Тиждень поганих новин

7 Травня 2008
27062
7 Травня 2008
10:17

Тиждень поганих новин

27062
Огляд політтехнологій у медіа за 7–13 квітня 2008 року.
Тиждень поганих новин
Тимошенко втрачає можливість ділити земельний «пиріг», Ющенко – писати єдиний варіант конституційних змін, а кияни – отримати реальну альтернативу Черновецькому. Опозиція допомагала главі уряду та Президенту знищувати рейтинги одне одного та мовчки «зливала» голоси київському меру. Таким є підсумок політтехнологій у медіа за 7–13 квітня 2008 року.
 
Земля і «свої» люди
 
Головну подію тижня створив Віктор Ющенко. 7 квітня своїм указом він призупинив дію постанови уряду щодо організації торгів із продажу земель несільськогосподарського призначення. Проте глядачі про новий конфлікт довідалися лише через два дні. Про новину повідомив лише 24-й канал:
 
«Віктор Ющенко призупинив проведення земельних аукціонів в Україні, – повідомив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак. Адже, згідно законодавства, уряд не може самостійно визначити порядок проведення таких процедур.
(24 канал, "Новини", 07.04.2008)
Олександр ШЛАПАК, перший заступник глави Секретаріату Президента: "Сама постанова запровадила процедури, над якими ще потрібно було би працювати і працювати. З'являється новий суб'єкт-виконавець. З'являється порядок ліцензування таких робіт, те, чого немає на сьогоднішній день. А відтак, буквально з 28 лютого, з моменту опублікування постанови, всі продажі землі в Україні зупинено"».
 
Автори припускають, що у такий спосіб політтехнологи Секретаріату Президента вирішили змінити тактику інформаційної боротьби з Тимошенко. Очевидно, на Банковій врахували негативні для глави держави результати публічних випадів проти прем’єр-міністра. Тому в даному разі Секретаріат вирішив поставити Тимошенко у позицію сторони, яка виправдовується. Оскільки неважко було спрогнозувати, що прем’єрка обере напад як найкращий спосіб захисту, на Банковій могли розраховувати на непродумані емоційні заяви.
 
І справді, коли Тимошенко заявила про «земельну мафію» за спиною Президента, Секретаріат оперативно вказав на представників із її оточення, які мають безпосередній стосунок до тіньового розподілу землі. Перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак навіть порівняв запропоновану урядом схему земельних аукціонів із новою «тендерною палатою», скасованою раніше БЮТ і НУНС після звинувачень її керівництва у корупції. Понад те, паралельно Секретаріат провів організаційну роботу з міністрами з квоти Ющенка, і нову постанову уряду із земельного питання, чого добивалася Тимошенко, так і не було ухвалено. Хоча в інформаційному просторі телеканали спочатку поширили версію БЮТ про легітимність голосування дев’ятьох міністрів проти восьми на підтримку нової постанови. У підсумку в БЮТ вирішили не розвивати далі тему «земельної мафії в оточенні Президента». Саму постанову було загальмовано, а пропозиції Президента – враховано.
 
Проте в дзеркалі телеканалів завдяки своїй прямоті Тимошенко все-таки виглядала краще Балоги. Тим більше, що її позиції в прямову ефірі «1+1» захищав Олександр Турчинов (10.04.2008). Він прямо вказав на головного «винуватця» чергового конфлікту – Віктора Балогу. Таким чином, суть конфлікту – боротьба за право розподілу земель – була підмінена і замаскована «злими намірами» глави Секретаріату Президента завадити Тимошенко боротися із корупцією. Гідної відповіді від Банкової автори так і не почули...
 
Взагалі, протягом тижня Банкова провокувала Тимошенко на агресивні меседжі та атаки, щоб мати можливість завдати контрударів. Це стосується не лише питання землі, а й газових переговорів із Росією, виборів у Києві та конфлікту в ЦВК.
 
Треба визнати, що лідерка БЮТ не залишала без уваги жоден виклик Секретаріату. В даному випадку можна стверджувати, що сторони дотримувалися різних тактик. Прем’єрка демонструвала, як їй постійно заважають працювати, а Секретаріат прагнув довести, що замість роботи Тимошенко займається піаром та захистом корисливих інтересів свого оточення.
 
При цьому обидві сторони не гребували зловживанням стереотипами (наприклад, «земельна мафія», «антикорупційна боротьба», «тендерна палати номер два», «масштабна комбінація з торгівлі землею», «тінізація», «корупційні тендерні закупівлі», «збочені політичні союзи») та виголошенням напівправди (що особливо яскраво було видно на прикладі суперечки навколо земельних аукціонів).
 
До сильних сторін контратак Секретаріату треба віднести мобілізацію лояльних до Ющенка міністрів на виголошення в ефірі критики на адресу Тимошенко. Звісно, жертвою в даному випадку стають робочі відносини у Кабміні. Проте працездатність уряду, очевидно, цікавить Банкову в останню чергу.
 
«Сумнівається у конституційності Президентських указів і Юлія Тимошенко
(Новий канал, "Репортер", 09.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Сумнівається у конституційності Президентських указів і Юлія Тимошенко, вона збирається подавати до Конституційного Суду скаргу на Ющенка. Прем'єрку обурив указ голови держави, яким він фактично заборонив земельні аукціони. Тимошенко каже, земельна мафія святкує перемогу. У Секретаріаті Президента свою позицію пояснюють так: порядок проведення земельних торгів треба спочатку затвердити законодавчо, прем'єрку ж такі аргументи не влаштовують, і вона має намір поновити урядову постанову вже завтра.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Для нас дійсно була просто шоковою інформація про те, що Президент своїм указом призупинив дію постанови уряду, всіміністри виключно стоять на позиціях того, щоб несільськогосподарська земля переходила або в оренду, або у приватну власність, виключно через прозорі процедури аукціону"».
 
«Новый виток в противостоянии между премьером и Секретариатом Президента
(5 канал, "Время новостей", 10.04.2008)
Наталия ТУГУЗОВА, ведущая: Новый виток в противостоянии между премьером и Секретариатом Президента. В намерении возглавить земельную мафию Юлию Тимошенко обвиняет Виктор Балога. Причина – правительство Тимошенко возобновило действие своего же февральского постановления, которое вводит продажу участков путем земельных аукционов. Это решение правительство приняло на внеочередном заседании Кабинета Министров, которое премьер срочно созвала, после того как Президент Виктор Ющенко завизировал документ, принятый еще в феврале. По словам Виктора Балоги, у правительства и без того есть контроль над землей, государственное агентство земельных ресурсов, которое возглавляет ставленник БЮТ Владимир Воеводин. Менее категорические замечания к решению правительства, сделал заместитель главы Секретариата Александр Шлапак.
Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Я вважаю, що ми зараз мусимо той документ прийняти, який не дає можливість будь що робити, крім прозорих і чесних процедур. І наповнювати бюджет в десятки разів більше, ніж він наповнюється сьогодні".
Александр ШЛАПАК, заместитель главы Секретариата Президента: "Ми просто підготували, вибачте, халтурний документ. Його треба допрацювати, причому допрацювати у вигляді закону. Відправити в парламент, прийняти, і не буде жодних проблем із тим, що аукціон буде саме основною, хочу це підкреслити, формою продажу земель"».
 
«Мета БЮТ – боротьба з корупцією, гість студії Олександр Турчинов
("1+1", "ТСН", 10.04.2008)
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: "Ну ви знаєте, ми звикли до бруду від пана Балоги. Фактично дня не проходить, щоб очильник Секретаріату не поливав брудом Кабінет Міністрів. Але ж ви знаєте, будь-яка брехня має свої межі. Уряд із першого дня бореться з корупцією, у тому числі і в земельних стосунках. І принципова наша позиція, яка не дає спокою таким, як Балога, це те, що земля не може розподілятися по кишеням, земля не може ані в ручном, ані в ножному режимі перерозподілятися між тими, хто подобається тому чи іншому керівнику, чи тими, хто не подобається. А вірніше – що хтось дає хабарі, а хтось не дає. І саме тому наша чітка позиція – земля повинна продаватися виключно через аукціон. І, вибачте, аукціон повинен надати найбільшу ціну, і саме той, хто дає найбільшу ціну, повинен ставати власником. І повірте мені, коли б через аукціон продавалася земля в тому ж місті Києві, в інших регіонах нашої країни, доходи місцевих бюджетів зросли би в декілька разів, я думаю, що на порядок. І ви знаєте, от тим, хто хоче і далі продовжувати землю так привласнювати, а практично красти, їм, безумовно, порядок, який розробив Кабінет Міністрів, не дає спокою. І ви знаєте, як раз сьогодні Кабінет Міністрів підтвердив, що ми не хочемо політизації цього питання. Ми підтвердили, що позиція боротьби з корупцією, у тому числі в земельних стосунках – подобається це Балозі чи його прихильникам, чи не подобається – ми, уряд, будемо продовжувати"».
 
«Ну і за главою держави, важкою артилерією на ту саму тему пройшовся і глава Президентської канцелярії
("1+1", "ТСН", 10.04.2008 )
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Ну і за главою держави, важкою артилерією на ту саму тему пройшовся і глава Президентської канцелярії. Віктор Балога побачив у земельних рішеннях Кабміну все очевидніші співпраці БЮТу з Партією регіонів, взятий прем'єркою курс на руйнування парламентської більшості та відкритий конфлікт із Президентом. Цитата: "Немає нічого дивного в тому, що Кабмін приймає постанову про аукціони з продажу землі, а прем'єр-міністр говорить про існування земельної мафії. Можна припустити, що керівник уряду просто хоче цю мафію очолити". Кінець цитати Віктор Балога, голова Секретаріату Президента: "Головна претензія пана Балоги у тому, що Кабінет Міністрів очолює державне агентство земельних ресурсів, яке, до речі, очолює людина БЮТ, намагається створити механізм ручного перерозподілу землі".
Глава Секретаріату Президента переконаний, що за красивими, пафосними фразами прем'єра про єдність демократів та боротьбу з корупцією стоять корисливі інтереси БЮТ із забезпечення собі монопольного становища у владі і в економіці.
Відповідь Тимошенко не забарилася: якщо Президент і справді є прибічником боротьби із корупцією – він не скасує вдруге постанову про порядок аукціонної оренди та продажу землі. Тимошенко пообіцяла, що до середи, дня засідання Кабінету Міністрів, у документі з'являться правки і побажання Президента, і тоді постанову ухвалять в цілому».
 
«Уряд наполягає на запровадження в Україні аукціонів на продаж та оренду землі
("Iнтер", "Новини", 09.04.2008 )
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Уряд наполягає на запровадження в Україні аукціонів на продаж та оренду землі сільськогосподарського призначення і буде обстоювати законність своєї постанови щодо порядку їх проведення у Конституційному Суді, про це заявила сьогодні у Кабміні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Нагадаю, позавчора Президент цю постанову уряду скасував, а крім того попросив Конституційний Суд дути цьому документу оцінку.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Це неприємна ситуація, і я хотіла б, щоб ми провели цей документ, а якщо потрібно буде в Конституційному Суді боротися за чесні та прозорі процедури, то ми як уряд будемо боротися за це в Конституційному Суді"».
 
«Уряд на сьогоднішньому засіданні знову тримав оборону від Президента
(ICTV, "Факти", 09.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Уряд на сьогоднішньому засіданні знову тримав оборону від Президента. Цього разу Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко не зійшлися у питаннях проведення земельних аукціонів і дострокового припинення повноважень заступника голови ЦВК Ганни Усенко-Чорної, якого вимагає глава держави. Юлія Тимошенка назвала шоком рішення Президента про призупинення дії урядової постанови щодо продажу земель несільськогосподарського призначення на аукціонах. За словами Тимошенко, сьогодні свято для земельної мафії. Тому Кабінет Міністрів готовий до позачергового засідання уряду, консультацій із Секретаріатом Президента і навіть підготовки нової постанови. Подання ж Президента про дострокове припинення повноважень заступника голови ЦВК Юлія Тимошенко називає травлею Секретаріату через принципову позицію бютівки Усенко-Чорної щодо реєстрації нових депутатів у Київраді. Нові точки недотику Президента і прем'єра – у репортажі Тетяни Прудникової.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Земельна мафія в Україні святкує перемогу. Так емоційно Юлія Тимошенко прокоментувала рішення Президента щодо призупинення земельних аукціонів. Несільськогосподарська земля, за законом про бюджет, продається через відкриті аукціони. Механізм такого продажу уряд виписав у спеціальній постанові ще наприкінці лютого. Але 7 квітня Президент своїм указом дію цієї установи призупинив. Офіційна причина – аукціони має регулювати закон, а не постанова уряду. Втім, прем'єр каже, що їй мотиви рішення Президента невідомі.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Сьогодні святкує свою перемогу вся земельна мафія по Україні, яка звикла паразитувати на землі громад і яка звикла використовувати цю землю виключно на своє збагачення. В тому числі і спекулятивному обсязі".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Тож уряд готовий ухвалити своє рішення знову. У Секретаріаті Президента від коментарів утрималися. Присутній на засіданні представник Секретаріату із журналістами говорити не захотів.
Журналіст: "Прокоментуйте, будь-ласка, ситуацію".
Ян БЕРНАЗЮК, керівник служби зв'язків із парламентом та урядом Секретаріату Президента України: "Не вповноважений на жаль".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: За законом про Кабмін, ухваленим ще за часів прем'єрства Януковича, Президент не може скасувати постанову уряду. Лише призупиняти з одночасним зверненням до Конституційного Суду.
Олександр ЛАВРИНОВИЧ, опозиційний міністр юстиції: "В Кабінеті Міністрів коли ухвалюється рішення, переважно вони ретельно вивчаються на предмети відповідності Конституції. Я не можу сказати таке рішення Конституційного Суду, який визнав неконституційним постанову Кабінету Міністрів".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Віктор Ющенко до Конституційного Суду звернувся. І ще на початку засідання уряду Юлія Тимошенко запевняла, що готова боротися з земельною корупцією і в Конституційному Суді. Але потім вирішили поки що нової постанови не ухвалювати. Намагалися знайти компроміс.
Євген КОРНІЙЧУК, заступник міністра юстиції України: "На жаль, ми не обговорювали сьогодні, які саме зауваження в цьому указі є, можливо, вони є, ми так вважаємо, несуттєвими. Оскільки представник Секретаріату Президента був присутній і досить чітко не доповів про ті зауваження, на які вказано".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Остаточно земельне питання розраховують вирішити завтра. О 17-й годині – позачергове засідання уряду».
 
«Уряд ухвалив постанову про проведення земельних аукціонів
(ICTV, "Факти", 10.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: І зараз з нами на прямому зв'язку Кабінет Міністрів і наш кореспондент Тетяна Прудникова. Отже, чим закінчилося намагання уряду відбити атаку Секретаріату Президента і сформулювати новий порядок проведення земельних аукціонів?
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Буквально три хвилини тому засідання уряду закінчилося тим, що нова постанова про проведення аукціонів із продажу землі несільськогосподарського призначення, вона ухвалена. Хоча представники Секретаріату Президента, які були присутні на цьому засіданні, були проти такого поспіху, як вони сказали. Але наразі рішення прийнято. 9 міністрів проголосували "за", ніхто не проголосував "проти", 8 міністрів утрималися від голосування. Але оскільки більшість "за", то рішення прийнято. Хочу сказати, що ця постанова повністю відповідає тій постанові, яка була ухвалена раніше, ще наприкінці лютого, але до неї повністю додані всі зауваження Секретаріату Президента, які пан Шлапак сьогодні оголосив на засіданні уряду. А вже Юлія Тимошенко заявила, що головне – це перемогти земельну мафію.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я не хочу, щоб такі приниження уряду в цілому призводили до того, що корупція в країні буде процвітати. І я не хочу, щоб зупинялася антикорупційна боротьба в країні. Я знаю, що це нелегко – ламати ті правила і порядки, до яких звикла вся корупційна спільнота, особливо в системі дєлєжа землі. Я думаю, ніхто з вас не хоче, щоб ці старі порядки залишалися".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Дуже активно підтримував голосування за постанову міністр фінансів, адже саме ця постанова має забезпечити виконання бюджету, тому що в бюджеті записано, що земля, яка буде продаватися на аукціонах, і відповідно уряд має отримати від неї доходи до місцевих бюджетів і до головного бюджету. Без того, щоб ця постанова запрацювала і без того, щоб запрацювали прозорі аукціони, бюджет не зможе бути виконаний, заявив пан Пинзеник.
Віктор ПИНЗЕНИК, міністр фінансів України: "Ми прекрасно знаємо всі присутні тут, що відбувається із землею. Я для прикладу хочу інформувати вас, що ми вже 2 місяці в Мінфіні блокуємо узгодження проекту розпорядження про так зване виділення або продаж землі по 300 гривень під Львовом – по 60 доларів, де ціна землі 10 тисяч доларів! Іде заниження ціни в 150 разів".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Але от міністр юстиції, який раніше голосував за цю постанову, сьогодні заявив, що зауваження Мін’юсту не були враховані, бо, на його думку, відповідно до однієї зі статей Земельного кодексу, уряд не може ухвалювати порядок проведення аукціонів. Це потрібно зробити законом, тобто за це має проголосувати парламент.
Микола ОНІЩУК, міністр юстиції: "Глава держави вважає, і ця позиція його небезпідставна, що відносини щодо регулювання порядку відчуження землі, наголошую на цьому, найголовнішого ресурсу, зокрема через аукціон, мають бути врегульовані законом".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: А от міністр Кабінету Міністрів, прочитавши Земельний кодекс, знайшов там зовсім інший пункт, який говорить про те, що саме Кабінет Міністрів встановлює правила проведення аукціонів, тобто сам Земельний кодекс… Виходить, що одна його норма суперечить іншій. І в даному випадку праві й одні, й інші: представники Президента і уряд. Але Олександр Шлапак, який сьогодні на засіданні уряду представляв главу держави, заявив, що сама постанова дуже недосконала. Вона виписана неправильно, вона у багатьох порушує закони. І він звинуватив уряд у тому, що під час підготовки цієї постанови уряд взагалі не поговорив із представниками місцевої влади. І це найважливіший недолік, тому що реально з 22 лютого, коли була ухвалена ця постанова, аукціони в Україні взагалі не проводяться, – заявив Шлапак.
Олександр ШЛАПАК, заступник голови Секретаріату Президента України: "Я запевняю вас, шановні, що це може бути тільки одна організація в нашій державі – підприємство, яке утворене безпосередньо Держкомземом, державне підприємство, державний земельний кадастр. Коли один розробляє сам умови, сам видає ліцензії своїм підприємствам, і тільки воно буде виконувати сьогодні, у мене закрадається питання: чи не створюємо ми Тендерну палату номер два?".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Утім, всі зауваження пана Шлапака були сьогодні враховані урядом України. Також прем'єр-міністр разом із ухваленням постанови… ця постанова буде передана в парламент, і там зареєстрована як законопроект від Кабінету Міністрів, тобто в майбутньому ця постанова відповідно, якщо її депутати затвердять, зможе стати законом України. Ми зараз чекаємо на прес-конференцію прем'єра. Можливо, вона скаже ще нові подробиці».
 
«Балога звинувачує Тимоошенко у підриві коаліційної діяльності
(ICTV, "Факти", 10.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: А от глава Секретаріату Президента Віктор Балога вважає, що земельні рішення Кабміну та все очевидніша співпраця БЮТ з Партією регіонів руйнують коаліцію і провокують відкритий конфлікт із Президентом.
За словами Балоги, егоїстична позиція БЮТ провалила ідею підтримки єдиного кандидата на виборах міського голови Києва. Разом із Партією регіонів БЮТ хоче створити і очолити парламентську комісію щодо змін до Конституції, нехтуючи протестом "Нашої України – Народної самооборони". У бажанні підігнати під свої інтереси ще й Основний Закон БЮТ іде на всілякі, навіть збочені, союзи.
Віктор Балога вказує на намагання Кабінету Тимошенко створити масштабну комбінацію з торгівлі землею. Для цього розробили постанову про проведення земельних аукціонів. Президент зупинив дію документа, який суперечить законодавству та сприяє зловживанням. За змістом і способом земельні аукціони, на думку Балоги, запропоновані урядом, тотожні корупційним тендерним закупівлям. Юлія Тимошенко та її прихильники домагатимуться поновлення цієї постанови, але позиція Президента не зміниться. Прем'єр свідомо провокує конфлікт із главою держави. Однак Балога наголошує: не треба намагатися обіграти Президента, бо це безперспективно. Юлія Тимошенко спростовує звинувачення Балоги у розколі коаліції та провокуванні відкритого конфлікту з Президентом.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Демократична коаліція у Верховній Раді – це всією нашою командою вистражданий результат. Це та команда, яка здатна міняти Україну на краще. Я дуже ціную єдність демократичної коаліції. Я не допущу, щоб окремі функціонери і випадкові люди руйнували цю єдність"».
 
«Між Ющенком і Тимошенко новий конфлікт
("1+1", "ТСН", 09.04.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Між Ющенком і Тимошенко – новий конфлікт. Сьогодні прем'єр гостро відреагувала на рішення Президента від 7 квітня. Ющенко призупинив урядову постанову, яка передбачала продаж і оренду землі несільськогосподарського призначення тільки на аукціонах. А ще Президент попросив Конституційний Суд оцінити законність цього документу.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Там таки збираються відстоювати свою правоту і уряд. Прем'єр прямо заявила – президентське рішення є ударом по місцевих бюджетах і подарунком для земельних корупціонерів. За словами Тимошенко, зараз простір для оборудок нічим не обмежений.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Сьогодні святкує свою перемогу вся земельна мафія по Україні, яка звикла паразитувати на землі громад і яка звикла використовувати цю землю виключно на своє збагачення, в тмоу числі в спекулятивному обізі"».
 
«Кабмін ухвалить нову постанову про земельні аукціони, але уже із Президентськими побажаннями
("1+1", "ТСН", 09.04.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Після емоційної реакції на урядовому засіданні, на прес-конференції прем'єр була більш конструктивною. На позачерговому засіданні Кабмін ухвалить нову постанову про земельні аукціони, але уже із президентськими побажаннями. Хоча позиція Ющенко наразі невідома. Представник Секретаріату Ян Берназюк проігнорував прохання журналістів прояснити її. Наразі відомо тільки, що Тимошенко планує з'ясувати мотиви Президента під час своєї особистої із ним зустрічі».
 
«Процедура проведения земельных аукционов по-прежнему неясна
("Iнтер", "Подробности", 10.04.2008)
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Процедура проведения земельных аукционов по-прежнему неясна. Сегодня Виктор Ющенко дал понять, что будет блокировать решение правительства по этому вопросу до тех пор, пока Кабмин не предложит новый вариант процедуры с учетом президентских замечаний. Нынешнюю позицию правительства по земельным аукционам Виктор Ющенко назвал "дорогой к монополизации". Кроме того, Президент считает, что процедуру следует вводить в действие не постановлением правительства, а специальным законом.
Виктор Ющенко, Президент Украины: "Крім корупції, крім тінізації, це нічого не добавляє. І тому я ще раз попереджаю уряд, авторів розробки подібного документу, що цей документ повинен відповідати виключно ринковим засадам".
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Заседание Кабмина, посвященное как раз земельным аукционам, было не только внеочередным, но и экстраординарным. Как сообщают информационные агентства, вопрос вызвал горячие споры и фактически привел к размежеванию внутри правительства. В здании Кабмина сейчас работает наш корреспондент Валентина Левицкая. Так что же произошло на заседании правительства?
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Добрый вечер, Руслан! Действительно, дискуссии, которые разгорелись вокруг того, каким образом должна регулироваться продажа несельскохозяйственных земель, фактически разделила правительство на два лагеря. Те, кто поддерживает точку зрения Президента, и те, кто стоит на стороне Юлии Тимошенко. Я напомню, что Тимошенко считает, что постановление, которое приостановил Президент и которое было принято 22 февраля единогласно правительством, обеспечивало полностью прозрачные процедуры продажи земель. Виктор Ющенко, как известно, так не считает. Он имел очень много претензий к этому документу, которые, кстати, сегодня озвучил Александр Шлапак – заместитель главы Секретариата Президента. В общей сложности эти замечания и предложения уместились на нескольких печатных листах.
Александр ШЛАПАК, первый заместитель главы Секретариата Президент: "Стає уже, мені здається, нехорошою практикою, коли документ, який стосується місцевого самоврядування, з ними не узгоджується. Нам треба визнати, що ми просто підготували, вибачте, халтурний документ. Його треба доопрацювати, причому доопрацювати у вигляді закону, відправити в парламент прийняти, і не буде жодних проблем із тим, що саме аукціон був основною формою продажу земель".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Споры длились практически два часа, и в итоге Юлия Тимошенко предложила следующий выход: поставить на голосование текст постановления, который был принят ранее, с учетом практически всех поправок Президента. Само же голосование проходило три раза: никак не могли посчитать, кто из министров "за", а кто "против". И в итоге девять голосов за, восемь против, и постановление в таком виде, как постановила Тимошенко, принято.
Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Ми взяли за основу ту постанову, яка вже діяла, яка була підтримана Міністерством юстиції, яка була по закону заюстована, і через рейтингове голосування на засіданні уряду прийняли рішення включити туди всі зауваження і пропозиції Секретаріату Кабінету міністрів…. Секретаріату Президента, перепрошую. Крім одного тільки, яке давало маленьку лазейку для того, щоб все ж таки віддавати землю без прозорих процедур".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Юлия Тимошенко сказала, что до следующей среды этот документ будет еще полностью доработан, и снова по нему будет происходить голосование. Так что каким будет окончательное решение правительства, тоже пока неизвестно, но сама Тимошенко рассчитывает, что в таком виде, в исправленном, с учетом президентских замечаний и предложений глава государства это постановление поддержит».
 
«Президент сегодня раскритиковал решения правительства о проведении земельных аукционов
(ТРК "Украина", "События", 10.04.2008)
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Президент сегодня раскритиковал решения правительства о проведении земельных аукционов. Документ на этой неделе глава государства отменил. Отвечая на вопросы журналистов в Египте, где Виктор Ющенко находиться с официальным визитом, он отметил, что постановление должно соответствовать рыночным принципам.
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Уряд іде дорогою створення монополії, яка може через непублічність, некерованість процесом сформувати ще глибший тіньозований простір у організації земельних відносин".
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Резкая критика действия БЮТ и лично Юлии Тимошенко сегодня прозвучала и со стороны Банковой. Глава Секретариата Президента Виктор Балога распространил заявление, где обвинил "бело-сердечных" и их лидера в попытке создания схем, которые "должны обеспечить вольное положение БЮТ и ее верхушки на политической арене во власти экономики". Об этом, по мнению Балоги, говорят земельное решение Кабмина. А сотрудничество БЮТ с Партиею регионов указывает на то, что Тимошенко взяла курс на развал парламентского большинства и открытый конфликт с Виктором Ющенко».
 
Після повернення з африканського турне Віктор Ющенко ще раз особисто спробував переконати глядачів у незаконності та сумнівності рішення уряду по земельних аукціонах. Президент у своїй аргументації проти цього рішення виглядав більш упевненим і зваженим. Йому вдалося зайняти позицію політика «над сутичкою», який хоче запобігти поновленню вже відомих корупційних схем. Президент, на відміну від прем’єра чи глави Секретаріату, утримався від персональної критики та звинувачень.
 
Тим не менше, він активно порівнював рішення уряду зі створенням нової «тендерної палати». А підіграла йому ведуча Оксана Соколова: вона виступила у фальшивій ролі «нейтрального судді» який робить «логічні», «єдино можливі висновки» зі слів Президента. Тобто, найбільш критичні речі прозвучали з вуст ніби «нейтрального» журналіста, а Президент лише «приєднався» до «справедливого висновку». Очевидно, таку тактику «приєднання» політтехнологи Секретаріату будуть використовувати й надалі, щоб вивести Президента з-під вогню контрвипадів БЮТ. 
 
«У Президента свої рецепти
(ICTV, "Факти тижня", 13.04.2008)
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Віктор Андрійовичу, а от чи є гарантії того, що домовленості, які досягнуті на вашому Президентському рівні, будуть далі реалізовуватись ефективно урядом, коли ми побачимо продовження якоїсь конфронтації, яка існує між Секретаріатом і Кабміном. Останній приклад цього тижня - Президент скасовує постанову про проведення земельних аукціонів, а уряд, фактично наступного дня, знову її запроваджує?
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Знаєте, я багато емоцій на це не клав. Між Секретаріатом і урядом повинен бути діалог. Це правило. І від цього Україна буде тільки вигравати. Коли ми говоримо про дану обставину , я добре розумію український ринок, як він організований. Ми тільки що вийшли з клопоту Тендерної палати. Коли була проведена через закон України і сформована одна інституція, якою керувало три людини, які через відповідні корпоративні інтереси 2 мільярди гривень вкрали у вчителя, в медика, в солдата, у всіх, кого вони обслуговували. Тому що була одна монополія. Одне вушко, через яке проводились усі бюджетні кошти. Знаєте, це найкраща корупційна лазійка була. Найкраща. Ми зробили мільярдерів, у тому числі з депутатськими значками, за декілька місяців. Тепер ми кажемо – давайте, щоб українська земля продавалася в одному місці".
Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Тобто, ця постанова уряду, яка на сьогодні – вона, фактично, переводить і аукціони під порядкування однієї структури?
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Абсолютно. І от ми говоримо про те, якщо ми добираємо механізм одної структури, тоді я просив би парламент установить контроль за роботою такої структури. Або рахункова палата. Хай встановить контроль, щоб ми не повторили про Тендерну палату. Я відреагував на ті заяви, по яких до мене звернулися всі асоціації органів місцевого самоврядування. Я добре знаю, що запропонований механізм є недосконалим і веде до корупції. Я попросив уряд – шановні, без емоцій. Будь ласка, не робіть оцінок, хто є корупціонер у цій державі, хто не є корупціонер. Це не компетенція даної полеміки, повірте. Давайте ми прислухаємося до того, як вони бачать цю проблему, і як вони… що вини просили, щоб уряд, парламент повинні врахувати в цьому питанні. От і всього"».
 
До речі, попри жорсткість реакції на вето Президента, теми земельних аукціонів у своєму підсумковому інтерв’ю «ТСН» (13.04.2008) Тимошенко взагалі не торкнулася навіть тоді, коли Людмила Добровольска попросила її назвати усі «камені спотикання» для коаліції. Очевидно, в БЮТ вирішили не давати Банковій зайвого приводу порівнювати нове рішення уряду зі спробами створити нову Тендерну палату, яка в масовій свідомості вже стала синонімом великої корупції та афери.
 
Що стосується інших питань, то тональність звинувачень уряду з боку чиновників Секретаріату і в інших питаннях, зокрема газовому, практично не змінилася. Тимошенко вже традиційно звинуватили в погіршенні стосунків із Росією через зволікання зі сплатою за газ, розраховуючи, очевидно, знизити її популярність на півдні та сході:
 
«Ющенко требует как можно скорее подписать контракты с "Газпромом"
("Iнтер", "Подробности", 07.04.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Украина находится в состоянии холодной войны с Россией, пока потребляет газ, предварительно не согласовав условия его поставок. Так считают в президентском Секретариате. По словам первого заместителя главы ведомства Александра Шлапака, это ставит Украину в очень невыгодную ситуацию, которая сулит множество проблем в перспективе. В Секретариате также сообщили, что Виктор Ющенко требует от правительства и руководства компании "Нефтегаз" как можно скорее подписать с российским "Газпромом" контракты на поставки газа в нынешнем году и согласовать цену на топливо для 2009-го.
Александр ШЛАПАК, первый заместитель главы Секретариата Президента Украины: "Ми далі працюємо в надзвичайно неприємній ситуації, коли споживаємо газ без угод, за газ не платимо, росіяни не платять за транзит газу. Ми знаходимось у ситуації такої холодної війни один із одним і, безумовно, рано чи пізно, на превеликий жаль, це виллється в конфлікти більш суттєвого ґатунку"».
 
Ще однією конфліктною точкою стало внесення Президентом до парламенту подання про звільнення заступника голови ЦВК Жаннни Усенко-Чорної – креатури БЮТ. У відповідь фракція Тимошенко підтримала звернення опозиції до Президента щодо незаконності звільнення судді конституційного суду Сюзанни Станік.
 
Цікаво, що жоден телеканал не акцентував увагу на «послідовності» БЮТ, який у квітні-травні 2007 року доклав зусиль для звинувачення Станік у корупції та її наступного звільнення. Чи, можливо, у технологів Банкової просто «коротка пам’ять»? Якби там не було, але цього справедливого закиду в бік БЮТ ніхто не зробив, а Секретаріат втратив чудову нагоду завдати відчутного удару по іміджу Тимошенко.
 
«Народні депутати взялися всерйоз повчати Президента
(Новий канал, "Репортер", 09.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Народні депутати взялися всерйоз повчати Президента. Вони переконані – Ющенко не знає закону. Депутати радять гарантові перечитати Конституцію, щоб він сам з'ясував – чи відповідає основному закону його указ про звільнення судді Сюзани Станік. За таке рішення проголосувало 232 народних депутати. Причому 10 голосів дала фракція БЮТ. Не голосувала у повному складі лише фракція НУНС».
 
«Ющенко предлагает изменения в составе Центральной избирательной комиссии
("Iнтер", "Подробности", 09.04.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Виктор Ющенко предлагает изменения в составе Центральной избирательной комиссии. Сегодня стало известно, что Президент направил в парламент представление на увольнение заместителя главы ЦИК Жанны Усенко-Черной. Это представитель Блока Юлии Тимошенко. И премьер уже заявила: фракция БЮТ сделает все возможное, чтобы Усенко-Черная и далее оставалась заместителем председателя комиссии».
 
«Тимошенко виступила на підтримку члена ЦВК Ученко-Чорної
("1+1", "ТСН", 09.04.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Але на цьому негаразди між таборами Президента і прем'єра сьогодні не закінчилися. Тимошенко виступила на підтримку члена ЦВК Усенко-Чорної, подання на відставку якої Ющенко вніс до парламенту. Прем'єр назвала це цькуванням з боку Банкової. Причина – історія з реєстрацією нових депутатів БЮТ у Київраді. Постанову до ЦВК, яку готувала Усенко-Чорна, стала підставою для службового розслідування і висновку про порушення закону, повідомили у Секретаріаті Президента. Сьогодні ж БЮТ десятьма голосами підтримав вже звільнену Президентом суддю Конституційного Суду Сюзанну Станік. 232 нардепи порадили Ющенкові оцінити свій указ на відповідність Конституції. Ну і нарешті, БЮТ разом із регіонами сьогодні домагалися створення у парламенті комісії змін до Конституції. При тому, що Президент хоче оновлювати Основний закон через створену ним Конституційну раду. Після численних зупинок у парламентському засіданні і гарячих нарад, БЮТ зняв свій проект як неузгоджений у коаліції. Спікер повідомив про наміри підготувати до понеділка таку постанову про конституційну комісію, яка влаштує всі фракції».
 
«В Україні розгорнулась політична баталія навколо Жанни Усенко-Чорної.
(Перший національний, "Новини", 09.04.2008)
Юлія БОРИСКО, ведуча: В Україні розгорнулася політична баталія навколо Жанни Усенко-Чорної. Цього члена ЦВК хоче звільнити Президент. Відповідне подання вже у Верховній Раді. Главу держави підтримує голова ЦВК. І категорично не підтримує прем'єр. Спробу усунути Усенко-Чорну Юлія Тимошенко назвала "цькуванням чесної людини". Тим більше, що ця чесна людина до ЦВК потрапила саме за квотою БЮТ...
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Секретаріатом Президента почалася травля Усенко-Чорної. Просто травля. І я хочу просто запевнити, що наша політична сила не дасть ні за яких обставин цю чесну, абсолютно послідовну людину, члена ЦВК звільнити з посади".
Максим УРЛАПОВ, кореспондент: Натомість, у Секретаріаті Президента наголошують – подання глави держави про звільнення Усенко-Чорної юридично обґрунтоване. Напередодні голова ЦВК розпорядився провести розслідування діяльності своєї заступниці. Воно виявило порушення в роботі Усенко-Чорної якраз у тих сферах, що торкаються інтересів БЮТ.
Марина СТАВНІЙЧУК, заступник глави Секретаріату Президента, Цитата: "Німба над Усенко-Чорною немає. Цьому є необхідні докази. Абсурдно і прикро, що політична сила, яка заявляла про цілковиту підтримку гасла "закон один для всіх", стала на захист людини, яка порушувала законодавство. Удвічі прикро, що суспільство дезінформує особисто керівник Уряду" Кінець цитати».
 
Проте на цьому неприємності для Тимошенко не закінчилися: 11 квітня Президент ще одним указом призупинив приватизацію великих енергетичних підприємств. Цього разу Секретаріат дав жорстке обґрунтування своїх кроків – урядове рішення могло створити загрози безпеці держави.
 
У відповідь Тимошенко знову перевела суперечки навколо приватизації у площину небажання Президента звільнити Семенюк та прагнення загальмувати соціальні виплати уряду. В результаті – знову бойова нічия на приватизаційому фронті. В політичному плані перевагу здобув Секретаріат, в інформаційному – уряд:
 
«Сьогодні Президент вніс корективи у приватизаційні плани уряду Тимошенко
("Iнтер", "Новини", 11.04.2008)
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Сьогодні Президент вніс корективи у приватизаційні плани уряду Тимошенко. Своїм указом він заборонив продавати акції чотирьох обласних енергопостачальних компаній, а саме "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центренерго" та "Донбасенерго". Віктор Ющенко вважає – якщо ці об'єкти продати приватним власникам, енергетична безпека країни опиниться під загрозою. Цим же указом Президент заборонив пускати з молотка акції ще п’ятьох підприємств: "Комбінаттурбоатом", Криворізького гірничо-збагачувального комбінату, Феодосійської суднобудівної компанії "Море" та двох науково-дослідних інститутів».
 
«Тимошенко у парламенті – про кадрові ротації, вклади Ощадбанку і конфлікт із Ющенком
("1+1", "ТСН", 11.04.2008)
Інна МОСКВІНА, ведуча: Тимошенко у парламенті – про кадрові ротації, вклади Ощадбанку і конфлікт із Ющенком. Зранку у Верховній Раді пройшла година запитань до уряду. Прем'єр з'явилася на неї особисто і просила депутатів затвердити програму діяльності Кабінету Міністрів. Тимошенко вважає, без цього документа вносити зміни до бюджету недоцільно. Очільниця Кабміну має зуб на двох губернаторів – Чернігівської і Миколаївської областей і обіцяла надіслати Президентові подання на їх звільнення. А ще на соціалістку Семенюк. За словами Тимошенко, саме голова Фонду держмайна заважає повернути гроші вкладникам Oщадбанку.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем’єр-міністр України: "Для того, щоб повернення заощаджень продовжувалися далі в такому ж темпі, нам потрібно в тому числі успішно і без будь-якої тіньової складової, провести приватизацію, і я хочу звернутися зараз до Президента: все ж таки скасувати свій указ, яким він зупинив зміну керівництва Фонду держмайна і залишив там соціалістку Семенюк".
Інна МОСКВІНА, ведуча: Коментувала прем'єрка і загострення стосунків між Кабміном і Секретаріатом. Причину вона бачить у наближенні Президентських виборів. Ющенкові Тимошенко засвідчила повагу, але заявила, що конфлікт вийшов за рамки здорового глузду.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем’єр-міністр України: "Політики намагаються замість того, щоб конструктивно працювати на державу, один одного знищити. Політики сьогодні вже готуються до президентських виборів замість того, щоб готуватися і робити справжні реформи в Україні, і цей конфлікт сьогодні вже виходить за межі здорового глузду"».
 
Захопившись боротьбою за землю і кадри, обидві сторони абсолютно не звертали увагу на те, як опозиція (та контрольована нею ТРК «Україна») використовувала їхні суперечності для демонстрації слабкості та паралічу влади. Ця неприваблива картинка ставала гарним тлом як для критики дій коаліційного уряду, так і для нагадування виборцям про «стабільність» за часів прем’єрства Януковича:
 
«Президент сегодня раскритиковал решения правительства о проведении земельных аукционов
("Украина", "События", 10.04.2008)
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Президент сегодня раскритиковал решения правительства о проведении земельных аукционов. Документ на этой неделе глава государства отменил. Отвечая на вопросы журналистов в Египте, где Виктор Ющенко находится с официальным визитом, он отметил, что постановление должно соответствовать рыночным принципам.
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Уряд іде дорогою створення монополії, яка може через непублічність, некерованість процесом сформувати ще глибший тіньозований простір у організації земельних відносин".
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Резкая критика действия БЮТ и лично Юлии Тимошенко сегодня прозвучала и со стороны Банковой. Глава Секретариата Президента Виктор Балога распространил заявление, где обвинил "бело-сердечных" и их лидера в попытке создания схем, которые "должны обеспечить вольное положение БЮТ и ее верхушки на политической арене во власти экономики". Об этом, по мнению Балоги, говорят земельное решение Кабмина. А сотрудничество БЮТ с Партиею регионовуказывает на то, что Тимошенко взяла курс на развал парламентского большинства и открытый конфликт с Виктором Ющенко».
 
«В Україні розгорнулась політична баталія навколо Жанни Усенко-Чорної.
(Перший національний, "Новини", 09.04.2008)
Максим УРЛАПОВ, кореспондент: Заступниця голови ЦВК, Усенко-Чорна має піти у відставку. Так вважає Президент Ющенко, який направив до Верховної Ради подання на її звільнення. Формулювання – "у зв'язку з порушенням присяги". А ще місяць тому Усенко-Чорна проводила на засіданнях комісії перекличку і висловлювала різкі заяви. Не було кворуму, а розглядалося питання, на вирішенні якого наполягав блок Юлії Тимошенко. ЦВК мала позбавити мандатів столичних депутатів-перебіжчиків від БЮТ, щоб на їхні місця прийшли нові бютівці.
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат, Партія регіонів: "Я просив би, знову таки, звернути на цікаве подання про звільнення члена Центральної виборчої комісії, яка представляє БЮТ".
Максим УРЛАПОВ, кореспондент: Регіонал Нестор Шуфрич теж звернув увагу на подання Президента про звільнення Усенко-Чорної. Він каже, це свідчить про нестабільність коаліції. На президентське подання до парламенту відреагувала і Юлія Тимошенко. Прем'єрка назвала його спробою розправи над членом ЦВК, що зайняла принципову позицію».
 
Початок кінця Президентської конституційної реформи
 
Якщо БЮТ так і не зміг переламати на свою користь ситуацію із земельними аукціонами, то Секретаріат, у свою чергу, зазнав суттєвої поразки в ході реалізації президентської ініціативи щодо реформування Конституції.
 
Тут потрібно пам’ятати про те, що реформування Основного закону розглядається на Бакновій як стратегічний проект і частина плану преобрання Ющенка на новий термін. Саме на цій вразливості БЮТ і спробував зіграти: своєю пропозицією створити спеціальну тимчасову комісію з Партією регіонів команда Тимошенко намагалася переконати Банкову у такому меседжі: «Якщо атаки з боку Ющенка і Балоги продовжуватимуться, це може закінчитися ситуативним союзом Тимошенко і Януковича щодо недопущення Ющенка до участі у президентських виборах».
 
Отже, через день після вето на земельні аукціони БЮТ завдав удару у відповідь: фракція Тимошенко разом із Партією регіонів оголосила про намір створити спеціальну парламентську комісію для розробки альтернативного президентському проекту змін до Конституції. Паралельно, БЮТ спровокувала регіоналів на звинувачення Президента у прагненні здобути абсолютну владу. Цей меседж, швидше за все, будуть тиражувати пізніше для широкого загалу, «викриваючи» справжні наміри Президента за турботою про зміну Конституції.
 
Проте цього разу БЮТ почав справді ризиковану гру: проти ситуативного об’єднання з регіоналами різко виступили навіть союзники Тимошенко в НУНС. Фактично, в НУНС нагадали прем’єрці, що такі кроки можуть завершитися для її рейтингу негативно, як це вже було в січні 2006-го (відставка уряду Єханурова) чи січні 2007-го (прийняття закону про Кабмін).
 
І все ж, політичний меседж Тимошенко на Банковій прочитали: Ющенко закликав лідерів усіх фракцій на нараду із проханням утриматися від різких кроків і продовжути під його керівництвом роботу над зміною Конституції. Проте результат був таким, що наближався до нуля. Тактичний крок Тимошенко призвів до початку незворотніх процесів та перехоплення суперниками Президента ініціативи у зміні Конституції. Недарма так само, як Тимошенко у підсумковому інтерв’ю зробила вигляд, що проблеми вето на проведення земельних аукціонів не існує, так і Ющенко в інтерв’ю ICTV проігнорував тему створення альтернативного центру реформування Конституції.
 
«В українському політикумі – нові хвилі щодо змін до Конституції
(Новий канал, "Репортер", 09.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: В українському політикумі – нові хвилі щодо змін до Конституції. Хто і як переписуватиме Основний закон – це питання цілий день обговорювали у Верховній Раді. Депутати запідозрили Президента у бажанні виписати собі безмежні повноваження і заходилися створювати косію, яка писатиме зміни до Конституції. Загальні підозри змусили навіть об'єднатися одвічних опонентів, Партію регіонів та БЮТ – саме вони склали кістяк конституційної комісії. Коаліційні союзники БЮТ нашоукраїнці таким кроком колег, м'яко кажучи, приголомшені, кажуть – це зрада.
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Це вже традиція – у Верховній Раді складний день. Сьогодні через ось цей документ – Конституцію. Народні депутати запідозрили, що Президент без них хоче переписати Основний Закон. Тимошенківці та "біло-блакитні" дізналися – Ющенко вже має проект нової Конституції. Дописав туди собі багато нових повноважень, а з депутатами не порадився.
Олександр ЄФРЕМОВ, фракція Партії регіонів: "Он хотел бы создать власть еще более авторитарную, чем та, которая была. Отдельные коллеги уже получили этот документ в готовом виде. Почему это и настораживает".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Щоб завадити гарантові, бютівці та регіонали разом вирішили створити парламентську конституційну комісію. Вона писатиме зміни до Основного закону. Захотіли це негайно зробити.
Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Спішка в прийнятті Конституції навряд чи зіграє добру службу для Конституції і держави в цілому. Комусь захотілося і закрутило в одному місці для того, щоб прийняти Конституцію".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Нашоукраїнці спікера підтримують. Божаться, що в очі не бачили жодного проекту змін до Конституції. Й попереджають – не пробачать, якщо тимошенківці зрадять їм із регіоналами.
В'ячеслав КИРИЛЕНКО, фракція НУНС: "Будь-яке голосування наших партнерів із коаліції із регіоналами, тим більше по такому важливому питанню, як створення комісії для внесення змін до Конституції, є неприпустимим".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Спікер дуже довго вмовляв депутатів не сваритися ані з Президентом, ані між собою. Навіть показував їм усе на пальцях, причому так довго, що ноги втомилися. Про подробиці цієї розмови мало відомо. Слова спікера чули лише лідери фракцій. Рядові депутати відпочивали. Врешті решт вирішили сьогодні горщиків не бити. Проконсультуються з Ющенком, а вже потім вирішуватимуть, як і хто переписуватиме Конституцію.
 
«Надвечір всі керівники зібралися на Банковій
("1+1", "ТСН", 11.04.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Надвечір всі керівники зібралися на Банковій. Президент дві години радився із прем'єром, спікером і лідерами парламентських фракцій про конституційну реформу. Про плідність розмови можна судити з того, що всі переговорники розійшлися через чорний хід. Із пресою враженнями ділився лише лідер комуністів. Зі слів Симоненка, Президент створив Конституційну раду і не важає нагальним створення у парламенті Конституційної комісії. Але таку позицію Ющенка з лідерів фракцій, знову ж таки за словами Симоненка, підтримує лише керівник НУНС В'ячеслав Кириленко. Другий підхід до концепції конституційних змін домовилися зробити за 2 тижні.
Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: "Розмова практично звелася до того, що Ющенко наполягав практично на відсутності розглядів у Верховній Раді проблеми щодо створення комісії для напрацювання і підготовки проекту Конституції"»
 
Інфляція: Гра в одні ворота
 
Пояснення надзвичайно високій активності команди Тимошенко у протистоянні з резидентом знайти просто. Тиждень почався вкрай несприятливо для прем’єр-міністра  з оголошення нових негативних макроекономічних прогнозів Світового банку. Головний висновок СБ –країнський уряд не справляється з інфляцією, оскільки не йде на труктурні реформи в економіці та не бажає робити непопулярних кроків.
 
Це знову дало підстави для Секретаріту та опозиції бити по головній больовій точці Тимошенко. При цьому, Президент і Янукович переслідували різні цілі. Віктор Ющенко продовжив спроби включитися у процес ухвалення урядом рішень, в тому числі в частині антиінфляційної програми.
 
«Інфляція в Україні перестрибнула всі прогнози
(Новий канал, "Репортер", 07.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Інфляція в Україні перестрибнула всі прогнози – з початку року вона становить 10%, тоді як міністр фінансів пророкував 9,6% на весь рік. У Світового банку прогнози ще гірші – 20 % до кінця року. Втім, світові економісти крім песимістичних прогнозів видали і декілька корисних порад.
...Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Найбільше за рік подорожчали харчі – майже на 40%. Транспорт, здоров'я, житло трохи відстають, але вже за все платити треба більше. Інфляцію, звісно, передбачали. Але не таку спритну. Офіційно – 9,6% на весь рік. Утім, уже тепер – на відсоток більше. І навіть це не межа. Урядники з прогнозами не квапляться, незалежні експерти себе не стримують.
Михайло КОСІСНІК, економіст: "Я би говорив в такому випадку про інфляцію від 12% і, можливо, до 30%".
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Можновладці вже не такі оптимістичні, як на початку року. Як зупинити інфляцію – радилися сьогодні Президент, прем'єр та спікер. Крайніх не шукали. Добра ознака.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Вжити самі рішучі заходи, які би привели до збалансування ситуації, тому що пояснювати людям, чому ми маємо таку високу інфляцію, неможливо".
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Президент вимагає перекроїти бюджет – захистити найбідніших. Аби збільшити прожитковий мінімум до 515 гривень, додати соціально незахищеним ще кілька гривень допомоги – за попередніми розрахунками роздує кошторис мільярдів на 70. Економістів Світового банку це лякає. У них інші поради – у жодному разі не збільшувати витрат бюджету, і терміново підіймати комунальні тарифи.
Мартин РАЙЗЕР, представник світового банку в Україні: "Зовнішня ціна на газ зросла, підприємства платять більше, а внутрішній споживач, домогосподарка – менше. Набагато ефективніше було би підвищити комунальні тарифи, це стримає інфляцію, а за рік-два зменшить обсяг споживання газу, – теж економія".
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Енергозбереження – річ добра, кажуть наші економісти, а от від підняття комуналки наш народ ще більше запанікує. Треба дбати про виробництво. А не про вибори.
Ярослав ЖАЛІЛО, економіст: "2004 року в Україні відбувається постійна гонитва за опереджаючою роздачею грошей населенню, це не означає, що в населення забагато грошей – ні. Рівень життя залишається недостатньо високим, але це ви переджаючи всі порівнянні з продуктивністю праці, зростанням виробництва"».
 
«Інфляція в Україні за перші 3 місяці перевищила річний прогноз і досягла 9,7%
("Украина", "События", 07.04.2008)
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Інфляція в Україні за перші 3 місяці перевищила річний прогноз і досягла 9,7%, найбільше подорожчали продукти, транспорт і медицина. При цьому експерти зазначають, що без відповідних змін до держбюджету інфляція зростатиме і надалі, до кінця року Нацбанк прогнозує підвищення цін майже на 15%. Тим часом Світовий банк погіршує цей показник до 17,2%, серед основних причин інфляції називають подорожчання енергоносіїв та знецінення долара.
Олександр ШЛАПАК, представник Президента України у Кабміні: "Справдилися, на жаль, прогнози міжнародних і вітчизняних експертів, які говорили про те, що запланована урядом інфляція на 2008 рік в розмірі 9,6% є явно заниженою, і ми отримуємо значно вищі показники інфляції, адже найправильніше і найчесніша відповідь на такий виклик як інфляція, це відповідь через бюджет 2008 року"».
 
«Банкова знову вказала прем'єрці на неефективність боротьби з інфляцією
(Перший національний, "Новини", 07.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Банкова знову вказала прем'єрці на неефективність боротьби з інфляцією. Президент просить Кабмін вжити рішучих антиінфляційних заходів, щоб стабілізувати ситуацію на ринку. Головне, вважає Ющенко – заохотити вітчизняного виробника.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Інфляція – головна тема сьогоднішньої розмови між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко. За перший квартал 2008-го ціни стрибнули майже на 10%. Найстрімкіше – на харчі. За рік хліб подорожчав на 30%, м'ясо – більше, ніж на 36%, а олія взагалі втричі. Президент радить прем'єрці, що робити.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ключовий момент, який ми зараз повинні вжити – це стимулювати національного виробника – це основні антиінфляційні заходи, коли ми говоримо про продовольчий ринок – м'ясний молочний".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Ситуацію із подорожчанням харчових продуктів уряд вивчає і розробляє план, як із цим боротися, утім експерти кажуть – простих рецептів не має.
Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, експерт із економічних питань: "Щоб подолати інфляцію, на сьогоднішній день немає якихось логічних способів, які б дозволили сьогодні прийняти рішення, які виконати заходи, а післязавтра вже мати нульову інфляцію. Треба бути цілком свідомим того, що боротьба з інфляцією в українських умовах – це довготривала робота, яка потребує дуже клопітких бухгалтерських дій з боку національного банку і з боку уряду".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Тимошенко відхрещується, у зростанні цін вона не винна. Іншої думки в президентському секретаріаті. Винні всі, потроху!
Олександр ШЛАПАК, перший заступник глави Секретаріату Президента України: "Очевидно, я теж відповідаю за таку інфляцію як людина, яка в свій час не дуже наполегливо виносила на засідання уряду якісь рішення. Очевидно, винуватий сьогоднішній уряд і сьогоднішній парламент, але, напевно, винуваті і наші попередні всі".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Поки у владі вирішують крайнього, Світовий банк збільшив свій прогноз щодо інфляції на 2008-й до 17%. Українські експерти не виключають і 20%, стільки не було з 2000 року».
 
Лідер Партії регіонів поставив своїм підлеглим чітке завдання: дискредитувати за допомогою розкручування теми інфляції проект Тимошенко з виплати втрачених заощаджень Ощадбанку СРСР.
 
«Тіньовий уряд Віктора Януковича вимагає від прем'єр-міністра Юлії Тимошенко звіту у Верховній Раді
(5 канал, "Время новостей", 09.04.2008)
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Тіньовий уряд Віктора Януковича вимагає від прем'єр-міністра Юлії Тимошенко звіту у Верховній Раді. Регіонали хочуть почути, як чинний Кабмін боротиметься з інфляцією, яка, за підрахунками опозиції, у першому кварталі цього року становить 9,7%, тоді як у бюджеті передбачено, що зростання цін за підсумками року не перевищить 9,6%. Окрім того, представники тіньового уряду вимагають від прем'єра перерахувати суму прожиткового мінімуму. Через його зниження, переконані міністри, Тимошенко повертає до казни гроші, витрачені на виплату заощаджень Ощадбанку.
Михайло ПАПІЄВ, народний депутат, Партія регіонів: "Уряд зобов'язаний ті мінімальні заробітні плати, ті мінімальні пенсії і інші соціальні гарантії, соціальні допомоги, їх сплачують людям у залежності від прожиткового мінімуму. Три мільйони громадян України отримали по тисячі гривень, повернення знецінених заощаджень, при цьому 43 мільйони громадян України втратять до кінця року по 2,5 тисячі гривень"».
 
«("Iнтер", "Новини", 09.04.2008)
Михайло ПАПІЄВ, міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду України: "Три мільйони громадян України отримали по тисячі гривень повернення знецінених заощаджень, при цьому 43 млн громадян України втратять до кінця року по 2,5 тис грн. Я не говорю вже про тих вкладників, громадян України, які тримають свої гроші на депозитах у банках. Тільки за три місяці вкладники втратили 10 млрд грн"».
 
Банкова опозиції всіляко підігравала. Підіграв опозиції і міністр охорони здоров’я Василь Князевич, який назвав зростання соціальних виплат однією з головних причин подорожчання медикаментів та ліків. Ці слова могли неабияк вразити одну з найбільш політично активних верств – пенсіонерів. Автори вважають, що в разі подальшого «розкручування» теми дорогих ліків та пов’язування цього факту зі зростанням смертності серед літніх людей опозиція може створити непогану «страшилку» для майбутньої президентської виборчої кампанії.
 
«Підвищення зарплат та пенсій стричинило подорожчання ліків
("1+1", "ТСН", 08.04.2008)
Мар'яна ВОРОНОВИЧ, ведуча: Підвищення зарплат та пенсій стричинило подорожчання ліків. Це одна з основних причин, твердить міністр охорони здоров'я Василь Князевич. Ціни на медпрепарати, на думку чиновника, зросли через інфляцію в країні та здорожчання сировини. Сьогодні Мінздоров'я домовлятиметься із вітчизняними виробниками щодо подальшої цінової політики. Князевич припустив: одне з перших завдань – погодити замороження цін на ліки першої необхідності. За результатами останньої перевірки Держслужби лікарських засобів, здорожчання відбулося у межах 10-20% практично по кожному найменуванню».
 
«Цена лекарств
("Iнтер", "Подробности", 08.04.2008)
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: За последние несколько месяцев в Украине существенно выросли цены на лекарства. В среднем на 13%, но некоторые медикаменты подорожали вдвое. Фармацевты говорят, что причин несколько: инфляция, колебания курсов валют, рост тарифов на энергоносители. Кроме того, усугубило ситуацию и повышение правительством социальных выплат.Тем временем эксперты уверяют: в стране нет четкого контроля за ценами на лекарства. Производители могут этим пользоваться, продвигая свои препараты на отечественный рынок. О том, как подорожание медикаментов влияет на работу больниц и аптек в разных регионах, рассказывают наши корреспонденты».
 
Але справді потужним ударом по інформаційному антиінфляційному захисту БЮТ і уряду став виступ у Верховній Раді голови Національного банку України Володимира Стельмаха. За його словами, соціальні виплати уряду таки грають у формуванні інфляційних тенденцій велику роль. Звісно, якщо вирвати його слова із загального контексту виступу, можна було створити чудову ілюстрацію «непрофесійності уряду». То ж за тим, як телеканали цитували його і вводили у контекст політичних коментарів, можна було чудово оцінити ступінь їхньої політичної заангажованості. Наприклад, «Інтер» повністю зіграв за партитурою регіоналів.
 
Водночас, слова незалежного фахівця теляглядачі безумовно могли сприйняти як цілком адекватну і реальну оцінку невдалих дій уряду у боротьбі з інфляцією. Цікаво, чи стане БЮТ після цього займатися дискредитацією Стельмаха? Авторів би це не здивувало:
 
«Українцям загрожує "стагфляція"
(Перший національний, "Новини", 11.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Українцям загрожує стагфляція. Новим словом народ лякає голова Нацбанку Володимир Стельмах. Інфляція, яка стрімко набирає обертів, та спад промислового виробництва призведуть до серйозних негативних наслідків в економіці, – так керівник НБУ пояснював депутатам, звітуючи про свою роботу.Безперервна дорожнеча за перші три місяці сягнула інфляційних відсотків, які уряд планував розтягнути на рік. Якщо Кабмін негайно не візьметься за цю проблему, від соціальних очікувань люди швидко перейдуть до розчарувань, каже Стельмах. Утім, прем‘єр Юлія Тимошенко трагедії в інфляції не бачить. І обіцяє побороти її за півроку, а то й раніше. На дебютній "годині запитань до уряду" прем‘єрка відрапортувала про стрімке зростання економіки і її детінізацію, що нібито й стало джерелом соціальних виплат.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем‘єр міністр України: "І коли ви питаєте, звідки у нас беруться гроші для соціальних питань і проблем, то відповідь дуже проста. Перше – це економічне зростання, яке йде стрімкими темпами. Друге – це детінізація економіки, яка вже принесла до бюджету більше ніж 15 мільрядів гривень порівняно з відповідним періодом минулого року ".
Володимир СТЕЛЬМАХ, голова НБУ: "Доходи населення при цьому в цілому, крім бюджетних видатків, зросли на 47%, і ви розумієте, що це той дисонас, який спричинив інфляційному такому зриву. Ви знаєте, що за підсумками першого кварталу рівень інфляції склав 9,7% при першому прогнозному показнику 9,6, тобто були вичерпані ці всі річні можливості рівня інфляції"».
 
«Сьогодні – день Юлії Тимошенко
(СТБ, "Вікна-новини", 11.04.2008)
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Нашоукраїнці стримано проігнорували звіт Тимошенко. Його критикують лише регіонали.
Ярослав СУХИЙ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Суцільний піар і "все хорошо, прекрасная Маркиза". Відразу же після цього – виступ голови Нацбанку як душ холодний. 4% інфляції тільки від цієї авантюри, яка називається компенсацією заощаджень".
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Голова Нацбанку дійсно говорить про інфляцію та ще про нове слово – "рефляція".
Володимир СТЕЛЬМАХ, голова Національного банку України: "Є інфляція, дефляція, а це ще рефляція. Рефляція – це означає, що інтенсивне стимулювання бюджетними коштами внутрішнього попиту. Доходи населення при цьому вцілому, крім бюджетних видатків, зросли на 47%. І ви розумієте, що це дисонанс - той, який і спричинив інфляційному такому зриву"».
 
«Плата вкладов Сбербанка СССР привела к росту инфляции в стране
("Iнтер", "Подробности", 11.04.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Плата вкладов Сбербанка СССР привела к росту инфляции в стране, об этом с трибуны парламента сегодня заявил глава Нацбанка Владимир Стельмах. По его словам, Кабинет Министров пустил на выплаты резервные деньги, занятые в зарубежных финансовых организациях. Стельмах заявил, от программы сдерживания инфляции, которую предложило правительство Тимошенко, он не в восторге.
Владимир СТЕЛЬМАХ, глава Нацбанка: "Міністерств не видно. В нас одне з питань проблема в інфляціїї – це питання пропозиції. А от якраз Міністерств аграрної політики, промислової політики ті інших, які, так би мовити, повинні політику забезпечення товарами і псолугами, цих гроші, так сказать, які високими темпами зростають у населення доходи, не видно, оце є питання"».
 
У скрутній ситуації БЮТ вирішив звести раціональну аргументацію до мінімуму. Натомість було обрано тактику замовчування цього факту та «відволікання уваги» за допомогою теми конфлікту з Президентом та виборів у Києві. Лише в підсумковому інтерв’ю на «1+1» Тимошенко спробувала визначити головних «стрілочників»: уряд Януковича та світову інфляцію.
 
При цьому Тимошенко та її міністри використовували прийом «програмування очікувань»: прем’єрка пообіцяла владнати ситуацію через півроку. Обіцянка впоратися з інфляцією була розрахована явно на «ядро» прихильників БЮТ. Саме їм потрібно вірити в те, що в лідерки є реалістичний і прорахований у часі план дій. По суті, крім того, щоб закликати своїх прихильників продовжувати вірити у «світле майбутнє», у команди Тимошенко більше немає інструментів впливу на масову свідомість.
 
«Інфляція – вона б’є рекорди
("1+1", "ТСН", 07.04.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Інфляція – вона б’є рекорди. Річний план із інфляції Україна виконала за три місяці, і в березні вона навіть пришвидшилася до майже чотирьох відсотків. Причому, за рахунок найважливішого – продуктів харчування. Підлікувати ситуацію планують уже найближчим часом. Влада обіцяє переглянути головні економічні показники і прийняти зміни до бюджету і зокрема підняти прожитковий мінімум. Міністр економіки Богдан Данилишин каже, що легше буде вже у другому півріччі.
Богдан ДАНИЛИШИН, міністр економіки України: "Ми плануємо стабілізувати цінову ситуацію протягом наступних двох-трьох місяців по окремих категоріях продовольчих товарів. Ми будемо сприяти зниженню ціни як заходами ринкового впливу, так і іншими формами, які є в розпорядженні уряду.
 
«Гість студії: Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України
("1+1", "ТСН", 13.04.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Однією з найбільших і очевидних проблем уряду є галопуюча інфляція. От у мене тут зараз є цифри. Річний проноз вона вже перевищила. Який новий прогноз готує уряд. Ви можете вже зараз назвати цифри?
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Справа в тому, що ми отримали економіку країни від попереднього уряду не просто із галопуючою інфляцією, а із рекордною інфляцією в світі – 17% річних у тому році, це була абсолютна рекордна інфляція для світу. Ми отримали економіку із температурою 40. Із кашлем, нежиттю, із усім, що тільки могли отримати, повий розкол державних корпорацій, які, наприклад, постачають газ, електроенергію, які здійснюють перевезення залізницею. Сьогодні ми крок за кроком виправляємо ситуацію. Але зробити це миттєво не вдавалося нікому. Сьогодні підключилася потужна світова інфляція. Ніколи в житті такого не було, щоб інфляційні показники в ЄС сягали таких цифр. Та в усіх країнах світу практично, але я взяла зобов'язання перед країною, коли прийшла на посаду прем'єра, що ту галопуючу інфляцію, яку ми отримали у спадщину від попереднього уряду, – ми за 5-6 місяців подолаємо. Це реальний прогноз, і через 5-6 місяців я перед країною буду звітувати за зупинення інфляції. Інфляції через 5-6 місяців не буде.
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Добре, а цифри все ж таки можемо почути від вас?
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Я думаю, що справа зараз не у цифрах, а у тенденціях, тенденції на сьогоднішній день мені подобаються, тому що вже у цьому місяці ми бачимо по багатьох продуктах харчування не просто зупинку зростання цін, а навіть деякі зрушення позитивне. Але це ще декількох позицій не стосується. Є по декількох позиціях є проблематика».
 
Ющенко в Лівії, Турчинов – у Саудівській Аравії: відчуйте різницю!
 
Наостанок, деякі роздуми з приводу особливостей висвітлення закордонних поїздок перших осіб держави. На цьому тижні Президент відвідав дві мусульманські країни Африки: Лівію та Єгипет, а перший віце-прем’єр-міністр побував у Саудівській Аравії.
 
Головний підсумок: Віктор Ющенко мріяв про літаки і нафту, обмінювався з Каддафі орденами, тоді як соратник Тимошенко, Олександр Турчинов, домовився про цілком конкретні речі і укладання справжніх контрактів. Дуже схожа стилістика подачі порівнянння закордонних візитів у 2006 році «господарника» Віктора Януковича та Президента-«мрійника»
 
«Закордонні турне Ющенка та Турчинова
(ICTV, "Факти", 09.04.2008)
Віталій КОВАЧ, ведучий: Віктор Ющенко у Лівії намагається відновити мости дружби з лідером Джамахерії Муамаром Каддафі. Україну на Африканському континентів цікавлять енергоресурси. Якщо Каддафі погодиться на спільні розробки нафтових родовищ, то лівійцям готові запропонувати в Україні нафтопереробний завод. Також Лівія потребує літаків, які їй обіцяв ще попередній Президент Леонід Кучма, але реалізація цього проекту провалилася із невідомих причин. Віктор Ющенко нагородив Каддафі орденом Богдана Хмельницького, а лівійський вождь вручив українському президентові орден вересневої революції.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми надзвичайно зацікавлені у співпраці в енергетичній сфері – газ, нафта. Причому, це поле інтересів надзвичайно широке, починаючи від нашої зацікавленості у розробках, розвідці і видобуванню на території Лівії, закінчуючи переробкою відповідних нафтопродуктів на території України".
Віталій КОВАЧ, ведучий: Слідом за Президентом у закордонне турне подалися й урядовці. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов поїхав до Саудівської Аравії. Там відбулося третє засідання міжурядової Українсько-Саудівської комісії з торгово-економічного і науково-технічного співробітництва. Українці також хочуть продавати до Аравії автомобілі та літаки. Саудівський міністр транспорту Джабара бін Ід Аль-Сурейсарі був вражений можливостями українських вантажівок і обіцяє їх купувати.
Джабара бін Ід АЛЬ-СУРЕЙСАРІ, міністр транспорту Саудівської Аравії: "Звичайно, ми серйозно ставимося до цього договору і ми готові купувати українські товари і українські автомобілі. Такий договір буде підписано завтра, і підписання його стане добрим першим кроком для подальшого розвитку цієї галузі".
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: "Ми сподіваємось, що не тільки тут, у королівстві Саудівська Аравія, але й у інших арабських країнах ми побачимо ці автомобілі, які себе дуже непогано зарекомендували.
 
Отже, протягом тижня обидві сторони довели, що можуть ефективно створювати нові й нові проблеми для суперників, проте не в змозі ефективно і на свою користь розв’язувати старі. Це в першу чергу стосується теми подолання високих темпів інфляції в країні.
 
Вибори в Києві. Ставки БЮТ
 
На відміну від загальнонаціональних подій, боротьба у Києві була позбавлена інтриги. Коаліція очікувано не спромоглася висунути єдиного кандидата. БЮТ вирішив грати ва-банк, тобто, одразу проти всіх фаворитів виборчих перегонів. Нічого кращого, ніж меседж «БЮТ віддає Києву найкраще, що в нього є» Тимошенко на думку не спало. Як не дивно, але вона розраховує, що саме її материнський інстинкт знову змусить киян зробити «маленьке диво» заради неї й обрати її найближчого соратника мером. Технологія ризикована, але не позбавлена сенсу.
 
Не менш екстремальними були й перші заяви самого Турчинова. За його ж словами, якщо влада в Києві не зміниться, місто просто потоне в лайні... Власне, не виключено, що БЮТ намагатиметься провозити дедалі прозоріші паралелі між цією субстанцією та чинною міською владою.
 
«(Новий канал, "Репортер", 07.04.2008)
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: БЮТ і Олександр Турчинов триматимуть інтригу щодо свого кандидата на мера Києва до четверга. Саме 10 квітня Блок Юлії Тимошенко проведе консультації з політичними союзниками та партнерами по парламентській коаліції і остаточно вирішить, хто ж стане тим єдиним кандидатом від демократичних сил у мери Києва.Хоч відкрито Турчинов на крісло столичного керманича і не зазіхає, але план перших мерських кроків уже склав.
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем`єр-міністр України: "Мені здається, що треба думати про інші питання, які сьогодні, на жаль, не тільки не вирішуються, а навіть не обговорюються. Наприклад, перспектива, вибачте, фекального колектора Києва, і це колосальна проблема. Це може бути просто екологічною катастрофою для міста. Саме треба, вибачте, каналізаціями займатися, а не розподілом незаконним бюджетних коштів"».
 
«Інтрига, закручена блоком Юлії Тимошенко довкола її кандидата на посаду мера столиці сьогодні вранці у Києві на біг-бордах та розтяжках
(5 канал, "Новини", 10.04.2008)
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Інтрига, закручена блоком Юлії Тимошенко довкола її кандидата на посаду мера столиці. Сьогодні вранці у Києві на біг-бордах та розтяжках з'явилися агітаційні плакати за чинного першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова. А менш ніж 3 години тому його кандидатуру на виборах міського голови Києва офіційно представила Юлія Тимошенко. На думку лідерки БЮТ, саме Турчинов має стати єдиним кандидатом від демократичних сил. Тимошенко не лякають прогнози соціологів, за якими кандидату від БЮТ на посаду мера пророкують лише третій результат на перегонах після Черновецького та Кличка. Вона впевнена, що її блок здобуде підтримку більшості киян.
Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: "Ця людина мусила разом з нами пройти всі випробування від першого дня створення нашої політичної сили до сьогодення. Я хотіла би зараз до уваги конференції, а також до уваги всіх киян і, до речі, всієї України представити кандидатуру нашого майбутнього мера Олександра Валентиновича Турчинова".
Олександр ТУРЧИНОВ, претендент на посаду Київського міського голови: "Панування чинної команди стало для нашого міста, для нашого Києва другим Чорнобилем. 60 малих річок було в Києві. Друзі, де вони? Їх спустили в каналізацію, наше майбутнє спустили в каналізацію, і тому не просто пусті заяви, а конкретні дії від нас з вами очікують кияни".
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов також очолили передвиборний список БЮТ до Київради, який загалом складається зі 120 кандидатів, крім глави уряду та першого віце-прем'єра на перших позиціях також народний депутат БЮТ Микола Томенко, радник Президента Олександр Зінченко та театральний актор Анатолій Хостікоєв».
 
«Ложкою дьогтю» у бютівській діжці з медом стала несподівана заява Секретаріату про переговори щодо зриву виборів у Києві. Антикризова реакція БЮТ була різкою: ще один такий напад і – оточення Ющенка будуть напряму пов’язувати з оборудками Черновецького. Та й бездоказові звинувачення швидше додавали балів висуванцю БЮТ, ніж навпаки:
 
«Бютівці пропонували Секретаріату Президента зірвати вибори столичного голови
(Новий канал, "Репортер", 11.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Бютівці пропонували Секретаріату Президента зірвати вибори столичного голови. Про це заявив Ігор Пукшин, заступник глави президентського Секретаріату. Каже – зверталися до нього особисто. Схему пропонували таку: скасувати вибори через судові рішення за позовами третіх сторін. На думку Пукшина, Блок Тимошенко усвідомлює, що Турчинов має сумнівні шанси на перемогу, але шляху назад немає, тому й виникла ідея провалити вибори. Ігор ПУКШИН, заступник голови Секретаріату Президента: Цитата: "Такі слизькі пропозиції були одразу відкинуті як незаконні й аморальні. Якщо БЮТ домагався виборів у Києві, хай чесно і відкрито змагається за результат, а не дурить громадськість". Кінець цитати.
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: У БЮТ звинувачення Секретаріату назвали несерйозними і цинічними. Народний депутат Микола Томенко нагадав, саме Блок Юлії Тимошенко ініціював перевибори очільника Києва, чого б це їх тепер зривати. А от хто за це не голосував у Верховній Раді, то саме 13 депутатів від НУНС, яких вважають людьми Балоги.
Микола ТОМЕНКО, БЮТ: "Чим більше критики з боку Секретаріату Президента звучить на адресу БЮТ, тим очевидніше стає, що Секретаріат Президента сьогодні є інституцією, яка працює на команду Леоніда Черновецького. Як адвокат Леоніда Черновецького, Секретаріат Президента успішний. Але я не думаю, що ми потребуємо допомоги в Секретаріаті, і було б із нашого боку слабодухістю просити Балогу чи Пукшина нам допомагати. Ми самі справимося зі своїми завданнями, самі виграємо дострокові вибори"».
 
«БЮТ хочет сорвать выборы в Киеве
("Украина", "События", 11.04.2008)
Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: БЮТ хочет сорвать выборы в Киеве, заявляет замглавы Секретариата Президента Игорь Пукшин. По его словам, ему лично предлагали организовать и воплотить юридические комбинации с целью срыва избирательной кампании в столице. Блок Юлии Тимошенко осознает, что его кандидат на пост городского головы имеет сомнительные шансы на победу. Именно поэтому возникла такая идея, говорится в заявлении, распространенном пресс-службой главы государства. Пукшин утверждает, предложение БЮТ было категорически отвергнуто. Также он добавил, выдвижением в кандидаты Александра Турчинова БЮТ пытается уберечь его от критики за значительные экономические потери. "Бело-сердечные" обвинения представителя Президентской канцелярии опровергли. В БЮТ уверены, таким образом Секретариат пытается прикрыть свое нежелание проводить выборы в столице».
 
«Свята» простота Черновецького
 
У цей же час команда Черновецького, принаймні на всеукраїнських телеканалах, обмежилася розміщенням замовних матеріалів, які славили мудрість і непересічні професійні якості мера і його команди, а також викривали підступність і корумпованість оточення Тимошенко. Найбільше таких було, на думку авторів, на Новому каналі (3) та ICTV (2) (якщо не враховувати довгих хвалебних сюжетів у випусках київських новин на 5-му каналі).
 
«Мер Києва Леонід Черновецький сьогодні таки засадив пейзажну алею саджанцями каштанів
(Новий канал, "Репортер", 08.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Мер Києва Леонід Черновецький сьогодні таки засадив Пейзажну алею саджанцями каштанів. Столичний голова налаштований рішуче, попереджає, саджанці каштанів дуже дорогі і куплені на бюджетні гроші, тому якщо їх хтось надумає пошкодити, буде відповідати за законом. Нагадаю, Пейзажну алею в історичному місті Києві вирубали у грудні 2007-го, на її місці планували звести новобудову. Хто викупив землю під будівництво, довгий час з'ясувати не могли, але Черновецький каже, вийшов на слід.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, мер Києва: "В 2004 году Омельченко передал эту землю якобы МИДу, якобы министру, который потом благополучно передал двум очень важным лицам. Одно из этих лиц находится в руководстве штаба Юлии Тимошенко, второе является вторым человеком в правительстве"».
 
«Київська влада обіцяє Європу на дорогах
(Новий канал, "Репортер", 08.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Київська влада обіцяє Європу на дорогах. Без тисняви. З київської міської адміністрації повідомили, що з першого травня до столиці не пускатимуть великі вантажівки, до літа обіцяють облаштувати окремі смуги для громадського транспорту та велосипедів, намалювати нову розмітку та виселити усіх торгівців із метро та транспортних зупинок. Для водіїв ще один сюрприз, за словами першого заступника голови КМДА Дениса Баса, на дорогах встановлять "розумні" світлофори, із відеокамерами. Вони працюватимуть так, щоб не створювати тисняв. А за кожним перехрестям та автобусним маршрутом закріплять міліцейські машини, щоб швидше розбиратися із наслідками ДТП. Додаткову техніку КМДА купить власним рахунком.
Денис БАС, перший заступник голови КМДА: "Одно из основных причин заторов – это ДТП и задержка с приездом либо ГАИ, либо страховых компаний, то есть решение этой локальной проблемы. Я думаю, что дополнительное количество автомобилей, дополнительное количество оборудования, специальной лазерной рулетки, мы закупим"».
 
«Леонид Черновецкий уверен в своей победе
(5 канал, "Время новостей", 10.04.2008)
Наталия ТУГУЗОВА, ведущая: В своей победе уверен и действующий мэр столицы Леонид Черновецкий. Он посоветовал первому вице-премьеру и главе правительства решать проблемы страны, а не заниматься столичными выборами.
Леонид ЧЕРНОВЕЦКИЙ, киевский городской голова: "Ну, что это за глупость! Премьер-министр идет в списке, возглавляет список, собирается сидеть в Киевраде, хотя ей надо решать вопросы совсем другого порядка. Это что, сделать дураками людей, которые будут голосовать, или министр МВД возглавляет список фракции, которая будет состоять из одних генералов?"».
 
«Черновецький переконаний у своїй перемозі на виборах
(ICTV, "Факти", 10.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Чинний мер столиці Черновецький переконаний, що Кабінет Міністрів, очолюваний Юлією Тимошенко, перестав бути органом вищої виконавчої влади і перетворився на передвиборчий штаб однієї політичної сили. Леонід Черновецький називає дії уряду перевищенням і владних повноважень, і адміністративним тиском. Втім, попри всі перешкоди, які, на думку Черновецького, йому створюють, він не сумнівається в перемозі на виборах.
Василь САФ'ЯНЮК, кореспондент: Адміністративний тиск і перевищення владних повноважень. Так категорично оцінює столичний мер дії уряду. Леонід Черновецький впевнений: Кабінет Міністрів серйозно готується до виборів у Києві.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: "Сегодня правительство превратилось в орган, который занимается предвыборной агитацией. И мне очень жаль".
Василь САФ'ЯНЮК, кореспондент: Втім, у своїй перемозі Леонід Черновецький не сумнівається. Київський мер заявив, що ні він, ні його команда не оскаржуватимуть рішення Верховної Ради про дочасні вибори, хоча і вважають його незаконним.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: "Просто для того, чтобы доказать и самому себе, что мы имеем правильный курс, и киевлянам, что они сделали правильный выбор, о чем и свидетельствуют абсолютно все социологические исследования".
Василь САФ'ЯНЮК, кореспондент: Київський міський голова переконаний: за 2 роки він показав, на що здатен. Тепер слово за киянами, які 25 травня своїми голосами справедливо оцінять усіх претендентів на посаду мера».
 
«Блок Леоніда Черновецького кандидатом на пост столичного голови висунув чинного мера Леоніда Черновецького
(Новий канал, "Репортер", 11.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Блок Леоніда Черновецького кандидатом на пост столичного голови висунув чинного мера Леоніда Черновецького. Така довіра за те, що успішний, розумний і добрий. Так пояснив сам кандидат. Черновецький також очолив список, із яким блок піде на дострокові вибори Київради. За ним у списку стара мерська команда, в тому числі і заступниця мера Ірена Кільчицька і секретар Київради Олесь Довгий.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: "Они обладают качеством доброты и деловитости. Конечно, никто не без греха, есть проблемы, которые мы не успели решить, но они уже обозначились в моей программе"».
 
«Ну а зараз – до виборів Київського міського голови
(ICTV, "Факти", 11.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ну а зараз – до виборів Київського міського голови. Леонід Черновецький очолив виборчий список свого Блоку на виборах до Київради. У складі Блоку представлені міські організації Християнського ліберальної партії і партії "Зелена планета", і Жінки України. До першої п'ятірки окрім мера увійшли його заступниця Ірена Кільчицька, секретар міськради Олесь Довгий, заступник Київського міського голови з питань освіти Віталій Журавський і голова фракції Блоку Черновецького у Київраді Денис Комарницький. Лідер Блоку наголосив, що формально перемога на виборах його не цікавить. Йому потрібна велика перемога. Його Блок боротиметься за голос кожного виборця.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Меня не устраивает победа формальная. Меня устраивает победа, при которой я смогу в Киевсовете проводить кардинальные реформы. При убедительной победе мы сможем все-таки начать новую Украину из Киева"».
 
Провал Кличка
 
На цьому тлі інформаційні зусилля опонентів Черновецького виглядали дивним дилетантизмом. Зокрема, Віталій Кличко втратив 100-відсоткову можливість розкрутити рішення у Шевченківському суді про призупинення приватизації кількох тисяч гектарів київської землі та закріпити за собою звання єдиного «реального» борця з «земельною мафією», тим більше, що ця тема паралельно розкручувалася БЮТ і Секретаріатом. Не зміг Кличко адекватно відреагувати на інформаційну провокацію Банкової, коли Балога закликав Тимошенко підтримати кандидатуру екс-боксера. По-перше, команда Кличка повинна була зробити це першою; по-друге, тепер БЮТ має чудову можливість прив’язати Кличка до «ненависного» Балоги як «технічного» кандидата з метою збереження Черновецького при владі. Більше того, коли Кличко потрапив у ситуацію «перехресного» інтерв’ю-допиту з боку ведучих «1+1» Наталії Мосейчук та Юрія Погребняка, імідж «сильного мера» луснув, мов мильна бульбашка. Екс-боксер важко формулював чіткі відповіді й обмежувався монотонним повторенням передвиборчих штампів.
 
«Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога вважає, що Блок Юлії Тимошенко має підтримати лідера блоку свого імені Віталія Кличка як єдиного кандидата від демократичних сил на посаду мера Києва
(ICTV, "Факти", 08.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога вважає, що Блок Юлії Тимошенко має підтримати лідера блоку свого імені Віталія Кличка як єдиного кандидата від демократичних сил на посаду мера Києва. Блок Кличка тим часом готовий до консультацій із БЮТ.
На думку Віктора Балоги, Кличко – компромісна фігура, яка влаштовує переважну більшість демократичних сил і відповідає очікуванням міської громади. "Заява БЮТ про підтримку Віталія Кличка одночасно стане і заявою на підтвердження єдності коаліції. В іншому випадку внутрішнє напруження в демократичному таборі тільки зростатиме, і нічого хорошого в цьому немає. Тоді залишатиметься лише прийняти спеціальний закон, що столичним градоначальником може бути тільки представник від БЮТ. Наприклад, закон "Про Олександра Турчинова – міського голову Києва", – йдеться у коментарі Віктора Балоги. Зі свого боку, Блок Віталія Кличка заявляє про готовність проводити консультацій з Блоком Юлії Тимошенко про висунення єдиного кандидата в мери Києва від демократичних сил. Це не призведе до розколу коаліції, а угодою про її створення не передбачено, що на посаду мера обов'язково має бути висунено узгоджену кандидатуру».
 
«Боротьба за столичну землю триває
(Новий канал, "Репортер", 08.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Боротьба за столичну землю триває. Віталій Кличко переміг у Шевченківському райсуді. Судді вирішили зупинити дію земельних рішень київської Міськради від першого жовтня минулого року. Нагадаю, на початку жовтня Київрада вирішила передати у приватну власність більше 4% столичної землі, їхня загальна вартість – більше 50 млрд доларів. Це рішення призупинили, після того як Віталій Кличко надав суддям матеріали, в яких зазначалося, що на вулиці Червоноармійській уже почали зносити дитсадок. Наступне засідання суду відбудеться за тиждень, водночас захищати рішення Київради взялися експерти. Не заглиблюючись у правомірності рішення про передачу землі, вони переконані – 14 млн квадратних метрів житла, які б мали там збудувати, нарешті знизили ціни на нерухомість у Києві».
 
«Шевченківський райсуд задовольнив клопотання Віталія Кличка
(СТБ, "Вікна-новини", 08.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Поки керівники Київради порали землю, над іншим їхнім земельним рішенням нависла загроза. Шевченківський райсуд задовольнив клопотання Віталія Кличка і заборонив до виконання усі ухвали столичного парламенту піврічної давнини. 1 жовтня за головування секретаря Київради Олеся Довгого сесія роздала чимало земельних ділянок. Тепер їх можуть відібрати.
Ольга ШЕНДРИК, кореспондент: Суд непростий, аж надміру публічний. Кличко проти Довгого. Народ у коридорах робить прогнози, чия візьме.
Слухач: "Он даст один раз левой. Кто победит? Кто сильней".
Ольга ШЕНДРИК, кореспондент: Дехто з охочих повитріщатися не соромиться заходити до зали подивитися, як боксер бореться в суді.
Чоловік: "Хочу побачити, де Кличко сидить. Я на інше засідання, але ж… Цікаве питання".
Ольга ШЕНДРИК, кореспондент: Віталій Кличко в оточенні почту юристів. А Довгий замість себе відрядив представників. Витріщаки в коридорі засмучені його відсутністю.
Витріщака: "Було б цікаво дійсно Олеся Довгого послухати. А тому що, знаєте, кішка чує, чиє сало з'їла".
Ольга ШЕНДРИК, кореспондент: Як виявилось, поки тривало судове засідання, Олесь Довгий вирішував земельні питання: саджав дерева.
Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: "Я не вважаю для себе можливим витрачати час на те, щоб ходити на різні піар-акції Віталія Володимировича. Хоча я з великою повагою до нього відношусь, я з великим задоволенням відвідаю його черговий бій".
Віталій КЛИЧКО, депутат Київради: "Ті, хто саджає сьогодні дерева для піару, ті і мають відношення до розподілу землі".
Ольга ШЕНДРИК, кореспондент: Ухвала – на користь Віталія Кличка. Суд заборонив виконувати всі рішення Київради від 1 жовтня, коли відбулася скандальна земельна сесія. Молоді прихильниці переможця чекають під судом і фотографують свого героя».
 
«Нокдаун Чернівецькому, Шевченківський суд столиці наклав мораторій на всі дії з землею, яку промерська більшість в Київраді щедро роздала першого жовтня минулого року
("1+1", "ТСН", 08.04.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Нокдаун Чернівецькому, Шевченківський суд столиці наклав мораторій на всі дії з землею, яку промерська більшість в Київраді щедро роздала першого жовтня минулого року. Чи є привід порадіти, чи варто розцінювати це рішення, як перемогу і чи свідчить рішення суду про те, що у мера Черновецького чорна смуга. За кілька миттєвостей спитаємо у автора земельного нокдауну боксера-політика Віталія Кличка. А Юрій Сидоренко – про те, що місту не повернули, але надію дали.
Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Він середини жовтня минулого року до суду ходить, як на роботу. Для нинішнього кандидата у столичні голови Володимира Кличка довести, що першожовтневий розподіл землі у Київраді був дерибаном – тепер справа честі. Мовляв, тоді депутатів не ознайомили із проектами рішень щодо землевідводів. Коштовні наділи у Конча-Заспі, Пущі-Водиці та заповідному лісі біля Катеринівки роздавали сотнями, і не будь-кому, а півтисячі студентів, які дуже організовано написали заяви про виділення землі, одночасно, 17 листопада 2006 року. Суд вимагає, але відповідач уже півроку не виконує. Замість повноцінного аудіозапису тієї сесії, який би розставив усі крапки над "і", чи були на ній усі депутати, чи були вони ознайомлені із проектами рішень, міськрада пропонує лише фрагменти плівки. І наполягає на своєму – всі землі виділені законно. Суддя не квапиться із кінцевим рішенням. Лише забороняє щось будувати на виділених нарізах чи щось зносити з них. Мовляв, якщо суд дійде висновку, що більше двох тисяч гектарів столичної землі виділено незаконно, їх треба буде повернути столиці у первісному вигляді. А на одному вже знесли дитячий садок. Тож оглядачі припускають – найпевніше, остаточне рішення у справі "Кличко проти міськради" буде ухвалене вже після дострокових виборів київського голови. І з великою часткою ймовірності можна припустити, що воно сподобається новому градоначальнику. Хоч хто б ним став».
 
Що стосується інших кандидатів, то оригінальністю відзначилися лише Луценко своєю відмовою від мерських амбіцій та Катеринчук, який повністю ігнорував блакитні телеекрани.
 
Луценко вирішив позиціюватися «миротворцем», який вгамовуватиме «амбіції» претендентів на посаду мера – Кличка та Турчинова. «Розкруткою» нового іміджу Луценка особливо активно зайнявся Перший національний, який, на відміну від СТБ та «Інтера», не подав негативної реакції Тимошенко на заклик очільника МВС висунути одного кандидата від коаліції демократичних сил.
 
Таким чином, технологи Луценка розраховують залучити на свій бік частину помаранчевого електорату, якого відштовхне нездатність Тимошенко і Кличка домовитися заради зняття Черновецького. Заради цього Луценко навіть іде на приписування собі головної заслуги у проведенні дострокових виборів мера, перехоплюючи «фішку» БЮТ:
 
«Луценко в мери не піде
(СТБ, "Вікна-новини", 09.04.2008)
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Луценко в мери не піде. Просто очолить список блоку "Народної самооборони" до Київради. Вона сьогодні визначила свою першу п'ятірку на вибори. Окрім самого Луценка, до неї увійшли: держслужбовець Зубко, фінансист Морозов, фахівець зі СНІДу Лук'янова та міліціянт Ярема. Міністр внутрішніх справ і далі наполягає на єдиному кандидатові від демсил. Через це він ладен умовляти потенційного претендента на посаду мера від БЮТу Олександра Турчинова або ще одного конкурента, Віталія Кличка, наслідувати його приклад і відмовитися від мерства. Проте Тимошенко зіпсувала добрі наміри міністра-міліціянта.
Юрій ЛУЦЕНКО, лідер "Народної самооборони": "З Турчиновим у нас була схожа робота у силових структурах, із Кличком також уже є схожі риси – ви знаєте. У мене є розуміння одного і другого, тому постараюся їх посадити за спільний стіл і примусити знайти спільну мову".
Юлія ТИМОШЕНКО, прем`єр-міністр України: "Кандидатура від БЮТ пройде до кінця виборчої компанії і сподіваюсь, що пан Кличко підтримає наприкінці виборчої компанії нашого кандидата від БЮТ на посаду мера"».
 
«тракціон небаченої щедрості. Юрій Луценко збирається поміняти портфель міністра внутрішніх справ на крісло депутата Київради
(Новий канал, "Репортер", 09.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Атракціон небаченої щедрості. Юрій Луценко збирається поміняти портфель Міністра внутрішніх справ на крісло депутата Київради. Сьогодні Луценко заявив, що у мери не піде, зате очолить список НУНС до мерії. Слізно обіцяє не здати мандата, якщо його таки оберуть. А від кар'єри мера вирішив відмовитися, бо не хоче бути "локомотивом", місія у нього інша, майже як у "Зоряних війнах".
Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "Я нікому не дам стати черговим "космосом", таке прізвище наступного керівника не буде"».
 
«Юрій Луценко не братиме участі у виборах мера Києва
(Перший національний, "Новини", 09.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Юрій Луценко не братиме участі у виборах мера Києва. Про це він сам заявив сьогодні. Своє рішення пояснив низькими особистими рейтингами. А також бажанням, щоб новим головою столиці став єдиний кандидат від демократичної коаліції, який має найбільшу підтримку серед киян. Однак хто це має бути – представник БЮТу чи блоку Віталія Кличка – Луценко не каже. Лише заявляє, що саме ці дві політичні сили мають вирішити, хто з них не висуватиме свого кандидата.
Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "І сьогодні після моєї заяви я розумію, що вся відповідальність за перемогу над Черновецьким лежить на керівництві блоку Юлії Тимошенко та блоку Віталія Кличка. Я ще раз закликаю їх до політичної мудрості і відповідальності перед золотими куполами Софії. Я закликаю їх зустрітися і буду модератором, щоб досягнути серйозної принципової угоди про поєднання наших сил."
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: А от до Київради Луценко таки балотуватиметься – він буде першим номером у списку кандидатів від НУНС. У разі свого обрання Міністр внутрішніх справ обіцяє від мандату не відмовлятися. Каже, суміщати посади Міністра внутрішніх справ та депутата міськради закон не забороняє. Як відомо, кияни обиратимуть мера та Київраду 25 травня. За крісло столичного керівника вже мають намір боротися 90 кандидатів».
 
Курйозний випадок із записуванням настоятеля Києво-Печерської лаври владики Павла одразу у списки комуністів та регіоналів лише засвідчив, що між КПУ і ПР вже починається боротьба за проросійський православний електорат з прицілом на президентські вибори. І переваги поки що на боці багатших регіоналів.
 
Комуністи і церква
 
«В борьбу за власть в столице включились и коммунисты
("Iнтер", "Подробности", 07.04.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: В борьбу за власть в столице включились и коммунисты. Собственного кандидата в мэры выдвигать не стали, а вот на места в Киевсовете КПУ все-таки будет претендовать. Петр Симоненко считает: киевлян привлечет смелая программа партии. Чтобы разгрузить столицу, коммунисты предлагают переселить в пригород Верховную Раду, Администрацию Президента и Кабинет Министров. Почти сенсацией стал третий номер списка кандидатов. Некогда закоренелые атеисты включили в свой избирательный список священника.
Пётр СИМОНЕНКО, лидер Коммунистической партии Украины: "Третя у нашому списку людина, яку поважають дуже у Києві, її цінують і шанують багато з киян. Це владика Павел, настоятель Києво-Печерської лаври. Він третім номером у списку Компартії".
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: У настоятеля Киево-Печерской лавры уже есть один депутатский мандат – Киевского областного совета, куда он прошел в 2006 году по списку Партии регионов. Как владыка Павел планирует представлять две разные партии в двух сонетах – областном и городском – выяснить не удалось, сегодня архиепископ от каких бы то ни было комментариев воздержался».
 
«Хітом» київського передвиборчого піару стала поява Михайла Бродського в нічному ефірі «1+1» 9 квітня. Приводом ніби було коментування конфлікту між Ющенком і Тимошенко з приводу землі. Проте насправді левова частка часу була приділена запитанням до самого Бродського про його «політичний шлях» і наміри балотуватися у мери, незалежно від Партії регіонів. Самопіар Бродського «Плюси» спробували замаскувати під «ексклюзивну аналітику», проте сам замовник і виконавець був не в ударі й не запропонував глядачам жодних епатажних меседжів крім того, що він «не прогнется под изменчевый мир». Тож цей ефір навряд чи «окупився» для нього та його блоку.
 
Десерт: як не треба реагувати на російські провокації
 
У понеділок російська газета «Коммерсантъ» вийшла зі статтею, в якій переказувався зміст виступу президента Росії Володимира Путіна на засіданні Ради «Росія – НАТО» на Бухарестському саміті. Головний меседж Путіна – Україна перестане існувати, якщо вступить до Альянсу. Ці слова викликали неабиякий резонанс в українських ЗМІ та повну відсутність коментарів із боку очільників державию. На тлі відмови Україні в Бухаресті слова Путіна не виглядали надто недоречними. Однак повна відсутність реакції лише підкреслювала слабкість українського керівництва.
 
Насправді у відповідь на статтю в «Комерсанті» Секретаріат мав розмістити у впливому західному ЗМІ статтю, підписану Президентом, у якій Кремлю та його західним партнерам нагадали б, яким чином формувалася територія України з XVII по ХХ століття і яким чином було зруйновано Радянський Союз (в тому числі за активної участі Бориса Єльцина, якого зараз путінська адміністрація намагається використати для корекції авторитарного іміджу свого президента). Далі мало бути нагадування про підриву роль Росії у президентських виборах 2004 року та використання газу як важеля політичного впливу.
 
Проте українські посадовці, за винятком екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, вирішили заховати голову в пісок та зробити вигляд, що журналісти щось наплутали. Тим часом практично всі медіа продовжували тиражувати заяву Путіна, нагнітаючи атмосферу страху. Особливо в цій ролі відзначилася ТРК «Україна». Цей телеканал, наприклад, вирвав із контексту слова Верховного Представника ЄС Хав’єра Солани і використав їх для пісилення ефекту «істинності» слів Путіна:
 
«Сегодня в Раде гордо обсуждали вчерашнюю статью в "Коммерсанте"
("Украина", "События", 08.04.2008)
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Сегодня в Раде гордо обсуждали вчерашнюю статью в "Коммерсанте". По данным газеты, на совете Россия–НАТО в Бухаресте президент Владимир Путин в разговоре с американским лидером Джорджем Бушем якобы дал понять, что в случае вступления в НАТО Украина может утратить свою целостность. Фракция НУНС призвала спикера Арсения Яценюка обратиться за разъяснениями в Кремль. Вот что возмутило коалицию: "Когда речь зашла об Украине, Путин вспылил. Обращаясь к Бушу, он сказал: "Ты же понимаешь, Джордж, что Украина – это даже не государство. Что такое Украина? Часть ее территории – это Восточная Европа, а часть, и значительная, подарена нами!". И тут он очень прозрачно намекнул, то если Украину все же примут в НАТО, это государство просто прекратит существование. То есть фактически он пригрозил, что Россия может начать отторжение Крыма и Восточной Украины" Газета "Коммерсант", 7 апреля, 2008 года.
Вячеслав КИРИЛЕНКО, лидер фракции НУНС: "За неперевіреною інформацією, російський президент Путін нібито висловив сумніви про територіальну єдність України. Ми, звичайно, не віримо у неперевірену інформацію. Але її треба перевірити. Бо якщо говорив – то прихильників системи колективної безпеки НАТО в Україні збільшиться удвічі".
Сергей ИГРУНОВ, ведущий: Это спекулятивные моменты в средствах информации. Так прокомментировали статью в "Коммерсанте" представители Генконсульства России в Харькове. И подчеркнули, такие шаги не способствуют укреплению нормальных отношений между двумя народами».
 
«Росія не допустить, щоб Грузія та Україна вступили до НАТО
(Новий канал, "Репортер", 09.04.2008)
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Росія не допустить, щоб Грузія та Україна вступили до НАТО. про це в інтерв'ю радіо "Ехо Москви" заявив Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він також підтвердив, що Джордж Буш та Володимир Путін на зустрічі у Сочі говорили про територію України. За версією видання "Коммерсантъ", розмова була така. Путін буцімто сказав Бушеві – якщо Україна вступить до НАТО, вона може припинити своє існування як держава. "Коммерсантъ" цитує російського Президента: "Ти ж розумієш, Джордже, Україна – це навіть не держава. Що таке Україна? Частина її території – це Східна Європа, а частину, і значну, подарували ми". Лавров фактично підтверджує слова Путіна. Путін, як він каже, дійсно розповів про формування України і її складні внутрішньополітичні процеси та протидію між регіонами. І далі – якщо Україну втягнуть до НАТО, це не сприятиме найважливішому завданню. За словами російського дипломата, вона полягає у тому щоб допомогти Україні зберегти єдність та стати стабільною сильною державою, яка не створює ризиків та загроз для сусідів».
 
«Володимир Путін дійсно говорив із Джорджем Бушем про територію України
("Украина", "События", 09.04.2008)
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Володимир Путін дійсно говорив із Джорджем Бушем про територію України, це підтвердив російський МЗС, в особі Сергія Лаврова, проте, з а інформацією УНІАН, із посиланням на радіостанцію "Ехо Москви", Путін лише нагадав, як формувалася Україна у сьогоднішніх кордонах. Також Лавров зазначив, що тема НАТО викликає в Україні суперечливі думки, і єдності з цього питання у суспільстві немає. Сьогодні фракція "Наша Україна – Народна самооборона" знову закликала спікера Арсенія Яценюка звернутися у Кремль за роз'ясненнями щодо статті у "Комерсанті". Газета надрукувала розмову Путіна із Джорджем Бушем, у якій російській президент нібито дав зрозуміти, що у разі вступу України до НАТО вона може втратити свою цілісність».
 
«Україна не готова до інтеграції в західні структури через відсутність політичної згуртованості
("Украина", "События", 09.04.2008)
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Україна не готова до інтеграції в західні структури через відсутність політичної згуртованості, таку заяву зробив Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики Хав'єр Солана. Двері в НАТО відчинені, однак сторони поки не готові підписати план дій про членство. В Україні немає національного консенсусу, а він має бути досягнутий, якщо держава хоче стати членом альянсу, підкреслив Хав'єр Солана».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27062
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
17 004
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 160
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Навуходоносор Вавилонский
5849 дн. тому
Мэру - {CENSORED}
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду