Сюжет про бюджет

6 Серпня 2008
21238
6 Серпня 2008
10:00

Сюжет про бюджет

21238
Що сказав би легендарний футболіст Гарі Лінекер про український бюджетний процес; голосування за відставку уряду як засіб екологічного порятунку; прем’єрка виходить уперед в гонці інформаційних «озброєнь», – ці та інші сюжети в черговому огляді політтехнологій у медіа за 7 липня – 13 липня.
Сюжет про бюджет
Спочатку про англійського бомбардира Гаррі Лінекера. Підробляючи по завершенню футбольної кар’єри телекоментатором, він одного разу сказав фразу, яку з тих пір часто цитують як уболівальники, так і спеціалісти: «Футбол – це гра, у яку грають двадцять два чоловіки, а виграють завжди німці». Перефразовуючи відому цитату стосовно українського політичного життя, можна твердити, що у бюджетний «футбол» намагалися зіграти всі політичні фігури – але, як майже завжди останнім часом, перевагу отримала чинний прем’єр-міністр. І це при тому, що головної мети – прийняття бюджету у парламенті – досягнуто так і не було. Зате до явних плюсів в інформаційній подачі діяльності Юлії Тимошенко на вказаному тижні можна віднести те, що їй вдалося повноцінно позиціонуватися в якості захисниці соціальних інтересів громадян України, якій не дають розподілити зо три десятки мільярдів державних коштів на благо знедолених. Власне, і сам негативний результат голосування за бюджет не назвеш однозначно негативним для уряду – можливість розпоряджатися державними коштами в ручному режимі, хоч і з певними обмеженнями, теж чогось варта. Ну і нарешті, Тимошенко вдалося знешкодити спробу прийняття політичного рішення про недовіру своєму Кабінету, а отже отримати додаткові аргументи в контактах як із потенційними союзниками, так і з опонентами.
 
Певна річ, яким був зміст політичних торгів під час уже традиційного для українського політикуму етапу парламентського блокування, можна лише здогадуватися. Але акцентовано нейтральна позиція «малих» фракцій – комуністів і литвинівців – яку вони зайняли під час оцінювання звіту прем’єр-міністра, а також той факт, що Тимошенко після трьох днів парламентського «клінчу» погодилася на винесення на перше місце у порядку денному питання про звіт уряду, – все це засвідчило, що паузу було використано ефективно.
 
З інформаційної точки зору було очевидно, що спроба президентської сторони вказати на інфляційні ризики «бюджету проїдання» попри реалістичність заявленої позиції Президента навряд чи могла протидіяти у масовій свідомості популістському спрямуванню кабмінівського варіанту бюджету. І зовсім не тому, що українці такі вже беззастережні прихильники державного патерналізму і не здатні думати про перспективи національного розвитку. Тут велика заслуга самих українських політиків, які протягом тривалого часу в різних формах відверто демонструють байдужість до національних пріоритетів і переймаються лише минущими інтересами власного збагачення та боротьби за владу. Не дивно, що «натхненні» подібними прикладами з боку своєї «еліти» громадяни схиляються до того, щоб отримати від держави хоча б що-небудь – не покладаючи особливих надій на майбутнє. Наскільки небезпечними є такі тенденції для держави – тема для окремих досліджень. В контексті ж нашого огляду можна зазначити, що апелювання до раціонального мають на сьогодні небагато шансів у суперництві з популістською риторикою, у використанні якої мало хто може змагатися з Юлією Тимошенко. Звісно, ситуація могла би змінитися, якби українські політики спромоглися вийти за рамки традиційної «віртуальності», підкріплюючи риторичні пасажі конкретними вчинками, але…
 
Ключовим моментом інформаційного суперництва цього тижня, на думку авторів, був той факт, що Юлії Тимошенко чи не вперше вдалося досягти домінування в телевізійному просторі. Показово, що це домінування простежується як за кількісними, так і за змістовими показниками. Тобто, йдеться не лише про присутність прем’єр-міністра в телесюжетах, а й у їх загальній тональності і журналістських оцінках.
 
Нам, звісно, не відомо, що стало причиною таких змін – вагомі «аргументи» з боку прем’єрської команди чи переорієнтація власників або топ-менеджерів телеканалів, а також чи є ці зміни ситуативними і тимчасовими, але факт залишається фактом: меседжі Юлії Тимошенко стосовно бюджетного процесу та спроби висловлення недовіри широко і безперешкодно транслювалися майже на всіх каналах. Ба більше – вони за хронометражем переважали або як мінімум не поступалися сюжетам із критичними висловлюваннями на адресу прем’єрки. Нарешті, завершення «бюджетної епопеї», коли Тимошенко відверто звинуватила Президента у провалі бюджетного процесу – і це звинувачення широко прозвучало в ефірі – зокрема таких рейтингових каналів, як «1+1» та ICTV.
 
На цьому фоні інформаційна присутність Президента була значно скромнішою, а, наприклад, про лідера опозиції Віктора Януковича годі й згадувати – його висловлювання про начебто наявність у опозиціонерів достатньої кількості голосів у парламенті для оголошення недовіри Кабміну лише акцентували момент чергової політичної невдачі. Не прозвучав серйозним аргументом в інформаційному суперництві і виступ у парламенті «головного економіста» регіоналів Миколи Азарова, який мав на меті розвінчати тези про успішність нинішнього уряду. Принаймні, не прозвучав у викладі новинних випусків – і цю невдачу, напевно, варто віднести на рахунок авторів доповіді, її виконавця і тих, хто мав би перейматися її просуванням в ефірі.
 
Окрім всього згаданого, Тимошенко ще й отримала своєрідний «бонус» у вигляді досить широкого висвітлення ще кількох тем «нижчого рангу»:
- її переговорів із автоперевізниками та вирішення конфлікту між ними та київським мером;
- звинувачення щодо підняття цін на курятину на адресу «одного з чиновників президентського Секретаріату»;
- поїздки прем’єр-міністра до Польщі для вирішення проблем, пов’язаних із проведенням «Євро-2012» (тема, важливість якої, здається, недооцінена українськими політиками).
 
У цьому випуску ми свідомо винесли авторські оцінки на початок, щоби навести розшифровки новинних сюжетів цього тижня більш детально і розширено, ніж ми це робимо зазвичай. Сподіваємось, що для зацікавленого читача, якому стане терпіння ознайомитися з цими розшифровками, цього буде достатньо, щоби зробити власні висновки.
 
«Бюджетные страсти
(“Iнтер”, "Подробиці", 07.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Бюджет развития или бюджет проедания – что предлагает правительство? Об этом сегодня дискутировали президент, премьер-министр и парламентарии. Правда, заочно. Завтра в Верховной раде планируют начать рассмотрение изменений в главную смету страны на нынешний год. И не исключено, что из-за бюджета депутатам придётся отложить свои отпуска ещё на неделю. Бюджетные страсти – в материале Валентины Левицкой.
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Проект изменений к бюджету депутаты получили от правительства только сегодня в полдень, а уже завтра должны со знанием дела обсуждать этот документ в сессионном зале. Поэтому фракции, не входящие в коалицию, засомневались: а хватит ли им одной ночи, чтобы изучить толстую книгу, состоящую из нескольких сотен страниц. На согласительном совете первым слова попросил лидер регионалов Виктор Янукович. Он потребовал сначала принять антиинфляционные законы и заслушать отчёт правительства о работе в первом полугодии. А уже после этого браться за корректировку бюджета.
Синхрон: Виктор ЯНУКОВИЧ, народный депутат, лидер фракции Партии регионов: "Ми будемо пропонувати розглянути цілу низку законів, які б захистили сьогодні бідні верстви населення, перш за все, пенсіонерів, бідних людей від страшного зростання цін. І в разі якщо буде прийнятий той пакет законів, який ми будемо пропонувати, ми готові цей бюджет підтримати".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Лидеры фракций КПУ и Блока Литвина также не согласны уже завтра голосовать за изменения к бюджету. Одни просто не успели прочитать документ, у других – претензии к его содержанию. Зато БЮТ и НУНС сегодня демонстрировали единство и желание ударно поработать над государственной сметой в последнюю пленарную неделю.
Синхрон: Иван КИРИЛЕНКО, народный депутат, лидер фракции БЮТ: "Можна було б не 30 мільярдів розподілити, а можна було б планувати й 40, якби ми прийняли програму приватизації. І ми пропонуємо, якщо це питання нас не роз'єднає, включити до порядку денного програму приватизації, друге читання розглянути і мати ще додатково 10 мільярдів".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Кроме бюджета, в депутатском расписании на эту неделю – около четырёх десятков законопроектов и постановлений. В том числе по “Евро-2012” и ВТО. Спикер парламента призвал коллег на время забыть о политических интригах и сосредоточиться на том, что действительно нужно стране.
Синхрон: Арсений ЯЦЕНЮК, председатель Верховной Рады Украины: "Сьогодні чітко потрібно зрозуміти, що фактично класичної кількості голосів більшості немає ні в кого. Тому необхідно буде по кожному законопроекту шукати компроміс. І, з огляду на це, саме Закон про бюджет може бути компромісним законопроектом".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Чтобы кабминовский бюджет всё-таки приняли, Юлия Тимошенко готова на всё. Так премьер ответила на требование регионалов отчитаться за свою работу. Пока лидеры фракций согласовывали повестку дня на неделю, глава правительства презентовала общественности тот самый спорный документ.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Заради того, щоб люди в країні і галузі одержали цей бюджет, новий, з цими змінами, я можу вам сказати як прем'єр, що ми для Партії регіонів зробимо все, навіть неможливе. Відзвітуємося, станцюємо, проспіваємо, інфляцію покажемо, як ми будемо далі виправляти".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Защитить от инфляции пенсионеров и малоимущих и, в то же время, не тратить слишком много на проедание – такую непростую задачу поставил Кабмину Президент Украины накануне бюджетных дебатов.
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Переконаний, що левова частина приросту національного бюджету повинна бути направлена не на розвиток будь-яких інших соціальних програм, а на стимулювання економічного розвитку. Це значить певну частину бюджетного приросту використати на покриття дефіциту бюджету".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, ведущая: Виктор Ющенко уже поручил Нацбанку, Минэкономики и Министерству финансов разработать единую антиинфляционную политику, чтобы все органы власти боролись с ростом цен вместе, а не каждый по-своему».
 
«Зміни до бюджету презентувала сьогодні Прем'єр
(1+1, "ТСН", 07.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Зміни до бюджету презентувала сьогодні Прем'єр. Урядовий варіант оновлення державного кошторису вона показала Президенту. Запропонований варіант Президент охрестив бюджетною самодіяльністю. Для захисту від неї зібрав на спеціальну нараду керівників країни. Голова Національного банку Володимир Стельмах заявив, що Кабмін не узгоджував макроекономічні показники з його відомством. Така неузгодженість дій державних інституцій – ставить під загрозу ухвалення бюджетних змін у парламенті, уважає Президент. Урядові пропозиції – вирішили ретельно проаналізувати, і тільки потім – зробити остаточні висновки, повідомив після наради керівник Нацбанку.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я хочу уряд і Національний банк скоординувати в одному – ми повинні у другому півріччі поточного року проводити з одної сторони жорстку, обмежувальну бюджетну політику".
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Бюджетні зміни має ухвалити парламент, навіть якщо коаліція голосуватиме одностайно, потрібних 226 голосів у неї зараз не має. Тому прем'єр і спікер сподіваються на консолідацію політичних сил. Але регіонали ставлять умови – їхні антиінфляційні закони і звіт уряду Тимошенко.
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Майже за Ільфом та Петровим: зранку звіт – увечері бюджет. останній офіційний парламентський тиждень ризикує обернутися черговим скандалом. Цього разу заручник протистояння – бюджет. Опозиціонери кажуть: вони понад усе за бюджет. Але ще більше – за пояснення Тимошенко: про економіку та ціни. У парламенті, у присутності Президента.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат, лідер фракції Партії регіонів: "І послухати уряд по всім тим недолікам, які сьогодні є в нашій країні. Для чого – для того щоб їх не допустити і в другому півріччі і на майбутнє".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Серед інших "але" – бюджет депутатам роздали пізно. Бояться швидко не подужати цифр.
Синхрон: Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: "Оце він такий товстий. Треба за сьогоднішній день все прочитати та ще й подивитися кожну сторінку які, куди йдуть витрати".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Утім, особливо уважні, цифри проглянули. І обурились: на санаторне-курортне лікування депутатів передбачено на 50 мільйонів більше, ніж на боротьбу з туберкульозом. Виправитися за коаліцію пообіцяв спікер.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Сам особисто буду пропонувати зняти відповідне фінансування для народних депутатів України".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Поки їх критикувати – вони малювали. пізніше у команді Тимошенко пояснили: вимоги регіоналів – нелегітимні. Бютівці кажуть, відставки Прем'єр може не боятися. Навіть викликати її на позачерговий килим – парламентарії можуть винятково резолюцією. А не постановою, яку має Партія регіонів.
Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко: "Вона не може голосуватися. Голосуватися може тільки резолюція недовіри. "Резолюція" – так і називається документ, "Резолюція", такий документ в парламент не внесено".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Завершуватимуть дискусію опоненти завтра в сесійній залі. Чи дійде до блокування трибуни? Особливо гарячим спікер нагадав: більшості у 226 не має ні опозиція, ані коаліція».
 
«Український прорив
(Перший національний, "Новини", 07.07.2008)
Іванна НАЙДА, ведуча: Український прорив. Так Юлія Тимошенко назвала зміни до бюджету, які сьогодні презентувала у Києві. Порівняно з попередньою версією кошторису державний гаманець має потовщати на 30 мільярдів гривень. Третину цих грошей планують використати на збільшення соціальних виплат. Щедрість Прем'єра Президент сприйняв з тривогою і назвав урядовий документ – бюджетом проїдання.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Вранці Прем'єр та її команда приїхали на Банкову, переконувати Президента підтримати підготовлені урядом зміни до бюджету. Однак не переконали. Вікторові Ющенку не сподобалося, що Кабмін проігнорував кілька його пропозицій і передбачив мало грошей для закупівлі зерна селян, побудови доступного житла, переходу на контрактну армію, захисту заповідників та підвищення якості освіти. А головне – Тимошенко не послухалася Нацбанку, який просив не збільшувати соціальні виплати, бо ціни тоді не зупинити.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Перша версія, яку моя команда отримала для ознайомлення, заключалася в тому, що дві третини бюджету направляються на споживання, одна третина на розвиток. Призупинити ті інфляційні темпи, які склалися в нас в галузі роздрібних і оптових цін. Переорієнтувати бюджет на розвиток. Мінімізувати соціальні програми".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Утім, критика Ющенка настрою Тимошенко не зіпсувала, вже по обіді на неї чекав Український дім. Там Прем'єр урочисто презентувала свої зміни до бюджету. Уряду вдалося заробити додаткові 30 мільярдів гривень, і це "Український прорив", каже Тимошенко. Гроші поділили на три частини: близько 10 мільярдів регіонам, ще 10 – інвестиції в розвиток з країни, та скільки ж людям на підвищення зарплат, пенсій і повернення знецінених вкладів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У нас сьогодні, такі самі ціни як в будь-яких інших країн, практично ті самі, але ж в той же час, втричі нижчі доходи. І якщо хтось буде розповідати вам, що інфляція в країні, це тому що повернули ті копійки нещасних заощаджень, або підвищили пенсії і заробітні плати, не вірте цьому".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: У той час коли Прем'єр розповідала про здобутки і плани уряду, глава Президентського Секретаріату Віктор Балога назвав засідання в Українському домі – бюджетною виставою. І попередив, зібрати 226 голосів під проект Тимошенко в Парламенті буде не легко».
 
 
«Запропоновані урядом зміни до Закону про держбюджет 2008 спрямовані на політику проїдання, а не на зміцнення економічної стабільності, – Віктор Ющенко
(Перший національний, "Діловий світ", 07.07.2008)
Юрій ПОГРЕБНЯК, ведучий: "Запропоновані урядом зміни до Закону про держбюджет 2008 спрямовані на політику проїдання, а не на зміцнення економічної стабільності", – вважає Президент Ющенко. Так, Кабмін не врахував рішення Ради національної безпеки та оборони, згідно з яким "Нафтогаз України" мав отримати мільярд гривень на закачування блакитного палива до підземних сховищ. Це має допомогти, коли підніметься ціна імпортного газу 2009 року. Також у півтора рази менше від потреби передбачено коштів аграрному фонду. І вдвічі менше на програму забезпечення людей доступним житлом. Представлені урядом зміни і доповнення до бюджету має цього тижня розглянути парламент».
 
 
«Як виглядала презентація оновленого бюджету-2008
(“1+1”, "ТСН", 07.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Як виглядала презентація оновленого бюджету 2008.
Максим СУХЕНКО, кореспондент: Урядовий варіант оновлення державного кошторису вона показала Президенту. Продемонструвавши Президенту варіант змін до бюджету, Юлія Тимошенко одразу понесла його на громадські слухання. Каже підрахувати загальнодержавний кошторис дуже непросто – апетити держави в 6 разів перевищують її фінансові можливості. Тут регіональні чиновники, громадські активісти, і люди із особливими потребами. На сцені прем'єр із урядовою командою, але без жодного силовика. Аби заволодіти увагою зали Тимошенко вихоплює головний козир.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми маємо сьогодні додатково в бюджеті 30,4 мільярда гривень, 30,4 мільярда додатково – це і є той прорив, про який ми сьогодні хочемо з вами говорити".
Максим СУХЕНКО, кореспондент: Так чесно бюджетні гроші в Україні ще ніколи не ділили переконує Прем'єрка. І обіцяє: регіонам у півтора рази більше ніж досі. Ще 10 мільярдів на модернізацію, пріоритетних галузей: Літако- та суднобудуванню – удвічі більше від запланованого, космічним технологіям – уп'ятеро. За тих хто захоче переобладнувати ферми та шахти уряд обіцяє навіть сплачувати відсотки по кредитах. Лише останні 10 мільярдів на соціальні виплати – збільшення зарплат, пенсій, продовження виплат Ощадбанку. У черговий стрибок інфляції Тимошенко не вірить, а опонентів збирається задобрити.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми для Партії регіонів зробимо все навіть не можливе – звітуємо, станцюємо, заспіваємо, інфляцію покажемо як ми будемо далі виправляти, яка досталася нам від них у спадщину".
Максим СУХЕНКО, кореспондент: Міністра оборони ми знайшли після презентації, одразу помітно що від радості він не світиться. Армія очікувала на 8 додаткових мільярдів, отримала два.
Юрій ЄХАНУРОВ, міністр оборони України: "Добавка є і вона буде направлена у першу чергу на забезпечення поточних потреб армії, які пов'язані з харчуванням і грошовим отриманням".
Максим СУХЕНКО, кореспондент: На платню та харчі вистачить – сподівається міністр, а ось про обіцяне військове житло вкотре доведеться забути. Через житло до бюджету і основні претензії Президента. У державі діє 21 програма дати житло бідним українцям але з радянських часів квартирна черга майже не рухається. І оновлений бюджет 2008 її схоже не зрушить».
 
 
«Віктор Ющенко розкритикував бюджет Юлія Тимошенко, в основному за політику "проїдання"
(Перший національний, "Новини", 07.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Віктор Ющенко розкритикував бюджет Юлія Тимошенко, в основному за політику "проїдання". Каже, через збільшення соціальних виплат будуть і надалі рости ціни, сама Тимошенко урочисто презентувала бюджет як "український прорив" і похвалилася що уряд додатково заробив тридцять мільярдів гривень, з яких заплатить зарплати, пенсії та знецінені вклади. В Секретаріаті Президента презентацію бюджетних змін порівняли із театром.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Вранці Прем'єр та її команда приїхали на Банкову переконувати Президента підтримати підготовлені урядом зміни до бюджету. Однак не переконали. Віктор Ющенко не сподобалося, що Кабмін проігнорував кілька його пропозицій і передбачив мало грошей для закупівлі зерна селян, побудови доступного житла, переходу на контрактну армію, захисту заповідників та підвищення якості освіти. А головне – Тимошенко не послухалася Нацбанку, який просив не збільшувати соціальні виплати, бо ціни тоді не зупинити.
Ірина ВАННИКОВА, речниця Президент України: "На думку глави держави уряд при внесенні змін до державного бюджету замість спрямування додаткових доходів на зміну економічної стабільності та розвиток держави, пропонує використати їх в основному на політику "проїдання".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Утім, критика Ющенка настрою Тимошенко не зіпсувала, вже по обіді на неї чекав Український дім. Там Прем'єр урочисто презентувала свої зміни до бюджету. Уряду вдалося заробити додаткові 30 мільярдів гривень, і це "Український прорив", каже Тимошенко. Гроші поділили на три частини: близько 10 мільярдів регіонам, ще десять – інвестиції в розвиток з країни, та скільки ж людям на підвищення зарплат, пенсій і повернення знецінених вкладів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У нас сьогодні, такі самі ціни як в будь-яких інших країн, практично ті самі, але ж в той же час, втричі нижчі доходи. І якщо хтось буде розповідати вам, що інфляція в країні, це тому що повернули ті копійки нещасних заощаджень, або підвищили пенсії і заробітні плати, не вірте цьому".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: У той час коли Прем'єр розповідала про здобутки і плани уряду, глава президентського секретаріату Віктор Балога назвав засідання в Українському домі – бюджетною виставою. І попередив, зібрати 226 голосів під проект Тимошенко в Парламенті буде не легко».
 
 
«В унісон до слів Балоги, опозиція сказала що не голосуватиме за зміни до бюджету
(Перший національний, "Новини", 07.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: В унісон до слів Балоги, опозиція сказала що не голосуватиме за зміни до бюджету, поки не почує звіт Тимошенко за перше півріччя роботи уряду. Таку вимогу сьогодні на погоджувальній раді висунув лідер регіоналів Віктор Янукович. Водночас він запропонував Парламенту попрацювати ще один тиждень в сесійній залі, бо інакше зміни до бюджету розглянути не встигнуть. Коаліція не проти продовжити роботу ще на кілька днів, але не погоджується викликати в Парламент Юлія Тимошенко. Пояснюють програму Кабміну депутати досі не ухвалили, тож уряду не має з чого звітувати . спікер закликає домовитися усіх до завтра.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Сьогодні чітко треба зрозуміти, що фактично класичної кількості голосів більшості не має ні в кого,, тому необхідно по кожному законопроекту буде шукати компроміс, і саме через це, саме закон про бюджет, може бути компромісним законопроектом».
 
 
«Реєстрацію законопроекту про зміни до держбюджету урядовці святкували недовго
(ТОНІС, "24 години", 08.07.2008)
Ігор МЕДЕПЯН, кореспондент: Реєстрацію законопроекту про зміни до держбюджету урядовці святкували недовго. Гучний голос президентського Секретаріату вкотре висловив своє ставлення до чергової ініціативи Кабміну. Спершу уряд отримав на горіхи через непорозуміння із Нацбанком, адже сценарій розвитку економіки так і не узгоджено. По-друге, "зміни до бюджету, запропоновані командою Тимошенко, до добра не доведуть", – вважає глава держави.
Ірина ВАННІКОВА, речник Секретаріату Президента: "На думку глави держави, уряд при внесенні змін до державного бюджету замість спрямування додаткових доходів на зміцнення економічної стабільності та розвиток держави пропонує використати їх в основному на політику проїдання".
Ігор МЕДЕПЯН, кореспондент: Як саме проїдять бюджетні кошти речник Ющенка не повідомила. Однак, за озвученою позицією гаранта, основні пропозиції Банкової щодо змін до державного бюджету уряд Тимошенко практично проігнорував. Замало грошей отримають екологічна, гуманітарна, аграрна сфери. Забули і про розвиток Збройних сил, доступне житло. Натомість прем'єр уже готова до обіцяного колись "прориву". Куди саме буде рватися, насамперед вона пояснила запрошеним у Київ представникам обласних та столичних організацій, керівникам регіональних підприємств і журналістам. Каже, її уряд заробив за півроку додаткові 30 мільярдів гривень, через це і вирішила внести зміни до бюджету. Гроші обіцяє вкладати в космос, ремонт доріг, розбудову соціальної інфраструктури малих містечок. Збільшити зарплати і пенсії, більше платити інвалідам та матерям-героїням.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Зміни до бюджету чітко збалансовані. З цих 30,4 мільярдів – якщо умовно поділити на три частини – третина іде на підтримання регіональних бюджетів, на їх програми. Третина іде на розвиток країни, на інвестиції, на ті проекти, які ще примножать зростання економіки в Україні".
Ігор МЕДЕЛЯН, кореспондент: Пенсіонерам обіцяють зробити перерахунок і до кінця року збільшити середню пенсію у півтора рази. Та щоб розрекламований прорив від Тимошенко таки стався, Кабміну ще треба провести свої зміни до держбюджету через парламент».
 
 
«Стартує сесійний тиждень у парламенті, останній перед канікулами
(5 канал, "Час новин", 08.07.2008)
Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: Стартує сесійний тиждень у парламенті, останній перед канікулами. Інтрига дня – голосування щодо змін до бюджету2008. на якнайшвидшому ухвалені законопроекту наполягає Прем'єр Юлія Тимошенко. А от Партія регіонів каже, що депутати просто не встигнуть. Де правда, дізнавалася кореспондентка 5-го каналу Ольга Сніцарчук. Вона зараз на прямому зв'язку зі студією. Олю, то як налаштовані депутати голосувати щодо змін до головного кошторису країни?
Ольга СНІЦАРЧУК, кореспондент: Катерино, інтрига дня, як ти сказала, досить швидко розсіюється, оскільки змін до закону про державний бюджет України станом на зараз немає у порядку денному. І для багатьох депутатів це стало несподіванкою, адже вчора майже цілий день тривали консультації щодо того як саме голосувати і хто проти чого, що видозмінити можна, що правити в цьому законопроекті і фінансовому документі країни. Однак, сьогодні, прийшовши на роботу депутати побачили, що цього законопроекту взагалі не значиться у порядку денному. Натомість є законопроекти про суддів, це, я нагадаю, законопроекти, які досить є суперечливими для коаліційних фракцій, оскільки для Президента це важливий законопроект, однак БЮТ вбачає в них певні недоліки. Зараз депутати все ще намагаються домовитися, як діяти. Втім, у кулуарах вже є певна інформація, що невдоволені змінами до кошторису представники Блоку Юлії Тимошенко налаштовані таки досить рішуче і є окремі думки депутатів про те, що можливо навіть блокування парламентської трибуни у зв'язку із цим. Однак зараз ми перевіряємо цю інформацію. Підтвердження фракції станом на зараз щодо можливого блокування наразі немає. Питанням перший у порядку денному натомість значиться інформація Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, який має розповісти про те, чим все ж таки завершилися вчорашні перемовини впродовж цілого дня і що саме завадило парламентаріям взятися сьогодні до розгляду питань щодо головного фінансового документу країни. Зазначу лише, що фракція Партії регіонів наполягає на тому, щоб передусім депутати взялися питань урядових. Йдеться про звіт уряду Юлії Тимошенко. І лише після цього взялися до питань змін до бюджету, лише після цього вини готові будуть розглядати ці зміни. Катерино?
Катерина КЕЛЬБУС, ведуча: Дякую, Олю. Це була Ольга Сніцарчук, кореспондентка 5-го каналу, яка відстежує події у парламенті. Там саме мали вирішувати, голосувати чи не голосувати за зміни до бюджету, однак це питання не стоїть у порядку денному».
 
 
«Бютівці знову готові стояти на смерть біля заблокованої трибуни Парламенту
(НТН, "Вчасно", 08.07.2008)
Наталя МАСЛОВА, ведуча: Бютівці знову готові стояти на смерть біля заблокованої трибуни Парламенту. Їх дратує небажання меншості ухвалити зміни до бюджету. Опозиція такі дії пояснює винятково своїм бажання закликати уряд Тимошенко до відповідальності, якщо вистачить голосів, відправити його у відставку.
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Коаліція та опозиція хочуть щоб працював Парламент, проте кожному він потрібен для свого, більшості аби ухвалити бюджет, меншості, аби відставити уряд. В результаті страждає трибуна, її знову сьогодні заблокували. По-літньому, не квапливо бютівці оточують трибуну. Стільці під двері, телефони від нудьги в руки. Найбільші інтелектуали вивчають регламент, колеги з інших таборів традиційно обурюються.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Шановні народні депутати України, почали ми роботу Верховної Ради в абсолютно стандартному зрозумілому режимі, я думаю, що зрозуміло що політичного з компромісу не має".
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Але в суворих бютівців висока мета, і заради неї вони готові на все. Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, голова фракції БЮТ: "Тому ми будемо стояти на трибуні до тих пір, поки не буде поставлений перший бюджет. Проголосуємо бюджет, дамо Україні можливість 30 мільярдів розподілити і скористатися ними".
Ярослав СУХІН: "Це важкий труд шахтарів виявляється до лампочки, і прийняття бюджету до лампочки і заблокована знову владою трибуна говорить про те що на Україні міцний політичний маразм".
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Регіонали начебто вже набирали вже більше 226 голосів за відставку уряду Тимошенко, і тут злякалися бютівці. І пустивши свій бюджет під блокувальний ніж, стали стіною за свого Прем'єра. Арсеній Яценюк вже не вірить що за три дні які залишилися до парламентських канікул кризу вдасться вирішити, він прогнозує гарячий вересень».
 
 
«Владний БЮТ удруге застосовує опозиційну тактику
(“1+1”, "ТСН", 08.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Рада і блокада. Владний БЮТ вдруге застосовує опозиційну тактику. Працювати не дасть, поки парламент не розгляне зміни до бюджету. Версія уряду Тимошенко прихильників ні у президента, ані в опонентів не знайшла. Cпікер констатує: у Раді вже достатньо голосів для відставки Кабміну.
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Порядок денний, на який у Парламенті вже ніхто й не зважає. Революційна ситуація по-депутатськи: коаліція не може, опозиція не хоче. Опозиціонери непохитні: нехай уряд відповість. Ще не дійшовши до робочих місць – регіонали погрожували: якщо Яценюк не викличе на килим уряд – неслухняного спікера усунуть. Днів на два.
Ярослав СУХИЙ, фракція Парті регіонів: "Це виховна міра. А що тій людині, коли її в тюрму саджають на декілька років".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Але спікера усунули тимошенківці. Принаймні на кілька годин: вони заблокували трибуну. Кажуть – то останній аргумент: переконати опозицію словом, що бюджет важливіший за нелюбов до уряду, не вдалось.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат, лідер фракції БЮТ: "Шановні колеги за що резолюція недовіри? Бюджет, який пропонується на сьогоднішній день, прозоро, чесно уряд, заробивши 30 мільярдів, уряд пропонує розподілити чесно в цьому залі".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Опозиція у блокуванні бачить інше: мовляв, команда Тимошенко боїться відставки. Кажуть, навіть у коаліції є аж такі невдоволені, що готові з урядом попрощатися.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, фракція Партії регіонів: "Из власти надо гордо уходить, с высоко поднятой головой. Не ждать когда тебя под зад коленом вытолкнут из власти. Они вцепились".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Вони не за крісла, а за бюджет – бютівці у відповідь звинуватили регіоналів у політиканстві: бо, мовляв, вигнавши один уряд – чим його замінити? Нової коаліції немає.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат, лідер фракції БЮТ: "Є от сьогодні пропозиції по спікеру? Є пропозиції по Прем'єру? Єсть пропозиції по новій коаліції? Будь ласка, поклали, як кажуть, свої заліковки і пішли. Якщо нема, для чого це все робити? Для чого? Палки в колеса?".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Спікер Яценюк чергову баталію назвав абсурдом. Хоч і визнав: формально-юридична процедура витримана. І вимагати урядового звіту з наслідками – регіонали можуть.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Я думаю що зрозуміло що політичного компромісу немає".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Вартувати трибуну БЮТ збирається і завтра. А Регіони – вимагати звіту уряду. Тим часом, законопроекти – залишатимуться забутим папірцем на парламентській дошці оголошень».
 
 
«ВР знову не розгляне зміни до Державного бюджету
(Перший національний, "Новини", 09.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: ВР знову не розгляне зміни до Державного бюджету. Парламентарі продовжують стояти на своєму. Опозиція хоче звіту, а потім і відставки уряду. Більшість просить встигнути, ще на цьому тижні до канікул проголосувати за поправки головного кошторису. Лідери фракцій намагалися сьогодні домовлятися, однак засідання вчора знову закрили. Ірино, ми знаємо, що депутати чекали на якусь заяву спікера Арсенія Яценюка але її не сталося. Чи були близькими сьогодні депутати до врешті компромісу?
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Депутати на чолі із спікером повернулися до сесійної зали і нажаль не для того, щоб оголосити про узгоджений порядок роботи, а для того, щоб керівники фракцій після тривалих переговорів, ще раз пояснили свої позиції. А вони нажаль залишилися незмінними. Між собою вдалося домовитися тільки регіоналам і комуністам. Вони заявили про те, що якщо першим питанням не буде звіту Тимошенко, вони залишаться сесійну залу взагалі. Бютівці, як і раніше закликають всіх повернутися до роботи над бюджетом.
Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Якщо вам потрібно наше голосування відповідно, ми просимо спочатку поставити звіт уряду, якщо ні, ми надаємо право коаліції за ті документи, які вважають за потрібне проголосувати і обіцяємо ні в якому разі не будемо заважати голосувати".
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Ми хочемо, щоб це був не документ коаліції, не документ коаліції. Документ коаліції – це бюджет, а це зміни до бюджету. Ми хотіли б, щоб ми отримали в залі велику підтримку. Це сконсолідовує ВР, як законодавчий орган враховуючи усі інтереси, які тут є, їх можна відобразити в проекті Державного бюджету і голосуванням в залі – це підтвердити".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Під час наради у спікера лунала така пропозиція – достроково піти на канікули і шукати вже компромісу протягом пів тора місяці до осені. Про це повідомив Володимир Литвин. Його фракція категорично проти достроково йти на канікули і пропонує поки зміни до бюджету розглядаються в комітетах, повернутися до пакету соціальних Законів. Такої ж думки дотримується і лідер нашоукраїнців В'ячеслав Кириленко. До речі, він сказав про те, що його фракція має чимало зауважень до бюджетних змін і тому зрозуміло, що і в середині коаліції поки немає єдиної думки щодо бюджетних змін і в такому світлі виглядає голосування за ці зміни, ще більш проблематичними. Настрій у ВР підсумував Арсеній Яценюк.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Всі знаходяться в політичному паті і до того моменту, доки ми не вийдемо із ситуації політичного пату ця зала буде пуста парламент буде деградувати і будуть різного спекуляції, демагогії і все інше".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Арсеній Яценюк закрив засідання до завтра. Він збирається шукати шляхи виходу з кризи з кожним лідером фракцій окремо але не приховує, що перспективи таких розмов досі туманні».
 
 
«А через дорогу в будинку уряду Юлія Тимошенко назвала заяви про свою відставку політичною провокацією
(Перший національний, "Новини", 09.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: А через дорогу в будинку уряду Юлія Тимошенко назвала заяви про свою відставку політичною провокацією. Відкриваючи сьогоднішнє засідання Кабміну Тимошенко заявила, що ВР просто не зможе проголосувати за відставку її підлеглих, бо в опозиції не вистачить на це голосів. Павле, як Прем'єр коментує ситуацію в парламенті тим, що депутати не хочуть голосувати за зміни до Державного бюджету?
Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Власне глава уряду можна сказати, демонструє своєрідне політичне здивування, чому депутати все ж таки не беруться за внесення змін до головного кошторису України. Чому не хочуть депутати збільшити дохідну частину на 30 мільярдів гривень і разом з тим затвердити, як витратити ці гроші, які були додатково отримані бюджетом спочатку цього року від детінізації економіки і від зростання економіки. Тимошенко останнім часом, вона особливо на цьому акцентує увагу, що ці гроші підуть не лише підвищення зарплат та пенсій, а й на інвестиції в українську економіку, у суднобудівну галузь, авіаційну галузь, АПК. Вона також заявляє про те, що ВР фактично саботує внесення змін до бюджету але все ж таки висловлює сподівання, що за її словами ця унікальна ВР до виходу на літні канікули все ж таки ухвалить бюджет. Також вона говорить про те, що нині у ВР немає голосів для того, щоб відправити її уряд у відставку.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "На жаль, у ВР саботують цей процес і не дають можливості поставити на голосування зміни та доповнення до бюджету. І можу вам сказати твердо і впевнено: ні якої кількості голосів про відставку уряду у цієї зграї немає. Запам'ятайте це. Якщо б в них ці голоси були, вони б вже оголосили нову коаліцію. Вже пред'явили суспільству нового спікера, нового Прем'єра і новий склад уряду. Це виключно політичні провокації"».
 
 
«Прем'єра відставкою не злякаєш
(НТН, "Вчасно", 09.07.2008)
Наталія МАСЛОВА, ведуча: Прем'єра відставкою не злякаєш. Вона впевнена: опозиція блефує. І потрібної кількості голосів у неї немає. Саме цією тезою Юлія Тимошенко почала сьогоднішнє засідання уряду. Порядок денний був досить незвичним – до Кабміну запросили автоперевізників. Ухвалили 12 із 13-ти їхніх вимог. Тепер, твердять можновладці, наші далекобійники майже повністю конкурентоспроможні.
Тетяна КОВАЛЕНКО, кореспондент: Всі заяви недоброзичливців уряду – лише провокація, заспокійливо розпочала прем'єр.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ніякої кількості голосів про відставку уряду в цієї зграї немає, запам'ятайте це. Якщо б у них ці голоси були, вони б вже оголосили нову коаліцію, нового спікера, нового прем'єра і новий склад уряду".
Тетяна КОВАЛЕНКО, кореспондент: Від справ політичних, до вже звичних. Голова уряду знову хвалиться. Мовляв, інфляцію подолали, як і обіцяно. Тепер вона в Україні нижча, ніж у Росії, Білорусі та Казахстані. Проте заспокоїтися Тимошенко не дають кури. М'ясо птиці не дешевшає. Через президентський секретаріат.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Якщо ви на прилавках країни бачите м'ясо куриці по абсолютно завищеним і неадекватним цінам, то знайте, що власник підприємства, це є практично один із працівників Віктора Івановича Балоги, який очолює Державне управління справами".
Тетяна КОВАЛЕНКО, кореспондент: Запросили на засідання уряду й автоперевізників. Консультувалися майже 4 години, але зрештою таки є зрушення. Про нього повідомляє міністр внутрішніх справ. Уже за кілька місяців проходити техогляд водії зможуть не в ДАІ за місцем реєстрації, а на спеціальних добре обладнаних підприємствах.
Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "Наприклад, машина прописана, але в мене, наприклад, в Рівному, де я народився. І мені треба їхати 360 км, щоб провести техогляд. Тепер я можу поїхати в технічний салон в Києві і провести його, і завершити операцію".
Тетяна КОВАЛЕНКО, кореспондент: Перевізники своїм візитом задоволені. 95% їхніх вимог таки врахували. Спростять розмитнення товарів і оформлення інших документів. Та впустити фури до столиці урядові не до снаги. Це компетенція місцевої влади. Далекобійники вже поскаржилися на київську мерію до суду.
Леонід КОСТЮЧЕНКО, голова асоціації міжнародних автоперевезень: "Сьогодні це обмежує і перекреслює 46 міжнародних угод, які підписав уряд. Там написано, що заборонено любі обмеження транзиту. Він взагалі сказав: я так рішив, поки я мер, ми Ніколай Второй, Пьотр Первий".
Тетяна КОВАЛЕНКО, кореспондент: Проте судитимуться з Черновецьким водії не самі, їм допомагатиме…».
 
 
«Українському проривові заважають кури
(СТБ, "Вікна-новини", 09.07.2008)
Сергій ПОПОВ, ведучий: Українському проривові заважають кури. Тимошенко сьогодні звинуватила одну з компаній що виготовляють пташине м'ясо в зумисному розкручуванні цін та інфляції. Із проханням угамувати курячий апетит, Прем'єр звернулася до голови президентського секретаріату Віктора Балоги, адже за її словами, очільник зловмисної компанії працює під його орудою. Прізвище урядника з небезпечними для економіки курми Тимошенко не назвала, проте преса пов'язує одного із найпотужніших виробників м'яса, з ім'ям очільника державного правління справами Ігорем Тарасюком».
 
 
«Юлія Тимошенко надала політичного підтексту цінам на українську курятину
(ТРК "Україна", "Події", 09.07.2008)
Сергій ГРУНОВ, ведучий:Юлія Тимошенко надала політичного підтексту цінам на українську курятину. На сьогоднішньому засіданні Кабміну, вона звинуватила посадовця державного управління справами, який начебто володіє птахо виробництвом, у свідомому завищені вартості продукції. Втім власник економічних досягнень, Прем'єр не приховує.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "ми 6 місяців всього попрацювали у владі, 6 місяців, це не 17 років, але за 6 місяців ми готові вам сьогодні презентувати наш український прорив. Отому що саме за 6 місяців ми з вами отримали в 4 рази більше інвестицій, з усього світу в Україну, ніж це було за з той же самий період попереднього року"».
 
 
«Водночас, прокоментувала ситуацію з бюджетом і Прем'єр Юлія Тимошенко
(Перший національний, "Новини", 09.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Водночас, прокоментувала ситуацію з бюджетом і Прем'єр Юлія Тимошенко. Вона сказала, що парламент саботує прийняття змін до головного кошторису. Додала, що звільнити її у депутатів не стане голосів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "На жаль, у ВР саботують цей процес і не дають можливості поставити на голосування зміни та доповнення до бюджету. І можу вам сказати твердо і впевнено: ні якої кількості голосів про відставку уряду у цієї зграї немає. Запам'ятайте це. Якщо б в них ці голоси були, вони б вже оголосили нову коаліцію. Вже пред'явили суспільству нового спікера, нового Прем'єра і новий склад уряду. Це виключно політичні провокації"».
 
 
«Після розмови з перевізниками, на одну проблему Тимошенко стало менше
(“Iнтер”, "Новини", 09.07.2008)
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Після розмови з перевізниками, на одну проблему Тимошенко стало менше. Але залишається головна , яку Прем'єру ніяк не вдається подолати. Зміни до бюджету і досі не проголосовані, опозиція непохитна. Спочатку вона хоче почути звіт Кабінету Міністрів України, і лише потім готова розглянути запропоновані ним зміни у кошторисі. Коаліція навпаки, передусім пропонує взятися за бюджет і лише потім викликати Прем'єра на парламентський килим. Поки депутати сперечаються, робота стоїть.
Анна ПАНОВА, кореспондент: він знову змушений зайти до зали через депутатські двері. Робоче місце спікера в облозі біло-сердешних. Арсеній Яценюк прориває оборону щоб сказати єдину сакраментальну фразу.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошується відкритим".
Анна ПАНОВА, кореспондент: І одразу запросити лідерів фракцій до свого кабінету. Тема розмови та сама, що слухати в першу чергу: зміни до бюджету чи урядовий звіт. Політики вийдуть від спікера лише за дві години, щоб повідомити, напівпорожній залі, вони знову ні про що не домовилися.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Аналіз ситуації дуже простий, всі знаходяться в політичному паті, і до того моменту доки ми не вийдемо із ситуації політичного пату, ця зала буде пуста, Парламент буде деградувати, і буде різного року спекуляції, демагогії і все інше".
Анна ПАНОВА, кореспондент: Насправді проект бюджетних змін до розгляду не готовий, він чекає своєї долі у профільному комітеті. Утім, винести його до сесійної звали реально вже завтра, так вважає головний парламентський бютівець і закликає колег та опонентів з ухваленням документу не зволікати.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Перша наша вимога – треба ати суспільству 30 мільярдів гривень які зароблені економікою, які зароблені цим урядом і цей уряд повинен їх розподілити і дати суспільств, а потім давайте займемося нашими політичними розборами".
Анна ПАНОВА, кореспондент: "Регіоналів" полум'яні заклики не переконали, вони вимагають невідкладного звіту уряду. Утім готові на певний політичний бартер.
Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: "Предлагаем свои услуги, если вы нуждаетесь на нашем голосовании, значит мы просили бы поставить первоначально отчет правительства. И исходя из решение которое будет принято по отчету правительства, мы готовы дальше принимать участие в рассмотрение всех вопросов, в том числе и бюджета".
Анна ПАНОВА, кореспондент: Натомість комуністи налаштовані радикально. Для розв'язання політичної кризи Петро Симоненко пропонує рубати з плеча.
Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: "Это как в известном литературном произведении, Змею Горыничу надо отрубить все головы, для того что бы мы понимали что только такой путь сегодня, отстранение от власти помаранчевой команды, даст возможность реально иметь позитивные результаты для страны".
Анна ПАНОВА, кореспондент: Спікер закрив безрезультатне засідання і вийшов, вже за звичкою через депутатські двері. Чергову спробу проголосувати бодай про що не будь перенесли на завтра. Більшість депутатів швидко розійшлися, та бютівці лишилися на варті біля спікерської трибуни, про всяк випадок, тримати облогу їм залишилося два дні, а далі заслужені парламентські канікули. Ідея продовжити пленарну роботу на тиждень, поки що висить у повітрі. Настрій парламентаріїв у розпал літа геть не робочий.
Ярослав СУХИЙ, народний депутат України. Фракція Партія регіонів: "Багато хто з депутатів, я знаю взяли путівки, і я взяв путівку в Трускавець, не знаю, можливо будуть канікули можливо не будуть, може будемо готуватися до нових виборів"».
 
 
«БЮТ продовжує блокувати парламентську трибуну
(“1+1, "ТСН", 09.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: До парламентських канікул два дні. Депутати вже не працюють. БЮТ цілодобово блокує трибуну. Спочатку бюджетні зміни, потім – інші закони. Для "Регіонів" спочатку урядовий звіт. Інакше коаліція хай розбирається з бюджетом сама. "Наша Україна" вірність союзникам зберігає, але на власних бюджетних правках наполягатиме.
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Не відступати ні на крок. Від ранку парламентська трибуна заблокована. Ледь відкривши засідання, спікер пропонує його закрити. Мовляв, лідери натхненно радяться, але до закінчення короткого робочого дня згоди навряд чи досягнуть.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Голосуємо, хвилинку, це питання не голосується".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: БЮТ лишився вартувати трибуну. Регіонали, скористалися заминкою, пішли. У них свято – день народження Януковича. Але чи закрите засідання до кінця не зрозумів ніхто. Заплутався навіть спікер.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Знаєте що, в мене нема ні на одне питання чіткої відповіді – от ця відповідь, яка влаштовує ліву і праву частину зала".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Самого Віктора Януковича у залі нема. Хоч соратники кажуть: він навіть відклав святкову поїздку на батьківщину – усе заради бюджету! Але нема звіту – нема й бюджету. Позиції сторін не змінилися і після двох годин переговорів.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер БЮТ: "Ми хочемо, щоб це був не документ коаліції, не документ коаліції, документ коаліції це бюджет, а це зміни до бюджету. Ми б хотіли, щоб ми отримали в залі велику підтримку".
Олександр ЄФРЕМОВ, член фракції Партії регіонів: "Мы не видим, почему сегодня блокируется трибуна. Если наше присутствие мешает в какой-то степени для того, чтобы принять государственный документ в качестве бюджета, мы готовы даже покинуть зал и предоставить право коалиции проголосовать за те законопроекты, которые, вы считаете, нужно проголосовать".
Ірина ПАВЛЕНОК, кореспондент: Спікер каже: збирається переконувати депутатів узятися таки до бюджету. Хоча надії на порозуміння так само мало, як і робочих днів перед канікулами. Діагноз від спікера: політичний пат. Вийти з ситуації депутати все ж таки спробують. Але залишати трибуну не збираються. Навіть на ніч. Блок Юлії Тимошенко планує лишити тут чергових».
 
 
«Третій день ВР починає роботу однаково
(Перший національний, "Новини", 10.07.2008)
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Третій день ВР починає роботу однаково. Одразу після відкриття засідання ВР, спікер Яценюк оголошує перерву. Так відбулося і зараз. Він заявив, що парламент запрацює тільки після того, як до сесійної зали передадуть вже узгоджені профільним комітетом ВР зміни до Державного бюджету і порядок денний. Є інформація, що зараз у ВР міністр фінансів Віктор Пинзеник. Тривають консультації з депутатами, а о 16:00 на засідання збереться бюджетний комітет. Ірино, що змінилося у парламенті?
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Формально ранкове засідання ВР не закрито. Але ні якої роботи в сесійній залі немає. Спікер Арсеній Яценюк працює у власному кабінеті, кілька бютівців чергують біля трибуни і президії. Решта депутатів, хто просто сидить у залі, а хто вже пішов по різних справах. Дискусії точилися у кулуарах щоправда і ті заочно. Фракція Блоку Литвина звинуватила більшість у тому, що насправді зміни до бюджету не потрібні ані Кабінету міністрів, ані коаліції, бо в держаному гаманці немає 30-ти мільярдів додаткових гривень про які казала Тимошенко. Бютівці у відповідь пропонують Литвину називати конкретні факти, а не керуватися загальними фразами. Дамо слово депутатам.
Синхрон: Володимир ЛИТВИН, народний депутат, лідер Блоку Литвина: "Прем'єр-міністр невпинно стверджує про зароблені додатково її урядом 30 мільярдів гривень. Тоді, як в самому проекті бюджету йдеться про 25 мільярдів 200 мільйонів гривень. Правда ж полягає у тому, що зароблені на ділі – це 12 мільярдів ПДВ забраного на перед і 8 мільярдів невідшкодованого ПДВ".
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: "Коли нам розповідають історію про те, що у якогось підприємця без прізвища, без імені по батькові викликали в невідомій установі сказали: хлопець давай виплати нам всі податки на 25 років на перед, треба писати заяву в прокуратуру не треба розповідати телебаченню, не треба цих загальних фраз. Конкретно до кого звернулися, яка спецслужба з наших не відреагувала на подібні заяви. Тому ці всі історії для бідних. Тобто, бідні люди вони на превеликий жаль часами вірять в погане більш ніж в добре. Тому що вони мають гіркий досвід. От на цю категорію розраховують люди, які стверджують про те, що податки зібрані".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Шкіль сподівається, що зміни до бюджету будуть ухвалені вже завтра після того, як сьогодні їх остаточно відпрацює бюджетний комітет. Володимир Литвин пропонує ухвалити постанову згідно з якою ВР не зможе піти на канікули доти, поки не ухвалить зміни до бюджету. І звіт уряду Тимошенко перенести на вересень або жовтень, і теж за це проголосувати. Регіонали вже не наполягають на першочерговості звіту Тимошенко у ВР і вони навіть готові проголосувати за зміни до бюджету.
Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Ми готові голосувати за бюджет, якщо будуть враховані наші конкретні пропозиції. Немає питань. Але їм цей бюджет не потрібен. Ви бачите у неї одне: відправити ВР на канікули і вимагати відповідальності за те, щоб отримати бюджет".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Хочу нагадати, що на врахуванні своїх зауважень наполягає і Президент, інакше погрожує накласти вето. І тому, які перспективи у змін до бюджету, зараз ні хто сказати не може. Треба дочекатися висновки бюджетного комітету о 16:00 і того моменту, коли документ буде внесений до сесійної зали».
 
 
«Бютівці і далі блокують трибуну Верховної Ради
(СТБ, "Вікна-новини", 10.07.2008)
Сергій ПОПОВ, ведучий: Бютівці і далі блокують трибуну Верховної Ради . Вони непохитні у прагненні ухвалити зміни до бюджету 2008. Становище ускладнює поява ще одного проекту змін до кошторису – у президентському виконанні. Ющенко розкритикував концепцію Тимошенко, і направив депутатам свій варіант розрахунків. Хоча, можливо, що обидва документи парламент розглядатиме вже восени – спікер Яценюк наголосив, що узгодженого варіанту досі немає і завтра він схильний закрити сесію. Загалом за час другої сесії Шостого скликання, яка тривала шість місяців – від лютого до липня, – народні обранці в сесійній залі перебували трохи менш як 5 діб. Щоправда, це без нічних чатувань із власної ініціативи».
 
 
«Несподівано руку бюджетної допомоги простягнув коаліції лідер опозиції
(1+1, "ТСН", 10.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Несподівано руку бюджетної допомоги простягнув коаліції лідер опозиції. Регіонали готові дати голоси за оновлений держаний кошторис, якщо врахують їхні зауваження.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ми готові, якщо не здатна коаліція сама голосувати в парламенті бюджет, ми готові підтримати такий бюджет, але тільки з поправками, які б забезпечили захист людей".
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Примирлива заява пролунала на засіданні тіньового уряду, а ще на початку дня Янукович відвідував могилу свого духовного наставника старця Зосими в Василівському монастирі на Донеччині. І відти попереджав – у парламенті достатньо голосів для відставки уряду Тимошенко. Проект постанови про недовіру зараз доречи розглядають у комітетах».
 
 
«Готовність своєї фракції підтримати бюджет заявив лідер фракції Партія регіонів Віктор Янукович
(5 канал, "Время новостей", 10.07.2008)
Тетяна ДАНИЛЕНКО, ведуча: Готовність своєї фракції підтримати бюджет заявив лідер фракції Партія регіонів Віктор Янукович, вразі якщо побажання біло-блакитних будуть враховані, – про це пан Янукович заявив на засіданні так званого опозиційного уряду. Він також запевнив, що регіонали назбирали у парламенті глоси для відставки уряду Тимошенко.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ми не рахували, як то кажуть, на сто відсотків голоси, але ми відчуваємо на скільки підтримують практично всі фракції опозиції, а це двісті двадцять два голоси, і це три, які не вийшли з коаліції, уже двісті двадцять п'ять. Я вважаю, що знайдеться і двісті двадцять шість, як мінімум"».
 
 
«Міністр економіки сьогодні відзвітував – із Нацбанком домовилися
(5 канал, "Час. Важливо", 10.07.2008)
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Від бюджету до інфляції. Міністр економіки сьогодні відзвітував – із Нацбанком домовилися. Тепер ціни не будуть зростати так стрімко. Але в Антимонопольному комітеті в свою чергу запевняють, у подорожчання продуктів змов, як правило, немає.
Анастасія ХОНЯКІНА, кореспондент: Різких стрибків цін на продукти можна уже не боятися. Міністр економіки Богдан Данилишин радить покластися на уряд та Нацбанк, які разом оголосили бліцкриг інфляції. Вони напередодні підписали меморандум про боротьбу зі зростанням цін і розробивши тактику війни вже оприлюднили перші прогнози. До кінця року інфляція не перевищить рекордні і без того 19%. Надалі ж тільки зменшуватиметься, причому небаченими темпами.
Богдан ДАНИЛИШИН, міністр економіки: "От чітко поставлена позиція уряду і позиція національного банку, щодо заходів, які передбачають втримання інфляції в поточному році на рівні меншому, ніж в минулому році та повернення інфляції в межі однозначного числа не пізніше 2010 року. А починаючи з 2011 року в середньостроковій перспективі отримання інфляції в межах 5-7%".
Анастасія ХОНЯКІНА, кореспондент: Методи боротьби уряду і Нацбанку з цінами прості і перевірені часом. За останні півроку інфляційної кризи, передусім це укріплення гривні. Данилишин переконує, попереднє зниження курсу заокеанської валюти дало країні хороші результати. Воно і надалі здешевлюватиме імпортні товари та збільшуватиме їх кількість на ринку. Таким чином, продавці будуть змушені зменшувати ціни, щоб розпродати свій товар. Хліб теж стане доступнішим, але долар тут уже ні до чого. Зарадить високий врожай на українських полях. Єдине на що колективних зусиль уряду та Нацбанку ще вчора не вистачало, так це на здешевлення м'яса. А корінь зла прем'єрка традиційно знайшла в Секретаріаті Президента.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Якщо ви на прилавках країни бачите м'ясо куриці по абсолютно завищеним і абсолютно неадекватним цінам, то знайте, що власник цього підприємства це є практично один з працівників Віктора Івановича Балоги, який очолює Державне управління справами".
Анастасія ХОНЯКІНА, кореспондент: Немає підстав здіймати бучу – уже сьогодні запевняє Антимонопольний комітет, – ціни на молоко, м'ясо, хліб та інші харчі цілком і повністю контролює ринок. Якщо ж були порушники-монополісти, то виховні бесіди "антимонопольників" подіяли. А ще краще подіяли мільйонні штрафи.
Олександр МЕЛЬНИЧЕНКО, перший заступник голови Антимонопольного комітету: "Ми проти необґрунтованого підвищення цін. Ми говоримо про те, що ми не формуємо політику в галузі цін, скажімо, на цей товар, але ми будемо впливати на це й надалі, використовуючи свої функції щодо тих суб'єктів, що займають монопольне становище на ринку".
Анастасія ХОНЯКІНА, кореспондент: Олександр Мельниченко не проти і кримінальну відповідальність запровадити за зловживання монопольним становищем і посилення таким чином інфляції. Кабмінівські політики ж впевнені, – урядово-нацбанківський бліцкриг таки вдасться».
 
 
«Партія регіонів готова до будь-яких переговорів щодо стабілізації ситуації, навіть згодна підтримати запропоновані урядом зміни до бюджету
(ICTV, "Факти", 10.07.2008)
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: А Партія регіонів готова до будь-яких переговорів щодо стабілізації ситуації, навіть згодна підтримати запропоновані урядом зміни до бюджету. Про це на засідання опозиційного уряду заявив Віктор Янукович. Щоправда "регіонали" наполягають на ухваленні пакету законопроектів для захисту населення від зростання цін. Бюджет від Тимошенко для регіоналів краще, аніж нові вибори. За словами Віктора Януковича, ще одні дострокові вибори можуть призвести до колапсу в економіці".
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер фракції Партії регіонів: "І ми готові, якщо не здатна коаліція сама голосувати в парламенті бюджет, ми готові підтримати такий бюджет. Але тільки з поправками, які б забезпечили захист людей. Така наша позиція"».
 
 
«У оппозиции есть большинство голосов для отставки правительства Юлии Тимошенко
(Iнтер”, "Подробиці", 10.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: У оппозиции есть большинство голосов для отставки правительства Юлии Тимошенко. Сегодня об этом заявил лидер Партии регионов Виктор Янукович. В первой половине дня он посетил Свято-Успенский Николо-Васильевский монастырь в Донецкой области, где помолился на могиле своего духовного наставника – отца Зосимы, а после – встретился с журналистами. По словам Виктора Януковича, депутаты должны объединиться, чтобы найти выход из кризиса. Действия нынешней власти он считает недопустимыми. По подсчётам лидера Партии регионов, сегодня за отставку правительства Юлии Тимошенко готовы проголосовать 226 человек.
Виктор Янукович, лидер Партии регионов: "Голосів вистачає. Парламентарі, як кажуть, созріли. Треба об'єднуватися зараз депутатам і приймати рішення. Є можливі 2 рішення: чи депутати об'єднаються, чи будуть чергові дострокові вибори. А скажіть мені, кому вони потрібні?"».
 
 
«Верховна Рада першим розгляне питання про недовіру Кабінету Міністрів
(ICTV, "Факти", 11.07.2008)
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Верховна Рада першим розгляне питання про недовіру Кабінету міністрів. Спікер Арсеній Яценюк повідомив про те підкресливши, що провів нараду з лідерами фракцій за участі Прем'єра. Юлія Тимошенко погодилася, що резолюція про недовіру уряду буде першою у порядку денному. Другим будуть зміни до державного бюджету. Пленарне засідання, до речі, розпочалося опівдні. Кою є ситуація у парламенті на цю хвилину, розкаже наш парламентський кореспондент Володимир Горковенко.
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Лідери фракцій з самого ранку шукали компроміс, аби колективно закінчити цей сесійний тиждень і зрештою піти на канікули. У будинку парламенту перебувала з самого ранку Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона також приймала участь у всіх переговорах. Зрештою вдалося досягти компромісу, який влаштовує і коаліцію, і представників опозиційної фракції "Регіонів". Компроміс полягає в тому, щоб і бюджет розглянути, і звіт уряду заслухати.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Прем'єр-міністр і коаліція погодилися на те, щоб резолюція недовіри розглядалася першим питанням".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Тим не менше, приблизно вже о 12 годині "регіонали" заблокували трибуну. Вони звідкись взяли інформацію про те, що Юлія Тимошенко не має наміру звітувати і замість себе прислала когось іншого. Це дуже обурило регіоналів і тому вони заблокували трибуну. Але згодом вже о 12:30 блокування трибуни було знято, в сесійній залі з'явилася Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Бютівці заявляють про те, що вони не бояться цього звіту так само, оскільки впевнені в тому, що опозиціонери не наберуть 226 голосів, які потрібні, аби Юлію Тимошенко відправити у відставку. Зрештою, про те, що немає голосів, говорять і самі опозиціонери. Попри те, що за відставку уряду Юлії Тимошенко згодні проголосувати і деякі представники провладної фракції "Наша Україна – Народна самооборона", зокрема депутати, які входять до партії Віктора Балоги "Єдиний центр".
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Партія регіонів дасть свої голоси, а про решту голосів треба питати представників інших партій і такої цікавої організації як ЄЦ".
Віктор ТОПОЛОВ, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Если будет поставлен вопрос о недоверии правительства, я буду голосовать за это. Потому что мне не нравится, как работает правительство".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Віктор Тополов заявляє, що це його особиста думка. Як голосуватимуть інші п'ять його однопартійців, він не знає. В той же час також не набирається 226 голосів через те, що не має наміру, принаймні сьогодні, підтримувати "регіоналів" і фракція Блоку Литвина.
Володимир ЛИТВИН, народний депутат України, фракція Блоку Литвина: "Наша пропозиція така: Прийняти рішення сьогодні про те, щоб заслухати звіт уряду у вересні-жовтні місяці. Тоді вже буде можливість врахувати всі чинники і побачити, чи реально є ті гроші, про які говорить сьогодні уряд, чи це просто повітря".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Після звіту депутати мають намір розглянути змінений бюджет. Щоправда, тут також виникає певна колізія, оскільки таких бюджетів вже два у парламенті. Вчора о 21:30 до парламенту надійшов проект бюджету від Президента. Також депутати мають вирішити, яким чином прийняти бюджет, який би врахував позиції і уряду, і Президента. В будь-якому випадку це вирішуватиметься вже трошки пізніше. І депутати сьогодні мають прийняти рішення про те, аби працювати доти, поки не розглянуть… поки не приймуть якесь рішення щодо бюджету.
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Дякую, Володимире. Володимир Горковенко, подробиці з Верховної Ради. Подальшу інформацію чекайте у наступних "Фактах", це буде о 18:45».
 
 
«У ВР останній день роботи
(Перший національний, "Новини", 11.07.2008)
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: У ВР останній день роботи. Наступного тижня депутати мають йти на канікули. До того часу, вони повинні ухвалити зміни до Державного кошторису. Його розгляд вже стоїть у порядку денному, запевняє спікер Яценюк. Поки що він оголосив у ВР півгодинну перерву, пішов радитися із лідерами фракцій. Шукати компроміс з депутатами до ВР приїхала і Юлія Тимошенко. Ірино, які шанси у депутатів встигнути сьогодні ухвалити зміни до бюджету?
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Те, що сьогодні у ВР присутня Прем'єр Тимошенко говорить про те, що бюджетний процес принаймні має розпочатися у сесійній залі. Вчора пізно ввечері профільний комітет виніс позитивний висновок, рекомендувати депутатам ухвалити урядові зміни до бюджету, проголосувати у першому та другому читанні. Але вчора несподівано з'явився альтернативний президентський законопроект про зміни до бюджету. За словами нашоукраїнців Президент, як суб'єкт законодавчої ініціативи має так право. Незважаючи на те, що внесення бюджету до парламенту – це прерогатива виключно уряду за Конституцією, але Ющенко вніс не бюджет, а зміни до бюджету. Незважаючи на те, що чимало президентських зауважень змін до бюджету уряд вже врахував, залишилися і розбіжності. Зокрема щодо повернення заощаджень знецінених вкладів громадянам. У Тимошенко ця сума 6 мільярдів гривень. Ющенко каже, що трохи більше 1-го мільярда гривень. На думку Президента, повернення таких сум грошей на ринок, може збільшити інфляцію. В Бюджетному комітеті кажуть про те, що не погано було б об'єднати два законопроекти і урядовий, і президентський в один. Але в БЮТі кажуть, що це вже пізно.
Валерій БОРИСОВ, "Наша Україна": "На жаль, ми бачимо, що і уряд, і Секретаріат Президента, і Президент по деяких питаннях не досягають певних домовленостей і займають діаметрально протилежні позиції. Тому в даному випадку, ми депутати ВР і члени бюджетного комітету стаємо певними заручниками таких неузгодженостей".
Олег БІЛОРУС, БЮТ: "Слідуючи за конституційною процедурою, треба спочатку прийняти новий бюджет, а потім нині чи восени розглядати всі можливі пропозиції щодо змін на новий бюджет, якщо він буде сьогодні Дай Боже успішно прийнятий".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Тобто, результативність голосування за зміни до бюджету залежить від того, як домовляться Прем'єр Тимошенко і президентська сторона. Меншість неодноразово казала, що буде брати участь у голосуванні за зміни до бюджету тільки в тому випадку, якщо будуть враховані їхні вимоги.
Ганна ГЕРМАН, Партія регіонів: "Не можна ухвалювати цей бюджет не підвищивши прожиткових мінімумів і не зробивши оцього захисту людей від надвисоких цін. Тому ми вимагаємо: ухвалення соціальних Законів. Якщо будуть вони ухваленні, ми візьмемо участь у бюджетному процесі".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Спікер Арсеній Яценюк оголосив півгодинну перерву. Але час вже пройшов, але до сесійної зали поки що ні хто не вийшов. Тобто, переговори, ще тривають».
 
 
«День небачених компромісів для Верховної Ради
(5 канал, "Час новин", 11.07.2008)
Віталій ПІВОВАР, ведучий: День небачених компромісів для Верховної Ради. Юлія Тимошенко погодилася на голосування за недовіру уряду, а Партія регіонів – голосувати за бюджет. Тому сьогодні Рада працюватиме до півночі. Народні обранці хочуть за один день зробити більше, ніж за останні три місяці. Партія регіонів уже розблокувала трибуну, тож парламентарії взялися до роботи. Перше питання: про недовіру урядові. До сесійної зали вже приїхала Юлія Тимошенко. Свої претензії щодо роботи уряду висловлюють регіонали. Після цього питання дійде черга і до бюджету. Депутати розглянуть і урядовий і президентський варіанти змін. Зараз у залі 447 депутатів. Тому є надія, що бодай одне рішення таки ухвалять. Ну і про останні події з Верховної Ради нам розкаже Ольга Сніцарчук. Олю, як просувається питання про недовіру урядові?
Ольга СНІЦАРЧУК, кореспондент: Віталію, дуже повільно просувається це питання і у багатьох є великі сумніви, що навіть до півночі вдасться здійснити усе заплановане. Я нагадаю, це те, що депутати планували роботи впродовж трьох місяців, так як вони говорять. Станом на зараз вже прозвітував зі своїми претензіями від Партії регіонів Микола Азаров. Його виступ сягав майже годину. Тільки 45 хвилин він розповідав про всі негативні наслідки від урядування Юлії Тимошенко. А ще 15 хвилин він відповідав на питання депутатів. Після нього виступала Юлія Тимошенко. Вона виправдовувалася. І, власне, якщо коротко характеризувати її виступ, то він зводився до того, що дуже важко за кілька місяців виправити те, що було зіпсуте роками. Принаймні так виправдовувалася Юлія Тимошенко. Ну і цікава та атмосфера, у якій це все відбувається. Коли йдеться про графіки, діаграми, тобто якісь серйозні речі, якими намагається і та, і інша сторона пояснити і викласти свої аргументи, то депутати дрімають, виходять із зали… із сесійної зали. Їм відверту скучно у сесійній залі. Коли ж починаються словесні вправління і звинувачення один одного якимись красивими метафорами, то депутати швиденько оживають і сваряться поміж собою. Станом на зараз ідуть виступи від фракцій і буквально в лічені хвилини, напевно впродовж наступних 10 хвилин, має відбутися те голосування, про яке так довго говорили парламентарії. Вони мають висловити недовіру уряду Юлії Тимошенко і, власне, показати, в кого є 226 голосів. Нагадаю, що вчора Віктор Янукович сказав, що для того, щоб голосувати цей проект постанови, в них є 226 голосів. Утім сьогодні вже виникли певні сумніви щодо цього. Отже, чи буде висловлена довіра уряду Юлії Тимошенко, довідаємося вже в найближчі хвилини. Віталію?
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Олю, дякую тобі. Це була Ольга Сніцарчук. Вона стежить за розвитком подій у парламенті. Там збираються голосувати за недовіру урядові».
 
 
«Останнього робочого дня перед відпусткою депутати вирішили потішити виборців плідною роботою
(НТН, "Вчасно", 11.07.2008)
Наталія МАСЛОВА, ведуча: Останнього робочого дня перед відпусткою депутати вирішили потішити виборців плідною роботою. Та першим питанням узялися розглядати не зміни до цьогорічного держбюджету, а резолюцію про недовіру урядові Юлії Тимошенко. Остання інформація з Верховної Ради у відеовключенні кореспондента НТН Тетяни Кухоцької.
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Доброго дня, справді сьогодні народні депутати встигли надзвичайно багато, спочатку бютівці розблокували трибуну, потім її заблокувала Партія Регіонів, потім вони її звільнили. Головне питання на які погодився уряд, те чого вимагала Партія Регіонів, це заслухати звіт уряду, і якщо знайдеться 226 голосів, його відставити. Микола Азаров, представник Партії регіонів звинувачує Юлію Тимошенко, зокрема її уряд у високій інфляції, у високих цінах та у не прогнозованій і незрозумілій економічній політиці. Сама Юлія Тимошенко усі звинувачення відкинула, а вже без поме безпосередньо перед самим голосування Арсеній Яценюк усім нагадав, що від того хто як натисне, залежатиме, чи будуть нові вибори вже через два місяці знову в Україні.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "відповідно до статті 90-ї Конституції України, повинен бути сформований уряд протягом 60 днів, у тому випадку якщо протягом 60-ти днів такий ряд не сформований, Президент України має право розпустити Парламент. Тому мова йде про те, що ми перебираємо зараз ним голосування на себе всю повноту відповідальності".
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Повноту відповідальності н себе народні депутати таки взяли і на табло висвітилося дуже дивний результат голосування 174 – ЗА, відставку уряду Тимошенко. Особливість тут полягає в тому, що від Партії Регіонів двоє людей не проголосувало. Комуністи не проголосували взагалі, литвинівці теж не проголосували, і дві людини від "Нашої України – Народної Самооборони проголосували за дві ставку уряду Тимошенко. Відповідно вже в меншості назріває скандал. Представники Партії Регіонів говорять, що комуністичну партію БЮТ чимось заохотив, щоб вони проголосували саме так, натомість комуністи кажуть, що "регіоналам" спочатку треба шукати серед своїх.
Олександр ЛАВРИНОВИЧ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: "Визначились тепер ринкова фракція комуністів яка підтримувала бюджет, яка підтримувала уникнення від оподаткування наших найзаможніших верств населення, яка підтримувала київські вибори, нехай вони тепер розказують як вони ненавидять буржуїв".
Синхрон: Петро СИМОНЕНКО, народний депутат України, лідер фракції КПУ: "Это Партия регионов, так пускай они разбираются у себя, если они такими принципами осуществляют руководство, и вносят предложение, то это очень плохо, из чего мы сходили, мы четко заявили о то м что является причиной для того что бы поставить принципиально вопрос, а необходимости отставки всей "помаранчевой" команды, я думаю наши аргументы ни у кого не вызывают сомнения".
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Зрештою Юлія Тимошенко знову Прем'єр-міністр, при чому її цього разу підтримали більше ніж коли призначали Прем'єр-міністром України.
Наталія МАСЛОВА, ведуча: Тетяно, які прогнози, щодо ухвалення змін до бюджету?
Тетяна КУХОЦЬКА, кореспондент: Зараз бюджет саме розглядається, Юлія Тимошенко вже закінчила свою доповідь, після неї має виступати міністр фінансів, пан Пинзеник. Варто відзначити, що представники Партії Регіонів взагалі пішли з зали, комуністи швидше за все голосуватимуть як і попереднього разу, можна сказати що підтримують Юлію Тимошенко, а литвинівці вже заявили, що вони 100% підтримують її. Отож в неї збирається достатньо голосів для змін до бюджету».
 
 
«174 депутати проголосувало за відставку Тимошенко
(СТБ, "Вікна-новини", 11.07.2008)
Сергій ПОПОВ, ведучий: 174 депутати проголосувало за відставку Тимошенко. Це майже вся фракція регіонів і двоє – від “Нашої України”. Два регіонали – Анатолій Кінах і Віктор Хомутинник, а також комуністи та прихильники Литвина не пішли проти уряду. Голосуванню з відставки передувало блокування трибуни спочатку бютівцями, а потім – регіоналами. Останні хотіли чути доповідь Тимошенко не на папері, а живцем. Пізніше Микола Азаров витратив сорок п'ять хвилин на критику кабміну. Він активно вживав складних економічних термінів, а це дало змогу Тимошенко сказати, що вона нічого не зрозуміла. Сам виступ прем'єра тривав п'ятнадцять хвилин. Комуністи й литвинівці, які не проголосували за відставку, мали свої пояснення, чому вони так зробили.
Олег ЗАРУБИНСЬКИЙ, народний депутат України фракція Блоку Литвина: "А чого ми мали голосувати, коли навпаки – звіт уряду серйозний, а не такий, з продовольчими графіками".
Олександр ТКАЧЕНКО, народний депутат України фракція КПУ: "Виносити вердикт рано. Потрібно більш об'єктивну дати оцінку".
 
 
«В останній сесійний день депутати висловили намір працювати допізна
(ТРК "Україна", "Події", 11.07.2008)
Юлія МІНШАКІРОВА, ведуча: В останній сесійний день депутати висловили намір працювати допізна. Як повідомив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, парламентарі не роз'їдуться, доки не ухвалять рішення з 3 питань п'ятничного порядку денного це резолюція про недовіру чинному Кабміну, законопроект про внесення змін до держбюджету та призначення дострокових виборів в окремих населених пунктах. Наразі народні обранці обговорюють зміни до головного фінансового документу країни, резолюцію про недовіру уряду Юлії Тимошенко яку розглядали першою "не прийнято". Більше про перебіг голосування знає наш парламентський кореспондент Едуард Ганишевський, який перебуває на прямому зв'язку зі студією. Тож Едуарде, чи є надія що зміни до бюджету будуть прийняті сьогодні
Едуард ГАНИШЕВСЬКИЙ, кореспондент: Доброго дня, хотів би додати до вищесказаного що сюрпризом для всіх стало не голосування за відставку уряду Тимошенко комуністів. Лідер цієї фракції Петро Симоненко повідомив, що їхня фракція готова за це голосувати в разі того якщо буде відставка повністю всієї "помаранчевої" команди. Зараз з тим зараз триває розгляд урядового варіанту змін до бюджету. Прем'єр-міністр  повідомила, що завдяки роботи її уряду, вдалося дійти до дохідної частини бюджету, збільшити на 30 мільярдів гривень. Це завдяки зросту ВВП та детінізації економіки. Разом з тим Прем'єр повідомила, що вдалося подолати інфляцію, так за цей місяць, за червень місяць рівень інфляції мав нульовий показник і Прем'єр сподівається, що урядовці докладуть максимум зусиль аби річний рівень інфляції також знизити порівняно з минулим роком. А чи вдасться прийняти бюджет взагалі, сьогодні не відомо, тому що в залі присутні тільки депутати від коаліції. Опозиційні ж крісла пусті, від так чи буде щось чи не буде, буде видно згодом».
 
 
«В останній робочій день парламент не зміг відправити у відставку уряд
(1+1, "ТСН", 11.07.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: В останній робочій день парламент не зміг відправити у відставку уряд Тимошенко. Щойно БЮТ розблокував трибуну щоб розглядати бюджетні зміни, як регіони заблокували із вимогою урядового звіту. Прем'єр погодилась і виграла, поки що тільки довіру більшості депутатів до своєї команди.
Кореспондент: Юлія Тимошенко знову в білому. Погодившись на розгляд недовіри своєму уряду першим питанням, лідерка БЮТ недвозначно дала зрозуміти: відставки Кабінету Міністрів не має бути. Регіонали ні з того ні з сього спробували блокувати трибуну, але 25 хвилин і помах руки депутата знімає облогу. Засідання розпочинається. Переконувати зал у необхідності скинути уряд регіонали вислали Миколу Азарова.
Микола АЗАРОВ, член фракції Партії регіонів: "Наш бюджет, который вы представили в Верховный Совет наоборот, к сожалению, спровоцирует очень серьезную инфляцию, особенно осенью".
Кореспондент: Красномовство екс-урядовця викликало жваву реакцію лише у прем'єрки, вона почувалася самотньою, уважною слухачкою. Слухала, але зі звинуваченнями не погодилася. А недовіри не злякалася.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Сьогодні абсолютно чесним буде поставити це питання і будь-ласка є інша більшість, складайте іншу коаліцію".
Кореспондент: Лідерку БЮТ підтримав лідер фракції, він теж слухав Азарова.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "А закінчує Микола Янович: “Уряд Тимошенко заслуживает от ставки, потому что не способен произвести 60 миллионов тонн навоза”. Спасибі, про ізведемо".
Кореспондент: Незважаючи на таку підтримку, доти триває обговорення, Тимошенко затискає собі пальці, тим що під руку потрапило. У помітному напруженні голова парламенту підводить до голосування про відповідальність уряду і махає депутатам пальцем.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "У тому випадку якщо резолюція недовіри найде підтримку народних депутатів України всі повнота відповідальності за виконавчу владу лягає на плечі українського парламенту".
Кореспондент: 174 За і Рада не підтримала ініціативу про недовіру. Голосувала Партія регіонів і два із НУНС. Литвинівці і комуністи голосів не дали. Регіонали відчули себе повними опозиціонерами.
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Один єдиний висновок за наслідками голосування, що єдина політична сила, яка реально представляє опозицію і інтереси народу України це Партія регіонів".
Кореспондент: Сьогодні уряд себе вберіг, але гарантій що і зі змінами до бюджету вийде так само щасливо Кабінетові міністрів ніхто не давав».
 
 
«Опозиції не вдалося відправити у відставку кабмін Юлії Тимошенко
(5 канал, "Время новостей", 11.07.2008)
Тетяна ДАНИЛЕНКО, ведуча: Опозиції не вдалося відправити у відставку кабмін Юлії Тимошенко. Резолюція недовіри уряду отримала підтримку в сто сімдесят чотири голоси при мінімальних двохсот двадцяти шести. За це голосувала Партія регіонів і двоє депутатів із пропрезидентського блоку Віктор Тополов та Юрій Бут. Примітно, що двоє регіоналів не голосували – це Анатолій Кінах та Віталій Хомутинник. Резолюція недовіри була поставлена сьогодні першим питанням, лише після цього опозиція погоджувалася розглядати проект бюджету. Одразу після провального голосування щодо відставки уряду парламентарії взялися за оновлений бюджет, його презентувала особисто Прем'єр Юлія Тимошенко.
Микола АЗАРОВ, народний депутата Партії регіонів:"В мае 2009 года граждане Украины были вынуждены покапать подсолнечное масло почти в один и восемь десятых раза дороже чем в мае прошлого года, яйца дороже в полтора раза, молоко и сыр в один и четыре десятых раза, а в странах Европейского Союза, на которые вы так любите ссылаться уважаемые коллеги, за это же время на эти же продукты максимальный показатель роста цен тринадцать процентов".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я уважно вислухала доповідь представника із Партії регіонів пана Азарова. Чесно вам скажу: важко було в принципі слухати, але важко і невмісно слухати доповідь геолога, при всій повазі до геологів, коли там не розумієш взагалі, про що йде мова"».
 
 
«Депутаты не смогли уволить Тимошенко
(Iнтер”, "Подробиці", 11.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: В последний перед парламентскими каникулами день Верховная Рада всё-таки заработала. Первый вопрос на повестке дня – отставка правительства. Накануне лидер Партии регионов Виктор Янукович заявил, что у оппозиции есть для этого 226 голосов. Но попрощаться с правительством Тимошенко сегодня не удалось. "За" проголосовали лишь 174 народных избранника. Часть регионалов и два нашеукраинца. Ни одного голоса за отставку Кабмина не дали ни коммунисты, ни фракция Литвина.
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Мало кто надеялся, но в последний пленарный день Рада разблокирована. Депутаты ударным трудом пытаются компенсировать неделю простоя. Бюджетный комитет дал зеленый свет изменениям в главный финансовый документ. Бютовцы сняли осаду трибуны, правительство согласилось отчитаться. Резолюцию о недоверии Кабмину Тимошенко презентует бывший вице-премьер.
Николай АЗАРОВ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "В мае 2008 граждане Украины были вынуждены покупать подсолнечное масло почти в 1,8 раза дороже, чем в мае прошлого года. Яйца дороже в полтора раза, молоко и сыр – в 1,4 раза. А в странах Европейского Союза, на которые вы так любите ссылаться, уважаемые коллеги, за это же время на эти же продукты максимальный показатель роста цен – 13%".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: В своем отчете премьер немногословна, ее выступление – всего пятнадцать минут. Юлия Тимошенко обвинительную речь оппонентов считает безосновательной и непонятной.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Крім мене, ніхто уважно доповідь не слухав. Я від першої до останньої літери чесно прослухала доповідь і можу сказати: не зрозуміла нічого".
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, народній депутат України, фракція БЮТ: "В первих строках своего письма звертатись до уряду і вопрошать "Доколє?", і коли уряд відповість за падіння індексів ІДА, IBF, Доу Джонса, АБВГД ОПРСТ... Мені здається, що виборцям падіння цих індексів так же цікаво, як збої в роботі синхрофазотрону на мисі Канаверел у штаті Флорида. Однаково. А закінчив Микола Янович – це ж той ж Язвицький писав: "Уряд Тимошенко достойный отставки, потому что не способен произвести 60 тонн навоза. Спасибі. Произведем!".
Синхрон: Арсений ЯЦЕНЮК, Глава Верховной Рады Украины: "Шановні колеги! Увага! Ставиться на голосування питання про відповідальність Кабінету міністрів України, результативна частина якого – ухвалення резолюції не довіри Кабінету міністрів України".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: На табло: за недоверие правительству 172 голоса отдала фракция "Регионов" и двое нашеукраинцев. Тимошенко остается хозяйкой Кабмина. Скупая слеза и поцілуй соратникам. Как выяснилось позже, у трех присутствовавших в зале "регионалов" не сработали карточки. Не голосовали коммунисты и литвиновцы.
Синхрон: Владимир ЛИТВИН, лидер "Бока Литвина": "Звіту не було, як не було і об'єктивної альтернативної точки зору на оцінку справ в нашій господарці, в економічній та соціальній, гуманітарній сфері. Тому від імені фракції я кажу одній й іншій стороні: з вашими навіяними ідеями носитися небезпечно. Поки що тримайте їх при собі".
Синхрон: Петр СИМОНЕНКО, лидер фракции КПУ: "Что нам помешало? Ничего не помешало. Мы, прежде всего, исходили из трезвого анализа того, что происходит в Украине. И нас очень тревожит, что мы как Коммунистическая партия Украины никогда не должны быть участниками разборок".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Завершив с политической частью, депутаты принялись менять бюджет. Решили, что работать будут до полуночи.
 
 
«Уряд Юлії Тимошенко вистояв перед депутатами
(К1, "Один день", 11.07.2008)
Юлія ШПАЧИНСЬКА, ведуча: Уряд Юлії Тимошенко вистояв перед депутатами. Парламентарям не вистачило голосів на сьогоднішньому голосуванні на Верховній Раді аби висловити недовіру кабміну. Проект підтримали сто сімдесят два депутати регіонали та двоє нунсівців, фракція БЮТ, блоку Литвина та комуністи не дали жодного глосу. Зранку коаліція погодилася на першочерговий розгляд резолюції щодо висловлення недовіри уряду, як того вимагали регіонали, а депутати від БЮТ розблокували трибуну парламенту. Не вистачило голосів народним обранцям і щоб прийняти принаймні один із двох проектів змін до держбюджету. Прем'єрський варіант набрав двісті шістнадцять із двохсот двадцяти шести необхідних, а президентський ще менше – п'ятдесят вісім. Засідання парламенту триває.
 
 
«Напередодні відпустки парламент прорвало
(ICTV, "Факти", 12.07.2008)
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: Напередодні відпустки парламент прорвало. Депутати зажидали урядові крові. І хоча трибуну звільнили з самого ранку, подробиці домовленостей щодо роботи у п'ятницю стали відомі опівдні. Юлія Тимошенко погодилася перше питання поставити звіт і резолюцію недовіри самій собі, прибувши до Верховної Ради особисто. Зміни до бюджету – лише друге питання. Від так "регіонали" пішли в наступ. Їхні мотивації необхідності забрати портфель у чинного уряду озвучував головний тіньовий економіст Микола Азаров. Головна думка – як все добре було у нас і як все погано у них. Найбільше Тимошенко перепало за інфляцію та проблеми на селі.
Микола АЗАРОВ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "О чем говорят показатели работы промышленности, строительства и сельского хозяйства? Они свидетельствуют о сворачивании деловой активности, замедлении темпов развития экономики".
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: Юлія Тимошенко регіоналів слухала з посмішкою, час від часу попиваючи чай та перемовляючись із підлеглими. Те, що вона готувалась до виступу заздалегідь, стало зрозуміло, коли урядниця вийшла на трибуну. Оскільки своє послання про успіхи вона супроводжувала графіками. І відповіла Азарову на звинувачення у непрофесійності.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України : "Важко економісту слухати доповіді геологів, – при всій повазі до геологів, – коли там не розумієш взагалі, про що взагалі іде мова. Крім мене, ніхто уважно доповідь не слухав. Я чесно від першої до останньої літери прослухала доповідь і можу сказати: не зрозуміла нічого".
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: Врешті палка дискусія та обмін звинуваченнями все-таки завершилися голосуванням, але перед тим останнє попередження від Арсенія Яценюка.
Синхрон, Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "У тому випадку, якщо резолюція недовіри найде підтримку народних депутатів України, вся повнота відповідальності за виконавчу владу лягає на плечі українського парламенту".
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: І судячи з результатів голосування взяти на себе відповідальність зважилися лише регіонали та двоє нунсівців. Решта вирішили залишити її на плечах Тимошенко. "Регіонали" пішли на перерву явно незадоволеними, хоча журналістів запевнили, що не вважають результат голосування своєю поразкою.
Ярослав СУХИЙ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Ми свою місія як опозиція виконали: ми довели до відома спільноти про те, що на Україні відбуваються вкрай негативні процеси в сфері економіки. А вже голосування, яке воно було – нічого не міняло".
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: Натомість у коаліції задоволення не приховували.
Андрій ПАРУБІЙ, народний депутат, фракція НУНС: "Їхні сподівання і надії, що можливо якась частина нашої країни може проголосувати за відставку уряду не відповідали дійсності. Насправді позиція Президента в тому питанні була чітка, і позиція фракції "Наша Україна" в тому питанні була дуже чітка: не голосувати в будь-якому форматі за недовіру уряду".
Василь ОСТРОВСЬКИЙ, кореспондент: Проваливши відставку Тимошенко, депутати пішли на канікули. Тож, принаймні до осені уряд ніхто не чіпатиме».
 
 
«Тимошенко у відставку не відправили
(Новий канал, "Репортер", 11.07.2008)
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Тимошенко у відставку не відправили. Не вистачило голосів. "Партію Регіонів" не підтримали колеги з опозиції – комуністи та "Блок Литвина". Не допомогли опозиціонерам і два голоси від НУНС – єдиноцентрівця Віктора Тополова та екс-коаліціянта Юрія Бута. Тимошенко святкує. До осені Верховна Рада її Уряд не турбуватиме. Бо сьогодні депутати збираються йти на канікули.
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Трибуна розблокована, на столах депутатів – проекти змін до бюджету. У останній день перед відпусткою парламентарії вирішили попрацювати. Депутати "Блоку Тимошенко" готові на усе – і звіт Уряду заслухати, і бюджет проголосувати. На питання, чому зняли облогу, відповідають коротко – політична гра. Спікер у це повірити не може – він так здивувався, що відкривати засідання прийшов не на своє робоче місце, а на трибуну. Засідання відкрили – лідери пішли радитися. Тим часом тепер уже Партія регіонів окупувала трибуну – вони обурились, бо Тимошенко замість себе відправила до Ради письмовий звіт. БЮТ аплодує.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Коли ви вже наблокуєтесь? То одні, то другі".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Регіонали заспокоїлися, коли Тимошенко таки прийшла. Питання про її звіт поставили першим. На трибуну викликали регіоналів – розповісти, чому їм не подобається Прем'єр-міністр.
Микола АЗАРОВ, фракція Партії регіонів: "Яйца дороже в полтора раза, молоко и сыр в 1,4 раза. И о капусте поговорим, не переживайте".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Тимошенко не зрозуміла, що від неї хоче Партія регіонів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я уважно вислухала доповідь від Партії регіонів та пана Азарова. Чесно вам скажу – важко слухати в принципі, але важко було економісту слухати доповідь геолога, при всій повазі до геолога, коли там не зрозуміло, про що йде мова."
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Прем'єр показувала діаграми та графіки. Так доводила, що в країні усе налагоджується. Опозиція не повірила.
Синхрон: Володимир ЛИТВИН, лідер фракції Блоку Литвина: "Ми почули дві правди – правду від опозиції і правду від уряду. Немає головного – правди для народу. Що ми спостерігали? Зведення рахунків і не більше того. Не було серйозної розмови, який же стан справ в країні".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Після тривалих дискусій і застережень спікера не робити дурниць, питання ставлять на голосування.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Сьогодні Кабінет Міністрів України підтвердив свій вотум довіри. Так що, Юлія Володимирівна, відповідальність на Вас і далі залишається".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Допомогли Тимошенко залишитись комуністи та Блок Литвина. Підтримувати її вони не збиралися. Просто проігнорували голосування. Потім пояснили, що зробили так, бо не побачили, ким замінити Прем'єра.
Синхрон: Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: "Да, надо проголосовать за отставку, но пожалуйста, как ответственные люди скажем, кто берет ответственность, какие параметры этой ответственности и последствия того решения, которое буде принято".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: До осені Тимошенко має спокій. Сьогодні депутати уже йдуть на канікули. До другого вересня жодних голосувань не планують».
 
 
«Тимошенко впевнена – бюджетний процес зруйнував саме президентський альтернативний проект
(1+1, "ТСН", 12.07.2008 )
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Прем'єр звинуватила президента в тому, що парламент напередодні не ухвалив зміни до державного кошторису. Тимошенко впевнена – бюджетний процес зруйнував саме президентський альтернативний проект. Ющенко подав його якраз перед днем розгляду бюджетних змін урядової версії запропонував іще більші доходи і видатки. У результаті варіант Кабміну підтримали тільки 216 народних депутатів. Не дали голосів опозиція, троє обранців, що перебувають за межами коаліції і 7-ро представників групи "Єдиний центр". Парламент пішов на канікули і тепер уряд намагатиметься протягнути оновлений бюджет тільки у вересні. А поки що позапланові 32 мільярди гривень доходів Кабмін спробує розділити самостійно. Насамперед на зарплату та аграрний фонд. Інше випробування – вотумом довіри уряд Тимошенко у парламенті вчора витримав. Премо пожартувала – регіони не змогли забити пенальті в порожні ворота і дарма звозили своїх депутатів "з усіх морів".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Всі чартери, приватні літаки, підводні лодки летіли, навіть я знаю, що одного депутата Партії регіонів визвали з-за полярного кругу, де він охотився на нерпу. Ну як мінімум, завдяки такій позиції по відставці уряду хоч одна нерпа залишилась живою".
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: президент на закиди прем'єра не відповів. Ющенко проходить планове медичне обстеження у Швейцарії. А спікер прогнозує, на позачергове засідання, на якому можна було б спробувати оновити бюджет, парламент не збереться. Отже, на зміни до кошторису раніше осені сподіватися не варто. Третя парламентська сесія, нагадаю, розпочнеться 2 вересня. Утім, Яценюк знайшов і плюси у вчорашньому провалі, – можливість скоротити бюджетний дефіцит і час дійти політичної згоди щодо головного економічного документа. Спікер не відкидає, що восени знову комусь захочеться порушити питання про недовіру уряду. Але Секретар РНБО Богатирьова переконана – відставки Кабінету Тимошенко не буде. Через це уряду і парламенту треба шукати порозуміння.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Звичайно, що політична боротьба не зупиниться, вона буде й далі продовжуватися. Важливо, що зараз уряд отримав вотум довіри, а далі час покаже. Треба тепер справдити цей вотум довіри".
Раїса БОГАТИРЬОВА, секретар РНБО: "Не можемо ми як українці ставити самоціллю змінення уряду, просто як спосіб якийсь досягнення якоїсь, чиєїсь мети. Мені здається, що відповідальні політики мусять відповідальний діалог провести перед тим як приймати такі відповідальні рішення. В вересні нічого такого не відбудеться"».
 
 
«В провале бюджетных поправок виноват президент, так считает премьер Юлия Тимошенко
(5 канал, "Время новостей", 12.07.2008)
Наталя ТУГУЗОВА, ведущая: В провале бюджетных поправок виноват президент, так считает премьер Юлия Тимошенко. По его словам вопреки конституции и бюджетному кодексу, которое указывает, что право внесения бюджета исключит правительству, Президент внес собственный проект бюджета, хотя не имел для этого полномочий. Тимошенко убеждена: в результате такого шаха президента была разрушена вся система обсуждения бюджета.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, лидер БЮТ: "Спочатку бюджет не був прийнятий завдяки позиції Президента. Тому що всупереч Конституції, всупереч рішенню Конституційного суду, всупереч бюджетному кодексу, яким передбачено, що закон "Про бюджет" може подавати лише уряд – це виключно повноваження і виключно функція уряду. Практично в останні години вночі був внесений альтернативний так званий президентський законопроект про зміни до бюджету, який повністю зруйнував всю систему підготовки бюджету до читання в парламенті і прийняття"».
 
 
«Країна залишилася без бюджету через Президента
(5 канал, "Час новин", 12.07.2008)
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Країна залишилася без бюджету через президента…" – саме так вважає прем'єр-міністр. За словами Юлії Тимошенко, парламент так і не ухвалив оновлений кошторис країни, розроблений урядом, саме тому, що альтернативним варіант бюджету запропонував Віктор Ющенко.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: " бюджет не був прийнятий, завдяки позиції президента, тому що в супереч Конституції, всупереч рішенню Конституційного суду, всупереч Бюджетному Кодексу, якими передбачено, що Закон про бюджет може подавати лише уряд. Це виключно повноваження і виключно функція уряду. Практично в останні години, вночі, був внесений альтернативний так званий президентський законопроект про зміни до бюджету, який повністю зруйнував всю систему підготовки бюджету до читання в парламенті".
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: на цій же спеціально зібраній прес-конференції Юлія Тимошенко пообіцяла проводити і далі консультацію з усіма політичними силами і коаліцією, аби таки у вересні ухвалити кошторис країни. Голова Верховної ради України також вірить, що за час літніх канікул, парламент і президент з урядом таки домовляться і знайдуть спільну позицію. Шукати компроміси Арсеній Яценюк закликав на саміті "Ялтинська європейська стратегія".
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: я думаю, що в вересні-місяці, уряд запропонує узгоджений з президентом і відповідним чином погоджений фракціями проект Закону про державний бюджет. Друге, що дуже важливо, то треба зрозуміти, що якщо бюджет буде прийнятий у вересні-місяці, то бюджетні видатки будуть набагато менші ніж ті які прогнозувалися зараз. Чому? Тому що за 3 місяці 2008 року об'єктивно витратиться менше ніж за 6 місяців року. Таким чином це позитивно вплине на 2009 рік".
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: лише за однієї умови уряд ще може довести свою спроможність запевнити опозицію у непотрібності повторного голосування за недовіру кабміну. Про це сьогодні заявила секретар РНБО. На думку Раїси БОГАТИРЬОВОЇ, достатньо лише виконати передвиборні обіцянки.
Раїса БОГАТИРЬОВА, секретар РНБО України: "Переконана, що якщо уряд буде всі зусилля свої направляти на те, щоб коаліція урядово-парламентська працювала без криз. Думаю, що уряду є певний відлік часу, який він може потужно працювати і довести свою спроможність виконувати програму президента Ющенка, і програму з якою саме ця коаліція йшла на вибори. Переконана, що у вересні розгляду цього питання не буде"».
 
 
«Прем'єр Юлія Тимошенко звинувачує Віктора Ющенка в тому, що парламент не прийняв змін до бюджету
(ICTV, "Факти", 12.07.2008)
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Прем'єр Юлія Тимошенко звинувачує Віктора Ющенка в тому, що парламент не прийняв змін до бюджету. Президентський альтернативний проект кошторису, який надійшов у четвер увечері до Верховної Ради, зруйнував усю систему підготовки урядового бюджету до читання в парламенті, запевнила сьогодні на прес-конференції Юлія Тимошенко. Нині у Кабміні ламають голову над тим, як виділити хоча б частину грошей з тих 32 мільярдів гривень, що через неприйняття змін до бюджету лишаться на рахунках Держказначейства. У відпустку Тимошенко йти не планує і не рекомендує йти на відпочинок міністрам. Сподівається, що до вересня переконає депутатів прийняти урядові зміни до головного фінансового документу. А свідченням стабільної роботи уряду назвала вчорашнє провальне голосування за її відставку.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Мені було приємно спостерігати як заради того, щоб відправити уряд у відставку, Партія регіонів звозила своїх народних депутатів з усіх морів світу. Всі чартери, приватні літаки, підводні лодки летіли. Навіть я знаю, що одного народного депутата від Партії регіонів визвали з-за Полярного кругу, де він охотився на нерпу. Як мінімум завдяки такій позиції по відставці уряду хоч одна нерпа залишилась живою".
 
 
«Питання "Євро-2012" їде сьогодні вирішувати до Польщі Прем'єр Тимошенко
(ТРК "Ера", "Новини", 14.07.2008)
Оксана ШПОРТЬКО, ведуча: Питання "Євро-2012" їде сьогодні вирішувати до Польщі Прем'єр Тимошенко. Під час робочої поїздки вона зустрінеться зі своїм тамтешнім колегою Туском, де візьме участь у першому міжурядовому засідання українсько-польському комітету з питань підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу, який прийматимуть країни. Перебуваючи у Польщі керманич Кабміну зустрінеться з маршалком Сейму і як очікується поспілкується з Президентом Польщі Качинським. Нагадаємо, раніше він відмінив свій візит в Україну, запланований на 10-11 липня через внутрішню ситуацію в Польщі. В Варшаві саме тривали переговори з США про розміщення на польській території елементів американської системи "ПРО"».
 
 
«Парламент так і не зміг відправити у відставку уряд Тимошенко
(ICTV, "Факти тижня", 13.07.2008)
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Холостий постріл. Цього тижня парламент так і не зміг відправити у відставку уряд Тимошенко. Партія Регіонів, яка напередодні демонстративно вигравала політичними м'язами, просто забракло голосів. Їх не підтримали комуністи і Блок Литвина. Через це регіонали одразу заговорили про зраду, а експерти про нові таємні домовленості БЮТ.
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Що їм бюджет, судова реформа, а тим паче “Євро-2012”. У них путівки на курорт. Перша партія з 20 депутатів уже вилетіла за кордон. Решта поки в Києві, але не надовго. Ще на початку тижня стало зрозуміло, що ніякого бюджету до канікул не буде. Мовляв, Президент все одно не підпише.
Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, директор інституту політології та конфліктології: "Ну якщо в Ющенко, він же партнер Тимошенко. Якщо б він сказав, що дуже важливо проголосувати, я негайно підпишу цей бюджет. Він каже: "Ви голосуйте, не голосуйте, я все одно накладу вето". Що це взагалі?".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Без підтримки Банкової уряд може розраховувати лише на Партію регіонів, з якою президентське вето можна легко подолати.
Олег ЛЯШКО, народний депутат України, фракція БЮТ: "Коаліція може і без опозиції, але краще коли опозиція голосуватиме з коаліцією. Бо там якраз розв'язуються ті питання, які опозиція обіцяла виборцям. Лапшу на вуха повішали, от хай тепер і знімають".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Але "Регіони" зажадали більшого – урядового звіту з надією ще до канікул зняти Тимошенко.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Вважаю розгляд такого питання нічим іншим, як політичним абсурдом".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Порахувавши голоси, Тимошенко зіграла на випередження. Хочете відставки уряду – отримайте. Винесення питання про недовіру Кабміну перед змінами до бюджету для "Регіонів" стало повною несподіванкою. "Регіонал" Андрій Клюєв навіть дав команду заблокувати трибуну, ну хоч якось зупинити голосування. Але за 15 хвилин наказав розійтися. Давати задній хід було вже пізно.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "З подивом я вже побачив на короткий період часу знову заблоковану трибуну. Коли ви вже наблокуєтесь? То одні, то другі".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: На амбразуру регіони кинули досвідченого Миколу Азарова. За 45 хвилин він мав у пух і прах рознести уряд Тимошенко. Половина залу одразу розійшлася. Тривалу лекцію від Миколи Яновича уважно слухала лише Юлія Володимирівна, а вже за півгодини до голосування у бютівців почали збирати картки – про всяк випадок. "Регіонали" ж навпаки перевіряли свої, чи всі на місці.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Есть достаточно голосов с запасом для отставки правительства".
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Та не було ніколи ніяких запасів голосів. Тому шукайте заступників лідера партії, членів президії фракції. Хай вони пояснять, як вони рахували запас, за якою нелінійною алгеброю чи геометрією".
Віктор СЛАУТА, депутат України, фракція Партії регіонів: "Я допустим не говорил, кто с наших говорил? Просто проявились последовательные выступления лидера одной фракции, справа, потом дальней. На себе все рвали, а вышел пшик у них".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: За недовіру уряду проголосувало 172 регіонали, а також нунсівець Юрій Бут, який вийшов з коаліції і представник "Єдиного центру" Віктор Тополов. Комуністи і Блок Литвина з'їхали з теми.
Василь ХАРА, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Предательство всегда было в нашей стране у политиков, и наверно будет. Обещали все, иначе не было бы смысла рассматривать вообще этот вопрос".
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, народний депутат України, фракція Блоку Литвина: "Брехня. Я можу сказати лише одне. Якщо б нас було не 20, я не кажу там 100, а хоча б 40 чоловік, тут би всі по струнці ходили".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Володимир Литвин, який ще два тижні тому вимагав відставки двох міністрів, проти самої Тимошенко піти не ризикнув. Не дав свого голосу навіть Іван Плющ, хоча перед засіданням казав, що буде проти Тимошенко. Утрималася і більшість представників "Єдиного центру", який вважають проектом Віктора Балоги, адже можна було попалитися, тоді як гарантії успішного голосування не було. Комуністи свій хід пояснили політичним моментом.
Синхрон: Петро СИМОНЕНКО, народний депутат України, фракція КПУ: "Конституція вимагає зразу ж сформувати нову коаліцію і нові пропозиції щодо уряду. Нової коаліції немає, і уряду немає. Що це означає? А це означає, що Ющенко господарює в державі. Керує на ліво, направо, чи з Швейцарії чи іншого місця".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: Наступну спробу з усунення Тимошенко "регіонали" планують на осінь, але без комуністів шанси не високі. Тим часом у Секретаріаті Президента є свій план. Вже восени Конституційний суд може скасувати зміни до основного закону, ухвалені 2004 року і тоді Вікторі Ющенкові нічого не вартуватиме зняти Прем'єра. Єдине, що не влаштовує: Тимошенко піде на президентські вибори. А як зіграти одразу на двох полях поки не ясно.
Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, директор інституту політології та конфліктології: "Чекати наступних виборів. Певні мої колеги кажуть, що стабільність буде лише після президентських виборів. Це абсолютно неправильно, тому що жодної стабільності не буде, якщо не буде внесено змін до Конституції. А чекати так, що от буде інший Президент, він всіх наклонить, зробить під себе зміни до Конституції... В Росії це можливо, а в Україні це неможливо".
Володимир СОКОЛОВ, кореспондент: А в Україні двовладдя можуть припинити дві партії – БЮТ і Партія регіонів. У них на двох конституційна більшість. Але їхня домовленість про усунення з великої гри Президента означатиме остаточний крах коаліції і нові вибори. Поки що ж Ющенко "регіоналам" потрібен як противага Тимошенко».
 
Петро Бурковський, Сергій Черненко, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21238
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5743 дн. тому
Писец, они (постраждали) ей, - та хватит уже вашу бумагу инфляцийну нам пихать, вы лучше дамбу видремонтуйте, а кращще - нову зведить! Она (премьерка) им - мы ночи нэ сппымо, вид станка печатного нэ видходымо, будуть вам не по 10 тыс. а по 50 тыс листив бумагы (грывэнь). ОН (купель неопалимая, бессметрный отравленец) им всем - наступного разу дэржава вжэ не будэ бильш усих дэржав у свити допомагаты вам (постраждалым вид повиня), бо бумага (грывни) тэж грошэй коштуйе, розбирайтесь сами, сами страхуйтэся, нэсить свою бумагу страховщикам, а потим запытуйтэ з ных! А мы тикы бумагу друкуйемо, бо то така наша дэржава, така бухгальтэрия, я вам цэ стовидсотково обицяю!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду