Поштар завжди дзвонить двічі

28 Березня 2008
12585
28 Березня 2008
11:08

Поштар завжди дзвонить двічі

12585
Президент та прем’єр вирішують свої комунікативні проблеми за допомогою пошти – це наше політичне «ноу-хау». Огляд політтехнологій у медіа за 4-10 березня 2008 року.
Поштар завжди дзвонить двічі
Президент та прем’єр вирішують свої комунікативні проблеми за допомогою пошти – це українське політичне «ноу-хау». Песимізм зверхників НАТО сприяє «гальванізації» ледве живого парламенту і навіть запобігає «масовим акціям протесту», яких ніхто не збирався проводити. Навколо цих та деяких інших тем ключові учасники політичного процесу намагалися реалізовувати свої інформаційні технології в мас-медіа напередодні жіночого свята. Черговий огляд – за 4-10 березня 2008 року.
 
Відверта та прихована боротьба за газово-політичний ресурс, як і передбачали аналітики та журналісти, на початку цього тижня призвела до чергової кризи – щоправда, як виявилося, цілком керованої – у стосунках із російським постачальником. Зниження поставок – за різними джерелами чи то на чверть, чи то на третину – традиційно активізувало українських політиків. Схема реакцій українських очільників виглядала традиційно: вони намагалися одночасно вирішити два завдання. Перше – зняти провину за можливі енергетичні проблеми з себе і, цілком логічно, перекласти її на конкурента. Такі банальні реакції вкотре переконали російських контрагентів у дієвості «політики вентиля». Прикро (й автори говорили про це не раз), що українські керівники, надаючи перевагу вирішенню власних внутрішньополітичних завдань, свідомо чи ні випускають із поля зору стратегічні інтереси держави, перманентно демонструючи відсутність єдиної позиції.
 
Цього разу ініціативу проявив Президент – ще у неділю наголосивши на необхідності запобігти «газовій війні» та закріпити досягнуті раніше домовленості. Газову тему Президент зачепив і у вечірній розмові з російським колегою Володимиром Путіним. Натомість уряд вирішив для початку обмежитися коротким коментарем першого віце-прем’єра Олександра Турчинова, який вказав на те, що російська влада підтримує своїх посередників, дозволяючи їм шантажувати українську сторону. При цьому Турчинов вказав на факт несплати росіянами українських послуг із доставлення газу до Європи. Після цього сторони обмінювалися досить в’ялими контраргументами на рівні прес-секретарів газових корпорацій. Але найцікавіше було попереду…
 
Вже у вівторок конфлікт було вирішено, і газовий вентиль відкручено знову. Російські газовики задовольнилися черговими вже традиційними фінансовими гарантіями з боку України і, обмінявшись компліментами, тимчасово заспокоїлися. Значно більше задоволення отримали російські очільники від чергової стадії конфлікту між українськими Президентом і прем’єром, яка розігралася одразу ж після залагодження фінансових проблем. Причиною стали різні відповіді на питання «Чия заслуга у благополучному завершенні газової кризи більша?». Тимошенко наполягала на тому, що дякувати слід непохитній принциповості урядової позиції. Президентська сторона переконувала, що гарантами домовленостей стали виключно перемовини між Ющенком та Путіним. Очевидно, аби підсилити власні аргументи, Тимошенко вдалася до поштового листування з Президентом…
 
«Росія таки прикрутила нам газового краника
Віктор СОРОКА, ведучий: Наша найближча сусідка і стратегічний партнер Росія таки прикрутила нам газового краника. обмеживши для України постачання блакитного палива одразу на чверть. Це сталося рівно в 11-й годині за Києвом. Під вечір з'явилася інформація, що нам перекрили понад третину обсягів газу, усе ніби через непогоджені борги. Втім, поки газова атака Москви ніяк не зашкодила звичайним споживачам ані в Україні, ані в Європі. Держави Євросоюзу отримують все їм належне. Українців заспокоїв вітчизняний “Нафтогаз”, стверджуючи, що внутрішніх резервів блакитного палива вистачить на цілий місяць. У газове протистояння втрутився навіть Президент Віктор Ющенко. Він безапеляційно заявив, що провокувати газову війну з Росією у будь-якому випадку не можна. Політичні і газові проблеми вивчала Тетяна Прудникова.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: О 9.34 за київським часом у “Нафтогазі” отримали повідомлення про скорочення постачання газу в Україну на чверть. У “Газпромі” запевняють, що попереджали Україну ще минулого тижня, але в Україні ці попередження не отримали. “Фактам” вдалося отримати копію урядової телеграми, яку “Газпром” відправив “Нафтогазу”. Тут чітко написано, що через заборгованість та відсутність контрактів на цей рік постачання скоротять. Дата – 26 лютого. Втім, прем'єр 1 березня впевнено говорила, що газ буде. Сьогодні, незважаючи на скорочення постачання газу вже на 35%, те, що Україна буде з газом, впевнено говорили і в “Нафтогазі”.
Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, речник НАК “Нафтогаз України”: На сегодняшний день газотранспортная система Украины работает в штатном режиме, все потребители украинские обеспечиваются газом. Все потребители европейские тоже обеспечиваются газом транзитным.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: В “Нафтогазі” більше стурбовані фінансовими втратами “Газпрому”, адже за добу зменшеного постачання газу російський монополіст втрачає 7 мільйонів доларів, а от Україна на своїх запасах витягне ще місяць. У відсутності домовленостей із “Газпромом”Нафтогаз” звинувачує “УкрГазЕнерго” та “РосУкрЕнерго”. Посередники ж дуже чітко пояснюють, чому їх не можна прибрати з українського ринку.
Андрій ГАЛУШАК, член наглядової ради “УкрГазЕнерго”: У Росії існує однозначна позиція. Якщо в договірні відносини вступає дочірня компанія “Газпрому” –Газпромекспорт”, то вона буде продавати газ за ціною, яка є в Європі, а сьогодні на другий квартал європейська ціна коливається в межах від 370 до 390 доларів.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Поки ж домовленостей немає, то “Нафтогаз” розглядає новий проект документів, який сьогодні прислав “Газпром”. У Росії вже вважають, що Україна споживає не середньоазійський дешевий газ, а російський дорогий.
Сергій КУПРІЯНОВ, речник “Газпрому”: Без контракта в Украине осело 1,9 миллиарда кубометров российского газа на общую сумму почти 600 миллионов долларов.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Експерти вважають, що звинуватити Україну в крадіжці газу... Загальний рамковий документ – і тут вже ситуація, коли найшла коса на камінь. Росія хоче залишити посередників, Україна – не хоче. Президент Віктор Ющенко сьогодні закликав не воювати.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Я б дуже хотів, щоб ми не провокували газову війну, а навпаки – максимально ініціювали проведення газових переговорів по всіх базових принципах, в рамках яких знайшли домовленість.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Прогнозують, що зменшене постачання газу може тривати кілька днів. За цей час блакитного палива для обігріву будинків та газових плит в Україні вистачить. Постраждають у першу чергу європейці: Чехія, Словаччина та Угорщина.
Володимир САПРИКІН, експерт: Україна не може суттєво скоротити споживання газу і, на превеликий жаль, найбільше постраждають споживачі в країнах Європейського союзу.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Якщо ж війна триватиме, постраждати можуть і великі енергетичні підприємства, а поки що хроніка українського життя без газу спокійна. Хіба що у Львові вимкнули одну котельну. Всі інші регіони поки тільки готуються» (ICTV, «Факти», 3 березня 2008 року).
 
«Газовый конфликт – ситуация накаляется
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Несмотря на обещание украинского премьера Юлии Тимошенко, что газ отключать не будут, российский “Газпром” сократил с сегодняшнего дня поставки в Украину. Сначала – на 25 процентов. Но в течение дня стало известно – более чем на треть. Пока в “Нафтогазе Украины” пытаются успокоить украинских и европейских потребителей, премьер и правительство от комментариев воздерживаются.
Дмитрий ДРАБИК, корреспондент: Директор Луганского хлебозавода с беспокойством следит за газовым конфликтом Украины и России. Дело в том, что из-за газовой неразберихи может пострадать его предприятие, которое, как и большинство в регионе, работает на голубом топливе. Здесь знают, что даже час простоя печей – это десятки тысяч гривен убытков, которые в результате упадут на плечи потребителя.
Владимир ЛАМАРЬ, руководитель хлебопекарской компании “Каравай” (г. Луганск): Если будут производиться отключения или снижение давления в сетях газа, это очень болезненно может ударить по предприятиям хлебопечения. То есть, если нам придется переходить на альтернативные источники энергии, это вызовет очень большие затраты и перебои с обеспечением хлебобулочных изделий.
Дмитрий ДРАБИК, корреспондент: Сегодня “Газпром” перешел к действиям и ограничил поставки голубого топлива в Украину. Их уменьшили не на 25%, как обещали, а более чем на треть. Как объяснил представитель “Газпрома” Сергей Куприянов, причиной этому стали долги за уже поставленный газ.
Сергей КУПРИЯНОВ, официальный представитель ОАО “Газпром”: “Газпром” – надежный поставщик энергоресурсов, но поставлять газ без оплаты мы не можем и не должны. В настоящее время не урегулированы вопросы за поставленный в Украину газ, не подписаны соответствующие контракты. В частности, без контракта в Украине осело 1 миллиард 900 миллионов кубометров российского газа на общую сумму почти 600 миллионов долларов.
Дмитрий ДРАБИК, корреспондент: Комментариев от украинского “Нафтогаза” сегодня дожидались множество журналистов. По версии пресс-секретаря НАКа Валентина Землянского, ограничения поставок украинские и европейские потребители не почувствуют.
Валентин ЗЕМЛЯНСКИЙ, пресс-секретарь НАК “Нафтогаз Украины”: На сегодняшний день газотранспортная система Украины работает в штатном режиме, все украинские потребители обеспечиваются газом, все потребители европейские также обеспечиваются транзитом. НАК “Нафтогаз Украины” имеет внутренние резервы и готова использовать их для закрытия всех потребителей в Украине. Этих резервов должно хватить не менее чем на месяц.
Дмитрий ДРАБИК, корреспондент: Чтобы покрыть дефицит, на месяц Украине понадобится 1,5 миллиарда кубометров газа. Еще в феврале в резерве компании “Нафтогаз” топлива вообще не было. Об этом заявлял глава НАКа Олег Дубина. Откуда его взяли или собираются взять, не смог объяснить и его пресс-секретарь. Тем временем, представитель компании “УкрГазЭнерго”, которая поставляет топливо промышленным предприятиям, обещает выполнять все свои обязательства и далее.
Андрей ГАЛУЩАК, член наблюдательного совета ЗАО “УкрГазЭнерго”: Сьогодні компанія “УкрГазЕнерго” має підтвердження як “Газпромом”, так і компанією “РосУкрЕнерго” про те, що це єдина компанія в Україні, яка має укладені договори на забезпечення імпортування природного газу в Україну. Діюча схема щодо постачання природного газу буде чинною до врегулювання всіх відносин між ВАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз” відповідно до домовленості президентів України і Росії.
Дмитрий ДРАБИК, корреспондент: Тем временем, российский “Газпром” направил украинским коллегам текст нового соглашения об урегулировании конфликта. Его суть пока не известна. Сейчас в “Нафтогазе” документы изучают юристы. Как только закончат, в Москву должна вылететь украинская делегация на очередной раунд переговоров. Но, несмотря на обострение конфликта, представители украинского правительства сегодня ситуацию не комментировали.
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Ситуацию, связанную с ограничением поставок топлива в Украину прокомментировал и Президент. Виктор Ющенко считает, что ни в коем случае не следует провоцировать газовую войну. Следует максимально быстро провести все необходимые переговоры и таким образом урегулировать конфликт» («Iнтер», «Подробиці», 3 березня 2008 року).
 
«Газова тема мала продовження
Марина КУХАР, ведуча: Газова тема мала продовження. Пізно ввечері на сайті Кремля з'явилася інформація, що Ющенко з Путіним телефоном поговорили про газову проблематику. В скупих рядках офіційного повідомлення про результати чи їх відсутність не йдеться. Зате наголошується, що український Президент дав “найвищу оцінку президентським виборам у Росії”. Тим часом, інша лінія газового конфлікту “Газпром” –український уряд теж мала розвиток. З'явилася відповідь на заяву першого українського віце-прем'єра Турчинова про борги “Газпрому” Україні за транзит.
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: На відміну від наших російських колег, які, на жаль, підтримують у цій ситуації своїх же посередників, щоб більше витягувати ресурсу, Україна не шантажує російський “Газпром”, хоча є для цього підстави. Зокрема, я хочу вам дати інформацію, що з грудня місяця російський “Газпром” ні копійки не перерахував “Нафтогазу” за забезпечення транзиту російського газу до Європи.
Марина КУХАР, ведуча: У “Газпрому” заборгованостей за транзит немає, бо Україна не виставила рахунків – заявив офіційний речник компанії Сергій Купріянов: “Ситуацію створює сам “Нафтогаз”, не підписуючи акти про об'єм транзиту за грудень та січень і не виставляючи рахунки”. В результаті суперечок Україна відучора не доотримує 35% газу. Конфлікт спровокувало бажання Києва усунути посередника» («1+1», «ТСН», 4 березня 2008 року).
 
«Президент вимагає від Тимошенко негайно продовжити газові переговори
У вівторок ввечері глава держави надіслав лист на ім'я прем'єра, в якому Віктор Ющенко звертає увагу на “недостатні та неадекватні дії уряду з реалізації домовленостей Президентів України та Російської Федерації” щодо газу. В умовах, коли Україна недотримує понад 50% газу, немає жодних домовленостей щодо постачання блакитного палива в 2008 році, а “Газпром” не розраховується за послуги з транзиту російського газу в Європу. Єдиним виходом з цієї ситуації є негайне продовження переговорів, наголошує Віктор Ющенко. Поетапно скорочувати обсяги постачання газу до України “Газпром” почав з понеділка. Зараз вони знизилися більше ніж наполовину. І як заявив у вівторок ввечері офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов, якщо українська сторона у середу не повернеться за стіл переговорів, Росія може ще раз зменшити об'єми поставок газу до України. Втім, в НАК “Нафтогазі” запевняють, - спроби відновити переговори блокує саме “Газпром”» («1+1», «ТСН», 5 березня 2008 року).
 
«Якщо українська сторона не повернеться за стіл переговорів сьогодні, то Газпром” не виключає ще одного скорочення постачань газу в Україну
Олексій ЛІХМАН, ведучий: Росія готує черговий газовий удар. Якщо українська сторона не повернеться за стіл переговорів сьогодні, то “Газпром” не виключає ще одного скорочення постачань газу в Україну. Про це йдеться в останній заяві представника “Газпрому”Сергія Купріянова. Нагадаю, відучора після вже другого скорочення обсягів енергопоставок Україна отримує лише половину добової норми російського палива. Жорсткі дії Москва пояснює тим, що українські колеги не хочуть домовлятися, контракти на 2008 рік не підписані, а борг за минулий рік досі не погасили.
Сергій КУПРІЯНОВ, офіційний представник компанії “Газпром”: Переговоры с Украиной в отношении поставок газа не только не сдвинулись с мертвой точки, но даже и не были возобновлены. Наши украинские коллеги не прилетели в Москву. И единственным ответом с их стороны стал пресс-релиз, в котором практически утверждается, что компания “Нафтогаз Украины” может начать несанкционированный отбор газа из объемов, предназначенных европейским потребителям. Поэтому по состоянию на текущий момент поставки газа для потребителей Украины, как и было заявлено ранее, сокращены еще на 25%, на 27 миллионов кубометров в сутки сокращены поставки по газостанции ”Суджа”. Речь идет о газопроводе 1 220 миллиметров и на 8 миллионов.
Олексій ЛІХМАН, ведучий: Негайного продовження газових переговорів з Росією вимагає Віктор Ющенко. Про це йдеться у листі прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. Його текст розміщено на офіційному сайті глави держави. Президент звертає увагу головного урядовця на “недостатні та неадекватні дії уряду щодо реалізації домовленостей, досягнутих між президентами України та Росії 12 лютого цього року в Москві”. Єдиним реальним виходом з ситуації Віктор Ющенко вважає негайне продовження переговорів і вимагає терміново надати НАК “Нафтогаз” відповідні директиви і розпочати діалог із російською стороною. У “Нафтогазі” ж заявили, що свої пропозиції щодо врегулювання конфлікту в російський “Газпром” вони вже надіслали, але відповіді поки не отримали. А до українців НАК звернувся із попередженням: мешканці регіонів, в яких рівень проплати за комунальні послуги низький, і постраждають найбільше від зменшення поставок газу. Європейцям “Нафтогаз” обіцяє мінімум два тижні спокою. Саме стільки Україна зможе забезпечувати транзит блакитного палива Україна-ЄС, запевняє представник “Нафтогазу” Валентин Землянський.
Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, начальник управління із зв'язків із громадськістю НАК “Нафтогаз України”: НАК “Нафтогаз Украины” приложит все усилия для того чтобы сохранить бесперебойный и безаварийный транзит европейским потребителям, невзирая на действия со стороны “Газпрома” до тех пор, пока это не будет угрожать энергетической безопасности Украины и ее потребителям. В том случае, если давление со стороны “Газпрома” продолжится, наш ответ будет адекватным и ассиметричным в складывающейся ситуации.
Олексій ЛІХМАН, ведучий: Країни Старого світу дуже пильно стежать за газовим конфліктом двох слов'янських держав, але втрутитися і розсудити сторони вони не поспішають. У Брюсселі газові відносини коментують дуже обережно, адже це не просто економічні і політичні непорозуміння. Серед нечисленних заяв лунають і побоювання, що протистояння може перерости у величезну проблему для ЄС. Представники Єврокомісії заявляють, якщо Київ перестане постачати газ у Європу, то назавжди втратить репутацію надійного транзитера енергоносіїв.
Ієн БОУГ, глава представництва Європейської комісії в Україні: Єврокомісія знає про існування газових проблем, і ми уважно стежимо за подіями, що стрімко розвиваються. Ми дуже сподіваємося, що конфлікт буде вирішено якомога швидше. Ми вже ведемо консультації зі спеціалістами з енергетичної безпеки. Якщо ситуація буде погіршуватися, в терміновому порядку скличемо координаційну групу Європейського союзу з питань газу» Iнтер», «Новини», 5 березня 2008 року).
  
«"Газпром" припинив обмеження поставок газу в Україну
Марина МАЗУРАК, ведуча: “Газпром” припинив обмеження поставок газу в Україну. Про це повідомив офіційний представник холдингу. Відповідні переговори між обома компаніями сьогодні велися у телефонному режимі».
 
Нагадаємо, що з початку тижня «Газпром» уже вдвічі зменшував поставки газу в Україну і погрожував подальшими обмеженнями у разі непогашення заборгованості України за непоставлений газ із початку року.
 
«Олександр ГУРОВ, кореспондент: Українська сторона дає гарантію оплати постачання газу за 2 місяці з початку року, а “Газпром” в свою чергу негайно знімає 50% обмеження на поставки блакитного палива. Такі результати сьогоднішніх телефонних перемовин між “Нафтогазом” України та “Газпромом”. Президент Ющенко схвально відзначив прагматичний підхід до вирішення проблеми і назвав її вичерпаною. Щоправда, окрім спільного боргу у 200 мільйонів доларів. Для досягнення цього порозуміння ще зранку прем'єр Тимошенко на засіданні уряду винесла на ухвалу постанову про врегулювання розрахунків за борг.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Прийнята постанова щодо врегулювання розрахунків за природній газ з Російською Федерацією. Дуже важливий документ, який дає можливість Україні відсутності будь-яких угод і контрактів. А ви знаєте, що сьогодні з Україною так і не підписано ніяких угод і контрактів. Саме тому вимагають, щоб Україна значну частину газу прийняла саме по ціні 314 доларів за тисячу кубічних метрів, про що не було договорено.
Олександр ГУРОВ, кореспондент: Постановою зокрема визначено, що весь середньоазійський газ виключно йде на потреби України і не може бути експортований. Ціна його у 2008 році зафіксована на рівні 179,5 долара за тисячу кубометрів і не може бути змінена, оскільки вона задекларована минулого року та розрахована при закладенні бюджету. Головне питання подальших перемовин Газпром вважає підписання довгострокових контрактів на поставки газу. Росія поки залишається занепокоєною долею транзитного палива. Нагадаємо, що через дії “Газпрому”Нафтогаз” погрожував енергетичною безпекою, закінчити постачання транзитного палива до Європи.
Сергій КУПРІЯНОВ, речник “Газпрому”: “Нафтогаз” прислал сегодня в “Газпром” телефонограму, в соответствии с которой в текущих сутках поставки газа для Европейских потребителей будут сокращены на 60 миллионов кубометров. То есть это объем, который “Газпром” поставит на границу Украины, но до европейских потребителей эти объемы не дойдут.
Олександр ГУРОВ, кореспондент: Утім прем'єр Тимошенко заспокоїла російську сторону, Україна транзитні зобов'язання виконує, і виконує відмінно. А вже пізно ввечері Юлія Володимирівна пропонує “Газпрому” ще одну цукерку. В рамках компенсації до доступу компанії на український ринок, після ліквідації “УкрГазЕнерго” дочкам “Газпрому” обіцяють ліцензії на самостійний продаж в Україні близько 1 млрд 250 мільйонів кубометрів блакитного палива на рік. Втім, це перспектива, за словами Тимошенко, спокійних та збалансованих перемовин» («Ера», «Підсумки», 5 березня 2008 року).
 
«Украина и Россия газовый конфликт разрешили
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Украина и Россия газовый конфликт разрешили. Президент Украины Виктор Ющенко и президент России Владимир Путин провели телефонный разговор и достигли договоренности о разрешении кризисной ситуации, сложившейся в газовой сфере. Суть договоренностей такова. Поставки газа с 1 января по 1 марта этого года будут оформлены и оплачены “Нафтогазом” по существующей на начало года схеме, которая будет действовать до момента формирования нового механизма поставок газа. Переговоры по другим вопросам сотрудничества в газовой сфере будут продолжены. Итоги президентских договоренностей детализировали председатели правления “Газпрома” и председатель правления украинского “Нафтогаза”. За ситуацией следит наш корреспондент Ирина Юсупова и сейчас она с нами на прямой связи из Москвы. Ира, как стороны пришли к согласию?
Ирина ЮСУПОВА, корреспондент: Сегодня в “Газпроме” вновь весь день заседал оперативный штаб, и заявления, прозвучавшие с утра, были весьма не оптимистичны. Так, официальный представитель компании Сергей Куприянов рассказал, что “Нафтогаз” уведомил “Газпром” о возможном сокращении поставок газа в Европу, о том, что украинская сторона вновь не пускает независимых наблюдателей на газоизмерительные станции, и о том, что “Нафтогаз” сознательно не высылает счета за транзит. И вот, спустя 6 часов, прессу вновь пригласили в главный офис компании, и прозвучавшее заявление было весьма неожиданным. Украина будет вновь получать газ в полном объеме.
Сергей КУПРИЯНОВ, представитель ОАО “Газпром”: Стороны договорились о том, что поставки газа, осуществленные с 1 января по 1 марта 2008 года, будут полностью оформлены и оплачены НАК “Нафтогаз Украины” по существующей на начало года схеме. Вопросы, связанные с поставками российского газа, будут урегулированы.
Ирина ЮСУПОВА, корреспондент: Переговоры относительно сотрудничества в газовой сфере будут продолжены. Делегацию “Нафтогаза” ждут в Москве. Правда, дата, когда они состоятся, пока не известна.
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: По словам представителей “Нафтогаза”, Украина за январь и февраль заплатит по ранее установленной цене 179 долларов и 50 центов за тысячу кубометров. Схема поставок остается прежней – через компании РосУкрЭнерго и УкрГазЭнерго. Долги за два первых месяца года украинская компания обещает погасить в ближайшее время.
Валентин ЗЕМЛЯНСКИЙ, пресс-секретарь НАК Нафтогаз Украины: Нафтогаз аккумулировал резервы, если вы знаете, по технологии финансовых платежей – все суммы сразу не переводятся, т. е. поэтапно долг будет погашен в максимально короткие сроки» («Інтер», «Подробности», 5 березня 2008 року).
 
«В українсько-російській газовій війні знову перемир'я
Віктор СОРОКА, ведучий: В українсько-російській газовій війні знову перемир'я. Газпром повністю поновив постачання блакитного палива на територію України і навіть запропонував перейти на довготермінові контракти на постачання газу. Про це заявив офіційний представник російського “Газпрому” Сергій Купріянов. У відповідь речник “Нафтогазу” України Володимир Землянський гарантував, що Україна віддасть усі газові борги максимально швидко. Після обміну люб'язностями будуть і непросто переговори, а поки і Президент, і прем'єр не приховують свого задоволення, особливо Віктор Ющенко. Водночас він знову вколов прем’єрку, наголосивши, що керуватися варто прагматичним національним інтересом і не використовувати емоції. Юлія Тимошенко на літовищі у Борисполі перед відльотом у Брюссель парирує: “Україна вистояла і ні на крок не відступила від ключових інтересів”. Прем'єр несхитна, у газових взаємовідносинах Києва та Москви не має бути жодних посередників, але саме про створення двох нових спільних підприємств 12 лютого домовилися Ющенко та Путін, отже поки не мир, лише перемир'я.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: В українському газовому протистоянні перемир'я. Надвечір “Газпром” відновив постачання газу Україні. Керівники “Нафтогазу” та “Газпрому” домовилися: Україна віддає борги за старими схемами, а механізм подальших розрахунків сторони визначать найближчим часом.
Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, речник НАК “Нафтогаз України”: Объемы газа, которые были потреблены и поставлены в Украину с 1 января 2008 года по 1 марта 2008 года будут оформлены и оплачены по существовавшей ранее схеме. Кроме того, вопросы с поставками российского газа также будут урегулированы.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: І “Газпром”, і “Нафтогаз” ведуть переговори про довготермінові контракти з чітким визначенням ціни на газ та за його транзит. Долю спільних підприємств ще не визначено. Прем'єр-міністр категорично проти них, але пропонує дочірнім компаніям “Газпрому” отримати окремі ліцензії на продаж газу українським споживачам у розмірі 25%.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Я радію з того, що Україна вистояла в цьому дуже важкому протистоянні, і що Україна в своїх національних ключових інтересах: на газовому ринку, в питаннях національної безпеки – не відступила на жодний крок.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Домовившись про погашення боргів за минулий і поточний роки,Газпром” і “Нафтогаз” виконали дві з трьох домовленостей, які досягли під час переговорів в середині лютого президенти України та Росії, підсумував нинішні домовленості Віктор Ющенко.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Попереду укладання нової угоди, яка визначатиме стосунки “Нафтогазу” і “Газпрому”, починаючи з 1 березня. “Нафтогаз” за директивою Кабміну прагнутиме отримати середньоазійський дешевший газ у газпромівської дочірньої компанії “Газпромекспорт”» (ICTV, «Факти», 6 березня 2008 року).
 
Скандал вибухнув після того, як прем’єр Юлія Тимошенко вирішила розкритикувати позицію Президента у газових стосунках з Росією, направивши йому листа, зміст якого став надбанням публіки. Заради справедливості зазначимо, що подібна нестандартна форма спілкування між Президентом і прем’єром час від часу використовувалася і раніше – наприклад, між Ющенком та прем’єром Януковичем. Але гостра реакція на теперішнє листування з боку Президента можна пояснити лише тим, що Тимошенко, очевидно, гідно оцінила інформаційний потенціал поштової технології і спробувала використати її безпосередньо проти Президента. Суть її претензій зводилась до наступних пунктів: незгода з ціною у 315,5 дол. США на наступний рік та заміна посередника на новостворене спільне підприємство. Щоправда, прискіпливі аналітики звернули також увагу на деякі, згадані вище, обіцянки Тимошенко дочірнім структурам російського «Газпрому» щодо самостійного виходу на український ринок і розцінили їх як реальну спробу прем’єр-міністра взяти під контроль частину газово-політичного ресурсу.
 
Реакція Президента була швидкою: він звинуватив прем’єра у «політиці авантюр та інтриг» та вирішив відкрити таємницю директив на українсько-російських газових переговорах. Достатньо жорсткий коментар прозвучав також з уст першого заступника глави Секретаріату Президента України Олександра Шлапака, який є куратором економічного напряму.
 
На тижні ситуація завершилася відносно миролюбним коментарем прес-служби БЮТ щодо того, що, мовляв, прем’єр також надає перевагу особистим контактам з Президентом, і її перехід до епістолярного жанру диктувався лише вимогами ділової етики. На цьому сторони конфлікту взяли, очевидно, тайм-аут…
 
«Протистояння Президента і прем'єра досягло свого апогею
Протистояння Президента і прем'єра досягло свого апогею. Віктор Ющенко звинуватив Юлію Тимошенко у брехні і назвав позицію керівника уряду “політикою авантюр та інтриг”. Про це глава держави заявив сьогодні у відповідь на лист прем'єра. У посланні Тимошенко висловилася проти кількох позицій президентських газових домовленостей. Зокрема, прем'єр не згодна із ціною на блакитне паливо на цей рік у розмірі 315,5 доларів та заміною посередника шляхом створення спільного підприємства. На думку Тимошенко, ці пункти суперечать національним інтересам України. Натомість Віктор Ющенко відзначив, що голова уряду займається самопіаром, оприлюднюючи неправдиву інформацію через ЗМІ. Для підтвердження своєї позиції він навіть розсекретив інформацію з директив президентських переговорів у Москві.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Мені набридає ця політика авантюр і інтриг. Суть президентських домовленостей заключалась не в тому, що президенти регулюють, яке СП створювати. Ні про жодне СП у нас не йшла мова. У нас не йшла мова про те, що ціна 312 буде на поставки газу в Україні на 2008 рік. Це виключно брехня. Я вчора дав розпорядження розсекретити ті директиви, які я давав на переговорний процес прем'єр-міністру Тимошенко. Це безпрецедентний крок. Але я змушений це зробити тільки з одною метою, щоб український журналіст і український громадянин знав істину позиції Президента» (Перший діловий канал, «Новини», 7 березня 2008 року).
 
«На Банковій уже коментують суперечку між Ющенком і Тимошенко
На Банковій уже коментують суперечку між Ющенком і Тимошенко. Заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак вважає, що уряд привласнив досягнення глави держави у розв'язанні газового конфлікту. Він висловив стурбованість ставленням уряду до глави держави. Коментуючи лист прем'єра до Віктора Ющенка, Шлапак заявив про неприпустимість використання епістолярного жанру у спілкуванні глави Кабміну із Президентом. На його думку, Тимошенко мала би особисто звернутися до Ющенка, а також ретельніше ставитися до обрання використаних у листі позицій.
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента України: Звідки взялися ці речі? Я маю на увазі ті речі, які видані сьогодні прем'єр-міністром за позицію президентів. Так, такі позиції існують. Це бажання Газпрому. Це бачення “Газпрому” в такий спосіб моделі 2008 року. Фактично вони взяті з проекту, який “Газпром” направив НАК “Нафтогазу” як свою першу переговорну позицію» (Перший діловий канал, «Новости», 7 березня 2008 року).
 
 
Реанімація чи гальванізація?
 
Спочатку – про терміни винесені в заголовок. Реанімація – це спроба повернути важкохворого до життя. Гальванізація – всього лише фізичний дослід, коли під дією струму мертве тіло, про оживлення якого годі говорити, робить окремі конвульсивні рухи. Приблизно так виглядало на цьому тижні поновлення засідань Верховної Ради (сказати про поновлення роботи – язик не повертається).
 
Не встигла секретар РНБОУ Раїса Богатирьова передати своїм колишнім однопартійцям повідомлення від Президента про те, що він готовий розглянути при необхідності питання про розпуск недієздатного парламенту, а спікер Арсеній Яценюк повторити цю тезу в стінах парламенту, як опозиціонери вирішили вийти з переговорного процесу і заявити про те, що вдадуться до масових акцій протесту. При цьому вони зовсім не переймалися тим фактом, що знайти масу добровольців до участі в таких акціях їм явно не вдасться, а вмовити партійних спонсорів вербувати платних протестантів буде надзвичайно складно.
 
Досить кумедно виглядав у ролі чільника грядущого народного протесту сам лідер регіоналів, який, схоже, сам не вірив у те, що говорив. Натомість рядові спікери професіоналів на зразок Колесниченка намагалися виглядати якомога серйозніше – і цим були дуже схожі до комуністів, яким не звикати потрясати повітря обіцянками масових акцій, страйків і т. п.
 
Хтозна, чи стала в пригоді звістка з Бухареста про те, що з планом дій щодо членства в НАТО Україні доведеться почекати, чи головну зіграли довготривалі переговори Віктора Януковича (чия фракція, не забудемо, начебто з будь-яких переговорів вийшла!) з Арсенієм Яценюком, але врешті-решт засідання Ради було відкрите, і незначною більшістю було проголосовано постанову, що необхідно приймати рішення щодо вступу до НАТО виключно на референдумі. Комуністи, як завжди, коли від них нічого не залежить, проявили принциповість і не голосували за постанову.
 
Натомість, подальший робочий процес пішов із великим скрипом. Депутати, правда, спромоглися прийняти постанови про створення слідчих комісій по мерам Харкова та Києва, а також міністра внутрішніх справ, але тут же загальмували на питанні про скасування недоторканності. Різнобій думок щодо цього дражливого питання не дозволив вийти на голосування, і питання, як і подальшу пленарну роботу, було перенесено.
 
На загал, схоже, що досвід «страйкування», набутий під час двох останніх скликань, прийшовся до душі багатьом депутатам-неофітам та депутатам – партійним спонсорам, яким зовсім не з руки та не по чину займатися рутинною парламентською законотворчою роботою. Загроза професійної деградації цілком реально нависла над українським парламентом, який поступово перетворюється в чималу групу високооплачуваних утриманців. Тотальна залежність від партійних лідерів, несамостійність у прийнятті рішень – всі ці недоліки пропорційної системи, які зазвичай долаються за рахунок політичних традицій, культури та відповідальності, за їх відсутності набирають катастрофічного характеру. Падіння ваги Верховної Ради простежується навіть у тональності коментарів тележурналістів, яка все частіше стає іронічною.
 
Чим це обернеться для українського парламентаризму – матимемо нагоду побачити вже скоро.
 
«Президент України іще раз розпустить Верховну Раду, якщо вона не почне виконувати свої конституційні обов'язки 
Андрій ТИЧИНА, ведучий: Президент України іще раз розпустить Верховну Раду, якщо вона не почне виконувати свої конституційні обов'язки. Як сказано у заяві секретаря РНБО Раїси Богатирьової, Президент Віктор Ющенко не бажає розпуску Верховної Ради. Але він зберігає за собою право провести консультації з політичними силами щодо перспективи продовження повноважень парламенту цього скликання, заявила Богатирьова. Парламентська криза триває уже третій тиждень. Відлік непрацездатності Верховної Ради ведуть від 13 лютого. Президент дістане право розпустити депутатів на 30-й день після цієї дати, тобто 13 березня» («1+1», «ТСН», 4 березня 2008 року).
 
«Президент Віктор Ющенко виступить сьогодні у парламенті зі щорічним посланням, якщо роботу Ради розблокують  
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Президент Віктор Ющенко виступить сьогодні у парламенті зі щорічним посланням, якщо роботу Ради розблокують. Про це повідомив спікер Арсеній Яценюк. Щоправда, напередодні лідери фракцій так і не підписали протокол про порозуміння, над яким працювали весь минулий тиждень. Партія регіонів висунула нові вимоги, зокрема письмово повідомити Генсека Північноатлантичного альянсу про майбутнє рішення вітчизняного парламенту щодо вступу України до НАТО. А ось депутати БЮТ і НУНС пообіцяли о 10-й ранку за будь-яких обставин перейти до сесійної зали і розпочати роботу. До цього їх закликав Президент Ющенко, якого не влаштовує бездіяльний парламент» (Перший національний, «Новини», 4 березня 2008 року).
 
«Поставит ли Ющенко “большой крест” на Раде?
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Или компромисс или, как сказал сегодня спикер Арсений Яценюк – “большой крест” на работе Верховной Рады. Народные избранники снова не смогли возобновить работу парламента. Утром блокады трибун не было, но не было и согласия между оппозицией и коалицией. А вечером оппозиция вновь заблокировала не только трибуну, но и кресло председателя Верховной Рады.
Из Верховной Рады Анна Панова.
Анна ПАНОВА, автор: С утра о блокаде парламента напоминают только антинатовские шарики – уже привычный атрибут интерьера. Дорога для спикера свободна. Но Арсений Яценюк так и не начинает заседание. На очередные переговоры ушло еще два часа. Предмет дискуссий – все тот же: как начать работать и что делать с референдумом по НАТО. В ожидании лидеров скучающие парламентарии читали свежую прессу и обсуждали газовые новости. Впрочем, результата так и не последовало.
Синхрон: Арсений ЯЦЕНЮК, председатель Верховной Рады: На жаль, по тексту постанови так і не прийшли до згоди всі керівники фракцій, так як вона продовжує узгоджуватися. Що стосується протоколу порозуміння і пріоритетних питань, то вони узгоджені, але єдиного рішення немає.
Анна ПАНОВА, автор: Нашеукраинцы призвали коллег забыть о НАТО и заняться отменой депутатской неприкосновенности. Регионалы и коммунисты с ответом не замешкались. Или натовский вопрос вне очереди – или массовые демонстрации.
Вадим КОЛИСНИЧЕНКО, фракция Партии регионов: Сначала акции по городам, потом акции по регионам. Никто не исключает даже Всеукраинской политической забастовки.
Николай ТОМЕНКО, фракция БЮТ: Ми маємо досвід організації масових заходів, щоб вони привозили в Київ вихованих людей, ми можемо допомогти екскурсіями, наприклад. Хай по Києву походять, поїздять. Може наметами допоможемо.
Анна ПАНОВА, автор: После обеда – снова согласительный совет. Но никакого согласия нет. Тем временем в зале под куполом оппозиционеры применили испытанный прием. Трибуну окружили, входы и выходы для спикера заблокировали. Но Яценюк все же вошел через депутатские двери. Призвал оппозицию снова искать компромисс до завтрашнего утра. Виктор Янукович ответил предложением, которое многие расценили как шутку.
Синхрон: Виктор ЯНУКОВИЧ, лидер Партии регионов: На пропозицію голови Верховної Ради попрацювати до завтра до ранку до 10-ої години. І знайти рішення, на якому ми наполягаємо.
Анна ПАНОВА, автор: Насмеявшись вволю, спикер подтвердил – предложение серьезно. Рада начнет работу завтра или будет ждать роспуска. Президент получит такое право через 9 дней.
Синхрон: Арсений ЯЦЕНЮК, председатель Верховной Рады: Працюємо – працюєм, не працюєм – так і буде. Поставим великий і красивий хрест. Будь-ласка, до 10 ранку я чекаю на узгоджену пропозицію більшості і меншості. Щасливо» («Iнтер», «Подробности», 4 березня  2008 року).
 
«Президент может начать консультации о роспуске парламента
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Президент может начать консультации о роспуске парламента, если в ближайшее время депутаты не приступят к работе. Об этом сообщила сегодня секретарь СНБО Раиса Богатырева. Она подчеркнула, Виктор Ющенко не хочет распускать Верховную Раду, но если парламентский кризис усугубится, и это будет представлять угрозу национальной безопасности, глава государства может пойти на переговоры с политическими силами о прекращении полномочий парламента. Вся ответственность за такой шаг будет лежать на представителях и коалиции, и оппозиции, подчеркнула Богатырева» («Iнтер», «Подробности», 4 березня 2008 року).
  
«НАТО каже Україні зачекати
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: НАТО каже Україні зачекати. На саміті у Бухаресті питання про наше приєднання до плану дій щодо членства в Альянсі, як це планувалося раніше, не виносити. Те саме стосується і Грузії. Про це повідомив спеціальний представник Генсека НАТО Роберт Сіммонз. Надання нам цього ПДЧ, який вважають вирішальним кроком на шляху до Альянсу, неможливе через розбіжності між членами блоку. Нагадаємо, у січні Президент Ющенко, прем`єр Тимошенко і спікер Верховної Ради Яценюк надіслали листа в штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, в якому заявили про бажання української влади приєднатися до ПДЧ. Поява цього листа спровокувала парламентську кризу в Україні» (Новий канал, «Репортер», 5 березня  2008 року).
 
«Парламент прокинувся
Іванна НАЙДА, ведуча: Парламент прокинувся. Більше ніж тритижневу блокаду Верховної Ради закінчено. Лідери фракцій знайшли формулювання спільної постанови щодо НАТО та підписали протокол порозуміння. Тепер Україна має право ухвалювати рішення щодо НАТО лише за наслідками Всеукраїнського референдуму. А депутати зобов'язуються штучно не створювати приводів для внутрішньо-парламентського протистояння.
Ганна КАЛИНА, кореспондент: Гра дорослих дядьків ось в ці кульки тут у ВР затягнулась майже на місяць. І нарешті сьогодні їх можна роздарувати дітям, журналістам, продати на аукціоні, віддати у музей Верховної Ради або просто пустити в повітря. Позавчора депутат Ларін особисто приніс до сесійної зали одну кульку – тепер забирає дві. Менше 5 хвилин знадобилося регіоналам, аби повністю розібрати антинатовську декорацію. До цього, попри заявлений учора вихід із переговорного процесу, Віктор Янукович майже 5 годин провів зі спікером Арсенієм Яценюком.
Володимир ЛИТВИН, лідер фракції блоку Литвина: Я вперше зустрічаю таку практику, коли проводяться вибіркові кулуарні домовленості. Навіть у поганому колгоспі колись зранку видавалися наряди, і люди знали, що їм треба робити. Сидимо, чекаємо.
Ганна КАЛИНА, кореспондент: До отримання конституційного права розпустити Верховну Раду за 30-денну бездіяльність – у цю мить у Президента Ющенка залишалось півтори доби.
Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: Я оголошує пленарне засідання відкритим,
важко сказати, яке. Чи це ранішнє, чи це вечірнє. Але це накінець відбулося.
Ганна КАЛИНА, кореспондент: Спільна постанова щодо НАТО та підписаний лідерами 4 фракцій протокол порозуміння. Ось ціна цього засідання. Формулювання рішення, що маються лише за наслідками Всеукраїнського референдуму, підтримують родина БЮТ та НУНС, усі литвинівці і регіонали.
Віктор ЯНУКОВИЧ, фракція Партії регіонів: Ми запропонували проект постанови Верховної Ради, який був щойно прийнятий і фактично розблокував роботу Верховної Ради України. Зазначений проект є…
Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: Не звучить мікрофон, Вікторе Федоровичу. Проект Яценюка. Ну, то нічого.
Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат: Давайте задовольнимся тим, що є. У протоколі порозуміння записав від імені фракції таку фразу: Незалежно від кількості голосів, поданих за, при позитивному рішенні ми забули заблокування і починаємо системну роботу парламенту.
Ганна КАЛИНА, кореспондент: Уперше за цей місяць депутатське засідання без кульок у цій залі – справді схоже на нудний робочий процес. Жодне з принципових для опозиції чи коаліції питань – навіть не вдається внести до порядку денного. Обранці поки що залишаються недоторканними, не створили й комісій по Луценку, Черновецькому та меру Харкова Добкіну» (Перший національний, «Новини», 6 березня 2008 року).
 
«Верховна Рада розпочала свою роботу
Наталя ТОКАР, ведуча: Сьогодні на ранковому пленарному засіданні парламенту фракція блоку “Наша Україна – Народна самооборона” має намір наполягати на переголосуванні за внесення до порядку денного питання про голосування депутатської недоторканності. Про це повідомив лідер фракції В'ячеслав Кириленко. За його словами, в четвер під час голосування з цього питання не спрацювали картки трьох депутатів від НУНС Оксани Білозір, Івана Плюща та Віктора Шемчука. А от щодо НАТО, то на тому ж вчорашньому засіданні більшість здалася. До Альянсу вступати тільки зі згоди народного референдуму.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Регіонали знімають “антинатівську” облогу – виносять прапори та відв'язують кульки. Свято демократії скінчилося. Повітряні кульки розбирають на трофеї не лише опозиціонери, а й коаліціанти. Нунсівець Володимир Ар'єв радіє, як мала дитина. Після дорослих дядьків “антинатівською” агітацією тішитиметься його донька.
Володимир АР'ЄВ, народний депутат України, фракція НУНС: Нічого, я продизенфікую, і власне, я думаю, що норми виробництва дотримані, тим більше, що виробляла ці кульки Польща, яка є членом НАТО.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Регіонали більше не погрожуватимуть масовими акціями протесту. Їхню вимогу виконано. А ось коаліціанти, окрім втіхи від подарунків, сьогодні не отримали нічого. Ось спікер трясе двома законопроектами про скасування депутатської недоторканності - опозиційним і коаліційним. На свій законопроект забракло голосів опозиції, а потім коаліції.
Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: “За” 224, рішення не прийнято. Колеги, як картка не спрацювала? Добре.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Створити парламентські комісії, які б розслідували, чи зловживали своїми обов'язками мери Києва і Харкова, у коаліції також не виходить. Щоправда, і опозиція провалює таке саме питання по міністру внутрішніх справ Луценку. Нашоукраїнці знову нарікають на парламентську техніку, мовляв, у трьох депутатів не спрацювали картки.
В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції НУНС: Я в руках тримаю заяви народних депутатів Оксани Білозір, Івана Плюща і пана Шемчука щодо… вона є, власноручна заява щодо того, що їхні картки під час голосування за скасування депутатської недоторканності, точніше, за включення питання про скасування депутатської недоторканності до порядку денного, не спрацювали.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Регіонали зловтішаються, мовляв, все у них спрацювало, просто коаліція тріщить по швах.
Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, заступник керівника фракції Партії регіонів: Це свідчить про те, що сьогодні коаліції як такої уже формально немає. це все казки. Це ми проходили вже не один раз, коли кивають на те, що не спрацювали і так далі. Як тому танцору, хтось йому заважає.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Блок Литвина не дав своїх голосів, ані опозиційному, ані коаліційному варіантові скасування недоторканності. В екс-спікера, як завжди, окрема думка. Аби знову не побитися, парламентарі знову ратифікували кілька міжнародних угод та розійшлися» (СТБ, «Вікна-новини», 7 березня 2008 року).
 
«Депутати знову не дійшли згоди
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Депутати знову не дійшли згоди, на порядку денному Верховної Ради стояло питання про скасування депутатської недоторканності, і більшість, і опозиція виступали за зміни до Конституції, каменем спотикання виявилося президентська недоторканність. Проект коаліції залишав, а от опозиція разом із литвиновцями наполягали на рівності усіх перед законом. Цей нюанс викликав палке обговорення, пропозицію об'єднати два проекти конституційна більшість вважає безперспективною.
Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: Чтобы не было практически прикрытия того, что Президент и остальные должностные лица, в том числе и судьи, остаются неприкосновеными, мы предлагаем рассматривать как раз законопроектом внесение изменений в Конституцию, в котором со всех лиц, в том числе и с Президента, с народных депутатов и судей снимается неприкосновенность, тогда фракция будет голосовать и поддерживать эти инициативы.
В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції “Наша Україна – Народна cамооборона”: Глава держави є гарантом суверенітету, для вас це неважливо, для нас архіважливо, адже територіальна цілісність прав і свобод людини і громадянина, тому люди вимагають, щоб цей інститут був захищений недоторканністю.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, народний депутат України, фракція Блок Литвина: Коли пропонується реалізація дійсно особливого і правильного положення, фрази, категорією, як хочете, це можете називати, закон один для всіх, то тоді робиться крапка лише на депутатах, ви знаєте, це дещо дивно, тому що тоді закон неоднаковий для всіх.
Юрій МІРОШНІЧЕНКО, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я не можу бути впевненим, що сьогодні, позбавивши імунітету народних обранців, завтра в когось не виникне спокуса використати цю незахищеність народних обранців задля того, щоб чинити тиск на парламент і фактично зганьбити демократію в нашій країні.
Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: Все рівно доведеться вирішувати це політичне питання, коли вирішувати, на початку каденції чи в кінці, перед новими виборами: ми даємо відповідь суспільству і виборцям, чесно і відверто, на самому початку а не тоді, коли хочеться сподобатися, ідучи на виборчі дільниці. Шановні колеги, розпочинаємо процес, давайте проголосуємо, і суспільству буде ясно, що ми зробили правильний вибір.
Сергій ГРУНОВ, ведучий: Поки дебати завершилися нічим, жоден із законопроектів щодо зняття депутатської недоторканності так і не був внесений до порядку денного, а тому спікер запропонував направити обидва моменти на розгляд профільного комітету, поновлять пленарні засідання наступного тижня» Україна», «События», 7 березня 2008 року).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12585
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
17 003
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 155
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 801
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 239
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
accidental
5887 дн. тому
Таке враження, що в нашому уряді далі слів ніколи діло не піде. Народу вже набридли скажені ціни. Україна чекає від ЮВТ конкретних дій на користь країни і населення, а не чергових політичних баталій
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду