Вісім з половиною

22 Липня 2008
16596

Вісім з половиною

16596
Скромний сюжет про те, як стабільність коаліції пропонували обміняти на «голови» восьми міністрів з уряду Тимошенко, заслужив на увагу лише не надто рейтингового новинного каналу. Мейджори цю історію проігнорували. Що стосується політичних лідерів, то вони в останній тиждень червня дотримувалися вже звичних стандартів у своїй публічній поведінці і риториці – намагаючись дистанціюватися від проблем і перекласти вину за невдачі на конкурента. Огляд політтехнологій у медіа за 23–30 червня.
Вісім з половиною
Тривалі зусилля президентського секретаріату не проходять марно. Для Президента таки створено чітку і достатньо комфортну лінію поведінки та її висвітлення в мас-медіа, яка дозволяє йому великою мірою дистанціюватися від відверто непопулярних кроків своєї канцелярії і водночас зосередити увагу ЗМІ на позитивних напрямах діяльності глави держави. Залишається питання: наскільки обрана схема інформаційного просування ефективна у сенсі зміцнення його рейтингу. Якщо вірити не надто широко оприлюдненим цього тижня результатам соціологічних опитувань, рейтинг Президента поки що зберігає тенденцію зниження. Щоправда, українські соціологи (принаймні, значна їх частина) достатньо скомпрометували власну діяльність у ході останніх електоральних кампаній, тому до результатів різноманітних опитувань варто ставитися з обережністю…
 
Отже на початку тижня чи не всі телеканали приділили неабияку увагу офіційному візиту Віктора Ющенка до Португалії. Зустріч подавалася передусім у кількох позитивних контекстах:
- продовження персональних зусиль глави держави на шляху євроінтеграції України;
- посилення економічної співпраці;
- турбота про долю численної заробітчанської української діаспори у Португалії.
 
«Сьогодні Президент України їде з офіційним візитом до Португалії
(СТБ, "Вікна-новини", 23.06.2008)
Наталя ТОКАР, ведуча: Сьогодні Президент України їде з офіційним візитом до Португалії. Головна тема – посилення економічної співпраці з цією країною та європейською спілкою в цілому. Під час візиту Віктор Ющенко проведе перемови з португальським Президентом Анібалом Кавако Селбою, Прем'єр-міністром Жозеф Картешем і представниками політичних партій, що представлені на тамтешньому парламенті. Український очільник також домовлятиметься про підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України і опріч цього про посилення соціального захисту українських громадян у Португалії».
 
«Українські заробітчани за кордоном мають бути захищеними
(ICTV, "Факти", 23.06.2008)
Петро ДЕМІНЧУК, ведучий: Українські заробітчани за кордоном мають бути захищеними. У цьому переконаний Віктор Ющенко, який сьогодні цю тему обговорить з Президентом Португалії. Глава держави прибув до Лісабону з дводенним візитом. Там мають підписати кілька двосторонніх документів, зокрема дорожню карту українсько-португальських відносин на найближчі три роки та угоди про військове співробітництво і співпрацю у боротьбі з корупцією. Окрім того, окрім зустрічі зі своїм колегою Анібалом Кавако Сілвою Віктор Ющенко проведе переговори з Прем'єр-міністром Португалії та впливовими політиками. Глава держави також зустрінеться з представниками української громади, яка нараховує щонайменше 300 тисяч».
 
«Президент Віктор Ющенко продовжує переконувати європейців підтримати північноатлантичні прагнення України
(ICTV, “Факти. Спецвипуск”, 23.06.2008)
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Президент Віктор Ющенко продовжує переконувати європейців підтримати північноатлантичні прагнення України. Нині він у Португалії, яка серед країн-засновниць альянсу. На початку року Португалія була доволі стримана щодо приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО але як з'ясувалося, загалом португальці досить лояльні до України, бо українська діаспора одна з найбільших і вихідці із України роблять великий внесок у португальську економіку. Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Без України Португалія – не Португалія. Наші співробітники будували дороги до "Євро-2004". Доглядають дітей та немічних. Тамара приїхала сім років тому до чоловіка. Нині редагує одну з трьох українських газет, а починала, як і усі, миючи посуд у ресторані. Тамара МАРОШАН, головний редактор газети: "Роботу було знайти дуже важко. Тоді роботу купляли за великі гроші, ще й обманювали, бо одну і ту ж роботу могли продати декілька разів". Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Українська діаспора у Португалії третя за величиною після бразилійської та кобавердійської, офіційно тут 39 тисяч українців. Заробітчан набагато більше. Нині вони добилися, щоб назва Україна з'явилася на лісабонській карті. Ця вулиця від сьогодні носить назву Україна. Вона не у найбільш фешенебельному районі Лісабону, однак менжує з вулицями США та інших важливих для Португалії країн. За деякими даними до 200 тисяч українських громадян нелегально роблять внесок у економіку Португалії. Вулицю сьогодні офіційно відкрив президент він твердить, усі проблеми нелегалів вирішать уже цієї осені. Ющенко прагне, щоб удома португальські заробітчани змогли отримувати пенсію, а діти, які живуть тут, могли вільно вчити українську мову у недільних школах. Також досить проблематично добитися компенсації для тих, хто постраждав на виробництві.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Те законодавство національне, яке було прийняте у Португалії, починаючи з 2003 року, одне із самих сильних законодавств, які були розроблені в країнах Європейського Союзу. Але безумовно ця база не на всі питання давала відповіді і тому були ініційовані переговори щодо розробки і підписання форматованої угоди. Яка б давала спеціалізовану відповідь по темі соціального захисту трудових емігрантів".
Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Друга місія президента – північноатлантична. На початку року Португалія стримано відреагувала на прагнення України приєднатися до плану дій щодо членства у НАТО. Нині президент каже, він оптиміст, Україна приєднається до ПДЧ уже в грудні. Португальський колега намагався його не розчарувати.
Анібал КАВАКУ СІКВА, президент Португалії: "Ми бачимо. Україна наполегливо просувається до євроатлантичних структур, а тому її плани у грудні можуть здійснитися". Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Поглиблення співпраці між Україною і Португалією Ющенко очікує вже восени, тоді чекає у гості свого португальського колегу».
 
Але попри зайнятість зовнішньополітичними справами Президент знайшов час і для реакції на ключові процеси всередині держави. Ющенко – правда, устами глави свого Секретаріату, якому не звикати до того, щоб перебирати на себе тягар будь-якого негативу – підкреслив особливу роль спікера Арсенія Яценюка у збереженні коаліції, наголосивши на тому, що саме він має взяти на себе відповідальність за швидке відновлення її ефективної роботи. Таке відповідальне доручення, на погляд експертів, – цілком очевидний сигнал невдоволення з Банкової для спікера, який, керуючись швидше за все власним політичним інтересом, став «ангелом-хранителем» демкоаліції після резонансного виходу з її лав двох депутатів. Яценюк знайшов спільну мову з Юлією Тимошенко, що у публічній сфері проявилося у її підтримці ініціативи спікера щодо прийняття закону про зовнішню і внутрішню політику до 2010 року і твердій обіцянці внести давно очікувані зміни до бюджету. Мабуть, під впливом такого очевидного єднання Віктор Балога проанонсував наміри Президента вдатися до «інших шляхів нейтралізації негативних процесів у парламенті».
 
«Ющенко возложил на Яценюка ответственность за судьбу коалиции
(“Iнтер”, “Подробности”, 23.06.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Перспективы демократического большинства зависят исключительно от воли политических лидеров – БЮТ и НУНС. А ключевую роль в возобновлении работы коалиции должен взять на себя спикер Арсений Яценюк. Так считает Виктор Ющенко. Его позицию сегодня озвучил глава Секретариата Президента Виктор Балога. Цитата: "Президент полон решимости подтолкнуть коалицию к активным действиям для ее сохранения и продолжения работы. В случае, если названные политические деятели не смогут предложить четкого порядка быстрого выхода из нынешней ситуации, глава государства будет искать другие пути нейтрализации негативных процессов в парламенте", – отметил Балога».
 
«Президент власноруч візьметься долати політичну кризу
(НТН, “Вчасно, 23.06.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Президент власноруч візьметься долати політичну кризу, якщо цього не зможуть зробити Голова Верховної Ради, прем'єр та коаліція. Таку позицію озвучив очільник президентського секретаріату Віктор Балога. Віктор Ющенко запропонував спікеру парламенту Арсенію Яценюку взяти на себе ключову роль у відновленні результативної роботи більшості. Мовляв, потрібно негайно владнати проблеми недієздатності Ради, інакше криза затягнеться. Уже у вівторок Арсеній Яценюк, Юлія Тимошенко та лідери фракцій мають обговорити запропоноване президентом. Тим часом соціологи й політологи розділилися у власному баченні проблеми. Зокрема Ірина Бекешкіна переконана: причина кризи – не в парламенті, а в цілому суспільстві.
Ірина БЕКЕШКІНА, соціолог: "Вона суспільна криза. Люди взагалі розчарувалися не лише у нинішній владі, а розчарувалися у своїх кумирах колишніх. Цим індикатором є не те, що відбувається у Верховній Раді, а те, що відбувалося на київських виборах"».
 
Цікавий сюжет у цьому контексті пройшла на не надто рейтинговому новинному каналі «24», який навів начебто інсайдерську інформацію газети «КоммерсантЪ» про умови, висунуті прем’єру Юлії Тимошенко з боку глави Секретаріату в обмін на підтримку в стабілізації коаліції. Ця інформація не знайшла розголосу на інших телеканалах – можливо, через сумніви щодо її замовного характеру. Або навпаки. Така вже традиція вітчизняної журналістики – не ставити зайвих запитань. Можна лише уявити, яку активність преси викликала б така інформація трохи західніше від наших теренів
 
«Банкова пообіцяла зберегти життя коаліції, якщо Тимошенко звільнить вісьмох міністрів
(24”, “Новини”, 24.06.2008)
Кореспондент: Банкова пообіцяла зберегти життя коаліції, якщо Тимошенко звільнить вісьмох міністрів. Посилаючись на інформацію з джерел в уряді, видання “КоммерсантЪ” повідомило, що глава президентського секретаріату Віктор Балога минулого тижня запропонував прем'єрці відправити у відставку вісьмох міністрів, котрі отримали урядові портфелі за квотою НУНСУ. Ще одна змога, яку нібито висунула Банкова, публічне покаяння від міністра внутрішніх справ та народного депутата Давида Жванії. Натомість стверджує видання президентська канцелярія мала б залучити до союзу БЮТу та НУНСу ще й блок Литвина. Таким чином більшість отримала необхідних 226 депутатів. Своєрідною ж приманкою для литвинівців мовляв має стати пропозиція самому Володимиру Литвину. Посада спікера Верховної Ради. Водночас самі члени блоку кажуть ні про яку коаліцію мова не йде. Що до заміни міністрів, то пише видання сокира нависла над усіма помаранчевими урядовцями. Окрім міністрів охорони здоров'я Василя Князевича та культури Василя Вовкуна. Водночас джерела в секретаріаті президента стверджують, що на місті чинника енергетичного відомства Юрія Продана хочуть призначити Юрія Бойка, який вже був на цій посаді в уряді Януковича. Видання стверджує, що публічна смерть Кабміну призначена на середу 25 червня. Мовляв Верховна Рада збереться на екстрене засідання, де якщо Тимошенко не предстане на умови банкової уряд відправлять у відставку».
 
Доволі дивну версію про «згоду» між президентом і прем’єркою в оцінках ефективності діяльності демкоаліції розповсюдили телеканали у середу 25 червня. У їх викладі це прозвучало наступним чином: обидва керівники вважають роботу коаліції неефективною, тільки Президент вважає, що найближчим часом коаліція має підтвердити свої існування «де-факто» (слід розуміти, в попередньому кількісному складі), а інакше – знову повторив тези про намір вдатися до «інших заходів», а Тимошенко вважає, що коаліція навіть у скороченому складі залишається легітимною з правової точки зору. Постає питання: навіщо було цілком різні для нормального журналіста точки зору об’єднувати піж шапкою ефемерної «згоди»?
 
«Президент та Прем'єр зійшлися на думці, що коаліція не ефективна
(5 канал, "Время новостей", 25.06.2008)
Ігор ТАТАРЧУК, ведучій: Президент та Прем'єр зійшлися на думці, що коаліція не ефективна і це питання слід очолити, і таку позицію через свого прес-секретаря висловив Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко згодна, але на її думку проблема полягає не у кількості депутатів більшості, бо нині коаліція повністю укомплектована, – запевняє Прем'єр-міністр.
 Синхрон: Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: "Кількісний склад коаліції на сьогодні укомплектований. І ще раз нагаду, що увійти в коаліцію і вийти з коаліції можна тільки фракцією, окремі депутати не мають на це конституційного права і саме тому сьогодні в коаліції двісті двадцять вісім народних депутатів і коаліція є сьогодні абсолютно повноважною"».
 
«Президент Ющенко підвів риску під вердиктом консиліуму лікарів парламентської більшості
(1+1”, "ТСН", 25.06.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Президент Ющенко підвів риску під вердиктом консиліуму лікарів парламентської більшості. Його рецепт одужання коаліції – результативне голосування, і ухвалення законів, передбачених коаліційною угодою та змін до держбюджету. Втім є і одне якщо.
Ірина ВАННИКОВА, речник Президента України: "У разі якщо більшість не підтвердить своє існування де-факто, Президент шукатиме інші політичні шляхи подолання негативних процесів у парламенті". Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Цілком поділяє стурбованість Президента щодо ефективної роботи парламенту Прем'єр Тимошенко. Щоправда, з одним але. На її думку, коаліція в разі існує. У ній я к і було, 228 багнетів. Пояснює цю калькуляцію Юлія Тимошенко юридичною казуїстикою. Мовляв більшість утворює фракція а не окремі народні депутати. Відтак і вийти з неї можуть лише фракцією. А за нинішніх обставин, більшість в Україні повноважна.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми провели зустріч з Головою Верховної Ради. А також лідерами фракцій демократичної коаліції. Відпрацювали чіткий план дій на вівторок. Наша команда демократична зробить все, щоб все ж таки парламент працював ефективно"».
 
Що ж стосується постійних напрямів критики Кабміну за економічні негаразди з боку команди Президента, то вони практично незмінні. Як, власне, і напрями реакції з боку урядовців. У цій полеміці, як правило, беруть участь лише спікери «другого ешелону». Цього тижня відбувся черговий етап публічної боротьби за контроль місцевої вертикалі влади, яка неминуче стане «становим хребтом» для майбутніх виборчих кампаній. Згідно з давньою політичною традицією, мета Кабміну – максимально перекласти відповідальність за економічні проблеми на місцеве керівництво, оскільки можливості змінити глав обласних адміністрацій на лояльних до Тимошенко людей фактично заблоковані. Реакція Секретаріату також прогнозована, як і її тематика – керівники на місцях роблять все можливе, але подолати наслідки помилкової політики уряду Тимошенко вони не можуть. Кому виборці повірять більше – питання не лише до переконливості публічних обвинувачень, але й до можливостей здійснення практичних кроків в інтересах виборців. Час покаже, чи дійде справа до них.
 
«В секретариате президента считают, что правительство перекладывает ответственность за собственные ошибки
("Україна", "Події", 25.06.2008)
Елена КОТ, ведущая: С больной головы на здоровую. В секретариате президента считают, что правительство перекладывает ответственность за собственные ошибки на плечи местной власти. Цитирую, каждую среду на заседаниях Кабмина украинцы становятся свидетелями такого нового обострения болезней, когда правительство пытается расправиться с очередной когортой и главобластных государственных администраций, сообщает пресс-служба Виктора Ющенко. По мнению секретариата президента, губернатора, ценой колоссальных усилий спасают цивилизацию.
Андрей КИСЛИНСКИЙ: "Ну, вибачте, яку політику в центрі, таку ми бачимо і в районах. Тому я вважаю, що обласні адміністрації і їх керівники в цьому питанні не можуть нести відповідальності, зокрема ці претензії уряду до них є безпідставними".
Елена КОТ, ведущая: В секретариате президента обвиняют правительство и в маштабах бедности. Согласно отчетов госкомитета статистики, без малого треть украинцев можно отнести к бедным слоям населения. Любопытно, что при этом Юлия Тимошенко получает в Европе комплимент за стабилизацию инфляции. Что это? Не знание реальной ситуации, или простое желание сделать комплимент женщине. Как же сегодня на самом деле обстоят дела с ценами. Об этом в материалах из Донецка, Днепропетровска и Киева.
Сергей КАРПИН, журналист: Елена, студентка 3 курса. Поход в супермаркет для нее явно не по карману, а вот рынок, место, где еще можно поторговаться. Хотя стипендия со 150-ти выросла вдвое, ровно настолько подорожали и продукты. Рост цен в Донецкой области чиновники к концу месяца пытаются удержать и находят свои объяснения тому, что область попала в черный список Кабмина по росту инфляции.
Сергей ДЕРСУНОВ, первый заместитель облгосадмиинстрации: "Денежная масса, которая была выпущена в обращение за 4 месяца восьмого года в сравнении с 2007 годом. Только по Донецкой области составила 7 миллиардов гривен. Это один из факторов, которые безусловно повлияли на инфляционный процесс".
Сергей КАРПИН, журналист: В Днепропетровске мы проводим эксперимент. Узнаем насколько по рыночным ценам сегодня обходится украинский борщ. Семьи Аллы Артюковой это частое блюдо. Покупки мы делаем вместе с хозяйкой. Женщина берет столько, сколько потребуется для одного борща. Так можно более точно узнать стоимость первого блюда на столе среднего украинца. Картошку Алла Юрьевна покупает из прошлого урожая. Она дешевле, по 3 гривны за килограмм. 2 гривны стоит качан капусты. Гривна – пучок домашней морковки. Свекла и помидоры тянут еще на пять. Наша спутница подсчитала, если купить на борщ самое дешевое мясо, уложится в общем в 50 гривен. Это почти недельный бюджет ее семьи. Резервные зарплаты и пенсии в очень короткий срок съела инфляция. В столице всегда цены выше. Елена Окимова гостит в Киеве у дочери с внуками. Сама живет в небольшом городке Бар в Винницкой области. Сало – от 30 гривен, мясо – от 40 и выше. Есть и дешевле из госрезерва, но немного. Утром за ним в очередях люди дерутся, говорит продавец. У продавцов свои интересы и свое видение ситуации. Картина подорожание продуктов питания за три года видят так. Цена хлеба по сравнению с 2006 годом возросла почти в полтора раза. Молоко с двух с половиной до более 5 гривен за литр. Сыр подорожал вдвое. А мясо на 300%. На рынках за три года его стоимость из 18 выросла до 50 гривен за килограмм. Картофель с 2006 подорожал в 2,5 раза. Инфляция в стране продолжает прогрессировать. По данным эксперта по сравнению с прошлым годом она составила 30%. При этом зарплаты украинцев увеличились всего на 16%».
 
Формат телевізійної подачі Президента у стосунках із прем’єр-міністром не змінився з часів Віктора Януковича. Саме за главою держави – визначення напрямів політики, роздавання доручень і завдань. Якщо судити з телеповідомлень, у цьому процесі жодних суперечок не виникає. Принаймні, про незгоду Тимошенко зі змістом отриманих директив не повідомив жоден канал.
 
«Віктор Ющенко пояснив Юлії Тимошенко про що вона має домовитися із Володимиром Путіним
(НТН, "Вчасно", 26.06.2008)
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Віктор Ющенко пояснив Юлії Тимошенко, про що вона має домовитися із Володимиром Путіним. Нагадаю, у суботу прем'єр їде до Москви на переговори зі своїм російським колегою. Президент прагне ясності в питанні російсько-українських газових відносин. Тож вимагає, щоб було чітко узгоджено, скільки газу Україна купить наступного року і за якою ціною. Вона, додав Президент, має бути вмотивована. А ще Віктор Ющенко доручив прем'єру розпочати перемовини про участь України в поставках азійського газу. Голова держави наполягає, щоб всі газові питання владнали до середини вересня.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Всім учасникам ринку повинна бути зрозуміла ціна і через яку формулу вона фіксується. Щоб це була ціна не політична, щоб ц6 була ціна економічна. Економічна це значить, двом сторонам зрозумілі залежності, на базі яких формується ціна на газ чергового року. Аналогічно повинна стояти питання і ціни тих послуг, які надає Україна щодо транзиту російського газу до європейських споживачів"
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Сьогодні ж в Секретаріаті Президента заявили, що не розуміють політику Національного банку у визначені курсу гривні щодо інших валют. Не бачать жодної логіки в різких коливаннях курсу гривні. Дії Нацбанку після чергової зміни валютного коридору до 4.85 гривень за один долар, в президентському офісі назвали не прозорими, і тепер чекають роз'яснень.
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента України: "Ось наш валютний ринок на сьогоднішній день, ось провал до 4.58 які ми мали, ось черговий провал, і ось політика інтервенцій національного банку. Якщо ви знайдете тут логіку і поснете мені, механізми курсоутворення, в цій ситуації, я буду вам дуже вдячний".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Усі питання щодо валютної політики держави, а також нових параметрів Держбюджету котрий планують збільшити на 30 мільярдів гривень, Президент і Прем'єр планують обговорити завтра, про це повідомила Юлія Тимошенко. Сьогодні вона перебуває на Луганщині. Поїхала туди подивитися на умови праці шахтарів. Там же Тимошенко заявила, що уряд підніме закупівельні ціни на вугілля, іншого способу підвищити шахтарям зарплату Прем'єр зараз не бачить. А щодо погодинної оплати роботи гірників, то за словами Юлія Тимошенко поки це нововведення запроваджуватимуть у вигляді експерименту, поступово і не в усій галузі одразу, а спочатку лише на окремих підприємствах.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Мова іде про те, що ми хочемо щоб в таких шахтах де надзвичайно небезпечні умови праці, що погодинна оплата праці прибрала патогенну систему, коли самі шахтарі практично роблять все для того, щоб їм нічого не заважало заробляти більше грошей нехтуючи і правилами безпеки"».
 
«Президент сьогодні роздавав завдання,
("Україна", "Події", 26.06.2008)
Ведуча: Президент сьогодні роздавав завдання, Віктор Ющенко вимагає від Кабміну спільно з Нацбанком терміново переглянути макроекономічні показники держбюджету-2008, а депутатів перестати справлятися в блокуванні роботи Верховної Ради. І проголосувати головний фінансовий документ країни. Голова держави стурбований інфляцією, останніх 5 місяців. Він закликав уряд взяти на себе відповідальність за помилки в економіці, а не виправдовувати їх наслідками інфляційних процесів у світі».
 
«Прем`єрка одержала від Президента директиви на газові переговори з Росією, які пройдуть у суботу в Москві.
(24”, "Новини", 26.06.2008)
Кореспондент: Тимошенко отримала завдання від Ющенка. Прем`єрка одержала від Президента директиви на газові переговори з Росією, які пройдуть у суботу в Москві. У них, зокрема наголошується, що ціна на газ має бути узгоджена до 15 вересня. Аби при формуванні держбюджету на наступний рік враховувати цю важливу складову, наголосив глава держави. Ющенко підкреслив: ціна на газ має бути зрозумілою і має бути зрозумілим механізм її формування. "Щоб ціна була не політична, а економічна", – сказав Президент. Це ж саме стосується і фіксації ціни на транзит газу, яка, на думку Глави держави, має бути чітко прив'язана до ціни на газ. На переговорах у Росії український уряд має чітко зафіксувати обсяги поставок газу і завершити формування балансу газу. Президент наголосив, що мають бути чітко закріплені як обсяги, необхідні для ринку України, так і обсяги газу, який буде транспортуватися до Європи».
 
«Зміни до державного бюджету на цей рік - тема жвавих дискусій між Президентом та урядом
(1+1”, "ТСН", 26.06.2008)
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Зміни до державного бюджету на цей рік. Це – тема жвавих дискусій між Президентом та урядом. На кону – 30 мільярдів гривень. Ця додаткова сума виникла після нових розрахунків внутрішнього валового продукту. Нацбанк пропонує: залишити видатки бюджету незмінними. Тим самим зменшити рівень інфляції. А уряд наполягає: треба пустити ці гроші на збільшення соціальних видатків. Президент закликає обидві сторони дійти згоди. Зараз він уже переймається бюджетом на 2009 рік. Там треба врахувати майбутню ціну на російський газ. І Ющенко оприлюднив свої директиви Прем'єрці: на газові переговори, що відбудуться в суботу в Москві.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "У серпні місяці, принаймні до 15 вересня, повинні закріпити умови ціни, бо вона є базовою для розрахунків зокрема комунального, бюджетного споживання"».
 
Натомість Юлія Тимошенко обирає інші місця для виголошення власних міркувань, добре знаючи, що самі закони функціонування мас-медіа змусять їх тиражувати її меседжі, зроблені в незвичайному місці. Візит на ровеньківську шахту і спуск у неї в шахтарському обладунку – з цієї опери. Хай навіть у багатьох сюжетах не обійшлося без іронічних пасажів. Так що яка б давня й елементарна технологія була використана командою прем’єра, вона виявилась все ще ефективною.
 
«На Тимошенко вдягнули робу і спустили в шахту
(Новий канал, "Репортер", 26.06.2008)
Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: На Тимошенко вдягнули робу і спустили в шахту. Такі незабутні враження у Прем'єра були вперше. В шахті імені Фрунзе у Ровеньках на Луганщині. Більш, ніж тисячу метрів над головою натиснули на Юлію Тимошенко. Обіцянки сьогодні були більш палкими. Проте виконати їх без депутатів і Президента вона не може, погодинна оплата праці з першого липня – поки тільки на словах.
Наталка ФЕДЕЧКО, кореспондент: Роба от кутюр, хустка під каскою і жодних прикрас. У Тимошенко сьогодні чорна робота. Спускається у шахту. Місцеве керівництво ще у вагончику починає лякати нелегким життям шахтарів. Суворі шахтарі не соромилися перебивати Прем'єра, коли та намагалася вставити своїх 5 копійок. Захвату від приїзду не було, самі докори. Те, що Голова Уряду зняла перли і полізла навколішки, хвилює їх менше, ніж зарплатня. Підземне сафарі вразило Тимошенко надовго. Пообіцяла ще зо 5 років не забувати про вугільну галузь.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У мене було відчуття, що я спустилася до ядра землі. Там жахливі для роботи температура, вологість, запиленість".
Наталка ФЕДЕЧКО, кореспондент: Своїми враженнями замурзана Прем'єр вирішила поділитись з усіма міністрами. В шахту їх усіх, в шахту!
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я хотіла, щоб хоча б раз на тиждень міністри спускались в шахту."
Наталка ФЕДЕЧКО, кореспондент: Руки потиснули, та питання про запровадження погодинної оплати праці з 1 липня залишилося не вирішеним. Слово і досі за народними депутатами. Потрібно ухвалити закон про престижність шахтарської праці. А звідки взяти гроші - прописати у змінах до бюджету, його Прем'єр з Президентом ніяк не узгодять. Наступний раунд переговорів призначили на завтрашній ранок».
 
«Одягнувши прем'єрку за шахтарською модою, її спустили на кілометр під землю
(ТОНІС,"24 години", 26.06.2008)
Ірина КОРОЛЬ, ведуча: Уже завтра про інфляцію та бюджет Тимошенко обіцяє поговорити з Ющенком віч-на-віч, а сьогодні вона позувала перед камерами в новому іміджі – в робі, хустці та касці. Одягнувши прем'єрку за шахтарською модою, її спустили на кілометр під землю, в копальню ім. Фрунзе на Луганщині. Там Тимошенко дізналась про жахи, які потім переповідала журналістам і це при тому, що шахту для глави уряду вибрали не найгіршу. Та навіть після такого спуску, вона каже тепер точно знає що зарплату шахтарям треба піднімати, а вугілля зробити дорожчим. А щоб це дійшло і до урядовців, Тимошенко їх теж послала в шахту, побачити пекло на власні очі. Причому порадила освіжати пам'ять таким чином хоча б раз тиждень, самій же прем'єрці про те як вона повзала на чотирьох щоб поговорити з людьми в забої, нагниватимуть жетони, які дають гірникам під час спуску. Їх вона пообіцяла покласти в себе перед очима в кабінеті.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я можу сказати мої враження, у мене таке відчуття, що я просто, вибачте, спустилася до ядра Землі, де неможлива для нормальної роботи температура, вологість, де запиленість, так на кілометр спустилися"».
 
«А сьогодні вона сама спустилася у пекло
(НТН, "Вчасно", 26.06.2008)
Наталія МАСЛОВА, ведуча: А сьогодні вона сама спустилася у пекло. Разом з кількома урядовцями, принаймні так Тимошенко описала своє враження від побаченого на шахті "Ровеньки – Антрацит", що на Луганщині. Ознайомившись з умовами праці гірників безспосередньо в шахті, очільниця уряду заявила, що зробить усе можливе, аби їх поліпшити. Окрім того, сказала, що невдовзі зростуть ціни на вітчизняне вугілля, а отже й зарплатня гірників. Галузь же – на порозі чергових реформ.
Євген СОЛОМІН, кореспондент: Кожний український прем'єр, перебуваючи на Луганщині, неодмінно спускався у лаву. Нинішня прем'єрка не стала зраджувати цій традиції і також побувала в шахті на глибині в понад 900 метрів. У копальні імені Фрунзе побував не один урядовець, проте отакий тендітний туди ще не спускався. З огляду на маленький зріст Юлії Володимирівни спецодяг довелося замовляти у місцевих кравчинь. У ньому і доправили прем'єрку на півтори годину в шахту. Піднявшись на поверхню, вона не приховувала емоцій від побаченого.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ми зайшли туди, куди мусять заходити керівники держави, щоб побачити, як працюють сьогодні і проходчики, і всі інші працівники. Це жахливі умови. Я вражень набралась стільки, що мені вистачить на 5 років плідної роботи".
Євген СОЛОМІН, кореспондент: Гірник Олег Ніколаєв поділяє емоції Юлії Володимирівни. Каже: і для нього шахта колись була жахом, але вже звик. Нині турбує одне: перехід на погодинну оплату. Переконаний: для копалень, що працюють стабільно – це не вигідно, бо не буде стимулу добувати більше вугілля. Мовляв, на те потрібен час.
Олег НІКОЛАЄВ, гірник: "Сложные горно-геологические условия, но будущее за этим. Платить-то надо".
Євген СОЛОМІН, кореспондент: Не гарячкуватиме з погодинною оплатою і прем'єрка. Спочатку, каже, запровадять це як експеримент на 9 шахтах Луганщини й Донеччини. Якщо буде вдалим - поширять на інші копальні. Паралельно реформуватимуть і галузь коштом залучення інвестицій, реконструюватимуть старі і будуватимуть нові шахти.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми правильно зробили, що всією урядовою командою спустились в шахту, аби без довідок своїми очима побачити, як працюють шахтарі. Я думаю, що цей досвід дозволить нам правильно обрати концепцію реформування вугільної галузі".
Євген СОЛОМІН, кореспондент: Якщо реформи вдасться завершити, то вже через 5 років Україна добуватиме більше 100 мільйонів тонн вугілля, проти 80 мільйонів нині. Але досвід показує, що жодної урядової програми в галузі за 16 років незалежності так до кінця й не реалізували. Можливо, нинішні плани стануть винятком».
 
«Юлія Тимошенко натомість сьогодні вперше спустилася в шахту
("Україна", "Події", 26.06.2008)
Ведуча: Юлія Тимошенко натомість сьогодні вперше спустилася в шахту. Така нагода випала Прем'єру під час поїздки до Луганської області. У супроводі міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця голова уряду відвідала гірників міста Роженьки, разом із якими і побувала на кілометровій глибині. Тут прем'єрку вразили надлюдські умови праці шахтарів. Також у плани Юлія Тимошенко входила участь у наразі нараді, щодо перспектив розвитку вугільної галузі., яких питань наразі встигли торкнутися розповість Олег Притикін, який супроводжує прем'єрку у поїздці.
Олег ПРИТИКІН, кореспондент: Сьогодні Прем'єр Юлія Тимошенко вперше в житті спустилася у шахту, де вона зустрілася із гірниками вугільної кампанії Роженьки Антрацит. прем'єрка пообіцяла підвищити зарплатню шахтарям на 30%,. Також вона заявила, що буде підвищена ціна на вугілля. Шахтарі заявили, що їх не влаштовує їхня зарплатня, і умови праці і вони збираються йти до Києва, на це Юлія Тимошенко відповіла що якщо шахтарі дійсно прийдуть, проблема буде розв'язана скоріше. У Ровеньках Прем'єр зараз проводить нараду з керівниками вугільної галузі. Юлія Тимошенко повідомила, що реформування почнеться з компанії "Ровеньки – Антрацит". Там планують впровадити декілька інвестиційних проектів. З липня ввести погодинну оплату праці.
 
«Гірникам - на особливо небезпечних шахтах – платитимуть погодинно
(1+1”, "ТСН", 26.06.2008)
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Гірникам – на особливо небезпечних шахтах – платитимуть погодинно. Зарплата зросте, вугілля купуватимуть дорожче, малорентабельні та збиткові копальні продаватимуть та шукатимуть для них інвесторів. За таким сценарієм уряд Тимошенко реформуватиме вугільну галузь. А пілотний проект хочуть реалізувати на базі державного підприємства "Ровеньки-антрацит" на Луганщині.
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Там саме закінчилася нарада, яку прем'єр проводила з керівниками копалень.
Олена ЧЕРНЯЄВА, кореспондент: В них є ще три тижні, пілотний проект буде готовий, не раніше ніж за три тижні, але практично вже погодилися і взагалі шахтарі згодні на будь-які експерименти, адже ситуація в гулі і насправді критична. Єдине їхнє зауваження – вони сподіваються що уряд обере для експерименту не лише рентабельні шахти, а і відстаючі копальні .Юлія Тимошенко висловила сподівання що сьомого-восьмого липня Верховна Рада таки прийме усі закони, які стосуються вугільної галузі, а щоб переконати увесь Донбас у серйозності власних намірів, Юлія Тимошенко спустилася в шахту, у вибій на горизонт близько 1000 метрів. Спецодяг, каска з ліхтарем, без усього цього в шахту не можна. Для Прем'єр-міністра винятку не роблять. Єдине, що відрізняє Тимошенко від колег-чоловіків – хустка під каскою: зберегти зачіску та захистити волосся від вугільного пилу. Шахтарську робу трохи підігнали за розміром. Гірники у натовпі одностайні: їй личить. Тимошенко спускається під землю вперше в житті. Перед спуском помітно: трохи нервується. Після підйому – сплеск емоції. Їх вистачить на все життя, каже голова уряду.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Це адська праця, і оплачувати її сьогодні, так як вона оплачується, порівняно з іншими країнами, які мають вугільну галузь, так неможливо. Я хотіла би, щоб хоча б раз на тиждень міністри спускалися в ті умови, в яких сьогодні працюють ці люди".
Олена ЧЕРНЯЄВА, кореспондент: Прем'єрка забрала з собою особистий шахтний жетон – кожен гірник бере такий з собою під землю і здає після підйому на поверхню. Свій Юлія Тимошенко у табельну не повертає, каже: нагадуватиме щодня про враження, отримані на кілометровій глибині.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У мене таке відчуття, що я просто, ну вибачте, спустилася до ядра Землі, де неможлива для нормальної роботи температура, вологість, де запиленість".
Олена ЧЕННЯЄВА, кореспондент: Півгодини на лазню та переодягання – і на нараду. Там вкотре вирішуватимуть, що ж зробити, аби людям, які в подібних умовах працюють щодня, хоч якось полегшити життя».
 
«Сама Прем'єр поміняла цього дня життя наземне на підземне
«1+1”, "ТСН", 26.06.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Сама прем'єр поміняла цього дня життя наземне на підземне. Її ознайомча екскурсія в надра України на одній з копалень була результативною принаймні на обіцянки. Отже гірникам платитимуть погодинно, зарплата зросте, вугілля купуватимуть дорожче, малорентабельні збиткові копальну продаватимуть та шукатимуть для них інвесторів. Реформу почнуть із державного підприємства "Ровеньки-Антрацит", на Луганщині.
Олена ЧЕННЯЄВА, кореспондент: Спецодяг, каска з ліхтарем, без усього цього в шахту не можна. Для Прем'єр-міністра винятку не роблять. Єдине, що відрізняє Тимошенко від колег-чоловіків - хустка під каскою: зберегти зачіску та захистити волосся від вугільного пилу. Шахтарську робу трохи підігнали за розміром. Гірники у натовпі одностайні: їй личить. Тимошенко спускається під землю вперше в житті. Перед спуском помітно – трохи нервується. Після підйому – сплеск емоції. Їх вистачить на все життя, каже голова уряду.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Це адська праця, і оплачувати її сьогодні, так як вона оплачується, порівняно з іншими країнами, які мають вугільну галузь, так неможливо. Я хотіла би щоб хоча б раз на тиждень міністри спускалися в ті умови, в яких сьогодні працюють ці люди".
Олена ЧЕРНЯЄВА, кореспондент: Прем'єрка забрала з собою особистий шахтний жетон – кожен гірник бере такий з собою під землю й здає після підйому на поверхню. Свій Юлія Тимошенко у табельну не повертає, каже: нагадуватиме щодня про враження, отримані на кілометровій глибині.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У мене таке відчуття, що я просто, ну вибачте, спустилася до ядра Землі де неможлива для нормальної роботи температура, вологість, де запиленість".
Олена ЧЕННЯЄВА, кореспондент: Півгодини на лазню та переодягання – і на нараду. Там вкотре вирішуватимуть, що ж зробити, аби людям, які в подібних умовах працюють щодня хоч якось полегшити життя».
 
Поки прем’єр-міністр штурмувала вугільні глибини, її найближчий соратник та за сумісництвом перший віце-прем’єр Олександр Турчинов в ефірі Першого національного отримав і використав можливість виголосити ключові відповіді на всі тиражовані останнім часом звинувачення на адресу уряду. Цікаві вони не стільки оригінальністю, скільки тим, що в найближчі місяці функціонування уряду складатимуть, очевидно, опорні пункти захисту команди Юлії Тимошенко. Ми виділили ці тематичні напрями з розлогої бесіди Олександра Турчинова.
 
«Гість програми: Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр-міністр України
(Перший національний, "Точка зору", 26.06.2008)
ПРО ЗМІНИ ДО БЮДЖЕТУ: Я хотів би сказати про причини, чому стало можливим прийняття змін до бюджету. Це стало можливим завдяки тому, що уряд наполегливо реалізує програму "Контрабанда, стоп". Ми боремось з тіньовими схемами в економіці. І завдяки діям уряду ми змогли додатково залучити ресурс – біля 20 мільярдів гривень".
Я говорю той мінімум, який ми можемо уже говорити, що можна додатково використовувати для потреб держави. І це не інфляційні гроші, це не я якісь емісійні гроші. Це є реальний ресурс завдяки роботі Кабінету міністрів. Що стосується прийняття змін, то безумовно, серйозна проблема – це ефективна робота Верховної Ради, яка повинна голосувати".
На жаль, заблокована була приватизація – ви знаєте, укази відповідні Президента, нам заблокували кадрове питання, нам даже не дають можливість перевірити роботу Фонду держмайна. А це - небагато-немало - біля 9 мільярдів гривень. Ну, в усякому разі Кабінет міністрів готовий вносити на цьому тижні до Верховної Ради проект змін до бюджету".
ПРО ІНФЛЯЦІЮ:… Ми звикли до критики Президента. Але ж треба дивитись на тенденції і на реальну роботу Кабінету міністрів. Ми, як і обіцяли, ми брали півроку на те, щоби зупинити інфляційні процеси, які ми як отримали в спадщину, так і, безумовно, ми не в замкнутому світі працюємо, є світові тенденції, які впливають на українську економіку. Але в той же час за останній місяць, ви знаєте, інфляція була біля 1%. В цьому місяці ми очікуємо ще менші показники інфляції. Тобто фактично уряд виконав свою обіцянку і ми зупинили зростання цін. Це дуже важливо. А те, що є необґрунтована критика, ну, вибачте, ми спокійно до цього ставимося".
ПРО СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ: ... Ми вносимо ті зміни, на які очікує суспільство. І завдяки цим змінам ми зможемо збільшити пенсії, збільшити мінімальні зарплати, ми зможемо забезпечити серйозні інвестиційні програми як на центральному, так і на регіональному рівні, в кінці-кінців, збільшити фінансування і допомогу місцевих бюджетів, в тому числі збалансувати енергетичний потенціал держави. Тобто, це ті кроки, на які очікує суспільство..
ПРО ВИПЛАТИ ОЩАДБАНКУ: "Ну, по-перше, вони і не зупинялись, почнемо про це говорити, і по-друге, вони будуть продовжені. І це також планується нашим Кабінетом міністрів. І даже незважаючи на те, що нам повністю заблокували приватизацію. Тому що дуже багато є бажаючих не дати можливість нам виконати свої обіцянки".
… Гроші не закінчились. Не закінчились гроші. Кабінет міністрів системно перераховує Ощадбанку ресурс. І це ми робимо незважаючи, я ще раз кажу, що у нас жодного додаткового джерела нема, в тому числі і ті 9 мільярдів, про які я говорив, від приватизації повністю заблоковані. Все одно гроші йдуть. Може, не так швидко, як цього хотілось, але ж уже більша частина громадян, які повинні були отримати по тисячі гривень, це вже отримали. І до кінця року ми цю позицію доведемо до планового показника. Тобто 100% громадян, які мають заощадження і мають право на отримання тисячі гривень, вони отримають ці гроші".
ПРО ГУБЕРНАТОРІВ: Уже декілька засідань Кабінету міністрів ми не можемо дочекатись виклику губернаторів, тобто глав місцевих адміністрацій, яких ми викликаємо. Я хочу вам нагадати, що відповідно до Конституції, місцева влада, тобто глави адміністрацій підпорядковані Кабінету міністрів і підзвітні перед Кабінетом міністрів. В той же час Секретаріат Президента, сам Президент руйнують виконавчу вертикаль, фактично забороняючи місцевій владі виконувати доручення Кабінету міністрів. Тим самим, безумовно, ми в достатньо складних умовах, тому що, ну, ви розумієте, Кабінет міністрів приймає рішення. Але ж потрібен механізм, єдина вертикаль виконавчої влади, яка забезпечить виконання рішень уряду. І безумовно, основний тягар це на регіональному рівні. І не можуть сьогодні представники адміністрацій створювати якісь там єдині центри, якісь партійні осередки під майбутні президентські вибори замість того, щоб займатись серйозно економічними питаннями, в тому числі і виконувати доручення Кабінету міністрів по боротьбі з інфляційними процесами. І відповідальність з них ніхто не знімав. В той же час для того, щоби ускладнити роботу Кабінету міністрів, уже не приховується, що губернаторам забороняють звітувати перед урядом, фактично стимулюють невиконання доручень Кабінету міністрів.
ПРО ВІЗИТ ДО РОСІЇ: …Це, безумовно, важливий візит. І не так давно, ви знаєте, дуже серйозні переговори Юлія Володимирівна провела в Європі. І всі європейські газети – треба почитати – вийшли саме на першій полосі її зустріч з лідерами провідних країн Європи. В суботу планується візит до Російської Федерації. Я хочу нагадати, що одна з тем, якою займається Кабінет міністрів – це енергетична безпека нашої держави. Перше. Ми показали, що не дозволимо нікому говорити з Україною з позиції сили. Пам'ятаєте, коли спроби були шантажувати Україну, там, відключення газу чи щось завгодно, ми не тільки не дозволили це зробити, але ж і підписали всі угоди на умовах, вигідних державі. Це перше. Друге. Я переконаний в тому, що сильні держави, які поважають себе, повинні йти на шлях взаємовигідного співробітництва. І саме ми хочемо в стосунках з Росією взаємовигідного співробітництва, яке вигідне і Російській Федерації, і Україні. І я переконаний, що якраз цей візит і забезпечить фундамент для такої співпраці".
І ви знаєте, завжди… От зробіть оцінку ситуації, що завжди Російська Федерація робить відповідні заяви, коли бачить, що українська влада невпевнено себе почуває. Ну, безумовно, коли забороняти губернаторам виконувати доручення Кабінету міністрів, це не є посилення влади української. І на цьому тлі, безумовно, можна почути такі, я би сказав, безумні заяви щодо Севастополя, Криму тощо. Тому сильна влада, яка нам потрібна, вона, безумовно, буде примушувати рахуватися з собою, в тому числі і наших сусідів. В усякому разі я дуже сподіваюсь, що цей візит зніме от напруження останніх місяців, яке сталось. Ну, і більше того, все-таки у нас дуже багато питань, що стосуються і боротьби з корупцією. Нам треба позбутись не тільки на внутрішньому ринку, що ми зробили, посередників, але ж і на зовнішньому хочемо перейти до прямих угод без будь-яких там RosUkrEnergo чи інших посередників у відношеннях з Російською Федерацією. Є питання кордонів, які треба визначати. Тобто є багато інших питань серйозних, стратегічних питань, які повинні стати фундаментом стосунків між Україною і Росією"».
 
P.S. В якості невеличкого постскриптуму згадаємо про несподіваний прояв активності київського мера Леоніда Черновецького, який із самого початку тижня виступив із ультимативною і явно демагогічною з огляду хоча б на встановлений термін, вимогою до уряду до 28 червня збільшити пенсії та зарплатню працівникам бюджетної сфери, а у випадку невиконання умови – піти у відставку. Ініціатива, як і організовані акції протесту біля будівлі Кабміну, особливого резонансу в телеефірі не спричинила. Зі зрозумілих причин найбільшу увагу цим сюжетам приділила ТРК «Київ», при цьому значно перебільшивши число учасників акції, оголосивши про аж 20 тисяч (!)учасників. Взагалі, було дуже схоже на те, що вся історія задумувалася організаторами як складова значно ширшої кампанії, котра мала супроводжувати комбінацію, що починалася зі спроби ліквідації демкоаліції та наступної відставки уряду Тимошенко. Випавши, після відомих подій у парламенті, із задуманого масштабного контексту, заява мера і проведена акція виглядала щонайменше не дуже адекватними.
 
«Столичний голова закликав уряд до 28 червня – Дня Конституції – збільшити пенсії та зарплатню працівникам бюджетної сфери або піти у відставку
("Київ", “Новини”, 24.06.2008)
Ігор ПУПКОВ, ведучий: Столичний голова закликав уряд до 28 червня – Дня Конституції – збільшити пенсії та зарплатню працівникам бюджетної сфери або піти у відставку. Про це Леонід Черновецький заявив сьогодні на брифінгу, окрім цього Київський керманич закликає Юлію Тимошенко відзвітувати про те, яких заходів вживає Кабмін аби приборкати інфляцію та перекладати відповідальність у ситуації що виникла на голів місцевих адміністрацій, від яких мало що залежить.
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Ще місяць тому кілька тисяч киян пікетували Кабмін з вимогою аби Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко негайно вжила заходів щодо подолання інфляції і підвищення вдвічі пенсії та зарплат бюджетникам. Леонід Черновецький киян підтримав.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Заявление о том что мы начинаем сбор подписей об отставке, если только не будет заплачены бюджетные средства бюджетникам и пенсионерам, я сделал месяц назад".
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Утім жодних заходів для покращення добробуту людей уряд не вжив. Ситуація навіть погіршилася: інфляція зростає, ціни не падають. Замість приборкання інфляційних процесів уряд бореться за владу, вважає Леонід Черновецький. При чому вину за свою бездіяльність Кабмін перекладає на регіони. Вимоги Києва влада ж ігнорує.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Кабмін должен был поинтересоваться как бы пульсом постоянным, главного города Украины. На посту мера я ни разу не общался с Тимошенко, потому что она слышит только себя, она ни разу не дала слова моему заместителю".
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Мер каже: від початку року місто ще й досі не отримало коштів на виконання функції столиці, які Мали спрямувати і на транспортні розв'язки і на ремонт доріг.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Кабмин не профинансировал функции столицы ни на одну копейку, хотя обязан был это делать сразу после прихода к власти, но надежда на финансирование остается, правда туда насильно включают объекты что вообще мы копейки не получим, которые никакого отношения к Киеву не имеют".
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Оскільки наживо діалогу не виходить, київський керманич пропонує прем'єрці поговорити про внутрішні проблеми перед камерами. Заодно і відзвітувати перед киянами що робить уряд для зниження інфляції.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Ни в одном городе в таком масштабе таких проблем нет. Их надо обсуждать в прямом эфире, я с удовольствием пригласил бы премьер-министра, что бы мы на общественных слушаниях поговорили с киевлянами о том, как нам эти проблемы решать".
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Якщо кабмін не вдасться до термінових заходів та підвищить бюджетникам зарплати та пенсії, у Києві почнуть збирати підписи про відставку уряду.
Ігор ПУПКОВ, ведучий: Тим часом ми вирішили спитати у киян як робота уряду Тимошенко вплинула на життя киян і як позначається інфляція на гаманцях мешканців столиці.
Ніна ФЕДОРІВНА, педагог: "Як жить, не знаємо. В цьому році йду на пенсію. Що я буду мати на тих 600 гривень, я не знаю. А хто ж винен, наші всі міністри і разом з усіма".
Галина Володимирівна, домогосподарка: "По телевизору одни дебаты. Перетягивают одеяло друг с друга на себя. А для людей просвета нет, для таких слоев населения. Просвета никакого, а кушать все хотят".
Антоніна, пенсіонерка: "Потому что мне не хватает. Что же я должна делать? За квартиру отдай, за лекарства отдай, а что остается – на один батон и молоко или на хлебчик".
Марія Григорівна, пенсіонерка: "Чем дальше, тем все сложнее и сложнее. Наши политики только между собой борются. Как говорится, так думают про народ, что нельзя подумать про одну Людину. При ее приходе всегда повышается, бензин повышается".
 
«У середу 20 тисяч киян вимагали під Кабміном відставку уряду Юлії Тимошенко
("Київ", "Новини", 29.06.2008)
Ігор ПУПКОВ, ведучий: У середу 20 тисяч киян вимагали під Кабміном відставку уряду Юлії Тимошенко. Люди скаржилися на дорожнечу та бездіяльність уряду у плані інфляції. Акцію підтримали в блоці Леоніда Черновецького. Протестувальники ще місяць тому вимагали від Прем'єр-міністра підвищити зарплатню бюджетникам та пенсію удвічі. Термін давали до дня конституції.
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: Щодень життя стає нестерпнішим, скаржаться кияни. Раніше м'ясо було делікатесом, тепер навіть на овочі грошей не вистачає. Ціни ростуть прямо на очах, а підвищення не має. Свою стурбованість висловив і міський голова Леонід Черновецький. Він каже: існує чимало шляхів для подолання інфляції, але Кабмін їх не використовує.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Борись с контрабандой, заключай прямые контракты. Давай какие-то льготы производителям продовольствия. Найди деньги, никто эти деньги не ищет и льгот производителям не дают. Так мы далеко не уйдем. Кончится это бедой. Потому что качество жизни украинцев ухудшается, и меня это не может не тревожить".
Місяць тому обурені політикою Кабміну кияни спільно з блоком Леоніда Черновецького вимагали підвищення зарплатні бюджетникам та пенсій удвічі. За цей час урядовці навіть не розглядали такого питання, натомість інфляція ще більше зросла. Тепер пікетники висувають урядові не вимоги, а ультиматум. Через неспроможність навести лад у державі – відставка.
Алла ШЛАПАК, співголова фракції Блоку Леоніда Черновецького у Київраді: "Народ України так і не отримав відповіді від Кабінету Міністрів, тому сьогодні ми вимагаємо, і будемо вимагати відставки Тимошенко. Крім того ви надіслали сьогодні звернення до Президента України, до депутатів України з вимогою розглянути питання про відставку цього уряду".
Оксана КОРНІЙЧУК, кореспондент: В урядовців учасники акції планували ще і запитати: "Чому припинили видавати обіцяні тисячу гривень?". Утім до людей не вийшов ні один з міністрів. Паперові тисячі із фото пані Тимошенко мітингувальники повкидали у смітник та залишили під дверима Кабміну. Підтримали пікет киян селяни із різних регіонів. Кажуть, неспроможність уряду ефективно працювати призвела до здорожчання закупівельних матеріалів. Тож вони не можуть зібрати врожай. Виробництво сільгосппродукції, кажуть, Кабмін кинув напризволяще. Уряд Тимошенко – чорна хмара над країною, яку час розвіяти, кажуть пікетники і випускають її символічно у небо. Зректися влади команді Юлії Тимошенко допоможуть самі українці. Нині у Києві триває збирання підписів за її відставку, а відтепер його проводитимуть і у інших регіонах».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16596
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
киянин
5770 дн. тому
Долболом наш Льоня.хотыв облизати баблогу та лоханувся
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду