Червневий зрив

26 Червня 2008
18656
26 Червня 2008
15:57

Червневий зрив

18656
На «Інтері» – сплеск цензури: маніпулюють новинами про реальний перебіг політичного процесу. Політтехнології в медіа за 2–8 червня 2008 року.
Червневий зрив

Увесь тиждень Президент і прем’єр-міністр займалися маскуванням хронічної недовіри один до одного, неможливості домовлятися та небажання дотримуватися досягнутих домовленостей. Віктор Ющенко займався покращенням урядової політики, Юлія Тимошенко – компромісами з Президентом, Яценюк – миротворчістю між БЮТ та НУНС, Банковою та урядом. При цьому жодна сторона не демонструвала бажання йти на поступки іншій у принципових питаннях, надаючи перевагу продовженню вакханалії взаємних безплідних звинувачень. Навіть незважаючи на зростаючу зовнішню загрозу з боку Росії. Що стосується телеканалів, то авторам доводиться констатувати черговий сплеск цензури та використання практики близької до темників на телеканалі «Інтер» з метою маніпулювання новинами про реальний перебіг політичного процесу. Таким є підсумок політтехнологій у медіа за 2–8 червня 2008 року.

 

 

 

Голуб Пікассо і Дід Мороз у одній «золотій клітці»

 

 

 

Після невдалого блокування трибуни та провалу з голосуванням по відставці голови Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко БЮТ вирішив зробити крок назад, очевидно, розраховуючи здобути потім шанс зробити два кроки вперед. Тимошенко пішла на поступки Президенту одразу у двох важливих питаннях: ухвалення змін до бюджету з урахуванням пропозицій глави держави по порядку проведення земельних аукціонів та безпроблемне складення присяги трьома суддями Конституційного суду з квоти Президента (як відомо, у квітні присяга була заблокована БЮТ і Партією регіонів, які навіть погрожували створити спеціальну комісію із розслідування фактів тиску Секретаріату на суддів КСУ).

 

 

 

Натомість в уряді розраховували на позитивне вирішення питання з призначенням людини Тимошенко на чолі Фонду держмайна та ухвалення програми приватизації з переліком об’єктів, які могли б бути виставлені на продаж уже в 2008 році. БЮТ зрештою зняв і кандидатуру Андрія Портнова, подавши на посаду голови ФДМУ близького соратника Олександра Турчинова – екс-заступника голови СБУ Андрія Кожемякіна. Проте, немов по команді, 5 червня Партія регіонів під абсолютно надуманим, безпідставним приводом вдається до блокування трибуни, вимагаючи звіту Семенюк, при чому чудово усвідомлюючи неможливість такого кроку через її відсутність в Україні.

 

 

 

Дії Партії регіонів та бездіяльність союзників із НУНС підштовхнула БЮТ до повернення до звинувачувальної риторики на адресу Віктора Ющенкат та Віктора Балоги. Президент і Секретаріат знову почали звинувачувати у створенні «широкої коаліції». Втім, треба віддати належне і Банковій, яка через деяких своїх спікерів (наприклад, першого заступника секретаря РНБОУ Степана Гавриша) поширювала меседжі саме на користь такого варіанту.

 

 

 

Тим часом, поки тривали консультації щодо ФДМУ, Тимошенко вдалося знову реалізувати свій традиційний прийом: позиціювати власні поступки як великий здобуток. Практично всі телеканали показали, як вона на 4 червня, на наступний день після ухвалення змін до бюджету, «знайшла» «додаткові 20 мільярдів гривень» на покриття видатків. Причому джерелами доходів стали економічне зростання, збільшення іноземних інвестицій та антикорупційна боротьба КРУ, Податкової адміністрації та Митної служби. Таким чином, прем’єрка давала чіткий сигнал: бюджет наповнюється і соціальні програми виконуються завдяки позитивним процесам в економіці та боротьбі з корупцією, а не за рахунок перерозподілу і приватизації, у чому її постійно звинувачували опоненти. Цікаво, що лише два телеканали, ICTV та Новий, не обрізали «крилату цитату» Тимошенко про голуба миру в частині, де вона говорить, що уряд буде «потужним джерелом наведення порядку в Україні».

 

 

 

Хоча автори свідомі того, що ці слова Тимошенко не є новиною, а політичною заявою, її особистим меседжем до громадян України, однак, обрізаючи її фразу таким чином, щоб вона втрачала сенс і звучала де в чому смішно, журналісти взяли на себе відповідальність, що варто і чого не варто чути і знати глядачам від однієї з перших осіб держави.

 

 

 

Автори вбачають у одностайності редакцій випусків новин таких конкуруючих телеканалів, як «1+1», «Інтер» та СТБ, свідчення централізованого використання антитимошенківських темників. З іншого боку, не можна виключати й того, що повніше подання слів Тимошенко на інших телеканалах було фінансово простимульовано з боку штабу БЮТ.

 

 

 

Крім того, вже 3 червня на засіданні Кабміну прем’єр-міністр ще раз заявила про подолання інфляції в цілому по країні та звинуватила керівників п’яти областей у зростанні цін та пообіцяла їм відставку у випадку відсутності позитивних зрушень найближчим часом. Звісно, Президент може й не підтримати прем’єра в кадровому питанні, але тоді в інформаційному плані Тимошенко знову виглядатиме як політик, якому Ющенко заважає наводити лад у державі… Треба віддати БЮТ належне: меседжі на підтримку дій уряду в економічній сфері активно поширювали представники блоку як під час новин (Іван Кириленко в ефірі 5-го каналу) так і на ток-шоу (Андрій Шевченко на «Свободі» Савіка Шустера).

 

 

 

Про тимчасовий характер компромісу між урядом і Президентом свідчило збереження напруженості і навіть відкритого протистояння у низці інших принципових питань. Зокрема, Кабінет міністрів відмовився переглядати своє рішення щодо відкликання ліцензії на розвідку чорноморського шельфу у «Венко Прикерченської». Тимошенко знову проігнорувала прохання Ющенка та відповідне рішення РНБОУ від 30 травня з вимогою змінити постанову по «Венко». Цілком очікувано у середу 4 червня з’явився Указ Президента про призупинення дії постанови Кабміну про анулювання ліцензії. Телеканали не дали можливості жодному представнику з БЮТ прокоментувати цей хід Президента. Однак сам факт прямого втручання Ющенка у справу «Венко» в подальшому дасть спікерам БЮТ можливість звинувачувати його в особистій зацікавленості у роботі цієї компанії та лобіюванні інтересів реальних учасників проекту – українських та російських олігархів, які стоять за спиною «Венко».

 

 

 

Отже, у підсумку, незважаючи на низку поступок Президенту, Тимошенко вдалося зберегти позитивний інформаційний баланс, перекрити негативні меседжі з боку Банкової та зберегти обличчя політика, який готовий жертвувати особистими інтересами заради спільного блага. Секретаріату так і не вдалося довести чи показати на коректному прикладі те, що Тимошенко продовжує тактичні маневри з метою захоплення влади чи особистого збагачення.

 

 

 

Президент і Секретаріат у ході боротьби за інформаційний простір продовжували вже традиційну лінію критики недоліків урядової політики у сфері боротьби з інфляцією, приватизації, реформування бюджету. Паралельно Секретаріат був змушений відбиватися від інформаційної провокації з боку «Народної самооборони», яка контратакувала вимогою відставки Віктора Балоги та Генпрокурора Олександра Медведька у відповідь на переслідування Жванії та Луценка. Свої претензії «самбістам» вдалося підкріпити рішенням судів про скасування кримінальних справ, порушених раніше проти Юрія Луценка.

 

 

 

Продовження скандалу між оточенням Юрія Луценка та Віктора Ющенка у публічній сфері могло лише завдати обом відчутних іміджевих втрат. Однак обидві сторони вирішили не виходити з дискредитаційної кампанії з надією на її завершення поразкою однією зі сторін. Проте, як слушно при цьому зауважували зовнішні спостерігачі (Анатолій Матвієнко на 5-му каналі), продовження скандалу дедалі більше стирало грані між сторонами і викликало однакове неприйняття у громадян. Для більшості продовження скандалу в таборі Президента ставало ще одним свідченням слабкості його позицій.

 

 

 

«Як зміцнити коаліцію втрьох, сьогодні думали Президент, Прем'єр і Спікер

 

(1+1, "ТСН", 02.06.2008)

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Як зміцнити коаліцію втрьох, сьогодні думали Президент, Прем'єр і Спікер. Конкретних заходів не озвучували. Тільки Яценюк висловився на чвари у фракції НУНС сумним прогнозом.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної ради України: "Спроби до розпаду, до загострення ситуації приведуть тільки до одного – до політичної смерті всіх учасників коаліції, тому треба братися вже давно за розум".

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Коаліційну спроможність покаже парламентський тиждень, який стартує завтра. Спікер Яценюк застерігає фракції від блокування і закликає проголосувати за президентські побажання до закону про наповнення бюджету, щоб зняти з нього вето. Інше очікування Ющенка від Ради – присяга у сесійній залі нового конституційного судді. Замість звільненої Сюзанни Станік – президент призначив Сергія Вдовиченка з Київського апеляційного суду. Натомість регіонали хочуть почути звіт уряду про ситуацію в економіці і, погрожуючи ініціативою відставки Кабінету, вимагають змін до бюджету і антиінфляційних заходів».

 

 

 

«НУНС і БЮТ, президент і прем'єр сьогодні наче й не сварилися

 

(1+1, "ТСН", 03.06.2008)

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Коаліція працює – спікер нервує. НУНС і БЮТ, президент і прем'єр сьогодні наче й не сварилися. Всі у парламентській залі, всі депутати голосують. Правда, результат дається з перевагою всього в один голос. А ще технічні служби підводять – через що спікер Яценюк, який рідко втрачає рівновагу, зривається. На порядку денному –акон про наповнення бюджету і програма приватизації. Але фактично коаліція складала іспит на спроможність ухвалювати солідарні рішення.

 

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Неймовірно, але чи не вперше за 5 місяців представники правлячої коаліції подали один одному руки і парламент почав працювати. Це стало справжньою несподіванкою для всіх і зокрема для технічного персоналу. Система голосування "Рада" навіть підвисла. Спочатку все йшло аж занадто добре. У залі – президент, прем'єр і майже увесь уряд, але десь причаїлося і кілька бовдурів. Спочатку на вірність народу України присягнули 11 новообраних депутатів, які прийшли на місце міністрів. Потім – ще троє суддів Конституційного суду за квотою Президента. Але тільки дійшла справа до голосування за закон про наповнення бюджету, який так потрібен уряду Тимошенко – Табло системи "Рада" зависло на останній секунді.

 

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Зрештою, техпрацівники довели, що вони не бовдури, полагодили систему за кілька хвилин і закон таки ухвалили – мінімальною кількістю голосів. Президент тут-таки, у залі, його й підписав. Хоча і не проґавив шансу трохи покритикувати уряд за великі соціальні видатки.

 

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Кожний, хто пропонує нову соціальну ініціативу, хоче бути в країні новим Дідом Морозом – роздавати, ніхто правда не може дати відповідь де це взяти".

 

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Ще до обіду коаліція приймає зміни до законів щодо приватизації, а також до закону про митні тарифи, згідно з яким з наступного року мито на ввезення автомобілів із-за кордону – як нових, так і старих – зменшиться з 25 до 10 відсотків. Бютівці не блокують трибуну, НУ-НС підтримує закон, який потрібен Тимошенко. Коаліція знову голосує практично одностайно, але це не мир, це лише перемир'я - запевняють представники і НУ-НСу, і БЮТу.

 

Тарас СТЕЦЬКІВ, фракція НУ-НС: "Певні проблиски сонця на хмарному небі, а небі хмарилося останні 5 місяців".

 

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Чи стане порозуміння тривалим, буде відомо вже цього тижня, якщо бовдури нічого не зіпсують».

 

 

 

«Президент і далі опікується землею

 

(1+1, "ТСН", 03.06.2008)

 

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Президент і далі опікується землею. Він не дозволив уряду продавати її поза аукціонами, і – народні обранці проголосували за Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" – із президентськими пропозиціями. В урядовому варіанті – продаж та оренда земель, які перебувають у державній або комунальній власності – здійснюється на аукціонах (але Кабмін залишав собі право "без жодних обмежень" визначати – коли земельні ділянки продавати, і – віддавати в оренду без торгів). У президентському варіанті – такого права у Кабміну уже немає. Оренда – тільки через аукціони, крім тих випадків, коли земля винаймається під об'єкти соціального призначення, будівництво доступного житла, і – для використання релігійними організаціями. Поза торгами – і земля, що її орендують бюджетні установи, музеї, культурні та мистецькі організації».

 

 

 

«Іван Кириленко, лідер фракції БЮТ

 

(5 канал, "Час. Важливо", 02.06.2008)

 

Пряма мова: уряд весь час звинувачували в галопуючій інфляції. Ми вже всі знаємо звідки вона взялася, і які зовнішні чинники і які внутрішні чинники. І ви прекрасно знаєте, що ті три простих закона вони мають тривалу дію і мають сьогодні тактичне значення. Всі вимагають програму антиінфляційних заходів. Програма – це дійсно підтримання національного виробника, нарощування виробництва продуктів харчування, який являється нині головним чинником галопування інфляції. Так от я вам повинен сказати, оті закони, які треба було прийняти і підписати – це ті, що могли зараз миттєво вплинути на ситуацію.

 

Скажіть, зростання цін, яке також пов'язано з тим, що у монополістів торговельних мереж торговельні націнки від 40 до 80% в середньому, а то й більше. Якщо ми цим законом даємо можливість врегулювати – хіба це не народу було сплановано? Тому, повірте, ми готові, і уряд готовий, і програма антиінфляційних заходів запропонувати"».

 

 

 

«Уряд поборов інфляцію, переконана Юлія Тимошенко

 

(Перший національний, "Новини", 03.06.2008)

 

Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Уряд поборов інфляцію, переконана Юлія Тимошенко. Про це прем’єр заявила на селекторній нараді з представниками місцевих адміністрацій. Завдяки антиінфляційним заходам, каже вона, протягом травня ціни на харчі в Україні майже не зростали. Але не скрізь. В Одеській, Херсонській, Львівській, Чернівецькій та Миколаївській областях продукти дорожчали. Тимошенко заявила, що в цьому винні місцеві керівники, яких вона планує запросити в уряд для пояснень.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "По підсумкам травня місяця, я називаю 5 найгірших областей і 5 найгірших команд, які не змогли впоратися з цим показником на місцевому рівні. Я почекаю, ще два дні і в наступну середу на засіданні уряду, ми зможемо з вами запросити тих керівників ОДА, які будуть мати замість дефляції, як по всій Україні сьогодні спостерігається, будуть мати інфляційні процеси. Я хочу, щоб ви зрозуміли, що це вже залежить тільки від вашої персональної роботи"».

 

 

 

«20 додаткових мільярдів до бюджету обіцяє Прем'єр Юлія Тимошенко

 

(1+1,"ТСН",04.06.2008)

 

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: 20 додаткових мільярдів до бюджету обіцяє Прем'єр Юлія Тимошенко. Такий блискучий результат дало зростання обсягів іноземних інвестицій в економіку і антикорупційні заходи влади, каже вона. Кошти насамперед спрямують на соціальні програми. Проголосувати за зміни до головного фінансового документу держави депутати мають уже за 2-3 тижні. Прем'єр сподівається на конструктив із боку опозиції. Щодо коаліції впевнена – там її підтримають. Із Президентом соціальні ініціативи будуть узгодженні.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я можу вам сказати, що стиснувши клюв, знаєте як на картині Пікассо, я буду тримати в клюві цю оливкову гілку миру, не зважаючи не на які шторми"».

 

 

 

«Український уряд розпочав бюджетний процес

 

(ICTV, "Факти", 04.06.2008)

 

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Український уряд розпочав бюджетний процес. Причому це не тільки підготовка до нового документу 2009, а і довгоочікувані зміни до цьогорічного бюджету. Прем'єр-міністр заявила, що не зважаючи на блокування приватизаційного процесу, дохідна частина бюджету цього року зросте на 20 мільярдів гривень. Як пояснила Юлія Тимошенко, завдяки економічному зростанню, збільшенню інвестицій, і детінізації економіки. Протягом 2-3 тижнів, урядовці планують погодити всі зміни до бюджету між собою та всіма депутатськими фракціями. І тоді вже вносити на розгляд Верховної Ради. Прем'єр привітала членів уряду з повернення м до нормальної роботи коаліції, та пообіцяла, що уряд ніколи не буде джерелом конфліктів.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Стиснувши ключ, як на картині Пікасо, я буду тримати в ключі цю оливкову гілку миру, незважаючи не на які шторми. Я вважаю, що у нас є для цього всі підстави і всі можливості. І уряд ніколи не буде джерелом будь-яких конфліктів. Але уряд буде потужним джерелом наведення порядку в Україні"».

 

 

 

«Додати до державного бюджету ще 20 млрд грн. обіцяє уряд

 

(Перший національний, "Новини", 04.06.2008)

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Додати до державного бюджету ще 20 млрд. грн. обіцяє уряд. Поповнити скарбницю там сподіваються за допомогою і кращої роботи податкової та митниці та завдяки зростанню економі ки та іноземниї інвестицій. Також Прем'єр Юлія Тимошенко розповіла про свою мрію, це мирне співіснування всіх гілок влади, заради нього голова уряду обіцяє робити все можливе, що надихає її творчість іспанського художника Пабло Пікассо, саме цей малюнок.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Стиснувши клюв, знаєте, як на картині Пікассо я буду тримати в клюві цю оливкову гілку миру, незважаючи ні на які шторми, я думаю, що у нас є для цього всі підстави і всі можливості і уряд ніколи не буде джерелом будь-яких конфліктів"».

 

 

 

«Юлия Тимошенко уверяет, что темпы инфляции постепенно снижаются

 

(“Iнтер”, "Подробности", 04.06.2008)

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Юлия Тимошенко уверяет, что темпы инфляции постепенно снижаются в большинстве областей. Премьер-министр уверена, что во многих регионах даже, наоборот, началась дефляция. Сегодня в Кабмине Юлия Тимошенко убеждала журналистов в том, что экономическая политика правительства дает свои позитивные плоды. О чем и как говорила премьер-министр – знает Ольга Клюева.

 

Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: 20 миллиардов гривен – на такую сумму правительство планирует увеличить расходную часть бюджета, при этом в Кабмине обещают, что очередного витка инфляции это не вызовет. Лишние деньги в бюджете нашлись, по словам Тимошенко, благодаря темпам роста валового внутреннего продукта. По этому показателю Украина сейчас на третьем месте в СНГ, и даже опережает Россию и Казахстан, – хвастается премьер. Радует Тимошенко и то, что коалиция поддержала законопроект о бюджетных доходах. Это вызывает у главы правительства волну ассоциаций. Премьер готова стать голубем мира.

 

Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Я можу вам сказати, що, стиснувши клюв, як на картині Пікассо, я буду тримати в клюві цю вєтвь, оливкову гілку миру, не зважаючи не на які шторми. Я думаю, що в нас є всі підстави і можливості для цього. І уряд ніколи не буде джерелом будь яких конфліктів".

 

Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Миролюбие Тимошенко подверглось испытанию уже в полдень, когда в Секретариате заявили о несогласии с бюджетными расчетами Кабмина. По словам заместителя главы президентской канцелярии, цифры, которые назвала премьер, можно увеличить вдвое. Экономическая ситуация позволяет это сделать.

 

Александр ШЛАПАК, первый заместитель главы Секретариата президента: "За нашими обрахунками, на сьогоднішній день – якщо будуть уточнені макропараметри – ми можемо говорити про суму від 30 до 40 мільярдів гривень додаткової дохідної, а відтак, і видаткової частини нашого бюджету. І хочеться, щоб уряд, - я нагадую вимогу Президента - якомога швидше переглянув бюджет-2008 і подібного роду зміни подав".

 

Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Юлия Тимошенко сегодня с Секретариатом не спорила. Премьер заявила, что дополнительные двадцать миллиардов гривен пойдут не только на социальные нужды. И обещает в денежном вопросе обязательно советоваться с Президентом».

 

 

 

«Тимошенко стисне дзьоба, за власним бажанням, навіть за власною мрією

 

(СТБ, "Вікна-новини", 04.06.2008)

 

Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Тимошенко стисне дзьоба, за власним бажанням, навіть за власною мрією. Потаємним прем'єрка поділилися з журналістами, коментуючи стосунки між галками влади та всередині парламентської коаліції. Виявилося – Тимошенко себе бачить голубицею.

 

Синхрон: Юлія ИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Відчували і спокійно, але при цьому не сповідуючи подвійних стандартів. Я можу вам сказати, що стиснувши клюв, знаєте як на картин Пікассо, я буду тримати в клюві цю олівкову гілку миру, незважаючи ні на які шторми"».

 

 

 

«Не пройшло й півроку

 

(Новий канал, "Репортер", 04.06.2008)

 

Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Не пройшло й півроку. Уряд, закатавши рукава, починає працювати над оновленням бюджету. Нагадаємо, коли приймали головний кошторис у грудні 2007-го, усі зійшлися: це чернетка, до 1-го березня відкоригують – та не сталося. Щось постійно заважало.

 

І ось – процес пішов. Тимошенко каже: надихнула учорашня одностайність коаліції: депутати проголосували, а Президент підписав закон про наповнення головного кошторису країни. Зі свого урядового боку Тимошенко обіцяє план виконати і перевиконати. Засипати державну скарбницю по самі вінця. Бо, каже, Кабмін так добре працював весь цей час, що навіть надлишкові 20 мільярдів гривень зібрав. У нас так промислове виробництво росте, що Україна вже на третє місце в СНД – після Росії та Казахстану вибилася. І це – без нафти. Скромно додає Прем'єр. З такими досягненнями – з державної казни ще більше різних виплат соціальних обіцяє. А от коли – це вже питання. На підготовку змін, каже Тимошенко, ще 2-3 тижні потрібні. А вони ж ще повинні депутатам і Президенту сподобатися. Тимошенко заради бюджету готова до подвигів.

 

Снхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр: "Я хочу сказати, що стиснувши клюв, як на картині Пікассо, я буду тримати у клюві цю гілку, оливкову гілку миру, незважаючи на всі шторми. Я думаю, що у нас є всі підстави і можливості для цього. І Уряд ніколи не буде джерелом конфліктів, а буде потужним джерелом наведення порядку у країні"».

 

 

 

«Інтер, Свобода з Савіком Шустером, 07.06.2008

 

Пряма мова: Андрій Шевченко: Якби зараз замовкла вся тріскотня, суєта і шум, який є навколо політики, то ми би почули те, що дуже голосно тікає годинник. І він показує, що з кожним днем ось того політичного хаосу Україна втрачає шанси стати дуже успішною країною. Тому я хотів би нагадати про цей ось годинник. І ще про календар... Я не втомлююся нагадувати. Дивіться... Cічень 2010-го року – у нас тоді будуть президентські вибори. Березень 2010-го року – тоді ми будемо обирати мерів і сільських голів по всій Україні. В березні 2011-го року місцеві вибори. У вересні 2012-го року планові парламентські вибори в Україні. Уявляєте? Чотири національних виборчих кампанії за два роки. Про які серйозні зміни в країні можна говорити? І про яку серйозну міжнародну розмову можна говорити? Не випадає. Це те, що мене по-справжньому лякає. Про цей годинник, про цей календар... Я хотів би, щоб ми тримали його в голові і саме так дивилися на ось той хаос, в якому зараз є країна. Тепер по суті того, про що ви, Савік, сказали...

 

Про вчинок Ігоря Рибакова і Юрія Бута. Мені здається, що очевидно, що це зрада. І зрада, як і інші погані речі, – вона не має партійних кольорів. Як ми би її не виправдовували, як ми би її не називали... Для нас, скажу чесно, це, якщо по-людськи, дуже неприємно. Але це не стало великою несподіванкою. Про Ігоря ми знали, що Ігор співпрацює з Віктором Балогою. І як журналіст я звик користуватися відкритими джерелами. Наприклад, сьогодні, коли ми подивилися на історію останніх місяців, то... Я попрошу, можливо, показати те, що ми зараз бачимо. По-перше, пару місяців назад був дуже характерний лист від Віктора Балоги до Арсенія Яценюка, де він заступався за капличку, яку Ігор Рибаков відкрив у парламентських приміщеннях. І Балога давав вказівку Верховній Раді не зачіпати цю капличку. І він керував у такий спосіб спікером Верховної Ради. Також ми зайшли на сайт Української православної церкви, яка Московського патріархату. Там зараз на сайті є фотографії з зустрічі минулого тижня Віктора Ющенка з митрополитом Володимиром. Ми там бачимо, що досить невелика компанія. В ній є Віктор Балога, є Віктор Ющенко, є Ігор Рибаков. Можливо, не вся країна знає Ігоря, але Ігор якраз так виглядає. Досить невелика делегація...

 

Скажу чесно, що жоден інший член фракції Блоку Юлії Тимошенко не отримав такого запрошення. Я просто хотів сказати про те, що історія стосунків якась певна, очевидно, була і до цього часу. Чому я про це кажу? Я не великий юрист, щоб зараз вирішувати те, чи є зараз коаліція, чи немає коаліції, але про що країна точно повинна знати – це про те, що зараз ми бачимо, як повним ходом будується "широка" коаліція, яку створює Віктор Балога і Віктор Янукович. Я думаю, що Янукович сказав правду про те, що вони працюють у цьому напрямку. І те, що ми сьогодні побачили, – це якраз абсолютно чіткий і конкретний прояв цієї історії.

 

Савік Шустер: А почему Виктор Балога, а не Виктор Ющенко?

 

Андрій Шевченко: Це вже питання до президента. І мені здається, що від президента ми чіткої відповіді поки що не почули. Я сподівався її почути... Тепер кілька наступних моментів. Чому саме сьогодні це відбувається? У нас в команді є версія, що це пов’язано з тим, що це, по-перше, уряд впритул наблизився до заміни керівника Фонду держмайна. Очевидно, є люди, які цього по-справжньому бояться. Це могло статися в п’ятницю, це могло статися в четвер. По-друге, я також думаю, що дехто, можливо, злякався того, що маховик інфляції вдалося помалу зупинити. У нас є офіційна статистика за травень-місяць. Інфляція у нас скоротилася до 1.3 відсотка. Я думаю, що це обережна і хороша новина для країни. Є прогноз нульової інфляції на червень і на липень. А також є обережний прогноз про те, що у нас у серпні-місяці, після урожаю, ціни навіть трошки вниз підуть. Я думаю, що деякі люди по-справжньому цього злякалися, а тому вони хотіли саме в цей момент нанести такий удар.

 

Останнє, про що я хотів би сказати... Мені здається, що в цій ситуації дуже багато буде залежати від того, як себе буде поводити прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. І я думаю, що хтось намагається зараз її спровокувати до того, щоб вона грюкнула дверима і пішла з уряду. Знаючи Юлію Володимирівну, я думаю, що такі сподівання марні. Я впевнений у тому, що вона буде працювати в уряді стільки часу, скільки їй відведено. І її такими речами не залякаєш. Одну річ, яку я хотів би побажати їй як журналіст... Я думаю, що прийшов час дуже чесно пояснювати країні те, що відбувається. Не треба прикривати фіговими листочками весь той срам, який відбувається в коаліції, який відбувається в Секретаріаті Президента, який відбувається в уряді. І про це треба дуже чесно говорити. Треба чесно говорити про те, що зараз Кабінет Міністрів перетворився для Тимошенко на таку золоту клітку, куди її посадили. Звідти її ніхто і не випускає, а вона там нічого не може робити, тому що вона зв’язана по руках і по ногах. Ось така ось золота прем’єрська клітка. Треба чесно говорити про саме такі речі. Треба чесно говорити про те, що зараз в парламенті неможливо організувати голосування за урядові законопроекти. У нас опинилося, що уряд кинули в пролом, а ешелонів немає. Ось це єдина порада, яку я б зараз дав, у цій ситуації. Мені здається, що весь цей хаос, якого і без того дуже багато в країні, з сьогоднішнім вчинком цих двох моїх колег по парламенту тільки усугубився. Однозначно, що він нікому не додає в цій ситуації балів. Це погана новина для країни, тому що сьогоднішній день примножив кількість безвідповідальності, хаосу. І країні буде дуже непросто виходити з цього далі».

 

 

 

«“Венко”. Ще один шторм обіцяє сьогоднішній президентський указ

 

(1+1, "ТСН", 04.06.2008)

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Ще один шторм обіцяє сьогоднішній президентський указ. Ющенко зупинив дію урядової постанови про вихід із співпраці з компанією Венко. Нагадаємо, разом із цією американською фірмою Україна мала розробляти і ділити природні копалини – зокрема газ і нафту на чорноморському шельфі біля Керчі. Але Прем'єр впевнена – це корупційна схема. Президент вважає, що розрив із Венко загрожує економічній безпеці країни. Тепер спірними питаннями, що виникли між Україною та Венко Інтернешнл, опікуватиметься міжвідомча група. Очолила її секретар РНБО Раїса Богатирьова. На врегулювання конфлікту Ющенко дав три тижні.

 

 

 

«Луценко і Банкова. Міністрів, які не виконують рішення своїх фракцій, треба звільняти

 

(1+1, "ТСН", 02.06.2008)

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Міністрів, які не виконують рішення своїх фракцій, треба звільняти. У такий спосіб президент пропонує налагодити дисципліну у відносинах політичної сили і чиновників, яких вона висувала. Пропозицію Ющенко озвучив на зустрічі із фракцією НУНС, точніше, її частиною. Імен таких неслухняних міністрів офіційно не називали.

 

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Але для українського політикуму це давно секрет полішинеля: що взаємини Президента і очільника МВС Юрія Луценка уже перейшли точку неповернення сьогодні підтвердили соратники опального міністра. Народна Самооборона зустріч із главою держави проігнорувала і ультимативно запропонувала йому своїх кандидатів на звільнення.

 

Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: У них тепер різні дороги, навіть до Секретаріату. Самооборонники – збираються гуртом з боку Інститутської. Натомість нашоукраїнці здебільшого ідуть з Лютеранської. Про негаразди всередині блоку говорять неохоче, мовляв, немає бажання роздмухувати скандал. Утім, запевняють – жодного разу від президента не чули про переформатування коаліції, про що минулого тижня сказав Луценко. І визнають ще до зустрічі з Ющенком: питання звільнення міністра – справа найближчого часу.

 

Роман ЗВАРИЧ, депутат Верховної Ради України, фракція НУНС: "Хотілося б підтримати нашого міністра, сам міністр не дає нам багато аргументів шоби ми могли б переконати наших колег".

 

Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Самбісти до дверей Секретаріату доходять рівно о пів на одинадцяту – коли вже мала початися зустріч Ющенка з депутатами. Заявляють, хотіли зустрітися сам на сам, але їм відмовили, тож вирішили не йти. Свої вимоги до Президента – зачитують з папірця.

 

Олесь ДОНІЙ, депутат Верховної Ради України, фракція НУНС: "Перше – відставки Віктора Балоги з посади голови Секретаріату Президента, як головної діючої особи у саботажі діяльності уряду та фактично організатора компанії політичних репресій. Друге – відставки Генерального прокурора України за виконання брудних замовлень, політично вмотивованих справ".

 

Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Зачитавши заяву, додають – наполягатимуть, аби парламент розглянув дві їхні постанови. Першу – про політичні репресії, другу – хто у них винен.

 

Юрій ГРИМЧАК, депутат Верховної Ради України, фракція НУНС: "У розслідуванні причетності посадових осіб Секретаріату, Генеральної прокуратури до розв'язаня політичних репресій".

 

Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: У теплій та невимушеній обстановці. Ті, у кого вистачило політичної волі дочекатися Президента, – у таких словах описують його зустріч із вірними йому депутатами. Розповідають – відсутність самооборонників гарант таки помітив, але змісту їхніх вимог не коментував. Про те, що Ющенко запропонував своїм соратникам у парламенті переглянути кадрову політику – ніхто – ані пари з вуст. Слова президента зацитувала його речник.

 

Ірина ВАННИКОВА, речник Президента України: "Я пропоную: міністр, який не підпорядковується солідарному рішенню фракції, повинен бути відкликаний з уряду. Так робиться в усьому світі. Це міністр не від себе. Це міністр від політичної сили. Якщо він не є провідником ідей та рішень – шукайте іншого міністра".

 

Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: У Народній самообороні натяк зрозуміли і відчули загострення конфлікту. І зі свого боку, пообіцяли – якщо дратуватимуть далі, Банкова може не розраховувати на голоси самооборонників за президентські законопроекти».

 

 

 

«Головний охоронець громадського порядку уже не має проблем із законом

 

(1+1, "ТСН", 03.06.2008)

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Головний охоронець громадського порядку уже не має проблем із законом. Подільський суд Києва визнав незаконними кримінальні справи проти міністра внутрішніх справ. Одну – порушили після бійки між Луценком та київським мером, у ще двох Генпрокуратура закидала міністру використання в особистих цілях службових літаків. Cуд вважає, що звинувачення базувалися на припущеннях, а сам Луценко назвав їх надуманими. Головний міліціонер сьогодні опікувався кадровою чисткою у Харкові. Відсторонені від роботи 40 посадовців. Сам міністр у відставку не збирається.

 

Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "Ну, як ви розумієте, не діждуться. Бо я впевнений в тому, що працюю на своїй посаді з повною віддачею. Бо – подання прем'єр-міністра - я думаю, що Юлія Володимирівна досить чітко сформулювала свою позицію в цьому питанні і навряд чи вона буде змінена на угоду тим, хто хотів мене змінити. І – моя смерть. Ну, сподіваюсь, що до таких сценаріїв ще не дійшло"».

 

 

 

«Подільський районний суд Києва визнав незаконним порушенням кримінальної справи проти міністра внутрішніх справ Юрія Луценка

 

(ICTV, "Факти", 03.06.2008)

 

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Подільський районний суд Києва визнав незаконним порушенням кримінальної справи проти міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Таким чином скасовано постанову головного слідчого управління з особливо важливих справ Генпрокуратури про порушення кримінальної справи. Суд у наданих матеріалах не побачив ознак посадового злочину. У справу проти міністра об'єднали епізод щодо завдання легких тілесних ушкоджень столичному голові Леонідові Черновецькому під час засідання Ради нацбезпеки та оборони і звинувачення у використанні службових літаків в особистих цілях. Рішення райсуду може бути оскаржене у семиденний термін. Сьогодні ж київський голова Леонід Черновецький планує відкликати з прокуратури свою заяву щодо інциденту з міністром, бо на його думку, дана справа набуває вже політичного забарвлення».

 

 

 

«5 канал, "Час інтерв'ю" (з Анатолієм Матвієнком), 02.06.2008

 

Олесь ДОНІЙ, народний депутат, НУНС: "В Україні протягом останніх місяців відбувається створення штучної політичної кризи. Дії Секретаріату Президента призводять до посилення авторитарних тенденцій та узурпації влади окремими політичними авантюристами. Кожні дії, спрямовані на реальну боротьбу з корупцією, припиняються за таємними чи явними вказівками Секретаріату Президента. Замість цього у державі розпочата кампанія полювання на самостійно мислячих політиків".

 

Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Багато в Україні вважає вас самостійно мислячим політиком. Почалося в Україні полювання на самостійно мислячих політиків?

 

Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат, НУНС: "Я не опікуюся своїми амбіціями. Я їх також маю. Я маю впевнені невдоволення, я маю навіть образи. Але я розумію, що є національний інтерес. Є щось вище моїх власних образ і моєї гордині. І потрібно вміти гординю переступити. Коли сьогодні, скажімо, із рядів БЮТ з'являються такі заяви, що майбутній "Блок Юлії Тимошенко" ввійде "Самооборона" і "Рух", то я хотів би спростовувати це словами і "Самооборони", і "Руху".

 

Але немає диму без вогню. І коли є відповідні демонстрації, то це говорить про те що ти маєш симпатії. І ці симпатії не потрібно скривати. Їх просто потрібна задекларувати. І не потрібно роздмухувати пожежу протистояння, для того щоб ти був у вигляді ображеного. А ображених дуже полюбляють виборці. За рахунок цього здобувають собі ще якісь додаткові плюси в сприйнятті, як політика ображеного. Ти будеш іти з відповідним рейтингом підтримки, і торгуватися вже в новій конфігурації, за якісь там преференції. Це є непорядно, бо Україна, я заявляю абсолютно відповідально, не цього вимагає.

 

Ситуація в Україні вимагає зробити крок назад всім, і Секретаріату Президента, і "Самообороні", і не роздмухувати це протистояння. Ми здатні сьогодні захистити об'єктивність. Якщо вона є"».

 

 

 

І як вам це подобається?

 

 

 

Протистояння між Президентом і прем’єр-міністром все ж вилилося у публічну сферу у формі спланованої акції, спрямованої на підрив коаліції, а отже на підрив легітимності уряду. Політична інтрига з виходом двох депутатів зі складу коаліції (Ігоря Рибакова з БЮТ і Юрія Бута з НУНС) могла стати основою для хорошої інформаційної атаки проти прем’єр-міністра. Не випадково від імені Рибакова і Бута було поширено заяви, в яких вони обґрунтовують свій вихід або «логічним наслідком виявлених мною численних корупційних діянь, сліди яких ведуть до вищого керівництва уряду», або тим, що «БЮТ перетворив коаліцію на інструмент протидії Президенту».

 

 

 

Хоча ці двоє персонажів були абсолютно не відомі широкому глядацькому загалу (а тому їхні викривальні заяви навряд чи вразили би глядачів, як виступи Бродського чи Зінченка у вересні 2005 року), проте сама стилістика і драматургія виходу обох із коаліції нагадувала спробу повторити «корупційний скандал», але вже з «мінусом» для Тимошенко).

 

 

 

Чого не могли прорахувати на Банковій, так це першої реакції спікера Яценюка, який за посадою мав оголосити про демарш двох депутатів і, можливо, навіть зачитати «викривальні» заяви. Однак Арсеній Яценюк чи то з почуття політичного самозбереження, чи то з далекоглядного політичного розрахунку одразу затаврував крок Рибакова і Бута як «зраду». Після цього він закрив засідання парламенту, позбавивши ініціаторів цієї провокації можливості використовувати трибуну для вимог розпустити коаліцію негайно.

 

 

 

Слова Арсенія Яценюка про «зраду» процитували практично всі телеканали, після чого короткі репліки від ведучих про «обґрунтування» вчинку від Рибакова і Бута вже не мали жодного значення. Таким чином, спікер не лише врятував своє обличчя (і до певної міри обличчя Президента, з яким його поки що асоціюють), а й подав хід Банкової у вкрай невигідному світлі. Атака на Тимошенко захлинулася на самому початку. Водночас, показовим є уникнення згадки про слова Яценюка щодо зради у підсумковому випуску «Подробиць тижня» на «Інтері», натомість є доволі широкий виклад мотивів Рибакова. Отже, темники з Банкової повертаються і працюють?

 

 

 

Можна лише уявити, яких зусиль довелося докладати Секретаріату, щоб одразу «відкараскатися» від вчинку Рибакова і Бута та вдатися до антикризового піару, щоб відвернути гнівні стріли з боку БЮТ і НУНС. Вже через кілька годин Віктор Балога заявив, що коаліція продовжує існувати, а демарш депутатів лише прискорить пошук компромісу всередині коаліції. А ще через деякий час з’являється заява «Єдиного центру», в якій члени ЄЦ закликають БЮТ і НУНС «врятувати коаліцію» і водночас перекладають відповідальність за розвал коаліції на Тимошенко. Наприкінці дня з’явився і коментар від Президента України, який повторив меседж Балоги «коаліція працює», а вихід депутатів варто розглядати як стимул до більшої консолідації. Тобто, з огляду на те, що атака на Тимошенко з виходом двох депутатів із коаліції стала виглядати як вчинок Олександра Мороза з переходом від коаліції з БЮТ і НУ до союзу з ПР і КПУ, було ухвалено рішення «заморозити» процес розпаду коаліції до нових сприятливих обставин.

 

 

 

Цікаво, що БЮТ не одразу зрозумів цінності дій і заяв Арсенія Яценюка, якому фактично вдалося відкласти момент розпаду коаліції і заблокувати процес її переформатування. Лідер фракції Іван Кириленко виголосив заяву, яка більше пасувала до ситуації доконаного факту утворення нової коаліції Партії регіонів та частини НУНС.

 

 

 

Показово, що й у таборі регіоналів не чекали різкої зміни настроїв у Секретаріаті після заяви Яценюка. Янукович та інші спікери Партії регіонів продовжували повторювати меседж про «смерть» коаліції та необхідність її переформатування. Але на тлі консолідованих позицій БЮТ, НУНС, «Єдиного центру» та Президента заяви Партії регіонів про переговори з усіма політичними силами про «новий формат коаліції» сприймалися радше як прагнення видати бажане за дійсне.

 

 

 

Отже, в результаті виходу двох депутатів Банковій вдалося підвісити коаліцію та уряд, продемонструвати Тимошенко вразливість її позицій як прем’єр-міністра. Це чудовий хід для посилення переговорних позицій та тиску на уряд у непублічній сфері. Проте з точки зору технологій впливу на масову свідомість це був програш. Насамперед, завдяки чіткій і швидкій оцінці Яценюка Тимошенко перехопила ініціативу.

 

 

 

Епізод зі «зрадою» чудово стає фрагментом загальної картини «змови Секретаріату та олігархів», яку захоплено малюють технологи БЮТ. Тепер уже точно мало хто повірить у спонтанний та вимушений характер об’єднання Партії регіонів з частиною НУНС. Більше того, це виглядатиме саме як об’єднання «проти Тимошенко», а не «заради країни, єдності» чи ще чогось. А «проти Тимошенко» ще й виглядатиме як «проти» її політики у соціальній, економічній та енергетичній сферах.

 

 

 

Тому аби не поставити Президента у ще більш негативний контекст, Банковій доведеться шукати нових сюжетів для дискредитації уряду. Першу спробу в цьому напрямку вже зробив радник глави Секретаріату, політолог Вадим Карасьов у ефірі «Свободи» Савіка Шустера. Фактично він був єдиним учасником, який представляв Секретаріат.

 

 

 

З його слів можна зробити висновок, що Банкова думає над тим, чи не повернутися до риторики «Універсалу національної єдності», коли коаліція з Партією регіонів виправдовувалася необхідністю «об’єднати країну» та «забезпечити її конкурентоспроможність». Чи повірять люди в повторення старих казок і заклинань і чи повірить у них сама Банкова, покаже час, а автори відстежуватимуть у своїх подальших аналітичних оглядах.

 

 

 

«У Парламенті черговий переполох

 

(ТРК "Україна", "Події", 06.06.2008)

 

Юлія МІНШАКІРОВА, ведуча: У Парламенті черговий переполох. Що затьмарив і привів до блокування трибуни. Завдано удар по коаліції, двоє депутатів написали заяву про вихід з союзу, і хоча представляють вони різні фракції: БЮТ та НУНС, мотивація в обох однакова, мовляв "влада загрузла в брехні і корупції", правда самі правдолюби в стінах ради так і не з'явилися. Відбиватися за невдалих колег перед журналістами довелося лідерам їхніх же фракцій, тим часом деякі сміливці міркували про формат нового політоб'єднання.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "В коаліції відбулася певна зрада, поступило дві заяви які сьогодні вранці ці два народні депутата України вручили в апарат Верховної Ради. Перша заява народного депутата Рибакова, член блоку Юлії Тимошенко, де народний депутат Рибаков повідомляє про свій вихід із коаліції демократичних сил, і друга заява народного депутата Бутта Юрія Анатолієвича, фракція "Наша Україна – Народна самооборона", де він також повідомляє про вихід із коаліції демократичних сил. Я єдине що хочу сказати, нехай ці люди с пам'ятаються".

 

Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції БЮТ: "Це демонстрація мускулів, абсолютно рівним рахунком нічого не означає, ми чекаємо від колег другої заяви, друга заява про вихід із фракції вихід із фракції означає автоматичне складання депутатського мандату, бо це пряма імперативна норма Конституції".

 

Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": "Згідно із Конституції, це коаліція депутатських фракцій, а рішення жодної із фракцій про вихід із демократичної коаліції не має. Що стосується нашої фракції, то я точно знаю, що рішення фракції "Наша Україна – Народна самооборона" про вихід із коаліції демократичних сил і участь у будь-якій іншій коаліції не буде".

 

Юрій МІРОШНІЧЕНКО, народний депутат України, фракція Партія регіонів : "Я думаю, що не буду тут якимось таким пророком, всі вже давно говорять про ідеологічного об'єднання "Нашої України", Партії регіонів і блоку литвина, як сил які ідеологічно близькі, тобто це консервативні правоцентристські політичні сили"».

 

 

 

«Парламентської більшості – немає

 

(1+1, "ТСН", 06.06.2008)

 

Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Парламентської більшості – немає. Двоє депутатів – Ігор Рибаков (із Блоку Тимошенко), і – Юрій Бут (Наша Україна – Народна самооборона) – написали заяви про вихід: тепер – у демократичній Коаліції – 225 голосів , і самостійно ухвалювати рішення вона не спроможна. Бютівець свій вчинок мотивує корупцією в уряді, зокрема на митниці). У таборі прем'єра такі закиди називають "пошуком виправдань для зради", а саму подію – "шляхом до широкої коаліції".

 

Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Тепер у демократичній колаіцїі 225 голосів і самостійно ухвалювати рішення вона неспроможна, опозиція назвала це розвалом, що тягне за собою відставку уряду, переговори про нову більшість, або дострокові вибори. У владі наразі одностайні, кінець коаліції, може спричинити тільки вихід фракції, а поки що хоч і з меншістю голосів коаліція існує.

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Зранку регіони блокують трибуну і вимагають не звільняти і сьогодні Семенюк-Самсоненко. А у Яценюка – інший сюрприз – і вже справді геть неочікуваний.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "В коаліції відбулася певна зрада, поступило дві заяви вихід із коаліції демократичних сил Я єдине що хочу сказати, нехай ці люди с пам'ятаються".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Із БЮТ вийшов Ігор Рибаков, а із НУНС – Юрій Бут. Обох депутатів сьогодні не було у парламенті.

 

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, фракція Партія Регіонів: "Коалиция рухнула, как карточный домик, де Юре, коалиции уже нет".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Несподіванкою це стало і для НУНС.

 

Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": " Старт недобрих процесів. Я хочу нагадати, що власне після початку такої ревізії волевиявлення виборців, розпочався процес розпуску минулого Парламенту".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: До розпуску Верховної Ради не дійде, переконаний його колега-бютівець. На його думку, ті двоє мають здати мандати.

 

Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Є сценарій створення нової коаліції – будь-ласка створюйте. Ми привітаємо. Ми перейдемо в опозицію".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Віктор Балога заявляє – коаліція не розвалюється, бо з неї не можна виходити поодинці. Він ігнорує звинувачення у тому, що це він вчиняє якісь дії для переформатування коаліції, але водночас дає зрозуміти, що в парламенті потрібна ширша консолідація – принаймні для конституційних реформ.

 

Синхрон: Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента України : "Якщо ми говоримо про Конституцію, то повинні прийняти в Парламенті 450 голосами, тобто це повинно влаштувати і Президента, і Прем'єр-міністра, і Верховну Раду, і всі політичні сили. То це є широка коаліція, це є вузьке бачення. Нас добре коли 226, чи нам добре коли 450? Давайте ширше дивитися і буде набагато краще".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Чи розвалаилась коаліція юридично? Оцінки звучать різні.

 

Євген КОРНІЙЧУК, перший заступник міністра юстиції: "Вихід одного чи двох депутатів не приводить до руйнування такої коаліції".

 

Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Если в коалиции количество депутатов меньше чем Конституцией определенное число, это 226, то коалиция перестает существовать".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Юрій Луценко обурений розвитком подій. Тим більше – один із заявників – обраний за квотою Народної самооборони.

 

Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "В сучасне політичне життя повертаєтсяь політична проституція".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Тимошенко на зустрічі з експертами-науковцями заявила, що не знає, коли будуть чергові вибори, і як політичні команди мінятимуться місцями.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Мені страшно, адже боротьба входить в такий етап, коли потрібно мати такі команди як ваша,я кі здатні на процеси".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Віктор Ющенко вважає – щоб скріпити коаліцію, треба, щоб БЮТ та НУНС могли краще порозумітися між собою.

 

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Парламентська більшість боєздатна, вона продовжує свою роботу".

 

Олександр ШОЛКО, кореспондент: Тим часом коаліціанти закликають своїх депутатів схаменутися і забрати свої заяви. У Верховній Раді, схоже, тепер немає не тільки коаліції, а й опозиції. Адже, фактично, тут не існує ні більшості, ні меншості. І ті, хто в коаліції, і ті, хто до неїх не входять, налічують по 225 народних обранців».

 

 

 

«Парламентська коаліція на межі існування, її покинули 2 депутати

 

(Перший національний, "Новини", 06.06.2008)

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Парламентська коаліція на межі існування, її покинули 2 депутати: бютівцеь Ігор Рибаков, і само оборонець Юрій Бут, а це означає, що коаліція зараз не має більшості голосів у Верховній Раді. Спікер Арсеній Яценюк назвав це зрадою, лідер " Народної Самооборони" Юрій Луценко політичною проституцією. НСНУ і БЮТ закликають зрадників схаменутися, відкликати заяви, або ж скласти мандати, а опозиція аплодує і готується стати владою.

 

Ганна КАЛИНА, кореспондент: Два герої цього дня, самооборонівець Юрій бот та бютівець Ігор Рибаков, жоден з них зо правла у Парламенті так і не з'явився. Рибаков та Бут вирішили вийти із демократичної коаліції. Першому мовляв набридла корупція та махінації уряду Тимошенко, другому – конфронтація між Кабміном та Президентом.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Я єдине що хочу сказати, нехай ці люди с пам'ятаються".

 

Ганна КАЛИНА, кореспондент: Пацієнт скоріше живий, ніж мертвий. Коаліціанти переконують, українське законодавство записане так, що особисті заяви депутатів про вихід із коаліції, смерті усієї більшості не означають. Отже, коаліція демократичних сил жива. Опозиція залишається точним наукам, 227 мінус 2 буде 225, це менше ніж половина конституційного складу Верховної Ради, отже коаліція демократичних сил більше не має. Прем'єрка Тимошенко зізнається , що не знає як далі розвиватимуться події, якщо коаліцію визнають не існуючою, її уряду шляху у відставку.

 

Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Іноді політики втрачають відповідальність, за будь-які свої публічні посили, за будь-які свої рішенні, які носять ситуативний і може навіть шутливий на цьому етапі для країни характер".

 

Ганна КАЛИНА, кореспондент: Президент Ющенко жодної причину відспівувати дм коаліцію не бачить, згідно з Конституцією, її формують фракції, а не окремі депутати. Голова держави вважає, цей випадок має Лише зміцнити більшість.

 

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це не правовою підставою сьогодні говорити чи про розпад коаліції. Скоріше всього це запитання до фракцій, до політики, прийняттям відповідних механізмів, рішень по тому чи іншому питанню".

 

Ганна КАЛИНА, кореспондент: Нунсівці які залишилися в коаліції пропонують колезі Буту або вийти з фракції, а отже і з Верховної Ради, або до кінця доби відкликати свою заяву. Бютівці категоричніші, Рибакову у їхніх лавах точно не місце. Тримати за соломинку співпрацю з НУНС дещо не збираються, якщо комусь до вподоби інша конфігурація, більшості обіцяють відступитися і знову стати опозиціонерами. НУНС із прагненням як найшвидше узаконити право фракцій виключати своїх членів за інакодумство.

 

Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": "Не дивлячись на весь наш лібералізм і демократизм, треба як першочергове питання на наступному тижні питання про імперативний мандат, щоб ні в кого не виникало бажання під будь-якими приводами переглядати волю виборців".

 

Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Якщо є нормальний сценарій переформовування коаліції ми його привітаємо негайно. Не треба терзати, не треба шантажувати, не треба видумувати ніяких сценаріїв. Ми до цього не опустимося. Публічно говоримо: є сценарій створення нової коаліції – будь-ласка створюйте. Ми привітаємо. Ми перейдемо в опозицію.".

 

Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат України, лідер фракції Партія регіонів: "Ми знаходимося в постійному процесі, переговорів і в Парламенті і за межами Парламенту, з усіма фактично політичними силами, які сьогодні представлені в Парламенті, це не є таємниця".

 

Ганна КАЛИНА, кореспондент: Політичні експерти прогнозують, що демократична коаліція проживає у Парламенті максимум до середини липня, однак нові дострокові вибори політики навряд чи ініціюватимуть, ситуація з перевиборами мера Києва довела, перекладати свої проблеми на плечі народу не має сенсу».

 

 

 

«Минус два

 

(Iнтер”, "Подробности", 06.06.2008)

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Минус два. Было 227 – стало 225. Согласно правилам парламентской арифметики, отсутствие двух депутатских голосов означает серьезные проблемы для коалиции. Кое-кто вообще уверяет, что коалиции теперь нет. Сегодня парламентское большинство покинули сразу два депутата. Из пропрезидентского НУНС вышел Юрий Бут – по его словам, из-за коррупции в правительстве. Из пропремьерского БЮТа - Игорь Рыбаков, свое решение он мотивировал тем, что коалиция не работает, а только мешает Президенту. Подробности сегодняшнего парламентского дня – у наших корреспондентов.

 

Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ, кореспондент: На досрочных выборах они обещали: такое в парламенте больше не повторится. Но коалиция БЮТ и НУНС опять посыпалась. Теперь у белосердечных и помаранчевих нет большинства в Раде. Двух штыков коалиция лишилась в час, когда парламент и не собирался работать. С самого утра Раду, как и вчера, блокировали регионалы. Чтобы большинство не попробовало сменить руководство Фонда госимущества. Заседания в таких условиях не будет, заявил, пробравшись таки на трибуну, спикер Арсений Яценюк. Но под занавес зачитал сенсационные заявления.

 

Синхрон: Арсений ЯЦЕНЮК, председатель верховной Рады Украины: "Перша заява народного депутата Рибакова, член блоку Юлії Тимошенко, де народний депутат Рибаков повідомляє про свій вихід із коаліції демократичних сил, і друга заява народного депутата Бута Юрія Анатолієвича, фракція "Наша Україна – Народна самооборона", де він також повідомляє про вихід із коаліції демократичних сил. Я єдине що хочу сказати, нехай ці люди с пам'ятаються".

 

Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ, кореспондент: Аплодисментами рождение сенсации встречала лишь оппозиция. Ее представители от радости поспешили заявить журналистам: это конец демократической коалиции.

 

Михаил ЧЕЧЕТОВ народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Коалиция рухнула, как карточный домик. Де-юре коалиции уже нет. Уряд еще есть – а коалиции уже нет".

 

Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ, кореспондент: Бютовец Игорь Рыбаков и депутат от НУНС Юрий Бут захотели покинуть коалицию, но остаться в своих фракциях. Такой демарш парламентарии сделали заочно – в Раду сегодня они даже не пришли. А их телефоны целый день молчали. Объяснить свою позицию попробовал лишь один народный избранник. В письменном заявлении, которое раздали журналистам, Игорь Рыбаков заверил: покинул большинство, потому что не согласен с политикой правительства: "Как не прискорбно это понимать, но истоки антигосударственной политики – в парламентской коалиции и ее правительстве. Именно поэтому я решил прекратить свою деятельность в нынешнем большинстве Верховной Рады. В то же время, мой выход из коалиции не означает моего вхождения в оппозицию или какую-либо другую коалицию". После такого демарша коалиция не распалась, уверяет лидер фракции БЮТ Иван Кириленко. Ведь ее создают фракции, а не отдельные депутаты. Двоим же, не согласным с политикой парламентского большинства, он предлагает протестовать сложением мандатов.

 

Синхрон: Иван КИРИЛЕНКО народный депутат Украины, лидер фракции БЮТ: "Це лише демонстрація мускулів, яка рівним рахунком нічого не означає. Ми чекаємо від колег другої заяви. Друга заява – про вихід із фракції. Вихід із фракції автоматично означає складання депутатського мандата, бо це імперативна норма Конституції. Мені ця заява нічого не означає, як вихід із космічного простору, тоум тому ніяких правових наслідків для коаліції немає".

 

Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ, кореспондент: Перебежчикам из коалиции и в БЮТ, и в НУНС грозят пока исключением из партий. Хотя не прочь бы выгнать и из фракций, лишив депутатских значков. Для этого предлагают таки принять закон об императивном мандате.

 

Вячеслав КИРИЛЕНКО народный депутат Украины, лидер фракции НУНС: "У випадку зміни депутатом поглядів без попередження партії, і у випадку ревізії ним результатів виборів - це повинно прирівнюватись до виходу із фракції, а, значить, і мати наслідком втрату депутатського мандату".

 

Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ, кореспондент: Но для этой инициативы коалиции придется уже искать союзников на стороне. Ведь теперь БЮТ и НУНС имеют ровно половину в зале парламента – 225 голосов. Кроме того, и эти депутаты не всегда готовы голосовать единодушно.

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Нет никаких правовых оснований для разговоров о распаде коалиции. Так считает Президент Украины. По его мнению, выход из большинства двоих депутатов не может быть даже предметом обсуждения. Парламентский союз жизнеспособен и продолжает работу, убежден Виктор Ющенко. А причиной такого поступка депутатов глава государства называет отношения внутри фракций большинства.

 

Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Твердо можу сказати, що до історії політики це ніякого відношення немає, це не правовою підставою сьогодні говорити чи про розпад коаліції. Скоріше всього це запитання до фракцій, до політики прийняттям відповідних механізмів, рішень по тому чи іншому питанню. Я не хочу входити в коментарі, таких поступків, це не компетенція Президента України, до компетенції Президента України належить одне питання, що Парламентська більшість боєздатна, вона продовжує свою роботу".

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Выход из большинства двоих депутатов, один из которых – член фракции БЮТ, премьер-министр сегодня не комментировала. Сказала лишь, что действия некоторых политиков безответственны. Юлия Тимошенко, которая еще на прошлой неделе уверяла – она не допустит развала коалиции, – вдруг заявила: политическая ситуация остается непрогнозируемой, и политические команды могут меняться местами.

 

Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, Премьер-министр Укратны: "Я не знаю як будуть мінятися в нашому бурному політичному житті команди місцями. Я не знаю, чесно кажучи, спрогнозувати дуже важко, коли і як будуть проходити чергові вибори. Мене лякають сьогодні ситуації, чесно вам говорю, лякає тому, що іноді політики втрачають відповідальність, за будь-які свої публічні посили".

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: А вот лидер оппозиционной Партии регионов сегодня уверял журналистов: "К выходу из большинства двоих парламентариев его политическая сила не причастна". В то же время Виктор Янукович отметил: сложившаяся ситуация для него не является неожиданностью, поскольку коалиции, по его мнению, де-факто не существует.

 

Синхрон: Виктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат Украини, лидер фракцииї Партии Регионов: "Для мене це не була несподіванка, але ми жодного зусилля не зробили щоб це так сталося принципово ми цього не робили, перше за все, це зробили самі депутати. Якщо вони з ким ось радилися, не з опозицією, але це їх особисте бажання і ініціатива, мені так здається".

 

Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Кроме того Виктор Янукович сегодня признался журналистам, что ведет переговоры о новом формате коалиции в Верховной раде и за ее приделами. По его словам, есть два возможных варианта развития событий, это создание нового формата коалиции или досрочные выборы. Отвечая на вопрос журналистов, согласится ли он снова возглавить правительство, Янукович дал понять, – всегда готов».

 

 

 

«Колапс у Верховній Раді

 

(СТБ, "Вікна-новини", 06.06.2008)

 

Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Колапс у Верховній Раді. Акурат до другої річниці обрання Олександра Мороза спікером парламенту, коаліція демократичних сил розвалилася. Більшість втратила два багнети і перестала бути більшістю. Як п'є шампанське вчорашня опозиція бачила Ольга ЧЕРВАКОВАа.

 

Ольга ЧЕРВАКОВАА, кореспондент: Регіонали прокинулися раніше за всіх і заблокували парламентську трибуну – щоби не дати коаліції проголосувати за звільнення Валентини Семенюк з посади голови Фонду держмайна. Депутат у красивому блискучому костюмі підпирає стільцем спікерський вхід. Нашоукраїнець Валерій Борисов та бютівець Йосип Вінський чомусь радіють біля ложі уряду. Всього за кілька хвилин їм буде не до сміху.

 

Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Ой Господи, ну що, почнемо... В коаліції відбулася певна зрада, поступило дві заяви, які сьогодні вранці ці два народні депутата України вручили в апарат Верховної Ради. Перша заява народного депутата Рибакова, члена блоку Юлії Тимошенко, де народний депутат Рибаков повідомляє про свій вихід із коаліції демократичних сил, і друга заява народного депутата Бута Юрія Анатолієвича, фракція "Наша Україна – Народна самооборона", де він також повідомляє про вихід із коаліції демократичних сил".

 

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Тепер сміються ті, хто блокує спікерське місце. Коаліціонерів було й так критично мало, а тепер їх лише 225. На один голос менше, ніж потрібно, щоб коаліція називалася більшістю.

 

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: "Коалиция рухнула, как карточный домик, де Юре, коалиции уже нет".

 

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Лідери коаліційних фракцій ошелешені. Вони кажуть – колег чимось спокусили із опозиційного табору, і знов скаржаться на кепську вдачу людей, що їх взяли до виборчого списку.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер партії "Народна самооборона": "Продажа повії за гривню чи за сто баксів - однаково ганебно і аморально. Я не звик рахувати гроші в чужих кишенях, але впевнений, що це політична проституція".

 

Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції БЮТ: "Да, хтось не витримує. Десь іздержки підбору списку, ми це розуміємо. Але ще раз говорю – якщо є нормальний сценарій переформатування коаліції, ми його привітаємо, не треба терзати, не треба шантажувати".

 

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Віктор Янукович п'є шампанське. На заздалегідь запланованому заході. Каже, що розвал коаліції так не святкуватиме. Лідер опозиції обіцяє прискорити переговорний процес щодо створення широкої коаліції. Він також вважає, що демократичної вже нема.

 

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент: "Я закликаю всіх народних депутатів консолідуватися в рамках більшості, всіх політичних фракцій консолідуватися в рамках більшості і в рамках роботи уряду більшості. Переконаний те, що сигнал порозуміння і ефективних дій, і урядових в тому числі, сьогодні надзвичайно потрібні для того, щоб коаліція отримала друге дихання".

 

Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Від зрадників – так вони називають своїх втікачів – чекають на ще одну заяву, про вихід з фракції. У такому разі вони змушені будуть скласти мандати та піти геть із парламенту. Проте Конституція до організаторів політичних демаршів лояльніша – жоден закон не може змусити їх так вчинити. Торік розвал коаліції також починався із виходу кількох та взаємних звинувачень у корупції. Політичне дежавю: тепер нашоукраїнці та бютівці знов лихоманково вирішують, що робити».

 

 

 

«Вадим Карасьов

 

(Інтер”, Свобода Савіка Шустера”, 07.06.2008)

 

По-перше, чому ця коаліція приречена. Давайте проаналізуємо ситуацію з 2006-го року... З 2006-го року, коли Україна перейшла на парламентсько-коаліційну модель формування уряду, ні одна комбінація еліт, ні одна коаліційна комбінація не може задовольнити Україну. Дивіться... В 2006-му році був один уряд, потім в 2006-му році була "ліва" коаліція, потім інша коаліція... Не виходить, тому що еліти розколоті. Якщо еліта чи правлячий клас не буде єдиним, то України не буде. Тому сьогодні шукається нова комбінація, яка могла б задовольнити Україну, яка могла б створити широко репрезентативний уряд, яка могла б поділити відповідальність на всіх.

 

Тому що не може бути одна коаліція сходу, а інша коаліція – коаліція заходу. Не може бути ефективним уряд, коли він тільки "помаранчевий" або тільки "синьо-голубий". Все, потрібно шукати нові комбінації.

 

І останнє. Якщо говорити про програмовий аспект, про що тільки що говорив пан Лавринович, то він полягає в чому? Україна стоїть перед вибором, тому що або це буде сьогодні в Україні національно-капіталістичний блок влади, або соціально-популістичний блок влади. Що таке національно-капіталістичний блок влади? Це національний капітал, який бере на себе відповідальність перед державою, тому що держава чи країна Україна не може постійно ось так балансувати... Вона не може втрачати шанси. Вона не може втрачати конкурентоздатність. Тому великий капітал – так, національний капітал, національно орієнтований капітал – розуміє, що якщо Україна ще буде в такій кризі, то капітал програє, нація програє, країна програє, люди програють. Замін? Можна ще пару виборів провести, можна ще наобіцяти людям що завгодно, але це вихід тільки в тупик. Так, в тупик. Тому ця коаліція ще може проіснувати трохи, але вона вже голосувати не буде.

 

І останнє. Виникає юридичний казус чи юридичний парадокс, тому що коаліція є, але більшості немає. І в Конституції, і в регламенті є поняття коаліційної більшості. Тому я і сказав, що вона приречена... І ми приречені на інші коаліційні комбінації чи елітні комбінації, на інші програмові сили, які виведуть Україну з кризи».

 

 

 

Коаліції потрібен Литвин чи Янукович?

 

 

 

Протягом тижня Партія регіонів демонструвала дивну активність із просування у Верховній Раді питання відповідальності та відставки уряду. Приводи для цього добиралися переважно ті, які з подачі Секретаріату Президента були на слуху: незадовільна боротьба з інфляцією, різка зміна курсу гривні, неможливість ухвалити зміни до бюджету після рішення Конституційного суду. Використовувалася навіть «футбольна» термінологія Банкової про «червоні картки» за прорахунки. Паралельно розкручувалася тема сумнівів у отруєнні Президента як спосіб, очевидно, актуалізації неперевірених чуток для створення додаткового психологічного дискомфорту для Глави держави.

 

 

 

6 червня нарешті стало зрозуміло, що тему відставки уряду регіонали розкручувало не дарма. Віктор Янукович прямо заявив про готовність очолити уряд і почати переговори з Блоком Литвина та Президентом. Отже, Партії регіонів можна записати в плюс методичну обробку громадської думки щодо розпаду коаліції та відставки Тимошенко. Партія виглядала сильним гравцем, який передбачає розвиток ситуації. Щоправда, наскільки регіоналам вдасться насправді вплинути на ситуацію з розпадом коаліції в умовах опору з боку спікера, і чи вдасться їм пролобіювати на Банковій свій варіант виходу з нової кризи, покаже час.

 

 

 

А тим часом Володимир Литвин вирішив скористатися з інтриги в парламенті, аби нагадати всім гравцям той факт, що без нього «широкої коаліції» не буде ніколи. Свої головні меседжі Литвин обкатав 6 червня в ефірі 5-го каналу. Слова про свою значущість Литвин загортав у контекст заяв про необхідності формування влади, яка «піклуватиметься про людей», «говоритиме болючу правду», складатиметься з професіоналів. Литвин чітко позиціював себе прихильником оголошення розпаду коаліції, але при цьому принципово відмовлявся називати умови входження в нову, крім «виконання програми Блоку Литвина». Автори припускають, що Литвин у такий спосіб позиціонував себе не просто як учасника майбутньої коаліції, а як одного з її лідерів – прем’єр-міністра або спікера.

 

 

 

Таким чином Литвин вирішив зіграти водночас і проти Тимошенко, і проти Януковича. Він задекларував свій намір влитися в «широку коаліцію» у термінології, яку останнім часом дуже частом повторює Президент. З іншого боку, Литвин дав чіткий сигнал БЮТ: якщо вони врахують його кадрові та політичні амбіції, він буде готовий якийсь час підтримувати голосами помаранчеву коаліцію.

 

 

 

«Фракція Партія регіонів у Верховній Раді може ініціювати відставку уряду

 

(“Iнтер”, "Новини", 02.06.2008)

 

Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Фракція Партія регіонів у Верховній Раді може ініціювати відставку уряду, про це сьогодні повідомила регіонала Ганна Герман, за її словами, такий розвиток подій можливий, якщо вже цього тижня, Кабінет міністрів не внесе на розгляд депутатів зміни до закону про держбюджет на цей рік, а ще не відзвітує перед Парламентом грошову політику уряду і кроки щодо подолання інфляції. Партія Регіонів вже готує відповідну заяву і розгляне її на найближчій політраді, повідомила Герман».

 

 

 

«В Партии регионов считают, что Президент должен через суд ответить на обвинения его соратников по демократическому лагерю

 

(ТРК "Украина", "События", 02.06.2008)

 

Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: А в Партии регионов считают, что Президент должен через суд ответить на обвинения его соратников по демократическому лагерю. Об этом заявил первый замлидера фракции "регионалов" Алексанр Ефремов на согласительном совете. По его словам, меры, которые принимает Виктор Ющенко для урегулирования постоянно возникающих конфликтов с правительством, недостаточны. Кроме того, украинцам нужно дать ответы на обвинения, звучащие лично в адрес Президента.

 

Александр ЕФРЕМОВ, народный депутат Украины фракции Партии регионов: "Мы в конце концов должны получить ответ от Президента на те обвинения, которые звучат в его адрес со стороны высших должностных государственных лиц и со стороны его коллег по политическому цеху. Соответствует ли это действительности или не соответствует это действительности? А также тогда, я думаю, обращение в судебные органы, если это не соответствует действительности потому, что это дискредитирует высшее должностное лицо государства, а вместе с ним вообще-то и все государство".

 

Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: Также Александр Ефремов заявил: Партия регионов будет инициировать отставку правительства, если Кабмин уже на этой неделе не внесет на рассмотрение Верховной Рады изменения в бюджет и не отчитается перед парламентом о монетарной политике правительства».

 

 

 

«Сьогодні фракція Партії регіонів знову заявила, що вимагатиме відставки уряду

 

(Iнтер, "Новини", 05.06.2008)

 

Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: Сьогодні фракція Партії регіонів знову заявила, що вимагатиме відставки уряду, на цей раз якщо Кабмін найближчим часом не внесе на розгляд Парламенту, зміни до держбюджету-2008. про це журналістам повідомив лідер регіоналів Віктор Янукович, після засідання опозиційного Кабінет Міністрів».

 

 

 

«Фракції меншості серйозно заговорили про новий формат коаліції у парламенті

 

(5 канал, "Час новин", 06.06.2008)

 

Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Фракції, які до сьогодні залишалися у меншості, серйозно заговорили про новий формат коаліції у парламенті. Віктор Янукович вже заявив, що у разі потреби, готовий знову очолити уряд і наголосив, що давно пророкував розвал більшості. У "регіоналів" вже розглядають можливість співпраці з блоком НУНС та Блоком Литвина. За словами Юрія Мірошниченка, ці фракції є ідеологічно близькими. Втім, наразі ніхто ані з Блоку Литвина, ані з НУНС на таку пропозицію офіційно не відгукнувся. Натомість регіонали нагадують, якщо нова коаліція не буде швидко сформована, справа може дійти до нових парламентських виборів.

 

Борис КОЛЕСНИКОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Давайте, пусть они подтвердят, что они вышли или очевидны переговоры и формирование новой коалиции, или, если коалиция недееспособная, через 30 дней они не смогут сформировать правительство, значит нужно объявлять новые выборы. Так же? Два варианта – или новые выборы, или новая коалиция"».

 

 

 

«А лідер опозиційної фракції Партії регіонів сьогодні запевняв журналістів

 

(Iнтер, "Новини", 06.06.2008)

 

Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: А лідер опозиційної фракції Партії регіонів сьогодні запевняв журналістів, до виходу із коаліції двох парламентаріїв його політична сила не причетна, утім зазначив, несподіванкою для нього це не стало, оскільки де факто. коаліції не існувало взагалі.

 

Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат України, лідер фракції Партії регіонів: "Для мене це не була несподіванка, але ми жодного зусилля не зробили щоб це так сталося. Принципово ми цього не робили, перш за все, це зробили самі депутати. Якщо вони з ким ось радилися, не з опозицією, але це їх особисте бажання, і ініціатива, мені так здається".

 

 

 

«Гість програми – лідер однойменного блоку Володимир Литвин

 

(5 канал, "Час. Важливо", 06.06.2008)

 

Святослав ЦЕГЛКО, ведучий: Ви нарікаєте на БЮТ і НУНС, які приймають певні документи, які вважають несоціальними, асоціальними навіть. Можливо, тепер коли вони мають 225 голосів Блоку Литвина варто приєднатись до коаліції або переписати угоду разом з цими двома політичними силами і ви тоді зможете диктувати їм більше свої умови.

 

Володимир ЛИТВИН: "Можна, якщо діяти за принципом – "колгосп створили, присилайте нам колгоспників". Справа в тім, що окрім всього іншого треба дивитися наскільки співпадають програмні засади і по-друге, можна приходити, але вони ж сьогодні поділили всі пости, які тільки діляться в Україні, поділили країну під себе і тепер кажуть – давайте приходьте до нас голосуйте.

 

Ми згодні були підтримати програму діяльності уряду. Я про це публічно сказав, коли публічно прем'єр-міністр України Юля Володимирівна Тимошенко заявила, що вона готова 100% програмних положень передвиборної програми Блоку Литвина підтримати. Ми направили ці пропозиції в письмовому вигляді півроку тому назад до уряду, відповіді не отримали. Ми зробили перевірку як співвідносяться ці запевнення з практичними діями. Цього тижня, на засіданні Верховної Ради розглядалось два наших законопроекти "Про погодинну оплату праці" і "Про частку заробітної плати в собівартості продукції". Коаліція нас практично не підтримала, БЮТ нас не підтримав 100% голосів".

 

Святослав ЦЕГЛКО, ведучий: Тобто, коаліція в межах 3-х зараз неможлива?

 

Володимир ЛИТВИН: "Я хочу завершити свою думку. Але на моє глибоке переконання, коли ми говоримо про антиінфляційні дії, про те нестерпне життя, яке складається сьогодні для людей, нам треба примати рішення про підвищення заробітної плати, це однозначно. Це основна передумова, але не захотіли. Ви знаєте, чому не захотіли? Я скажу. Бо в цих фракціях, у тому числі в деяких інших, сидять люди, які є власниками величезних підприємств і до мене підходили говорили – ми ніколи за це не будемо голосувати, бо ви хочете нас позбавити того зиску, який ми отримуємо прямо відверто говорили, який ми отримуємо, недоплачуючи відповідної заробітної платні людям. Не дивлячись навіть на те, що низька продуктивність праці. То будь-ласка, давайте будемо приймати ті соціальні рішення, які потрібні. І я не є прихильником того, щоб залізобетонно ділити Верховну Раду на коаліцію і на опозицію, бо ті рішення, які мають здоровий глузд, які мають під собою ту життєву людську основу, ми за неї завжди голосуємо

 

…Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Партія регіонів готова скористатися заявою двох коаліціонерів і розпочати власні переговори про пере форматування більшості, заявив Янукович. А кілька регіоналів, зокрема Юрій Мірошниченко, заявили, що до коаліції з Партією регіонів нової коаліції міг би ввійти також і Блок Литвина.

 

Володимир ЛИТВИН: "ну це спрацював відомий принцип, що без мене мене оженили. Справа в тім, що я сьогодні не бачив взагалі перспективи створення чи то широкої чи то іншої коаліції. Сьогодні або помаранчева команда повинна підтвердити свою ефективність, принаймні наявність відповідної кількості людей і довести експеримент, який вони хочуть поставити до логічного завершення. В іншому випадку, я думаю це може призвести до чергових, позачергових парламентських виборів. Я є прихильником того, щоб провести відверту розмову з оцінкою справ в країні, відверту. А не так, що одні хочуть, щоб все виглядало погано, а інші - щоб все виглядало добре. Треба сказати людям правду, ця правда буде опалючою, ця правда буде неприємною і сказати водночас, хто несе відповідальність за те, що відбувається в країні. Після того, треба визначити які першочергові невідкладні заходи будуть вживатися. Треба говорити про ті речі, що можливо не подобаються людям. Бо вже сьогодні тільки всі говорять дамо, дамо, дамо, ніхто ж не говорить про те, що треба працювати.

 

Після того зосередитися на ключових напрямках, зосередити на цих ключових напрямках кошти, зосередити всі можливості і ресурси, в тому числі й кадрові. Я переконаний, що треба було підібрати людей на відповідні ділянки роботи, не ставивши на перше місце їх політичне забарвлення або те, що вони встигли в вигідний для себе момент вигукнути відповідне гасло, яке сподобалося тому чи іншому лідеру і почати врешті-решт працювати. Я переконаний, що це єдиний шанс не залучати людей до того, щоб вони стали арбітром у цих величезних політичних розбірках"».

 

 

 

Відступати нема куди: за ними Росія

 

 

 

На жаль, в українських політиків дуже коротка пам’ять. Зайве свідчення тому – українська реакція на заяву Держдуми РФ і звернення до Президента Дмітрія Мєдвєдєва та прем’єр-міністра Владіміра Путіна із закликом розірвати Договір про дружбу і співпрацю з Україною в разі продовження інтеграції Києва в НАТО.

 

 

 

Без пояснення причин і можливих наслідків такого розірвання, політики, а за ними і журналісти поспішили назвати цей крок Думи тиском на Україну. Проросійські політики так само завзято кинулися захищати і виправдовувати дії Кремля. На провокацію неадекватно відреагував Президент та МЗС, назвавши такі дії непродуманими та помилковими.

 

 

 

Декілька речей, на які ніхто не звернув, на диво, уваги. По-перше, зовнішня політика визначається в Росії Кремлем, а не Думою. Тому така заява була санкціонована саме вищим керівництвом держави. Якщо ж після цього Ющенко почав повчати і застерігати Кремль від помилок, то не варто було б дивуватися тому, що через два дні, за результатами зустрічі з російським колегою, буде оголошено про зростання ціни на газ майже удвічі.

 

 

 

Отже, завдяки питанню Великого Договору Росії знову вдалося показати слабкість і розколотість українського суспільства. Підлили оливи у вогонь й українські телеканали: 4 червня по ТРК «Україна», ICTV та «1+1» показали сюжет про бійку в центрі Сімферополя між прихильниками Росії та міліцією, яка охороняла семінар із євроатлантичної тематики. Це ще один «доказ» того, що нібито українська влада сповідує одну ідеологію, а населення південно-східних областей і Криму – іншу, і що влада готова до насильства за ідеологічною ознакою.

 

 

 

Показовою була реакція БЮТ і Тимошенко. На тлі становлення контактів із Владіміром Путіним та небажанням такі контакти втрачати через провокацію, Тимошенко спробувала перевести все на жарт. А лідер фракції БЮТ Іван Кириленко взагалі поспішив сказати, що вступ до НАТО не світить Україні ще років десять.

 

 

 

«Російський ультиматум – тиск

 

(Перший національний, "Новини", 05.06.2008)

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Російський ультиматум - тиск, для України неприйнятні, саме так міністерство закордонних справ назвало вчорашню пропозицію російських депутатів до керівництва своєї держави припинити дружбу з Україною, якщо Київ не відмовиться від НАТО. Власну заяву ймовірно підготують і українські парламентарі, але вона буде мудрішою і толерантнішою за російську, принаймні до цього закликає спікер Арсеній Яценюк. Водночас з Москви вже звучать заклики розірвати теплі стосунки з Києвом до жовтня, а потім відібрати в Україні Крим.

 

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: День на роздуми і стримана заява у відповідь. Українське МЗС відреагувало на вчорашні рекомендації Держдуми Росії розірвати договір про дружбу з Україною, бо та зближується з НАТО і ніби та хоче визнати схему Чорноморський флот.

 

Василь КИРИЛИЧ, речник МЗС України: "Пропозиції державної думи Російської Федерації про вихід з цього договору є далекоглядним і безвідповідальним кроком. Зазначена постанова держдуми Росії фактично носить ультимативний характер, є ніщо іншим як спробною тиску на нашу державу".

 

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Натхнене рішенням Держдуми мер Москви Лужков, персона нон-грата в Україні, запропонував подружити країнами ще максимум 4 місяці, а після цього взятися до повернення Криму Росії.

 

Юрій ЛУЖКОВ, мер Москви: "Нам потрібно виходити з договору про дружбу, в будь-якому разі. Буде Україна вступати в НАТО чи не буде. Рішення про вихід з договору нам треба ухвалити до жовтня цього року, або хоча б призупинити його, щоб укласти новий договір і зайнятися питанням повернення Росії Криму і Севастополя".

 

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Відповідь на заяву російського Парламенту готує і Верховна Рада, але перед тим, як оприлюднити свою заяву спікер пропонує провести кілька зустрічей українських та російських депутатів.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради: "Український Парламент як українська держава проявимо максимум інтелекту та прагматизму в цьому підході. З огляду на це, було би доцільно і сьогодні не приймати жодних заяв, тому що цим ми проявимо дипломатичність і зваженість".

 

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Ще вчора на пропозиції російських депутатів, розірвати дружбу з Україною відреагували і український Президент і Прем'єр, Ющенко вкотре заявив, Україна і Росія сси і стратегічні партнери, і розходитися – це політична помилка. Реакція російського Президента Медведєва, або Прем'єра Путіна досі не має».

 

 

 

«На фоні погіршення стосунків між Україною та Росією президент Ющенко відбув із офіційним візитом до сусідньої держави

 

(5 канал, "Час. Важливо", 05.06.2008)

 

Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: На фоні погіршення стосунків між Україною та Росією президент Ющенко відбув з офіційним візитом до сусідньої держави. Уже завтра він проведе зустріч із новообраним Президентом Медвєдєвим.

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: До чого призведе недипломатична заява держдуми Росії, та чи матиме юридичні наслідки для дружби братніх народів, залежить багато в чому від російського Президента. Але він свого підпису під заявою поки що не поставив і ставити не спішить. Завтра у своїх палатах він приймає українського колегу Віктора Ющенка. Саме до цього, першого після президентських виборів у Росії дружнього візиту українського Президента, російські депутати могли приурочити свій скандальний документ, не виключають експерти. Адже на завтра запланована розмова Віктора Ющенка та Дмитра Медвєдєва. Не лише про протилежне ставлення України та Росії до НАТО, а і про економічну співпрацю в авіації, енергетиці та інших галузях. Офіційна влада у Києві до подібних атак з Росії уже звикла. А дочасне розірвання договору саме тепер не вигідне самій Росії.

 

Валерій ЧАЛИЙ, заступник генерального директору центру Разумкова: "Наслідком зразу стане перегляд угоди щодо Чорноморського флоту. Вони йшли фактично в пакеті, в свій час як компроміс при переговорах по договору. Так що я думаю, що починати, наприклад, Росії, це було б абсолютно безглуздо".

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: А от колегам з українського парламенту із відповіддю держдумі баритися не варто. Саме Верховна Рада повинна адекватно відреагувати на закиди з російської сторони. Але коли це станеться, невідомо. Адже зараз в країні кадрові перестановки. А тому питання українсько-російських взаємин відправили на доопрацювання у профільні комітети.

 

Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Я прошу профільний комітет, після проведення засідань та розгляду питання на профільному комітеті, внести проект заяви Верховної Ради України яз зверненням до Президента України та до Кабінету міністрів України на предмет виконання двосторонньої угоди про стратегічне партнерство, так званого великого договору, та подальші перспективи розвитку українсько-російських стосунків. Основна наша мета – це налагодження стосунків, а не інспірування протистояння між двома державами".

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: Щоправда один український депутат на вчорашню заяву росіян уже відреагував. Учора, через лічені години після оголошення заяви держдуми, з її спікером у Москві зустрічався Віктор Янукович. Утім лідер Партії регіонів причетність до закликів розірвати братні стосунки заперечує. А свій візит саме в день проголошення держдумою такої ухвали називає звичайним збігом обставин.

 

Синхрон: Віктор Янукович, лідер Партії регіонів: "Це дійсно збіглося. Зустріч з Борисом Гризловим дуже давно планувалася. А з Путіним і Медвєдєвим з мого боку було б некоректно, якби я перебуваючи там не приїхав би до них, і не потиснув би їм руки".

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: Єдину офіційну реакцію на рішення держдуми сьогодні оприлюднили у міністерстві закордонних справ. Там наполягають, Україна першою договір не розриватиме, щоб там не виголошували російські політичні сили.

 

Василь КИРИЛИЧ, речник МЗС України: "Договір про дружбу, співробітництво і партнерство, між Україною та Російською залишається наріжним каменем взаємовигідних відносин між обома країнами. Однаковою мірою він відповідає інтересам і України, і Російської федерації. Саме тому Україні не ініціюватиме його денонсацію. Пропозиції державної думи російської федерації про вихід з цього договору, є недалекоглядним, і безвідповідальним кроком".

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: Але росіяни на сказаному зупинятися не збираються. Сьогодні дров до багаття додав мер Москви Юрій Лужков, відомий своїми українськими настроями. У інтерв'ю російській газеті він сказав, що Крим треба повертати Росії. А тому договір взагалі не потрібен.

 

"Нам потрібно виходити з договору про дружбу непорушну в будь-якому разі, вступатиме Україна в НАТО чи ні". Юрій Лужков, мер Москви.

 

Леся КЕШЕЛЯ, кореспондент: За розірвання або ухвалю нового тексту великого договору про співпрацю між Україною та Росією, неодноразово виступали як російські, так і українські політики. Термін дії угоди спливає 2009-го. Коли в Україні вже вируватиме президентська кампанія. І саме пролонгація або розірвання угоди може принести або забрати в кандидатів відсотки».

 

 

 

«Український Президент приїхав з робочим візитом до Росії

 

(Перший національний, "Новини", 05.06.2008)

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Український Президент приїхав з робочим візитом до Росії. Завтра запланована його участь у неформальному самміті СНД і перша зустріч із новим російським коле гою. А сьогодні у Берліні Дмитро Медведєв в закликав світ взяти паузу і не форсувати розширення НАТО. У Санкт-Петербурзі зараз Андрій борець, він на прямому зв'язку зі студією. Андрію, яким буде тон зустрічі українського і російського Президентів і чи визначаться завтра доля договору про дружбу?

 

Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Юлію, очевидно, дипломатія дипломатією, і розмова можливо вона здасця навіть дружньою, однак те що вона буде не простою вже сьогодні очевидно, після вчорашнього рішення Держдуми рекомендувати Президенту Медведєву переглянути договір про Дружбу, та партнерство з Україною, очевидно це стане ключовим питанням і власне, Віктор Ющенко завтра ці зможе дізнатися, як поставиться до рішення , до рекомендацій Держдуми Президент Медведєв. Також ще одним питанням про яке говоритимуть Президенти, буде Чорноморський. Дмитро Медведєв вже висловлював раніше занепокоєння, що Україна форсує підготовку до проводів російських кораблів. Віктор Ющенко пояснює, що раніше 2017 вони не вийдуть, однак аби вони вийшли у цю дату треба готуватися вже зараз. Можливо ще однією темою розмови стане визнання Голодомору, Президент принаймні Віктор Ющенко сказав, що він буде намагатися добитися визнання голодомору і в нового Президента Росії Дмитра Медведєва, нагадаю, що Володимиром Путіним ця тема також ішла дуже важко.

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Андрію, яку команду із собою привіз Віктор Ющенко, є інформація, що з ним Костянтин Грищенко, за п'ять хвилин посол у Москві.

 

Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Так, справді з Віктором Ющенком до Санки-Петербурга приїхав міністр закордонних справ Володимир Гризько, та заступник національної ради безпеки та оборони Костянтин Грищенко . нагадаю, Костянтин Грищенко вважається людиною близькою до Партії Регіонів, до Віктора Януковича, однак нещодавно Віктор Ющенко призначив його секретарем Радбезу, і дійсно ось очікується з дня на день з'явиться указ Президента про призначення Костянтина Грищенка послом в Російській Федерації, принаймні міністр закордонних справ Володимир Гризько вчора повідомив, що згоду Москви вже отримала. І ще одна деталь, з Президентом до Санки-Петербурга приїхав голова наглядової національного банку України, Петро Порошенко, цікаво ця деталь тим, що рік тому, коли пан Порошенко приїхав до Санки-Петербурга його в аеропорту Пулково не пустили, до тер торії Російської Федерації, а завернули в Україну. Нагадаю, тоді між Росією та Україною тривала так звана війна чорних списків. Сьогодні Петро Порошенко без проблем дістався міста».

 

 

 

«З початку наступного року ціна на газ для України збільшиться вдвічі

 

(5 канал, "Час новин", 06.06.2008)

 

Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: З початку наступного року ціна на газ для України збільшиться вдвічі. Про це після зустрічі Ющенка та Медведєва у Санкт-Петербурзі заявив голова МЗС Росії Сергій Лавров. Підвищення вартості блакитного палива пов'язано з переходом азійських країн на європейські ціни. За словами Лаврова, Віктор Ющенко вважає перехід на ринкові ціни позитивним кроком для оздоровлення економіки України. разом з тим, на думку Ющенка, українському "Нафтобазу" і російському "Газпрому" необхідно разом вести переговори з євразійськими постачальниками. Нагадаю, нині тисячу кубометрів Україна купує майже за 180 доларів. А ще Дмитро Медведєв попередив Віктора Ющенка, що "натовські" прагнення Києва порушують базову угоду між державами. Мовляв, майбутнє членство України в Альянсі створює загрозу безпеці Росії. Стосовно Чорноморського флоту Росії Ющенко зазначив, що він залишиться у Севастополі ще на 9 років, і наголосив, що договір про перебування флоту Україна виконає до останньої букви. Неформальний саміт чільників країн Співдружності відбувається уже вдруге. На порядку денному - співпраця в енергетиці, транспорті та гуманітарній сфері, а також проект розвитку СНД до 2020 року. Крім того, у Санкт-Петербурзі лідери держав візьмуть участь у ХІІ Міжнародному економічному форумі».

 

 

 

«Росія продаватиме Україні газ удвічі дорожче, такий результат перших переговорів Президентів Віктора Ющенка та Дмитра Медведєва

 

(Перший національний, "Новини", 06.06.2008)

 

Юлія БОРИСКО, ведуча: Росія продаватиме Україні газ удвічі дорожче, такий результат перших переговорів Президентів Віктора Ющенка та Дмитра Медведєва. Крім того, новий російський лідер дав своє трактування Договору про дружбу: "НАТО і вигнання Чорноморського флоту із Криму, із Дружбою – несумісні". Віктор Ющенко пообіцяв, до 2017 року іноземний флот не чіпати, а про газ сказав, чим швидше тим краще.

 

Акім ГАЛІМОВ, кореспондент: Вони бачилися і раніше, але як два Президенти сьогодні зустрілися вперше, рукостискання , протокольні усмішки і обмін люб'язностями, перші спроби налагодити контакт. Далі, журналісти виходять, Президенти починають спілкуватися віч-на-віч, ще не відомий результату зустрічі, а головний дипломат Росії Сергій Лавров уже розказує, про що говорять за зачиненими дверима. Питання Чорноморського флоту, постачання газу і вступ України до НАТО – головні тема. Головна новина зустрічі, ціна на газ 2009-го року для України зросте вдвічі.

 

Сергій ЛАВРОВ, міністр закордонних справ Росії: "З першого січня наступного року центрально азійські країни з переходять на європейські ціни блаки тного палива, а саме центрально азійського газу сформується значна частина газового балансу України, і це паливо іде в Російську територію, тому Президент Росії просто нагадав Президентові Ющенко, про те що така ситуація з першого січня складеться".

 

Акім ГАЛІМОВ, кореспондент: Віктор Ющенко переходу на ринкові умови радіє, так економіка країни швидко оздоровиться.

 

Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми зацікавлені в організації ринкових стосунків. Як по ціні на газ, в об`ємах його поставки, так і на умовах того транзиту, який здійснює українська сторона".

 

Акім ГАЛІМОВ, кореспондент: Стурбованість росіян питаннями чорноморського флоту, український Президент не розділяє, і каже, до 2017 року кораблі сусідів стоятимуть у Севастополі, на останок Президенти домовилися, зустрічатися частіше, запрошення з офіційним візитом до України Дмитро Медведєв отримав на другу половину року».

 

 

 

Прикол тижня: благодійність у «бізнес-час»

 

 

 

Автори не знають, як назвати наступне явище: «вершиною прогинання під Банковою» чи «недолугістю медіапланування Банкової». Але факт залишається фактом: на 5-му каналі у програмі «Бізнес-час», де зазвичай ідуть сюжети про компанії і ринки (часом проплачені як рекламні сюжети під виглядом новин), з’явилися два нетипових сюжети поспіль про благодійність у рамках президентського проекту «Зігрій любов’ю дитину». В тому числі – один, присвячений винятково дочці Ющенка Віталіні як керівнику проекту. За змістом сюжети мало чим відрізнялися від показухи часів Леоніда Кучми, коли рекламувався проект «Людмила Кучма – дітям України»: все ті ж чиновники, все та ж осанна»ясновельможним благодійникам за бюджетний кошт та «добровільно-примусові» пожертви бізнесменів. Автори не виключають, що все це робиться з метою «обкатки» проекту та дочки президента як VIP-агітатора перед президентськими виборами. В разі успіху чекаємо на нові сюжети вже на більш рейтингових каналах.

 

 

 

«Для села Білозір'я, що на Черкащині, справжньою сенсацією став приїзд Віталіни Ющенко

 

(5 канал, "Бізнес-час", 03.06.2008)

 

Кореспондент: Для села Білозір'я, що на Черкащині, справжньою сенсацією став приїзд Віталіни Ющенко, голови Національної ради з питань благодійництва проекту "Зігрій любов'ю дитину". Вона особисто вручила ключі від нового помешкання багатодітній родині Сможних. Ця сім'я – перша на Черкащині, яка увійшла до першого етапу реалізації спільного проекту влади і бізнесу, ініційованого Президентом Ющенком у грудні минулого року. Подружжя Сможних виховує десятеро дітей. Старшому Ною – 17, наймолодшим близнятам – Вікторії та Віталіні – по три рочки. З 99-го року сім'я мешкала у трикімнатному будинку разом із дідусем та бабусею.

 

Лариса СМОЖНА, мати родини: "Скажу чесно, що до вчерашнего дня я еще была как во сне. Да, если бы сами мы вот так вот по-человечески, дуже трудно, мы б стройку понесли очень тяжело. А так благодарю, что навстречу нам вышли и помогли нам с домом. А все остальное уже приложится".

 

Хлопчик: "Я радий, що нарешті мені дали свою комнату".

 

Кореспондент: Будинок вартістю у понад 300 тисяч гривень, загальною площею у понад 240 квадратних метрів придбали за допомогою Черкаської облдержадміністрації та за фінансової підтримки металургійного заводу "Сталь".

 

Віталіна ЮЩЕНКО, голова Національної ради з питань благодійництва проекту "Зігрій любов'ю дитину": "Проект ще не закінчився, а гарно йде хороший процес, приклад – Черкаська область. Просто мене вразив по швидкості, по якості і взагалі і по контролю самих об'єктів, і по відношенню. Це просто гарний приклад для наслідування".

 

Олександр ЧЕРЕВКО, голова Черкаської ОДА: "Цей от перший етап ми відпрацюємо. Взяти родини більше 10 дітей чи 10. а потім слідуючі етапи підуть. Другий етап у нас, наприклад, це де 8 дітей – 26 родин. І ми вже сьогодні, завершуючи цей проект, думаємо, як забезпечувати всі родини"».

 

 

 

«До Дня захисту дітей доброчинні акції у рамках Президентської програми "Зігрій любов'ю дитину" пройшли у всіх регіонах України

 

(5 канал, "Бізнес-час", 03.06.2008)

 

Кореспондент: До Дня захисту дітей доброчинні акції у рамках Президентської програми "Зігрій любов'ю дитину" пройшли у всіх регіонах України. на Одещині керівництво Овідіопольської райдержадміністрації та підприємці-меценати відвідали будинок сімейного типу у селищі Сухий лиман. До трьох дівчаток та чотирьох хлопчиків сім'ї Литвинів вони приїхали з подарунками – велосипедами, іграшками та солодощами. Але головний подарунок від керівництва району та підприємців-меценатів родина отримала раніше. У квітні сім'я литвинів вселилася до нового будинку, площею близько 300 квадратних метрів.

 

Віктор ДОБРЯНСЬКИЙ, меценат, генеральний директор ТОВ "Промтоварний ринок": "Дом дорогой, он стоит 3 миллиона 500 тысяч гривен. Но мы без второго слова, долго не раздумывая, приехали, посмотрели дом, и приняли решение совета учредителей за счет нашей прибыли, получается, за счет наших дивидендов мы купили этот дом. Я думаю, что мы поступили очень правильно. И самое главное, что мы хотим быть пионерами в этом хорошем начинании, потому что действительно эти люди, которые вот воспитывают такое количество детей, это просто герои".

 

Кореспондент: Піклуватися про сиріт чи позбавлених батьківської опіки дітей Любов та Олександр Литвини вирішили наприкінці 90-х. На волонтерських засадах збирали неповнолітніх бродяг на вокзалах, купали та одягали, лікували та годували. Допомагати обездоленим навчили і власних дітей. Зараз родина Любові та Олександра дбає про 36 неповнолітніх.

 

Любов ЛИТВИН, мати-вихователька: "На сьогоднішній день вже видно і чути, що так, ця підтримка єсть і підтримка колосальна, і тому зараз… на сьогоднішній час виховати дітей – це зовсім легше з матеріальної точки зору, і з моральної також, ніж було це, наприклад, у 99-му році".

 

Кореспондент: Будинок Литвинів зведений за сучасними технологіями та оснащений усім необхідним – системою газо- та водопостачання, меблями та технікою. Велика та комфортна оселя для багатодітних сімей – стандарт, каже керівник Овідіопольського району Наталія Чегодарь. Ці норми чітко прописані у Президентській програмі "Зігрій любов'ю дитину". В Овідіопольському районі її виконують рекордними темпами.

 

Наталія ЧЕГОДАРЬ, голова Овідіопольської райдержадміністрації: "Основну увагу ми приділяємо створенню будинків сімейного типу, тому що ми вважаємо, що це є дуже гарна форма виховання дітей, перебування їх в родині. І на сьогоднішній день в районі створено чотири будинки сімейного типу і зараз ми працюємо над створенням п'ятого будинку. Сім'я зараз проходить навчання і буквально десь через два місяці вони будуть вже вибирать собі дітей у будинках-інтернатах і таким чином у нам буде п'ять будинків сімейного типу".

 

Кореспондент: Овідіопольська райдержадміністрація гарантує таким сім'ям стабільне фінансування, пільги та іншу соціальну допомогу. В районі розгорнуто продуману інформаційну кампанію. Результати – з року в рік бажаючих всиновити дітей стає все більше. Тим паче, для їх виховання місцева влада створює всі умови – будуються нові дитсадки, шкільні їдальні, школи. Так незабаром у самому центрі Овідіополя відкриють новозбудовану школу європейського рівня».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18656
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду