«Це не повернення. Це рух вперед»

28 Липня 2008
13876

«Це не повернення. Це рух вперед»

13876
Огляд політтехнологій у медіа за 30 червня – 6 липня.
«Це не повернення. Це рух вперед»
Перед літнім відпочинком основні політичні гравці (Президент, прем’єр-міністр, лідер опозиції, спікер парламенту, глава Секретаріату) вирішили зробити останній ривок і випередити своїх суперників хоча б у чомусь. На тлі парламентської кризи всі ці потуги виглядали приготуваннями до можливих нових позачергових виборів чи переформатування коаліції. Тобто, одразу усі «гучні заяви» в очах більш-менш думаючого глядача втрачали цінність як такі, за якими можуть стояти хоча б якісь серйозні наміри.
 
Команда Януковича запропонувала свій проект Конституції, включивши в нього всі свої передвиборні гасла про двомовність та нейтральність. Юлія Тимошенко «знайшла» в бюджеті додаткові 30 млрд гривень і пообіцяла їх роздати пенсіонерам, суднобудівникам та вкладникам «Ощадбанку». Віктор Ющенко гарантував успішне проведення «Євро-2012», ув’язнення бюрократів, котрі заважають бізнесу жити, та макроекономічну стабільність у країні. Важко повірити, що всі ці заклики політиків, які за останні півроку встигли добряче набриднути глядачам, телеканали подавали як новини геть безкорисливо. Огляд політтехнологій у медіа за 30 червня – 6 липня.
 
Футбол як «мистецтво можливого»
Автори вирішили вперше назвати діяча, дії якого відповідали словам, і навпаки. Його коротка поява, далеко не в головній ролі в низці сюжетів на телеканалах і ток-шоу Савіка Шустера стала справжнім ковтком свіжого повітря, здорового глузду для глядачів, а для політиків від коаліції та опозиції – холодним душем. Цим він перевершив усіх без винятку українських політиків і завоював на якийсь час серця всіх, хто вважає себе патріотом України. Президенту ФФУ Григорію Суркісу це вдалося, незважаючи на суперечливий шлейф і сумнівну «кредитну історію» одного із засновників і сірих кардиналів СДПУ(о).
 
Він вибрав правильну позицію небайдужого громадянина, який думає не про мінливі інтереси, а про майбутнє. Саме апелювання до майбутнього дітей та онуків (а Суркіс може це говорити, бо має і дітей, і онуків), на нашу думку, поставили політиків у глухий кут і позбавили їх можливості ефективно звинувачувати один одного і перекладати вину на опонентів.
 
Друга ключова теза Суркіса – «лише від нас і тільки від нас залежить те, як ми зможемо скористатися історичним шансом». Це був сильний стимул для мобілізації почуття відповідальності глядачів.
 
І третя теза про те, що з огляду на цю відповідальність «не може бути опозиції до майбутнього»: «Собственно говоря, мы будем преступниками перед будущим, если – а это и есть наши дети и будущее... – если сегодня мы из-за своей безалаберности этот турнир потеряем».
 
Як би парадоксально це не виглядало, Суркіс фактично повторив ключову тезу Помаранчевої революції (проти якої він тоді виступав) у 2004 році. Саме загроза невідворотної втрати майбутнього змусила людей вийти на Майдан. Хоча сьогодні, як показав ефір на «Свободі» Савіка Шустера 4 липня, ці почуття навряд чи поділяють політики, які більше переймалися питанням, чи заберуть громадянство у Жванії, чи брехав Жванія про отруєння Президента, чи схожі конституційні проекти БЮТ і Партії регіонів. Суркіс натомість апелював справді до суспільно значущих питань. Зокрема, до європейського майбутнього України.
 
Варто зазначити ще одну деталь. Суркіс плавно і природно переходив із української мови на російську і навпаки. Робив це в емоційному, щирому полемічному запалі, чим однаково мобілізував і україномовних, і російськомовних глядачів. Ці переходи не виглядали штучними чи навмисними, що додавало плюсів йому як промовцю і сили його аргументації:
 
«Інтер, Свобода” Савіка Шустера, 04.07.2008
Григорій Суркіс: Я знаю, які закони конче необхідні країні для того, щоб вона рухалася і адаптувала ці закони до євростандартів. І ці закони працювали б на країну. І, власне кажучи, надали б нам можливість спростувати недовіру УЄФА до України. Тобто я був переконаний, що декілька тижнів тому, коли я стояв у цій студії і наголошував, які закони конкретно потрібно прийняти Верховній Раді до ще перерви в її роботі... сприймається Верховною Радою як певний заклик для об’єднання. Конкретно для об’єднання країни, яка рухається в напрямку інтеграції в європейську спільноту. Але наше намагання, на мій погляд, може бути сприйнято зі сміхом. Тому що ми можемо бути посміховиськом.
Якщо навіть сьогодні я... потрібно мені казати в цій аудиторії, що шановні пани опозиціонери, ви до кого опозиція?.. До Суркіса? То я вам скажу відверто. Я можу жити без того, що не буде турніру Євро-2012”. Але я вважаю, що це було б недоречно, якщо б ви сьогодні не об’єдналися біля національної ідеї, яка може стати національною ідеєю чотири майбутні роки. І надасть можливість нашим ввійти чи відкрити двері в європейське співтовариство.
Я впевнений в тому, що в нас немає жодного шансу стати асоційованими членами Євросоюзу, бути прийнятими в Євросоюз, якщо ми на сьогоднішній день не скористаємося цим шансом. Тому давайте ми зараз не будемо наголошувати на тому, що Суркіс спроможний навіть у такій передачі, яку дивиться вся країна, спростувати те, що сьогодні... про що не можуть домовитися політики.
Я вважаю, що ви самі повинні об’єднатися. Ви знаєте, є такий дуже гарний вислів президента – "кохаймося". Давайте будем обнимать друг друга, давайте будем любить друг друга, любить страну, быть патриотичными не на словах, а конкретными делами. Вы знаете, говорил Пифагор: "Не обещай великое, а делай великое". Так давайте вместе вокруг этого великого праздника, который под названием "Евро-2012" может пройти в нашей стране, объединимся. Не исключительно... не только политики, а дадим нашим гражданам понять, что этот турнир может им дать. Он может дать нам "фьюче". Будущее».
 
Поряд із Суркісом доволі гідно і впевнено тримався віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань Іван Васюник. Схоже, Іван Васильович таки «змінює професію», і з «сірого кардинала» оточення Ющенка перетворюється на публічного політика. Його витримка і рівень компетентності в полеміці на «Свободі» Шустера 4 липня не поступалися витримці і компетентності Суркіса. Достатньо підготовленим віце-прем’єр виглядав і в ефірі 5-го каналу того ж дня.
 
Водночас, треба визнати, Васюнику бракувало однієї риси «ідеального політика» за Вебером – емоційності. Того, що продемонстрував Суркіс і завдяки чому, власне, здобув підтримку більше 80% аудиторії студії «Свободи».
 
Автори не виключають, що в разі, якщо «Євро-2012» таки не заберуть в України і підготовка до нього триватиме успішно та не буде принесена в жертву президентським виборам, Суркіс (більшою мірою) та Васюник (меншою мірою) зароблять репутацію та підтримку ЗМІ і громадян, яка може дозволити їм після 2012-го змагатися за найвищі посади в державі
 
Медіаактивність політичних гравців у зв’язку з підготовкою змін до бюджету
 Політична напруга із заблокованої наприкінці червня парламентської зали перемістилася у кабінети і зали нарад на Банковій та Грушевського. Там протягом усього тижня йшла важка підкилимова боротьба між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів щодо внесення змін до бюджету. Телеканали та, відповідно, глядачі практично нічого не чули і не бачили з того, що насправді відбувається у високих кабінетах. Інсайдерською інформацією практично ніхто не хотів ділитися. Тому журналістам залишалося замість спроби аналізувати ситуацію давати синхрони дійових осіб.
 
Судячи із заяв глави Секретаріату, питання внесення змін до бюджету стало одним із ключових моментів визначення майбутнього коаліції. Віктор Балога, зокрема, закликав не перекладати на Президента внутрішні проблеми коаліції НУНС і уряду щодо неспроможності ухвалення рішень. Лінію на недієздатність уряду продовжив Шлапак, заявляючи про відсутність єдиного бачення розвитку макроекономічної ситуації в уряду та Нацбанку. Глядачів підштовхували до висновку, що такі уряд і НБУ країні навряд чи потрібні. Зокрема, вже 4 липня Секретаріат ще раз підтвердив, що Президент не підтримає урядовий проект змін до бюджету, оскільки в ньому не враховані деякі «принципові позиції».
 
Не дивно, що на противагу прем’єр-міністр та спікер парламенту активізували дії з демонстрування працездатності коаліції та змоги провести необхідне голосування в Раді. З цією метою було оголошено переговори з рештою фракцій – ПР, КПУ і Блоком Литвина. Цей нехитрий хід Яценюка і Тимошенко Партія регіонів одразу розпізнала і заявила, що не збирається брати участь у «кулуарних переговорах». Це цілком відповідало намірам команди Януковича показати безпорадність уряду та зафіксувати політичну смерть коаліції. З іншого боку, комуністи і Литвин, які пішли на переговори, нічим серйозно не ризикували. Це лише дало їм зайву можливість продемонструвати підвищення власної політичної ваги та публічно висунути нові політичні вимоги до коаліції та уряду.
 
У скрутній ситуації опинився блок НУНС, принаймні та його частина, яка намагалася відстояти самостійність у боротьбі між Тимошенко та Ющенком. Так, В’ячеслав Кириленко на зборах коаліції 3 липня хоч і заявив, що його фракція хоче бачити чіткий і чесний макроекономічний прогноз (реверанс у бік Президента), проте пізніше наголосив, що фракція голосуватиме за поданий проект Кабміну (вияв лояльності Тимошенко.
 
Сама ж прем’єр-міністр, схоже, також чудово розуміла гру Банкової навколо змін до бюджету. Її змушували або ще раз публічно відмовитися від своїх виборчих обіцянок і визнати зверхність Президента, або спровокувати на подання заздалегідь провального бюджету, щоб мати привід відправити у відставку із звинуваченнями у некомпетентності і нездатності контролювати економічну ситуацію.
 
Зрозуміло, що це підштовхнуло Тимошенко до «сицилійського захисту» проти Банкової: 3 липня на коаліційних зборах вона прямо заявила, що голосування за бюджет стане тестом на єдність коаліції та вірність політиків своїм виборчим обіцянкам. Таким чином, прем’єрка намагалася випередити своїх суперників та інтерпретувати можливий провал бюджету як частину змови з метою її усунення від влади. На додаток Тимошенко заявила, що зміни до бюджету дозволять уряду збільшити пенсії, продовжити виплати вкладникам «Ощадбанку» та просунути необхідні для розвитку країни інфраструктурні і промислові проекти.
 
Врешті-решт, 5 липня уряд на засіданні затверджує проект внесення змін до бюджету. Із Секретаріату лунають голоси про те, що зауваження Президента не враховано. Проте і сама Тимошенко не робить із цього великої таємниці і продовжує гнути свою лінію: ухвалений урядом бюджет – найкраще, що могло з’явитися в цій ситуації, і це відповідає «інтересам країни та інтересам людей». В цій ситуації її слова з її рейтингом – проти слів і рейтингу Президента. Як то кажуть, результат можливого публічного зіткнення Ющенка і Тимошенко з цього питання легко передбачити не на користь Президента... Тому Банкова вибрала інший шлях і вирішила знову вдарити по слабких місцях прем’єр-міністра (висока інфляція, газові переговори з Росією, дешеве житло), використовуючи ресурси «Інтера». Про те, як це трапилося, можна дізнатися в окремому матеріалі, підготовленому для «Детектор медіа».
 
Паралельно БЮТ спрямував вістря інформаційної атаки проти потенційних суперників у боротьбі за прем’єрське крісло – Партію регіонів. Так, 1 липня КРУ, яке очолює найближчий соратник Тимошенко Микола Сивульський, надало главі уряду дані про розкрадання півмільярда гривень, виділених на ремонт і будівництво автошляхів. Тимошенко прямо не згадувала Януковича, але в її заяві містився чіткий натяк на час роботи його уряду – 2007 рік.
 
«Голова секретаріату Президента закликає коаліцію та уряд ухвалити зміни до державного бюджету ще до початку парламентських канікул
(ICTV, "Факти" 01.07.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Голова секретаріату Президента закликає коаліцію та уряд ухвалити зміни до державного бюджету ще до початку парламентських канікул. На думку Віктора Балоги, парламенті уряд вже майже 3 місяці порушують закон не ухвалюючи бюджетних змін. Він вказав на низьку ефективність урядово-коаліційної взаємодії, а всілякі спроби "перевести стрілки" в інший бік назвав непереконливими, оскільки бюджет - це виняткова справа коаліції та Кабінету міністрів. Керівник секретаріату Президента нагадав, що уряд і Національний банк досі не доповіли Президенту про узгодження макроекономічні показники до кінця року, натомість прийняли меморандум про взаємодії між урядом і НБУ, які, на думку керівника секретаря, лише декларація про наміри».
 
«Збільшення пенсій під загрозою
(Перший національний, "Новини" 02.07.2008)
Юлія БОРИСКО, ведуча: Збільшення пенсій під загрозою. Уряд не може домовитися з Нацбанком про зміни до державного бюджету, сьогодні сторони намагалися порозумітися у Секретаріаті Президента, але нічого не вийшло. Кабмін хоче витратити на 30 мільярдів гривень більше, зокрема на соціальні витрати. Нацбанк проти цього, бо така щедрість торпедує інфляцію і, відповідно, зростання цін. Про шанси українців на більші прибутки у другій половині року – Андрій Борець.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: З самого ранку біля дверей Секретаріату чекають журналісти, на нараду до Віктора Ющенка мають прийти Прем'єр Тимошенко, спікер Яценюк та Голова Національного банку Володимир Стельмах. Для нього підготували найцікавіше запитання, – чи правда, що голова наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко сьогодні вимагатиме його відставки, за коливання долара та погану боротьбу з інфляцією. Стельмах не підтверджує, але й і не заперечує.
Які зміни вносити до бюджету – над цим керівники держави думали понад 4 години. Прем'єр визнала, річна інфляція перевалить за 15% і запропонувала підвищити пенсії та зарплати. На це обіцяє 9 мільярдів гривень. Ще майже два – для вкладників Ощадбанку. Щедрі плани Тимошенко налякали Стельмаха. Той порахував: дати людям гроші – втратити контроль над цінами і підтримати Кабмін. Відмовився. Ющенко не став на жоден бік, а попросив домовитись.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Які ці зміни до бюджету, які ми очікуємо, що нам треба принести в бюджет 2008-го року, і як використати цей ресурс? Теж просив і Уряд і Національний банк узгодити цю частину".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Не домовившись, сторони розійшлися, а Стельмах таки отримав на горіхи від Президента за курсову політику. Утім., до відставки справа не дійшла».
 
«Кабмин против Нацбанка
(ТРК "Украина", "События",02.07.2008)
Елена КОТ, ведущая: Кабмин против Нацбанка или Нацбанк против Кабмина. У двух инстанций нет общего видения развития экономики страны до конца года. Помочь прийти к единому знаменателю решил президент.
Мария Иванова, журналист: Утром появляется информация, что одна из главных интриг совещания у президента, это возможно отставка главы Нацбанка. Якобы требовать ее будет никто иной, а Петр Порошенко. Глава наблюдательного совета НБУ. Владимир Стельмах пребывает на совещании в хорошем расположении духа. В отношении своего коллеги шутит. В это время навстречу к президенту собирается и премьер. Юлия Тимошенко быстро заканчивает заседание кабинета министров и отправляется в секретариат в надежнее подкорректировать бюджет. Расходную часть она просит увеличить на 30 миллиардов гривен. Чтобы увеличить минимальные пенсии, отдать деньги вкладчикам Сбербанка и проинвестировать компанию Нефтегаз. Дефицит бюджета не увеличиться, заявляет в правительстве. Расходы покроют рост экономики. Но глава НБУ с прогнозами кабинета министров по увеличению валового продукта не соглашается. Владимир Стельмах против увеличения расходной части бюджета.
Александр ШЛАПАК, первый заместитель секретариата президента Украины: "В державі буде існувати два окремих макроекономічних сценарія. Один в уряду, а другий Національного банку. На привеликий жаль ми мали таку ситуацію в першому півріччі, нагадав президент. Вона призвела до того, що і один, і другий сценарій виявилися нежиттєвими".
Мария Иванова, журналист: Президент недоволен нестабильным курсом доллара и не одобряет политику Национального банка. Виктор Ющенко сожалеет, что после его просьб прийти к согласию министры и Нацбанк так и не договорились.
Синхрон: Виктор Ющенко. Перезидент Украины: "Дуже важливо, щоб після завершення кулуарних нарад в той момент, це потрібно, влада змогла офіційно сказати, яка пресова політика, яка валютно курсова політика 2008 року. Діловий ринок, уряд для планування бюджету"».
 
«Зміни до бюджету ніяк не можуть отримати шанс бути ухваленими
(5 канал,"Час. Важливо" 02.07.2008)
Лариса ГУБІНА, ведуча: Якщо над судовою реформою депутати працюють, то зміни до бюджету ніяк не можуть отримати шанс бути ухваленими. Заплановане на сьогодні затвердження кошторису в уряді не відбулося. Ймовірно його скасували після наради керівників держави в президента.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Сьогодні на засіданні уряду ми будемо з вами розглядати в остаточній редакції зміни та доповнення до бюджету і наше завдання сьогодні прийняти зміни та доповнення до бюджету 2008 року, які дають можливість якісно покращити всю бюджетну політику в країні".
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Сказала і пішла на зустріч до президента знайомити його з тими самими змінами. Із собою, для переконливості, взяла міністрів фінансів та економіки. Президент на бюджетне побачення прийшов теж не сам, а з головою Нацбанку. Прийшов і одразу ж нагадав гостям для чого їх зібрав.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "нам треба буде зробити 4 речі. Перша – це уряд, Національний банк плюс різні інституції вийти на максимально спільне бачення короткострокового, точніше середньострокового сценарію до кінця 2008 року".
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Куці офіційні кадри із закритої зустрічі свідчать – спільного бачення немає. Принаймні щодо однієї цифри – незапланованих прибутків у 30 мільярдів гривень. Нацбанк не проти залатати ними бюджетний дефіцит, уряд же рветься ощасливити народ – витратити мільярди на соціальні виплати.
Олександр ШЛАПАК, перший заступник голови Секретаріату президента: "Ми маємо неузгоджених два сценарії поведінки економіки нашої держави на друге півріччя 2008 року. Один обстоює сьогодні уряд, другий обстоює Національний банк. Другий висновок – ми не маємо сьогодні, відтак, підготовлених змін до бюджету і до основ кредитно-грошової політики, які узгоджувалися між собою. Третє – ми не маємо суттєвих змін щодо валютно-курсової політики і монетарної політики Національного банку".
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Нові макропоказники уряд ще вчора вивісив на своєму сайті – річна інфляція 15 з лишком відсотків, а не менше 10, як раніше передбачав Кабмін. Прогноз на зростання ВВП не змінився – майже 7%. Чи погодився з такими показниками президент – прес-служба не повідомила. З Банкової до кінця дня жодних новин. З Грушевського новина одна – заплановане після зустрічі з керманичем засідання Кабінету міністрів, Юлія Тимошенко так і не провела. Можливо, затверджувати зміни до бюджету урядовці будуть завтра».
 
«Арсеній Яценюк закликає парламентарів не торкатися гострих політичних питань в останні дні сесії
(1+1, "ТСН", 02.07.2008)
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Якщо не помиритися - то хоча б не почубитися. Арсеній Яценюк закликає парламентарів не торкатися гострих політичних питань в останні дні сесії. Сьогодні він запропонував компромісний порядок денний: бюджет та державна програма соціально-економічного розвитку. На розмову з керівником парламенту – прийшли лідери Компартії та Блоку Литвина. А от головний опозиціонер – Віктор Янукович – зустріч проігнорував. Також в останній тиждень спікер хоче повернутися до законів, провалених у запалі політичного протистояння: про безпеку на дорогах, про шахтарську працю та інші.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Мова не повинна іти сьогодні про те, що хтось допомагає коаліції чи не допомагає, мова іти повинна виключно про український парламент як єдиний законодавчий орган. Якщо ми не дамо можливості, за я переконаний що це наш ключовий інтерес, щоби дискредитувати остаточно основи парламентаризму, то ми повинні проявити консолідацію виключно навколо ключових законопроектів, необхідних для держави".
 
«Цьогорічний державний бюджет депутати мають шанси змінити наступного тижня
(Перший національний, "Новини", 02.07.2008)
Юлія БОРИСКО, ведуча: Цьогорічний державний бюджет депутати мають шанси змінити наступного тижня. На цьому наполяже Голова Верховної Ради і закликає опозицію приєднатися до законодавчого процесу. Запрошення на зустріч зі спікером регіонали проігнорували. Прийшли лише головний міністр і представник блоку Литвина. Арсеній Яценюк назвав це небажанням домовлятися і це проблема. Відколи з коаліції вийшли два депутати, коаліція не набирає необхідних 226 голосів. Відтак, без зусиль меншості, удосконалити бюджет наразі нереально.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: " Це саме буде майданчиком для того, щоб ми обговорили, куди ідуть державні гроші. В нас є цілий пленарний тиждень і ми фактично можемо вирішити всі питання, починаючи з фінансування тих чи інших державних програм і завершуючи підняттям соціальних стандартів, адже саме законом про державний бюджет визначаються соціальні стандарти. Тому не голосування за цей законопроект буде однозначно негативно сприйнято суспільством.
Юлія БОРИСКО, ведуча: А Партія регіонів негативно сприймає цю пропозицію: "пошепки і поокремках". Дослівно так депутат Анна Герман пояснила, чому її фракція не прийшла на зустріч зі спікером. Регіонали проти кулуарних переговорів і вимагають прозорих та спільних для всіх консультацій. До того ж, передусім, опозиція воліє говорити про смерть коаліції. На цю заяву відразу відреагувала прес-служба Верховної ради фразою, що всі консультації спікера є відкритими і прозорими».
 
«Тимошенко просила депутатов проголосовать за бюджет
(“Iнтер, "Подробности" 03.07.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Сегодня в Верховной Раде были гости. Премьер-министр в сопровождении чуть ли не всего состава Кабмина приехала на заседание совета коалиции, чтобы убедить депутатов проголосовать за изменения в госбюджет. Этот документ должен стать ключевым на следующей пленарной неделе. Текст законопроекта в парламент Тимошенко еще не подала, но планирует сделать это со дня на день – после очередных переговоров с Президентом. Впрочем, пока партнеры БЮТ по коалиции – нашеукраинцы – не спешат заявлять о поддержке бюджетных поправок. Для начала просят предоставить чёткий макроэкономический прогноз до конца года.
Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции НУНС: "Нашу фракцію цікавлять параметри валютної політики на залишок року, який лишився, кредитної політики, прогноз інфляції – тільки реальний прогноз інфляції – без паніки, але і без прихованих якихось фактів".
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Прийняття цих змін та доповнень до бюджету буде прекрасним тестом для кожної політичної сили. І якщо сьогодні деякі політичні сили збираються цей процес саботувати, вони не демократичну коаліцію будуть саботувати, вони будуть саботувати кожного громадянина України"».
 
«Корупції на півмільярда гривень нарахувало Контрольно-ревізійне управління в дорожньому господарстві
(Перший національний,"Новини", 01.07.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Корупції на півмільярда гривень нарахувало Контрольно-ревізійне управління в дорожньому господарстві. Це результат перевірки "Укравтодору" за перші місяці 2007-го, - заявила Юлія Тимошенко на селекторній нараді з губернаторами. Там вона розповіла про плани уряду реформувати систему автомобільних доріг. Прем'єр пропонує підпорядкувати регіональні служби Укравтодору обласній владі. І обіцяє віддати на місця усі 100 відсотків транспортного збору на утримання доріг. Тоді податки водіїв осідатимуть не в кишенях чиновників, а йтимуть на ремонт і будівництво нових шляхів, вважає Тимошенко.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України : "Вони тільки почали перевіряти і вже на сьогодні ми маємо майже півмільярда гривень, які використані не чесно з тих грошей, які в 2007 році були призначені на дорожні господарства. Занадто велика централізація - вона призводила і до великої кількості зловживань і до не відчуття того, які першочергові дороги треба ремонтувати на місцевому рівні"».
 
Протистояння Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко
 Ніби віддаючи данину західним (американським) політичним традиціям, Президент і прем’єр-міністр продовжували рухатися «паралельними курсами» і виборювати підтримку різних верств виборців на своєрідних українських «праймериз». Цього тижня вони поборолися за серця патріотів, дрібних підприємців, селян, військовослужбовців, шахтарів і всіх, хто небайдужий до долі «Євро-2012» в Україні.
 
Першим завдав удару Ющенко, коли 30 червня в Баку, а потім 1 липня в Батумі заявив про початок проекту постачання нафти в обхід Росії. Всього за два дні з’явилося 8 сюжетів на цю тему на мейджорах, а найлояльніший традиційно вийшов на «Інтері» – знову-таки зразок неприхованої низькоякісної пропаганди.
 
Тимошенко тим часом вирішила завдати кілька превентивних інформаційних ударів по цільовій групі підприємців напередодні щорічного форуму «Влада і бізнес – партнери». Поки Ющенко був за кордоном, прем’єр-міністр призначила себе співголовою Ради підприємців, а 2 липня її уряд схвалив Європейську хартію малого підприємництва, в якій, як могли дізнатися підприємці – глядачі НТН, було передбачено спрощену систему кредитування та фінансування, а також зменшення податкового тягаря.
 
Також 1 липня було оголошено про початок експерименту з переходу на погодинну оплату праці шахтарів.
 
Та Ющенко 3 липня не захотів відставати і під час самого форуму заявив, що особисто скасовуватиме всі постанови уряду, які досі діють і заважають життю підприємців. Тимошенко в цій ситуації залишалося тільки взяти під козирок.
 
3 липня принесло Ющенку ще й міжнародну перемогу. Попри спротив Росії та Казахстану Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Голодомор 1932-33 років і засудила дії сталінського режиму.
 
4 липня Президент і прем’єр вирушили у південні регіони. Тимошенко стежила за збиранням урожаю на Миколаївщині та вислуховувала проблеми кораблебудівників, а Ющенко відвідав військові навчання та переймався проблеми армії. Цього дня прем’єр-міністр зробила кілька важливих заяв, які почули і глядачі основних телеканалів. Щоправда, деякі з них вирішили не повторювати соціально демагогічні гасла:
 
1. Селяни отримають пільгові тарифи на газ та електроенергію, а уряд їх врятує від засилля посередників та низьких закупівельних цін на зерно, молоко і м’ясо.
 
2. У другій половині 2008 року зарплати і пенсії зростуть, але це не потягне сплеску інфляції.
 
3. Уряд Тимошенко підтримуватиме великих національних виробників.
 
На цьому тлі заява Ющенка в Одесі про необхідність виділення додаткових 7,5 млрд гривень на потреби армії виглядали слабко і неадекватно.
 
В мінус Тимошенко варто віднести оголошення Росією підвищення ціни на газ до 500 доларів за тисячу кубометрів на кордоні з Україною (від нинішньої ціни 179,5 доларів) за день до її візиту до Москви і переговорів із Путіним. Невдовзі по тому з’явилася інформація, що уряд планує підняти тариф на газ для потреб населення на 10-13%. Хоча ці дві події і не були жодним чином пов’язані, Тимошенко довелося дати відбій підвищенню тарифів і запевняти, що перехід на нову ціну буде поступовим. Про можливий поступовий перехід згадав на спільній прес-конференції й Путін, однак він ухилився від конкретики, змусивши натомість Тимошенко заявити про референдум по НАТО і збереження російського флоту в Криму до 2017 року. Проте відсутність чітких зобов’язань з боку Росії та Путіна робили таку позицію прем’єр-міністра вразливою для критики.
 
Також негативне тло для діяльності прем’єр-міністра створив інформаційний ажіотаж навколо подорожчання хліба в Києві. Адже ця атака почалася в той самий день (1 липня), коли Тимошенко заявила про подолання інфляції. Схожі за меседжами, а тому, можливо, замовлені власниками «Київхліба», близькими до київського голови, сюжети з’явилися на «Інтері», Новому каналі, СТБ. 2 липня тему підтримали «Інтер» та Новий канал. Дивно, що уряд не спромігся захистити себе так оперативно й ефективно, як це зробив за нього 1 липня в ефірі 5-го каналу президент всеукраїнської асоціації пекарів В. Слабовський.
 
У мінус Банковій варто записати захист перебіжчика від БЮТ Рибакова від рішення з’їзду БЮТ про позбавлення його депутатського мандату. По-перше, Секретаріат зайвий раз згадав про саму подію, тобто зіграв на руку Тимошенко. По-друге, засвітив свою зацікавленість у розпаді коаліції. У плюс Банковій можна записати вдало почату (з політтехнологічної точки зору) кампанію з дискредитації ідеї уряду щодо погодинної оплати праці шахтарів за допомогою телеканалів «Інтер» та ТРК «Україна».
 
Отже, Тимошенко в перший липневий тиждень «праймериз» мала більше вдалих ходів, аніж Банкова, проте Секретаріат помилявся рідше і йому краще вдавалися тактичні контрходи на погашення резонансу від ініціатив Тимошенко. Все-таки на тлі роботи уряду над бюджетом і піклуванням про щоденні потреби громадян візити Президента на військові маневри та «Мистецький арсенал» (5 липня) виглядали як марнування часу. А саме «втрачений час» як символ президентства Ющенка міг би бути замінений новим символом, наприклад «захисту від зовнішньої загрози», якщо на Банковій все ще сподіваються на другий термін. Поки що в цьому напрямі робиться дуже мало, тимчасом як Тимошенко вперто і наполегливо, а головне переконливо для глядача проводить свою місію «суворої, але справедливої».
 
«Президент Украины сегодня продолжает свое турне по странам Закавказья
(“Iнтер”, "Подробиці" (01.07.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Президент Украины сегодня продолжает свое турне по странам Закавказья. Вчера Виктор Ющенко посетил Азербайджан, где со своим коллегой, президентом Эльхамом Алиевым обсуждал транспортировку азербайджанской нефти. Сегодня в программе визита – новая страна, Грузия, и встреча в черноморском городе Батуми в рамках регионального объединения ГУАМ, в который входит Грузия, Украина, Азербайджан и Молдова. За событиями дня следит наш корреспондент Валентина Левицкая. И к ней мой вопрос.
- В чем особенность нынешнего саммита и какие темы обсуждали сегодня?
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Добрый вечер, Руслан. Сегодняшний саммит ГУАМ в Батуми должен был фактически стать встречей на высшем уровне президентов четырех государств – Грузии, Украины, Молдовы и Азербайджана. Вместе с тем, Президент Молдовы Михаил Ворони не приехал, прислав вместо себя министра внутренних дел. Уже получили официальный комментарий из Молдовы от главы парламента. Он сказал, что считает ГУАМ больше политической организацией, чем экономической, поэтому президент не посчитал нужным приехать. Но вместе с тем сюда приехал Президент Польши Лех Качиньски и обсуждал он как раз экономические вопросы. О том, что ГУАМ - это организация, которая может эффективно работать на решение именно вопросов экономики, конкретных проектов, сегодня говорил и Президент Украины Виктор Ющенко. И привел конкретные факты.
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "За минулий рік наш товарооборот виріс до 2,5 мільярдів доларів. За один рік через врегулювання питань, в тому числі митного характеру, прикордонного характеру, товарооборот між нашими країнами виріс фактично на 50 %".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Хочу еще раз уточнить о некоторых конкретных проектах, о которых шла речь на сегодняшнем саммите ГУАМ. Это, прежде всего, открытие второй очереди паромной переправы между Керчью, Поти и Батуми. Кроме того, это организация большого транспортного коридора по автомобильным перевозкам через страны Балтии через Украину в Грузию и Азербайджан, и, возможно, даже дальше, в страны Средней Азии. И, конечно же, самый крупный проект ГУАМ - это энергетический проект – прокачки каспийской нефти по нефтепроводу Одесса-Броды дальше в Европу. Сегодня снова президенты подтвердили о том, что нефть будет, технологическая нефть в объемах 500 тысяч тонн. Ее готов дать Азербайджан. Это сегодня подтвердил на саммите Президент Азербайджана Эльхам Алиев. Поэтому Виктор Ющенко много раз говорил о том, что ГУАМ - это все-таки экономическая организация, а не политическая. Хотя политические вопросы тоже обсуждались. В частности, о решении замороженных конфликтов на территории стран, которые входят в состав ГУАМ».
 
«Сьогодні секретаріат Президента висловив свою позицію щодо народного депутата Блоку Юлії Тимошенко Ігоря Рибакова
(ICTV, "Факти", 01.07.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Сьогодні секретаріат Президента висловив свою позицію щодо народного депутата Блоку Юлії Тимошенко Ігоря Рибакова, якого з'їзд блоку достроково позбавив повноважень народного депутата за те, що він вийшов з коаліції. У секретаріаті кажуть, що правових підстав для позбавлення депутатських повноважень у пана Рибакова немає, бо він написав заяву про вихід з коаліції, а не із фракції. Правовий статус фракції і правовий статус коаліції – речі різні, – підкреслила заступник голови Секретаріату Президента Марина Станійчук.
Тетяна,кореспондент: Ігор Рибаков не має підстав вважати себе народним депутатом, – так заявляють у фракції БЮТ. На з'їзді блоку, рішення Конституційного суду розтлумачили так, як неможливість індивідуального виходу депутатів із парламентської коаліції і такі дії парламентаря призводять до позбавлення його повноважень. Хоча офіційно рішення з'їзду БЮТ, який проходив учора без преси ще не оприлюднене, представник Блоку повідомив, що давній демарш двох депутатів із БЮТ і Народної самооборони – нікчемний факт, який не має правових наслідків і коаліція продовжує існувати.
Віктор ШМАЛЬ, народний депутат фракції БЮТ: Вищий керівний орган політичної партії керуючись нормами Конституції України і рішенням Конституційного суду може вирішувати питання про їх наслідки. Наприклад: факту їх входження та виходу народного депутату України.
Тетяна, кореспондент: У секретаріаті Президента, рішення Конституційного суду тлумачать інакше. Там вважають, що правових підстав для позбавлення депутатських повноважень Ігоря Рибакова немає. Заступник голови Секретаріату Марина Ставнійчук наголосила, що з юридичної точки зору правовий статус фракції і правовий статус коаліції різні.
Марина СТАВНІЙЧУК, заступник голови Секретаріату: Якби депутат Рибаков писав заяву про вихід із депутатської фракції, то, безперечно, що тоді у Блоку Юлії Тимошенко, відповідної фракції, відповідного з'їзду виникло б абсолютне право прийняти рішення про дострокове припинення його повноважень.
Тетяна, кореспондент: Сам Рибаков заявляє, що продовжує виконувати повноваження народного депутата і не збирається виходити із фракції БЮТ. За його словами, оскільки його не запросили на з'їзд блоку і не показали офіційного рішення, він не має підстав достроково складати депутатські повноваження».
 
«Юлія Тимошенко призначила себе співголовою Ради підприємців
(“1+1”, "ТСН", 01.07.2008)
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: А Юлія Тимошенко призначила себе співголовою Ради підприємців. Сьогодні в Кабміні відбулося перше засідання – рада має захищати у владі інтереси малого та середнього бізнесу. 2006 Раду підприємців ліквідував уряд Януковича. Підприємців, які увійшли в поновлену Тимошенко Раду, вона закликала до того ж, що й у 2005-му – разом подолати корупцію. Прем'єр запропонувала бізнесменам самим писати законопроекти, які спростили б їм життя. Зі свого боку – обіцяла підтримувати їхні ініціативи - і в Кабміні, і в Парламенті.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "На цей раз цю барикаду прошибити все ж таки. Тому що так як було, так і залишається – на кожну бумажку 100 підписів, і за кожний підпис відповідні хабарі або навіть встановлену державною плату».
 
«Інфляція таки переможена
(5 канал, "Час новин", 01.07.2008)
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Інфляція таки переможена. Юлія Тимошенко звітує: у червні ціни нарешті почали знижуватися. Дефляцію прем'єрка побачила у 15 областях. Щоправда, в яких саме регіонах і які товари подешевшали – не зазначила. Натомість, щоби зберегти позитивний ефект, Тимошенко порадила губернаторам кожен свій день починати з аналізу антиінфляційних процесів».
 
«Ситуация с инфляцией стабилизировалась, уверяет премьер
(ТРК "Украина", "События", 01.07.2008)
Елена КОТ, ведущая: А вот ситуация с инфляцией стабилизировалась уверяет премьер. По ее словам за двадцать дней июня более чем в половине регионов Украины зафиксированы дефляционные процессы. Экономическая ситуация в стране ухудшилась. Так считает семь из десяти украинцев. Об этом свидетельствуют данные опросы проведенного фондом общественное мнение Украина. Около 18,5% респондентов не видят никаких изменений. Улучшения в экономике заметили менее 9% опрошенных. 5% украинцев затруднились с ответом на вопрос».
 
«Если ситуация с ценами на хлеб в регионах напоминает киевскую, то только в одном – зерно, мука и продукция из них только дорожают
(“Iнтер”, "Подробиці" (01.07.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Если ситуация с ценами на хлеб в регионах напоминает киевскую, то только в одном – зерно, мука и продукция из них только дорожают. И цены на газ, горючее растут повсеместно. Эксперты все-таки надеется, что повышение может, если не остановить, то хотя бы затормозить хороший урожай зерновых, ожидаемый в этом году. Больше о ситуации с хлебом разузнали наши корреспонденты во Львове, Одессе и Харькове.
София ГОРДИЕНКО, корреспондент: Во Львове последний раз цены на хлеб поднимались 3 месяца назад. Теперь булка самого дешевого ржаного хлеба стоит 1 гривна 85 копеек. Но спрос превышает предложение, и его раскупают буквально первые часы после привоза. Местные пекари жалуются: хлебный бизнес оказался не таким уж и хлебным. Но говорить на камеру об окупаемости и возможном подорожании они не хотят. В областном управлении контроля за ценами успокаивают: мол, в этом месяце львовянам не придется доплачивать за хлеб. Ведь до сих пор предприятия получали зерно из госрезерва по фиксированной цене, и до нового урожая стоимость своей продукции они обязались не пересматривать.
Любовь ВЫСОЦКАЯ, начальник отдела контроля за ценами Львовской облгосадминистрации: "На сьогоднішній день ціни є стабільними, і вже починаючи з березня місяця до 1 липня жодних попереджень до пекарських підприємств щодо підвищення цін не поступало".
София ГОРДИЕНКО, корреспондент: Почем будет хлеб для народа уже через месяц Любовь Высоцкая боится загадывать. Говорит, все будет зависеть от урожая и, конечно же, цен на топливо.
Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: В Одессе хлеб подорожал в начале апреля. Почти одновременно цены подняли два главных хлебозавода области – в пределах от 2-х до 10 %. Теперь самые популярные среди населения батоны стоят: этот – 3 гривны 05 копеек, а этот - 3.70. Одно из таких предприятий никогда не получало дотаций от государства. Поэтому после весенней инфляции и подорожания топлива заводу пришлось увеличить собственные расценки. Но какие цифры будут на ценниках через месяц, здесь не знают. Во-первых, неясно, подорожает ли дизтопливо в разгар уборки урожая. Во-вторых, на исходы прошлогодние запасы муки. А новую еще не намололи. В третьих, нестабильные цены на яйца, жиры и маргарин – основные продукты для выпечки хлеба.
Марина СОРОКИНА, начальник отдела маркетинга и продаж хлебозавода: "Трудности есть. Как в силу того, что повышается бензин, цены на сырье растут очень сильно, причем непредсказуемо, предсказать очень сложно. Но я думаю, что наша продукции на более, чем на 5 %, она не подорожает".
Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: В Одесской области ожидается очень богатый урожай - около 3 миллионов тонн зерна, хотя для нужд региона нужно в 6 раз меньше. Поэтому губернатор не переживает насчет ценю Тем более, что этим летом выделены дополнительные деньги на закупку зерна а Госрезерв. По словам чиновника, это позволит удерживать стабильные цены на хлеб в течении всего года.
Николай СЕРДЮК, глава Одесской облгосадминистрации: "У нас, по перше, заключний меморандум з великими виробниками хліба. По друге, є розпорядження голови обласної державної адміністрації про регулювання як торговельної надбавки, яка має бути не вищою 10 %, так і рентабельності на випуск хліба і на виробництво муки. Це 3 і 5 %".
Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Пока ни один из ведущих хлебозаводов Одесской области цены повышать не планирует. Единственное, что может помешать этим планам – резкое подорожание топлива и природного газа.
Дмитрий ГРУЗИНСКИЙ, корреспондент: В Харькове хлеб прошлый раз дорожал в декабре прошлого года, и тогда глава областной администрации вынужден был признать: если растет стоимость муки даже из госрезерва, подорожание готовой продукции – лишь вопрос времени. За последние полгода примерно на 20 % для хлебопеков подорожало электричество, газ почти наполовину, в два раза выросла цена бензина. А это транспортировка готовой продукции, – рассказывают руководители хлебокомбината. Здесь выпускают примерно треть всего харьковского хлеба. И хоть муку предприятие берет по стабильным ценам из госрезерва, рассказывает финансовый директор завода, цены на растительное масло, дрожжи и маргарин за последние месяцы тоже выросли. Поэтому по прогнозу руководства завода хлеб все-таки подорожает примерно на 15-18 %.
Юрий СКРЫННИК, финансовый директор ЗАО "Хлебзавод Салтовский": "Мы стараемся выживать за счет сдобы, за счет кондитерский изделий. Там, где можно хоть как-то изменять цену. И пытаемся не менять, держим цены на хлебобулочные изделия массового производства. Но предпосылки сводятся к тому, что, я думаю, многие предприятия отрасли будут вынуждены пересматривать цены на хлеб".
Дмитрий ГРУЗИНСКИЙ, корреспондент: Среди причин, заставляющих хлебопроизводителей повышать цены на продукцию, они называют и рост зарплат сотрудников. Чтобы люди остались на производстве - им нужно больше платить, – объясняют на заводе. А зарплатный фонд - это еще примерно 20 % себестоимости».
 
«Ющенко поговорил с бизнесом от имени власти
(“Iнтер”, "Подробиці" (03.07.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: "Решения Кабмина, которые усложняют работу среднего и малого бизнеса, должны быть отменены", - заявил Виктор Ющенко на Всеукраинском форуме "Власть и бизнес - партнёры". Президент назвал "неудовлетворительной" работу госструктур, выдающих разрешения на работу малых и средних предприятий. Он обязал глав областных и районных администраций за месяц создать так называемые "разрешительные центры", которые бы работали по принципу "единого окна". А Генпрокуратуре поручил проверить, законно ли местные власти регулируют работу предпринимателей.
Виктор ЮЩЕНКО, президент Украины: "Очевидно назрів час, коли кращим кроком було б таке: все, що сьогодні не відповідає чинному закону, треба скасувати. Я готовий зараз дати доручення - підготувати указ Президента - і всі постанови уряду (Юлія Володимирівна, я не про цей уряд навіть хочу говорити), які були прийняті в попередні роки і не відповідають сьогодні чинному закону, повинні бути скасовані"».
 
«Голодомор в Україні визнала Парламентська Асамблея ОБСЄ
(Перший національний, "Новини" (03.07.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Голодомор в Україні визнала Парламентська Асамблея ОБСЄ. Депутати підтримали ініціативу Києва й надалі популяризувати трагічну тему на міжнародному рівні. Резолюцію ухвалили попри заперечення російської та казахської сторін. Представники Москви й Астани вимагають визнати факт Голодомору на території всього Радянського Союзу, а не лише в Україні. Історики ж твердять – від голоду в нашій державі, протягом 32-33-го років, померло майже 10-ть мільйонів українців».
 
«Хліб, молоко і кораблі покликали прем'єра на південь України
(ICTV, "Факти", 04.07.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, хліб, молоко і кораблі покликали прем'єра на південь України. Юлія Тимошенко п'ятницю присвятила сільгоспвиробникам Одещини і корабелам Миколаївщини. Усім пообіцяла підтримку, державні гарантії під кредити і пошук надійних інвесторів. Глава уряду привітала одеситів з першим мільйоном тон зерна. Вона вірить, що країна поверне собі славу житниці світу. А в часи продовольчої кризи це можу стати справжнім стимулом для України. Повернути славу корабелі, на думку Тимошенко, можливо лише завдяки інвестиціям, кредитам та ефективній співпраці уряду, науковців та виробників. Якщо дев'яносто першого року частка України на ринку суднобудування становила понад 5%, то нині немає і пів відсотка. Державні гарантії для галузі теж реальні, але за умови зафіксованого і чіткого замовлення.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Зміни державної політики народжуються у регіонах. На Миколаївщині прем'єр-міністр ініціює зменшення цін на газ і електроенергію для аграріїв. Тут хоч і збирають в 4 рази більше торішній врожай, але селяни, як і скрізь чекають на підтримку.
Віктор ЗУБАНЬ, голова аграрного підприємства "Україна": Без вложения серьезных материальных средств практически урожай на этой земле получить очень трудно.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: До вирішення ще однієї селянської проблеми - монополії цін закупівельників - Юлія Тимошенко закликає парламент. Через диктат цін у селах молоко стало дешевшим за воду.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Селяни сьогодні, практично їм краще велику рогату худобу, яка дає країні молоко, просто зарубити на м'ясо, і забути взагалі про молочне тваринництво. Сьогодні аграрії чекають призначення справжнього керівника Антимонопольного комітету, який не буде ні в яких змовах ні з якими бізнес-корпораціями і дасть можливість все ж таки продавати молоко по тій ціні, яка дає можливість вирощувати і давати країні молочне тваринництво".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Загалом від парламенту, наголошує прем'єр, нині залежить доля і суднобудівної галузі, про відродження якої йшлося сьогодні у Миколаєві. Треба лише, щоб Верховна Рада розподілила всі 30 мільярдів гривень, проголосувавши за зміни до бюджету до канікул.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Сьогодні бюджет, зміни до бюджету України на 2008 рік, які дадуть можливість додатково дати країні 30,4 мільярди гривень, - це те, навколо чого мусять об'єднатися всі політичні сили. Тому що віддати ці гроші країні, а не тримати їх на казначейських рахунках Міністерства фінансів, мені здається, це завдання всіх".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Корабелам прем'єр пообіцяла дешеві кредитні ресурси, і невдовзі відновлення закону про державну підтримку галузі. Бо нині українські корабели попри понад двохсотлітню історію існування у світовому ринку мають частку лише у 0,15%. Вихід у море, 9 суднобудівних заводів та 1 судноремонтний - в Україні є все, аби увійти у світовий ринок суднобудування, але щоправда за масштабної державної підтримки».
 
«Уряд вже зафіксував у змінах до бюджету – нові соціальні видатки
(“1+1”, "ТСН", 04.07.2008)
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: І уряд вже зафіксував у змінах до бюджету - нові соціальні видатки. Зокрема, збільшення мінімальних пенсій та виплати за внесками Ощадбанку. Парламент має їх затвердити уже наступного тижня - перед початком літніх канікул. Такою впевненістю прем'єр поділилася з журналістами сьогодні на Миколаївщині. Нагадаю, уряд хоче розподілити 30 мільярдів гривень додаткових надходжень та встановити нові макроекономічні показники. Тимошенко наполягає: ще до відпустки депутати також мають вирішити і всі завислі кадрові питання. Насамперед - призначити голову Антимонопольного комітету. Коментуючи вчорашню заяву "Газпрому" про здорожчання газу - 500 доларів за тисячу кубів - прем'єр заспокоїла.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми будемо формувати логічний підхід до поступового доведення ціни на російський газ, який постачає Росія в Україну. До європейських рівнів. Але ще раз підкреслюю ключове слово поступово, а не шоково, не кризово, не випадково"
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Тим часом, "Газпром" готовий наступного року скупити весь туркменський газ за ринковими цінами. Таку заяву зробив Олексій Міллер напередодні візиту російського президента до Туркменістану. Саме середньо-азійський газ, істотно дешевший за російський, нині забезпечує помірну ціну для України. Якщо ж "Газпром" купуватиме паливо за новими розцінками, вони, відповідно, зростуть і для України. Бо газ українці купують через треті руки - у "Газпрому"».
 
Луценко продовжує полювання на «корупціонерів»
 
Міністр внутрішніх справ продовжив кампанію «очищення» органів місцевого самоврядування. Цього разу увага телеканалів була прикута до Харкова, де три автобуси міліціонерів було залучено для вручення повістки скандально відомому секретарю міськради Геннадію Кернесу. Всі ці дії дуже нагадували штурм фірми Рината Ахметова в липні 2005 році, лише в менших масштабах. Але якщо тоді це ще могло підтримати імідж Луценка як головного борця з корупцією і «бандитами», то зараз це виглядає як спроба самозахисту від впливових ворогів на Банковій, демонстрація своєї ефективності на посаді.
 
Прагнення Луценка щосили створювати нові інформаційні приводи може також пояснюватися бажанням уникнути прямих асоціацій зі скандалом навколо головного спонсора «Народної самооборони» Давида Жванії.
 
Проте Банкова швидко знайшла інші приводи для публічної критики роботи міліції: за три дні на Першому національному з’явилося три сюжети, які мали показати, що Луценко просто не контролює ситуацію у своєму відомстві.
 
«Невдало закінчується робочий день у секретаря міськради Харкова
(НТН, "Вчасно", 01.07.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Не вдало закінчується робочий день у секретаря міськради Харкова, у ці хвилини міліціанти намагаються вручити Геннадію Кернеру повістку, його практично заблокували у кабінеті. Перед будинком мерії стоять два автобуси із правоохоронцями. Заступник начальника міського управління міліції, Олександр Лашин, повідомив що в нього є наказ, відвезти Кернеса в Київ для надання свідчень».
 
«Секретарю Харківської міськради Геннадію Кернесу усе ж таки вручили запрошення на допит до Головного слідчого управління міліції
(5 канал,"Час новин", 02.07.2008)
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Секретарю Харківської міськради Геннадію Кернесу усе ж таки вручили запрошення на допит до Головного слідчого управління міліції. Його викликають як свідка у справі про незаконний обіг наркотиків у Харкові. Про це сьогодні повідомило Міністерство внутрішніх справ. Нагадаю, напередодні правоохоронці вже намагалися вручити секретарю міськради повістку, але вхід до його приймальні загородили співробітники виконкому та депутати міськради. Після кількох годин переговорів, одному з офіцерів таки вдалося зустрітися з Геннадієм Кернесом. У МВС кажуть: міліціонер таки вручив чиновнику повістку. Між тим, юристи Харківського міськвиконкому вважають, що виклик оформлений не належним чином. Попри це Кернес готовий відповісти на запитання слідчого, коли матиме час».
 
«Українська міліція – сама собі закон і Конституція
(Перший національний, "Новини", 02.07.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Українська міліція – сама собі закон і Конституція. Бо чинити звірства правоохоронці можуть майже безкарно. Про це свідчить статистика. За останні півтора роки порушили 127 кримінальних справ за фактами катувань, а засудили лише чотирьох міліціонерів. Тому практика отримання свідчень затриманих за допомогою знущань - звична справа, кажуть правозахисники. І додають: пробити цю стіну ніяк не вдається.
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: В'ячеслава Савіна за підозрою в скоєнні злочину затримали в жовтні 1999-го. В слідчому ізоляторі тримали два дні. Цього було достатньо, щоб сповна відчути, які методи мають міліціонери для того, щоб почути бажані їм свідчення.
В'ячеслав САВІН, потерпілий: "Руками по голові переважно били. По вухах, в щелепи. А коли в коридорі - клали на підлогу животом, вигинали руки з-за спини через голову. Це у них називається "ластівка". Потім піднімали й кілька разів били по корпусу".
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: Не "вибивши" доказів Савіна випустили. Після затримання він зробив вісім експертиз! Всі вони засвідчили: чоловіка жорстоко катували. Але намагання покарати злочинців в погонах були марними, бідкається В'ячеслав. Чотири рази справу, яка побувала в кількох районних прокуратурах Харкова намагалися призупинити. Спрацьовує "професійна солідарність", переконані правозахисники.
Євген ЗАХАРОВ, голова Харківської правозахисної групи: "Біда в тому, що працівники правоохоронних органів вважають, що це нормальна рутинна робота, яку вони повинні виконувати. Вони в цьому не вбачають нічого поганого. На жаль! "
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: Думку самих правоохоронців щодо катувань в міліції почути не вдалося. Від коментарів відмовляються. А от інформація міліцейських соціологів з Харківського університету внутрішніх справ підтверджує висновки правозахисників. В Україні тортурам щорічно піддають близько пів мільйона людей. Найбільше – під час дізнання в міліції».
 
«Півмільйона українців щороку зазнають катувань
(Перший національний, "Новини", 02.07.2008)
Юлія БОРИСКО, ведуча: Півмільйона українців щороку зазнають катувань. Такі дані правозахисників і соціологів. Найбільше потерпають арештовані від дій міліції. Вони кажуть, що практика вибивання свідчень процвітає, водночас кримінальних справ за фактом тортур за останні півтора роки порушено лише 127, і тільки в чотирьох випадках міліціонерів засуджували. Чому садисти у погонах уникають покарання? Про це Олександр Швець.
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: В'ячеслава Савіна за підозрою у скоєнні злочину затримали у жовтні 1999-го. У слідчому ізоляторі тримали два дні. Цього було достатньо, щоб сповна відчути, які методи мають міліціонери, щоб почути бажані їм свідчення.
В'ячеслав САВІН, затриманий у скоєнні злочину: "Руками по голові переважно били. По вухах, у щелепи. А коли в коридорі – клали на підлогу животом, вигинали руки за спину через голову. Це у них називається "ластівка". Потім підіймали і кілька разів били по корпусу".
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: Не вибивши доказів, Савіна випустили. Після затримання він зробив 8 експертиз. Всі вони засвідчили: чоловіка жорстоко катували. Але намагання покарати злочинців у погонах були марними, – бідкається В'ячеслав. Чотири рази справу, яка побувала в кількох районних прокуратурах Харкова намагалися призупинити. Спрацьовує професійна солідарність - переконані правозахисники.
Євген ЗАХАРОВ, голова Харківської правозахисної групи: "Біда в тому, що працівники правоохоронних органів вважають, що це нормально, рутинна робота, яку вони повинні виконувати. Й у цьому не вбачають нічого, так би мовити, поганого. На жаль".
Олександр ШВЕЦЬ, кореспондент: Думку самих правоохоронців щодо катувань в міліції почути не вдалося. Від коментарів вони відмовляються. А от інформація міліцейських соціологів з Харківського університету внутрішніх справ підтверджує висновки правозахисників. В Україні тортурам щорічно піддаються близько пів мільйона людей. Найбільше – під час дізнання в міліції».
 
«Міліцейський бунт у Закарпатті.
(Перший національний, "Новини", 04.07.2008)
Юлія БОРИСКО, ведуча: Міліцейський бунт у Закарпатті. Правоохоронці виступили проти рішення міністра Юрія Луценка. Він призначив на посаду керівника міліції Ужгорода новачка. І це викликало обурення у колективу. Акцію протидії голові МВС очолює головний міліціонер області. За кадровою зміною він вбачає протистояння Юрія Луценка і голови президентського секретаріату Віктора Балоги.
Богдан БАРБІЛ, кореспондент: Більшість керівників закарпатського облуправління, міських та районних відділів внутрішніх справ проти наказу міністра. Мовляв, Луценко підсунув їм кота в мішку не погодивши з ними кандидатуру на керівника Ужгородського міськвідділу.
Віктор ЧЕПАК, начальник УМВС в Закарпатській області: "Я категорично проти такого рішення. Якщо рішення міністр внутрішніх справ не буде відмінено я буду оскаржувати. Хто підтримує мене в цьому рішенні, будь пласка.."
Богдан БАРБІЛ, кореспондент: Посланець міністра на такі закиди зважати не збирався. Оскільки наказ шефа, для нього закон.
"Я відміняю ваше рішення".
Богдан БАРБІЛ, кореспондент: Деякі правоохоронці вже були готові залишити зал і влаштувати мітинг протесту. Дехто почав закликати вирушати на Київ.
Олександр САВЧЕНКО, заступник міністра внутрішніх справ України: "Якщо ви не згодні з думкою міністра, ваше право. Однозначно. Якщо ви хочете повести весь особовий склад, випадки радянська міліція знала такі, і навіть я бачив, коли приїжджало по 40-50 чоловік бійців з зброєю в МВС скаржитись. Я перше, що робив, виганяв то начальника, подумайте чому, подумайте про устав, подумайте просто свою совість".
Богдан БАРБІЛ, кореспондент: Чепак вважає, зміна керівника міської міліції камінь у його город. На недавній колегії МВС він отримав догану від Луценка за те, що комерційна структура, до якої причетний Віктор Балога возить контрабанду. Хоча цей факт і не підтвердився, покарання не знято. Головний міліціонер області прогнозує, очільник МВС хоче призначити Дніпропетровського генерала спочатку шефом в Ужгороді, а згодом в цілому Закарпатті. Новопризначений начальник ужгородської міліції пообіцяв дати інтерв'ю через п'ять днів».
 
P.S. Литвину не дають спокою лаври Януковича
 
Головний «прикол» цього тижня – явно розрахована на рекламу поява Володимира Литвина «на зоні» та розповідь про це журналістів «1+1». Тут тобі була і картинка тюрми, і «правильні» слова Литвина про те, що «кожному треба дати в житті шанс».
 
Автори підозрюють, що таким чином екс-спікер вирішив зіграти на темі тортур та незадовільного стану утримання ув’язнених, яку підняли правозахисники та висвітлили низка телеканалів, зокрема Перший національний. Вперше тему тортур піднімали ще на початку червня. Тоді жоден політик на критику міжнародних організацій не відреагував і втратив можливість для непоганого піару. Зараз ці сюжети про злочини міліції на державному телеканалі, швидше за все, були спрямовані проти Юрія Луценка та його «антикорупційної» активності.
 
Проте Литвин, схоже, також вирішив надолужити згаяне і спробувати закріпитися ще й на цьому специфічному і закритому електоральному полі. Автори не виключають, що в пошуках голосів Литвин може незабаром навідатися у лікарні для душевно хворих (наприклад, постраждалу від пожежі київську Павлівку), чи хоспіс, чи лікарню для хворих на СНІД. Це все аудиторія, яка з життєвих обставин може й проголосувати в обмін на щедрість спонсорів екс-спікера. А сам факт підкупу буде красиво прихований душевними розповідями про значення візитів Литвина... Бажаємо йому успіхів на цій нелегкій ниві, а журналістам – уміння розрізняти подію і піар.
 
«Колишній спікер парламенту Володимир Литвин вийшов з тюрми
(“1+1”, "ТСН", 03.07.2008 )
Ілона ДОВГАНЬ, ведуча: Колишній спікер парламенту Володимир Литвин вийшов з тюрми. Народний депутат трохи більше години за ґратами переймався проблемами в'язнів. Тепер проситиме у своїх колег ухвалити закон про амністію. Разом з ним побувала у в'язниці і наша знімальна група.
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Це в'язниця, але тут давно вже не сидять, часу нема навіть присісти. Робота кипить, засудженні гнуть профілі, зварюють раму для автомобільних причепів, фарбують готові деталі. Адміністрація Бучанської виправної колонії гордиться своїми вихованцями - ті самі себе годують і заробляють.
Віктор, засуджений: "Рублів 200-300 на місяць",
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Наглядачі зізнаються - не виникає проблем з вбивцями і грабіжниками - зазвичай вони конкретні і старанно роблять свою роботу. З наркоманами складніше - ті працюють, коли мають настрій та натхнення. Щоправда, робота трапляється різна. Сергій Козлов потрапив до колонії здійснивши розбій, тепер він має професію, назву якої для чоловіка навіть не вигадали в Україні, він шиє на машинці. Для Володимира Литвина це друга ходка у колонію. Ще за радянських часів історику доводилося читати лекцію про КПРС воякам дисбату. Але то було давно, а тому колишній спікер почувається невпевнено. Порядки у колонії Литвину сподобалися, каже, з наступного тижня підбиватиме народних депутатів таки ухвалити закон про амністію, а вже потім продовжувати сваритися.
Синхрон: Володимир ЛИТВИН, лідер Блоку Володимира Литвина: "Каждому человеку нужно дать шанс, эту систему нужно пересматривать".
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: За законом на волю вийдуть засудженні за "легкими" статтями, хворі, старі та слухняні. Убивцям, грабіжникам та дрібним злодюжкам слова Литвина сподобалися. Більшість з них хоче якнайшвидше вийти на волю. Але значна частина там довго не затримується, запевняють наглядачі. Багато з цих людей дуже швидко повертаються на нари. Ні трудотерапія, ні амністія їх не перевиховує».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13876
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 037
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
герпетолог
5749 дн. тому
Вот так как на фотке Гепу понесут с Руси всех {CENSORED]
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду