Піар «100 днів» - у кожну хату!

12 Квітня 2008
24795
12 Квітня 2008
19:23

Піар «100 днів» - у кожну хату!

24795
Підсумки огляду політтехнологій у медіа за 24-30 березня 2008 року.
Піар «100 днів» - у кожну хату!
Інформаційна боротьба Ющенка і Тимошенко затьмарила важливі питання державного порядку денного, і телеканали активно підігравали обом політикам. «1+1» відкрито включається у президентську виборчу кампанію на боці Тимошенко, Перший національний втрачає об’єктивність на користь Банкової. Такі підсумки огляду політтехнологій у медіа за 24 – 30 березня 2008 року.
 
Превентивна атака Банкової з низьким ККД
Після того як Партія регіонів зробила перший інформаційний «залп» по уряду Тимошенко з нагоди наближення перших 100 днів його роботи, Секретаріат Президента отримав нагоду розгорнути власну інформаційну атаку. Її початок мав формат висвітлення «рутинних» заходів з участю Президента і прем’єр-міністра: щотижневої наради та спілкування в ході Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Взагалі-то такі зустрічі вищих посадових осіб не варто розглядати виключно як привід для зведення політичних рахунків та штучно шукати в них щось більше, ніж вирішення поточних питань державного життя. Проте деякі акценти та важливі особливості проведення цих заходів дають авторам підстави говорити про те, що це «більше» все-таки мало місце, хоч із практично нульовим результатом для Банкової.
 
Отже, 24 березня за результатами планової зустрічі Президента з прем’єр-міністром та спікером авдиторія преси і телебачення почула про нові недоліки в роботі уряду. Найбільше уваги було приділено проблемам «повернення ПДВ», «податкових векселів» та приватизації, які 90% населення не цікавлять. Тому сподіватися на завоювання прихильності глядачів або стимулювання їхньої недовіри до уряду у такий спосіб марно. Більше того, складність теми призвела до того, що різні телеканали по-різному витлумачили слова Президента: «Інтер» наголосив на критиці їх скасування, тоді як ICTV прокоментував ситуацію лише як побажання Президента обмежити їх використання. Єдиний, хто неочікувано виграв від підняття цієї теми і отримав можливість з’явитися в ефірі телеканалів, – депутат НУНС Микола Катеринчук. Очевидно, Банкова хотіла отримати не зовсім такі результати своєї активності:
 
Президент Віктор Ющенко розкритикував уряд за скасування податкових векселів
 
 
Сюжет №3
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Президент Віктор Ющенко розкритикував уряд за скасування податкових векселів, зробив він це сьогодні під час традиційної щотижневої зустрічі з прем'єром та спікером. Йдеться про відмову від практики, за якої підприємство-імпортер при ввезенні товару на територію України мало можливість отримати відстрочку на сплату податку на додану вартість. Нині ж доводиться віддавати ПДВ на місці, тобто просто на кордоні. У разі ж, якщо підприємство свою продукцію експортує, держава далеко не одразу компенсує їй сплачений податок на додану вартість. Президент наголосив, що за такої ситуації у підприємств вимиваються обігові кошти, і попросив уряд краще організувати порядок стягнення та компенсації ПДВ. Суттєво спростити процедуру стягнення ПДВ пропонують нашоукраїнці. Сьогодні блок НУНС представив проект податкового кодексу, документ передбачає, що цей податок сплачуватиме лише кінцевий споживач, тож підприємствам не доведеться мати справу із ПДВ а ні за імпорт сировини, а ні за експорт. Ставку цього податку рекомендують знизити з 20% до 15%. Крім того, дозволити податковій інспекції проводити планові перевірки підприємств лише за рішенням суду. А ще в проекті нового кодексу значно спрощено систему звітування.
 
Микола КАТЕРИНЧУК, голова Парламентського підкомітету з кодифікації фіскального законодавства: " Ми закріплюємо на рівні закону єдиний податок, ми зменшимо ПДВ з 20% до 15% і пропонуємо ПДВ односторонньої дії, без відшкодувань податкових накладних і без того бруду, який супроводжує цей закон, цей податок. Крім того, ми зменшимо податок на прибуток, поступово, до 20%"(«Iнтер», "Новини", 24 березня 2008 року).
 
Президент Виктор Ющенко раскритиковал правительство за отмену налоговых векселей
 
Сюжет №8
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Президент Виктор Ющенко раскритиковал правительство за отмену налоговых векселей. Сделал он это сегодня во время традиционной еженедельной встречи с премьером и спикером. Президент уточнил, что речь идет об отказе Кабмина предоставлять предприятиям, закупающим импортное сырье, отсрочку по выплате налога на добавленную стоимость. В то же время, напомнил Виктор Ющенко, предприятиям-экспортерам государство компенсирует уже уплаченный налог на добавленную стоимость со значительной задержкой. Президенту не нравится, что таким образом у предприятий вымывается оборотный капитал. И он просит правительство пересмотреть порядок взимания и компенсации НДС(«Iнтер», "Подробности", 24 березня 2008 року).
 
Сьогодні відбулась традиційна щотижнева зустріч очільників країни
 
Сюжет №9
Віктор СОРОКА, ведучий: Сьогодні відбулась традиційна щотижнева зустріч очільників країни. Президент, прем'єр і спікер зустрічались з лідерами фракцій, Секретарем РНБО та керівництвом Секретаріату глави держави. Віктор Ющенко зосередив свою увагу на приватизації, наголосивши, що політика приватизації має відповідати національним інтересам. Уряду доручено не допускати приватизацію підприємств, що входять до переліку стратегічних. Йдеться передовсім про такі галузі: паливно-енергетичну, оборонно-промислову, транспортну галузь і житлово-комунальне господарство. Обговорили на Банковій і підготовку та проведення посівної. Задля цього збільшено квоти на експорт зерна. А от податкові векселі, що застосовуються в рахунок сплати ПДВ, на думку Президента, необхідно обмежити. Але проблему із найбільш корумпованим українським податком треба вирішити найближчим часом(ICTV,"Факти", 24 березня 2008 року).
 
До травня Кабмін має внести до парламенту проект Податкового кодексу
 
Сюжет № 2
Наталя ЧЕРЕМШИНСЬКА, ведуча: До травня Кабмін має внести до парламенту проект Податкового кодексу. Цього вимагає Президент Віктор Ющенко. Сьогодні існує кілька варіантів проекту, серед них і депутатська версія, яка передбачає кардинальну зміну системи оподаткування. На думку розробників, такий кодекс дасть змогу удвічі збільшити надходження до бюджету.
 
Георгій СПРАВНИЙ, кореспондент: Нині податківці прострочили термін повернення підприємцям близько 4 мільярдів гривень ПДВ. Народний депутат Микола Катеринчук у новому проекті Податкового кодексу пропонує повністю змінити систему адміністрування. Ідея така: ПДВ не сплачують виробники та посередники, які перепродають товар. Зобов'язання виникають лише у тих, хто реалізує продукцію кінцевому споживачу.
 
Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України, лідер Європейської партії України: "Ми зменшимо ПДВ з 20% до 15%, і пропонуємо ПДВ односторонньої дії без відшкодувань, податкових накладних і без того бруду, який супроводжує цей закон… цей податок. Крім того, ми зменшимо податок на прибуток поступово до 20%".
 
Георгій СПРАВНИЙ, кореспондент: Така європейська новація дасть змогу в півтора-два рази збільшити надходження ПДВ до бюджету. Також у проекті кодексу депутати пропонують обмежити функції митарів. Позачергові перевірки відбуватимуться за рішенням суду.
 
Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: "90% податкових справ в суді виграють підприємці. Тобто податкова, на жаль, дуже часто і активно накладає штрафи, ну, м'яко кажучи, неналежним чином".
 
Георгій СПРАВНИЙ, кореспондент: За прогнозами розробників документу, Податковий кодекс Катеринчука подолає перше читання. Сама ж фіскальна реформа триватиме 5 років (УТ-1, "Діловий світ", 24 березня 2008 року).
 
Проте виглядає так, ніби зустріч Ющенка і Тимошенко у понеділок була лише репетицією дійства, яке Секретаріат запланував на наступний день у Лівадії – проведення засідання Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Сама по собі назва чергової «ради» нічого не говорить і не може слугувати інформприводом, достатньо привабливим для глядачів. Більше того, сам Президент по закінченні засідання зазначив: «Наступні засідання Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування мають бути не менш конструктивними і носити конкретний характер».
 
Проте Віктору Ющенку та його підлеглим із Секретаріату потрібен був лише майданчик для вирішення певних інформаційних завдань. Не дивно, що Тимошенко розважливо скасувала свою поїздку в Крим, щоб не виступати в ролі «дівчинки для биття». Головним ньюсом 25 березня стала жорстка критика Президента зростаючих темпів інфляції в країні та мільярдних газових боргів перед Росією. Головним винуватцем Ющенко назвав Кабмін і через телеекрани закликав виправити ситуацію: зокрема, внести зміни до бюджету та підвищити прожитковий мінімум для громадян, а також виконувати президентські директиви на переговорах з «Газпромом».
 
Нацрада також була використана Секретаріатом для «промивання мізків» запрошених голів міськрад, рай- та облрад. За інформацією газети «КоммрсантЪ», перед засіданням усім учасникам роздали інформаційні матеріали, в яких на основі експертного опитування (за авторством директора ІГЛС Вадима Карасьова) жорстко критикувалася діяльність уряду. Ситуація виглядала схожею на поширення певного роду «темників» для політиків, які прагнуть позиціювати себе лояльними відносно Президента. Не дивно, що ця інформація була дуже швидко поширена в інтернет-просторі, однак до телеекранів цей скандал так і не дійшов. Вже наступного дня керівник Головної інформаційної служби Секретаріату Лариса Мудрак прокоментувала цей випадок як власну ініціативу, до якої глава Секретаріату Віктор Балога не мав жодного стосунку. Це виправдання також не потрапило на телеекрани. Треба зазначити, що й спікери БЮТ оминули увагою цю тему. Очевидно, було прийнято рішення ігнорувати цей факт з огляду на більш важливі речі (поширення меседжів про «успішні 100 днів уряду Тимошенко»), або через те, що подібна практика не розглядається як порушення певних стандартів поведінки в рамках коаліції…
 
 
Втім, засідання Нацради отримало гарне висвітлення практично на всіх телеканалах. Найбільш популярні згадали про основні закиди Президента. Перший національний згадав про Конституційну реформу. Завдяки Новому каналу, ICTV, ТРК „Україна”, НТН Ющенко вкотре нагадав глядачам, хто несе головну відповідальність за зростання цін. Схоже, що тема інфляції розглядається Секретаріатом як інформаційна противага проекту Тимошенко з повернення заощаджень. Нагадування про незавершеність переговорів з Росією мало на меті дезавуювати тезу Тимошенко „сказала – зробила”:
 
Ющенко у Криму
 
Сюжет №2
Віктор СОРОКА, ведучий: Глава держави Віктор Ющенко зібрав сьогодні у Криму всі регіональні еліти, аби поговорити про взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування. Йшлося про те, що столиця нарешті мусить повернутися обличчям до проблем провінції. Реформувати систему місцевого самоврядування треба ще до проведення Конституційної реформи, наголошує Президент. У Криму Віктор Ющенко знову критикував уряд за недосконалий бюджет і високу інфляцію, а ще запевнив кримчан, що наслідки торішньої Керченської екологічної катастрофи держава повністю виправить і гарантував, що вступ до НАТО не спричинить жодних ризиків для інших країн. Усі заяви глави держави знає Тетяна Анкудінова.
 
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Налагодити зв'язок центральної влади з місцевою. Таке головне завдання Національної ради із взаємодії державної влади з органами місцевого самоврядування. Раду зібрав сьогодні в Криму Президент. У ній взяли участь мери, губернатори, представники Секретаріату та РНБО, Головна вимога глави держави – провести реформу місцевого самоврядування. За словами Віктора Ющенка, це потрібно зробити до ухвалення нової редакції Конституції.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це повинна бути наша велика публічна робота, сформована на взаємодії всіх гілок влади, всіх рівнів влади, але особливо я звертаюся до мерів міст, асоціацій, великих міст, закінчуючи всіма асоціаціями, які існують в органах місцевого самоврядування. Ми повинні бути провідною силою у цьому питанні".
 
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Також Ющенко пропонує переглянути розмір прожиткового мінімуму у бюджеті 2008. Президент прогнозує, що внаслідок змін макропоказників мінімум вже не відповідатиме економічним реаліям. Водночас спікер Арсеній Яценюк розкритикував Кабінет Міністрів за те, що він не розробив і не подав на розгляд у парламент змін до закону про державний бюджет на 2008 рік, хоча мав це зробити ще місяць тому.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Найефективніше дати відповідь, як утримати контроль за ціновою ситуацією – це якомога швидше прийняття реального, реалістичного державного бюджету 2008 року. Немає кращого засобу боротьби з інфляцією як реальний бюджет".
 
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Прем'єр до Криму не прилетіла. Зіслалась на завантаженість у підготовці до завтрашнього розширеного засідання Кабінету Міністрів, присвяченого 100 дням роботи (ICTV, "Факти", 25 березня 2008 року).
 
Украино-российские газовые переговоры будут продолжены
 
Сюжет № 2
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: На этой неделе украино-российские газовые переговоры будут продолжены. Об этом сообщил сегодня Виктор Ющенко. И уточнил, что предметом переговоров будет в том числе долг Украины за газ, потребленный в 2008 году. По словам Виктора Ющенко, эта сумма составляет два миллиарда долларов. Задолженность растет с каждым днем, поэтому Президент поручил правительству как можно быстрее договориться об объемах и условиях поставок топлива в 2008 году. Об этом Виктор Ющенко говорил сегодня в Крыму. Кроме того, Президент сообщил, что согласовал со своим российским коллегой вопрос о ликвидации последствий аварии нескольких судов в Керченском проливе. Напомним, в ноябре минувшего года после крушения танкера "Волга-нефть" в воду попало 1200 тонн мазута. Те нефтепродукты, которые удалось собрать, начнут утилизировать уже через несколько дней.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми (з Путіним) домовились про те, що на рівні двох урядів будуть відновлені переговори про завершення робіт, пов'язаних з утилізацією, у тому числі цих відходів, і завершенням розрахунків, які потрібно, щоб сторона, яка призвела до цих збитків, до цих втрат, до цього забруднення, здійснила в повному обсязі"(«Iнтер», "Подробности", 25 березня 2008 року).
 
Україна за перші три місяці винна Росії 2 мільярди доларів за спожитий газ
 
Сюжет №2
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Україна за перші три місяці винна Росії 2 мільярди доларів за спожитий газ. Так сказав Президент на прес-конференції в Криму. Віктор Ющенко шкодує, що це питання досі не вирішили: не узгоджені ані обсяги, ані умови постачання. Тому Президент просить прем'єра негайно скласти директиви і відрядити в Москву урядову делегацію. З переговорами Ющенко пропонує не зволікати і їхати вже цього тижня.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я звернувся до уряду, до прем'єр-міністра в черговий раз сформулювати директиви в контексті тих політичних домовленостей, які були досягнуті, і направити робочу делегацію для завершення переговорів щодо організації ринку, об'єму поставки і других умов 2008 року" (УТ-1, "Новини", 25 березня 2008 року).
 
Віктор Ющенко знову критикує політику Юлії Тимошенко
 
Сюжет №2
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Віктор Ющенко знову критикує політику Юлії Тимошенко. Сьогодні сварив прем'єра з Криму. Каже, за рік ціни на все необхідне зросли удвічі, а рівень інфляції за два останні місяці становить 60% річної. Ющенко каже, Тимошенко має терміново вживати усіх заходів, щоб зупинити цей процес. Зокрема, негайно внести зміни у головний кошторис країни. А він особисто усе контролюватиме. Насварив Віктор Ющенко і за газ. Мовляв, нещодавно знову говорив з Володимиром Путіним і дізнався, що Київ досі винен 2 мільярди доларів за блакитне паливо.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "На жаль, що стосується 2008 року, по факту, не такою оптимістичною вона читалася на політичному рівні домовленостей. Як здійснювати розрахунки за газ, який споживає українська сторона з першого січня по сьогоднішній день, таких боргів накопилося вже 2 млрд. доларів. На жаль, відповіді влади, яка відповідає за ці питання, на сьогодні не дано".
 
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Але головне, для чого Ющенко приїхав до Криму – посадити дерева. Узагалі-то його чекали у Керчі прибирати мазут, але приїхав він до Лівадії відновлювати згорілий минулого серпня Ялтинський гірсько-лісовий заповідник. Утім, врешті Президент чомусь садив дерева не на згарищі, а просто біля Лівадійського палацу. Там Ющенко вирішив закласти нову алею. Останній раз на цьому місці деревця садив ще на початку минулого століття цар Микола ІІ (Новий канал, "Репортер", 25 березня 2008 року).
 
Президент України розкритикував уряд, який соціальними виплатами довів країну до інфляції
 
Сюжет №4
Євген МІХІН, ведучий: Президент України розкритикував уряд, який соціальними виплатами довів країну до інфляції. Про це Президент України заявив під час робочої поїздки до Криму. Ющенко закликав витрачати лише ті кошти, які заробляють, і не захоплюватися дефіцитом бюджету.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нація може тратити те, що в неї є. Ми не можемо поступати, як Еміль Кіо, який зі шляпи діставав голубів, а вони десятками вилітали. Треба жити в реальних обставинах"(НТН, "Вчасно", 25 березня 2008 року).
 
Президент України занепокоєний тим, що уряд досі не направив до парламенту проект держбюджету
 
Сюжет №2
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Президент України занепокоєний тим, що уряд досі не направив до парламенту проект поправок до держбюджету 2008 року. На думку Президента, якщо Кабмін зволікатиме і далі, то все закінчиться тим, що Конституційний Суд визнає незаконними положення держбюджету, якими скасовуються пільги. Щонайшвидше підготувати зміни до основного фінансового документу країни, урядовців просив і спікер Арсеній Яценюк, і нагадав, що у парламенті розраховували отримати їх ще місяць тому. Говорили про це вони сьогодні в Ялті, на розширеному виїзному засіданні, присвяченому питанню взаємодії органів державної та місцевої влади. Віктор Ющенко запропонував створити спеціальну нацраду, яка б координувала відносини центру та регіонів.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Ми перший раз зібралися за одним столом, органи місцевого самоврядування і державної влади. Тому, цим я хотів би ознаменувати, що ми розпочинаємо нову співпрацю між органами державної влади і органами місцевого самоврядування. Сформована відповідна рада («Iнтер», "Новини", 25 березня 2008 року).
 
А поки що Президент зайнявся реформою місцевої влади
 
Сюжет №3
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: А поки що Президент зайнявся реформою місцевої влади. Віктор Ющенко хоче, щоб у новій редакції Конституції були чітко прописані статус, роль та принципи роботи керівництва на місцях. Так глава держави сказав на виїзному засіданні Нацради з питань взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування. Вона зібралася в Ялті – в Лівадійському палаці. Туди приїхали губернатори, мери міст, керівники обласних рад, спікер та секретар Радбезу. Президент закликає активно взятися за дискусію про реформу місцевих органів влади, щоб уже з наступного року розпочати конкретні дії.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це буде наша велика публічна робота, сформована на взаємодії всіх гілок влади, всіх рівнів влади. Але особливо я звертаюся до мерів міст, Асоціації, великих міст, закінчуючи всіма Асоціаціями, які існують в системі органів місцевого самоврядування, ви повинні бути провідною силою у цьому питанні".
 
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Про реформу Президент запропонував поговорити вже на наступному засіданні Національної ради (УТ-1,"Новини", 25 березня 2008 року).
 
Президент сьогодні слухав пропозиції регіонів щодо змін у державний бюджет
 
Сюжет №5
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Президент сьогодні слухав пропозиції регіонів щодо змін у державний бюджет. Як вважає Віктор Ющенко, рівень інфляції зобов'язує уряд формувати новий кошторис країни, засідання Нацради із взаємодії органів державної влади і місцевого самоврядування проходило в Ялті, в Лівадійському палаці. Президент був у супроводі секретаря РНБО та спікера. Прем'єр відхилила свою участь. Наголосив Президент і на реформі органів місцевого самоврядування, підкреслив, її необхідно провести до прийняття нової редакції Конституції, щоб вона відбилася в Основному Законі.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Всі розуміють що це питання давно назріло, що не можна через Київ до такої глибини деталізації і узурпації тих чи інших, чи фінансових, чи фіскальних потоків контролювати економічне, бюджетне і фіскальне життя країни. Ми витрачаємо багато ресурсів від того, що не маємо ефективного розподілу обов'язків, не маємо самодостатнього фіскального забезпечення, а звідси дуже великий хаос в управлінні, розпорядженні державними коштами" (Телеканал "Україна","События",25 березня 2008 року).
 
Президент сегодня потребовал от правительства как можно быстрее разработать законопроект о внесении изменений в госбюджет
 
Сюжет № 5
Елена КОТ, ведущая: Президент сегодня потребовал от правительства как можно быстрее разработать законопроект о внесении изменений в госбюджет. Об этом он заявил сегодня на пресс-конференции в Крыму. В Ливадийском дворце Виктор Ющенко встречался с представителями органов местного самоуправления. Свое обращение к Кабмину Президент должен был адресовать лично Юлии Тимошенко, но она отменила свое участие в заседании. По мнению Виктора Ющенко, самый эффективный способ удержать контроль над ценами – это принятие реальной сметы страны.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Немає кращого засобу боротьби з інфляцією, як реальний бюджет, як реальний розпис тих грошових потоків, грошових агрегатів, їх управління, чим чільний, ефективний, продуманий з точки зору боротьби з інфляцією новітній бюджет" (Телеканал "Україна","События",25 березня 2008 року).
 
Тиждень інформаційної активності Секретаріату продовжився участю Президента у зборах Будівельної палати України (26 березня) та Всеукраїнському форумі інтелігенції (27 березня). Обидва заходи також отримали значну частку уваги телеканалів. Віктор Ющенко скористався цим, аби скоригувати своє позиціювання стосовно проблем забезпечення українців житлом та створенням умов для гуманітарного розвитку.
 
По-перше, Президент відмовився від терміну «соціальне житло» на користь більш зрозумілого «доступне житло». На відміну від розмитих ідей, які висловлювалися ним у січні, цього разу Ющенко був конкретний і роздавав чіткі вказівки уряду і чиновникам, в тому числі в частині зміни держбюджету. Таким чином, якщо цю ініціативу вдасться хоча б частково реалізувати до президентських виборів, Ющенко матиме ще один аргумент на користь переобрання. Якщо ж її заблокують БЮТ і Партія регіонів у парламенті, Президент матиме привід для критики і підстави для виправдання в дусі Юлії Володимирівни „я хотів, але мені не дали”.
 
При цьому привертає увагу реакція журналістів «1+1». У сюжеті про житло було використано чимало способів подати ініціативу Ющенка виключно в негативному світлі. Були спеціальні мовні звороти (майбутнього часу, недоконаних дієслів, умовного способу), використовувалися приклади, які свідчили про неможливість виконання політики Президента. З синхрону Ющенка вихопили лише одну фразу, яка в контексті сюжету прозвучала реплікою вередливої дитини, неприховано висловлювався сумнів у тому, що така ініціатива Президента має шанс на реалізацію. Водночас, жодного слова про аналогічну житлову програму уряду, жодного порівняння і думки про те, чия програма реалістичніша, Ющенка чи Тимошенко? «Плюси» фактично використали інформпривід для поширення негативної, однобічної інтерпретації події.
 
Також у форматі «стьобу» інформацію подав Новий канал, виглядало це і менш агресивно, і більш об’єктивно, зважаючи на більшу кількість реплік кваліфікованих спікерів. З іншого боку, Перший національний цього разу зрадив своїй традиції збалансованості і сюжет про «доступне житло» виглядав, як «джинса», замовлена Секретаріатом. Еталоном збалансованості була ТРК «Україна».
 
Президент пропонує внести до проекту бюджету цього року зміни
 
Сюжет №4
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Президент пропонує внести до проекту бюджету цього року зміни, що б передбачали безкоштовне виділення земельних ділянок на будівництво житла, сказав про це Віктор Ющенко сьогодні на зборах Будівельної палати України. За словами Президента, вартість самої землі і процедури її оформлення нині є надто високими. Якби будівельники отримували ділянки безкоштовно, то квартири б подешевшали щонайменше на третину. Запровадження такої практики є одним із елементів програми "Доступне житло", що нині її ініціює Віктор Ющенко.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Мова не йде про соціальне житло, мова не йде про молодіжне житло, мова не йде про рідне житло, мова йде про окрему соціальну програму доступного житла, – житло, яке доступне пересічному українцю" («Iнтер», "Новини", 26 березня 2008 року).
 
Президент сьогодні заявив, що 2008-й буде роком реалізації програми доступного житла
 
Сюжет №2
Ведуча: Президент сьогодні заявив, що 2008-й буде роком реалізації програми доступного житла. Віктор Ющенко наголосив на необхідності зниження відсоткової ставки. За його словами, вартість квадратного метра не повинна перевищувати 600 доларів, при цьому, підкреслив Президент, держава має надавати одноразову грошову допомогу для первинного внеску. Дві третини сплачуватиме замовник.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Держава одну третину бере на своє зобов'язання, і тому коли ми говоримо про бюджетний процес, який ми повинні завершити в 2008 році через зміни і доповнення, там перші стартові суми – біля 2 млрд грн. повинні виділити для цієї програми" (Телеканал "Україна", "События", 26 березня 2008 року).
 
 
Доступне житло в Україні почнуть вводити цього року за будь-якої погоди
 
Сюжет №5
Юлія БОРИСКО, ведуча: Доступне житло в Україні почнуть вводити цього року за будь-якої погоди, заявив Президент Віктор Ющенко на з'їзді будівельників. І пояснив, йдеться про національну програму, яка стосується всіх, а не лише молоді і малозабезпечених. Серед пропозицій глави держави – дешеві кредити і безкоштовна земля під будівництво.
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Доступне житло – це те, яке доступне для всіх - каже Ющенко, і пояснює, від Президента і до вчителя чи лікаря. Для цього повинні працювати єдині нормативи. Щоб квартири стали більш досяжними, треба декілька складових:
- 1/3 затрат - тобто перший внесок – має надати держава,
- 2/3 вартості громадянин може взяти в кредит під пільгові відсотки. Землю місцева влада під доступне житло виділятиме безкоштовно, а вартість комунікацій не повинна зараховуватись до ціни квадратного метра.
Якщо місцеві керівники поступляться земельними ділянками, це здешевить житло на 40%. Зараз найменша вартість квадратного мера 1500 доларів. А ціна доступного має бути втричі дешевше. На Вінничині готові прийняти пілотний проект.
 
Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ, голова Вінницької ОДА: Ми готові виділити кілька десятків гектарів землі, з відповідним інфраструктурним забезпеченням для будівництва доступного житла для наших військових офіцерів.
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Мільярд гривень, ці гроші вже зараз треба з державної скарбниці, щоб охочі сплатили перший внесок. Іпотечний кредит коштуватиме 7-8%. Це вдвічі збільшить зведення житла.
 
Павло ГАЙДУЦЬКИЙ, експерт з питань іпотечного кредитування: Це не 20 тисяч квартир, а це може бути реально 50-60 тисяч на рік.
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Влада повинна переглянути так звані обов'язкові навантаження. Коли за кошти інвесторів прокладають комунікації і віддають кварти для міських потреб.
 
Петро ШИЛЮК, представник будівельної компанії: Сьогодні в місті Києві 6% складає навантаження місцеві влади. Мережі будуються за рахунок інвесторів. Тому набігає 30%.
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Будівельники закликали своїх колег – виробників будматеріалів не піднімати ціни на доступне житло.
 
Володимир ПОЛЯЧЕНКО, народний депутатуУ країни: На 30-40% йде вартість матеріалу все більше і більше. Я би дуже вас просив, ви всі керуєте чи маєте такі підприємства, я звертаюсь до засновників, ваші люди теж потребують доступного житла. Для доступного житла зробіть якісь такі привілеї.
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Доступне житло Президент з будівельниками обговорює вже втретє. Сьогоднішня зустріч вирішальна.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Програма доступного житла за будь-якої погоди розпочнеться у 2008 році. Сприймається вона у певних колах чи не сприймається, пішла на зустріч та чи інша сторона - шановне колеги - часу немає. Ми йдемо в реалізації цієї програми. Просив би бійців залишитись у цій програмі, а тих людей, які сумніваються чи не мають волі, сили, енергії, відійти в сторону і не заважати."
 
Ольга СКОТНИКОВА, корреспондент: Сьогодні в Україні покращення житлових умов потребують 19 мільйонів громадян (Перший національний, "Новини", 26 березня 2008 року).
 
Квадратний метр по шістсот доларів, перший внесок сплачує держава, а банки пропонують занижені відсотки по кредитах
 
 
Сюжет №12
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Квадратний метр по шістсот доларів, перший внесок сплачує держава, а банки пропонують занижені відсотки по кредитах. На таких умовах кожен українець купуватиме доступне житло. У цьому запевняв будівельників Президент України. 2008-й Віктор Ющенко оголосив роком реалізації програми з доступного житла. От тільки для втілення житлових амбіцій гаранта треба і бюджет підкоригувати, і декілька законів переписати. Будівельники в очікуванні, а фахівці з нерухомості прогнозують нову хвилю корупції. Соціальне житло в Україні - це реально? Питала Інна Боднар.
 
Інна БОДНАР, кореспондент: 2008-й Президент оголосив роком реалізації програми доступного житла. Аби житло стало доступним, каже гарант, свій внесок мають зробити держава, громадяни, будівельники та місцева влада. Внесок від місцевої влади - безкоштовна земля. Дармові паї під забудову мають зменшити вартість кінцевого продукту - житла. Боки пані натовкли забудовники. Під вікнами мають зводити шістнадцятиповерхівку. Люди - проти. Такі події супроводжують більшість землевідводів у столиці. За гроші у Києві знайти землю складно, де шукати, щоб задарма віддати, невідомо. Внесок від будівельників - квадратні метри по шістсот доларів. Будівельники мають піти назустріч владі. Остання більше не змушує відраховувати частину збудованого житла місту, вони здешевлюють свої квадрати. Будівельники – «за», от тільки до омріяної позначки далеко.
 
Дмитро ТОЛСТИХ, директор будівельної компанії: 800 долларов – это себестоимость монтажных работ плюс подготовка площадки, проекты, это еще долларов 100-150 на квадратный метр. Если застройщик посчитает свою себестоимость, она выходит в районе 1600-1800 долларов. И разница между 1600-1800 долларов и 1200 – вот это, грубо говоря, цена коррупции, которая существует вокруг строительства.
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Внесок від держави - країна сплачує за свого громадянина третину від вартості житла. Для цього, підрахували, небагато й треба, для початку - 2 мільярди гривень. Гроші для країни невеликі, от тільки в цьогорічному бюджеті їх поки що немає. Внесок від громадян - оплата решти. Аби вистачило за доступне житло розрахуватися, кожному громадянинові обіцяють надавати спеціальні кредити на 20 років за меншими відсотками. За підрахунками голови Нацбанку, це має бути 5%, але...
 
Володимир СТЕЛЬМАХ, голова Нацбанку України: Інфляція десь повинна бути однозначною цифрою у межах п'яти відсотків. Тоді, це говорити можна абсолютно із впевненістю, що програма набере надзвичайно такі інтенсивні оберти.
 
Інна БОДНАР, кореспондент: У доступному житлі від Президента для кожного українця, експертів лякає слово "кожний".
 
Олександр БОНДАРЕНКО, експерт: А судді хто? Хто буде вирішувати, хто має право отримати цей пільговий, фактично пільговий варіант житла?
 
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Президент попросив під шляхетну ініціативу не копати, а мовчки виконувати.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Тих людей, які сумніваються чи не мають волі, сили, кінець кінцем, енергії, прошу відійти в сторону і не заважати".
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Будівельники, із числа присутніх на нараді, пообіцяли свято виконувати.
 
Володимир ПОЛЯЧЕНКО, народний депутат України: Я впевнений, що будівельна еліта країни не залишиться осторонь процесів реалізації цієї, без перебільшення, святої справи.
 
Інна БОДНАР, кореспондент: От тільки, коли саме земля виділятиметься безкоштовно, метри стануть по шістсот доларів, а кредити – по п'ять відсотків, ніхто у велелюдній залі не поточнив.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Мова йде про соціальне житло, мова йде про молодіжне житло. Мова не йде про елітне житло. Мова йде про окрему програму доступного житла – житло, яке доступне пересічному громадянину" («1+1», "ТСН", 26 березня 2008 року).
 
Віктор Ющенко обіцяє доступне житло
 
 
Сюжет №2
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Віктор Ющенко обіцяє доступне житло. У Київській опері, куди Президента запросила Будівельна палата, Ющенко озвучив кілька складових будівельної реформи, ось одна з них: третину вартості квартири за людей платитиме держава. Президент хоче, щоб гроші на це з'явилися вже у цьогорічному бюджеті. "Буде житло" - відповіли Президентові будівельники, а фінансисти якось посумнішали.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: На Президента глядачам видали біноклі. Президент прийшов і сказав, що в Україні має бути багато дешевого житла.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Віднині житло має бути доступним усім - і народному депутату, і Президенту, і вчителю, і медику, але для цього у нас повинні бути одні нормативи в Україні. Держава одну третину на старті бере на себе як зобов'язання".
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Ющенко хоче уже в цьогорічному бюджеті знайти два мільярди на дотації покупцям помешкань. А ще очільникам усіх міст наказав: хто будує дешеве - тим землю безкоштовно давати. Київська мерія на іншому кінці міста не сперечається: з вас – закони, з нас - земля.
 
Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: Це абсолютно можливо.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: І раптом Президент бачить голову Нацбанку. Каже: ось ця людина забезпечить дешеві кредити. Наприклад, сприятиме іноземним банкам, що хочуть у нас працювати. Тільки Ющенко з зали - Стельмах тікає від преси. Його таки зловили. У дверях.
 
Володимир СТЕЛЬМАХ, голова Нацбанку: Хто бажав, той уже прийшов сюди, в Україну.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: І тільки головний будівельник країни пообіцяв: буде дешеве житло. Колись і він починав з одного будиночка.
 
Володимир ПОЛЯЧЕНКО, почесний президент найбільшої будівельної компанії: І так було у 97-му - перший будинок. А тепер їх сотні, цих будинків. Ваша ідея, Вікторе Андрійовичу, буде втілена у життя.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Іван Салій, хоч і не звів жодного будинка, а прийшов Поляченка послухати. Яке, каже, дешеве?
 
Іван САЛІЙ, екс-мер Києва: Ніхто нікому нічого не буде дарувати. Перехрестіться!
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Та Президент вірить у будівельників.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Коли їдеш по місту і бачиш – стоїть будівельний кран, - кожен економіст дасть позитивні прогнози цій економіці.
 
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: А це теж кран. Він стояв на майданчику увесь рік і тільки місяць тому його розібрали. Це "Еліта-Центр".
 
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: Ціни на житло в Україні продовжують рости, лише на вторинному ринку квартири подорожчали спочатку року на 5%, середня вартість одного квадратного метра у столиці складає приблизно 13 тис грн. (Новий канал, "Репортер",26 березня 2008 року).
 
Не менш захоплюючим видовищем стало позиціювання Президента різними телеканалами під час проведення Всеукраїнського форуму інтелігенції. Жоден з них не пішов далі оцінки (позитивної чи негативної) реплік Президента: Перший національний, „Інтер”, 5 канал та ICTV загострили увагу на ініціативах збільшення держвидатків на культуру (100 млн на книговидання, акцентували увагу на лідерстві Президента в гуманітарних питаннях, на здоровій дискусії в ході форуму. Натомість, „1+1” та Телеканал „Україна” вирішили показати виключно „тіньову” сторону форуму, наголосити на безплідності ініціатив Ющенка та відсутності відгуку його починань серед справжньої інтелігенції.
 
Особливо «брудним» прийомом стало використання «Плюсами» вирваних із контексту слів академіка і правозахисника Івана Дзюби. Його процитували у трьох випусках «ТСН», виключно його словами передали атмосферу форуму у нічному випуску новин. Слова Дзюби з вимогою до політиків відмовитися від участі в президентській виборчій кампанії в сюжетах поставили так, щоб виглядало, ніби він звертається з ультиматумом виключно до Президента. Така собі «відповідь Чемберлену» на Банковій від БЮТ...
 
На противагу, кореспондентам телеканалу «Україна» вдалося «зловити» епатажних братів Капранових, які дали тверезу і об’єктивну оцінку заформалізованості і поверховості форуму, описану пізніше в спеціальній статті на «УП». До речі, вони ж, на думку авторів, цілком адекватно оцінили низьку якість роботи президентського телевізійного пулу на форумі.
 
Цікаво було спостерігати за тим, як ряд телеканалів дали можливість міністру культури і туризму Василю Вовкуну продемонструвати свою незалежність від Банкової. Можна навіть сказати, що Вовкун таким чином шукає можливості використати ЗМІ, щоб захистити себе від кон’юнктурних наказів з Банкової...
 
З іншого боку, було дивно спостерігати, як ряд телеканалів (окрім відверто заангажованої «регіоналами» «України») вирішили надати слово Інні Богословській, яка цілком очевидно з’явилася на форумі виключно з метою потрапити в об’єктив телекамер. Більш природньо вона б виглядала на з’їзді юристів. А так виглядає, ніби журналісти просто в черговий раз купилися на гарну обкладинку, незважаючи на пустий зміст...
 
У підсумку глядачі ще раз могли переконатися в тому, що Ющенко, в кращому разі, має гарні наміри, які навряд чи будуть доведені до конкретного результату:
 
100 миллионов гривен для поддержки украинской книги в текущем году пообещал выделить Президент Украины
 
Сюжет № 6
Наталья ТУГУЗОВА, ведущая: 100 миллионов гривен для поддержки украинской книги в текущем году пообещал выделить Президент Украины. Об этом он заявил на форуме интеллигенции. В здании Национальной оперы Виктор Ющенко собрал художников, педагогов, научных работников и духовенство. Всех вместе он призывал консолидировать нацию. А для этого, уверен глава государства, нужно в первую очередь поддержать украинскую культуру. Виктор Ющенко также заявил: в каждом районе будет открыт музей, до конца года официально откроется Художественный арсенал. Будет также возобновлена работа Батуринского дворца. Все гуманитарные планы изложены в специальной программе, которую назвали Концепцией гуманитарного развития (5-й канал, "Время новостей", 27 березня 2008 року).
 
Форум інтелігенції
 
Сюжет №5
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Соціальні пріоритети не мають залишати в заручниках економічну стабільність та економічний розвиток. Така позиція глави держави. Віктор Ющенко спілкувався нині з українською інтелігенцією. Він побоюється втрати темпів економічного зростання через окремі прорахунки, але їх не називає. Глава держави знову заспокоїв усіх противників НАТО і запевнив, що баз Альянсу на території країни не буде. Ну а дискусію в світі, викликану можливістю приєднання України до плану дій щодо членства він називає свідченням серйозних перетворень в державі. Гуманітарну дискусію в інтелігентських колах ініціював Президент. Він переконаний, що лише консолідована і цільна нація спроможна висувати амбіційні проекти. В основі нової Концепції гуманітарної політики Президент бачить так званий людиноцентризм.
 
Руслана МОСКАЛЕНКО, кореспондент: Концепція гуманітарного розвитку країни вмістилася на 34 сторінках невеличкої книжечки. В її основі - людиноцентризм. В планах - створення так званого суспільства знань. Проте, це лише концепція, яку сьогодні бурхливо обговорювали на форумі інтелігенції. До її втілення потрібно докласти чимало зусиль. Концепцію гуманітарного розвитку держави почали писати ще 12 років тому, тоді й відбувся останній форум інтелігенції. Зараз процес зрушився з місця завдяки підтримці Президента Ющенка. Він вважає: потрібно терміново рятувати державну мову, культуру, захищати інформаційний простір. 2008-й має стати роком нової політики в книговиданні. 100 мільйонів гривень мають стати стимулом для підтримки української книги. Інтелігенція погоджується.
 
Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, письменник: Я не кажу, що цей прорив відбудеться десь буквально на днях і скажу вам дату, час і тому подібне, але головне - витягти українського культурного воза, духовного воза з того болота, в якому він застряг.
 
Руслана МОСКАЛЕНКО, кореспондент: Автори концепції під патронатом Президента пропонують робити ставку на інтелектуальний і духовний потенціал людини, яка б своїми здібностями зміцнювала державу. Людиноцентризм, натомість, критикує відомий лікар і вчений Ольга Богомолець. Вона більше ратує за відродження духовності. Багато хто говорить про необхідність не лише декларування, а й втілення ідей і програм.
 
Павло МОВЧАН, голова Товариства "Просвіта": Не тільки рекомендації, не тільки побажання, а передбачити механізми втілення тих добрих намірів, які записані у цій концепції.
 
Руслана МОСКАЛЕНКО, кореспондент: На думку Інни Богословської, при формуванні новітньої української нації об'єднувати має майбутнє, а не спільне відчуття історії, як це пропонують в концепції.
 
Інна БОГОСЛОВСЬКА, народний депутат України: Україна є унікальною державою з різними частинами населення, етнічними групами, історичною традицією.
 
Руслана МОСКАЛЕНКО, кореспондент: Чесно говорити про проблем нації наприкінці закликає Президент. Соціальні пріоритети не повинні шкодити економічному розвиту, каже Ющенко. Обіцяє усіляко підтримувати демократичну більшість, якою б важкою вона не була.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Будь-яка політична дестабілізація буде оцінюватися як політика проти України. Сьогодні замахнутися на основи стабільності, в тому числі політичної, – це забрати майбутнє України".
 
Руслана МОСКАЛЕНКО, кореспондент: Гуманітарне майбутнє сьогодні планували, як сказав один з міністрів, штатні патріоти України. І подавали особистий приклад. Хтось з інтелігентів не витримував інформаційної лавини і засинав, Президент, наприклад, особисто поправляв мікрофони незрячому параолімпійському чемпіонові (ICTV, "Факти", 27 березня 2008 року).
 
Интеллигенция обсуждала Концепцию гуманитарного развития страны
 
 
Сюжет № 5
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: 100 миллионов гривен - такую внушительную сумму Президент Украины просит правительство выделить на поддержку книгоиздательства. Об этом Виктор Ющенко сказал во время первого Всеукраинского форума интеллигенции в Киеве. Глава государства призвал научную и творческую элиту активнее отстаивать духовные ценности и попросил поддержать План действий по вступлению в НАТО.
 
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: В Национальном оперном театре впервые проходит Всеукраинский форум интеллигенции. Он собрал маститых ученых, писателей и артистов, а также простых директоров школ и музеев со всей Украины для того, чтобы обсудить Концепцию гуманитарного развития страны. О проблемах в духовной сфере первым говорит Президент Виктор Ющенко. Это засилье иностранных книг и телепередач, слабое отечественное кинопроизводство, низкие зарплата и авторитет учителя и врача, но главное - в стране нет единой системы ценностей, которая может объединить граждан Украины разных национальностей. Глава государства уверен: нужно равняться на европейские стандарты. Виктор Ющенко даже обратился к присутствующим с просьбой активно поддержать План действий по присоединению к НАТО.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: «Мала дитина боїться завжди темряви, тому що вона думає, що там загроза. Людина боїться всього, про що вона не інформована. Так дайте можливість і цій владі, молодій, за декілька років провести той діалог із суспільством, дати ті знання, ту інформацію, яка б привела нас через рік чи два - через скільки, покажуть обставини, - через національний референдум, щоб ми дали відповідь - ми хочемо таку модель безпеки, чи не хочемо».
 
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Выступление Президента интеллигенция восприняла неоднозначно. Одни отреагировали на его призыв аплодисментами, другие - критикой. Министр культуры Василий Вовкун считает, что для Украины сейчас важнее возродить свою самобытность, а не перенимать чужие ценности.
 
Василий ВОВКУН, министр культуры и туризма Украины: Сьогоднішня концепція, яку ми отримали, в яку ми вчиталися, вона, мабуть, стосується далеких часів, тому що вчора нас позбавляли національної сутності, заманюючи програмою побудови комунізму. Нині ж нас посилено європеїзують, обґрунтовуючи це загальнолюдськими цінностями. І знову виникає питання - а де ж загубили Україну?.
 
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Виктор Ющенко убежден, что именно Европа должна стать для Украины образцом для подражания, а сохранять национальную идентичность поможет грамотная языковая политика. Плюс изучение собственной истории. Президент дал задание местным властям открыть в каждом городе по несколько музеев, которые бы рассказывали о реальных событиях. Уже нашлись и энтузиасты, готовые помочь властям.
 
Петр АРСЕНИЧ, историк-музеевед, Ивано-Франковск: Я особисто зібрав велику колекцію на таку тему - "Шевченко і Прикарпаття", Іван Франко і Прикарпаття, Станіславів як столиця ЗУН, про Гуцульщину. І я готовий, - не треба, щоб хтось мені платив, - подарувати місту, бо мені вже скоро 75 років. Лише від влади потрібно, щоб вони забезпечували приміщення.
 
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Президент уехал, а интеллигенция продолжала спорить, на кого равняться Украине и какие ценности нужно возрождать в первую очередь («Iнтер», "Подробности", 27 березня 2008 року).
 
Негатив:
 
Президент сегодня пригласил к себе "цвет нации"
 
Сюжет № 6
Елена КОТ, ведущая: Президент сегодня пригласил к себе "цвет нации". Известные писатели, певцы и актеры - всех собрал инициированный Виктором Ющенко форум интеллигенции. В столичном оперном театре они определяли, какой быть Украине в будущем. Побывала там и Нелли Ковальская.
 
Нелли КОВАЛЬСКАЯ, корреспондент: Форум интеллигенции. Президентскую новацию открывали пафосно. В зале Национальной оперы - тысячи человек, каждый из которых - знаменитость. Тем не менее слово "интеллигенция" гости не особенно любят. Его значение порядком изменилось за последние годы.
 
Нелли КОВАЛЬСКАЯ, корреспондент: Колись про інтелігенцію говорили: недобита інтелігенція. Навіть і такі були моменти. Ну сьогодні вона вже майже добита, але все-таки надія помирає останньою.
 
Инна БОГОСЛОВСКАЯ, народный депутат, фракция Партии регионов: Інтелігентна людина - людина, яка завжди поважає будь-яку іншу точку зору. І сьогодні з цим в так званій українській інтелігенції величезна проблема.
 
Нелли КОВАЛЬСКАЯ, корреспондент: В президентском спитче - надежда на счастливое будущее нации и вера в ее силу.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Завдання, яке я ставлю перед собою у вступному слові, - це те, щоб у нас не опускалися руки, щоб у нас була енергія, віра, амбіція в те, що про всі речі, про які сьогодні буде йти мова в контексті гуманітарного розвитку нації… У нас є сили, у нас є можливості змінити все на краще!"
 
Нелли КОВАЛЬСКАЯ, корреспондент: Дальше Президент - о конкретных путях решения гуманитарных проблем. Участникам заранее размышлять о моральном будущем страны придется целый день. В концепции, предложенной Президентом на суд «цвета нации», - пути развития медицины, образования, экологии, культуры. В общем, практически всего. Аудитория внимала [кадры с явно засыпающими людьми].
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Посилка на те, що державних грошей не вистачає. Ми повинні виділити стільки коштів, щоб ці кошти дали змогу підняти національну державну мережу".
 
Нелли КОВАЛЬСКАЯ, корреспондент: Итог заседания - традиционный. Концепция гуманитарного развития государства благополучно подписана, правда, уже без участия Виктора Ющенко. Он отбыл из Киевской оперы в обед, донеся до интеллигенции свой взгляд на вещи. Вслед за Президентом форум покинули и некоторые гости.
 
Олесь ДОНИЙ, народный депутат, фракция блока НУНС: Молодіжне середовище менше говорить про підтримку української культури, а більше намагається її розвивати. Тому я не дуже великий прихильник форумів, при всій повазі до конкретно цього форуму. Я більше прихильник видання українських книжок, проведення українських фестивалів, аналогічних акцій…
 
Братья КАПРАНОВЫ, писатели: В залі сидять не ті, кого називають інтелігентами, а суцільні чиновники. І в Драча така сама думка. Ну так воно є і насправді. Ви знаєте, коли організовують з'їзд КПРС, то звичайно збирають послушних. Ну, відповідно, тих, хто вміє стрибати через палочку" (Телеканал "Україна","События", 27 березня 2008 року).  
 
Сьогодні у Києві зібралася докупи уся вітчизняна інтелігенція на Всеукраїнський з'їзд
 
Сюжет №8
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Сьогодні у Києві зібралася докупи уся вітчизняна інтелігенція на Всеукраїнський з'їзд. Упізнаванні обличчя у компанії Президента і спікера мали обговорити Концепцію гуманітарного розвитку України. Але вийшло говорити не тільки про культуру, мову, науку та охорону здоров'я: більшу частину свого виступу Президент присвятив переконанням у правильності зовнішньо- і внутрішньополітичного шляхів держави. Погодилися із гарантом далеко не всі, каже Олександр Моторний.
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Вони приїхали з усієї України радитись із Президентом: як гуманітарно підіймати країну. А їх зустріли просто при вході з невеличкими, але нищівного змісту плакатами. Мовляв, культурою у жовто-синій країні і не пахне.
 
Уляна ХОДОРІВСЬКА, прес-секретар "Надзвичайних зборів "Україна - зона культурного лиха": В Україні книгарень лишилось 300 штук на всю Україну, це раз. Два, попробуйте придивіться, скількох музеїв уже немає і скільком просто загрожує виселення.
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Вони так натхненно співають пісень. І конспектують кожне Президентське слово. Той із трибуни, вперше за день, промовляє, що Концепція гуманітарного розвитку має бути такою, щоб кожного пройняло.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Гуманітарною політикою ми повинні зарядити сьогодні, вибачте, кожного чиновника".
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Та чиновники несподівано не зарядились. Принаймні, зовнішньополітичним підґрунтям тої-таки концепції.
 
Василь ВОВКУН, міністр культури України: Вчора нас позбавляли національної сутності, заманюючи програмою побудови комунізму, а зараз посилено європеїзують, обґрунтовуючи це загальнолюдськими цінностями. І знову виникає питання: А де ж загубили Україну?
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Гаранта такі слова помітно дратують. Він навіть губу закусив від хвилювання. Президент грає ва-банк.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я тоді апелюю до української інтелігенції з одним проханням. Не просто допомогти мені робити цей курс, підтримувати, а власне, бути унікальними провідниками і виконавцями цього курсу".
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Миттєва розгубленість у залі триває лише кілька секунд. Несподівано, замість удячностей та вихвалянь, інтелігенція вдалась до відвертостей.
 
Іван ДЗЮБА, академік Національної академії наук України: Шановні керівники держави і керівники опозиції, ви кажете, що інтереси України для вас над усе. Ми схильні вам вірити, але тоді перестаньте думати про наступні президентські вибори. А друге…
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Та Ющенка такий натиск не збентежує. Президент каже, підійматися гуманітарно можна лише за умов сталого економічного зростання та політичної стабільності. І в середині і ззовні. А якісь там натяки, його – гаранта – зі шляху не змусять звернути.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Знаєте, я не той президент, який вийде на сцену Верховної Ради і буде запитувати: Что мы строем, я знаю что мы строем".
 
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Будувати у році нинішньому, виключно на гуманітарній ниві Президент пообіцяв шляхом сприяння, ста мільйонами гривень розвитку української книги, мови та відкриттям цілої низки пам'ятників («1+1», "ТСН", 27 березня 2008 року).
 
 
 
Президентська посівна
 
Сюжет №5
Наталія МОСЕЙЧУК. ведуча: Президентська посівна. Глава держави цього дня сіяв зерна у вершки суспільства, розмовляв із вітчизняною інтелігенцією. Мав обговорити Концепцію гуманітарного розвитку України, але Президент, час від часу, звертав на стежку зовнішніх і внутрішніх політичних шляхів держави. Інтелігенція інтелігентно натякнула керманичу про інтереси України.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Гуманітарною політикою ми повинні зарядити сьогодні, вибачте, кожного чиновника. Я тоді апелюю до української інтелігенції з одним проханням. Не просто допомогти мені робити цей курс, підтримувати, а, але власне, бути унікальними провідниками і виконавцями цього курсу".
 
Іван ДЗЮБА, академік Національної академії наук України: Шановні керівники держави і керівники опозиції, ви кажете, що інтереси України для вас над усе. Ми схильні вам вірити, але тоді перестаньте думати про наступні президентські вибори" («1+1», "ТСН", 27 березня 2008 року).
 
З висоти польоту винищувача та з підвалів Арсеналу
 
Нестандартний хід запропонувала Банкова Президенту на 28 березня – символічний день відзначення 100 днів уряду Тимошенко. Потрібно було знайти такий інформ-привід, який дозволив би на цьому тлі не лише привернути увагу ЗМІ до постаті Ющенка, а й дозволити йому виголосити свої меседжі. Для цього йому запропонували рішення в стилі Путіна-2000 – відзначити візит на військово-повітряну базу під Києвом польотом на винищувачі. Автори не виключають, що порадити подібне оточенню Ющенка могли ті ж політтехнологи, які спільно з росіянами Г. Павловського працювали на В. Януковича в 2004 році.
 
На примітивний розрахунок клюнули майже всі телеканали (хоч треба віддати належне – Ющенко чудово виглядає в армійському однострої). Насправді Ющенко нічого нового не повідомив (якщо не зважати на обіцянку надати військовій авіації додаткові 200 млн грн. за умови відповідного рішення уряду та парламенту).
 
Президент ще раз повторив ряд відомих тез:
 
  1. За «сто днів» уряд Тимошенко не зробив нічого такого, чим можна пишатися. А робив те ж, що і його попередники – ділив посади:
 
Президент Виктор Ющенко отказался давать оценку за первые 100 дней работы правительства Юлии Тимошенко.
 
Сюжет №4
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "100 днів скоріше логічна дата. Скажіть, будь ласка, що можна зробити за 100 днів, щоб сьогодні давати функціональну повну оцінку. Очевидно, розподілити кабінети. Очевидно, розставити половину або дві третини кадрів. Очевидно, зформулювати якісь секторальні, галузеві завдання. Оцінку рано давати і рано підводити підсумки по тих чи інших напрямках роботи"(«Iнтер», "Подробности", 28 березня 2008 року).
 
 
  1. Уряд Тимошенко несе відповідальність за високу інфляцію, бо йде курсом популізму
 
  1. Уряд Тимошенко веде деструктивну політику у газовій сфері і псує відносини з Росією.
 
Президент Віктор Ющенко сьогодні радив Юлії Тимошенко завершувати святкувати 100 днів і вирішувати нагальні проблеми держави.
 
Сюжет №4
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Президент Віктор Ющенко сьогодні радив Юлії Тимошенко завершувати святкувати 100 днів і вирішувати нагальні проблеми держави. Він вважає, що відкритого діалогу уряду з народом не відбулося, а тем вистачає. Чого варта лише ситуація на газовому і зерновому ринках. "Мені дуже хочеться, щоб хвороба популізму залишила нашу політику", - наголосив Президент, відвідуючи у Василькові сорокову бригаду тактичної авіації повітряного командування "Центр". Президент ознайомився з організацією повітряної оборони та прикриттям важливих державних об'єктів, оглянув озброєння повітряних сил, зенітно-ракетних та радіотехнічних військ, вертольоти і літаки транспортної авіації. Віктор Ющенко навіть політав на винищувачі Су-27. Вийшов із машини задоволений, але після польоту зауважив, що українські літаки потребують модернізації: технічної, зброярської, навігаційної. Нинішній бюджет цього не потягне, бо фінансування армії порівняно з минулим роком збільшили лише на п'ять відсотків, а їх уже з'їла інфляція. З такими темпами задекларована військова реформа - міф, вона буксуватиме ще десятки років. Повний перехід на контрактну службу вимагає майже 4,5 мільярда гривень. Турбували в повітрі Президента і земні проблеми - борги за газ, а їх уже 2 мільярди, «Нафтогаз» банкрутує, а уряд заявляє про перемогу.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам не потрібна газова війна з Росією. Нам потрібна стабільність в даному питанні. Я не хочу, щоб знову авантюристи приходили в цей сектор. Я чесний президент. Я хочу, щоб уряд, який відповідає за ті чи інші питання, не плутав інтереси державного характеру з якимись іншими"(ICTV, "Факти", 28 березня 2008 року).
 
І, найцікавіший четвертий меседж: Тимошенко користується політичними послугами тих, хто хотів придушити Майдан. Ющенко прямо вказав на зв’язок між прем’єр-міністром і Медведчуком.
 
По-п’яте, Президент чітко підкреслив, що на відміну від Тимошенко, ніколи не займався газотрейдерством. Ці найрізкіші слова «1+1» прибрав, але загальну тональність випаду зберіг:
 
Оцінку ста дням уряду Тимошенко Президент так і не виставив
 
 
Сюжет №6
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Оцінку ста дням уряду Тимошенко Президент так і не виставив. Президент вважає рано і поки що чесна поведінка, діалог із суспільством і лікування від популізму. Одним із головних завдань для уряду Президент вважає газ. Ющенко знову говорить про борг у 2 мільярди доларів, а ще близький до банкрутства стан "Нафтогазу" і неприпустимість залучення до газових домовленостей колишніх політичних противників.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я не знаю, хто сьогодні такий Медведчук, що прем'єр України до нього апелює як до спасителя. На мій погляд, це є ганьба. Я знаю, яка роль цієї людини була і є навколо певних осіб демократичної коаліції. Але я хочу сказати, що ні при яких обставинах у нашій державі не повинно повторитися те, що називається Медведчук".
 
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: А ще Президент укотре заперечив свою причетність і причетність своєї родини до газових оборудок.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я знаю, що брехні є багато. Я на все хочу дати одну відповідь. Я чесний Президент" («1+1», "ТСН", 28 березня 2008 року).
.
 
 
Насамкінець, у суботу Віктор Ющенко попрацював на… власну виборчу кампанію 2009 року. Адже як інакше можна пояснити намір Президента відкрити Мистецький арсенал до 18-ї річниці Незалежності України за півроку до перевиборів.
 
Зразково «прогнулися» під Банковою «Інтер» та ICTV: жодного натяку на виборчу кампанію, тільки пасторальне зображення у кращих традиціях соцреалізму „президентського суботнику” в Мистецькому арсеналі в оточенні „вірних соратників”:
 
 
Президентська толока оживила нині інформаційне поле України
 
Сюжет №1
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, президенться толока оживила нині інформаційне поле України. Віктор Ющенко зібрав усіх небайдужих на суботник біля Мистецького арсеналу. У руках граблі та нові уявлення про музей, який за задумом має стати всемеро більшим, ніж всі разом узяті, та за розмахом він збирається залишити позаду петербурзький Ермітаж та Паризький Лувр. У планах зведення Бурштинової церкви, у підвальному приміщенні. Її іконостас та стіни планують облицювати видобутим в Україні бурштином. На території комплексу сьогодні працювали майже 600 людей, і так має бути щосуботи. Олег Гулик із президентським суботником.
 
Олег ГУЛИК, кореспондент: Мистецтво з лопатою. Розбудити сонне будівництво Мистецького арсеналу сокирою та грабельками захопився сам Президент. Працював завзято, лише час від часу змінював рукавички, і завзято - навколо не посмів відпочити ніхто - ні президентська охорона, ані баба Параска, яка прийшла як на свято, з квітами. Трудяться і міністри, особливо старається оборонний – Юрій Єхануров. Курсанти тут воюють вже місяць. Перегребли вали, вигребли сміття. Тут толоку називають звичніше, суботником. Очима шукають колоду, за яку візьметься Ющенко, аби потрапити в історію, але Президент робить усе сам.
 
Борис КОЗНЕЦЬКИЙ, голова музейної ради: То вже якийсь трошки парад навколо Президента. Є анекдоти, що там несли 4 людини, а вже нарахували 286 людей, і всі кажуть "Я ніс".
 
Олег ГУЛИК, кореспондент: Борис Кознецький вже не в тому віці, аби смикати дерева. За своє життя він власними руками зібрав стільки музеїв, відреставрував палаців та з руїн підняв історичних замків, що став героєм України. Тепер призначений головою музейної ради і каже, президентський суботник може змінить ставлення громади до цього будівництва. Гроші є, будувати нікому. Тим часом Президент оптимістичний, цього року закінчать з валами, наступного закінчать реставрацію будівлі. На завершення раптом зробить посвяту, уся праця на честь Івана Мазепи.
 
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Оце все робота Івана Степановича Мазепи. Це його труди, і тому, коли ми говоримо у суспільстві, що це є вулиця Мазепи, щоб всі ми розуміли , це як вдячність по тій роботі, що зробив гетьман по даному об'єкту, по Печерському масиву".
 
Олег ГУЛИК, кореспондент: Таке собі пояснення для Української православної церкви Московського патріархату, чия канцелярія одного дня в чудодійний спосіб опинилася на вулиці проклятого ж нею гетьмана. Арсенал обіцяє - хто прийде допомогти, отримає безкоштовний квиток на вхід до майбутнього музею. Президент працював до обіду, отже може сподіватися на абонемент. Поки одноразовий (ICTV, "Факти", 29 березня 2008 року).
 
 
Президентский субботник
 
Сюжет № 3
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Президентский субботник. Виктор Ющенко сегодня собственноручно помогал наводить порядок на территории музейного компекса "Мистецький арсенал". Вместе с ним на субботник вышли министры, студенты и представители казачества. Завершить строительство Арсенала планируется уже до конца года, а представить экспозицию - ко Дню Независимости в 2009-м, - заявил Виктор Ющенко. По площади он будет даже чуть больше, чем знаменитые Лувр и Эрмитаж, - сказал Президент. Раритеты для Мистецького арсенала будут собирать не только по всей Украине, но и планируют возвращать из заграничных фондов. Здесь разместят коллекцию драгоценностей, построят музеи Трипольской культуры и Казачества. А уникальную Янтарную церковь возведут на историческом фундаменте, обнаруженном при раскопках в прошлом году.
 
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "З українського бурштину, українськими майстрами зробити Бурштиновий храм. Причому це буде подарунок нації. Жодної копійки з бюджету не повинно йти на ці речі. Мета цього храму - дати данину цим людям, які на Печерських святих горах створили нашу історію" («Iнтер», "Подробности", 29 березня 2008 року).
.
 
 
У Президента з’явився «Єдиний центр»
 
Взагалі-то, аналізуючи медіа-активність нової політичної сили, яка проголосила себе «опорою Президента», авторам важко утриматися від іронічного тону. При її створенні було порушено усі можливі заповіді піар-розкрутки нового проекту.
 
Спочатку подібні наміри імовірні «батьки-засновники» вперто заперечували, але так і не змогли втримати витік «засекреченої» інформації у пресу та на телебачення. По-друге, вибір спікерів та облич партії одразу і намертво поставив за «ЄЦ» тавро «партії Балоги». Зазначимо, що в умовах, коли сам Секретаріат вперто проводить лінію на розмежування понять «Ющенко» і «Балога», партії «Балоги» буде важко перетворитися на партію «Ющенка», якщо тільки ці дві величини у масовій свідомості не будуть повністю ототожнюватися.
 
Отже, на нашу думку, з’явився суто «технічний проект» з невиразною місією, керівники якого поки що зарекомендували себе перед глядачами невдалими і скандальними критиками Кабміну, підбурювачами хитань у коаліції. Його рейтинг – навіть не похідна від рейтингу Президента, а швидше продовження негативного рейтингу Глави держави. Не виключено, (автори іронізують), що «ЄЦ» виконуватиме роль експериментального «щура», на якому вимірюватимуть ступінь несприйняття політики Президента громадянами.
 
Час для презентації також було обрано невдало – на тлі «100 днів» поява «ЄЦ» пройшла ледве-ледве помітною. Навіть помірковано лояльний до Банкової політолог Володимир Фесенко не втримався, щоб не висловити свого іронічного скепсису щодо майбутнього цього проекту.
 
Одним словом, автори побоюються: якби не вийшло так, що Віктора Ющенка лише підставлять і прив’яжуть до негативу, який виходитиме віднині з «єдиного центру». Зокрема, про звинувачення зв’язків Тимошенко і Віктора Медведчука:
 
"Нашоукраїнці"-втікачі зібралися сьогодні на таємний з'їзд і створили нову партію
 
 
Сюжет №6
Андрій МАКАРЕНКО, ведучий: "Нашоукраїнці"-втікачі зібралися сьогодні на таємний з'їзд і створили нову партію. Називається "Єдиний центр". Її лідер - Ігор Кріль, народний депутат, друг голови Президентского Секретаріату Віктора Балоги. До його нової партії увійшли й інші відступники - депутати Михайло Полянчич та Віктор Тополов, кума Президента Оксана Білозір. Усе проходило в режимі суворої секретності - пресу не запрошували. Для чого створили "Єдиний центр" - у його штабі теж не зізнаються. Досі Ігорю Крілю приписували створення нової партії для Президента, але він завжди це спростовував (Новий канал, "Репортер",27березня 2008 року).
.
 
 
Новостворена партія "Єдиний центр" заявила про підтримку Віктора Ющенка і відстоюватиме сильну президентську владу
 
Сюжет №7
Інна МОСКВІНА, ведуча: Новостворена партія "Єдиний центр" заявила про підтримку Віктора Ющенка і відстоюватиме сильну президентську владу. Основу "Єдиного центру" склали народні депутати, які вийшли з «Нашої України» і яких називають людьми Віктора Балоги. Сам Балога до нової політичної сили не увійшов, але його тут дуже хочуть бачити. Партія також чекає поповнення за рахунок інших політичних сил незважаючи на їхнє забарвлення. Єдиноцентристи кажуть, що голосуватимуть за узгоджені рішення парламентської коаліції, хоча і не підтримують багатьох її кроків.
 
Ігор КРІЛЬ, голова партії "Єдиний центр": Я підтримую цю коаліцію, але я не підтримую багато чого, що та коаліція робить. Я про це говорю відверто і зобов'язаний про це говорити. Коаліція не виконує своїх обов’язків, і це не є розшарування, а це є констатація правди («1+1», "ТСН", 28 березня 2008 року).
 
 
У Віктора Ющенка з'явилась нова опора - політична партія «Єдиний центр»
 
Сюжет №9
Олена ФРОЛЯК, ведуча: У Віктора Ющенка з'явилась нова опора - політична партія «Єдиний центр». Про створення нової політичної сили сьогодні заявила група депутатів з фракції «Наша Україна – Народна самооборона». Презентували партію депутати Ігор Кріль, Михайло Полянчич, Олеся Горобець і Віктор Тополов. Новостворена партія позиціонує себе як нова пропрезидентська сила, заявив голова партії Ігор Кріль. Разом з тим, центристи не збираються боротися з іншими партіями. Політична сила підтримуватиме парламентсько-президентську форму правління і сприятиме посиленню президентської вертикалі влади. Ігор Кріль заперечив причетність до будь-яких процесів щодо формування політичної сили голови Секретаріату Президента Віктора Балоги.
 
Ігор КРІЛЬ, народний депутат України: Ми партія Президента України Віктора Ющенка. Ми хочемо бути йому надійною опорою. А ділити Ющенка, я вважаю, неправильно. Ми повинні допомагати Президенту. Ми не будемо боротися ні з якими партіями, ми будемо відстоювати свої ідеї (ICTV, "Факти", 29 березня 2008 року).
 
.
 
 
Партійні новоутворення коментує Фесенко
 
Сюжет №3
Лариса ГУБІНА, ведуча: Партійні новоутворення сьогодні коментує політичний експерт Володимир Фесенко. Ддоброго вечора, пане Володимире.
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Добрий вечір.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: У публічній політиці назви мають ну дуже велике значення. «Єдиний центр» або «ЄЦ». Наскільки серйозною є ця назва і наскільки вона взагалі придатна для такої партії?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Вона вже визвала такий потік коментарів. Іронічних зауважень, версій і т. д. Що я не хочу навіть це коментувати, тому що дійсно думаю, що це дуже кумедно виглядає і здається, що просто навіть не прогнозували творці цієї партії, коли видумали цю назву. До речі, у мене така версія є, якщо всерйоз колись була така партія «Центр». Її свого часу створювали Деркач-молодший і Рабинович, потім головою цієї партії став Степан Гаврик. Чи не так ця партія центра, яка стала там "Новим єдиним центром".
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Якщо серйозно говорити про «Єдиний центр», благі наміри об'єднав чиї ідеї. Центристські ідеї, чого не вистачає Україні. Наскільки серйозні в такому разі є заявка про те, що партія потужно президентської сили і чи вистачить для цього часу?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Те, що вона буде пропрезидентською силою, це зрозуміло. Вони про це заявили, і швидше за коло осіб, які там заявлені. Це дійсна пропрезидентська сила. От щодо потужної, тут є сумніви серйозні. Після того, як був вихід з «Нашої України» декількох осіб, всі вони опинилися в нашої партії. Але більше ми нічого не знаємо. У мене таке враження, що крім цих осіб більше нікого в цій партії немає зараз. І навіть з'їзд пройшов таємно, це також підтвердження того, що скоріше за все поспішили створити цю нову політичну силу.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Щойно хотіла у вас запитати, хто ж поповнювати ряди «ЄС», а ви сказали, що навіть не можете собі цього уявити?
 
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Є багато версій. Знаєте, таке враження, що гора породила мишу. Тому що були такі версії, що будуть регіонали, поки жодного регіонала немає. Я думаю, що Кріль якщо зараз там головує, то навряд чи буде в найближчий перспективі. Будуть такі версії, що буде там або Яценюк, або Богатирьова, також відомих популярних облич немає. Були версії, що будуть відомі популярні представники регіональних лиць південних, східних регіонів України, також поки нікого нема. І тому функціонально в принципі цей проект може розвиватися на Схід і Південь, але поки.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Чи встигне він розвинутися до президентських виборів?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Я боюся, що часу замало, а по-друге, все ж таки на президентських виборах головну роль відіграють не партії, Тут важна постать кандидата, потужна серйозна організаційна структура, а тут самій партії треба стати більш-менш розвиненою структурою, хоча до речи, от коли я почув про презентацію «Гарту» у мене така аналогія виникла. Свого часу був фонд «Соціальний захист Олександра Волкова», він працював і на президентських виборах 99 року і на конституційному референдумі 2000 року, тобто не обов'язково бути партією, щоб створити організаційну структуру і бути таким джерелом фінансування компанії.
 
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Ви вже просто великі компліменти робите.
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Ні, це я кажу щоб можна було б це робити. А так сама по собі партія, тим паче така партія, вона не може бути основою для виборчої кампанії.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Як буде укріплювати свої партійні позиції Юлія Тимошенко в зв'язку з тим, чи буде укріплювати їх?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: До речі, от минулого року усі казали про об'єднавчі процеси.. Що буде на основі НУНС "Єдина партія". Поки ми бачили, що йдуть процеси роз'єднання нашої країни, виділилася соціально нова партія. БЮТ також не поспішає з об'єднанням. Я думаю, що щось і відбудеться лише після президентських виборів.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Ви знаєте, новий лідер нової партії Ігор Кріль вже знає, що робить Тимошенко. Давайте послухаємо його версію.
 
Ігор КРІЛЬ: Це початок публічного процесу. Юлія Володимирівна починає потихеньку знаходити аргументи для того, щоб оправдати її співпрацю з Віктором Медведчуком. Я це можу тільки вітати, оскільки в принципі це є правда. Що СДПУ тісно працює із БЮТом. У багатьох регіонах усі регіональні організації з СДПУ вони вже є фактично не то, що не співпрацюють. Члени цих організацій вже є членами партії «Батьківщина» і Блоку Юлії Тимошенко.
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Бачите яка заява. Чи дійсно незабаром буде ще одна партійна абревіатура та симбіоз БЮТ з СДПУ?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Та ні, я думаю, що навіщо БЮТ використовувати. Те що можуть окремі представники із СДПУ, інших колишніх відомих провідних партій переходити до нових впливових політичних сил це закономірний процес і це буде. А ми щодо Медведчука, я не думаю. Що він зараз буде в політиці. Він не може дійсно співпрацювати з Тимошенко, до речі, сама Тимошенко на це натякнула прозоро, так легалізувала таку можливість. Але використовувати СДПУ зараз немає жодного сенсу. Залишки з СДПУ самі зараз шукають з ким, як співпрацювати в майбутньому і сьогоденні...
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Скажіть, чи спадково саме сто днів роботи уряду оголосили про створення «Єдиного центру».
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Ну, якщо поспішали. То задано поспішили і трохи насмішили.
 
 
Лариса ГУБІНА, ведуча: Треба було більш ретельніше готуватися?
 
Володимир ФЕСЕНКО, політичний експерт: Тобто ви знаєте, я навіть сказав, що російською мовою "недострой". Партія "Недострой" Недобуд, недобудували її і дійсно сира дуже структура. Якщо поспішали на 100 днів, не треба було цього робити. А треба було попрацювати і над з'їздом, і над тим, щоби там були нові обличчя, шо6 усе виглядало більш-менш пристойно. А поки несерйозно усе це (5-й канал, "Час. Важливо",
28 березня 2008 року).
 
 
ТОТАЛЬНЕ покриття
 
Іншими словами автори просто не можуть описати інформаційну кампанію, яку розгорнули політтехнологи БЮТ на телеканалах та в інших ЗМІ напередодні «100 днів» роботи Кабінету Міністрів під проводом Юлії Тимошенко. У різний спосіб вони нагадували глядачам, яким благом для країни стало «друге пришестя» Юлії Володимирівни.
 
Зокрема, були оприлюднені результати експертного опитування „конторою” Тарана – Полохала. Цікаво, що від поширення кількісної соціології бютівці утрималися, що, на думку авторів, свідчить про існування суттєвих розбіжностей між оцінками громадян і експертів рівня успішності дій Тимошенко (і в першу чергу, звісно, в східно-центральній частині України). Проте, на думку експертів „купилися” (чи не в прямому значенні цього слова?) одразу „1+1” та ICTV:
 
За два дні до першого урядового ювілею
 
Сюжет №6
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: За два дні до першого урядового ювілею 100 днів роботи експерти підраховують плюси та мінуси в роботі Кабміну під проводом Тимошенко. Найбільшими успіхами перших ста днів роботи уряду вважають виплати компенсацій по внесках Ощадбанку, перевибори в Києві та програму боротьби з контрабандою. Такої думки три чверті із 40 українських політологів та економістів, опитаних соціологами центру "Соціовимір". Крім того експерти зарахували до плюсів євроінтеграційні кроки уряду та зусилля, спрямовані на вирішення газової суперечки. На тлі яскравих політичних досягнень менш виразними видаються економічні. Зокрема не надто успішними з'явилася боротьба з інфляцією, успадкованої від попередників, та інноваційна політика. Ідею відставки уряду експерти не підтримали «за», проголосували лише 2 з опитаних. Вони також відзначили радикальне зменшення впливу уряду зовні. Натомість внутрішні політичні чинники вони вважають для Кабінету Юлії Тимошенко негативними.
 
Сергій ТАРАН, експерт: Найбільше йому заважала слабкість та наявність розбіжностей урядової коаліції та в парламенті. А також, на думку експертів, заважало керівництво Секретаріату Президента України («1+1», "ТСН", 24 березня 2008 року).
 
Повернення вкладів Ощадбанку та перевибори столичного мера - найбільш вдалі кроки уряду Юлії Тимошенко.
 
Сюжет №8
Віктор СОРОКА, ведучий: Повернення вкладів Ощадбанку та перевибори столичного мера - найбільш вдалі кроки уряду Юлії Тимошенко. Так вважають понад 70 вітчизняних політологів та економістів, опитаних Центром соціологічних та політичних досліджень "Соціовимір". Всього минулого тижня на запитання, які стосувалися 100 днів діяльності уряду, відповіло 40 експертів. Більше половини з них також назвали успішними переговори Тимошенко про ціну на газ та боротьбу за ліквідацію посередників на газовому ринку. Ідею відставки уряду підтримало лише два експерти із 40-ка. Водночас більшість експертів вважають, що найбільше заважали урядові працювати конфлікти в коаліції та парламенті, а також тиск з боку Секретаріату Президента.
 
Сергій ТАРАН, політолог: Безумовним успіхом уряду за перші сто днів можна вважати насамперед просування ідеї дострокових місцевих виборів в Києві. На таку думку пристало 75,5 % експертів. Також, експерти переконані, що заходи по виплаті заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку теж є успішними. Безумовним успіхом, на думку експертів, є програма "Контрабанда, стоп!" (ICTV, "Факти", 24 березня 2008 року).
 
Взагалі, варто відзначити системну роботу штабу БЮТ з експертним середовищем. Автори не знайшли жорсткої критики з вуст тих, хто позиціонується «незалежними експертами». Коментарі були переважно позитивними або позитивно-нейтральними:
 
В цілому діяльність уряду більше позитивна - думка Ельдара Газізуліна, експерта з економічних питань
 
Сюжет №4
Максим КУЗЬМЕНКО, ведучий: Експертну оцінку діяльності уряду сьогодні маємо почути від гостя студії Ельдара Газізуліна, експерта з економічних питань. Отже, пане Ельдаре, скажіть, погоджуєтеся ви з таким розподілом негативних і позитивних явищ, яка ситуація, на вашу думку, стосовно діяльності уряду?
 
Ельдар ГАЗІЗУЛІН, експерт з економічних питань: В цілому діяльність уряду можна назвати позитивною. Безумовно, були певні недоліки і помилки, але загалом я думаю, що перевиборні обіцянки, тобто це той критерій, за яким можна оцінювати політиків, їх було виконано (5-й канал, "Час економіки", 26 березня 2008 року)
 
Підсумки роботи уряду є досить неоднозначними - думка гостя студії, експерту з економічних питань Ярослава Жаліло
 
Сюжет №6
Максим КУЗЬМЕНКО, ведучий: Про перемоги і поразки уряду за час діяльності дізнаємося у гостя студії. Сьогодні це Ярослав Жаліло, експерт з економічних питань. Отже, пане Ярослав, як ви оцінюєте результати діяльності уряду, які позитивні і негативні моменти ви можете назвати?
 
Ярослав ЖАЛІЛО, експерт з економічних питань: Взагалі підсумки досить неоднозначні. З одного боку, дійсно, ми бачимо, що економіка продовжує зростати. Тобто уряду принаймні вдалося не погіршити очікувань суб'єктів господарювання, як це було у 2005 році. Другий значний позитив полягає у тому, що урядом розроблено і прийнято на засіданні Кабінету Міністрів стратегічну програму своєї діяльності. Це програма, яка містить дуже багато серйозних позицій, і це теж прозорість майбутньої політики уряду. Що стосується проблем, то звичайно тут насамперед треба говорити про те, що уряду не вдалося подолати інфляційних тенденцій. Я можу сказати як експерт, що уряд доклався до того, аби посилити інфляційні очікування суб'єктів господарювання і населення, які також стали одним із чинників інфляції. Тому думаю, що тут це можна записати у пасив, у мінус роботи уряду. Ну і нарешті треба сказати, що формування певних стратегічних заяв, програма діяльності – це лише тільки перший крок, експерти не мають чіткого бачення того, наскільки спроможний уряд реалізовувати ці програмні установи (5-й канал, "Час економіки", 25 березня 2008 року).
 
Сто днів роботи уряду охарактеризувалися закріпленням Юлії Тимошенко на західних рубежах
 
Сюжет №8
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Сто днів роботи уряду охарактеризувалися закріпленням Юлії Тимошенко на західних рубежах. В Європі із цікавістю спостерігали за діями нового старого голови Кабміну - вважають політологи. Але ж і східні кордони не залишилися без уваги уряду. Деякі експерти кажуть, що в газовому протистоянні із Росією Тимошенко своїми послідовними діями зміцнює свій авторитет у Москві. Єдине, що здобуткам Тимошенко не завжди раді на Батьківщині. Тут проти уряду діють одразу дві опозиції.
 
Віталій БАЛА, політолог: Це чергове наше політичне ноу-хау України. - Це опозиція формальна - опозиція у парламенті, яку очолює Віктор Федорович Янукович, і опозиція неформальна, опозиція внутрішня, яку там, умовно кажучи, Секретаріат Президента Віктор Балога очолює. Маючи дві опозиції, безумовно, в таких умовах також дуже важко було працювати («1+1», "ТСН", 26 березня 2008 року).
 
 Але головною зброєю Тимошенко традиційно була сама Тимошенко. Лише з її вуст рекламні меседжі про «успішні 100 днів уряду» звучали так, що навіть скептикам було важко їй опонувати. Принаймні представникам Секретаріату та опозиції серйозно бракувало аргументів на заперечення її тез. В лобову атаку ніхто з них так і не наважився піти…
 
Так, Тимошенко продовжувала експлуатувати тезу про відповідальність Кабміну Януковича за «експорт» високої інфляції у 2008 рік і пообіцяла до червня все виправити. Що ж, цікаво, які аргументи будуть озвучені в червні...
 
Сто днів уряду
 
Сюжет №3
Юлія БОРИСКО, ведуча: Сто днів уряду. Прем'єр Юлія Тимошенко похвалила свою команду – за підвищення зарплат та пенсій, компенсації вкладникам Ощадбанку, перемогу на газових переговорах і вступ до СОТ. Секретаріат Президента відразу порадив Кабміну бути трохи скромнішим і не приписувати собі спільні досягнення.
 
Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Про себе або добре, або ніяк. Уряд Тимошенко звітує про перші сто днів роботи - більше про здобутки, менше про проблеми.
 
Займайте місця згідно із займаними посадами. Кожному чиновнику окреме крісло. Хіба що Януковича підсиджує Микола Азаров. Лідер регіоналів проігнорував засідання. Юлія Тимошенко показує слайди і розповідає про здобутки уряду. Збільшення зарплат, пенсій, стипендій, виплати знецінених заощаджень Ощадбанку, зростання промисловості, перевиконання держбюджету, вступ України до СОТ, ліквідація тіньових схем поставок газу - про це прем'єр говорить майже годину. Викликом для свого уряду вона називає інфляцію. Її обіцяє побороти лише восени.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: Та інфляція, яку нам залишили попередники. А інфляція, ви знаєте, має пролонговану дію, а ми отримали майже 17%. Це абсолютний рекорд по країнам Європи від попередників. Нам сьогодні мінімум півроку потрібно для того, щоб вгамувати те колосальне зростання інфляції, яке було в попередньому році.
 
Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Микола Азаров висидів лише половину засідання. Попрощався з прем'єром та вийшов до журналістів. Він заявив, що підвищення соціальних виплат планував ще уряд Віктора Януковича. І спростував обвинувачення Тимошенко, що його Кабмін залишив високу інфляцію.
 
Микола АЗАРОВ, народний депутат, Партія регіонів: Проблема інфляції. Ми багато чуємо про те, що уряд врешті-решт розробив антиінфляційну програму, програму боротьби з інфляцією разом з Нацбанком, Але поки що сьогодні ми нічого конкретного не почули (УТ-1, "Новини", 26 березня 2008 року).
 
Сповнений оптимізму
 
Сюжет №2
 
Інна МОСКВІНА, ведуча: Сповнений оптимізму. Таким почули звіт прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за 100 днів роботи Кабміну журналісти та представники опозиційного уряду. Позитивних результатів, за словами прем'єра, досягли чи не у всіх галузях економіки, і все завдяки щоденній наполегливій праці кожного міністра. Вони, за словами Тимошенко, практично живуть у кабінетах і майже забули, що в них є власні оселі та родини. Машо, а якими конкретними досягненнями хвалився сьогодні уряд?
 
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Красивий уряд, в якому Юліії Тимошенко хотілося б обійняти по 100 разів кожного міністра за кожен відпрацьований день. Уряд, в якому міністри працюють цілодобово і тому навіть забули обличчя власних дружин та дітей. Саме так, без зайвої скромності, прем'єр сьогодні охарактеризувала свою команду та її роботу за перші 100 днів. Конкретно досягнень було перелічено понад годину. Але, якщо зупинитися на деяких з них, то це зростання ВВП, виплата компенсацій по внесках Ощадбанку, врегулювання газової суперечки та тіньових схем від постачання газу, збільшення доходів до бюджету від податківців та митниці. Збільшення реальних доходів громадян на 23,4%, а також збільшення соціальних виплат загалом близько 50-ти урядових соціальних програм було реалізовано за цей час, як твердить Тимошенко. І, ще дуже, дуже багато іншого.
Крім того, Юлія Тимошенко зробила акцент на тому, що уряд оточують багато ворогів, зокрема саботуються урядові рішення щодо виплат компенсацій Ощадбанку і виплачується замість 1000 грн. трохи менше - 970 чи 930 грн. Або людям просто видаються у регіонах папірці, де написано, щоб люди приходили 2009-го року за компенсацією по своєму внеску. Хто це робить, вона конкретно не сказала, але заявила, що це робиться за партійною вказівкою, і так залишилося. Більш прозорим був натяк на інших ворогів в середині демократичної коаліції, які заважають уряду і нібито хочуть повернути корупцію, повернутися до старого тим часом, коли її уряд є унікальним національним надбанням всієї боротьби за демократію в історії України. І власне, що саме вона сказала.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Такі уряди, як наш, кожен день до влади не приходять. Це є надбання, я би сказала, багато десятилітньої боротьби демократичних сил в Україні. А, якщо хтось хоче, щоб наша демократична команда нагадувала не сильну, потужну, національну родину, а сімейку Адамсів, то краще позбавитися від цих імплимінтованих політиків і певних груп, ніж руйнувати те, про що ми мріяли".
 
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Зрозуміло, що йдеться про - це був натяк на суперечки в середині самої демократичної коаліції. До речі, ще одна показова деталь. Сьогодні на святкуванні, такому урочистому, з перших 100 днів роботи уряду Тимошенко не було Президента України. Попри те, що минулого прем'єрства він її не просто привітав, а прийшов особисто і навіть поставив їй найвищий бал за роботу. Але за кілька місяців все одно, правда, звільнив. Цього разу не було і цього. Замість Президента в залі були присутні два заступники голови Секретаріату Президента, які спочатку взагалі не хотіли коментувати нічого, а потім на питання до Олександра Шлапака, одного із заступників голови Секретаріату Президента, чому все ж таки немає Президента у залі, він у відповідь тяжко зітхнув і попросив інше питання. Ну і власне оцінку від Секретаріату Президента ми можемо знову-таки почути з перших вуст.
 
Олександр ШЛАПАК, заступник голови Секретаріату Президента України: Варто було б бути трошки скромнішим в оцінці своїх власних результатів досягнень. У всякому разі мені дещо різонуло слух, як мінімум декілька моментів з того, що я почув. Це переписування абсолютної заслуги саме цьому уряду у питаннях СОТ, я думаю, що це не відповідає дійсності. І мені особисто не подобається постійна спроба говорити про те, що ми почали з нуля. Нам дісталися повні руїни.
 
Інна МОСКВІНА, ведуча: Машо, а як реагувала запрошена на засідання опозиція, на слова Юлії Тимошенко?
 
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Про це треба сказати окремо. По-перше, верхом демократичності було те, що опозицію все-таки запросили на цей захід, на це засідання урочисте. Але верхом недемократичності було те, що опозиції не дали сказати жодного слова, і свої пропозиції колишній перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров Юлії Тимошенко приніс особисто і поклав на стіл цей папірець з зауваженнями від так званого тіньового уряду. До речі, він сказав, що теж слід бути скромнішими і треба ділити з попереднім урядом, мається на увазі, не лише недоліки, не лише проблеми такі, як інфляція, але й досягнення.
 
Микола АЗАРОВ, міністр фінансів опозиційного уряду: Если бы они приняли пустую казну, то как бы они могли с 01.01., например, по 1000 гривен выплачивать? Как бы они могли поднять все абсолютно параметры социальные, которые мы запланировали поднять 1 января?
 
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Відтак критики не прозвучало принаймні у цій залі, і цього дня і Микола Азаров свої коментарі, як було видно, давав у кулуарах. Натомість, відбувся такий собі парад міністрів. Кожен з них висловився близько 5-ти хвилин і кожен відзвітував про непересічні досягнення. Тим часом опозиційні політки, які тут були присутні, в тому числі і Микола Азаров, і Володимир Литвин, зауважували, що вони не почули нічого конкретного щодо того, як уряд буде боротися саме із проблемами, які зараз хвилюють Україну - це подолання інфляції, і вони також не почули відповіді, що будуть робити з досить складною валютною ситуацією на валютному ринку, зокрема, що будуть робити з різким падінням курсу долара - це, що теж відображається на українській економіці. Але незважаючи на це, уряд завершив офіційну частину і пішов на інше засідання в закритому режимі, яке відбувається вже з робочих питань - звичайних засідань («1+1», "ТСН",26 березня 2008 року).
 
100 дніів роботи уряду Тимошенко
 
Сюжет № 1
 
Лідія ГАВРИЛОВА, ведуча: Якщо скромність - найкоротший шлях до невідомості, то цей уряд запам'ятається українцям надовго. 100 днів своїх підлеглих Тимошенко оцінила як більш успішні. Говорила лише про приємне, зростання доходів, ВВП, оздоровлення економіки. Як оцінили урядову сотню решта політиків.
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Це скидалося на звіт Комуністичної партії за результатами п'ятирічки. Тільки замість 5 років розглядали 100 днів нинішнього уряду. Щоб розповісти про успіхи підлеглих, прем'єр ледь вклалася в годину. Скромністю не вирізнялася, всі досягнення, разом зі вступом до СОТ, записала на свій рахунок. Усі провали - інфляцію, корупцію та заборгованість по ПДВ - на рахунок попередників.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Майже всі галузі дали стрімке позитивне зростання, називається це одним словом - зростання економіки. І це дає нам підстави говорити про те, що ми можемо зробити політику в країні, яка спрямована на забезпечення життя конкретної людини. Але у нас залишається і виклик. Цей виклик, який нам подарували в спадщину наші попередники, цей виклик називається інфляційні процеси".
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Замість образитися "регіонали" підхопили змагання "Хто кращий". Послухавши прем'єра, Азаров впевнено заявив - усі показники - заслуга попередників. Бо хто ж, як не Бойко, домовлявся за газ, і хто, як не міністри, старанно наповнювали бюджет. Януковичу, каже, треба дякувати навіть за виплату ощадбанківських вкладів.
 
Микола АЗАРОВ, народний депутат, Партія регіонів: Хотелось бы, чтобы в докладе правительства более обьективно звучала оценка того, что сделано предыдущим правительством, и на что, на какой фундамент это правительство могло бы опираться. Если б они приняли пустую казну, то как бы они могли с 1 января, например, по тысяче гривен выплачивать?
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Що уряд тягне чужі лаври, здалося і президентському Секретаріату. У звіті Тимошенко представник керманича помітив усе, крім скромності.
 
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату Президента України: Мені теж здалося, що треба було бути скромнішим в оцінках своїх власних досягнень. У всякому разі, мені дещо різануло слух, як мінімум декілька моментів з того, що я почув. Це приписування абсолютної заслуги саме цьому уряду в питаннях СОТ. Я думаю, що це не відповідає дійсності.
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Потоптався по Кабміну і Володимир Литвин. Оцінку "відмінно" поставив лише урядовому самопіару. Реальну ж діяльність оцінив на «трійку».
 
Володимир ЛИТВИН, лідер Блоку Литвина: Я б міг би порадити, якщо це потрібно Тимошенко, зрозуміти, що крім політики є ще життя, бо потім, коли оглядаєшся назад, виявляється, що життя минає.
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Єдине добре слово від партнерів по коаліції. Звітові прем'єра та міністрів щиро потішився нашоукраїнець Борис Тарасюк. Зізнається, до сьогодні думав - справи гірші.
 
Борис ТАРАСЮК, народний депутат, фракція НУНС: Після того, що я прочитав, після того, що я почув, в мене значно більше оптимізму, і я вважаю, що уряд іде правильним шляхом по реалізації тієї програми, з якою ми йшли на вибори.
 
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: І лише Президент не сказав урядові ані слова. Бо його на звіт не запросили - традиційно пояснили у Секретаріаті. Мовляв, 100 днів роботи – надто мало для глобальних висновків керманича (5-й канал, "Час. Важливо",26 березня 2008 року).
 
По-друге, Юлія Тимошенко не приховувала свого обурення «підривною діяльністю», яку ведуть проти уряду партнери по коаліції, перекладаючи і на них частину відповідальності за гальмування успіхів Кабміну:
 
 
Урядова команда Юлії Тимошенко цього тижня відзначатиме свій перший маленький ювілей
 
Сюжет №1
 
Віктор СОРОКА, ведучий: Урядова команда Юлії Тимошенко цього тижня відзначатиме свій перший маленький ювілей. 100 днів роботи Кабміну. І хоча це буде у п'ятницю, вже сьогодні прем'єр провела спеціальне засідання уряду, де і підбила підсумки свого врядування. Юлія Тимошенко вважає свою команду красивою у політичному сенсі та ефективною у фаховому. Тож критикувати уряд немає причин. Зате, на адресу своїх опонентів критиків голови Кабміну вдосталь. Верховній Раді дісталось за незатвердження урядової програми її діяльності. Опонентам за спробу заблокувати чесну приватизацію та інтриги навколо виплат заощаджень вкладникам Ощадбанку. Спротив на кожному кроці, нарікає прем'єр, але одразу запевняє, що все доведе до логічного кінця. У Секретаріаті Президента оптимізму Тимошенко не поділяють. Там бачать і мінуси, тому радять голові Кабміну бути скромнішою. За роботою виконавчої влади всі 100 днів стежила наш кореспондент Тетяна Прудникова.
 
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Перший ювілей - 100 днів роботи - Кабмін Тимошенко почав відзначати ще за 2 дні раніше. На відкритому засіданні кожен міністр говорив про власні досягнення. Довше за всіх звітувала сама Тимошенко: програму дій уряду підготували, але парламент не затвердив, валовий внутрішній продукт зростає, але й інфляція не спить. Програма "Контрабанда, СТОП!" знову працює, тож є гроші на збільшення зарплат, пенсій та допомоги при народженні дитини. Але найголовніший плюс - почали повертати заощадження. Було важко, бо спротив шалений, нарікає прем'єр (ICTV,"Факти",26 березня 2008 року).
 
СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Коли і Ощадбанк руйнували, і виплати припиняли, і на місцях деякі керівники Ощадбанку за партійною вказівкою припиняли виплати, замість грошей давали папірці, щоб приходили в 2009-му, коли зараз платять не 1000 гривень, а менше - це нахабний політичний саботаж, це таємна практика інтриг".
 
 
Не можна розцінювати як збіг й приїзд польського прем’єр-міністра Дональда Туска в Київ на підписання Угоди про спрощений перетин кордону. Автори не мають достатньої інформації, щоб стверджувати, що Туск підіграв рекламній кампанії Тимошенко. На це є кілька побічних ознак. Туск не приїхав раніше на запрошення Ющенка, який, як відомо, підтримує теплі стосунки з польським президентом Качиньским – запеклим опонентом Туска. Тож, прем’єри Польщі та України вирішили піарити себе, а не своїх «заклятих друзів». Цікаво, що Телеканал «Україна» саме в такому ключі й подав інформацію про їхню зустріч. При цьому кореспондент «України», на відміну від ICTV, явно замовчала інформацію про порядок видачі дозволів на перетин кордону для того, щоб поставити під сумнів можливість реалізації домовленості:
 
Сьогодні уряди України та Польщі нарешті підписали угоду про малий прикордонний рух
 
Сюжет №3
 
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Сьогодні уряди України та Польщі нарешті підписали угоду про малий прикордонний рух. Таким чином полегшили життя півтора мільйонів українців. Згідно з угодою, мешканці 50-кілометрових зон з обох боків від кордону перетинатимуть його без віз. Документ набуде чинності після ратифікації у Польському парламенті. В Україні такі угоди ратифікації не потребують. Зазначу, що Львів і Дрогобич не увійшли до зони малого прикордонного руху. А подібну угоду Україна вже має з Угорщиною.
 
Наталя МОРОЗ, кореспондент: Шенген стає ближчим для українців. Угода про малий прикордонний рух дозволить забути про візи тим, хто живе в 50-кілометровій зоні з обох боків кордону. Щоправда, для поляків проблем, аби потрапити в Україну, і так не було. Для них безвізовий режим запровадили ще 2005 року, а от для українців, особливо після входження Польщі до Шенгену, було все навпаки. Відтепер, аби перетнути польський кордон, півтора мільйона українців не потрібно навіть закордонного паспорту.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "В усіх аспектах цієї угоди Польща пішла на зустріч Україні і підтримала найкращий варіант такої угоди для того, щоб українські громадяни, які мешкають біля кордону України та Польщі, почували себе комфортно. Я можу сказати, що були прийняті, навіть, ті умови, які дуже складно було прийняти".
 
Наталя МОРОЗ, кореспондент: Замість віз спеціальні картки-дозволи. Їх можна отримати в консульствах у Львові та Луцьку. Вартість перепустки 20 євро. Дітям, інвалідам і пенсіонерам - безкоштовно. Спочатку її видають на 2 роки. Якщо жодних порушень немає , користуватись наступною можна буде вже 5 років. Спекулювати на фіктивній прописці не вдасться. Адже для отримання картки треба прожити в прикордонній зоні не менше 3 років.
 
Дональд ТУСК, голова Ради Міністрів Польщі: Українська сторона працювала дуже багато і наполегливо, аби якнайшвидше підписати цю угоду. І це було непросто. Адже після входження Польщі до Шенгенської зони вимоги до таких документів стали жорсткіші.
 
Наталя МОРОЗ, кореспондент: В Євросоюзі побоюються аби україно-польські кордон не перетворився на дірку, через яку хлине потік нелегальних мігрантів та контрабанди. Щоправда, згідно з угодою, пересуватись вглиб Польщі, далі 50-кілометрової зони українці не мають права. За це порушення їх можуть депортувати і навіть позбавити картки перепустки. Втім, людей з прикордонної зони це не засмучує. Для «човників» 50 кілометрів вистачить аби розвивати свій бізнес. А от охочим подорожувати доведеться ризикувати. Хоча документи на вулицях там мало хто перевіряє. Тож, якщо не порушувати закону і вести себе спокійно, з карткою-дозволом на свій страх і ризик можна буде побачити хоч всю Європу (ICTV, "Факти", 28 березня 2008 року).
 
Главы правительств Украины и Польши воплотили в реальность мечты украинцев
 
Сюжет № 5
 
Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: Главы правительств Украины и Польши воплотили в реальность мечты украинцев. Дональд Туск и Юлия Тимошенко подписали долгожданное соглашение о малом приграничном движении. Теперь украинцы, живущие в приграничной зоне, смогут пересекать кордон без дополнительного оформления виз, столько, сколько им необходимо.
 
Татьяна БЛОЖКО, корреспондент: У них много общего. Недавно правительство Туска и Тимошенко отметили 100-дневку работы. Сегодня премьеры Польши и Украины дали высокие оценки работе своих Кабинетов Министров, а также обменялись резолюциями под соглашением о малом приграничном движении между странами.
 
Дональд ТУСК, премьер-министр Польши: Обе стороны, особенно украинская, работали очень тяжело, для того чтобы соглашение было подписано. Новое соглашение будет распространятся на жителей зон, расположенных в 50 километрах от границы. Юлия Тимошенко уверяет, для них введен фактически безвизовый режим.
 
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Вони будуть мати спеціальну пластикову картку, яка буде давати їм можливість без додаткового оформлення віз перетинати кордон і робити це, можливість буде стільки разів, скільки буде необхідність у громадян України, які саме в цій зоні мешкають. Тобто, практично це абсолютно безвізовий порядок перетинання кордону".
 
Этого соглашения украинцы ждали с конца прошлого года. Именно тогда, в связи с расширением Шенгенской зоны Польша ужесточила требования к пересечению границы. С нового года посольство отказывалось давать мультивизу, которая давала право многократного въезда в пограничную зону европейского соседа. В ответ украинцы не раз выходили на акции протеста и перекрывали движение. Мелкая торговля с Польшей была едва ли не единственным способом прокормить семьи в приграничных городах. Сегодняшние договоренности могут сейчас изменить ситуацию в лучшую сторону. Осталось выяснить, окажутся ли по карману сельскому жителю эти пластиковые карты, и будет ли простым процесс ее оформления (ТРК "Украина", "События",28 березня 2008 року).
 
Разом з тим, Тимошенко довелося власноруч гасити деякі кризові ситуації. В першу чергу, у справі компенсації втрачених заощаджень. З’ясувалося, що в результаті прив’язки виплат до американського долара значна частина громадян недоотримала деякі суми: від 30 до 70 гривень. Дрібниці, але, як кажуть, «осад залишився». Прем’єр рішуче пообіцяла виправити ситуацію. Так само Тимошенко повідомила про очікуване зниження цін на ряд товарів широкого вжитку і продуктів харчування:
 
Ну а вкладникам Ощадбанку доведеться знов ставати у чергу до каси
 
Сюжет №5
 
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Ну а вкладникам Ощадбанку доведеться знов ставати у чергу до каси. Усім, кому не додали до тисячі, повернуть той залишок, запевняє прем'єр Юлія Тимошенко. Людям недоплачують через нестабільність на ринку валют, хто у тому винен, знає і запевняє, що більше такого не буде. За яким механізмом повертатимуть недодані гривні, прем'єр поки що не каже.
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Гривні з кількох книжок Галина Григорівна лічить уважно. Розраховано все до копійки, що собі, що дітям. Але на гостинець не вийде. У нестачі сімдесяти гривень, кажуть касири, вони не винні, винен долар.
 
Ольга КИРИК, касир: "Нет не получается. Переводится по курсу доллара на сегодняшний день. Поэтому сумма получается меньше".
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Арифметика така: рублі з книжок держава повертає в доларах. За курсом Нацбанку, тисяча гривень - трішки менше, ніж двісті доларів. На місцях умовні одиниці переводять в рідну валюту, тільки за своїм курсом. Цифри з трьома нулями не виходить. Схему, за якою людям третій місяць гроші повертають, прем'єр назвала незаконною.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Це абсолютно протизаконна дія. І завтра з ранку ми поновимо справедливість у цьому питанні. І люди будуть отримувати по 1000 гривень, і більше таких випадків Ощадбанк допускати не буде".
 
Інна БОДНАР, кореспондент: Чия тут провина, Тимошенко уже знає. Національний банк разом із Міністерством фінансів каже, мали б підстрахуватися та не прив'язуватися так до закордонної валюти. А зараз у Кабміну нова проблема - як перерахувати людей, які до тисячі недоотримали, та як їм решту повертати. Щоправда, коли це буде, наразі невідомо («1+1», "ТСН", 25 березня 2008 року).
 
 
Вкладчикам Сбербанка СССР отдадут то, что недодали
 
Сюжет № 3
 
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Вкладчикам Сбербанка СССР отдадут то, что недодали. Каждый получит ровно тысячу гривен компенсации, а не 930 или 960. Это сегодня пообещала Юлия Тимошенко. По словам главы правительства, в последние несколько дней выплаты были урезаны из-за колебания курса американской валюты. Поскольку сумма, подлежащая возвращению вкладчику, изначально рассчитывалась как эквивалент 200 долларов. Но, по словам Тимошенко, люди, которые получили на руки меньше тысячи гривен, могут обратиться в банк и забрать недостающее. И сегодня премьер также рассказала, что ее правительству удалось договорится о снижении цен на растительное масло.
 
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "На сьогоднішній день всі великі оптові виробники і постачальники соняшникової олії оголосили, що вони знизили на 15 відсотків ціни на олію соняшника. Це говорить про те, що багато процесів, які відбуваються сьогодні на ринках з цінами, дісталися нам в спадщину від попереднього уряду, і крок за кроком ми будемо це нормалізовувати" («Iнтер», "Подробности",25 березня 2008 року).
 
Брифінг премєр-міністра України
 
Сюжет №3
 
Віктор СОРОКА, ведучий: Справедливість є, і за неї варто боротися. Український прем'єр на спеціальному брифінгу гарантувала, що українці отримуватимуть рівно по тисячі гривень компенсації за знеціненими внесками в Ощадбанку колишнього СРСР, а не по 990 чи навіть 930, як це було в окремих регіонах. Це незаконно і несправедливо. Вже завтра люди отримуватимуть усе обіцяне. Завтра ж Кабмін має опрацювати механізм, за яким людям віддадуть різницю.
 
Тетяна ПРУДНІКОВА, кореспондент: Виплачувати вкладникам Ощадбанку менше 1000 гривень через різницю в курсі валют - незаконно, заявила сьогодні прем'єр Тимошенко. Таке рішення уряду після спеціальної наради.
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "До нас сьогодні доведена інформація, що люди отримували навіть 970, 980 гривень, а іноді й 930 замість тисячі. Це протизаконна дія, і завтра зранку ми поновимо справедливість в цьому питанні, і люди будуть отримувати по тисячі гривень і далі".
 
Тетяна ПРУДНІКОВА, кореспондент: Схему виплати заощаджень, коли сума залежить від курсу долара, деякі представники Ощадбанку застосовують ще з початку березня. У Богуславському відділенні Ощадбанку в Київській області "Фактам" пояснили, що не хочуть працювати собі у збиток.
 
Леонід ДАЦЕНКО, керуючий Богуславським відділенням Ощадбанку №2873: "Розумієте, що прив'язка йде до того, у нас 4 банки в районі, ми прив'язуємося до курсу банків, тому щоб виглядать більш-менш конкурентоспроможними в цьому варіанті. І для того, щоб ми не були на збитках, і для того, щоб у нас клієнти і купляли, і продавали нам валюту, тому що тут уже йде ринок".
 
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Гроші перераховувались в Ощадбанк по курсу Нацбанку".
 
Тетяна ПРУДНІКОВА, кореспондент: Тимошенко обіцяє, що всім, хто отримав менше - обов'язково повернуть різницю, як саме - уряд визначить завтра. Сьогодні ж Тимошенко звітує, що уряду вдалося знизити ціни на олію на 10%. Міністр аграрної політики Мельник пояснив, що уряд запровадив квоти на експорт соняшникової олії, щоб не ризикувати.
 
Юрій МЕЛЬНИК, міністр аграрної політики України: Але коли за перше півріччя маркетингового року проекспортовано майже 900 тисяч тонн, і тенденції до підвищення цін, до підвищення інтересу зростають, уряд не міг не відреагувати, оскільки могло стати питання не ціни, а наявності ресурсу в травні або в червні.
 
Тетяна ПРУДНІКОВА, кореспондент: Міністр також переконаний, що нема підстав для зростання цін на цукор. Прем'єр обіцяє здолати інфляцію, але для цього потрібно мінімум півроку (ICTV, "Факти",25 березня 2008 року)..
 
 
Паралельно з рекламною кампанією «100 днів» уряду противники Тимошенко розгорнули антирекламну. Серед головних критичних меседжів: звинувачення у високій інфляції, погіршення відносин з Росією, лобіювання інтересів «своїх» олігархів.
 
Особливо відзначився Телеканал «Україна». Проте треба віддати належне журналістам: вони просто використовували і тиражували меседжі, які створювали партнери Тимошенко. Зокрема, про зрив підготовки Євро-2012:
 
Проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні може бути зірвано
 
 
Сюжет №4
 
Ведуча: Проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні може бути зірвано. Як заявив голова Нацагенства з підготовки змагань, зрив провокує уряд. За словами Євгена Червоненка , Кабмін не виділяє кошти на утримання агентства і проекти з підготовки футбольного турніру. Та попри все, чемпіонат в Україні не відбудеться, так вважає Червоненко. Розв'язати проблему, каже він, можна якщо уряд погодиться на пропозицію світового банку, який готовий надати Україні 1.5 млрд. доларів на умовах державної гарантії.
 
Євген ЧЕРВОНЕНКО, голова Національного агентства з підготовки Євро-2012: На все наши уговоры во время утверждения государственной программы, что не финансирование инвестиционно-информационной составляющих 2010 и 2009 году не так нужно как сегодня, никто не слышит, в 10-м году вопрос Євро уже будет бесплатное огромное финансирование, потому что это проект, который кроме всего прочего приносит стране (Телеканал"Украина", «События», 24березня 2008 року)..
 
Четырнадцать миллионов гривен стипендии вовремя недополучили студенты за первые два месяца текущего года
 
Сюжет № 7
 
Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: Четырнадцать миллионов гривен стипендии вовремя недополучили студенты за первые два месяца текущего года. Такие цифры сегодня озвучили в прокуратуре Днепропетровской области. Проверить местные высшие учебные заведения решили после объявленных студентами акций протеста. В вузах говорят, проблемы создало само Министерство образования.
 
Наталья ГУСАК, корреспондент: Повысить минимальную академическую стипендию до 300 гривен, а это вдвое больше предыдущих, в Кабмине обещали с 1 января. Но обещанного увеличения выплат большинство студентов так и не увидели (Телеканал"Украина", «События», 24березня 2008 року)..
 
 
Україна на порозі цукрової кризи
 
Сюжет №8
 
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Україна на порозі цукрової кризи. Національна асоціація "Укрцукор" просить уряд вирішити головну проблему галузі, витрати на одну тону цукру складають понад 3 200 грн., а продавати його заводи вимушені в кращому разі по 2 800, від цього загальний збиток галузі перевищив мільярд гривень. В Мінагрополітики рапортують, у держави достатньо запасів цукру, продукт відправлять до тих регіонів, де ціни підвищилися до 4 - 5 грн. за кілограм (Телеканал"Украина", «События», 25березня 2008 року).
 
Ще одним ньюсмейкером неприємних сюпризів для прем’єра стала Валентина Семенюк, голова ФДМУ. Вона пригрозила зупинити приватизацію, яка, як відомо, є одним з основних джерел виплати громадянам втрачених заощаджень. Більше того, її пропозиції підтримала Банкова.
 
Приватизація підприємств-монополістів може бути призупинена
 
Сюжет №3
 
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Приватизація Укртелекому, Одеського припортового заводу, Турбоатому та 6 обленерго обіцяє призупинити Фонд держмайна України. Причиною може стати монопольний статус цих підприємств, його сьогодні підтвердив Антимонопольний комітет України. Валентина Семенюк також нагадує, РНБО заборонила продаж цих підприємств до затвердження Державної програми приватизації. Нагадаю, вони увійшли до списку 20 об'єктів для першочергової приватизації, який уряд України на чолі з Тимошенко затвердив 16 січня цього року. Крім того, Кабмін кілька разів пропонував голові Фонду Держмайна Валентині Семенюк-Самсоненко залишити посаду. Наразі представлення на її звільнення перебуває у Верховній Раді(5-й канал,"Часновин",24березня 2008 року).
 
Призупинити приватизацію Укртелекому, Турбоатому, припортового заводу і шести обленерго має намір Фонд Держмайна
 
Сюжет №7
 
Юлія БОРИСКО, ведуча: Призупинити приватизацію Укртелекому, Турбоатому, припортового заводу і шести обленерго має намір Фонд Держмайна. Про це заявила його голова Валентина Семенюк-Самсоненко. І послалася на РНБО та Антимонопольний комітет. Там вирішили, що ці компанії продавати не можна, бо вони є монополістами. Так само вважає і Президент. Сьогодні Віктор Ющенко ще раз закликав уряд не допустити хаотичної приватизації. Прем'єр Юлія Тимошенко зовсім іншої думки, ці підприємства вона хотіла приватизувати перед усім. 12 мільярдів гривень з прибутків уряд планував витратити на компенсації вкладникам Ощадбанку (УТ-1, "Новини",24березня 2008 року).
 
 
Валентина Семенюк-Самсоненко
 
Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, голова Фонду Держмайна: Я не можу говорити про те, що відбувається всередині коаліції, тим більше що я знаходжуся поза парламенту, але я думаю, що представники "Нашої України" чітко бачать тенденції, які сьогодні відбуваються в Кабінеті Міністрів. Це зокрема те, що я говорила, що стосується приватизації. Бо коли даються відповідні доручення, або розглядаються питання економічні, енергетичної безпеки, а вноситься пропозиція продавати уже не тільки Обленерго, а і генерації, бо бачите, тут потрібно якомога швидше і при цьому не прораховуючи, що буде завтра із даною галуззю, то я цілком підтримую те, що говорив пан Кириленко, і я думаю, що це якраз те, що я говорила починаючи з першої роботи в парламенті. Що не можна поспіхом сьогодні іти бездумно проводити приватизацію. Крім того, треба зважити ще на одне. Ніколи не можна проводити масову приватизацію, особливо викидати багато товару на ринок, коли іде цей товар за безцінь… Якщо сьогодні держава Україна хоче забезпечити свою економічну безпеку, то вона повинна змінити правила гри і в приватизації, і перейти на ефективне управління. І сьогодні, до речі, Президент підтримав позицію саме таку, Саме безпосередньо голови Фонду Держмайна Семенюк
 
Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, голова Фонду Держмайна: Мені імпонує одне, що Президент є сьогодні в коаліції із фракцією БЮТ, але дивлячись на те, що він сьогодні в коаліції, він став на дух і букву закону, коли змінив розпорядження Кабінету Міністрів. Друге питання, це те, що сьогодні, розглядаючи на засіданні Ради національної безпеки я почула якраз ті пропозиції. Про які говорила не один рік в парламенті, і мені приємно те, що лише при тих зусиллях спільних, які я робила, і в парламенті, коли і сама була, і коли інші були колеги. В тому числі і кандидат в президенти тоді Ющенко, а тепер і Президент країни. Він підписав Закон про управління об'єктами державної власності. Фактично з 2006 року відбувся поворот, і я цей поворот зуміла зробити, разом переконуючи і колег по парламенту, які ухвалили закон про управління об'єктами державної власності в моєму авторстві. І друге, саме я за 15 років зуміла порахувати хотя би, що у нас є. І те що сьогодні Президент говорить про те, що у нас залишилось в руках держави, що ми повинні сьогодні з цим майном робити. І тут правильно, даже Кириленко уже говорить, тими словами, якими говорив колись у парламенті, що потрібно йти на приватизацію тих об'єктів, які потребують інвестицій. А прибуткові підприємства не можна проїдати (5-й канал,"Час інтерв'ю", 25березня 2008 року).
 
Юлія Тимошенко чудово розуміла і бачила інформаційні виклики своїй піар-кампанії, а тому в четвер (27 березня) вирішила особисто дати відсіч інформаційній агресії опонентів, «ідучи на ви» в ефірі ток-шоу Ганни Безулик «Я так думаю»:
 
Серед її головних меседжів автори виділяють наступні:
 
1. Президент переймається виключно питанням влади, уряд – добробутом громадян і розвитком країни:
 
Насправді Президент поставив таку умову, причому дуже радикально. Він сказав, що спочатку голосуємо всі закони, які перерозподіляють повноваження, забирають в уряду і віддають Президенту, а потім програма діяльності уряду, кадрові призначення, закони, все, що в принципі уряд очікує. Я Президенту дала дуже чітку відповідь: якщо він хоче перерозподіл повноважень в свою сторону, то заради єдності демократичної коаліції, заради можливості стабільної роботи парламенту ми готові підтримати перерозподіл таких повноважень, якщо Президенту Україні ще потрібні якісь повноваження. Ви знаєте, як правило, як історія свідчить, повноваження - це добре, але потрібно на своїй посаді вміти застосовувати те, що дає Конституція, закони. Я думаю, що уряд в будь-якій ситуації буде працювати так, як треба. Я пам'ятаю той час, коли в 2005 році я прийшла на посаду прем'єр-міністра. Тоді у прем'єра і уряду взагалі ніяких повноважень не було. І теж ми змогли навіть за декілька місяців деякі речі міняти. Сьогодні більш ніж достатньо повноважень, щоб працювати і зміцнювати нашу країну.
 
 
2. Порядок в державі буде лише тоді, коли вона матиме одного керівника. Зараз уряду заважають з боку Президента:
 
Я думаю, що одне є абсолютно очевидним – що в Україні, як в будь-якій нормальній країні не може бути 2 керівника виконавчої влади, не може бути 2 керівника країни, і це абсолютно не нормально. Тому що коли є у будь-якого організаційного об'єкту 2 керівника, він помирає через лічені місяці. Тому моя позиція така: якщо є підтримка в суспільстві, якщо є підтримка в парламенті чітко парламентської форми правління, це коли Україна має канцлера, так як в Німеччині, або як у Великій Британії має прем'єр-міністра, який практично є керівником єдиним виконавчої гілки влади. Прекрасно. Якщо, наприклад, країна, громадська думка і парламент підтримують президентську форму правління, яка є в Сполучених Штатах, яка є, вже не так, але майже є, в Росії, там, де президент країни є одночасно керівником уряду. Це прекрасна теж модель, будь ласка. Головне, висловити хоч якусь волю і сказати: країна буде мати чітку вертикаль влади з контролем від опозиції, справжнім правосуддям, з нормальними силовими структурами і тоді дійсно країна буде працювати. А коли сьогодні країну розриває двовладдя - це безперспективна справа для наведення порядку.
 
3. Тимошенко системно працює з Яценюком і демонструє готовність управляти процесами у Верховній Раді:
 
Я думаю, що зараз змінився не тільки склад більшості в парламенті, змінився і голова Верховної Ради. Я знаю його чітку позицію, що він ні за яких обставин не поставить законопроекти пакетами. І в принципі, я його в цьому підтримую, тому що не можна, наприклад, як в минулому і позаминулому скликанні голосувати одним голосуванням. Наприклад, зміни до Конституції і зміни до закону про вибори, навіть, абсолютно різною кількістю голосів приймаються. Конституція – 300 голосів потрібно. А для простого закону – 226. Я поважаю думку голови Верховної Ради і думаю, що ніяких пакетних голосувань Верховній Раді більше не треба.
 
 
4. Тимошенко працює лише з професіоналами, на відміну від Президента:
 
Віктор Шлінчак: Але справа в тому, що дуже багато було написано в засобах масової інформації, що саме Медведчук готував... і стара команда, в тому числі Ігор Бакай, готували ваш візит в Москву. Підтвердіть це, спростуйте, скажіть, коли ви вже запросите Медведчука?
 
Юлія Тимошенко: "…я запрошую не просто на посади, я запрошую під принципи. Є багато надзвичайно талановитих людей, яких "кучмізм" просто зламав, зіпсував. І потім Кучма зараз на державній дачі поки що відпочиває, а люди страждають від наслідків "кучмізму". Я думаю, що рано чи пізно я особисто і вся наша команда, ми зробимо так, щоб принципи для багатьох людей, які мають талант організаційний, талант менеджерський прекрасний, що вони будуть сповідувати принципи, які потрібні Україні. Цей процес іде. І коли мені закидають: от ви там взяли таких "кучмістів" у фракцію.
Я хочу сказати, що мої "кучмісти" найкращі в світі. Вони роблять те, що потрібно країні, тому що вони потрапили в команду, в якій вони у форматі, вони не можуть сповідувати те, що примушував їх сповідувати екс-президент країни. І я сьогодні бачу, що люди, які... Коли я призначала на ці посади, мені задавали питання. От наприклад, призначила я Валерія Івановича Хорошковського на керівництво митницею. Всі казали: Боже, як ви могли, це ж "кучміст" колишній. Він там, був там, він олігарх, там ще щось. Безумовно, він, по-перше, не відповідає цим характеристикам, а по-друге, сьогодні ця людина навела на митниці такий порядок, що ми отримали в бюджет за лютий місяць вдвічі більше, ніж отримували в попередньому році. Перший раз доходи віт митниці в бюджет перевищили доходи від податкової. І ми отримали мільярди в бюджет, які сьогодні готові витрачати на розвиток країни. Мені казали: навіщо ви призначаєте Сергія Васильовича Буряка керівником Державної податкової адміністрації. Тому що... він же там в банку працював, там ще щось він робив, він же зі старою владою працював. Я хочу вам сказати, що я щаслива, що це зробила. Тому що його талант, його мистецтво, його організаційні здібності сьогодні дали можливість детінізувати економіку, і ми на 62% більше отримали в бюджет від податків, в тому числі від податку на прибуток. Це він працює, його команда. І коли я зустрічаюсь з Хорошковським, він каже: дайте мені ще 3 місяці, і у нас навіть птах не пролетить необмитнений над кордоном. Якщо я зустрічаюсь сьогодні з Буряком Сергієм Васильовичем, він каже: я з роботи нікуди не йду практично ніколи, но я знаю, якщо я ще 2 місяці попрацюю, то податок на додану вартість буде повертатися експортерам в автоматичному режимі і буде практично легалізований весь обіг в Україні, і ми побачимо зовсім інший валовий внутрішній продукт.
Я отримую моральне задоволення від того, що сильні люди сьогодні отримують насолоду від того, що вони приносять державі користь, а не від того, що вони щось заробили. І я знаю, що сьогодні Хорошковський навіть свої гроші вкладає в те, щоб поставити сканери на митниці. Я ціную це, тому що це значить, що людина є державним діячем. І я хочу, щоб всі сильні люди країни, незалежно від того, яку вони історію мали, я хочу, щоб вони в нашій країні мали майбутнє. Але майбутнє вони будуть мати, якщо вони будуть сповідувати справжній державний інтерес і будуть служити країні. І якщо, наприклад, Віктор Медведчук поїде і підпише геніальну угоду по газу для Україні, то я, незважаючи на те, що ми з ним не просто ворогами розсталися, це не просто опонент... я не хочу продовжувати цей логічний ряд. Але якщо він для України зробить висококласну газову угоду, я йому скажу «дякую», тому що це треба Україні. Я думаю, що кожен політик і кожен державний діяч мусить бачити, безумовно, минуле, бачити історію, но дивитися в майбутнє і робити так, щоб кожна людина, здатна служити країні, служила країні і служила, власне, тим принципам, які ми сповідуємо сьогодні".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24795
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 998
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 148
10.04.2008 09:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
11 978
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 238
28.03.2008 11:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 583
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 352
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 888
27.02.2008 14:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
28 891
20.02.2008 15:32
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
19 414
15.02.2008 21:16
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
21 500
05.02.2008 16:36
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 669
31.01.2008 17:29
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 780
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
accidental
5859 дн. тому
чем активнее определенные моменты освещаются в СМИ, тем больше шансов отвлечь внимание от основного. И Тимошенко пользуется этим на всю катушку, устраивая показушные выборы, скандалы, заявления, что угшодно лишь бы народ не концентрировался на экономических и прочих гос. проблемах
.........
5860 дн. тому
Тю. А стеба в тсновских текстах вы не увидели? Ну даете..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду