Хто прокинеться від вчорашнього дня?

13 Червня 2008
9300
13 Червня 2008
15:42

Хто прокинеться від вчорашнього дня?

9300
Заключний тиждень травня попри численні очікування не пройшов під знаком скандалів та судових оскаржень підсумків позачергових виборів у столиці. Команда нового-старого мера та її куратори стримано насолоджувалися перемогою та роздумували над тим, як результати відіб’ються на перспективах прем’єр-міністра, Тимошенко намагалася дистанціюватися від невдачі, а всі разом політичні опоненти поверталися до звичного порядку денного. Огляд політтехнологій у медіа за 26 травня – 1 червня 2008 року.
Хто прокинеться від вчорашнього дня?

Загалом можна констатувати, що політики виходять у телевізійний ефір із надзвичайно спрощеними, декларативними, часто демагогічними меседжами. Причому більша їх частина побудована, передусім, на негативі, на критиці опонентів, на пошуку компромату, який – що характерно для української політичної практики – майже ніколи не переходить у конкретику, доказову площину, з фактами, цифрами і прізвищами.

Надто вже глибоко «переплелися корінням» усі учасники владної еліти, надто масштабна і складна система взаємних інтересів, шантажу і поступок, «підкилимних» домовленостей їх пов’язує, щоб вони могли дозволити собі виставляти все це на публічний огляд із телевізійного екрану. Саме в цьому – джерело тої вічної «віртуальності» і «ритуальності», яка супроводжує політичне протистояння в Україні – хоч, певна річ, не лише в Україні.

Ще одна характерна для українського політикуму риса – готовність із легкістю маніпулювати реальними державними інтересами та інтересами громадян на догоду віртуальним схемам і технологічним комбінаціям. Кілька місяців ми всі приречені спостерігати за доволі монотонними діями основних політичних фігурантів в інформаційному просторі.

Все відбувається за єдиною простою схемою, яка повторюється практично за тижневою циклічною схемою. Критичні висловлювання на адресу уряду, чи коментарі з інших політичних питань транслюються в ефір через президентську прес-службу – або від імені глави Секретаріату, або від імені того чи іншого його заступника. Безпосередньо сам президент (або знову ж таки прес-служба від його імені) посилює окремі тези антиурядової критики, намагаючись зберегти певну відстороненість – що, слід визнати, виходить не завжди вдало.

Урядова команда в основу своїх публічних проявів ставить традиційну ідею про те, що її ефективній роботі заважають інтриги президентської канцелярії, а останнім часом все більш відкрито критикують особисту позицію президента. Роль найгостріших критиків Віктора Ющенко відводиться персонажам із числа його недавніх союзників – «самооборонцям» Юрію Луценку та Давиду Жванії, яких до жорсткості висловлювань спонукає жорсткий пресинг щодо них персонально.

Завершення київської виборчої кампанії загалом не вплинуло на функціонування звичної схеми обміну інформаційними атаками. Хіба що і глава президентського Секретаріату, і сам Президент, який провів половину тижня в офіційному візиті до Канади, визнали за потрібне публічно оцінити вибори у Києві та їх підсумки як законні і легітимні – що, напевно, мало стати сигналом – застереженням для тих із фігурантів виборчих перегонів, хто мав намір ще якийсь час вправлятися у судових «іграх».

«Глава Секретаріату Президента Віктор Балога констатує, що вибори мера Києва та Київради відбулися згідно з вимогами чинного законодавства, а хід голосування не дає підстав поставити під сумнів їх легітимність.

"Розрахунок окремих політичних сил на те, що вони зможуть відшліфувати на київських виборах технології підкупу і маніпуляцій, не справдився", – наголосив Балога.

Як повідомляє прес-служба президента, за його словами, правоохоронці прозвітують перед президентом за свою роботу. "Усі виявлені порушення під час голосування будуть ретельно вивчені, їм буде надана належна правова оцінка", – підкреслив Балога.

Водночас він не виключив, що політичні сили, "які досягли на виборах у столиці вельми скромного результату", намагатимуться через ініційовані ними судові процеси поставити під сумнів легітимність виборчої кампанії та її підсумок.

"Звісно, кожен учасник перегонів має право звернутися до суду зі скаргою на порушення. Однак якщо це робиться не для встановлення істини, а з метою виправдання власного програшу та створення піар-шуму, то сподівання на досягнення якогось позитивного ефекту від такого кроку марні", – підкреслив Балога.

Оцінюючи перші підсумки голосування і дані екзит-полів, глава секретаріату звернув увагу на те, що відсутність єдиного кандидата від демократичних сил суттєво позначилася на показникові їх підтримки.

"Невтішні результати на київських виборах тих політичних сил, які утворили більшість у Верховній Раді, переконливо свідчить про категоричне несприйняття суспільством постійного провокування конфліктів як способу ведення політичної боротьби", – зазначив також він.

За словами Балоги, "кияни відмовили у підтримці тим, хто не спроможний до злагоджених дій на загальнодержавному рівні, і не захотіли переносити проблеми з парламенту й уряду в міську владу".

Балога наголосив, що по завершенні київських виборів парламентській коаліції та Кабінету міністрів потрібно повернутися до виконання коаліційної угоди та зосередитися на розв'язанні невідкладних проблем. Зокрема, це прийняття змін до держбюджету, ухвалення першочергових законопроектів згідно із взятими зобов'язаннями, боротьба з інфляцією та зростанням цін» («Українська правда»).

Втім, і без цього сигналу навряд чи хтось із серйозних політичних гравців збирався вдатися до юридичної казуїстики. Надто відчутним був розрив у результатах. Для БЮТ важливішим на цьому етапі було пом’якшити публічний ефект від своєї поразки. Для цього спікерами БЮТ та його лідеркою було обрано концепцію, яку можна було б умовно назвати «дотримання обіцянки». Її короткий зміст: БЮТ обіцяв провести позачергові вибори – і дотримав свого слова. Але поступився конкурентам, які широко використовували підкуп виборців та всі можливості адмінресурсу, та ще й користувалися підтримкою «інтриганів» із Банкової. Але й цю концепцію використовували не надто активно, більше намагаючись просто зсунути громадську увагу на інші теми.

Вельми доречним, із цих міркувань, виглядав крок міністра внутрішніх справ, який вирішив виступити з публічними звинуваченнями на адресу Президента та його апаратників, які, на його переконання, є авторами та замовниками його політичного та кримінального «цькування». Виступ Юрія Луценка в телевізійному ефірі можна було розцінювати водночас ще й як спробу «відбілити» себе як лідера блоку НУНС за фіаско на київських виборах, але він, цілком очевидно, був і елементом кампанії урядової команди з дискредитації Віктора Ющенка. Адже стосовно «репресій» щодо власних соратників (на прикладі Луценка) висловилась і Юлія Тимошенко – ще й натякнувши в інтерв’ю російським ЗМІ на те, що не має наміру підтримувати Ющенка в наступній президентській кампанії. Як пам’ятаємо, ще відносно недавно Юлія Тимошенко не виключала такої можливості (принаймні, в окремих публічних заявах).

Реакція на висловлювання Луценка прозвучала одразу – більш детальна з боку Віктора Балоги і дещо коротша – з вуст Президента.

«Скандал на владному олімпі – Юрій Луценко проти Віктора Ющенка

(ТОНІС, "24 години", 26.05.2008)

Ірина КОРОЛЬ, ведуча:Скандал на владному олімпі. Юрій Луценко проти Віктора Ющенка. Міністр внутрішніх справ публічно звинуватив Президента у цькуванні. Каже сьогоднішній допит у Генпрокуратурі організували саме в Секретаріаті глави держави. Керівника МВС звинувачують за 2 статтями: по-перше це відома бійка з мером Києва Леонідом Черновецьким, нею спочатку займалася прокуратура столиці, але тепер її забрала Генпрокуратура. І за словами Луценка, перекваліфікувала з легких тілесних пошкоджень на посадовий злочин. Другий епізод, як і у випадку з екс-керівником Мінтрансу Миколою Рудьковським, нецільове використання службового літака. Луценко нібито у 2006 літав на ньому під час відпустки. Сам міністр справжню причину допиту вибачає у іншому, за версією Луценка, Президент і глава його Секретаріату хочуть помститися. Вони, мовляв, погрожували таким сценарієм у разі, якщо міністр не погодиться на пере форматування коаліції.

Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "Мене було попереджено в перших числах травня, на нараді у Президента в присутності глави його секретаріату. Від мене вимагали прийняти політику руйнування демократичної коаліції і припинити кримінальне переслідування тих, на кого я подаю міліарні справи до Генеральної прокуратури. У зв'язку з тим, що я з цим не погоджувався, мені попередили, що мені не довго залишилося працювати міністром"».

«Керівник Секретаріату Ющенка, через свою прес-службу, спростував всі заяви Луценка

(ТОНІС, "24 години", 27.05.2008)

Ірина КОРОЛЬ, ведуча:Чи все в порядку в Луценка з душевною рівновагою - так почав турбуватися, після його заяв, Віктор Балога. Керівник Секретаріату Ющенка, через свою прес-службу, спростував всі заяви міністра. Причину появи Луценка перед ЗМІ Балога пояснює пошуком винних у провалі НУ-НС на київських виборах. Каже, цікаво що крайніми виявилися майже всі, окрім номера першого – самого Луценка. З приводу звинувачень Президента в розвалі коаліції, Балога нагадав: саме Ющенко зробив все, щоб об'єднати демократичні сили перед достроковими парламентськими виборами. А щодо існування так званого плану Балоги-Колесникова, голова Секретаріату має пропозицію – для поглинення гучності заяви, можна додати до списку розробників ще й прізвище відомого політичного махінатора Медведчука, диктаторів минулого століття та африканських людожерів. Далі цитата: "На жаль, екс-керівник адміністрації Кучми вже вклав контракт на роботу з БЮТ, диктатори давно в могилі, а канібали з Африки далеко, тому вкотре всі проблеми в цьому світі списали на Балогу"».

«Демократичними назвав дострокові вибори у столиці Президент Віктор Ющенко

(“24”, "Новини", 28.05.2008)

Кореспондент: Демократичними назвав дострокові вибори у столиці Президент Віктор Ющенко. Перебуваючи з візитом у Канаді, глава держави заявив: від самого початку перегонів певні політичні сили намагалися внести у столицю неспокій. Однак, виборці показали, що їх більше цікавить конкретна робота, а не скандали та політична демагогія, – передає слова Президента його прес-служба. У Канаді глава держави відповів і на вчорашні звинувачення міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Зокрема, Віктор Ющенко запевнив, що демократична коаліція не розвалиться, а той, хто тішить себе, що може піти від відповідальності завдяки розвалу коаліції, – сподівається марно, – наголосив глава держави. Натомість коментувати цитуємо " брудні і хворобливі заяви" і опускатись до рівня політиків, які його звинувачують у роботі щодо розвалу коаліції, Віктор Ющенко не хоче».

Окрім відповідей на звинувачення одного з недавніх соратників, Президент вирішив у звичному останнім часом письмовому вигляді вчергове вказати урядові на недоліки його роботи. Але президентський лист до уряду став лише легкою прелюдією до доволі потужного удару, завданого Кабінету Міністрів Конституційним судом...

«Президент знову вдався до епістолярного жанру

(“24”, "Новини", 27.05.2008)

Кореспондент: Президент знову вдався до епістолярного жанру. У вівторок Віктор Ющенко написав чергового листа до прем’єрки, в якому заявив про ігнорування урядом прямих законодавчих норм щодо встановлення розміру прожиткового мінімуму. У листі Віктор Ющенко підкреслив: уряд повинен був встановити прожитковий мінімум ще 1 березня, однак досі цього не зробив. Такі дії Кабінету міністрів Президент назвав свідомим приховуванням інформації про реальний стан справ із забезпечення мінімального рівня життя людини. Опираючись на розрахунки експертів, Віктор Ющенко підкреслив: розміри прожиткового мінімуму для всіх груп населення, встановлені державним бюджетом, не відповідають реальним розмірам. Зокрема, фактичний розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб випереджає своє номінальне значення вже як мінімум на 50 гривень».

«Президент, Прем'єр, Конституційний суд сьогодні рвало на шматки.

(“1+1, “ТСН”, 28.05.2008)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча:. Політичне замовлення уряду – так оцінила прем'єр рішення Конституційного суду про визнання неконституційними деяких норм закону про держбюджет 2008. таке рішення суду блокує отримання урядом частини бюджетних надходжень. На початку засідання кабінету міністрів Юлія Тимошенко заявила, цитую: знищено все що відноситься до соціальних виплат. Ціна питання 140 мільярдів не отриманих гривень. Під загрозою виплата пенсій та матеріальних допомог за народження дитини. Це змова – твердить Тимошенко, рішення Конституційного суду лобіювали Партія регіонів та президент.

Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Боротьба насправді де-факто існуючої широкої коаліції на чолі, в тому числі, з Президентом країни, боротьба проти уряду, проти демократичної коаліції досягла просто апогею".

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Корупція сьогодні віддалена від Конституційного суду. Мені приємно відзначити що ті рішення, які прийняті Конституційним судом за останні 3 місяці, навіть якщо вони є резонансні, ні в кого не виникає сумніву відносно того, що Конституційний суд керувався перш за все нормами конституції і прийняв вільні. Прозорі рішення».

«Відмовитись від емоцій закликав кабмін і Президент Ющенко

(“1+1, "ТСН", 28.05.2008)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Відмовитись від емоцій закликав кабмін і Президент Ющенко. Він також пообіцяв що не ініціюватиме розпад коаліції, вона працюватиме в нинішньому складі і не уникне відповідальності за роботу. На думку глави держави уряд за останні місяці багато уваги присвятив мітингам в Київських виборах. Цитата: а тепер коли вибори програли, то відповідальність хочуть покласти на президента. Сказав Ющенко. Зокрема слова Президента адресувалися міністру Луценку.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Мені здається як програв, то вже кулаками не треба махати. У тебе були всі можливості через площу, через майдан, через діалог, якщо в тебе є цінності довести ці цінності до людей. Говорити тільки демагогічні речі зранку до вечора і надіятись що за тобою підуть люди, я думаю що це вже вчорашній день, але дехто не проснувся від вчорашнього дня».

«Дочасних парламентських виборів в Україні не буде

(НТН, "Вчасно", 30.05.2008)

Наталія МАСЛОВА, ведуча: Дочасних парламентських виборів в Україні не буде. Про це Президент України заявив, відкриваючи засідання РНБО. Що ж стосується роботи уряду, то, за словами голови держави, Кабмін не має чіткого розуміння, як боротися з інфляцією. Також президент показав уряду жовту картку. За засіданням Радбезу спостерігала наша кореспондентка Наталія Малишко, зараз вона на прямому зв'язку із студією. Тож Наталю, за що Президент дав команді Прем'єра жовту картку?

Наталія МАЛИШКО, кореспондент: Доброго вечора, хочу сказати, що жовту картку від Президента, Тимошенко отримує вже вдруге, на цей раз за галопуючу інфляцію. Також Ющенко незадоволений тим, що антикризова програма Тимошенко не діє. Ющенко надав жовту картку і також за знищення національного виробника, цю тезу Ющенко пояснює тим, що Тимошенко намагалася ввести в Україну 250 тис тон м'яса. Відсутність змін до бюджету ці досі, а вже квітень, падіння темпів виробництва та економіки, усі ці чинники і призвели до того, що Ющенко вкотре надав Тимошенко жовту картку. Він сказав, що це загроза національній безпеці України, а Тимошенко із цими викликами не справляється.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це є жовта карточка на тек, що дії які на протязі 5 місяців вживаються владою, а те що ми називаємо заходи, боротьби із інфляцією, формально, підкреслюю, навіть формально, вони відсутні".

Наталія МАЛИШКО, кореспондент: Тимошенко усе це слухала із розумінням і дуже серйозним обличчям. У той час вона спілкувалася про щось із паном Балогою, спілкування відбувалося записками, як у школі, Ющенко ж продовжував критикувати. Він сказав, що з інфляцією, яка має бюджетний характер, потрібно боротися не монетарними методами, а необхідна негайна програма. Закликав представників нацбанку не вестися на політизацію цього процесу, а займатися своїми справами. Віктор Ющенко закликав також не глузувати над Конституційним судом, і виконувати всі його рішення і. говорячи про це, Ющенко мав на увазі рішення Конституційного суду минулої п'ятниці. Яке йшлося про те, що бюджет не є Конституційним. Також Ющенко сказав про закон, який минулої п'ятниці ухвалили Верховна Рада, він має номер 2481, і цей закон містить дохідну частину бюджету, він в цілому, Ющенкові цей закон подобається, і саме про це він вчора розмовляв із Юлією Тимошенко, вона його переконала у необхідності підписання цього закону. Нагадаю, рада його у п'ятницю ухвалила. однак Ющенко ніяк не погоджується із деякими пунктами, а саме, у цьому законі йдеться про оренду землі та продаж сільськогосподарських угідь. Ющенко зобов'язав доробити цей документ і у вівторок, наступного тижня представити у Парламенті новий законопроект. Ющенко також сказав, що другого туру виборів у Києві не буде, він закликав політиків = припинити політичні баталії, займатися своїми справами і забути пор телевізійні екрани.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Прийшов час забути про ці вибори, сісти на робочі місця всім і почати працювати, це особливо стосується виконавчу владу. Звертаю увагу на слово – Виконавча влада, влад яка виконує".

Наталія МАЛИШКО, кореспондент: І за підсумками засідання Ради Нацбезпеки, підсумки підвела Раїса Богатирьова, секретар Ради Нацбезпеки, вона сказала, що Президент і рада Нацбезпеки зобов'язала уряд Тимошенко у тримісячний строк вжити усіх заходів і виконати усі пункти, що містяться у посланні Президента, лише так можна подолати внутрішньо економічну кризу в Україні».

У кінці робочого тижня Юлія Тимошенко взяла на себе тягар формулювання меседжів «для телевізора», отримавши для цього добрий «шмат» праймового ефіру в програмі «Дуель» на ахметовському телеканалі «Україна». В принципі, Юлія Тимошенко повторила й актуалізували всі свої оцінки поточного моменту, які були добре відомі і до цього. Нижче ми наводимо лише окремі фрагменти прем’єрського виступу (повністю з ним можна ознайомитись тут).

Із технологічної точки зору було цікаво, як діалогічний (навіть за назвою) формат було пристосовано саме до відвертого монологу Юлії Тимошенко, для якого «гострі» питання ведучого і виступи секундантів і експертів слугували лише каталізаторами. Досить яскрава ілюстрація того, як телевізійний ефір практично попри всі декларації і спроби так і не може стати зоною критичного осмислення політики і політиків з точки зору суспільного інтересу, зате залишається найбільш сприятливою зоною для трансляції інспірованих повідомлень.

«Юлія Тимошенко у спецпроекті програми Дуель на каналі Україна»

...ВЕДУЧИЙ: Я Вас переб'ю. Я нагадаю Вам Ваші власні слова, які Ви говорили на початку цього року. Ви говорили про те, коли Вам поставили абсолютно пряме питання про Вашу можливу участь у президентських виборах, зокрема дочасних. Ви сказали, що Вас цілком влаштовує посада Прем’єра. Ви – трудоголік, Ви любите працювати. Але якщо уряду не нададуть можливості нормально працювати, якщо у вас не буде нормальних затишних, комфортних умов для роботи, тоді питання. З того часу відбулося багато подій, які, фактично, звузили повноваження Кабміну. Може, все-таки варто поставити питання – чи є сенс у роботі, яка не приносить практичної користі?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Практичної користі кому? Урядовцям? Сьогодні не приносить робота практичної користі. Але кожен день ми робимо крок за кроком до наведення порядку в державі. І те, що сьогодні не помітно за декілька місяців, я переконана, що вже з пливом хоча б одного року, я думаю, ми зможемо дати результат по багатьом галузям. І навіть сьогодні ми маємо тільки за перший квартал цього року рекордну за всі 17 років обсяг інвестицій в Україну. В чотири рази за перший квартал цього року більше інвестицій в українську економіку, ніж за попередній такий самий період. Ми сьогодні дійсно створюємо всі умови для потужного розвитку економіки. Чим я можу пишатися? Що сьогодні ми вже не сировиною торгуємо. А сьогодні на 33% збільшено виробництво саме продукції машинобудування. А ви знаєте, це кінцевий продукт, це практично продукт всіх галузей економіки, які приймають участь в кооперації по машинобудуванню. Це величезне досягнення. І я думаю, що не кожна країна може продемонструвати такі колосальні темпи зростання саме тієї продукції, яка вважається достатньо високоінтелектуальною і кінцевою.

ВЕДУЧИЙ: Пані Юлія, я все розумію. Але і Ви самі про це говорили, що уряд, фактично, залежить від Парламенту. У нас формально існує більшість. У нас формально існує коаліція. Але ефективність Верховної Ради з точки зору підтримки кабмінівських ініціатив, ну, є близькою до нуля. Ну, принаймні не є дуже ефективною. Навіть якщо припустити, що справді ініціативи уряду є якісними, професійними і спрямованими на підвищення добробуту, який сенс продовжувати гру, якої фактично нема? Тому що Верховна Рада більшістю голосів не підтримує ваші ініціативи? В який спосіб, як ви збираєтеся підвищувати цей добробут? Як ви збираєтесь долати інфляцію, яку, як Ви самі зауважили, не Ви підвищили? Як, який спосіб є розв'язати питання неефективності коаліції, якої де-факто вже не існує? Ви самі це визнавали..

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Слухайте, звідки у Вас стільки песимізму? Я хотіла би, щоб трошечки Ви якось, от…

ВЕДУЧИЙ: Це реалізм тверезий, Юлія Володимирівна.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Якось, от, три хвилини говорили, і все про погане. Я можу Вам сказати наступне. Да, уряду працювати важко, і Прем'єру працювати важко. Тому що наш уряд не є дуже бажаним, і Ви це знаєте, коаліція складалася три місяці. І намагалися інший уряд сформувати. Нам важко, тому що намагаються знизити і ефективність нашої роботи, і все це правильно Ви замітили. Це по-перше, конкуренція на наступні президентські вибори. А я хотіла би, щоб політики думали не про наступні вибори, а про сьогодення, і як принести хоч якусь користь своїй державі за один день роботи. Я не думаю сьогодні про майбутні президентські вибори. Тому що я думаю про те, Ви правильно сказали, як сьогодні виконати свої зобов’язання, за п’ять-шість місяців роботи припинити інфляцію.

ВЕДУЧИЙ: Я не можу собі уявити, як ви зможете виконати ці зобов'язання, коли спільної мови із Президентом Вам знаходити не вдається. До речі, Ви сьогодні з ним зустрічалися. Навіть анекдот з’явився, що Тимошенко їхала в одній автівці з Президентом, після чого Ющенко ніхто вже більше не бачив, і дочасні вибори призначені на вересень. Анекдот уже з’явився. Але досі не з’явилося інформації, про що ви, власне, домовлялися, і чи домовилися.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ну, послухайте, я не знаю жодних політиків, які про щось домовлялися в машині на ходу.

ВЕДУЧИЙ: Я знаю купу таких політиків, я Вам списочком…

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ми говорили про бюджет. І Ви правильно помітили, що не знаючи, які зупинити роботу уряду, і як зробити так, щоб уряду жилося гірше, Конституційний Суд зробив унікальне рішення, яким скасував доходну частину бюджету, видаткову частину бюджету, а враховуючи, що Конституційний Суд у нас представляє політичні сили, повністю політизований, то ми точно знаємо, які політичні сили об'єднались для того, щоб практично знищити бюджет України. Це робиться для того, щоб якомога швидше прибрати нашу команду від влади. А кому ми сподобаємося насправді? По-перше, для одних, як Ви кажете, ми конкуренти на 2010-й рік на вибори. Ви це знаєте, президентські, да. Для інших – ми загроза тому, що вони здобували 17 років. Це абсолютно нечесно і незаконно нажите, нажиті капітали. І кому ми сподобаємося, якщо ми тільки за декілька місяців доторкнулися до аналізу ситуації на десятки мільярдів гривень? В прокуратуру передані документи. Ви знаєте, що ми з’ясували, що у України забрали навіть Чорне море, ви знаєте, шельф Чорного моря забрали. Де видобуватися може в Україні півтора трильйони кубічних метрів газу, на 50 років у України там запаси. Це той шельф, який дає можливість Україні отримати нарешті повну енергетичну незалежність. За декілька місяців…

ВЕДУЧИЙ: Ну, і після цього Ви кажете…

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Можна, я завершу?

ВЕДУЧИЙ: Так. Прошу. Вибачте.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: За декілька місяців до приходу нашого уряду колегіально, «помаранчева» влада, «непомаранчева» влада, до нашого приходу в уряд просто Чорне море віддали компанії, яка невідомо, де зареєстрована, і невідомо, на кого зареєстрована, 13 тисяч квадратних метрів Чорного моря. І України…

ВЕДУЧИЙ: А хіба не є її власником Ринат Ахметов? Ні?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: І у України сьогодні, по великому рахунку, якщо б не наш уряд, вже шельфу Чорного моря немає, стратегічного запасу природнього газу. І коли ми підняли всі документи по цьому шельфу, то з'ясувалося, що, по-перше, компанія, на яку віддали вартість цього всього масиву – 450 мільярдів доларів. Компанія ця має статутний капітал всього 12 тисяч доларів. Уявіть собі, це навіть робочим місця на базарі не побудуєш за 12 тисяч доларів. Компанія зареєстрована в якихось Віргінських островах. І коли ми розібралися, а хто ж засновник цього, то ми знайшли не чотири, п’ять київських дівчат віком народження від 85-го року до 75-го.

ВЕДУЧИЙ: Гарні наречені.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Соловйова, Міхєєва, Чекол, Федорчук і Маленькая. Я хочу вам сказати, що я хочу подивитися на цих заможних невіст, які, можливо, найзаможніші в світі, тому що шельфи Чорного моря і шельфи морів ще ніколи так не роздавалися. Що зробив уряд? Уряд взяв і повернув, скасувавши всі рішення, шельфи Чорного моря Україні, да.

ВЕДУЧИЙ: А що відбулося далі?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: І здавалось би, що, ну, власне, хоча б подякувати уряду мусять. Да, нам подякували. Викликали в Раду національної ради безпеки і оборони, запросили всіх, хто до цього причетний був тоді, й оголосили, що будуть порушувати кримінальні справи проти міністра і проти Прем'єра, які скасували всі ці дозволи і повернули шельфи Чорного моря Україні. І до сьогодення ми тримаємо позицію незалежно від того, що проти нас рідна наша помаранчева влада, дожилися, називається, рідний Президент, якого ми на руках донесли на цю посаду і дійсно хотіли, щоб він дав країні і можливість бути щасливою і заможною. Зараз проти нас порушують кримінальні справи. За що? За те, що ми повертаємо такі речі країні. А крім того…

ВЕДУЧИЙ: Так і сенс тоді у цій владі, Юлія Володимирівна? Я не розумію тоді…

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Коли мова пішла… От, можна я скажу, да?

ВЕДУЧИЙ: От, вибачте мені просто. Я повернуся, я все-таки…

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Можна я завершу?
ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Коли дійсно дійшла справа вже до конкретного підняття всіх цих матеріалів і скасування ліцензій і повернення всього державі, то з-за спин цих дівчат виплили такі кити, які абсолютно відомі сьогодні Україні. І вони всі помаранчево-блакитні, вони не чужі, розумієте. Там спільна, абсолютно нормальна коаліційна робота. Але без уряду. І я можу таких прикладів наводити безліч. Суд при нашому урядуванні повернув Україні “Дніпроенерго. Це те, що є 25% генерації електроенергії країни. Забрали так само за фуг, без грошей. Я просто у вас хочу запитати. Хто після цього буде любити мене, як Прем'єра, і наш уряд? А якщо ще згадати 980 тисяч гектарів лісів і землі, які, ми з’ясували, що були видані незаконно. І коли уряд колишній видавав сьогоднішній помаранчевій владі по 300-400 гектарів лісу? Так скажіть, будь ласка, де коаліція?

ВЕДУЧИЙ: Так оце ж і нагадує, Юлія Володимирівна… Ви, так правильно, от, і у мене питання – де коаліція?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Де коаліція? Вона не з урядом на сьогоднішній день, на жаль.

ВЕДУЧИЙ: Так сенс тоді? Що Визможете? Це, знаєте, намагання стріляти з лука по танках? У мене таке враження. Якщо припустимо, що все, що Ви сказали, це правда.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: А Ви знаєте, що це правда?

ВЕДУЧИЙ: Прокуратура не на Вашому боці, Президент не на Вашому боці, Секретаріат Президента робить заяви, що БЮТ загрожує національній безпеці, Кабінет Міністрів загрожує національній безпеці. З огляду на заяви БЮТ, Президент є головною загрозою національної безпеки. Ви з Віктором Андрійовичем наговорили одне на одного стільки, що, власне, мені дивно, що ви навіть в одній машині, там, бодай п'ятнадцять хвилин чи годину проїхали. Сенс…

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Дуже комфортно проїхали. І скажу Вам, у мене є тепер сподівання, що все ж таки в цю коротку дискусію на шляху ми знайшли порозуміння. І бюджет, який так знищений практично Конституційним Судом на політичних засадах, буде у вівторок проголосований, і доходна частина буде повернена все ж таки державі.

ВЕДУЧИЙ: А за це, наскільки я розумію, БЮТ підтримає ініціативу Президенту про приведення суддів до присяги. Так чи ні?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Приведення суддів до присяги – це є закон, абсолютна процедура Верховної Ради. Но Ви праві в тому, що уряду доводиться дуже важко здобувати кожний, навіть маленький результат. Ви праві, що нелегко. Але з іншого боку колись потрібно цей шлях проходити. Ви думаєте, що якщо…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви погодились на це? Я правильно розумію?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ні-ні. Можна, я скажу, да?

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Незважаючи на те, що нам важко, ми сьогодні даємо результат країні. Ми, до речі, так, як і домовлялися, практично повернули країні всю газотранспортну систему, яка ще пару місяців, і вже була б неукраїнською. І багато інших речей, які стосуються національних інтересів України, макроекономічного життя, масштабної власності України. Тому що люди, які сьогодні нас дивляться, які живуть в країні, які навіть в студії тут сидять, вони далекі від цих кабінетів, вони не бачать взагалі, що там відбувається. Вони відчувають тільки наслідки потім, коли країна не має нічого, абсолютно. Наша команда, вона і бачить, що там відбувається, ми практично є очами, вухами, серцем тих людей в уряді, у владі, в Парламенті, які довірили владу нашій команді. І ми не здаємо їх інтереси, як би нам не було важко. А те, що Ви говорите про те, що нам не дають працювати, нам чинять колосальні перешкоди, що з 109 законопроектів, які ми подали до Парламенту, розглянуто всього десяток, все інше заблоковано начисто. Я навіть не скаржуся вам в тому, що антиінфляційні закони, які проголосували, вдумайтеся тільки, після того, як уряд, діюча влада разом зі своєю правлячою коаліцією заблокували трибуну Верховної Ради. У нас два місяці антиінфляційні закони не ставили. Зараз ми їх проголосували, їх не підписують. Я поясню, чому це. Тому що, на жаль, в політиці так знищують конкурентів, і хочуть продемонструвати, так, ми пустили, як в минулий раз, цей уряд на п'ять-шість місяців, і ми зробимо все, щоб цей уряд втратив довіру, надію, сподівання».

 
Петро Бурковський, Сергій Черненко, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9300
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду