Невеликодні пристрасті

14 Травня 2008
22147
14 Травня 2008
17:17

Невеликодні пристрасті

22147
Огляд політтехнологій у медіа за 21–27 квітня 2007 року.
Невеликодні пристрасті
Секретаріату вдалося здійснити кілька дошкульних ударів по позиціях Тимошенко в політичній та інформаційній сферах. Крім того, прем’єрка мало не долучилася до зривання незалежного тестування випускників. Новий канал та ICTV безбожно продавали глядачам агітацію кандидів у мери за повноцінні «новини». Такий підсумок огляду політтехнологій у медіа за 21–27 квітня 2007 року.
 
Стискання інфляційної спіралі, або «Кабмін – на мило!»
 
На Страсному тижні Секретаріат вирішив відігратися за поразки, завдані прем’єр-міністром у квітні. Темою інформаційної контратаки Банкової на уряд залишилася інфляція. Однак цього разу інформприводом стало наближення свят, відповідний споживчий ажіотаж на ринках країни та «щоквартальна прес-конференція Президента». Все було зроблено за класичною схемою: Президент мудро застерігає – народ обурюється – Президент реагує жорсткою критикою. Але все по порядку.
 
Першим етапом операції стала зустріч Президента з працедавцями і профспілками. За визнанням самих журналістів, це була перша подібна зустріч за останні 15 років. І хоча на ній піднімалося багато актуальних питань, зокрема, про стандарти оплати праці і зловживання з боку працедавців, низка телеканалів (НТН, ICTV), мов по команді, подали синхрон Ющенка з обвинуваченням уряду у «необґрунтованому популізмі». Що саме мав на увазі Президент – думки з цього приводу розійшлися: так, на НТН інтерпретували слова Ющенка, як критику «тотального популізму». А на ICTV підтримали заклик глави держави до уряду «дати адекватні відповіді на глобальні виклики». Водночас на Першому національному дали синхрон із вимогою врегулювати ситуацію на продовольчому ринку (Президент також згадав про ввезення польського м’яса і, як з’ясується пізніше, зовсім не випадково).
 
«А сьогодні президент обговорює соціально-економічну політику держави
(Перший національний, "Новини", 21.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: А сьогодні Президент обговорює соціально-економічну політику держави. У будинку профспілок зібралися урядовці, депутати та науковці. Олю, про що йдеться на нараді?
Ольга СКОТНИКОВА, кореспондент телефоном: Вперше за 15 років існування тристоронньої соціально-економічної ради Президент України бере в ній участь. От він розпочав уже свій виступ, але піднімаються такі важливі питання, як, наприклад, доопрацювання європейських соціальних цінностей у плані співвідношення зарплат та прожиткового мінімуму. Співвідношення зарплат та прожиткового мінімуму в Україні одне з найнижчих у Європі. Як зробити так, щоб підняти все до європейських стандартів? Йдеться також про те, зокрема говорять представники профспілок, що затримка зарплат в Україні дуже часто викликана тим, що роботодавці використовують зарплатні кошти як дешеві кредити, а робітники сидять і місяцями чекають зарплати. Йдеться також і про те, щоб методологія розрахунку прожиткового мінімуму приймалась за участі профспілок, соціально-економічної Ради на засіданні уряду і вносилися до бюджетної резолюції. І зараз говорять про також дуже важливі питання – Національну важливу програму повернення заробітчан».
 
«До адекватної реакції на глобальні виклики закликав Президент урядовців, роботодавців і профспілки у засіданні тристоронньої ради, у якій взяв участь
(ICTV, "Факти", 21.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: До адекватної реакції на глобальні виклики закликав Президент урядовців, роботодавців і профспілки у засіданні тристоронньої ради, у якій взяв участь. Занепокоєння глави держави стосується насамперед зменшення показників економічного розвитку та скорочення сільськогосподарського виробництва на тлі продовольчої кризи у світі. До того аграрні програми в першому кварталі профінансували менше ніж на 1% від запланованого. Тож Президент закликав доопрацювати державний бюджет зі врахуванням викликів усіх світових ринків – фондового, іпотечного, аграрного і застеріг від популізму.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Я думаю, що дуже чутливим є для нас, як відрізнити політичний популізм із відповідальністю за стабільний економічний розвиток і високі соціальні стандарти країни. Мене, відверто скажу, лякає, як країна скочується у хворобу вчорашнього дня, необґрунтований популізм. Якщо ми не утримаємо прикладний, прагматичний контроль за здоровими національними приорітетами, соціального і економічного розвитку – нас політизують"».
 
«Стати ближчою до села закликає прем'єра президент
(Перший національний, "Новини", 21.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Стати ближчою до села закликає прем'єрку Президент. На сьогоднішньому засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради Ющенко розкритикував ситуацію в аграрному секторі і попросив Тимошенко негайно щось із цим робити. Главу держави насторожує, що за перший квартал аграрники отримали аж 0,017% від запланованих для них у бюджеті майже 10 мільярдів гривень. Те, що від початку року сільськогосподарське виробництво скоротилося, проблема вже не лише уряду, а всієї країни, каже Ющенко. І водночас застерігає від неринкових методів, як, наприклад, заборона вивозити зерно. Адже тримати 5 мільйонів тонн збіжжя, яке можна продати, в умовах, коли ціни на нього у світі зростають швидше, ніж на газ та нафту – це ненормально, переконаний Президент.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "За перший квартал профінансовано 160 мільйонів, або 0,017% річної програми. Мені здається, що ми неадекватно реагуємо на той планетарний виклик, який сьогодні є у сфері продовольчого ринку. Це проблема всіх, шановні. Це не проблема уряду, чи міністра, чи прем'єра, це проблема нас усіх. Не тільки в тому, чиє м'ясо ми будемо їсти – польське чи українське – через місяць, а кінець-кінцем, які об'єми національного виробництва будуть забезпечені у 2008 році і наскільки ми будемо самодостатні в регулюванні продовольчого ринку"».
 
«Віктор Ющенко застерігає від популізму при доопрацюванні бюджету-2008
(НТН, "Вчасно", 21.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Віктор Ющенко застерігає від популізму при доопрацюванні бюджету-2008. Про це Президент заявив під час засідання тристоронньої соціально-економічної ради. Гарант не заперечує: головний кошторис країни далеко не ідеальний. Тому уряд має в першу чергу подбати про те, щоб бюджет відповідав національній програмі країни. Водночас, Ющенко порадив обережніше ставитися до цього питання.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Думаю, що дуже чутливим є для нас, як відрізнити політичний популізм із відповідальністю за стабільний економічний розвиток і високі соціальні стандарти країни. Мене, відверто скажу, лякає, як країна скочується у хворобу вчорашнього дня – необґрунтований популізм"».
 
«Україна скочується до тотального популізму і Президента це лякає
(НТН, "Вчасно", 21.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Україна скочується до тотального популізму і Президента це лякає. Сьогодні Віктор Ющенко закликав ухвалити, зрештою, осмислений бюджет нації та відповідну економічну програму. При цьому, відрізняючи балачки від відповідальності за стабільність.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Думаю, що дуже чутливим є для нас, як відрізнити політичний популізм із відповідальністю за стабільний економічний розвиток і високі соціальні стандарти країни. Мене, відверто скажу, лякає, як країна скочується у хворобу вчорашнього дня – необґрунтований популізм"».
 
Того ж таки дня атаку на уряд підхопили провідні телеканали, де розпочався парад сюжетів на тему «інфляція псує людям святкування Великодня». Хронологія була такою:
 
21 квітня – сюжет №1 на «Інтері». В якості «паротяга» – інформація про зростання цін на нафту на Нью-йоркській товарній біржі. А далі, після слів Сенічкіна про те, що ціни зростають не лише у США, а й в Україні, «причіпними вагонами» пішла нарізка сюжетів із Закарпатської, Дніпропетровської та Луганської областей. Зміст сюжетів дуже невтішний для уряду: ціни на найнеобхідніші продукти харчування б’ють рекорди зростання, а люди ремствують.
 
До речі, не виключено, що сам сюжет був ще й «романом у романі», бо ситуативно найкраще виглядало Закарпаття – «вотчина» Балоги, гірше, але терпимо, Дніпетровщина, де сидить один із молодих фаворитів Ющенко – Віктор Бондар, і найгірше – Луганщина, яка «за рівнем цін займає 4-те місце в Україні». Очевидно, власники «Інтера» цінують стосунки із главою Секретаріату...
 
«Цены на нефть снова бьют рекорды
(Iнтер”, "Подробности", 21.04.2008)
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Цены на нефть снова бьют рекорды. На Нью-йорской бирже за барель просят уже больше 117 долларов. Эксперты обеспокоены. Они считают, что ежедневное увеличение стоимости нефти замедлит рост мировой экономики и приведет к сокращению производства. Из-за этого может возникнуть дефицит многих товаров. Причины подорожания черного золота в последние месяцы остаются неизменными. Это ослабление доллара и уменьшение запасов нефти в США. А в Украине продолжают расти цены на продукты. И дело тут не только в мировых влияниях. Не последнюю роль в повышении играют праздники. В этом году накануне Пасхи многим придется пойти на огромные траты. По подсчетам специалистов, пасхальная корзина обойдется украинцам примерно в два раза дороже, чем в прошлом году. Около 500 гривен. Все рекорды бьет мясо. Средняя цена по стране – 59 гривен. И овощи – они с начала года подорожали почти в два раза.
Виталий МЕЩЕРЯКОВ, корреспондент: На Закарпатье предпраздничный ажиотаж. Люди массово покупают продукты питания. Наибольшим спросом пользуются мясо, яйца и овощи. Это сказывается на ценах. Дороже всего сейчас делать покупки на базарах. В этом году пасхальная корзина обойдется закарпатцам почти вдвое дороже прошлогодней. С начала года цены на мясо поднялись на треть, на овощи почти в два раза. Подорожали также сахар, молоко и яйца. В инспекции по контролю за ценами говорять – все усилия были направлены на сдерживание цен в супермаркетах. С крупными компаниями подписали меморандум об ограничении розничной надбавки. Теперь она не превышает 10%. Сдерживать цены на рынках у чиновников не получается.
Любовь СТЕБНИЦКАЯ, нач. Госинспекции по контролю за ценами в Закарпатской области: "Ціни на ринках не контролюються. Водночас, на підприємствах торгівлі, де здійснюється державне регулювання рівня цін (шляхом обмеження рівня торгівельної надбавки на соціально значущі продукти харчування), рівень цін зрегульованої, як результат, значно нижчий".
Виталий МЕЩЕРЯКОВ, корреспондент: Конкурировать с рынками и супермаркетами пытаются небольшие частные магазины. У Карла Лободы цены на мясо самые низкие в Ужгороде. И повышать их перед праздниками предприниматель не собирается. Продукцию он закупает непосредственно у крестьян. Каждое утро ездит по селам и лично отбирает товар.
Карло ЛОБОДА, предприниматель: "Ну, ціни в мене малі, того що я заготовляю м'ясо собі сам. В мене немає посередників від виробника. Будем казати, якщо б я брав цього м'яса через посередників, ціни були б, відповідно, на 5-6 гривень вищі".
Виталий МЕЩЕРЯКОВ, корреспондент: Сейчас килограмм телятины в Ужгороде стоит 32 гривны. Свинина идет по 40, копчености – по 45. За десяток яиц просят 5-6 гривен. Продавцы прогнозируют – после праздников цены пойдут на спад.
Влада ХМЕЛЬНИЦКАЯ, корреспондент: В Днепропетровской области продукты питания подорожали в среднем на 20%. Все рекорды бьют овощи. Цены на них выросли более чем в два раза. Килограмм капусты стоит в Днепропетровске 21 гривну. Морковь и свеклу отдают за 8-10. Продавцам порадовать покупателей нечем. И после праздников, говорят они, стоимость продуктов вряд ли снизится. Падение цен следует ждать только летом. После того, как соберут новый урожай.
ТАМАРА, продавец овощей: "З нового урожая может быть только. Это старый урожай. Его хранить надо, беречь надо, чистить и все такое".
Влада ХМЕЛЬНИЦКАЯ, корреспондент: Кусаются и цены на мясо. Свинина стоит 40-45 и 55 гривен. А в отдельные дни, в зависимости от завоза, ее продают по 75 гривен за килограмм. Продавцы разводят руками. В области дефицит мяса.
ТАМАРА, продавец мяса: "Мясо подорожало в связи с горючим, бензином. Зерно подорожало. И все вообще, за день можешь проехать 10 сел и не увидишь вывески, что написано, что свинья продается".
Влада ХМЕЛЬНИЦКАЯ, корреспондент: Приятный сюрприз в преддверии Пасхи – цены на яйца. Они подешевели почти в два раза. И теперь стоят около 5 гривен. Немного снизились цены на молочную продукцию. Как и закарпатские, днепропетровские чиновники надеются на меморандум взаимопонимания. Его подписали в прошлую пятницу. Поэтому ощутимых результатов пока нет.
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: В минувшую пятницу руководство луганских супермаркетов обязалось не устанавливать торговую надбавку выше 10% на товары первой необходимости. А производители обещают не снижать объемы поставок, чтобы накануне пасхальных праздников не создавать дополнительного ажиотажа. За неделю до Пасхи студентка Оксана решила запастись продуктами к праздничному столу. Набор на одного человека – хлеб, сыр, яйца, колбаса, конфеты, овощи. Покупать продукты на рынке Оксана не любит. Говорит, цены в магазинах и на рынках уже давно сравнялись. Но если купишь некачественный товар в супермаркете, его можно вернуть или обменять. На рынке это сделать намного сложнее.
ОКСАНА, студентка: "Итог – потратили 100 гривен и практически ничего не купили. Купили яйца, сыр, колбасу, огурцы и помидоры. Так это я еще пасхи не покупала. Еще нужно будет идти за ней потом, попозже. И это опять в такую же суму выльется".
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: Хлеб, молоко, яйца, сахар, подсолнечное масло – всего 15 наименований продовольственных товаров первой необходимости. Цены на эти продукты до Пасхи должны оставаться неизменными. Что будет после праздников, чиновники не прогнозируют. По уровню цен на продукты питания Луганская область уже занимает в Украине 4-е место».
 
22 квітня – сюжет №2 на ICTV, сюжет на НТН. На ICTVпоказують, як зростають ціни на м’ясо, а село продовжує бідувати. Всі прибутки отримують неконтрольовані посередники. НТН взагалі прямо цитує слова екс-президента Кучми про те, що інфляція – це справа рук уряду та коаліції.
 
«Ціни на харчі з наближенням Великодня все сильніше дратують і шокують покупців
(ICTV, "Факти", 22.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ціни на харчі з наближенням Великодня все сильніше дратують і шокують покупців. Мармурову свинячу вирізку на столичному Бессарабському ринку вже можна купити за 120 гривень. Фахівці кажуть, що м'ясо в Україні – це політика, і тоді, коли воно дорожчає, і тоді, коли вирізають худобу, і тоді, коли обманюють селянина на закупівельних цінах і набивають кишені посередникам. Додайте до вартості інфляцію, постійні розмови про здорожчання, стабільну політичну нестабільність, ціни на пальне, корми і заробіток виробника – м'ясо виходить золотим.
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Свининка – 40, 50, 60, 70, 80, 100... Так, перед Великоднем це не межа. Іноді межі у ціні на м'ясо взагалі немає, а механізм ціноутворення не піддається логіці. Хоча на перший погляд усе просто.
Валентина, продавець: "Ціну формує село, якщо село продає дешево свині – значить, і дешево воно на ринку, якщо дорого свині – значить, свинина піднімається. А на селі піднімається свинина, наприклад, у зв'язку з тим, причина цього року – це був неврожай".
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Селянин вирощує поросятко цілий рік, з'їдає воно кормів прилизно на півтори тисячі гривень. Продає власник вирощену тварину за 3-3,5 тисячі гривень. Залежно від ваги, орієнтовно по 12 гривень за кілограм. Продає посереднику, який скуповує по селах поросят і привозить на великий ринок. Там уже по 18 гривень перепродує людям, які свиней ріжуть і продають нам мінімум по 40 гривень за кіло свіженького м'ясця. За кілька днів до свят звичним стане мінімум 60 гривень. По суті, це недорого, кажуть продавці, якщо враховувати транспортні витрати, санітарні перевірки, місце на ринку. Однак, за оцінками експертів, адекватна ціна з прибутками продавцю – у середньому 35 гривень.
Ольга МОЗГОВА, аналітик: "Основну частку собівартості виробництва складають корми десь на 60-70%. Дивлячись на ланцюжок від виробника до самого безпосередньо споживача, ми бачимо, що найбільша частка цієї добавленої вартості – все ж таки на рівні продавця".
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: В Україні поки головною причиною подорожчання продуктів і м'яса зокрема є розмови про подорожчання. Ніде немає цінового ажіотажу перед святами. Навпаки, ціни знижуються, оскільки більша пропозиція, конкуренція. В Україні споживач іде на ринок із готовністю купувати дорожче, бо все навколо дорожчає. Змініть своє ставлення до цін перед цим Великоднем».
 
«Інфляція – це справа рук коаліції та уряду
(НТН, "Вчасно. Підсумки", 22.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Інфляція – це справа рук коаліції та уряду. Таке сьогодні заявив екс-президент України Леонід Кучма. Він пояснив: економіка країни пішла прахом ще 4 роки тому. Після помаранчевої революції та президентських виборів. Колишній президент зазначив, що нинішні політики лише закидають одне одному провину у здорожчанні життя, але нічого не роблять. Не врятує Україну і перехід до парламентської форми правління. Це шлях у нікуди, каже тепер батько політреформи».
 
23 квітня – нічний сюжет на ICTVзнову про м’ясо і вечірній №3 у прайм-тайм про молоко, одразу два сюжети (№1 і 2) на СТБ. Отже, ICTV в «молочному» сюжеті повторило тезу від 22 квітня – на цінах наживаються посередники, які змушують селян продавати сировину за безцінь і мають прибуток у 350%! Якщо так піде далі, лякають глядача, то «то домашнє молоко поступово стане продуктом ексклюзивним». І куди дивиться Тимошенко, так і хочеться обуритися і запитати після сюжету...
 
На СТБ в ритмі стьобу глузують над тим, як прем’єрка нарешті послабила адміністративний контроль над цінами, дозволивши експорт зерна та олії за кордон. Сюжет – найменш змістовний із усіх – кореспондент опитує урядовців, з вигляду і слів яких можна зробити висновок, що їм до «людських проблем» байдуже. Експерти говорять, що заробітки від інфляції не врятуєш, а кореспондент радить їх вкладати в консерви – все одно ціни зростають... Гарний приклад «отруєного сандвічу», коли нібито позитивна інформація мікшується за допомогою великої кількості негативу. Браво, СТБ!
 
Ще один сюжет – про плани депутатів підвищити акцизи на горілчані вироби. Ще раз браво, СТБ! Цього разу за підміну понять: ведуча Наталя Гаврилова приписала уряду намір підняти акцизи і ціни на горілчані вироби, в результаті чого «як побічний ефект Україну чекає дефіцит якісних міцних напоїв та масове самогоноваріння». Річ у тім, що законопроект поданий депутатами, а не урядом. Але хто після такого вступу буде розбиратися і прислухатися... Чи не на це був розрахунок?
 
Дивно також, чому випусковий редактор вирішив пропустити ниций анекдот від експерта з СОВАТу про батька, сина і вибір на користь горілки. Важко позбутися враження, що сюжет було замовлено тим же СОВАТом або одним із лідерів горілчаного ринку, які прагнуть заблокувати невигідний законопроект. Надто вже все було притягнуто за вуха, бо жодного ефекту на ціни та інфляцію неухвалений закон мати не може.
 
«Інфляція дісталася й горілки, причому алкоголь може подорожчати за всі інші продукти
(СТБ, "Вікна-новини", 23.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Інфляція дісталася й горілки, причому алкоголь може подорожчати більше за всі інші продукти. Щоправда, не тільки безпосередньо від інфляції. Уряд планує підняти акцизний збір, аби відвадити пияків. Виробники зілля натомість кажуть – як побічний ефект Україну чекає дефіцит якісних міцних напоїв та масове самогоноваріння.
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: Праця нашого українського депутата та журналіста Ар'єва разом із колегою з коаліції Сушкевичем та литвинівцем Герасимчуком сколихнув усі генделики країни. Горілка подорожчає – це передбачає писаний парламентарями закон "Про збільшення акцизів".
Споживач: "Водку не трогайте".
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: на 5–7 гривень подорожчає пляшка горілки….
Споживач: "Вбивати треба".
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: БЮТ, нашоукраїнці та литвинівці стверджують, що метикували на трьох заради здоров'я держави. Буде дорожче – менше питимуть. Щоправда, виробники горілки попереджають: більше самогону гнатимуть і контрабанди возитимуть. Тисячорічних традицій пиятики одним законом не зламаєш.
Володимир ДЕМЧАК, директор асоціації Союз оптовиків та виробників алкоголю: "Можу тільки розказати анекдот із цього приводу. Син приходить до тата: – Тату, горілка подорожчала, ти, напевно, будеш менше пити. – Ні, синочку, ти будеш менше їсти. Бо насправді, вживання алкоголю – це традиція, традиція зі столітніми коренями. І тільки через те, що зміниться ціна, традиція не зміниться".
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: Найвідповідальніші відвідувачі генделиків припускають – від депутатської ініціативи вигода може бути, житиметься легше, хоча не веселіше.
Відвідувач генделика: "Да пусть будет дороже, будет дороже – будут пить, зато больше доход будет государству, больше пенсии будут".
Відвідувач закладу: "А хто нам дасть"?
Відвідувач генделика: "Кто? Юля дасть. Бюджет повысится, она даст мне больше пенсии".
Відвідувач закладу: "Так пенсию, а зарплату кто подымет"?
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: За розрахунками фахівців, якщо закон ухвалять, то й півлітра, що нині купують за 9 гривень, коштуватиме десь під 15. Такий стрибок цін, кажуть, більше схожий на шокову антиалкогольну терапію. Утім, люди з досвідом переконують – шок це по-нашому.
Відвідувач: "Пили і будемо пити, нашо ж. А що робити"?
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: Для влади в генделику мають свої поради – спочатку зарплати підняти до європейських, а потім уже ціни на міцні напої. Люди здебільшого твердять – випивати все одно не кинуть, а на здорожчання нарікатимуть».
 
«Тимошенко дала ринкові спокій
(СТБ, "Вікна-новини", 23.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Тимошенко дала ринкові спокій. Прем'єрка сьогодні констатувала – ціни на хліб та олію константувалися і навіть пішли вниз. Тепер ніщо не заважає експортерам продавати ці продукти за кордон. А ось інфляцію приборкати ніяк не вдається. Тимошенко наполегливо вимагає на її зупинку протягом ще кількох місяців.
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Прибутки українців знецінюються щомісяця. Від Нового року інфляція вже з'їла 10-ту частину їхнього заробітку. Опозиція закидає зростання цін чинному урядові, команда Тимошенко, у свою чергу, винуватить попередників. Пересічному громадянині цікавіше не хто винний, а що робити. Можновладці над цим не надто замислюються. Голові Мінпаливенерго Юрію Продану, в якого тільки на банківських рахунках більше півмільйона гривен, до інфляції байдуже.
Юрій ПРОДАН, голова Мінпаливенерго: "Ви знаєте, я не думав зараз над цими питаннями".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Очільниця Мінпраці Людмила Денисова, яка заробила за минулий рік більше 10 мільйонів гривень, для себе ці питання вирішила.
Людмила ДЕНИСОВА, міністр праці: "Я не зберігаю, я їх витрачаю".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Прем'єрка, зі своїм річним прибутком трохи більше 80 тисяч, губиться у здогадках.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр: "Шановні друзі, сьогодні такі питання один одному навіть банкіри у світі ставлять – у чому краще зберігати. І однозначної відповіді на це дати неможливо. Ну, я, знаючи тенденції, можу сказати – зберігайте в національній валюті".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Їй притакує й головний фінансист, принаймні, власні півтора мільйони Пинзеник тримає на депозиті, але в якій валюті – не каже.
Віктор ПИНЗЕНИК, міністр фінансів: "Я в банку зберігаю…"
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Нижчі за рангом фінансисти з очільниками не згодні. Мовляв, якщо ви вже вирішили тримати гроші в банку, для цього підходить не тільки нацвалюта.
Василь ЮРЧИШИН, експерт фінансового ринку: "Найкраще взагалі-то сьогодні тримати гроші у тій валюті, в якій у вас є доходи, переводити свої заощадження чи свої кошти з однієї валюти в іншу є високий ризик, тому що можна програти".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: І на диво можна програти, вкладаючи кошти в нерухомість. Річ навіть не в тім, що ринок майже закляк.
Олексій КУЧЕРЕНКО, міністр житлово-комунального господарства: "А якщо через місяць буде податок на нерухомість, чи через рік? А він буде стовідсотково. Питання тільки одне – коли".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Чи не найліпший спосіб врятувати гроші – придбати цінні метали. Платина подорожчала на третину, а золото – на 10%. Утім, і тут доведеться ділитися.
Олександр ЖОЛУДЬ, експерт фінансового ринку: "Завжди потрібно пам'ятати, що те золото, яке в зливках надається українськими банками, там існують досить великі комісії, навіть незважаючи на подорожчання золота, людина може залишитись у збитку".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: У крайньому разі вкласти гроші можна навіть у консерви. Харчі все одно дорожчатимуть, а можна не робити нічого і вірити заявам уряду. Той обіцяє приборкати ціни вже за кілька місяців».
 
«Ще один стратегічний і соціальний продукт для українців – молоко
(ICTV, "Факти", 23.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ще один стратегічний і соціальний продукт для українців – молоко. Найдешевший пакет молока у Києві коштує нині 5 гривень, однак дороге молоко в магазині зовсім не означає щасливе сьогодення селянина, який має корову і здає молоко заготівельнику. Саме останній регулює закупівельну ціну, розповідає виробнику про світові ціни на пальне, продуктову кризу на планеті та інфляцію. Селяни готові виливати живильну рідину собакам і в помиї, але за безцінь працювати не хочуть. Герої нашого наступного репортажу кажуть, що невдовзі домашнє парне молочко стане делікатесом, а часи, коли в кожному дворі була бура корівонька і селяни билися за скошену траву, давно минули.
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Літр молока у столичному магазині коштує 5 гривень – це найдешевше. Нескладно порахувати, наскільки воно зростає в ціні, поки дійде від села до рук споживачів – на 350%. Молочний бунт може перерости у молочну революцію. Селяни одного із сіл Вінниччини вже тиждень бойкотують здавання молока збирачам. Кажуть, ціни здирницькі, а за останній тиждень різко впали на 40 копійок, було 1,8 грн. В Оксани Мізин дві корови – одну вона планує здати на м'ясо.
Оксана МІЗИН, мешканка с. Широка Гребля: "Одну худобу для себе люди будуть тримати, бо в кожного діти, так як в мене двоє, то буду сир собі, сметану, молоко, будем без кінця їсти, виливати собаці, котові, свині хай п'ють, а здавати не будемо".
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: У селі ще два тижні тому було півтисячі корів, нині 400. Переробники не можуть вплинути на ситуацію. Вони зацікавлені у дорожчій, але якіснішій сировині, а мають лише те, що збирають молоковози. Причому, збирачі молока привозять сировину за старою ціною.
Віктор СМІРНОВ, директор групи переробних підприємств: "Мы не ждем дальнейшего резкого снижения на сырье, может еще каких-то 10 копеек, максимум 20, если идти ниже, то, естественно, это приведет к тому, что невыгодно будет производить молоко".
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: Торгово-транспортна надбавка – найменш контрольована. Фактично посередник визначає її сам. Окрім іншого, в певному регіоні вони домовляються щодо мінімальної ціни і селян залишають без вибору – або по гривні, або в помиї.
Микола ДИДЛЮК, сільський голова с. Широка Гребля: "Диктують ціну саме заготовщики, бо вони там і швець, і жнець, і на дуді грець".
Тетяна АНКУДІНОВА, кореспондент: У магазинах торгова надбавка на молоко – від 4-х до 30%. Сюди вже втрутилася держава, оскільки молоко – так званий соціальний продукт, то, згідно з меморандумом між урядом і торговими мережами, надбавка обмежена 10%.
А з прогнозів на майбутнє, то домашнє молоко поступово стане продуктом ексклюзивним. Більшість переробних заводів планують створювати власні ферми. Їм це вигідніше, та й якість контролювати легше. Посередники зникнуть, і корови у людей залишаться лише для родини».
 
24 квітня – телеканали влаштували справжній інформаційний розгром спробі уряду збити ціни на м’ясо на столичних ринках за допомогою 5 тонн свіжої свинини. Треба визнати, це була «крапля в морі», з якої урядовці спробували зробити собі потужний піар. Проте кулька дуже швидко луснула. Сама спроба була відверто провальною і не могла вплинути на ситуацію з цінами на м’ясо навіть у Києві. Але якби уряд не намагався з цього зробити «цукерку», а працював «тихою сапою», сорому було б значно менше. А так, Тимошенко і Держрезерву зробили дуже грубу політичну помилку. І опонентам гріх було не скористатися з цієї помилки! На «1+1» та «Інтері» навіть одні й ті ж фрази використовують для висміювання уряду – класична ілюстрація використання «темників».
Отже, сюжети:
- денний на «1+1» – м’яса з Держрезерву мало, воно не дуже якісне і його на всіх не вистачить;
- вечірній на НТН – м’яса мало, черги і розподіл у найкращих традиціях доби радянського дефіциту, акція швидше за все разова;
- вечірній на «Інтері» – м’ясо до смішного мало, найкраще перекуповують посередники, страждають бабусі-пенсіонерки, уряд адміністративно і невдало бореться з цінами, Секретаріат проти завозу польського м’яса, Сенічкін пов’язав «халяву» з київськими виборами і пообіцяв надалі стежити за розвитком подій;
- нічний на «1+1» – м’ясо це «показово-великодня інтервенція» уряду та «крапля в морі», пенсіонерам не вистачило м’яса, плани на майбутні інтервенції дуже примарні.
 
«Битва за мясо
(Iнтер”, "Подробности", 24.04.2008)
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Методы ручного управления в действии – или аттракцион невиданной щедрости? Сегодня на прилавки Киева выбросили дешевую свинину. Правда, только на нескольких рынках и только на несколько часов. Правительство репетировало новую программу – административными методами боролись с рыночными ценами. Правда, шума было больше, чем мяса. Дешевый продукт вызвал небывалый ажиотаж. В борьбу за свинину по 18 гривен за килограмм включились и стар и млад. В очереди все время вспыхивали ссоры. Руководство некоторых рынков жалело, что с мясом не привезли наряды милиции. Все видела Анастасия Даугуле.
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Жытний рынок – один из самых крупных в столице. В 7 утра продавцы раскладывают товар и еще не подозревают, какой конкурент перебьет всю торговлю. Против их свинины – от 40 до 70 гривен за килограмм – в зал вкатывают тележку с мясом по 18. Весть об удивительном мясе разлетается мгновенно. Еще ничего не понятно, но очередь уже формируется.
В очереди:
– Кто крайний?
– Я первая, эта – третья, бабушка отошла.
– Мясо раздают, мясо раздают бесплатно!
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Щедрым хозяином мяса оказался Госкомрезерв. Закрома родины выдали на столичные рынки мясо без торговых наценок.
Виталий НИКИТИН, заместитель председателя Госкомрезерва: "Средняя цена этого мяса – 18 гривен за килограмм. Это подарок киевлянам".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Чей подарок? От кого?
Виталий НИКИТИН, заместитель председателя Госкомрезерва: От Госрезерва Украины по поручению правительства Украины.
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Поручение Госрезерв выполнил за счет подчиняющегося ему государственного Радивиловского мясокомбината (Ровенская область). Для борьбы Кабмина с мясным дефицитом директор предприятия отдал все, что было – 5 тонн свинины.
Ирина КРАВЦОВА, директор КП "Житний рынок": "И сало будет по 8 гривен, мясо будет и 30, и 25, и 27".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Тем временем продукт разбирают и критикуют.
Покупщица: "Качество я бы не сказала, что хорошее. Тут сочное мясо, а это обветренное, и продается оно с салом".
Покупатель: "Если б это было каждый день, а не к празднику".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Бессарабка – торговое сердце Киева. В покушении на мясо уличают работников рынка.
Покупатели: "Так этот же мужчина отсюда, с рынка, он уже третий раз берет, что же это такое!".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Еще на один столичный рынок мясо завезли поздно и, как подозревают в очереди, в малом количестве. Общественность требует выдавать не больше килограмма в одни руки.
Покупательница: "Сколько вы будете брать? И лопатку, и ножку? Всем не хватит!".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Пять тонн для Киева – капля в море. Радивиловскому комбинату нужно несколько месяцев, чтобы вырастить новое поголовье. Других поставщиков, которых можно привлечь подобными методами, в стране нет. Но Госрезерв надеется на заграницу и готов поддержать польского производителя мяса.
Виталий НИКИТИН, заместитель председателя госкомрезерва: "Мы сейчас заключили договоры с Польшей и будем поставлять польское мясо в торговую сеть. Это будет акция по всей Украине".
Анастасия ДАУГУЛЕ, корреспондент: Чтобы импортное мясо было дешевым, его планируют ввезти без таможенных пошлин. По тем схемам, которые ранее критиковала сама Юлия Тимошенко. Представители Секретариата Президента уже заявляли о том, что подобные меры приведут к разрушению внутреннего рынка мяса. Что же касается сегодняшнего коммунизма за отдельно взятыми прилавками, то продлился он недолго. Партию дешевого мяса киевляне разобрали за несколько часов. Остальные продавцы на рынке просто переждали бум, не снизив цены на свою продукцию.
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Радивиловский мясокомбинат, который отдал Госкомрезерву всю свою продукцию, находится в Ровенской области. Цены на мясо в городе Ровно – такие же высокие, как и по всей стране. Однако свинину повезли за 360 километров в столицу.
Связано ли это с выборами мэра в Киеве, так и останется вопросом. А о том, как административное регулирование цен отразится на отечественном рынке и производителях мяса, мы расскажем в следующем выпуске "Подробностей"».
 
«Дешеве м'ясо – ні, не в мишоловці, а на восьми базарах столиці
(“1+1”, “ТСН”, 24.04.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Дешеве м'ясо – ні, не в мишоловці, а на восьми базарах столиці. Уряд за рахунок Держкомрезерву провів великодню показову інтервенцію, аби переконати, що все під контролем і навіть ціни, які Кабмін здатен стабілізувати. Далі тримайтеся ті, хто забув про сало по 8 гривень та свинячий ошийок по 27.
Борис ІВАНОВ, кореспондент: Великий передсвятковий розпродаж. Свинина по вісімнадцять гривень за кілограм. Однак, щоб купити шматок, потрібно докласти чимало зусиль, адже м'ясо продають лише в одному місці столиці. Бенкет для шлунку серед свавілля цін влаштував Держкомрезерв. Про м'ясо домовилися лише із Радивилівським м'ясокомбінатом. Найвища ціна свинячої вирізки – 35 гривень. Це за биток із кісткою. Ошийок можна придбати за 27, а грудинку – за 19. 8 гривень коштує сало. Ціни в 2,5 рази нижчі від загальноринкових, тому до резервного м'яса не підступитися.
Покупець: "Хочу взяти, але не знаю, чи дістанеться".
Борис ІВАНОВ, кореспондент: Пенсіонери хвилюються не дарма, вистачить не всім. Сьогодні привезли 5 тонн. Це півдня повільної роботи столичного ринку, і це ж м'ясо обіцяли іншим базарам. Однак чиновники заспокоюють – це лише перша спроба.
Сергій ХОМА, перший заступник Держкомрезерву: "Якщо будуть у нас домовленості, піде реалізація м'яса в місті Києві, то також будуть домовленості з регіонами, то ми будем напрацьовувати цей механізм".
Борис ІВАНОВ, кореспондент: Інші різники спокійні. М'яса в резерві не лише мало – воно іншої якості.
Надія, продавчиня м'яса: "Тому, що воно переморожене. Воно вже 10 раз морозилось. В нього от така шкура".
Андрій КОЗАК, киянин: "По сорту, припустімо, тут можна вибрати вищої якості. Так, можна рівняти його до другого, першого сорту".
Борис ІВАНОВ, кореспондент: М'ясникам не доведеться навіть знижувати ціну. Разова м'ясна інтервенція – як крапля в морі.
Ірина КРАВЦОВА, директор базару: "Повинно бути взагалі хоч би раз, два рази на тиждень, щоб малозабезпечені люди могли купити таке м'ясо".
Борис ІВАНОВ, кореспондент: Але наразі лише один завод із Вінниччини погодився поділитися із Держкомрезервом дешевим м'ясцем, причому витратив на це половину місячного ресурсу».
 
Того ж таки дня Президент України видав уряду «жовту картку» за високий рівень інфляції та попередив співгромадян, що темпи інфляції не зупиняться (щоправда, цю фразу лише один раз подав Перший національний). Про це згадали «1+1», «Інтер», ICTV, Новий канал, «Україна», 5 канал, НТН.
 
Звісно, тема інфляції була не єдиною на прес-конференції Віктора Ющенка. Але саме вона дала Президенту можливість легітимно атакувати уряд і на інших напрямках, таких як конституційна реформа та вибори в Києві.
 
«Рівень інфляції у квітні не знизиться – прогнозує Президент
(Перший національний, "Новини", 24.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Рівень інфляції у квітні не знизиться – прогнозує Президент. Про це Віктор Ющенко сказав, відкриваючи щорічну міжнародну бізнес-конференцію. Він нагадав – за результатами першого кварталу, інфляція в Україні становить 9,7%. Ця цифра вже перевищує урядовий прогноз на рік. Якщо перерахувати її в річній перспективі – вийде 26%. Замість запланованих Кабміном у бюджеті 9,6.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Інфляція 9,7 за період спочатку року, ми вважаємо, що це основна загроза, з якої поки що, як свідчать аналізи і обставини, уряд не впорався, і немає такого відчуття, що квітень місяць буде іншим"».
 
«Президент Віктор Ющенко сьогодні провів прес-конференцію із підсумками за квартал
(5 канал, "Час. Важливо", 24.04.2008)
Лариса ГУБІНА, ведуча: Президент Віктор Ющенко сьогодні провів прес-конференцію із підсумками за квартал. Скажи, будь-ласка, про що найголовніше йшлося на сьогоднішній прес-конференції?
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Щоквартальна прес-конференція Президента України зібрала більше 100 представників друкованих засобів масової інформації, телебачення та радіо. Крім київських журналістів та іноземної преси, свої запитання Президенту змогли поставити також журналісти Львова та Донецька, через прямий телеміст. Спілкування Президента та журналістів умовно розділилося на три блоки. Це соціальна політика, внутрішня політика та зовнішній вектор. Свою вступну промову Віктор Ющенко розпочав із інфляційної теми. Зокрема, він наголосив, що його дуже турбує нинішня ситуація, яка склалася у країні у зв'язку зі зростанням цін. Він нагадав, що лише за поточні три місяці українці збідніли щонайменше на 10 %. І, на його думку, вина в цьому не лише зовнішніх чинників, на які постійно посилаються політики. З іншого боку, на думку Віктора Ющенка, інфляційний процес не можна стримувати адміністративними методами, до якого нині вдається уряд Юлії Тимошенко».
 
Закарбували тему високих цін 26 квітня телеканали «1+1» та «Україна». «Плюси» подали матеріал на основі різних сюжетів із регіонів: у фокусі знову Закарпаття, Дніпропетровщина, Луганщина та Херсонщина. Скрізь зростають ціни, святкування Великодня «з’їдає» більше 500 грн., з’являються черги за дешевшими продуктами. На «Україні» пропонують уряду новий спосіб боротьби з інфляцією: обмеження споживчих кредитів. При цьому в сюжет немає жодного посилання на джерело в уряді чи проект рішення. Автори майже переконані, що мають справу із справжнісінькою «качкою» – провокативною, неперевіреною інформацією, поданою як доконаний факт.
 
«Кабмин будет бороться с ростом цен по-новому
("Украина", "События", 26.04.2008)
Александр МОЗГОВОЙ, ведущий: Кабмин будет бороться с ростом цен по-новому. Одна из мер – ограничение выдачи потребительских кредитов. Ипотека перестает быть доступной.
Елена ФЛОРЕНСКАЯ, корреспондент: Взять кредит на жилье Сергея Григоривеча вынудили обстоятельства, у его сына растет уже свой ребенок, но квартиры до сих пор нет. Решение далось нелегко, но другого выхода они не видели. За ростом цен на недвижимость никогда не угнаться. Когда решили брать ипотеку, столкнулись с проблемой: оказалось, что банки не спешат с кредитованим. Помогло агентство.
Сергей ЯРОШ, покупатель: "Мы обращались неоднократно, сказали – пока подождите, в разные банки – подождите. Ну вот есть один банк, который дает кредит, мы его оформляем".
Елена ФЛОРЕНСКАЯ, корреспондент: Агенты по недвижимости пока особых трудностей в работе не ощутили, больше опасаются ужесточение условий выдачи кредитов. Если это случится, 2/3 клиентов отсеется. Сейчас выход видят в сотрудничестве с иностранными банками. Они не так зависимы от НБУ и, пользуясь ситуацией, даже немного понизили ипотечные ставки.
Евгений КРИВОШЕЕВ, директор агентства недвижимости: "Капитал уходит с Украины в другие страны".
Елена ФЛОРЕНСКАЯ, корреспондент: С ними спорят экономисты – такие меры ручного управления не смогут остановить инфляцию, тем более запрет, пусть даже временный, на выдачу кредитов и ужесточение условий их оформления не заставят цены ползти вниз, эффект может быть с точностью до наоборот. Руководители же Нацбанка утверждают: что не делается, все к лучшему.
Петро ПОРОШЕНКО, председатель национального наблюдательного совета НБУ: "Нацбанк не действовал и не будет действовать какими-либо запретительными мерами".
Елена ФЛОРЕНСКАЯ, корреспондент: По словам экспертов, результаты нововведения можно будет увидеть через год, пока же украинские банки только теряют клиентов».
 
«Українці, тим часом, згадали про черги
(“1+1”, “ТСН”, 26.04.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Українці, тим часом, згадали про черги. На базарах і в супермаркетах – справжній ажіотаж. Люди закуповуються перед тривалими вихідними. Їх попереду аж дев'ять. Продавці, попри усвідомлення, що вже від завтра збути продукцію буде значно важче, ціни не тільки не спускають, а навпаки – підвищують. Деякі харчі суттєво подорожчали навіть порівняно зі вчорашнім днем.
Олена УСЕНКО, кореспондент: У Дніпропетровську рекорди б'ють ціни на м'ясо. Цей маленький риночок на околиці відомий як найдешевший м'ясний ринок у Дніпропетровську. Проте навіть тут сьогодні ціна одного кілограму свинячої вирізки сягнула 70 гривень. На інших базарах за свинину правили 80, за телятину – 60 гривень, курка – близько 50. Люди нарікають, але до супермаркетів, де ціна відсотків на 15-20 нижча, не йдуть.
Світлана, продавець: "Там мясо польское, импортное, с биодобавками, а у нас мясо домашнее и потому сюда идут".
Олена УСЕНКО, кореспондент: А от ціна на яйця напередодні свята навіть не ворухнулася, хоча, зазвичай, злітала на половину.
Наталя ЗОТОВА, кореспондент: Шовдарь – без нього Великдень в Закарпатті годі й уявити. Щоб покласти у святковий кошик це по-особливому копчене свиняче стегно, цьогоріч родина має виділити з бюджету щонайменше півтисячі гривень. Торік цих грошей вистачило б ще й на кілограм домашньої ковбаси чи шинки. Та від дорогої традиції закарпатці не відмовляються.
Василь Влад, житель Сваляви: "Так було в батьків, так у нас заведено, так буде, думаю. Але не вистачає шовдарів. То що я вам казав – що мені не вистачить".
Наталя ЗОТОВА, кореспондент: Розкупили закарпатці вже й домашню ковбасу. Хтось дешевшу, за 35 гривень, хтось дорожчу – за 50. Ціни на неї теж зросли у півтора рази.
Євген КУЧЕРОВ, кореспондент: А на Херсонщині перед святами подорожчали овочі. Якщо тиждень тому за кіло буряка просили 6 гривень, сьогодні за нього беруть 10. За моркву замість шести беруть уже 8 гривень, капуста зросла з 10 до 12-ти, огірки перевалили за 16 гривень. У цінових лідерах – заморські томати. Наших майже немає, тож за кіло іспанських та турецьких плодів доведеться викласти чверть сотні. Продавці кажуть – на все є об'єктивні причини, як-от неврожай та особливості закупівлі. Проте зізнаються: у переддень свята свого таки не упускають.
Тетяна, продавець: "Я продавала лук по рублю, а сегодня по два".
Євген КУЧЕРОВ, кореспондент: Завтра традиційно дорожчими будуть яйця та м'ясо, зокрема, ошийок та стегна – на 5 гривень. Але настільки ж здешевшало сало. Впало в ціні і молоко.
Олена ЧЕРНЯЄВА, кореспондент: Після ковбаси – шматок сала, яйця та паска. Ось традиційний набір харчів, який луганчани понесуть до церкви, щоб посвятити. Нам це обійшлося у 50 гривень. Але цих харчів невеличкій родині вистачить хіба розговітися. Накрити ж святковий стіл уп'ятеро дорожче. Паски за торішніми цінами по 2-3 гривні знайти можна лише на ринку. Їх розкуповують вмить. Найшвидше розпродалися яйця. М'ясо, сало, овочі теж не залежувалися.
Дмитро, луганчанин: "Ощущаю, что зарплата уйдет вся".
Олена ЧЕРНЯЄВА, кореспондент: А найдовші черги вишикувалися біля банкоматів. Луганчани запасалися готівкою перед закупками».
 
Треба віддати належне Секретаріату: доки зберігаються темпи зростання інфляції, доки люди щодня стикаються з високими цінами, доти їм будуть нагадувати, що провина лежить на прем’єр-міністрі. Уряд, зі свого боку, не має приводів і можливості перекласти відповідальність на Президента. Тому Тимошенко всі зусилля докладає для того, аби переключити увагу глядачів на інші точки конфлікту з Президентом.
 
Загострення протистояння Тимошенко і Ющенка
 
На цьому тижні дві головні посадові особи країни не криючись вели інформаційну війну. Серед жертв – мирне населення, дезінформоване про реальний стан справ у країні.
 
Лінія атаки від прем’єр-міністра
На цьому тижні першою завдала удар прем’єр-міністр: у понеділок, 21 квітня, її слова з інтерв’ю німецькій газеті процитували три телеканали. Повідомлення містили єдиний меседж про те, що дії Президента зумовлені ревнощами до успіхів Тимошенко. Змусити людей повірити в цю тезу означає для БЮТ забрати в Ющенка ще кілька відсотків його електорату.
 
«Ющенко хоче ліквідувати суперницю на президентських виборах
(СТБ, "Вікна-новини", 21.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Ющенко хоче ліквідувати суперницю на президентських виборах. Саме так Тимошенко тлумачить критику голови держави на її адресу. Все це прем'єрка розповіла німецьким журналістам. А ось заборону на приватизацію, яку Ющенко пояснив "небажанням продавати стратегічні об'єкти за безцінь", керівниця уряду назвала незаконною і прокоментувала так. Цитата: Юлія Тимошенко "Президент занурений у роздуми про вибори і визнає мене за конкурента. Утім, ця конкуренція не має стати на заваді прозорості та реформам у моїй країні". Кінець цитати».
 
«Віктор Ющенко ліквідовує потенційних суперників.
(НТН, "Вчасно", 21.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Віктор Ющенко ліквідовує потенційних суперників. Саме так розцінила Юлія Тимошенко численну критику на свою адресу з боку голови держави. В інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine керівник Кабміну наголосила, що не збирається підкорятися незаконній забороні гаранта на приватизацію. Бо впевнена – той блокує її економічні ініціативи, вважаючи Тимошенко головним суперником на майбутніх президентських виборах».
 
«Постійна критика Президентом дій прем'єра це не просто так, запевняє Юлія Тимошенко
(ICTV, "Факти", 22.04.2008)
Віталій КОВАЧ, ведучий: Постійна критика Президентом дій прем'єра – це не просто так, запевняє Юлія Тимошенко. В інтерв'ю німецькому часопису глава уряду заявила, що Віктор Ющенко намагається усунути її як майбутнього конкурента на президентських виборах.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я думаю, причина в тому, що Президент заглиблений у роздуми про вибори і розглядає мене як конкурента. Але ця конкуренція не повинна стояти на заваді прозорості та реформам у моїй країні"».
 
Далі, 22 квітня під час зустрічі Президента і глави уряду з делегацією Світового банку діяльність Тимошенко на посаді прем’єр-міністра була стримано схвалена. Очевидно, цього ніхто не очікував у штабі БЮТ, тому й розкручування цієї теми також не було. Такий собі невеликий бонус. Не виключено, що позитивні слова представника СБ політтехнологи БЮТ ще використають.
 
«Зранку Президент і прем'єрка зустрілися з керівниками Світового банку
(Перший національний, "Новини", 22.04.2008)
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Зранку Президент і прем'єрка зустрілися з керівниками Світового банку. Головні теми розмови – проект угоди між Україною та ЄС про створення зони вільної торгівлі та допомога банку у виведенні вітчизняної сільськогосподарської продукції на міжнародний ринок. Окремо Віктор Ющенко попросив підтримати добудову Дністровської гідроакумулювальної станції. Керівник дирекції Світового банку Нгозі Оконождо-Івела побачила в Україні позитивні економічні зрушення, пов'язані, зокрема, і з ефективною діяльністю уряду. Водночас, за її словами, ставити позитивну оцінку Кабміну Тимошенко можна буде лише якщо дефіцит бюджету-2008 за підсумками року не перевищить 2%. Сама прем'єрка обіцяє, що зробить усе для боротьби з інфляцією та зростання економіки».
 
23 квітня в ефір ICTV та Нового каналу вийшли ще два рекламні сюжети про уряд Тимошенко. Приводом стало скасування експортних квот на зерно та олію. А далі були урядові меседжі про те, що ціни не піднімуться (ICTV), а також, що Україна буде з газом (Новий канал).
 
«Україна зняла квоти на експорт зерна та збільшила експортні квоти олії
(Новий канал, "Репортер", 23.04.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Україна зняла квоти на експорт зерна та збільшила експортні квоти олії. Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко. Мовляв, скоро в Україні розпочнуть збирати новий урожай, який обіцяє бути високим. Тож загрози зростання цін немає. Навпаки, вони зменшуватимуться. Крім цього Тимошенко запевнила, що вже підписано усі газові контракти на цей рік. А усі тіньові посередники прибрані. Прем'єр каже – щойно підпишуть із російською стороною акти про передачу газу українській стороні, розпочнуть розрахунки за спожите блакитне паливо».
 
«Сьогодні ж Кабмін скасував обмеження на експорт зерна і кукурудзи і на 200 тисяч тон збільшив квоту на експорт соняшникової олії
(ICTV, "Факти", 23.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Сьогодні ж Кабмін скасував обмеження на експорт зерна і кукурудзи і на 200 тисяч тон збільшив квоту на експорт соняшникової олії. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зазначила, що обмеження були тимчасовим заходом і на сьогодні необхідності в ньому немає. Окрім того, вже за кілька місяців Україна збиратиме новий врожай, а зерносховища досі на третину заповнені торішнім. Прем'єр переконана, що це не призведе до збільшення цін на внутрішньому ринку країни. Нагадаю, тиждень тому українські аграрії об'єднавшись оголосили про намір вдатися до безпрецедентних акцій протесту у разі, якщо квоти не скасують».
 
Проте 22-23 квітня в ефірі з’являються і контрсюжети, спрямовані на підрив довіри до уряду. Зокрема, на Новому каналі проходить матеріал про пікетування шахтарів-інвалідів, чий щирий вигляд не може не викликати співчуття. Інша справа – пікети «розлючених матерів», які дійсно виглядають, як замовні. Транслюють їх ті самі телеканали, які показували такі ж замовні пікети на початку квітня – НТН та ТРК «Ера». Автори лише зазначать, що сюжети зроблені примітивно і довіри не викликають – власне, як і сам використаний «людський матеріал». Тупа «джинса» не може замінити бодай простої інтриги чи скандалу як продукту політтехнологій. Усі сюжети вигладють замовними від опозиції.
 
«Шахтарі узяли в облогу центральне парадне Кабміну
(Новий канал, "Репортер", 22.04.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Шахтарі узяли в облогу центральне парадне Кабміну. Майже двісті гірників-інвалідів вимагали від Уряду перерахування виплат за втрату здоров'я на виробництві. За словами делегатів, 360 тисяч українських регресників недоотримують своїх грошей. Наразі це як мінімум по дві тисячі гривень на одного інваліда праці, наголошують організатори. У недостачах шахтарі звинувачують Державний фонд страхування від нещасних випадків. Після перемовин із посадовцями за зачиненими дверима Кабміну, пікетувальники обурилися: на Грушевського підвищення регресних виплат укотре пообіцяли розглянути. Щоб на цей раз розгляд не затягнувся, гірники готові піти на крайні заходи – зокрема, безстрокове голодування.
Михайло ПЕТРОВ, голова спілки шахтарів-інвалідів: "Мы добились справедливости, суд признал, что мы правы. Но ни Правительство, ни Администрация Президента не выполняют решений суда".
Олександр ПИСАРЕНКО, шахтар-інвалід: "У меня мать больная, в кардиологии, отец – пенсионер, дочка учится, у меня дел своих и дома хватает, я мог бы дома здоровье поправлять. А я должен сидеть здесь, голодать и отстаивать свои права"».
 
Лінія атаки від Президента
1. Оманливий маневр у Львові (лінія маскування критики Президента).
Тим часом вся увага Президента була прикута до підготовки України до Євро-2012. Принаймні, це випливало із розгорнутих сюжетів на всіх провідних телеканалах за підсумками відповідного засідання координаційної ради, що відбулося у Львові 22 квітня. Огульної і безпредметної критики з вуст Президента не прозвучало. Натомість країна почула про конкретні доручення і реальний стан справ. Віктор Ющенко влаштував «холодний душ» усім: уряду, окремим міністрам і губернаторам.
 
Щоправда, на деяких телеканалах таки не втрималися, щоб не перекласти левову частку відповідальності саме на уряд. Наприклад, Олена Фроляк на ICTV згадала про доручення Кабміну від Президента звільнити губернаторів, які не справляються з підготовкою, хоча їхнє звільнення належить до компетенції Глави держави.
 
Ще критичніший до уряду сюжет подав «Інтер»: від Тимошенко вимагають покарати несумлінних міністрів та не зривати підготовку аеропортів. На всіх телеканалах – виключно синхрони Ющенка, альтернативної точки зору просто не представлено. А мовчання, як відомо, може бути витлумачене як згода зі «справедливими закидами».
 
2. Візит у Чорнобиль
23 квітня Віктор Ющенко відкривав у Чорнобилі сховище для радіоактивних відходів. Тональність усіх сюжетів зацікавлено-схвальна. Постійно підкреслюється надзвичайна надійність і місткість сховища. Глядачу повідомляють, що сховище розраховано на 300 років, може витримати 6-бальний землетрус і там буде поховано мільйон тонн відходів. Постійно підкреслюється, що це будуть виключно українські відходи, жодного імпорту з-за кордону. Така подача, зрозуміло, може викликати лише захоплення і повагу до влади, думки на кшталт «все ж можуть, якщо захочуть і не будуть красти». Президент на цьому тлі виглядає стратегом, який думає про майбутні покоління. Позитивно його кроки висвітлюють «Інтер», «1+1», Новий канал, ТРК «Україна»
 
3. Прес-конференція і превентивний хід у Фонді держмайна
24 квітня, день, який відзначається як Чистий четвер, став вирішальним у медіакампанії Банкової. Тимошенко було завдано потужного превентивного удару на приватизаційному фронті. Ющенко підкреслив, що не допустить приватизації Одеського припортового та зміщення Семенюк із посади, оскільки все це прем’єр робить із порушенням Конституції, законів і, між рядками, політичних домовленостей.
 
«Під вікнами Валентини Семенюк зранку з'явилися підозрілі чоловіки
(СТБ, "Вікна-новини", 24.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Під вікнами Валентини Семенюк зранку з'явилися підозрілі чоловіки. Керівниця Фонду держмайна вирішила, що готується нове захоплення її відомства. Адже вона чекала на них. "Вікнам" повідомили: акцію із захоплення приміщення у Семенюк чекають з боку уряду. Президентські охоронці по обіді взяли будівлю під таємну охорону, а заразом і всі поверхи Державного майна. Президент Ющенко заявив, що не допустить силового захоплення влади у приватизаційному відомстві.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Якщо ми говоримо про призначення нового голови Фонду державного майна, це можна зробити виключно в парламенті через отримання більшості голосів. Політичні сили, які представляють, перш за все, політичну більшість, повинні відповідно до Закону визначитися по даному питанню в парламенті. Не мріяли про якесь силове захоплення"».
 
Цього ж дня будівлю ФДМУ було взято під охорону підпорядкованим Президенту Управлінням державної охорони. В ефірі телеканалів знову з’явився «гроза заколотників» і буревісник президентського гніву, начальник УДО Валерій Гелетей. Тимошенко ніби показували: в неї немає жодних шансів на захоплення Фонду і проведення приватизації за її сценарієм. Спікером залишається Семенюк: очевидно, ця дама готова себе спалювати заради збереження крісла та виголошувати різкі меседжі про «рейдерство» з боку Тимошенко, розв’язуючи руки Банковій для «миротворчої діяльності».
 
«Семенюк взяли под усиленную охрану
(Iнтер”, "Подробности", 24.04.2008)
Руслан СЕНЕЧКИН, ведущий: Фонд государственного имущества с сегодняшнего дня усиленно охраняют. При входе в здание поставили рамку металлоискателя и проводят тщательный досмотр. Кроме того, теперь вместо Государственной службы охраны, которая подчиняется МВД, за порядком в Фонде госимущества следит Управление госохраны (оно подчиняется Президенту). Возле здания дежурят более 10 человек в штатском. Как только появляется камера, они отворачиваются и исчезают в машине. Еще три человека охраняют кабинет председателя Фонда. Валентина Семенюк-Самсоненко предполагает захват помещения с целью сменить руководство. По ее словам, об этом свидетельствуют последние заявления премьер-министра Юлии Тимошенко, что Одесский припортовый завод будет продан, несмотря на указ Президента о приостановке его приватизации.
Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, председатель Фонда государственного имущества Украины: "Я не виключаю рейдерського захоплення Фонду державного майна, бо такий спосіб уже був один раз. Бо коли ми бачимо рейдерські захоплення заводів, пароходів і таке інше, то саме краще захопити державну інституцію. Тут є повністю облік всього майна, і тоді просто сідай і розписуй, розпродуй наліво-направо. І все нібито буде законно"».
 
4. Тимошенко приймає виклик, але не виграє.
25 квітня Тимошенко справді відвідує будинок Фонду держмайна і приводить із собою в. о. голови Андрія Портнова. Паралельно проводить засідання Семенюк. Ситуація із захопленням Генпрокуратури повторюється, але без бійок – Семенюк і Портнов втягуються у війну судових рішень. Тимошенко застерегла Президента від того, щоб народ не видав йому «червоної картки», а Турчинов назвав його рішенням таким, що шкодить Україні та її міжнародному іміджу.
 
Проте оточення Президента відреагувало на ці звинувачення напрочуд спокійно: Фонд держмайна залишився під контролем Банкової, і Тимошенко поки не має жодних важелів, щоб повернути ситуацією на свою користь. Затягування скандалу лише зменшуватиме її шанси на збереження посади.
 
«Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко пробігла... не чорна кішка - Валентина Семенюк
(Новий канал, "Репортер", 25.04.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко пробігла... не чорна кішка – Валентина Семенюк. У страсну п'ятницю – суцільна катавасія з Фондом державного майна. Від самого ранку туди заявилася прем'єрка. Привела першого заступника голови Фонду, бютівця Андрія Портнова. Наказала Семенюк віддати папери, печатки й повноваження йому. Валентину Семенюк захистили – управління Державної охорони й особисто його голова Гелетей. Його прислав Президент. А ще Ющенко зупинив рішення Тимошенко про відсторонення Семенюк.
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Юлія Тимошенко вирішила зробити собі великодній подарунок – остаточно підпорядкувати уряду Фонд держмайна. Уже вдруге за квартал прем'єрка намагається посадити в крісло Валентини Семенюк бютівця Андрія Портнова. Рішенням Уряду Семенюк уже давно відсторонили від головування у Фонді. І двічі це рішення зупиняв Президент. Тому сьогоднішні події – як грім серед ясного неба. На представлення Портнова навіть преси не запросили – його знімала лише урядова камера.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Та просто я не думала, що там будуть проблемні дії, якщо чесно".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Проблемні дії – це сама Валентина Семенюк. Вона вкотре відбилася від зазіхань Юлії Тимошенко.
Валентина СЕМЕНЮК, голова Фонду держмайна: "І вона почала зачитувати відповідне доручення: Портнову – закрити рахунки, Мотренку – привезти службове розслідування. Я сказала, що ФДМ – це інституція, яка підпорядкована і підзвітна Парламенту, службові розслідування щодо мене не можуть бути".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Семенюк каже – і документи, і печатки залишилися в неї. Її знову врятував Президент. Ющенко прислав у Фонд державну охорону. І найголовнішого охоронця Валерія Гелетея. Він каже: про напад Тимошенко знали ще вчора.
Валерій ГЕЛЕТЕЙ, голова Управління державної охорони: "Ми будемо виконувати відповідний указ Президента по забезпеченню охорони будівлі і голови Фонду Держмайна, якою на сьогодні являється Семенюк Валентина Петрівна. Пан Портнов, як народний депутат України, має право знаходитися по запрошенню будь-кого з працівників Фонду держмайна".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Президент учора – як відчував. Попередив Тимошенко – не треба чіпати Фонду Держмайна.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Якщо ми говоримо про призначення нового голови Фонду Держмайна, це можна зробити виключно у Парламенті через отримання більшості голосів".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Сьогодні Ющенко зупинив відсторонення Семенюк уже втретє. Тимошенко на нього образилася. Каже – думала, що Ющенко боротиметься з корупцією, а він...
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Робота Уряду є високопрофесійною і абсолютно реформаторською. Мені здається, що треба все зробити Президенту для того, щоб йому народ не пред'явив червону картку".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Однак пристрасті, принаймні у страсну п'ятницю, встигли вщухнути ще до обіду. Відчувши це, державний охоронець Гелетей покинув Фонд Держмайна ще до третьої години дня».
 
Цікаво, що Секретаріат жодним чином не відреагував на сприятливе рішення Конституційного Суду: судді визнали, що Президент може формувати склад РНБОУ на власний розсуд, а рішення РНБОУ можуть вводитися в дію без підпису прем’єр-міністра. Коротке повідомлення про цю перемогу дав лише НТН. Однак автори очікують на оголошення цього рішення згодом, коли РНБОУ знову стане активним інструментом боротьби з урядом, як це було в квітні – вересні 2007 року.
 
«Віктор Ющенко обійдеться без Юлії Тимошенко
(НТН, "Вчасно", 24.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Віктор Ющенко обійдеться без Юлії Тимошенко. Конституційний суд ухвалив рішення, за яким Президент може формувати персональний склад РНБО та вводити в дію рішення Ради Нацбезпеки без підпису прем'єра. Отже, судді не задовольнили позов депутатів, які намагалися опротестувати кадрові рішення та укази Ющенка, ухвалені ним без згоди Тимошенко. Вердикт суду – усі дії гаранта стосовно РНБО були цілком законними».
 
В цій ситуації жоден канал не надав достатньо інформації, щоби розібратися, хто ж все таки правий: Президент чи прем’єр. Скандальний і сенсаційний виклад інформації підміняють об’єктивність та аналітику. Тож 25 квітня можна вважати датою початку зворотного відліку до зменшення свободи слова на телебаченні. Віднині ставки зростають настільки, що владу цікавить лише контрольоване висвітлення конфліктних ситуацій і важливих подій.
 
Так, Ющенко і Тимошенко ЗМІ потрібні лише для того, щоб доводити виборцям свою правоту. Переможе той, чий монолог буде привабливішим за контентом і тотальнішим за медіаприсутністю. Так у відповідь на напівсилові дії Президента команда БЮТ вирішила відповісти в ефірі телеканалів.
 
«Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов вилаяв Президента
(Новий канал, "Репортер", 25.04.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов вилаяв Президента, на чому світ стоїть. Каже – діяльність Голови держави та його Секретаріату заважає працювати Кабінету Міністрів. Більше того – псує міжнародний авторитет нашої країни та шкодить економіці. На думку Турчинова, Президент своїми указами перевищує надані йому Конституцією повноваження і йде на шахрайські кроки. Та й зростання інфляції в країні Турчинов пов'язав із главою держави.
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр: "Останнім часом укази Президента не відповідають тим повноваженням, які він має відповідно до Конституції, більше того, ці укази не просто блокують діяльність Кабінету Міністрів, а я вважаю, що наносять дуже серйозну шкоду і авторитету нашої держави і українській економіці"».
 
«Страсна п'ятниця стала критичним днем для Юлії Тимошенко та Валентини Семенюк-Самсоненко
(СТБ, "Вікна-новини", 25.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Страсна п'ятниця стала критичним днем для Юлії Тимошенко та Валентини Семенюк-Самсоненко. Прем'єрка здійснила бліц-криг до Фонду державного майна щоб змінити його керівника. Жінки зійшлися зранку. По обіді до них долучилися і чоловіки, спочатку керівник Держохорони, потім Президент втретє скасував постанову уряду про зміну влади. З ним – генпрокурор оскаржив Кабмінове рішення. І знову активізувалися жінки. Семенюк похизувалася, що усі печатки Фонду в неї, а Тимошенко звеліла своєму протеже не виконувати президентських указів.
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Вона давно хотіла, аби це прізвище забули всі. Та пам'ять їй зрадила першій.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "І залишив там соціалістку Симоненко… как, как її прізвище, Семенюк, перепрошую".
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Вивчивши прізвище Семенюк, Тимошенко прийшла звільняти її з посади. З новим в. о. очільника Фонду держмайна, бютівцем Андрієм Портновим.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "3,5 місяці і пані Семенюк, і всі, хто її підтримує в Секретаріаті Президента, роблять все для того, щоб жодна чесна приватизація не відбулася. На сьогоднішній день, на базі рішень суду, і Конституційного суду, виконує обов'язки керівника Фонду держмайна Портнов, який сьогодні і представлений мною в Фонді держмайна".
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Валентина Семенюк так само посідає свій кабінет, після брифінгу вона пішла саме сюди. Візит Тимошенко із Портновим, ставлення соціалістів називає рейдерською атакою.
Валентина СЕМЕНЮК, голова фонду державного майна України: "В такий день темні сили, які ходять у білих-пушистих, вирішили зробити свою чорну справу. Відпрацювавши гарні рейдерські атаки на підприємства, сьогодні відбулася друга, повторна, рейдерська атака на Фонд державного майна України".
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Кабінет Семенюк та її саму посилено охороняють як головну розпорядницю держмайна – такий наказ Держохоронцям дав Президент. Керувати процесом прийшов навіть найголовніший держохоронець Валерій Галерей, він не визнає розпорядження Тимошенко, а Портнова називає гостем.
Валерій ГЕЛЕТЕЙ, керівник управління державної охорони: "Поки що Андрій Портнов, як на мою думку, є запрошена людина і знаходиться в одного із заступників керівника Фонду державного майна".
Ольга ЧЕРВАКОВА, кореспондент: Побачити на власні очі, де перебуває новопризначений бютівець Портнов, так і не вдалося. Держохоронці стоять в усіх коридорах. Портнов телефоном підтверджує, що він дійсно зараз у Фонді держмайна і вивчає справи. Указ Президента, що зупиняє дію указу про звільнення Семенюк, прем'єрка оскаржила в Апеляційному суді. Щоправда, Президент, цього не визнає і вважає, слово має сказати Конституційний суд. Доки ж Феміда спроможеться сказати бодай щось, у відомстві, що розпоряджається державним майном, пануватиме двовладдя».
 
«Отже, Великодня п'ятниця не принесла українській політиці миру
(ICTV, "Факти", 25.04.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, Великодня п'ятниця не принесла українській політиці миру. Президент і прем'єр відкрито воюють, і сьогодні лінія фронту у Фонді держмайна з передовою навколо приватизації Одеського припортового заводу. Прем'єр Тимошенко, озброївшись рішення Адміністративного суду, представила сьогодні виконувача обов'язків голови фонду Андрія Портного. Уряд уже давно цькував Валентину Семенюк за непрозору приватизацію і намагався звільнити її з посади, однак Президент указом ці кадрові рішення призупинив. Віктор Ющенко вимагає відставки лише через парламент. Головний акцент у цій історії – оголошена урядом приватизація Одеського припортового заводу. Президент знову ж таки проти продажу стратегічного об'єкту без програми приватизації, тому сьогодні призупинив рішення Кабміну щодо ОПЗ. Однак, як твердять фахівці, скасувати чи поновити конкурс може лише голова Фонду держмайна. Тому нині і точиться боротьба за цю посаду.
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: У Страсну п'ятницю – напруга політичних пристрастей. У їхньому вирі – Фонд держмайна. Уранці в цих стінах прем'єр-міністр знову відстороняє Валентину Семенюк і знову представляє виконувача обов'язків голови фонду, бютівця Андрія Портного. Як аргумент, зачитує рішення суду, який, пояснює Тимошенко, відреагував на незаконні укази Президента щодо Фонду держмайна, бо Конституційний Суд 17 квітня ніби визнав незаконним указ Президента щодо поновлення Валентини Семенюк на посаді голови фонду, після чого президент поновив її знову.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Окружний адміністративний суд Києва, своєю ухвалою від 24 квітня призупинив укази Президента як щодо пані Семенюк, а так само і призупинив всі накази Семенюк, які стосуються призупинення приватизації ОПЗ".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Приватизація Одеського припортового одразу ж хоче поновити новопризначений керівник, якого, правда, ніхто не бачив. Натомість Валентина Семенюк-Самсоненко заявляє – квапитись не варто, бо керівник вона. Не компетенція Адміністративного суду її відстороняти.
Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, голова фонду державного майна України: "Відповідно до адміністративного судочинства, стаття 17 пункт 2, компетенція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові справи, що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: А Конституційний Суд має вирішити, чи є у Президента повноваження щодо кадрових призначень у Фонді держмайна. Такого рішення Валентина Семенюк-Самсоненко не бачила, і поки його нема, приватизовувати будь що, зокрема Одеський припортовий, Семенюк нікому не дасть. Для цього у Фонді тепер і охорона інша – державна посилена. Її керівник у Фонді присутній особисто.
Валерій ГЕЛЕТЕЙ, керівник державної служби охорони: "Я також ухвалу Конституційного суду не бачив, тому мені зараз важко говорити є він, або його немає. Якщо його немає відповідно в засобах масової інформації, немає в палаті конституційного суду, я рахую, що його немає взагалі".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Власне, яблуко розбрату – Одеський припортовий. Юлія Тимошенко не приховує – його приватизація, як і інших об'єктів, конче необхідна для виконання бюджету. Валентина Семенюк-Самсоненко називає приватизаційні плани уряду гуртовим рейдерством держмайна, якого залишилося лише 21%. Знову втручається Президент і повторно призупиняє рішення про продаж Одеського припортового заводу.
Олександр РЯБЧЕНКО, директор Інституту приватизації: "Політично це буде визначати, хто буде головою Фонду державного майна, бо коли конкурс уже оголошено, то відмінити його може лише наказ голови Фонду державного майна. Ані Президент своїм указом, ані уряд своєю постановою не може відмінити конкурс".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: А голів у Фонді держмайна уже двоє. Експерти напряму пов'язують це із взаємовипадами керівників держави.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Інфляція – це тест для влади. Перш за все це тест для уряду. Те, що відбувається зараз, це жовта карточка".
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: " Мені здається, що треба все зробити Президенту для того, щоб йому народ не пред'явив червону картку".
Марина ПЕТРОВА, кореспондент: Страсна п'ятниця принесла новий виток політичного протистояння. Що принесе Великдень?».
 
Тимошенко на цьому не спинилася і вдалася до відкритих погроз на адресу Президента та Генпрокурора. Лідер БЮТ попереджає: якщо вони не змінять своєї позиції щодо Фонду держмайна, їх чекають дуже неприємні наслідки. Проте цілком очевидно, що Тимошенко блефує, адже для зняття Олександра Медведька і внесення змін до Конституції їй потрібно домовлятися з Віктором Януковичем, а на Банковій цього лише чекають… І прем’єр-міністр це розуміє, але блефує дуже впевнено і в чомусь переконливо.
 
«Сто п'ятдесять шість підписів обіцяє зібрати фракція Блоку Юлії Тимошенко
(5 канал, "Новини", 26.04.2008)
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Сто п'ятдесять шість підписів обіцяє зібрати фракція Блоку Юлії Тимошенко, щоб ініціювати відставку Генерального прокурора Олександра Медведька. Про такі намірі фракції, напередодні повідомив Андрій Портнов, якого Уряд призначив керувати Фондом держмайна. Він зазначив: крім відставки, фракція вимагатиме і притягнення Медведька до кримінальної відповідальності. Усі претензії до голови слідчого відомства йому планують висловити на засіданні Уряду 7 травня. Нагадаємо, у п'ятницю Генпрокуратура оскаржила постанови Кабінету Міністрів щодо відсторонення керівництва Фонду та відновлення приватизації Одеського припортового заводу. Уряд ці протести одразу ж відхилив».
 
«Юлия Тимошенко прокомментировала причину конфликта с президентом
(“Iнтер”, "Подробности", 26.04.2008)
Руслан СЕНИЧКИН, ведущий: Хотя во время скорбной церемонии этой ночью вместе с Президентом присутствовал председатель Верховной Рады, однако там не было премьер-министра. Тем временем, сегодняшний день принес развитие истории со спором вокруг Фонда госимущества. По сообщениям информагентств, Юлия Тимошенко вызывает в Кабмин на совещание всех директоров департаментов и руководителей региональных отделений Фонда. Это совещание должно состояться во вторник, и Валентина Семенюк-Самсоненко на него не приглашена. Между тем, премьер-министр эксклюзивно прокомментировала "Интеру" свое вчерашнее распоряжение не исполнять указы Президента. Юлия Тимошенко утверждает, что такое развитие событий стало возможным из-за изменений в Конституции Украины, сделанных в 2004 году.
Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Перше – це, на жаль, внесені в 2004 році зміні до Конституції, які повністю розбалансували розподіл повноважень між Президентом, прем'єром, між політичними силами. І сьогодні, як ось ці зміни, внесені до Конституції в 2004 році, народжують у країні хаос. Тому що ніхто не знає, хто у міністра керівник. Це прем'єр-міністр чи Президент? Ніхто не розуміє, кому підпорядковується губернатор на сьогоднішній день, тому що Конституція, ті зміни, які були внесені, все змішали"».
 
До речі, як Ющенко вирішив більше не приховувати своєї прихильності до президентської республіки, так і Тимошенко прямо заявила про своє бажання контролювати те, що показують телеканали.
 
«Українські телеоператори переходять у підпорядкування особисто Юлії Тимошенко
(СТБ, "Вікна-новини", 23.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Українські телеоператори переходять у підпорядкування особисто Юлії Тимошенко. Сьогодні прем'єр на брифінгу раптом помітила, як телевізійники вимикають камери серед її розповіді про вирубування лісів. Вона обурилася. Звинуватила журналістів у заангажованості. Згадала помаранчеву революцію. Зажадала для себе свободи слова. Та пообіцяла наступного разу особисто керувати операторами.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Давно помітила, на жаль, що коли я піднімаю питання, які пов'язані із достатньо глибинною корупцією, системними реформами, деякі журналісти, які сидять в залі, кивають своїм камерам, щоб вони їх виключали, я це просто помітила. Я наступного разу просто буду звертатися просто поіменно і просити, щоб не вимикали камери. Я хочу сказати, що в країні існує свобода слова, і я як урядовець маю право також користуватися цим"».
 
«Хвороба Івасика»: спікер Яценюк як «фіговий листок» для Президента
 
23 квітня Президент зробив своїм суперникам неочікуваний подарунок: засідання Національної конституційної ради, незважаючи на явку 96 її членів від усіх політичних сил, в тому числі БЮТ і Партії регіонів, було скасовано. Офіційною причиною було оголошено погіршення здоров’я Голови ВР Арсенія Яценюка. Повідомити про цю «новину» доручили прес-секретарю Ірині Ванниковій та заступнику глави Секретаріату Марині Ставнійчук. Очевидно, лише той фактор, що для прикриття Президента було використано жінок, посприяло менш жорстким оцінкам з боку учасників. Все, на що спромоглися лояльні «Інтер» та 5 канал – так це подати синхрони Романа Зварича та Юрія Ключковського про отримання концепції реформування Конституції і продовження роботи над змінами до Основного закону.
 
Проте і члени БЮТ, і Партії регіонів використали помилку Ющенка для дискредитації самої ідеї реформування Конституції під проводом Президента та популяризації ідеї зміни Конституції в парламенті.
 
«Конституційна рада так і не розродилася проектом нового закону
(1+1, "ТСН", 23.04.2008)
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Конституційна рада цього дня так і не розродилася проектом нового закону. Завадило засіданню майже 100 чоловік недуга спікера Арсенія Яценюка. Президент в залі так і не з'явився. Ображеними із Секретаріату йшли усі, і мало хто вірив у хворобу Яценюка. БЮТ поклав відповідальність за зрив засідання на Президента. Виходити зі складу ради, як це свого часу зробила, Партія регіонів офіційно не збирається.
Андрій ПОРТНОВ, фракція БЮТ: "Я думаю, що ніхто просто не буде сюди більше приходити, тому що це не Національна конституційна рада, я перепрошую, мені невідомо взагалі, що це за орган, який його статус, які функції він виконував. І сьогодні фактично ми всі побачили, що нема ініціативи у Президента".
Роман ЗВАРИЧ: "Мені байдуже, хто буде проявляти ініціативу. Саме найголовніше, я думаю, є потреба ревізувати, ну, невдалий текст. Ми маємо зараз текст Основного Закону, який викликає зараз більше запитань, аніж дає відповідей"».
 
Наступного дня Президент відповів їм у стилі «сам дурень», назвавши президентську республіку оптимальною для України. Таким чином Ющенко нарешті прямо заявив про свої преференції. Можливо, саме для цього і підставили Яценюка. Бо на нараді таких слів Президента не сприйняли б 90% присутніх і одразу дали б відповідні коментарі телеканалам.
 
«Президент Віктор Ющенко сьогодні провів прес-конференцію із підсумками за квартал
(5 канал, "Час. Важливо", 24.04.2008)
Ольга КАЛИНОВСЬКА, кореспондент: Подискутував Президент і на тему Конституції, вчергове підтвердивши, що він є прихильником внесення змін до Основного Закону лише через Національну конституційну раду, яку сам і створив у грудні 2007 року. Створення ж у парламентських стінах Тимчасової конституційної комісії Віктор Ющенко назвав авантюрою і заявив, що це шлях у нікуди. Крім того, торкнувся Президент України і конституційного ладу країни. На думку Президента України, у нинішній політичній ситуації найкращим виходом було би створення президентської республіки, а не парламентської, на якій наполягають деякі політики. На думку Віктора Ющенка, парламентська республіка внесе лише сумятицю і зайву кризу в і так непросту політичну ситуацію в країні, і в парламенті зокрема.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Та загроза авторитаризму, яка виникла в нас у минулому році, через політичну корупцію у парламенті, вела до одного: що в цій країні буде одна людина, яка буде визначати, як обирати прокурора, як обирати суддів, як обирати уряд. Другими словами – як жити. Це прем'єр-міністр. І коли мова йде про парламентську республіку, в дужках читайте – республіка прем'єр-міністра"».
 
«Віктор Ющенко дав щоквартальну прес-конференцію
(1+1, "ТСН", 24.04.2008)
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: У Президента сьогодні вечір спілкування із пресою. Другий з початку 2008-го. Щоквартальну прес-конференцію Ющенко розпочав із порад уряду Тимошенко у подоланні інфляції. Негайно ухвалити зміни до бюджету і відмовитися від політики адміністративних обмежень. А ще Президент проти дострокових виборів у Києві і обіцяє ветувати закон про два тури обрання мера, якщо парламент його ухвалить. Більше про квітневі президентські тези знає присутній на події Олександр Моторний.
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Олександре, то що сказав Президент про майбутнє Конституції і політичний устрій України?
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Добрий вечір, колеги! Насправді прес-конференція щойно завершилася, бачите, за моєю спиною вже розходяться. Власне, зараз стоїть голова президентського Секретаріату, Президент уже поїхав. Але на самому початку Президент, як тільки з'явився у залі, одразу поцікавився, чи достатньо голодні і злі журналісти, аби ставити гострі запитання. Після того, як журналісти запевнили, що вони готові ставити Президенту гострі запитання, він сказав "З богом" і, власне, все розпочалось. Хвилину сорок Президент присвятив власне політичному, внутрішньополітичному стану в державі, а саме запропонував розглянути, яким має бути надалі державний устрій в Україні. Це питання Президент запропонував розглянути в дещо академічному варіанті, тобто, розглянути дві крайнощі. Перше – це, власне, президентська форма правління в Україні. І на думку Президента, у країнах, де відбуваються великі реформи, це може принести певну доцільність.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ефективнішою, безумовно, є президентська модель управління. Вона здатна прийняти швидкі ефективні рішення, і я переконаний – якби сьогодні в Україні була президентська модель, ми б далеко були попереду".
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: Але цього не відбудеться, каже Президент Ющенко, тому що коли мова в Україні заходить про президентську республіку, одразу у всіх у пам'яті стає образ президента Кучми й усілякі страшилки, тому цю модель Президент категорично відкидає. Інший варіант – парламентська республіка, але за таких обставин, каже Ющенко, уся повнота відповідальності в країні має належати ось, власне, цій споруді, яка ліворуч від мене, тобто на парламенті України. Але чи може нестабільна політична інституція гарантувати стабільність, власне, спокій у державі. Відносно цього в Президента Ющенка також є своє досить гостра точка зору.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми не маєм сьогодні незаангажованогопарламенту. Він у нас політично корумпований. Він у нас збитий по інтересах, які далеко відрізняються від національних інтересів. А рожки ж відомі, чиї стоять, двох політичних сил".
 
Водночас, автори припускають, що подібна ситуація стала наслідком внутрішніх інтриг в оточенні Президента. Інакше було б знайдено більш вагому причину для зриву засідання. Досить цікаво порівняти інтерв’ю двох людей із оточення Ющенка: міністра юстиції Миколи Оніщука, який розробляв концепцію, та Степана Гавриша, судді Конституційного суду, якого Ющенко не зміг привести до присяги і тому в якості компенсації призначив першим заступником Секретаря РНБОУ.
 
Якщо їх порівняти, стає очевидним, що в оточенні Ющенка змагаються два підходи, представлені конкретними людьми. Перші наполягають на передачі деяких кадрових функцій Кабміну і виторгувати натомість більш конкретні повноваження в правоохоронній сфері (Оніщук, Ставнійчук), інші – пропонують зберегти всі старі функції і набути нові (Гавриш). Цікаво, що другий табір раптово підтримав Арсеній Яценюк, прокоментувавши процес реформування у Португалії та застерігши БЮТ від різких кроків та співробітництва з Партією регіонів.
 
«Гість у студії, міністр Юстиції Микола Оніщук
(НТН, "Вчасно", 23.04.2008)
Євген МІХІН, ведучий: Гість у студії, міністр Юстиції Микола Оніщук. Добрий вечір. Навколо питання повалення Конституції від Президента, розпаляються пристрасті, ви самі бачили проект?
Микола ОНІШУК, міністр Юстиції України: В роботі, оскільки я працюю у складі робочої комісії, і, до речі, я хочу уточнити, що йдеться не про проект Конституції, а йдеться про концепцію. Проект концепції системно нової Конституції. І я вважаю, що той документ, який сьогодні був розданий членам конституційної ради, до речі, це вже позитив, що вони сьогодні мали можливість отримати цей документ, для того щоб із ним ознайомитися, на мій погляд, суттєво просуває рівень конституційного регулювання суспільних відносин в Україні, спираючись уже на власний конституційний досвід, практику діяльності органу державної влади управління, і, з моєї точки зору, навіть у такому першому наближенні, він буде свайно складати Венеціанську комісією.
Євген МІХІН, ведучий: Якщо взяти ваги, де Президент і Парламент, чиї права більше обмежуються?
Микола ОНІШУК, міністр Юстиції України: Ви знаєте, філософія цього документу, і цього підходу до оновлення Конституції, полягає не в тому, щоб зважити, у кого буде більше прав, ідеться про те, щоб так організувати державну владу, щоб жоден інститут, чи жоден інститут чи гілка влади, не мала переваг і була урівноважена можливостями впливу іншої гілки влади, тобто нинішній проект Конституції виходить із того, щоб зробити збалансований документ, який буде дозволяти мати монополію на владу, тій чи іншій політичній силі, причому я зауважу, що багато із тих журналістів, і політологи, коли подивляться концепцію, будуть приємно здивовані тим, що всі ці слухи про намагання Президента узурпувати владу, втручатися в діяльність виконавчої влади насправді не має під собою жодної підстави, тому що в Конституції розвиваються ті повноваження глави держави, які пов'язані саме статусу Президента, як гаранта, як арбітра, як головнокомандуючого, глави держави. Натомість Конституція передбачає забезпечення єдності виконавчої влади, з тим щоби в діяльність уряду ніхто не втручався, і мав змогу діяти ефективно і самостійно виконувати ті завдання, які перед ним ставить Парламентська більшість, яка його буде утворювати, тобто, іншими словами, проект за лишає Україну змішаною формою правління, Парламентсько-президентською, але розводить сфери впливу і сферу відповідальності формулюючи їх в обсязі балансу…
Микола ОНІЩУК, міністр Юстиції України: Так, концепція передбачає зміну порядку призначення і звільнення суддів, зокрема передбачається, щоб ці повноваження були передані від парламенту до таких інститутів, як Вища ради юстиції і Президент. Хочу, до речі, зауважити, що свого часу чинна Конституція в 96 році було виправдано, коли парламенту доручили формувати суддівський корпус, адже формувати уряд тоді мав Президент. У 2004 році ми внесли зміни до Конституції, де парламенту передали право формувати уряд, і таким чином, для прикладу, сьогодні у нас парламент, політична сила у парламенті, яка має більшість, є законодавчою владою, формує уряд і формує суддівський корпус, тобто, здавалося б, таке очевидне питання – але воно залишалося довгий час непоміченим як НЛО чи як нелогічність конституційної побудови. Таким чином пропонується, щоб судді призначалися на посаду чи звільнялися з посади Президентом або Вищою радою юстиції, або ж Президент за поданням Вищої ради юстиції. Що стосується призначення генерального прокурора, то передбачається привести обсяг прокуратури і їх повноважень, до вимог ради Європи. Прокуратура не має права займатися слідством, а лише здійснювати контроль за слідством та підтримувати звинувачування. За таких обставин ми вважаємо, що Президент виведе із своєї компетенції порядок призначення та звільнення генерального прокурора».
 
«Гість програми – Степан Гавриш, перший заступник секретаря РНБО
(5 канал, "Час інтерв'ю", 23.04.2008)
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Гість нашої програми – перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш. Чи ви погоджуєтеся з тезою, яка була висловлена у сюжеті, що те, що сьогодні не відбулося засідання ради – це крапка на її роботі?
Степан ГАВРИШ, перший заступник Секретаря РНБО: "Ну, звичайно, ні. Мені здається, що сама дискусія навколо Конституції перетворена в черговий політичний конфлікт, і це вміло дуже роблять наші політичні сили. Зверніть увагу на те, що всі політичні сили мають якщо і не різні точки зору, то далеко не консолідовані з точки зору того, яка має бути модель управління державою. Бо саме це є головною метою, напевно, змін до Конституції, так як говорити про серйозну ревізію перших двох розділів Конституції – права і свободи, основні засади – напевно, було би неправильно, оскільки вони виписані на досить високому європейському рівні".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ви також вважаєте, що слід об'єднати і прокуратуру, і суди під президентською опікою?
Степан ГАВРИШ: "Мені важко дати відповідь однозначно, оскільки я не встиг прочитати стільки, скільки прочитав Роман Зварич. Так як я перебував знервований у пробці, приїжджаючи до вас по цьому великому мегаполісу, який сьогодні некерований взагалі на вулицях, то я не знаю, як там виписана ця концептуальна модель, оскільки мова йде про концепцію, яка запропонована сьогодні. Думаю, що в такому прямій постановці питання, як ви це зробили, робити це неправильно. Хоча є досвід країн, коли прокуратура є частиною судової гілки влади. Але ми говоримо це з точки зору того, кому надати переваги чи для того, щоби мати цю перевагу, чи ми говоримо з точки зору того, що треба збудувати нормальну систему стримувань і, власне, балансів, які дозволили би не узурпувати систему влади. Прокуратура на цей період часу – я хотів би на цьому наголосити окремо – виступає одним із ключових елементів стримувань і противаг в українському суспільстві, в українській політичній системі. Вона виконує досить важливу службову державну роль. І тому руйнувати її так швидко – треба над цим подумати. Я не впевнений".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Розшифрувати повноваження президента сьогодні спробував Юрій Ключковський.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, представник Президента у Верховній Раді: "Президент по концепції залишається главою держави, гарантом її територіальної цілісності і суверенітету і гарантом дотримання прав… Конституції і прав громадян. А це означає, що його роль має бути активна в державі, а не пасивна, як, скажімо, в англійської королеви. Але виходячи з того, що теперішня структура уряду, коли частина іде через парламент, а частина – від Президента, провокує конфлікти, то прийшли до висновку, що цього треба уникнути, посиливши функції президента в чомусь іншому".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: У чому варто посилити функції Президента?
Степан ГАВРИШ: "Я встиг подивитися, власне, ці моделі, оскільки я член Національної конституційної ради, але я не мав доступу до діяльності робочої групи, мені невідомо, як відбувалася дискусія. Але те, що я побачив, преамбулу, побачив перші дві глави Конституції – це глава "Права, свободи і обов'язки людини, громадянина та народовладдя". Хочу сказати вам, що у мене склалося враження, що Президент стає представницькою фігурою. І я не погоджуюся з Юрієм Богдановичем. Він як глава держави практично втрачає це. Всі функції переходять фактично до уряду. Мова йде про те, що в українських умовах це не буде парламентсько-президентська модель. Це, власне, та канцлерська, про яку сьогодні вже говорять…
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Нагадаю, що ми обговорюємо варіанти змін до Конституції. Продовжуємо розмову зі Степаном Гавришем. Чи правильно я вас зрозумів, що Президент відмовляється добровільно від частини повноважень за тими змінами, які сьогодні були презентовані ще до початку конституційної ради?
Степан ГАВРИШ: "Для мене це і є основною проблемою діалог із вами і моральним вибором. Я не вірю, що Президент може від цього відмовитись, оскільки його логіка, його політична лінія була пов'язана з тим, що він постійно критикував зміни до Конституції 2004 року, вважаючи їх такими, які викривили систему державну, управління державою. А запропонована модель є продовженням логіки 2004 року. Тобто фактично автори запропонованої концепції по суті справи розвивали модель 2004 року і посилили".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: А хто автори?
Степан ГАВРИШ: "Ну, наскільки я розумію, робоча група відома. Вона працювала під керівництвом секретаря комісії Марини Іванівни Ставнійчук. Туди входили судді Конституційного Суду у відставці, ну, і інші члени робочої групи. Список її існує, я не пам'ятаю точно. Але є цілком очевидно, що… І судячи, мені більш важливо… Точніше сказати таким чином, що я більше зорієнтований на вчорашню статтю в "Комерсанті", де є, як би, інтерв'ю з членами робочої групи, в тому числі і Марини Іванівни Ставнійчук, щодо того, що мова йде про те, що робоча група прийняла рішення про необхідність так би мовити констатації факту, що парламентсько-президентська форма організації державної влади в Україні відбулася. Заявляю всім: ми не перейшли до парламентсько-президентської форми організації влади, тому що парламент не є центральним, ключовим ідеологічним і державним органом, який приймає всі рішення в цій країні. Їх приймає уряд, який контролює більшість, який робить не просто їх замовлення - який управляє більшістю".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Отже, проблема є в системі стримувань.
Роман ЗВАРИЧ, народний депутат, НУНС: "Частково з того, що я бачив, функції Президента скорочені. Хоча я ще не прочитав всього тексту. Значно було би цікавіше… За чим я буду шукати в цьому тексті. Не за тим, чиї функції, чиї повноваження скорочені. Я би хотів бачити, наскільки дієві пропонуються механізми взаємного стримування та противаг між окремими гілками та інститутами влади. Бо в цьому є функція демократії".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Які ж механізми між гілками влади, їхнього взаємостргування від тих конфліктів, які ми бачимо останнім часом зараз між гілками влади
Степан ГАВРИШ: "Я хотів би сказати, що набором функцій у Президента ми не доб'ємося систем стримування і противаг і взагалі балансів. Питання не в функціях. Питання в тому, наскільки можливо ці функції реалізувати. У Президента сьогодні дуже баато функцій – їх там понад 30 різних. Але реалізувати він їх не може, оскільки вони запаралелені з урядом. Якщо ви пам'ятаєте уряд часів Віктора Федоровича Януковича, то він прийняв закон про Кабінет міністрів, який намагався посилити функції саме уряду і перейняти на себе значну частину конституційних функцій Президента. Таке саме зараз має місце у реальній практиці, оскільки уряд, власне, володіє внутрішньою програмою, яка конкурує з програмою Президента. Треба зробити таким чином, що або глава держави був центром прийняття стратегічних рішень, так би мовити ключовим арбітром, забезпечував верховенство права в Конституції України, забезпечував так би мовити стратегію національного розвитку. Про що я кажу, пане В'ячеславе? Я кажу про те, що якщо ми зараз будемо оцінювати ті пропозиції, які мали місце, то ми мусимо зрозуміти, що ми ставимо під загрозу національний курс, національну стратегію євроінтеграції, входження в НАТО. Чому? Тому що якщо на електоральних виборах переможе партія, яку підтримує певна група, уявимо собі, частини України, яка буде мати іншу точку зору щодо саме цих напрямків розвитку України, то ми можемо отримати повний розворот в зовнішній політиці України. Має бути гарант такої політики хто-небудь".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Має бути певна стабільність.
Степан ГАВРИШ: "Має бути стабільність у системі певної влади. Мені здається, що це має бути Президент країни. І на цей період часу ми можемо тільки таким чином говорити. Чому? Це не є тільки український досвід. Згадайте історію кінця 40-х і початку 50-х років, і кінця 50-х років у Франції. Розширений парламентаризм, коли французи після війни, вони хотіли мати якомога більше демократії. Тоді політичні партії встановили фактично контроль над всім політичним життям. Реальна анархія, три Франції. Криза, яка могла призвести до розпаду французької державності. Тоді був запрошений генерал де Голль. Саме тоді він провів цю Конституцію. Я Президенту Віктору Андрійович Ющенку говорив….
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Тобто це може означати, що Президента не познайомили з цими пропозиціями і розповсюдили…
Степан ГАВРИШ: "Я не впевнений. Я не вірю, що Віктор Андрійович Ющенко сьогодні готовий до того, щоби відмовитися від тих ідей, які вчора для нього були основними, ідеї, коли роль і функції Президента в цій державі як основного представника українського народу, який володіє основним представницьким мандатом безпосередньо від самого народу, який представляє народ, який є главою держави, що він готовий сьогодні таким чином саме, коли ми ще говорили недавно про посилення ролі Президента, сьогодні відмовитись від посилення цієї ролі і передати це на відкуп, власне, партіям, які по суті справи не є ідейними, не є національно самоідентифікованими, не є самодостатніми, політичними, відповідальними партіями, які борються просто за владу, є партіями одного лідера, по суті справи».
 
Отже, можна стверджувати, що в інформаційному та політичному плані процес реформування Конституції зайшов у глухий кут і на 100% заполітизувався. Тепер це питання будуть розглядати виключно у контексті майбутніх виборів – позачергових парламентських та президентських. Оскільки шанси Тимошенко і Януковича у будь-якому випадку приблизно рівними, то і процес реформування Основного Закону навряд чи просунеться уперед: ніхто не захоче віддати зайві повноваження своєму ворогу.
 
Багато марного галасу навколо тестування
 
Якщо Президент зробив помилку в темі реформування Конституції, то Тимошенко мало не схибила в темі проведення національного зовнішнього тестування. За день до першого тестового іспиту прем’єрка раптом заявляє про необхідність уникнути «експериментів над дітьми».
 
По суті, Тимошенко втрутилася у сферу, про яку не має жодного уявлення. Цілком можливо, прем’єрка вирішила в останній момент перестрахуватися і зняти з себе відповідальність за організацію тестів, підставивши міністра освіти.
 
В будь-якому разі, її слова зіграли на користь її ворогів із табору Партії регіонів. Однак там не спромоглися використати цю помилку. Можна лише відзначити абсолютно програшний меседж Дмитра Табачника про те, що Президент бореться з корупцією, тоді як тестування мають визначати рівень знань учнів, і «діти» повинні мати свободу вибору вишу. Дивно, як такий досвідчений і цинічний політик, як Табачник, узагалі міг озвучити подібну тезу, адже лише сліпому не видно, наскільки освітня сфера стала корумпованою і які негативні наслідки це має для її доступності та якості. Проте Табачник уперто продовжував тиражувати цей меседж, можливо, сподіваючись, що ця думка засяде в головах батьків та витіснить із неї уявлення про корумпованість вищої освіти. Автори можуть лише побажати йому успіху у цій безнадійній справі... Тим більше, що показували монологи Табачника лише ТРК «Україна» та ТРК «Ера». На «Свободі» Шустера він отримав гарних опонентів у вигляді екс-президента Могиляки Брюховецького та бютівця Полохала. Тож навіть мусив відмовитися від свого радикалізму і вимагати лише поступового вдосконалення процедури. 
 
Як тебе не згубити, Києве мій!
 
Наостанок автори вже традиційно вирішили підрахувати кількість замовних матеріалів на телеканалах, присвячених як «висвітленню», так і «заплямуванню» конкретних кандидатів у мери Києва.
 
Отже, Новий канал:
- 5 сюжети на користь Черновецького (про суд із Кличком і заборну будівництва в Квітковому перевулку; будівництво 107-ої київської школи; оглядини вагона в метро депо);
- 1 сюжет на користь Турчинова (популізм БЮТ про столичному надбавку);
- 1 сюжет на користь Катеринчука (набір гасел про щасливе життя при мері Катеринчуку);
- 1 сюжет на користь БЮТ (Томенко про місцеві референдуми);
- 1 сюжет на користь Кличка(представлення команди в КПІ).
 
ICTV:
- 1 сюжет, у якому відрекламували Турчинова, Черновецького, Горбаля та Супрун;
- 1 сюжет, у якому відрекламували Турчинова, Пилипишина та Катеринчука;
- 1 сюжет, у якому відрекламували Турчинові та ініціативу уряду зі зменшення ціни на м’ясо;
- 1 сюжет із оприлюдненням соціології на користь Черновецького;
- 1 сюжет, у якому відрекламували Черновецького (зустріч з делегацією ЄБРР).
 
Автори можуть відзначити лише «стьобний» сюжет на СТБ на межі агітації за Чернівецького і глузування з нього ж.
 
«Черновецький сьогодні посадив дерево, нагнув соратника і заборонив зводити будинок
(СТБ, "Вікна-новини", 21.04.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Черновецький сьогодні посадив дерево, нагнув соратника і заборонив зводити будинок. Спроба мера припинити будівництво в центрі, біля Жовтневої лікарні зазнала фіаско в суді. Та Черновецький не засмутився – урочисто рушив на віддаленіші райони.
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Квітневий провулок від прапорів і наметів блоку Черновецького побілів, як узимку. Символіку розмістили на майданчику, який кияни обороняють від будівництва ще з минулої осені.
Учасниця акції: "Тут что было – это ужас. Краны, машины с плитами и мы тогда прибежали и стали цепляться за плиты, не разрешать. Они тут нас трепали ой-йой-ой. От тут синяки, вот такие действия  это строители".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Сьогодні забудовників не видно – не битися ж із чинним мером. Розпорядження про призупинення будівництва Леонід Черновецький підписав привселюдно, нахиливши лідера своєї фракції Комарницького. Поруч у натовпі ще триває дискусія. У будівництва серед сусідів є і вороги, і прихильники.
Противник будівництва: "Единственная дорога, где будут стоять краны, машины, стройматериалы. Дети, сколько будет строительство, если будет, они даже не смогут выйти погулять на площадку. Ну 15 метров от детского садика, причем дети с ослабленным зрением".
Прихильник будівництва: "А я вважаю, що будинок треба тут будувати. Знаєте чому? Тому що тут буде клініка, тут будуть жити лікарі".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: На знак перемоги прихильників збереження парку Черновецький саджає дерево.
Учасник акції: "Я держу в руках лопату, которой Черновецкий копал яму…".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Де копати наступного разу – підказують мешканці сусіднього будинку. В них той самий клопіт – забудовники і знищення дерев.
Жителька будинку: "В нас була така кросива береза, ми тут садили, вже її немає. Он коріння залишилося тільки одне. Це в нас така дорога до автобусної зупинки. Це вже більше року в нас, оце такі проблеми".
Жителька будинку: "Там осталось буквально 4 метра от дома до ямы. И дом, я говорю, уже трещит, в квартирах лопаются панели".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Рішення мера про припинення будівництва забудовники можуть оскаржити у суді. Та навряд чи знайдуть публічну підтримку до кінця травня. До виборів київського голови готуються усі політичні сили».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22147
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 998
07.05.2008 10:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
27 048
01.05.2008 08:37
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
15 772
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 795
10.04.2008 09:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
11 978
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 238
28.03.2008 11:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 583
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 352
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 888
27.02.2008 14:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
28 890
20.02.2008 15:32
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
19 414
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
burkovskiy
5826 дн. тому
Шановний Ігор! те. що Ви називаєте новинами, у штабах БЮТ і на Банковій розглядають як ходи і контрходи. В чому новини? в тому що м'ясо подорожчало? Так ціни сформувалися ще в березні...В тому що уряд займаєтьс популізмом? Так, про це ще Кучма Ющенку дорікав...Те, що уряд з боргами за газ розрахувався? Так це умова договору, укладеного ще 12 березня...Те. що в нас аеропорти в занедбаному стані? Так це років 5-7 відомо...А які по Вашому політтехнології? Автори готові вислухати слушні зауваження;)
Ihor
5827 дн. тому
Виходить, що політитехнології=новини та статистика за тиждень?:) Або наскільки це взагалі можна називати "політичними технологіями"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду