенко зупинив рішення прем’єра Юлії Тимошенко про розірвання контракту з американською компанією Venco. Публічне обґрунтування – уряд руйнує енергетичну безпеку держави. Наступного дня Турчинов заявляє про боротьбу з корупцією, але його, на відміну від широкого розрекламованого вчинку Президента, можна було почути лише в епізоді ранкових новин на «Плюсах».

Віктор Ющенко «береться за безпеку руху». Дано черговий вольовий наказ: за місяць із українських доріг мають зникнути стаціонарні пости ДАІ. Позитив на «Інтері»: «Теперь по всей стране должны ликвидировать посты дорожно-патрульной службы и заменить на пункты оказания помощи участникам дорожного движения».

Секретаріат захищає губернаторів від прем’єра: На Банковій пояснили, чому не пустили губернаторів до прем’єрки: «Один із заступників Віктора Балоги Роман Безсмертний каже – поїздки голів областей на кабмінівський килим заважають розвитку регіонів. І взагалі, за інфляцію відповідає уряд, а не місцеві керівники» (Новий канал).

Президент вітає 187 нових суддів зі складенням присяги і приписує собі заслуги в подоланні корупції: «Ми є свідками початку здорових процесів у судочинстві України. Для мене надзвичайно важливо деполітизація судів. Переконаний, що це дорога правильна і абсолютно вірна. В свої динаміці вона інтенсивна і, ми зробимо все, щоб суди очистити від такого зла і корупції» (Перший національний)

19 червня – Віктор Ющенко на Вінниччині взяв участь у церемонії перепоховання решток військовополонених, які загинули у німецькому концтаборі Шталаг-329 та мітингу-реквіємі, присвяченому річниці початку ВВВ. Головний меседж Президента:«Українці мають пам'ятати історію, щоб її трагічні сторінки не повторилися». Ющенко робить крок назустріч електорату центральних та південно-східних областей старшого віку. На всіх телеканалах сюжети коректні, нейтральні або нейтрально-позитивні. Лише на ТРК «Україна» вирішили показати подію як формальність, вписуючи поїздку Президента в рутинний контекст:

«Интерес к историческим событиям проявлял Президент
(ТРК "Украина", "События", 19.06.2008)

Елена КОТ, ведущая: Интерес к историческим событиям проявлял сегодня президент. Виктор Ющенко принял участия в раскопках на месте конслагеря для совецких военнопленных в Виннице. Здесь обнаружено больше 4 тысяч останков. В ходе поездки президент также ознакомился с перспективами реконструкциями областного аэропорта».

20 червня – під час робочої поїздки до Черкаської області Віктор Ющенко знову торкнувся теми інфляції (детальніше про це трохи нижче).

 

Хапаючись за соломинку пату

Після того як в ініціаторів підриву коаліції (після заяв двох депутатів, Рибакова і Бута, про вихід із неї) нічого не вийшло через опір Яценюка, опозиція вирішила піти іншим шляхом. З подачі Литвина регіонали змусили БЮТ і НУНС самотужки голосувати за необхідні закони. В результаті помаранчевим забракло двох голосів. Протягом ще двох наступних днів провал коаліційних голосувань Партія регіонів розкручувала як інформпривід і свідчення недієздатності коаліції. Цікаво, що «Інтер» увесь тиждень подавав події у Раді як боротьбу двох сил: БЮТ із нечисленними союзниками з НУНС і Партії регіонів. Вперто підкреслювався той факт, що коаліції де-факто не існує і влада от-от перейде до іншого табору.

Спікери БЮТ і НУНС, у свою чергу, намагалися звинуватити регіоналів у діях, які завдають пряму шкоду громадянам через неухвалення відповідних законів (наприклад, про безпеку руху). Опозиція ж відповідала на цей закид тим, що в разі повернення до влади швидко зробить усе необхідне.

Проте на заваді сценарію повернення у владу Партії регіонів стояв спікер. Завдяки його зусиллям жодна сторона вже не могла зробити наступних ходів, не погіршуючи свого становища. Яценюк таки примусив регіоналів звернутися до Конституційного суду за роз’ясненням, чим фактично відклав розв’язання кризи на осінь. З іншого боку, саме спікер запропонував депутатам-коаліціонерам знову зібратися у Президента і досягти згоди щодо відновлення роботи. Таким чином, Яценюк показав Ющенку, що грає не самостійну гру, а шукає виграшні варіанти розвитку подій саме для Президента.

І ця підстраховка виявилася зовсім не марною. Бо дії Яценюка руйнували гру регіоналам. Зрозуміло, що це викликало неабияке роздратування керівництва ПР, яке одразу ж пригрозило Яценюку відставкою. Спікер у відповідь заявив, що сам залишить посаду, якщо коаліція, яка його обрала, офіційно припинить існування. Деякі члени НУНС взагалі закликали регіоналів поставити питання про недовіру уряду і проголосувати, якщо в них є відповідний запас голосів. Партія регіонів відповіді на ці прямі закиди не знайшла, чим, зрештою, лише підкреслила неспроможність дотиснути коаліцію самотужки, тоді як їхні союзники в Секретаріаті Президента надавали перевагу не політичним діям, а новим піар-крокам і заявам.  

Так само команда Тимошенко вирішила використати непрацездатність парламенту на свою користь. Під приводом зриву регіоналами голосування за скасування недоторканності і пільг народних депутатів БЮТ в останній робочий день Ради, 19 червня, заблокував трибуну. Політичним мотивом цього кроку могло бути перехоплення ініціативи у Партії регіонів, яка, зрештою, могла й поставити питання про довіру уряду та про переобрання спікера і знайти для цього голоси нових зрадників у БЮТ і НУНС. Відчувши захист більшості коаліції (вчинок БЮТ спростував чутки про домовленість Тимошенко з Балогою «розміняти» Яценюка на Литвина, які були опубліковані на початку наступного тижня в «Комерсанті-Україна»), Яценюк вирішив захищати коаліцію та уряд до кінця.

Не виключено, що на рішення БЮТ також вплинули нові меседжі з Банкової. Хід із блокуванням збігся у часі із заявою низки впливових європейських політиків на підтримку уряду Тимошенко. Таким чином, зусилля Банкової з дискредитації уряду Тимошенко через західні ЗМІ та інтерв’ю Президента привели до зовсім інших, ніж очікувалося, результатів.

Тим часом, поки Яценюк займався порятунком практично безнадійного становища, на Банковій почали відкрито демонструвати бажання Президента якомога швидше позбутися незручного союзника у вигляді Тимошенко та незручного уряду. Ці меседжі одразу почала використовувати опозиція, щоб зміцнитися в очах своїх виборців. Слова Ющенка про можливі нові позачергові вибори та погану роботу уряду, сказані іноземними виданням, не без задоволення процитували на ТРК «Україна» 17 червня, а вже 18 червня, мов за помахом чарівної палички, з’явилися результати соцопитування, згідно з яким більшість громадян підтримали би не позачергові вибори, а нову широку коаліцію НУНС, Партії регіонів та Блоку Литвина.

«Парламентську кризу знову лататиме Президента
(СТБ, "Вікна-новини", 17.06.2008)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Парламентську кризу знову лататиме Президента. Депутати сьогодні за весь день не спромоглися жодне рішення, і підуть до Ющенка, по пораду. Ранкове засідання Парламенту закрили дочасно, оскільки регіонали скасували свої законопроекти, і не голосували ні за що. Коаліціонери голосували – проте їм це не допомогло.

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Порожнє крісло спікера, порожні місця депутатів. Український парламент знов заклинило. Коаліція не може, а опозиція не хоче приймати рішення. І перші і другі мають приблизно однакову кількість голосів. Проте не мають більшості. Жодного ухваленого рішення за весь день. Табло в сесійній залі вперто показує "Рішення не прийняте". Лідери коаліційних фракцій так само вперто твердять – коаліція є.

В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": "Всі чутки і розмови про те, що нібито, коаліції демсил не існує, є перебільшенням".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: У порядку денному першим питанням стоїть звільнення Валентини Семенюк з посади голови Фонду держмайна. Проте до цього коаліція не береться – аби не наразитися на прогнозований провал. Самооборонці мріють вигнати з парламенту втікача Юрія Бута, що його самі зробили депутатом.

Кирило КУЛИКОВ, народний депутат України, фракція "Наша Україна - Народна Самооборона": "Ми не розмовляли, що робити з цим Бутом, я завжди його називав жлобом. Він був жлоб і залишився жлоб. Це дуже погано, що ми його взяли. Так формувався список. Це наша спільна відповідальність – ми казали про очищення і самі у себе зробили помилку".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Регіонали спокійно спостерігають за потугами опонентів.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Даже при том, что им было разрешено и ушами, и ногами голосовать, и руками – они не в состоянии набрать 226 голосов. То есть, коалиция не способна продуцировать законодательную работу в парламенте".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Михайло Чечетов диригує голосуванням колег. Цей жест мовою регіоналів означає "голосувати проти". Так провалюється законопроект про безпеку дорожнього руху. За ним – ще кілька.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Якщо ми зараз будемо валити такі законопроекти, що ж людям говорить?"

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Опозиція й не приховує, що її дії – відвертий саботаж.

Адам МАРТИНЮК, народний депутат України, фракція КПУ: "Ми вам даємо можливість – працюйте на здоров'я, голосуйте і показуйте, що ви є."

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Чи є коаліція, після вибуття з неї двох депутатів. З'ясувати це, на думку синьо-білих, наразі здатен тільки Конституційний Суд. Саме з таким питанням вони до нього і звернулися. Якщо відповідь буде на їхню користь, парламентові доведеться формувати нову коаліцію, призначати нового прем'єра та новий уряд. Якщо судді вирішать, що більшість таки є, їй доведеться працювати, як сьогодні. У першому разі Україні на ціле літо забезпечена парламентсько-урядова, а в другому – лише парламентська криза».

«Депутати ніби запрограмовані і мислять тільки про коаліцію
(5 канал, "Час. Важливо", 18.06.2008)

Лариса ГУБІНА, ведуча: Депутати ніби запрограмовані і мислять тільки про коаліцію. Щоправда опозиція про свою омріяну, а більшість про свою демократичну. Хоча кілька цікавих реплік в парламентській залі сьогодні все ж вдалося почути.

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: Засідання Верховної Ради починається із екстреного повідомлення Арсенія Яценюка – сталася аварія у космосі, на супутнику. Через те телебачення не транслює засідання парламенту. Довго сумувати депутатам не доводиться.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Уже включили, космос в тому числі, уже працює".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: На телевізійних екранах з'являється чергова серія мильної опери – "Чи існує коаліція". Радник-регіонал Сергій Головатий переконує – вихід двох депутатів із коаліції – юридичний факт розвалу більшості.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, народний депутат, Партія регіонів: "Хто не вміє рахувати до десяти, або хто не вміє читати, то йому треба йти до Конституційного суду. Розумним людям для встановлення юридичних фактів нікуди не треба йти".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: А от колегам головатого по фракції таки треба у Конституційний суд. Аж 106 регіоналів поставили свої підписи під зверненням, щоб суд розтлумачив як рахувати та читати Конституцію. Тобто, дав відповідь яка доля в коаліції. А поки опозиціонери вимагають від спікера оголосити про розвал більшості. Арсеній Яценюк на вимоги не пристає.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "А уявіть собі, якщо Яценюк оголосить одну позицію, а Конституційний суд винесе іншу позицію. Що це буде означати? Неконституційний переворот і спроба до захоплення державної влади. Куди ви мене тянете? А це не буде. Так, що - по закону, дорогі друзі".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: Дорогі друзі спікера знайти спільну мову не можуть – сам не гам, але й іншому не дам. Під таким гаслом вже другий день працюють регіонали. Сьогодні вони знов не підтримали свої ж законопроекти "Про підвищення престижності шахтарської праці", "Про соціальний діалог" та "Про визначення прожиткового мінімуму". І все заради того, щоб довести – у коаліції не має більшості для ухвалення рішень".

Василь ХАРА, народний депутат, Партія регіонів: "Продолжается сегодня второй день театр абсурда. Вчерашний день показал, что де-факто нет коалиции и мы оппозиция выполняем свою функцию, показывая, что коалиции нет де-факто".

Роман ЗВАРИЧ, народний депутат, НУНС: "Якщо ви вважаєте, що коаліції не має, то це означає, що в вас є 226 голосів. Чого ж ви тоді не вносите проект постанови "Про відставку уряду". А це означає, що ви насправді, якщо такої впевненості в вас немає, ви займаєтеся авантюрою".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: Ніякою авантюри, кажуть регіонали. Вже невдовзі з'явиться нова коаліція на основі біло-блакитних. Із ким об'єднаються – таємниця.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: "В парламенте есть здоровые конструктивные силы, которые могут в соответствии с Конституцией создать новую коалицию, утвердить новый Кабинет министров. И этот тандем новой коалиции и Кабинета Министров будет работать на государство".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: У цьому тандемі не буде БЮТу, переконує лідер "біло-сердешних" Іван Кириленко. Проте, нову більшість, якщо вона утвориться, він привітає.

Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Ми привітаєм, якщо буде нова коаліція. Будь-ласка, не треба терзати ні суспільство, ні раді, ні парламент доводити до абсурду. Ми тільки привітаєм створення нової коаліції, якщо їм це вдасться зробити. Я не знаю правда з ким, з нами ні".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: У розборах навколо створення коаліції не хоче брати участь Арсеній Яценюк. Протягом усього дня він майже не відривається від ноутбука. Це непокоїть комуністів - що за фільми дивиться спікер?

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Вибачте, порнографію не потрібно дивитися - вона іде інколи після того як ми себе поводим в живому ефірі. Ну про що, з яким лицем ми потім будем дивитись один другому? Ну давайте спам'ятаємось трохи. Я вас прошу, пройде ж день, два, три ми будемо знову цілуватися, обніматися".

Олексій БРАТУЩАК, кореспондент: Обніматися політичні противники починали вже ближче до закінчення засідання. Проте із зали кожен виходить із думками про свою коаліцію. Чи то вже не дійсної, чи то ще чинної».

«Віктор Ющенко натякнув на можливість нових позачергових виборів до Верховної Ради

(ТРК "Украина", "События", 17.06.2008)

Сергій ГРУНОВ, ведучий: Віктор Ющенко натякнув на можливість нових позачергових виборів до Верховної Ради та висловив розчарування, провальною економічно політикою уряду Юлії Тимошенко. Свої міркування з цього приводу Президент України оприлюднив в інтерв'ю відразу кільком провідним виданням Франції, Іспанії та Німеччини.

Цитата: Синхрон: "Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я використаю свій вплив, щоб модифікувати нинішній курс, але якщо не буде іншого вибору, необхідно буде провести позачергові вибори до Верховної Ради. Уряд мусить відмовитися від популізму, не треба використовувати з фонди одержані від приватизації на покриття споживчих потреб, оскільки це викликає інфляцію. Винним у цій ситуації є уряд України але це не означає, що я позиціоную себе проти. Це уряд, до якого я відчуваю найбільшу симпатію, але найбільше розчарований його економічною політикою. Не треба перетворювати міністрів на Дідів Морозів, які роздають солодощі, головна мета стабілізація цін, бюджет, а потім вже побудова соціальної політики. Ми повинні працювати за правилами ринку, а не повертатися до адміністративних підходів". Кінець Цитати».

«Між пере форматуванням коаліції та поза черговими парламентськими виборами народ вибирає перше

(ТРК "Украина", "События", 18.06.2008)

Сергій ГРУНОВ, ведучий: Між переформатуванням коаліції та поза черговими парламентськими виборами народ вибирає перше, такі дані соціологічного дослідження проведеного фахівцями компанією "Різерч енд брендінг груп". Згідно з ними. Більше половини жителів країни вважають, що демократичної коаліції на сьогоднішній день фактично не існує, а кожен третій згоден з тим, що для розв'язання політичної кризи необхідне створення широкої коаліції, за участю НУНС, Партії Регіонів і Блоку Литвина.

Євген КОПАТЬКО, соціолог: "Как показывают цифры, то на сегодняшний день понимание четкого в этом нет, люди понимают, что мы находимся в перманентном политическом кризисе, и для выхода из этого кризиса какие-то нужны новые шаги, нестандартные действия, по этому она как каша по тарелке размазывается, люди считаю, что в принципе было бы не плохо бы коалицию, по сравнению с прошлым годом, произошли существенные изменения".

Сергій ГРУНОВ, ведучий: Крім того, як би вибори були найближчої неділі, то -за Партію Регіонів проголосували б майже 27 % опитаних, за БЮТ більше 21%, за Компартію віддав би голос кожний 20, блок НУНС більше 4 %, блок Литвина 3.7 %. Інші партії і блоки в сумі мали б 6.4 % голосів, проти всіх проголосували б 10% опитаних».

«Що робити з коаліцією – головне питання сьогоднішньої Верховної Ради
(НТН, "Вчасно", 19.06.2008)

Євген МІХІН, ведучий: Що робити з коаліцією - головне питання сьогоднішньої Верховної Ради. БЮТ блокував трибуну та оголосив ультиматум. Його представники заявляють: в разі невиконання їхніх вимог, триматимуться 30 днів. Після чого, за законом, Раду мають розпустити. У фракції переконані: опозиція готується до виборів. Регіонали вимагають від Генпрокуратури порушити кримінальну справу проти Тимошенко та Сивульського за наклеп. НУНСівці поки спостерігають.

Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Сьогоднішній парламентський день, як і три попередні, зранку починався безперспективно.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Гголова Верховної Ради: "Перед тим, як перейти до розгляду питань порядку денного, я запрошую керівників фракцій до голови Верховної Ради України, щоби з'ясувати, яким чином будемо будувати сьогоднішню і завтрашню роботу".

Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: І вже за півтори години все змінилося. БЮТ заблокував трибуну.

Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат, фракція БЮТ: "Скасування депутатської недоторканності. Чому ми вимагаємо 300 голосів? Щоб це була конституційна більшість. Скасування всіх депутатських пільг абсолютних, які є в законопроекті Герман і в нашому законопроекті. І імперативний мандат, щоб ніколи не було в історії України політичної корупції, яка призвела до минулорічних дострокових виборів і яка, мабуть, призведе до дострокових виборів, як того вимагають наші опоненти, зараз".

Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Регіонали такі дії пояснюють інакше. Нібито коаліція обступила трибуну, дізнавшись, що після обіду опозиція почне працювати.

Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Они, не имея уже большинства в зале, депутаты могут объединиться в другую конфигурацию и принять законопроекты, которые их сегодня не устраивают".

Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Спікер каже, що є щонайменше два шляхи виходу з кризи.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Збільшення необхідної кількості голосів для того, щоби на табло висвічувалося: Рішення прийнято. Вихід другий: після рішення Конституційного суду - це або інша коаліція, або відновлення формату по старій коаліції, або дострокові парламентські вибори"».

«Імперативний мандат, скасування депутатських пільг та недоторканності БЮТ вимагає від Верховної Ради

(5 канал, "Час новин", 19.06.2008)

Валерій КЛИМЕНКО, ведучій: Імперативний мандат, скасування депутатських пільг та недоторканності БЮТ вимагає від Верховної Ради негайно взятися за ці питання., щоби колеги почули біло сердечні заблокували трибуну. Тим часом біло-блакитна опозиція каже, що бютівців просто тягнуть час, щоби не оголошувати про смерть коаліції. Тимошенківці відповідають: якщо решта сил у парламенті готова утворити нову більшість - будь ласка, БЮТ у такому випадку однозначно піде в опозицію.

Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Наші умови такі: повернутися до голосування законопроектів, які мають надзвичайне значення для політикуму і для країни, і проголосувати трьомастами щонайменше голосами".

Валерій КЛИМЕНКО, ведучій: Як працювати далі парламентарії на разі домовляють. Спікер Арсеній Яценюк бачить три варіанти виходу з ситуації. Перший, коли усі припинять блокувати роботу і починають співпрацювати, друге - дочекатися вердикту конституційного суду, який роз'яснить чи може існувати коаліція, яка не налічує двісті двадцять шість голосів, і третій -це розпуск парламенту шостого скликання. Партнери бютівців по коаліції все ж таки переконані, що сформувати нову коаліцію теперішня меншість не зможе. Переконатися у цій неспроможності пропонують регіоналам, викликавши уряд звітувати у Верховній Раді. Тоді більшістю, а це щонайменше двісті двадцять шість голосів Кабміну можна буде оголосити перерву.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕЕНЮК, народний депутат НУНС: "Варіант – це відставка уряду. Якщо вони назбирають сто п'ятдесят підписів, уряд тоді має два тижні для того щоб підготуватися до звіту. І питання ставиться тоді у Верховній Раді".

Валерій КЛИМЕНКО, ведучій: Партія регіонів уже заявила про намір викликати уряд звітувати у Верховній Раді, – про це Віктор Янукович заявив на засіданні опозиційного уряду. Причому лідер регіоналів вимагає, щоби на час звіту у залі був присутній Президент. Янукович також натякнув, що після звіту у Парламенті уряд може опинитися під загрозою відставки.

Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер фракції Партії регіонів: "Оцей звіт, він є крайнє необхідний. Ми не хочемо бути чи забігати, як кажуть, на перед і передчасно казати чим це закінчиться, але сьогодні вже зрозуміло, що влада не здатна працювати ефективно, що сьогодні не функціонує коаліція, а це означає, що і уряд себе вже відчуває як тимчасовий".

Валерій КЛИМЕНКО, ведучій: Тим часом Юлія Тимошенко обіцяє зробити усе можливе для збереження демократичної коаліції. Стабілізація політичної ситуації в Україні – це головна заява, з якою Прем'єр міністр прибула до Брюсселя. Офіційний візит глави уряду присвячений саміту Європейської народної партії, складовою якої є і парія Батьківщина, яку очолює Тимошенко. Крім української Прем'єрки до Брюсселю приїхали й такі впливові політики, як канцлер Німеччини Ангеле Меркль чи Президент Франції Ніколя Сарказі. Перші зустрічі Тимошенко провела за верховним представником ЄС Хав'єром Соланом та віце-президентом Європейської комісії Гюнтером фель Хольганом. Вона запевнила, що впорається не лише з політичною ситуацією, а й з інфляційними процесами.

Синхрон: Юлія Тимошенко, Прем'єр -міністр України : "На сьогодні є очевидним, що тільки політична стабільність, тільки єдність демократичної коаліції і безумовної єдності та спільної роботи всіх демократичних сил в Україні може дати надійну базу для економічного розвитку України. І тому наша політична сила буде все робити для того, щоб демократичну коаліцію зберегти, посилити і і дати їй можливість працювати".

Хав'єр СОЛАН, верховний представником ЄС: "Україна добре розвивається, вона показує високі показники економічного зростання. Незабаром уряд візьме під контроль інфляцію і це дуже важливо. Але перед Україною стоять і інші завдання. Ми хотіли б бачити, що політична ситуація в країні стабілізувалася і робота Парламенту теж. Ми розуміємо, що це не просте завдання, про те воно має виконуватися поступово і неухильно"».

 

Литвин б’є копитом

Боротьба у парламенті за збереження старої та створення нової коаліції змусила понервувати лідера блоку свого імені Володимира Литвина. Ініціювання регіоналами питання про недовіру уряду 19 червня настільки надихнуло його, що він почав відкрито говорити про свою участь у переговорах про створення «широкої коаліції». Однак коли наступного дня БЮТ заблокував трибуну, а спікер заговори про нові позачергові вибори, стало зрозуміло, що литвинівці знову можуть «пролетіти» не лише повз коаліцію, а й повз новий парламент, якщо будуть перевибори. Тож не дивно, що Литвин втратив контроль над собою і не приховував свого розчарування та роздратування. Тому вже 20 червня Литвин оголосив, що готовий домовлятися з усіма.

Єдиний позитив, який отримав Литвин, це використання його бурхливих заяв усіма телеканалами як свідчення чи то смерті коаліції, чи то наявності голосів для переформатування коаліції. Як то кажуть «хоч не наздогнав, так зігрівся»

«Політичні бої точаться й у Верховній Раді
(СТБ, "Вікна-новини", 19.06.2008)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Політичні бої точаться і у Верховній Раді. Сьогодні блок-пост перейшов під контроль БЮТу. Весь день вони тримали у облозі трибуну, аби на голосування винесли закони про імперативний мандат та скасування депутатської недоторканності. А із заблокованої трибуни, тим часом, дедалі гучніше лунає слово "перевибори".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Бютівці збираються до парламентської президії несподівано і без попереджень. В цей час триває перерва. На нараді керівників фракцій ні до чого не домовилися. Трибуну і підступи до неї миттєво беруть в облогу.

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Щойно завершилося засідання керівників фракцій у Верховної Раді України. І, в принципі, Ви вже бачите результат цього засідання... Три виходи. Вихід перший – це збільшення необхідної кількості голосів, щоб на табло висвітлювалось "Рішення прийнято". Вихід другий: після рішення Конституційного суду це або інша коаліція, або відновлення по старій коаліції. Або дострокові вибори".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Словосполучення "дострокові вибори" першими сказали регіонали. Саме вони і пояснюють, чого злякалися бютівці.

Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Они боятся того, что в зал может быть внесен отчет правительства со всеми вытекающими последствиями".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Наслідки, про які кажуть "біло-блакитні", – постанова про відставку уряду. Вони вже потирають руки, аби скоріше звільнити Тимошенко. Бютівці висувають ультиматум: або всі голосують їхні законопроекти про скасування депутатських пільг та недоторканостей, або – подальше блокування і доведення ситуації до дострокових виборів.

Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції БЮТ: "Якщо за ці два тижні не сформатується щось нове, то іншого виходу, напевне, не буде".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: "Щось нове" – це нова коаліція. За однією з версій, до неї мають увійти всі фракції, окрім Блоку Тимошенко. Це, начебто, і роздратувало бютівців. Поки тривала друга перерва, з'явився проект постанови про звільнення Яценюка з посади спікера. Справ рук регіоналів.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, заступник керівника фракції Партії регіонів: ""Ми вимагаємо від Голови Верховної Ради оголосити про припинення діяльності коаліції. Коли Голова Верховної Ради неспроможний організувати роботу Верховної Ради, то він має зробити висновок, що йому треба іти. Якщо він сам цього не хоче зробити, то ми йому в цьому допоможемо".

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Що не дай Бог, ні в кого не склалося враження про те, що хтось там тримається за якесь крісло. Ніхто не тримається. Є об'єктивне бажання багатьох людей, навпаки, повернутися в ті чи інші крісла, у яких вони були попередньо".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: "Бютівці" уточнюють вже без натяків: спікер – Литвин, прем'єр-предмет торгів: або Яценюк або Янукович.

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат України, фракція БЮТ: "Насправді формування нової коаліції вже іде до завершення. І претендентом на спікерське крісло є Володимир Литвин. А потім – формування коаліції у вигляді комуністів, Партії регіонів, литвингівців і, очевидно, євцівців.

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Іван Плющ, що єдиний з нашоукраїнців не увійшов до коаліції, сьогодні увесь день провів то з регіоналами, то з литвинівцями. Джерела, близькі до екс-спікера, підтвердили, що перемовини про його вступ до коаліції взамін на повернення у крісло дійсно ведуться. Проте рішення самого Литвина ще нема.

Володимир ЛИТВИН, народний депутат України, лідер Блоку Литвина: "Коаліції не існує. А коли її не існує, то тоді є можливість проводити повномасштабні переговори. Не на принципах "приєднайтесь, притуліться, долучиться", а просто провести серйозні розмови".

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Засідання Ради ввечері навіть не починалося. Бютівці ще довго залишалися у порожній залі, а їхній лідер малював пальцем у повітрі геометричні фігури. Завтра вони знов вийдуть на барикади, і буде те саме».

«Готовність вести переговори про формат нової коаліції вже висловив блок Литвина

(“Iнтер”, "Новини", 20.06.2008)

Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Готовність вести переговори про формат нової коаліції вже висловив блок Литвина, але лише за умови публічного діалогу, це підкреслив його лідер. Сьогодні на з'їзді партії, Володимир Литвин прокоментував чутки про те, що перемовини з ним начебто вже тривають.

Володимир ЛИТВИН, народний депутат України, лідер фракції Блок Литвина: "Тут спрацьовує такий принцип, "без мене, мене жинили", не було одних офіційних переговорів, все це на рівні розмов, на рівні чуток. Я вважаю, що будь-які розмови з приводу створення коаліції, або пере форматування коаліції повинні вестися публічно, і я буду представати виключно на публічні розмови"».

«Литвин вимагає посад
(СТБ, "Вікна-новини", 20.06.2008)

Тетяна КУХОЦЬКА, ведуча: Литвин вимагає посад. Він ладен узяти участь у створенні нової коаліції в парламенті в обмін на надання портфелів. Про це сьогодні повідомив на з'їзді свого блоку, щоправда, не одразу. Спочатку Литвин розповів драматичну історію про невідому жінку. Зустрів він її перед з'їздом. З вуст незнайомки почув незручне запитання, та, як сам зізнався, не розгубився і проголосив: генеральна лінія партії – непохитна.

Володимир ЛИТВИН, народний депутат України, лідер фракції Блоку Литвина: "Зрозуміло, що це були звинувачення в тому що ми нікого не підтримуємо у Верховній Раді України і займаємо свою осібну позицію і очікуємо на привабливі кадрові пропозиції. На що я їй відповів: а на вашу думку кого підтримувати - тих у кого шість мільярдерів, чи тих у кого сім мільярдерів?".

Тетяна КУХОЦЬКА, ведуча: Проте, якщо жінці він сказав одне, то журналістам на прес-конференції – інше. Литвин таки розпочав кампанію приєднання до коаліції. Тільки не теперішньої - демократичної, а майбутньої. І мільярдери з інших фракцій його вже не дратували.

Володимир ЛИТВИН, народний депутат України, лідер фракції Блоку Литвина: "Я вам отвечаю. Четче и больше сказать невозможно: ми готовы вести переговори со всеми"».

«Причина усіх політичних конфліктів в країні – протистояння президента і прем'єра

(НТН, "Вчасно", 20.06.2008)

Наталія МАСЛОВА, ведуча: На 10-му з'їзді Народної партії її голова Володимир Литвин заявив, що причина усіх політичних конфліктів в країні – протистояння президента і прем'єра. Литвин також розкритикував роботу нинішнього уряду. Мовляв, його мета – отримати контроль над державною власністю, яку ще не встигли приватизувати. Ситуацію в парламенті лідер Блоку Литвина описав так: "Там намагаються приховати недієздатність існуючої більшості". Втім, політик заявляє, що його блок готовий йти на переговори стосовно майбутньої коаліції з усіма силами.

Володимир ЛИТВИН, голова Народної партії: "Мы готовы вести переговоры со всеми, но на каких принципах. Сначала объективная оценка, что происходит в стране, кто несет ответственность за то, что происходит в стране, и что делать. Не в плане построения общеукраинского счастья, которого никогда не будет, а какие мы определяем приоритеты, какие мы решения будем принимать"».

 

Гра на інфляційні та корупційні теми продовжується

Автори продовжують відстежувати змагання між урядом Тимошенко та Президентом Ющенком у пошуках винних за різке зростання цін. Поки Рада працювала вхолосту, прем’єрка знову скликала на нараду губернаторів і публічно вичитувала найгірших. Можливо, це збіг, але в «офірних цапах» уряду можна було знайти переважно тих, хто увійшов до «Єдиного центру» Балоги-Кріля (як херсонський губернатор Сілєнков), або задекларував такий намір (як дніпропетровський губернатор Бондар), або просто був прямим ставлеником глави Секретаріату (як запорізький Старух). Що б там далі не було, але пов’язування цих імен спочатку з інфляцією, а потім із ЄЦем Балоги, не додасть популярності цьому політичному проекту, як, зрештою, і Президенту, який їх захищав.

Інший удар Тимошенко завдала по виробниках курятини, звинувативши їх у монопольній змові. Можливо, хтось і не знав, але вже після новин на Новому глядачі знають, що одним із найпотужніших монополістів є керівник Держуправління справами Ігор Тарасюк. Щоправда, ця інформація була збалансована згадуванням компанії чільного бютівця Сігала, який разом із Тарасюком контролює більше 50% ринку курятини. Авторам просто цікаво, чи не призведе новий наїзд Тимошенко на «своїх» до нових зрад у парламенті?

У боротьбі з Президентом команда БЮТ не забуває і про своїх виборців: 17 червня автори помітили на ICTV явно рекламний сюжет про заслуги Тимошенко перед селянами, який ішов у контексті розповіді про героїчне подолання інфляції урядом та підступний саботаж із боку Секретаріату та губернаторів. Наступний після нього сюжет мав зміцнити глядачів у переконанні, що лише Юля може вивести на чисту воду корупціонерів і казнокрадів.

Взагалі, у розкручуванні нудної статистики від КРУ Тимошенко не має рівних у країні. Це той випадок, коли метафоричність та хороші заготовки допомагають долати цензуру редакційної політики на окремих телеканалах. Практичні всі процитували слова прем’єрки про грабунок країни зі швидкістю 60 доларів на хвилину та нагромадження награбованого Партією регіонів «у стопку, в сім разів вищу за Ейфелеву вежу». Традиційно утримався від цитування і взагалі скупо подав інформацію «Інтер», що ще раз підкреслює, на думку авторів, підконтрольність цього телеканалу політичній цензурі з боку їхніх власників чи політичних патронів власників.

З іншого боку, слова Тимошенко чи не найдетальніше були процитовані у головному випуску новин за день на ТРК «Україні». Автори не виключають, що у такий спосіб оточення Ахметова продовжує боротися з Фірташем за вплив на Януковича. А самому лідеру Ахметов показує, як швидко можна втратити популярність, якщо втратити його підтримку.

Для Януковича подібні звинувачення особливо неприємні і політично шкідливі. Адже Тимошенко як головний конкурент на президентських виборах не лише встигла роздати хоча б частку компенсації заощаджень в Ощадбанку, а й має на руках нові докази розкрадання бюджетних коштів. Суперечка і подальше розголошення такої інформації не на руку Януковичу, який у 2004-му вже постраждав від нав’язаного йому іміджу зека. Тож і цього разу коментарі лідера Партії регіонів були надзвичайно скупими. А інші партійці просто уникали розмов на цю тему.

Ще кілька рекламних за суттю сюжетів на користь Тимошенко автори виявили в ранкових ефірах «1+1» та СТБ. «Плюси» дали репліку прем’єрки про нездатність Партії регіонів відправити її уряд у відставку. Цікаво, що слова впевненості Тимошенко у неможливості своєї відставки проігнорували решта телеканалів. А от СТБ відзначилися оприлюдненням соціологічних даних невідомої якості, згідно з якими українці навище оцінили роботу глави уряду.

«Премьер продолжает бороться с ценами
(Iнтер, "Подробности", 17.06.2008)

Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: "Необоснованным" назвала Юлия Тимошенко рост цен на водоснабжение в ряде регионов Украины. На селекторном совещании с губернаторами премьер резко раскритиковала руководителей Донецкой и Луганской областей, где стоимость кубометра воды выросла более чем в полтора раза. Тимошенко поручила Налоговой и Главному контрольно-ревизионному управлению выяснить, на каком основании местные власти подняли тарифы. Проверять будут и птицефабрики с супермаркетами. Юлия Тимошенко утверждает: курятина дорожает потому, что производители имеют 100-процентную рентабельность, а собственники магазинов "накручивают" торговую надбавку в 50-70%. Чтобы снизить цены на диетическое м'ясо, премьер предлагает руководителям всех регионов завозить более дешевое импортное.

Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Я прошу сьогодні всіх керівників обласних держадміністрацій: запишіть собі цей пріоритет. Я прошу: укладіть всі відповідні угоди з бізнесменами для того, щоб завезти м'ясо курятини в Україну. Сьогодні мито дозволяє завозити той обсяг, який потрібно"».

«Тимошенко давно вже поборола б інфляцію, якби не… кури
(Новий канал, "Репортер", 17.06.2008)

Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Тимошенко давно вже поборола б інфляцію, якби не… кури. Прем'єр каже, за перші дні червня ціни на деякі харчі зупинилися, на деякі навіть упали, а от м'ясо птиці усе дорожчає й дорожчає. Наша курятина коштує вже більше, ніж у Європі. Тимошенко підозрює: це картельна змова. Адже на вітчизняному птахо-ринку лише два потужних гравця. Це, до речі, структури депутата від БЮТ Євгена Сігала "Гаврилівські курчата" та глави Держуправління справами Ігоря Тарасюка "Наша ряба". Тимошенко закликає губернаторів зробити проти них інтервенцію. Пустити на ринки імпортних курей. А з виробників та торгівців м'ясом птиці грозиться спитати – чому вони з народу знущаються.

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ціна не природня. Скільки ще їм потрібно заробити, щоб вони країну залишили в спокої, і щоб вони мали можливість демонструвати такі ціни, які дійсно сформує світовий ринок, а не монопольна змова. Я вважаю, що прийшов час розібратися із цими структурами і зрозуміти , чому вони так знущаються сьогодні над країною.

Володимир ПАВЛЮК, ведучий: А за травневу інфляцію Тимошенко спитає з 5 регіональних керівників – Сумської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької області та Києва. Їхні пояснення відео-зв'язком, що це, мовляв, Держкомстат невірно рахує, Тимошенко не задовольнили. Завтра чекає усіх на засіданні Кабміну. Урядова програма максимум на середу – ухвалити проект змін до бюджету 2008. Понад 30 мільярдів додаткових гривень на видатки. Після консультацій з Президентом, документ відправлять у Верховну Раду. Тимошенко сподівається, що депутати встигнуть оцінити ці напрацювання до канікул. Тобто за два тижні».

«Український уряд зглянувся над сільським господарством і ухвалив низку рішень на підтримку вітчизняного сільгоспвиробника

(ICTV, "Факти", 17.06.2008)

Ведуча: Український уряд зглянувся над сільським господарством і ухвалив низку рішень на підтримку вітчизняного сільгоспвиробника. Вирішив збільшити дотації на виробництво цукрового буряка до 750 гривень, зміняться й норми підтримки виробників м'яса. На тля останніх даних це актуальні плани. Державний комітет статистики сьогодні повідомив. Що великої рогатої худоби скоротилося майже на 11% порівняно з минулим роком, а свиней на 20%. Щоправда поголів'я птиці, овець і кіз неістотно, але зросло. Отже, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні спілкувалася з губернаторами і заявила, що додаткові надходження до бюджету – а це понад 30 мільярдів гривень – і частину з них спрямують в регіони. Завтра на засідання уряд затвердить свій варіант змін до бюджету і після погодження з президентом передадуть в парламент. Традиційно Прем'єр обговорила з представниками областей інфляцію і нагадала, що завтра чекає із звітом п'ятьох керівників – із Сумської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської областей та Києва. В цих регіонах інфляція найвища. Критику ж президентом економічної політики уряду прем'єр вважає політиканством.

Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я вважаю, що уряд, який знаходиться сьогодні в системі політичної блокади і штучної політичної дискредитації. Все ж таки витримає ці іспити і ми, дійсно, зможемо зробити серйозні прориви».

«Понад 2 мільярди гривень порушень зафіксувала перевірка фінансово-господарської діяльності "Укрзалізниці"

(ICTV, "Факти", 17.06.2008)

Ведуча: Понад 2 мільярди гривень порушень зафіксувала перевірка фінансово-господарської діяльності "Укрзалізниці" і підпорядкованих їй підприємств за 2006-2007 роки. Головне контрольно-ревізійне управління України встановило, що численні ігнорування фінансового законодавства вищим на той час керівництвом Укрзалізниці" призвели 648 мільйонів збитків. Таким чином державний бюджет не доотримав щонайменше 120 мільйонів. Ревізійними кажуть, що в ході контрольних заходів до державного бюджету повернули 25 мільйонів гривень. Висновки перевірок головкру передало до правоохоронних органів для подальшого розгляду справи.

Микола СИВУЛЬСЬКИЙ, голова головного контрольно-ревізійного управління України: "2 мільярда мали бути чисті доходи залізниці. Вони могли і поновити склад, відповідні роботи провести. На жаль, це не було зроблено"».

«Десять мільярдів двісті мільйонів вкрадено з держбюджету минулим урядом

(СТБ, "Вікна-новини", 18.06.2008)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Десять мільярдів двісті мільйонів вкрадено з держбюджету минулим урядом. Такі висновки уряду теперішньому надало контрольно-ревізійне управління. Найбільше, за даними КРУ, крали керівники "Нафтогазу", "Енергоатому" й "Укрзалізниці". Але достовірність звинувачень ще має перевірити Генеральна прокуратура. Сама Тимошенко, аби переконати прокурорів у важливості справи, порахувала, скільки це – десять із гаком мільярдів – у тоннах, вагонах і баштах. Якщо розбити гроші по сто гривень, це буде сто тонн ваги. Перевезти їх можна потягом із десяти вагонів. Якщо зібрати стовпчиком, купюри у висоту дорівнюватимуть семи Ейфелевим вежам. Але на цих підрахунках Тимошенко не зупинилася.

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Вони крали 60 доларів на секунду без перерви на сон, їжу і відпустку. То я зрозумію, чого вони сьогодні намагаються повернутися до влади будь-якою ціною. Бо для них кожна секунда сьогодні це втрата грошей. Кожна секунда коли вони не при владі"».

«Юлія Тимошенко зазирнула в минуле і побачила там безприциндентну крадіжку

(“1+1”, "ТСН", 18.06.2008)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: День спогадів. Юлія Тимошенко зазирнула в минуле і побачила там безприциндентну крадіжку. Вирішили діяти за принципом – хто старе згаає, той око втрачає, хто забуває, той два. КРУ виявила, що чиновники з уряду Януковича на зловживали аж на 10 мільярдів гривень.

Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Прем'єр Тимошенко нову атакує. Тримаючи в руці акти перевірки КРУ прем'єр звинуватила свого попередника Віктора Януковича та його чиновників у крадіжках державних коштів більше ніж на 10 мільярдів гривень. Тимошенко поділили цю суму на 16 місяців що був при владі її опонент.

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Вони крали 60 доларів на секунду. Це при чому без перерви на сон, їжу, і відпустку. А, якщо взагалі, ці купюри, які вони вкрали в гривнях, скласти в одну стопку, то в це в сім разів вище ніж Ейфелева башня".

Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Головний ревізор Микола Сивульський також сипав цифрами. За його слова, найбільше нацарювали в Енергоатомі – на 3,6 мільярда гривень. На другому місці вугільна, тут порушень виявили майже на 2,5 мільярди. Бронзові призери керували "Нафтогазом" України, звідки поцупили понад 2 мільярди гривень. І 2 мільярди – сума зловживань на Укрзалізниці. І це, ще не все, каже ревізор. КРУ копатиме далі.

Микола СИВУЛЬСЬКИЙ, керівник КРУ: "Вже сьогодні зрозуміло, що суспільство жахнеться від масштабу цинізму зловживань, які були реалізовані попередньою владою".

Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Свою "відповідь Чемберлена" озвучила прес-служба колишнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка. КРУ назвали рупором політичної істерії Юлії Тимошенко, а результати перевірки – фікцією. Депутат регіонал Ганна Герман продовжила, назвала заяву прем'єра сенсаційною, але яка не має під собою ґрунту, тому уваги на це не звертатимуть.

Ганна ГЕРМАН, член фракції Партії Регіонів: "Довелось би щодня подавати на Юлію Володимирівну в суд, тому що Юлія Володимирівна… знаєте я ніколи не можу зрозуміти логіку дій цієї жінки, яка у вечері може прийти до тебе з пропозиціями якимись стосовно якихось об'єднавчих процесів, а з ранку назвати тебе бандитом чи так далі. Словом, я думаю, що вона та її слова просто не треба ніяк реагувати".

Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Зі свого боку Герман запропонувала Тимошенко порахувати здобич Єдиних енергетичних систем, до яких відношення мав і Павло Лазаренко. Відколи Україна шукала його по усіх закордонах, жодна з подібних гучних справ про корупцію в Україні не дійшла до покарання.

Олександр ЖОЛУДЬ, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень: "З точки зору юридичної, в нас немає жодного доказу в судах, де було б доведено, що ось є злочинець, який вкрав, принаймні, десять мільйонів, не кажучи вже про 10 мільярдів".

Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Та й без того, щоб будь які напутники у владі не звинувачували в усіх гріхах своїх попередників, історія України також не обходилась».

«Сегодня же на заседании Кабинета Министров в адрес Укрзализныци, Нафтогаза, Энергоатома и ряда угольных предприятий прозвучали обвинения

(“Iнтер, "Подробности", 18.06.2008)

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Сегодня же на заседании Кабинета Министров в адрес Укрзализныци, Нафтогаза, Энергоатома и ряда угольных предприятий прозвучали обвинения в финансовых злоупотреблениях. Их общий размер за прошлый год – более 10 миллиардов гривен. С таким заявлением выступил глава Контрольно-ревизионного управления. По словам Николая Сивульского, нарушения КРУ выявило во время проверки этих предприятий. В то же время Юрий Бойко, возглавлявший в 2007-м Минтопэнерго, а ныне - депутат от Партии регионов, категорически опроверг информацию руководителя КРУ о злоупотреблениях в Нафтогазе. По словам Бойко, именно в прошлом году предприятие начало работать с прибылью, а все обвинения Сивульского носят сугубо политический характер».

«Губернаторы снова проигнорировали премьер-министра Юлию Тимошенко
(ТРК "Украина", "События", 18.06.2008)

Елена КОТ, ведущая: Губернаторы снова проигнорировали премьер-министра Юлию Тимошенко на заседании Кабмина, где планировали рассмотреть вопрос инфляции в регионах. Они не явились. Позже, выяснилось. Секретариат президента запретил им становится мальчиками для битья. Однако без критики в правительстве не обошлось. Гнев премьера обрушился на министров-предшественников.

Наталья КРАВЧЕНКО, журналист : Единственный, кто пришел на заседание Кабмина был вице-мэр Киева Анатолий Голубченко. Вопрос журналистов, а почему собственно нет приглашенного, Леонида Черновецкого называет некорректным. А обвинение премьера без основательными. Регионы не виноваты в росте цен и инфляции.

Анатолий Голубченко, зампредседатель киевской администрации: "Почему у всей України інфляція? А як ви гадаєте, скільки грошей було викинуто у період виборів на ринок. Хто не будь порахував?".

Наталья КРАВЧЕНКО, журналист: Позже выяснится, что слова вице-мэру так и не дали. Зато губернатор Виктор Бондарь о бюджетной политике правительства сказал все, что думает. Правда, не в Киеве, а у себя в Днепропетровске. На пресс-конференции объясняя журналистам, почему принял решения не ездить на заседания Кабмина.

Виктор БОНДАРЬ, председатель днепропетровской области: "Ніхто не хоче визнати, що сьогоднішня інфляція це промах економічного блоку уряду. Натомість участь у такому засіданні, яке просто перетворюється на шоу знаєте. Немає ніяких доцільних підстав там бути присутнім".

Наталья КРАВЧЕНКО, журналист: На защиту губернаторов вновь стоят секретариат президента. Первый зам его руководителя так прямо и заявляет, очередная попытка правительства свалить все с больной головы на здоровую.

Александр ШЛАПАК, 1-й зам главы секретариата президента Украины: "До речі, за 5 місяців жодна з областей, яка сьогодні була запрошена не є найгіршою в Україні. Тобто в такий спосіб мова йде про те, щоб черговий раз зробити глав адміністрації клочки для биття не думаю, що це, не достойно уряду".

Наталья КРАВЧЕНКО, журналист: Премьер подавший свои заявления, считает грубым нарушением конституции. И при этом замечает, что губернаторам так же как, и правительству надо дать спокойно поработать. Вот КРУ плодотворно потрудилась и обнаружила, после проверок Нефтегаза, Энергоатома, Укрзализныци и 34 предприятий угольной отрасли нарушений на 10 миллиардов 200 миллионов гривень. Виноватым оказалось правительство Януковича.

Синхрон: Юлия Тимошенко: "У цих колосальних втрат є свої призвіща. Це міністр палива та енергетики, який працював в 2007 році, а до того очолював одночасний НАК Нафтогаз пан Бойко, який сьогодні є народним депутатом Партії регіонів і більше ніж на 2 мільйарда. В таких втрат для системи НАК Нафтогазу відповідає персонально він. Якщо говорити про мінтрансзвя'зку, де також більше 2 мільярдів знайдено зловживань це безумовно мінтрансзв'язку в уряді Януковича очолював Рудьковський".

Наталья КРАВЧЕНКО, журналист: Ну а если у кого хромает система образов. Премьер предлагает представить, что 10 миллиардов в сто гривненвых купюрах это сто тонн. А если одна на другую, то в 7 раз выше, чем Эйфелевая башня».

«Групою масштабних клептоманів назвала Прем'єр Юлія Тимошенко свого попередника Віктора Януковича

(Перший національний, "Новини", 18.06.2008)

Юлія БОРИСКО, ведуча: Групою масштабних клептоманів назвала Прем'єр Юлія Тимошенко свого попередника Віктора Януковича, і його команду. За минулий рік вони вкрали понад 10 мільярдів гривень, такий результат перевірки КРУ. Очільниця уряд вважає його рекордом корупції, ідеться про грабунок "Укрзалізниці", "Нафтогазу", "Енергоатому" і донбаських шахт. У крадіжок є свої прізвища, сказала Прем'єр і відразу назвала їх: Юрій Бойко і Микола Рудьковський. Покарання винним Тимошенко гарантує, весь компромат на Партію Регіонів і соцпартію, осіб управління ляже на Ген прокурора.

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Якщо наприклад всі ці гривні взяти в сто гривневих купюрах, то це більше ста тонн тільки грошей, для цього потрібно потяги будувати щоб їх перевезти. І можу сказати, що якщо перерахувати, що Янукович своєю такою командою був при владі 16 місяців, то вони крали 60 доларів на секунду. А якщо взагалі ці купюру які вони вкрали, в гривнях, скласти в одну стопку, то це в сім разів вище ніж Ейфелева башня".

Юлія БОРИСКО, ведуча: Заява КРУ, є свідомо брехливою, а саме КРУ – це рупор політичної істерії Юлії Тимошенко, так письмово відреагував на закиди у корупції колишній міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Він мне згоден з даними про збитки у "Нафтогазі", каже, навпаки, торік уряд Януковича вивів компанію на прибутковий рівень, а нинішній уряд сприяє її банкрутству».

«Глава уряду не вірить у ймовірну власну відставку
(“1+1”, "ТСН", 20.06.2008)

Мар'яна ВОРОНОВИЧ, ведуча: Глава уряду не вірить у ймовірну власну відставку. Про це Тимошенко заявила по закінченню свого візиту до Брюсселю. Прем'єр переконана: її опоненти з Партії регіонів займаються збудженням ситуації в країні. Втім це не призведе до серйозних наслідків. "Сельонок їм не вистачить зробити будь-яку відставку". Дії своїх одно партійців у парламенті нагадаю, напередодні БЮТ заблокував роботу парламенту Тимошенко схвалює. Офіційна причина – вимога скасувати депутатську недоторканість, пільги та ввести імперативний мандат. Не офіційних дві: або БЮТ вербує нові багнети до коаліції замість тих зрадників, хто порушив калькуляцію результативних голосувань, або ж убезпечують уряд від відставки».

«Тим часом громадяни, що змушені спостерігати, як депутати чубляться, а Президент і уряд з'ясовують стосунки, геть невдоволені керівництвом країни

(СТБ, "Вікна-новини", 20.06.2008)

Наталя ТОКАР, ведуча: Тим часом громадяни, що змушені спостерігати, як депутати чубляться, а Президент і уряд з'ясовують стосунки, геть невдоволені керівництвом країни. За підсумками опитування українського демократичного кола, найвищу оцінку отримала діяльність Юлії Тимошенко. Як прем'єр-міністра. Її схвалює майже 36% респондентів, а не підтримує близько 51. На другому місці Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, майже 34% подобається, як він працює, а 35 – ні. Останній у цій трійці Президент України Віктор Ющенко, його діяльність вважає за доцільну лише 18% громадян і аж 62 її не схвалюють».

У свою чергу, Президент розповів про вину уряду у високій інфляції, виконуючи роль «весільного генерала» на відкритті заводу Порошенка в Черкасах.

Невеличкий відступ. Як тільки не коментували присутність Глави держави телеканали: Перший національний приписав Ющенку виконання програми зі створення робочих місць (Порошенко в захваті!), ICTV назвав його заслугою відкриття першого автомобільного заводу за останні 50 років (Порошенко втрачає свідомість від щастя!). Найменш емоційно забарвленим було повідомлення «Інтера», який просто відпрацював подачу антитимошенківського меседжу. А от 5 канал подав інформацію про приїзд Президента урочисто, але стримано і без будь-яких згадувань про інфляцію: Петро Олексійович, очевидно, не хоче своїми руками загрібати жар для Балоги.

На додаток автори стверджують, що поява Президента в одному кадрі з Петром Порошенком означає остаточну реабілітацію цього політика. Порошенко знову входить до пулу найближчих соратників Президента і, очевидно, найбільших медіаспонсорів. Аби перевірити цю гіпотезу, автори беруть перед читачами зобов’язання відстежувати новини 5-го каналу на предмет появи інтерівської цензури.

«Тим часом, Президент реалізовує свою програму зі створення робочих місць

(Перший національний, "Новини", 20.06.2008)

Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Тим часом, Президент реалізовує свою програму зі створення робочих місць. Сьогодні Віктор Ющенко відкриває завод "Богдан" на Черкащині. На новому підприємстві випускатимуть автомобілі "Лада" і Hyundai. Підприємство переобладнали з колишнього об'єднання "Ротор", яке не працювало з радянських часів. Тепер на "Богдані" майже 2 тисячі робітників, які збиратимуть до пів тори сотні автобусів та легковиків на рік».

«Вперше за останні 50 років в Україні відкрили автомобілебудівний завод
(ICTV, "Факти", 20.06.2008)

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Вперше за останні 50 років в Україні відкрили автомобілебудівний завод. Нове підприємство корпорації "Богдан" у Черкасах дасть роботу 6000 робітників. На відкритті першого національного автомобілебудівництва побував президент Віктор Ющенко. Глава держави відзначив унікальність події, яка може привести Україну до створення своєї марки автомобіля і вручив ключі від новенької Лади багатодітній родині з Каменського району Черкащини.

Ірина ЦИМБАЛ, кореспондент: Черкаський завод став другим в Україні з повним циклом виробництва. Понад 6000 працівників тут виготовлятимуть щорічно до 1500 тисяч автівок. Саме в Черкасах президент відкрив одну із своїх таємниць.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Можливо, я скажу таємницю, але я переконаний чомусь, що сьогодні ми є свідками того, як починаю народжуватися перший український автомобіль. Ми прийдемо до власної марки, до власної комплектації. В мене в цьому немає сумнівів".

Ірина ЦИМБАЛ, кореспондент: Віктор Ющенко знову критикував уряд Тимошенко за високу інфляцію. ЦЕ зло можна подолати лише спільними зусиллями, вважає президент. До спільних антиінфляційних дій він неодноразово закликав Кабмін Голова ради НБУ Порошенко. Інакше не варто очікувати зростання економіки та стабільної гривні. Президент закликав урядовців віднестися до інфляції на міжнародний вплив.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Починаючи з того, що сама інфляція 14% – це є щось недобре. Це інфляція, яка в 3-4 рази вища, ніж у наших сусідів. Мені боляче від того, що дехто пробує далі пояснювати, що це міжнародний вплив. Він є, але він не складає більше 1,5%".

Ірина ЦИМБАЛ, кореспондент: Не за гроші, а за просто так підчас поїздки до Черкас Віктор Ющенко здійснив мрію однієї сім'ї, яка організувала будинок сімейного типу і виховує 11 дітей. Тепер вони мають президентський подарунок – власний автомобіль».

«Об экономической ситуации в стране говорил сегодня Виктор Ющенко

(Iнтер”, "Подробности", 20.06.2008)

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Об экономической ситуации в стране говорил сегодня Виктор Ющенко во время рабочей поездки в Черкасскую область. Здесь президент принял участие в открытии автозавода "Богдан". Говорил глава государства и об инфляции. Виктор Ющенко уверен: стремительный рост цен имеет сугубо национальные корни, и мировая ситуация на него существенно не влияет.

Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, президент Украины: "Сама інфляція 14% – це є щось недобре. Це інфляція, яка в 3-4 рази більша за інфляцію в наших сусідів. Мені боляче від того, що хтось і далі починає пояснювать, що це міжнародний вплив – він є, але він складає не більше 1,5%, все решта – ми маємо бути щирими і відвертими, нам треба весь інтелект, всю політичну консолідацію, кінець всі професійні навики направити на те, щоб це зло подолати"».

Проте зусилля Президента у Черкасах виглядали блідою копією ще одного маленького тріумфу, який Тимошенко переживала у Брюсселі на зустрічі з представниками ЄС та главами країн – членів Союзу. Навіть «Інтер» дав, хоч і обрізаний синхрон Хав’єра Солани про «гарну роботу уряду», опустивши слова про необхідність співпраці гілок влади. І якщо тиждень розпочався із суперечливого візиту Генсека НАТО та спроб Президента урятувати євроатлантичну інтеграцію, то завершувався успішним вояжем прем’єр-міністра та похвалами в бік українського уряду з боку тих, хто всього 4 роки тому захоплювався Ющенком. Отже, попри тактичну цензурну та інформаційну перевагу у зв’язку з подіями в парламенті, Секретаріат програв команді Тимошенко по очках.

 

Нові повороти в «розборах польотів»

Доки Президент, уряд і опозиція тупцювали на місці і шукали варіантів загострення старих тем (боротьба з інфляцією, збереження чи переформатування коаліції), міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розпочав свою політико-інформаційну кампанію. Вістря активності Луценка було спрямовано проти корупціонерів як на місцевому, так і найвищому рівні державного управління.

Першими «злочинцями» 16 червня стали голови місцевих рад кримських Партеніта та Алушти, яких отримані хабарі на дві місяці ув’язнили в Лук’янівському СІЗО. Наступного дня «Народна самооборона» атакувала Віктора Балогу, звинувативши його в розтраті державних коштів на приватні польоти державним авіатранспортом. Показово, що лише на 5-му каналі журналісти вирішили прирівняти «віртуальний» проступок Балоги до цілком реальної кримінальної справи Рудьковського за подібні витівки. СТБ, у свою чергу, нагадало, що подібні звинувачення свого часу лунали і на адресу самого Луценка.

Новий скандал змусив раптом занервувати спікера: 18 червня Яценюк заявив, що першим серед голів Ради не користується державним авіатранспортом і тому просто не може бути приводів зачіпати його на цю слизьку тему.

19 червня на допит у центральне слідче управління МВС було викликано свіжоспеченого секретаря Київради Олеся Довгого. Хоча розмова стосувалася скандальної сесії з роздачі земель, на якій відбулася навіть бійка, Довгий одразу поспішив пов’язати свій виклик із політичним переслідуванням з боку Луценка. Міністр випад секретаря проігнорував.

Варто зазначити: в усіх нових сюжетах Луценко персонально практично не з’являвся і дій міліції чи своїх однопартійців не коментував. Проте в кадрі його обличчя або згадування про нього з вуст журналістів постійно звучало. Принаймні, йому вдалося на кілька днів привернути до своєї діяльності увагу глядачів. Автори не переконані в тому, що у такий спосіб Луценко міг би собі повернути втрачену популярність, але на тлі бездіяльного парламенту та суперечок Президента і прем’єра він виглядав людиною діла. Якщо міністру вдасться й надалі підтримувати інформаційну напругу та давати нові приклади боротьби з корупцією, тоді ситуація зі ставленням до нього може змінитися.

«Будуть сидіти наразі під вартою четверо кримських чиновників

(1+1, "ТСН, 16.06.2008)

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Будуть сидіти наразі під вартою четверо кримських чиновників. 2 місячний арешт – рішення київського Печерського суду. Підстава – 2 хабара. Один рекордний для України. Сільський голова Партеніта Микола Конєв, разом із депутатом місцевої сільради Олегом Горородаєм, вимагали у київського підприємця 5 мільйонів 200 тисяч доларів. За допомогу в отриманні 17 гектарів приморської землі.

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Їхні земляки з Алушти виявилися набагато скромнішими – мер Володимир Щербина і його заступник Вадим Попов, за дозвіл встановити на набережній ігрові павільйони просили усього 50 тисяч доларів. Торгово валися і готові були навіть на менші гроші, але не отримали ці того.

Юліана САУХ, кореспондент: Щоб не випустити на волю особливо небезпечних підозрюваних, Печерський суд готовий працювати і у вихідний. Адже сьогодні в обід закінчився тридобовий термін затримання. Охороняють кримських чиновників з десяток озброєних бійців УБОЗівського Сокола. Справу розглядають пропорційно до отриманого хабара. Першим на лаві підсудних – безталанний мільйонер Микола Конєв. Змарнілий та неголений він геть не схожий на вимагача найбільшого в історії України хабара у 5 мільйонів 200 тисяч доларів.

Сергій ВОВК, суддя Печерського райсуду Києва: "Наведені обставини вчинення Конєвим злочину та матеріали кримінальної справи свідчать про те, що обвинувачуваний намагався ухилитися від слідства та суду".

Юліана САУХ, кореспондент: Запобіжний засіб – утримання під вартою. В столичному Лук'янівському СІЗО Конєв сидітиме разом зі своїм напарником – депутатом сільської ради Олегом Бородаєм. Його також не ризикнули залишати без охорони. Наступна справа скромніша. Алуштинському мерові Володимиру Щербині і його заступникові Вадиму Попову інкримінують хабар у 20 тисяч доларів США. На відміну від Пратанідських земляків міський голова Алушти почувається впевнено. А от передбачити що йому знадобиться адвокат, колишній співробітник СБУ Щербина не зміг. Зі своїм захисником знайомиться вже на лаві підсудних, і тут таки пише відповідне клопотання. Хоча вини своєї не визнає ні на йоту, каже з ігровим бізнесом в Алушті навпаки веде запеклу3 боротьбу, гроші щоправда просив, але не собі – людям.

Володимир ЩЕРБИНА, мер Алушти: "Структура, которая практически зарабатывая немалые деньги, вызывая нарекания и отдыхающих и жителей, должна была бы больше вкладывать в городскую казну. Речь шла или о платежах в бюджет или оплата конкретных городских счетов".

Юліана САУХ, кореспондент: Без такого хазяйновитого мера курортний сезон під загрозою зриву, апелюють адвокати. Але суддя зважає на аргументи прокурорів і Щербина, разом зі своїм заступником Поповим долучаються до земляків у СІЗО. Адвокати всіх підозрюваних обіцяють у відведений термін подати апеляції. Якщо ж їх не задовольнять, затримані кримські чиновники проведуть літо в столиці. Під вартою їх отримуватимуть як мінімум до 13 серпня. За цей час кримська діаспора в СІЗО може збільшитись. Генпрокуратура застерігає потенційних хабарників – півострів залишається під пильною увагою правоохоронців.  

«Народна Самооборона просить Генпрокуратуру і ГоловКРУ перевірити законність використання державних літаків - Віктором Балогою

(“1+1”, "ТСН", 17.06.2008)

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: У льотному полку - прибуло. Народна Самооборона просить Генпрокуратуру і ГоловКРУ перевірити законність використання державних літаків і чартерних рейсів її колишнім політичним союзником – Віктором Балогою. Зокрема йдеться про польоти голови президентського Секретаріату із родиною на Закарпаття на вихідні. Давнє звинувачення у використанні державного майна в особистих цілях тепер оформили у депутатський запит. Міністра внутрішніх справ просять вирішити питання щодо порушення кримінальної справи за даними фактами. Інформацію самомоборонці отримали від виборців. Секретаріат Президента від коментарів утримується.

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат України, "Народна Самооборона": "У нас є всі факти перельотів, номера рейсів, фамілії пасажирів, членів їхніх сімей. Виборці сидять в аеропорту і пишуть хто прилетів, хто улетів".

Василь ПЕТЬОВКА, народний депутат України: "Скоро звинувачувати представники Народної Самооборони тому що в Києві забагато сонця, або дуже забагато дощю, Балога і в цьому буде винуватий. Щодо спільних польотів із Віктор Івановичем, дуже часто, і в рейсових літаках літає досить часто і Балога, і голова Конституційного суду, і я особисто. Тому що проживаємо в одному регіоні – Закарпатті".

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Скандали навколо польотів високих чиновників - це давня українська традиція: міністру внутрішніх справ Юрію Луценку неодноразово закидали бажання покатати себе і своїх рідних на державних літаках - здебільшого до Криму. Екс-міністра транспорту Миколу Рудьковського уже судять за польоти із красивою дівчиною до Парижа державним коштом. Намагалися долучити до льотних скандалів і спікера Арсенія Яценюка».

«Слідом за Рудьковським за свої чартерні перельоти має відповісти голова Президентського секретаріату Балога

(5 канал, "Час новин", 17.06.2008)

Валерій КЛИМЕНКО, ведучій: Слідом за Рудьковським за свої чартерні перельоти має відповісти голова Президентського секретаріату Балога, – такий запит до генеральної прокуратури направив уряд та міністерство внутрішніх справ направив народний депутат Генадій Москаль, а підписалися під документом усі депутати з "Народної самооборони". У зверненні йдеться, що за останні півтора року Віктор Балога здійснив понад шістдесят перельотів чартерами, причому деколи з главою секретаріату літала і його родина. Як доказ, Генадій Москаль наводить документи про замовлення чартерного рейсу одинадцятого червня за маршрутом Ужгород-Відень, де серед пасажирів значився як сам Віктор Балога, так і члени його родини. Тож депутатів цікавить, хто оплатив його поїздки, адже офіційна зарплата глави секретаріату становить сімнадцять тисяч гривень і цього очевидно не досить для оплати таких послуг. Нагадаю, об'єднання "Народна самооборона України" раніше вимагало від Балоги припинити політичний тиск і неодноразово звинувачувало главу апарату Президента у зловживанні службовим становищем.

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат, НУНС: " В основному членами сім'ї, з друзями і знайомими от Київ, Київ-Ужгород, ну в основном касається вихідних днів. Тобто кожні вихідні він проводив на Закарпатті. Ми просимо, щоб правоохоронні органи уважно в цьому розібралися"».

«Крила батьківщини можуть дорого коштувати Балозі
(СТБ, "Вікна-новини", 17.06.2008)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Крила батьківщини можуть дорого коштувати Балозі. Головний канцелярист країни закинув Луценкові неслужбові польоти на службових літаках. Натомість, "Народна самооборона", лідером якої є Луценко нагадала Балозі його мандрівки літаками з родиною і без до європейських країн та на батьківщину – 60 разів до Ужгорода.

Ольга СЕМАК, кореспондент: Звинувачень можновладців у любові до польотів державним коштом побільшало. До Миколи Рудьковського та Юрія Луценка парламентські самооборонці приєднали третього пасажира - це голова президентського секретаріату Віктор Балога.

Геннадій Москаль, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона" : "Ну, ви знаєте, в неділю була Трійця і Бог любить Трійцю. Є Рудьковський, літав на літаках, Луценко. Ну двох мало, треба ж як в українців когось взяти і третього по справі. Тому і появився балога, щоб трійка була, весело було".

Ольга СЕМАК, кореспондент: Депутати з "Народної самооборони" стверджують, на посаді очільники МНС, а потім голови Секретаріату Балога відлітав чи не 80 рейсів один та разом із родиною. До Відня та Женеви, Ніци та Мюнхена, Ліона та Тріполі, на батьківщину до Ужгорода аж 60 разів. Налітав майже 50 тисяч кілометрів.

Геннадій Москаль, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Перефразіруючи слова Островського, що життя дається людині один раз і його треба прожити на Закарпатті. Тому, мабуть, дехто так і робить".

Ольга СЕМАК, кореспондент: Микола Рудьковський нещодавно звітував про свої польоти на допитах у прокуратурі. Не міг пригадати ані з ким літав, ані в якому напрямі. Та сьогодні чітко ствердив, з ким не літав точно.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, екс-міністр транспорту України: "Можу сказати однозначно, що ні з паном Луценком, ні з паном Балогою я не літав. Тому обставин польотів я не знаю і мені важко щось коментувати".

Ольга СЕМАК, кореспондент: Чому компромату на політиків почали шукати в небі, хто зупинить авіаційну війну. Рудьковський коментувати не наважується. Утім, зізнається: Луценка й Балогу як чиновників розуміє, ба навіть, співчуває.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, екс-міністр транспорту України: "Виходячи із тої ситуації, які мають ті чи інші посадовці, чи то голова Секретаріату президента, чи міністр внутрішніх справ, чи міністр закордонних справ, чи міністр транспорту. Бувають різні ситуації, коли потрібно негайно реагування".

Ольга СЕМАК, кореспондент: Депутатські прохання перевірити польоти Балоги отримали Ген прокурор, міністр внутрішніх справ та КРУ. А в Секретаріаті авіа мандрівки свого боса коментувати відмовляються».

«Скандал з нецільовим використанням державного авіатранспорту.

(“1+1”, "ТСН", 18.06.2008)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Скандал з нецільовим використанням державного авіатранспорту. Першим примусило знервувати спікера Яценюка. Він та його прес-служба моментально зорієнтувались та запевнили: "Арсеній Яценюк перший голова Верховної Ради, який не користується чартерними літаками. У той час, як попередні керівники парламенту постійно літали винятково чартерними авіалініями і використали на перельоти за останні 5 років майже 13 мільйонів гривень державних грошей". Пан Яценюк не перший політик, який робить публічні заяви про транспортні пересування. Раніше, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що за керуванням оборони відомством, оплачував не робочі поїздки службовим авто з власної кишені і готовий продемонструвати ТСН квитанції. ТСН дає право іншим політикам надати калькуляцію своїх перельотів, бажано копію документів завірені відповідними установами».

«Віктор Балога жодного разу не літав за державні кошти
(5 канал, "Час новин", 19.06.2008)

Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: Віктор Балога жодного разу не літав за державні кошти. Це офіційна заява керівника державного управління справами Ігоря Тарасюка, яку озвучив в інтерв'ю одній з газет. Нагадаю, саме Управління справами керує транспортом та майном для перших осіб держави. Зазвичай найвищих чинів обслуговує державна авіакомпанія "Україна". Безкоштовно її послугами можуть користуватися Президент, Прем'єр та Спікер, пояснює керівник ДУСі, а от решта може орендувати літак, але все ж таки за гроші. Втім за словами Тарасюка, відколи Віктор Балога очолив Секретаріат Президента, він жодного разу не скористався цими літаками. Хіба що супроводжував Віктора Ющенка у візитах».

«Секретареві Київради сьогодні довелося згадати іншу депутатську бійку
(СТБ, "Вікна-новини", 19.06.2008)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Секретареві Київради сьогодні довелося згадати іншу депутатську бійку. Олесь Довгий прийшов таки на допит до МВС, де його чекали відучора. Три години він свідчив щодо суперечки на сесії Київради у грудні 2006-го. Перед тим, як зайти до слідчого, повідомив: у нього до міліції теж є запитання. Після зустрічі з правоохоронцями – заявив: його допитуватимуть, аж поки він не змінить свого ставлення до міністра Луценка. Про те, що ж насправді робили з Довгим у міліції, журналістам розповів його шеф.

Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: "Мені недвозначно було доведено – мене будуть запрошувати в МВД в одне друге п'яте слідче управління під будь якими приводами. Я буду витрачати час до тих пір поки не зміню публічну оцінку Луценка як міністра і політика".

Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Сегодня взяли вызвали секретаря, мордовали его 4 часа. По какой причине? Кто из партий заявил, что это безобразия, кто дал оценку выборам которые в Киеве проведены незаконно, кто об этом сказал - нет таких людей"».

«Три години допитували Олеся Довгого у Міністерстві внутрішніх справ
(5 канал, "Час новин", 19.06.2008)

Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: Три години допитували Олеся Довгого у Міністерстві внутрішніх справ. Як зазначив чиновник, слідчі не поставили йому жодного питання стосовно побиття депутатів Київради дворічної давнини, за для якого його власне і викликали як свідка. Проте натякнули, якщо він і надалі критикуватиме діяльність міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, його будуть постійно викликати до міністерства.

Зі свого боку секретар Київради заявив, свою позицію щодо діяльності міністра не змінить. Самі ж слідчі стверджую, що цей допит не мав жодного політичного характеру і стосувався винятково про побиття депутатів. Нагадаю, у грудні 2006 року, коли Київрада розглядала підвищення комунальних платежів і тарифів, у залі сталася бійка. Опозиція стверджувала, що депутатів побили охоронці Черновецького. Розслідування цієї справи ініціював сам Олесь Довгий.

Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: "Я зрозумів реальну причину свого запрошення і чому я провів стільки часу в Міністерстві внутрішніх справ. Мені неоднозначно, і я про це заявляю офіційно, було доведено, мене будуть запрошувати в МВД, в одне, друге чи п'яте слідче управління під будь-якими приводами і я буду витрачати тут так багато часу до тих пір, поки я не зміню свою публічну оцінку діяльності Луценка Юрія Віталійовича як міністра внутрішніх справ так і політика. Теж офіційно заявляю і стверджую, що жодним чином моя оцінка його діяльності не зміниться".

Ярослав МАЗУРКЕВИЧ, департамент зв'язків з громадськістю та міжнародної діяльності України: "Якщо любі процесуальні дії в ході розслідування кримінальної справи трактувати як політичний тиск, то я так думаю, що можна розглядати таку ситуацію, можна притягнути кожну кримінальну справу і сказати, що це є політичним тиском на свідка. Тобто, все проходила в рамках процесуального законодавства"».

 

Скандал у «святому сімействі»

Завершуючи огляд тижня, не можна не згадати про першу реакцію телеканалів на суперечливу інформацію, котра з вечора п’ятниці 20 червня почала надходити з Одеси. Там трапився інцидент між дочкою і зятем Тимошенко з одного боку та працівниками правоохоронних органів (як з’ясувалося, двома бійцями внутрішніх військ) – з іншого. Телевізійники кинулися з’ясовувати, в першу чергу, хто винен і хто більше постраждав.

Хоча з моменту інциденту минула майже доба, більшість телеканалів вирішили покластися на версію газети «Сегодня», яку за політичними уподобаннями і матеріалами важко назвати прихильною та об’єктивною стосовно особи прем’єр-міністра. Отже, в суботу ввечері глядачі дізналися про те, що зятю Тимошенко можна майже безкарно бити міліцію. Справа в тому, що сформований самим ЗМІ імідж Шона Карра як «крутого байкера» у свідомості більшості громадян, в тому числі журналістів, пов’язувався з певною брутальністю, а високопоставлені родичі майже завжди асоціюються з безкарністю, і ці приклади дуже часто ставали приводом для скандалів у ЗМІ, особливо навколо дітей відомих політиків. Тому цілком очевидно, що версія «Сегодня» виглядала дуже вірогідною і вартою поширення.

Потім з’явилася версія керівництва МВС, яка говорила цілком протилежне: Карр із дружиною стали жертвами нападу бійців внутрішніх військ.

Як з’ясувалося пізніше, ситуація була зовсім не така однозначна, і жодне «першоджерело» так і не подало достовірної картини. Проте жоден телеканал за помилку і використання неперевіреної інформації не вибачився. З іншого боку, цей випадок може підштовхнути телеканали до подальшого використання таких джерел, як «Сегодня», в інформаційних операціях та для роздмухування сенсаційності, або до замовчування інформації, поки не з’явиться більше деталей.

«Зять Юлії Тимошенко побив міліцію і потрапив до відділку
(Перший національний, "Новини", 21.06.2008)

Юлія БОРИСКО, ведуча: Зять Юлії Тимошенко побив міліцію і потрапив до відділку. Напередодні пізно ввечері в Одесі саме на цьому місці Шон Карр накинувся з кулаками на двох бійців внутрішніх військ. За те що не пустили його на мотоциклі на пляж. Позаду співака сиділа його дружина, Євгенія, а збоку їхали ще 3 байки. Закон був на боці міліції, яка чергувала біля шлагбаума, і пускала до моря лише велосипеди. Шон Карр намагався переконати правоохоронців, за допомогою чоловічих аргументів: кулаків та мату. Російського. Після такого зятю Прем'єрки заламали руки, та повезли до відділку. Євгенія Тимошенко супроводжувала його. Випустили подружжя о пів на першу ночі. Так кажуть очевидці і джерела інформагентств. Посадовці МВС спантеличено відмовчуються».

«Вчера вечером супруг дочери премьера Шон Карр был задержан милицией в Одессе

(Iнтер”, "Подробности", 21.06.2008)

Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Вчера вечером супруг дочери премьера Шон Карр был задержан милицией в Одессе. Якобы он избил двух милиционеров, охранявших въезд на пляж Ланжерон. Евгения Тимошенко и Шон Карр в сопровождении 6-ти человек пытались проехат на мотоциклах на территорию пляжа. Бойцы внутренних войск ихз не пропустили, и зять премьера применил силу. В результате Шона отправили в участок. Евгения последовала за ним. По некоторым данным, в отделении задержанные провели около 3 часов, после чего их отпустили. Правда, в МВД эту информацию официально не подтвердили».

«Скандальний інцидент в Одесі.
(5 канал, "Час новин", 21.06.2008)

Віталій ПІВОВАР, ведучий: Скандальний інцидент в Одесі. Після сутички з правоохоронцями до міліції потрапили музикант Шон Кар та його дружина Євгенія Кар-Тимошенко. Про це повідомляє газета "Сегодня". За інформацією видання, пан Кар побив 2-х бійців внутрішніх військ, вони охороняли пляж "Лонжерон", поблизу якого відбувалося шоу байкерів. Сюди пара прибула на мотоциклі у супроводі друзів. Оскільки в'їзд на територію пляжу дозволено лише велосипедистам – охорона відмовлялася піднімати шлагбаум. Після бійки музиканта відвезли до відділка міліції, туди ж прибула і його дружина. За свідченнями очевидців, до затриманих негайно прибули керівники управління внутрішніх справ, віце мер та депутати міської ради. І невдовзі родичів Прем'єр-міністра відпустили з відділку. В Одеському управлінні внутрішніх справ інформацію не підтверджують».

«Дочь и зять украинского Премьера оказались в милиции

(ТРК "Украина", "События", 21.06.2008)

Ведущий: Политический скандал или много шума из ничего. Дочь и зять украинского премьера оказались в милиции. Первой об этом сообщила газета "Сегодня". Затем интригу вокруг именитых особ развили информагенства. Как сообщается, зять премьера Шон Кар был задержан в Одессе за то, что оказал сопротивление бойцам внутренних войск. По словам очевидцев, Шон Кар и Евгения Тимошенко пытались проехать на Одесский пляж на мотоцикле в сопровождении еще трех экипажей байкеров. Однако дорога к морю была перекрыта шлагбаумом. По словам журналиста газеты "Сегодня" Александра Сибирцева, он был свидетелем инцидента. "Я подъехал и увидел непонятную возню около шлакбаума. Подойдя ближе, я увидел Шона Кара, который оказывал сопротивление внутренним войскам. Я видел, как его задержали, взяли под ручки и припроводили в отделение милиции Ланжерона". По данным газеты "Сегодня" Шона Кара отпустили в два часа ночи. Сами правоохранители подробности инцидента нам не комментируют. А как сообщает агенство "Интерфакс" пресс-служба МВД в Одесской области информацию о случившемся опровергли».

«В інциденті між правоохоронцями та подружжям Кар винні бійці внутрішніх військ МВС

(5 канал, "Час новин", 22.06.2008)

Віталій ПІВОВАР, ведучий: В інциденті між правоохоронцями та подружжям Кар, який стався у п'ятницю в Одесі, винні бійці внутрішніх військ МВС, таке офіційне повідомлення поширило Міністерство внутрішніх справ. Хоча у суботу тут навіть не підтверджували інформацію про сам факт бійки. Про сутичку між правоохоронцями та Шоном Каром, повідомило видання "Сегодня", посилаючись на свічення очевидців. Ті стверджували що зять Прем'єра, разом із дружиною, намагалися проїхати на байку на один з місцевих пляжів. Кори охорона загородила їм шлях, сталася сутичка. Свідки тих подій кажуть, що на місці інциденту одраз з'їхалися міліцейські чини і керівники міста. І за кілька годин, після затримання, дочку і зятя Тимошенко відпустили. У МВС стверджують що уже провели службове розслідування і з'ясували що це правоохоронці невмотивовано застосували грубу фізичну силу проти Шона Кара та Євгенії Тимошенко і завдали їм тілесних ушкоджень».

«Зять Юлії Тимошенко не винен
(Перший національний, "Новини", 22.06.2008)

Ведуча: Зять Юлії Тимошенко не винен. Міліція розповіла свою версію подій позаминулого вечора в Одесі. МВС спростовує інформацію одеських журналістів. Начебто Шон Кар накинувся з кулаками на двох бійців внутрішніх військ, які загородили його мотоциклу дорогу на пляж. Міністерство у своїй заяві називає таке повідомлення політичним замовленням. Там вже провели експертизу і за її попередніми результатами взяли всю провину на себе. Міліція стверджує, що саме її люди перевищили службові повноваження. Без мотиву побили рокера і забрали його з дружиною у відділок. Відповідне рішення винуватцям скандалу МВС гарантує».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22658
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду