Блеф

20 Лютого 2008
19422
20 Лютого 2008
15:32

Блеф

19422
Блеф
Інформаційна гра між командами Президента і прем’єр-міністра нагадує гру в покер. Обидві сторони запевняють одна одну у вірності і роблять все навпаки, не розкриваючи своїх справжніх намірів. Опозиція, якій вже немає чого втрачати, крім розблокованого парламенту, вичікує на вибух протистояння між Ющенком і Тимошенко та підживлює його своїми кризовими інтерпретаціями подій у країні. Такі підсумки огляду політтехнологій у медіа за 4–10 лютого 2008 року.
 
Замість прологу
На початку лютого Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко обмінялися одне з одним політичними компліментами і запевненнями у підтримці. У стороннього глядача могло скластися враження про потепління у стосунках між першими особами держави.
 
«Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що підтримає кандидатуру Президента Віктора Ющенка на наступних президентських виборах у випадку єдності демократичної коаліції.
"Якщо наше співробітництво із Президентом Віктором Андрійовичем Ющенком буде гармонічним, збалансованим, буде демонструвати єдиний загальний підхід до вирішення всіх питань, немає ніякої необхідності виставляти двох кандидатів від демократичної коаліції на президентські вибори. І в цьому випадку я можу ще раз підтримати Віктора Андрійовича Ющенка на цих виборах і продемонструвати єдність демократичної коаліції", – сказала Юлія Тимошенко в Брюсселі на зустрічі з комітетом Європарламенту із закордонних справ.
"Однак цей рух із двостороннім напрямком", – сказала Юлія Тимошенко, зазначивши, що хотіла б бачити також демонстрацію єдності й стабільності демократичної коаліції з іншої сторони. Юлія Тимошенко наголосила, що її амбіції як політика "ніколи не нашкодять єдності"» (ICTV, «Факти», 29 січня 2008 року).
 
Того ж дня глава Секретаріату Президента ще раз повторив тезу Ющенка про те, що Президенту не потрібна будь-чия підтримка у вигляді політичної послуги. На деяких телеканалах заяву Балоги постаралися подати як вершину політичної нахабності та змалювати в якнайтемніших фарбах. Проте мета глави Секретаріату виправдовувала засоби: Банкова «прочитала» намір Тимошенко позиціонувати Ющенка на Заході і в Україні залежним політиком, «кульгавою качкою», і вирішила адекватно відповісти:
 
«Немає рівних Президентові – це позиція Секретаріату.
На офіційному сайті Голови держави з’явився документ, у якому Віктор Балога нещадно критикує людей, які воліють підтримати Віктора Ющенка на чергових президентських виборах.
Уся ця різкість, імовірно, адресована Юлії Тимошенко. Вона учора у Брюселі заявила, що підтримає Віктора Ющенка на президентських виборах, якщо співпраця з Президентом буде гармонічною та збалансованою, і певні попередні умови будуть виконані.
Балога пише – Президентові ніяких умов! Підозрілі думки про недовіру Президентові голова Секретаріату рубає на корню: „Зауважуємо, що це не найкраща увертюра до майбутньої виборчої кампанії. Не варто марнувати час і сили також тим діячам, які намагаються вкоренити в громадській думці тезу про можливість відсторонення Глави держави. Це холості постріли, та ще й у “молоко”» (Новий канал, «Репортер», 29 січня 2008 року).
 
Реакція Тимошенко на авторитарний тон Банкової на диво була дуже стриманою:
 
«Тимошенко до Москви не їде... інформацію підтвердила й сама прем'єрка. Від планів побувати у Росії вона не відмовляється, але чи судилося їм здійснитися – не знає. І не дратується з цього приводу. Тимошенко налаштована на гармонію у стосунках з усіма – і з опозицією, і з Банковою. У прагненні тотальної злагоди вона дійшла навіть до обіцянки коло політики більше не заходжуватися.
Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: “Безумовно, на початку роботи якісь шерохуватості можуть мати місце. Але я хочу, щоб ви почули, що мого терпіння вистачить настільки, наскільки потрібно, за будь-яких умов. Більше від мене ніякої політики не побачите”» (СТБ, «Вікна-новини», 30 січня 2008 року).
 
Тепер уже Президенту довелося відповідати взаємністю прем’єр-міністру. Його слова про «ефективний уряд» поряд із гострими випадами Балоги лише утвердили авторів у переконанні, що Президент і його головний канцелярист розігрують виставу про доброго і поганого слідчих.
 
«Президент України Віктор Ющенко заявляє, що в нього немає розбіжностей з урядом Юлії Тимошенко.
Як передає УНІАН, під час підходу до преси у Крутах Віктор Ющенко нагадав, що сьогодні в Україні вперше сформовано український парламент з демократичною більшістю.
Давайте дамо шанс більшості працювати віддано, чесно, без жодних авантюр і кроків, які б народили чвари чи недовіру в цьому партнерстві”, – сказав Президент.
Він наголосив на необхідності “відбивати всі атаки”, які сьогодні отримує більшість, провокації на кшталт того, що сьогодні в більшості існують процеси руйнівного характеру, «що там в стосунках між Президентом і прем’єром є якісь клопоти”. “Та ніяких клопотів немає. Я говорю з вами чесно, так як я говорю з прем’єр-міністром, говорю з командою більшості, і благаю одного – їх політика має бути успішною», – підкреслив Віктор Ющенко. Він зауважив, що просить їх вести чесно і прозоро політику, чесно і прозоро будувати взаємовідносини.
Президент також наголосив, що, на його переконання, і більшості, і уряду потрібно дати шанс, щоб вони продемонстрували, на що здатні.
Дуже важливо не помилитися в цілях і засобах їх досягнення. Я переконаний, що є всі можливості для того, щоб і український парламент, і український уряд вперше за 16 років продемонстрували не тільки монолітність, гармонію спільних дій, а й хорошу ефективну результативну політику як в сфері національної економіки, так і в сфері гуманітарного соціального розвитку”, – сказав він (2 лютого 2008 року).
 
«Роман Вінтонів, автор сюжету: "Попри існуючі розбіжності, і президент, і прем'єр-міністр, відповідаючи на пряме запитання, кажуть, що конфлікту не існує".
Синхрон: Віктор Ющенко, президент: "Ці провокації, які говорять про те, що в більшості ідуть процеси руйнівного характеру, що там в стосунках з президентом і прем'єром, якісь є клопоти. Та ніяких клопотів немає. Я говорю з вами чесно, так як я говорю з прем'єр-міністром, як говорю з командою більшості"» («Інтер», «Подробиці тижня», 3 лютого 2008 року).
 
Проте глядачі дуже скоро могли переконатися, що обидва політики запевненнями і клятвами у вірності дурять саме аудиторію. Боротьбу за право контролювати газові переговори з Росією та приватизацію, державні закупівлі та роботу парламенту Президент і прем’єр-міністр намагалися прикрити блефом щодо піклування про національні інтереси. Що ж, поглянемо, що з того вийшло.
 
Газовий покер
Протягом 4–6 лютого Юлія Тимошенко продовжувала розгортати масовану інформаційну атаку на «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Щоправда, жодних нових аргументів про шкоду цих посередницьких структур глядачі, які уважно слухали і дивилися недільні ексклюзиви прем’єра (див. огляд «Діалектична “єдність і боротьба” харизм»), так і не почули.
 
У понеділок (4 лютого) «1+1» та НТН переказували тези Тимошенко з інтерв’ю, а наступного дня (5 лютого) інформаційним приводом стало засідання Кабінету Міністрів. Жодного рішення стосовно «метастазних» структур уряд того дня не ухвалив. Проте брак рішучих дій Тимошенко компенсувала рішучими заявами і звинуваченнями із погрозами застосувати Генпрокуратуру і СБУ. Настільки рішучими, що в непосвяченого глядача у газово-політичні перипетії могло скластися враження, нібито «РУЕ» й «УГЕ» вже на ладан дихають:
 
«Іванна Коберник, ведуча: Юлія Тимошенко провела сьогодні нараду щодо фінансового стану "Нафтогазу України", лейтмотивом якої стало прагнення позбавитися "RosUkrEnergo" як посередника в постачанні газу в Україну. Голова "Нафтогазу" Олег Дубина заявив, що його установа готова викупити в "RosUkrEnergo" весь газ на 2008 рік. А прем'єр заявила, що, починаючи з листопада, "RosUkrEnergo" не забезпечує Україну природним газом. Першою жертвою має стати спільне підприємство "RosUkrEnergo" і "Нафтогазу" – компанія "УкрГазЕнерго". Уряд пропонує заборонити розмитнення газу для цієї структури» (ICTV, «Факти», 5 лютого 2008 року).
 
«Лариса Лісова, ведуча: МЗС, Мінпаливенерго та "Нафтогаз" мають розпочати переговори про прямі поставки газу із середньої Азії в Україну. Таке доручення дала на нараді разом із вивченням стану НАК "Нафтогаз" прем'єр Юлія Тимошенко. Протягом місяця мають вирішити питання про закупки вітчизняними монополістом загального обсягу імпортного газу, який продаватимуть всім споживачам а не тільки населенню» (Перший національний, «Діловий світ», 5 лютого 2008 року).
 
«Руслан Сеничкин, ведущий: Юлия Тимошенко воюет с "РосУкрЭнерго" – компанией, поставляющей газ в Украину. Премьер требует немедленного разрыва долгосрочных контрактов, однако конкретной схемы перехода на прямые поставки не предлагает. Личная инициатива Тимошенко – начало переговоров со странами-поставщиками топлива. В свою очередь, глава "Нафтогаза" Олег Дубина считает, что спешить в этом вопросе нельзя. Подробнее – Валентина Левицкая.
Валентина Левицкая, корреспондент: 10 дней дал президент Виктор Ющенко правительству, чтобы найти рецепт финансового оздоровления НАК "Нафтогаз". В Кабмине же уверены: навести порядок в этой компании можно лишь в том случае, если полностью изменить схемы поставок газа и отказаться от услуг любых посредников. На совещание пригласили не только министров и руководителей топливно-энергетического комплекса, но и главу СБУ и Генерального прокурора. Премьер сразу же заявляет: анализ финансового состояния государственной компании неутешителен. За последние 3 года долги "Нафтогаза" постоянно росли и сейчас превышают 10 миллиардов гривен, что фактически ставит НАК на грань банкротства. Юлия Тимошенко настроена категорически: нужно разорвать контракты с "РосУкрЭнерго" и дочерними структурами, а "Нафтогазу" вернуть прежние полномочия.
Юлия Тимошенко, премьер-министр Украины: "Пунктом номер один має бути записано: МЗС, НАКу та Кабміну започаткувати переговори з країнами-постачальниками без будь-яких посередників. СБУ та Генпрокуратурі разом із Мін’юстом і НАКом здійснити аналіз відповідності Конституції та законам України всіх угод, підписаних під час входження "РосУкрЕнерго" в Україну".
Валентина Левицкая, корреспондент: Председатель НАК Олег Дубина просит не рубить сплеча, чтобы не допустить перебоев с поставками.
Олег Дубина, председатель правления НАК "Нефтегаз Украины": "Якщо ми купимо у "РосУкрЕнерго" (РУЕ) газ за 179,5 долара, то країна буде спокійно жити далі. Але я вважаю, що треба у РУЕ купити весь газ, а тим часом за 2008-й рік провести переговори з усіма країнами-постачальниками і навести порядок в облгазах".
Валентина Левицкая, корреспондент: Сегодня же премьер обвинила компанию "РосУкрЭнерго" в том, что она не выполняет своих контрактных обязательств.
Юлия Тимошенко, премьер-министр Украины: "Починаючи з листопада місяця "РосУкрЕнерго" не постачає в Україну газ, а газом забезпечує НАК з власних ресурсів"» («Інтер», «Подробиці», 5 лютого 2008 року).
 
Якщо «Інтер» на противагу словам прем’єра згодом подав цитати членів команди Фірташа – Бойка і Вороніна, то журналісти СТБ спиралися переважно на власні, проте переконливі спостереженнями щодо слабкості позицій Тимошенко і Дубини. Зокрема, СТБ звернуло увагу на той факт, що звинувачення Тимошенко виглядатимуть переконливо, якщо отримають підтвердження від правоохоронних органів. Оскільки ставлення більшості населення України до силових структур давно відоме, у меседжі Тимошенко про застосування СБУ і прокуратури до газових посередників могли повірити лише її палкі прихильники:
 
«Сергій Попов, ведучий: В Уряді знайшли способу позбутися "РосУкрЕнерго". Ця компанія контролює постачання газу в Україну. Голова "Нафтогазу - України", Олег Дубина вигадав таке: щоб залишити "РосУкрЕнерго" за облавками у неї потрібно скупити весь газ. За планом, тільки-но компанія піймає облазня, Уряд спробує домовитися про безпосереднє постачання з Туркменістаном. Скільки у такому разі коштуватиме паливо, урядовці прогнозувати не беруться.
Артем Альошин, журналіст: "Прем'єрка Тимошенко продовжила сьогодні наступ на "РосУкрЕнерго". Цього разу звинуватила структуру в тім, що та намагається заморозити Україну. Мовляв, держава від листопада не отримала від РУЕ, жодного кубометра палива.
Юлія Тимошенко, прем'єр-міністерка України: "І вони не поставили сьогодні газу для України. Вони не підписали угод, не передали це актами, практично залишили Україну з листопада місяця без газу. І сьогодні НАК "Нафтогаз" забезпечує баланс газу і з власних можливостей і власних ресурсів.

Артем Альошин, журналіст: "Щоправда новий голова "Нафтогазу" Олег Дубина, зізнався, що коштом власного ресурсу компанії Україна жила тільки місяць - січень. Яке паливо в такому разі співгромадяни споживали в листопаді-грудні, так і залишилося загадкою. Заплутану справу Тимошенко доручила вивчити міністрові та силовикам, натякаючи на незаконність дій колишнього очільника ПЕК – Юрія Бойка. Щоправда, поки жодних матеріалів з цього приводу Служба безпеки не має".

СИНХРОН: "В коррупционных схемах упоминают Юрия Бойко. Это доказано? Либо это просто как обмен?"

Валентин Наливайченко: "В СБУ таких матеріалів немає, в СБУ таких матеріалів немає станом на сьогодні".

Артем Альошин, журналіст: "Не дивно, що сам Бойко на закиди прем'єрки, відреагував підкреслено спокійно. Ще більше колишнього міністра потішило пропонування Олега Дубини покарати "РосУкрЕнерго" скупивши в компанії весь газ по 179 доларів за 1000 кубометрів. Тобто, так само як РУЕ і обіцяло постачати паливо в Україну".
Олег Дубина, голова правління НАК"Нафтогаз-України": "Нам це дозволить пере підписати всі договори у усіма споживачами газу. І це буде зроблено досить швидко, і думаю що нам місяця хватить, щоб завершити цю роботу ".
Артем Альошин, журналіст: "Яким саме чином Україна купить газ у РУЕ не маючи навіть відповідного договору, жоден із учільників не пояснив. Дубина, який де-юре має це здійснити хутко зник з обрію телекамер".
Артем Альошин, журналіст: "Пропонування Дубини позбутися посередника шляхом купівлі в нього газу Тимошенко не надто втішило. Вона сподівається перейти на безпосереднє постачання з Туркменістану вже цього року. Запевнення РУЕ, що весь газ викупили аж до 2011 року, чинного міністра ПЕК, Юрія Продана не засмучують".
Артем Альошин, журналіст: "На перемовини між українськими посадовцями, які і досі здається, не мають спільної позиції в газовому питанні часу залишається обмаль. Уже 10 лютого Уряд має звітувати перед президентом. Тимошенко сподівається, що доти з її завданням впораються і силовики. І тоді домовитися буде значно легше"» (СТБ, «Вікна-новини», 5 лютого 2008 року).
 
Про потужність інформаційного тиску Тимошенко на газових посередників свідчить і той факт, що команда Фірташа вирішила вдатися до послуг VIP-агітаторів. І не знайшла нічого кращого, ніж надати слово лідеру регіоналів. Цікаво, що й сам Янукович погодився висловитися на слизьку тему. Проте Янукович в ефірі «Інтера» був ще більш обережним і менш переконливим, ніж сам Фірташ. Адже повторюючи чотири рази протягом 20 секунд словосполучення «я не розумію», «я не знаю», Янукович не лише нічого не сказав, а й знову показав себе некомпетентним у питанні, яке коментує:
 
«Руслан Сенечкин, ведущий: Лидер Партии регионов высказал сегодня своё мнение о том, сможет ли Украина отказаться от услуг "Рос-Укр-Энерго" в вопросе газовых поставок. Виктор Янукович считает, что механизмы принятия такого решения отсутствуют.
Виктор ЯНУКОВИЧ, лидер Партии регионов: "Я не розумію, що таке – відсторонити. Я цього не розумію. Я такого механізму навіть не знаю. І якщо це популістське рішення чи політичне рішення, то це одне. А якщо практично, то я не розумію, як це можна зробити"» («Інтер», «Подробиці», 4 лютого 2008 року).
 
Краще виглядав екс-міністр ПЕК Юрій Бойко, проте його апелювання до раціональних розрахунків на тлі звинувачень Тимошенко втрачали будь-який сенс. Зазначимо, що проти Бойка продовжив грати і телеканал «Україна». Можна з упевненістю сказати, що Бойко на даному етапі перетворився на «джерело недостовірної інформації» – чим більше він говорить, тим менше викликає довіру. Виправити становище можливо лише в разі доведення і публічного оголошення безпідставності звинувачень на його адресу:
 
«Юрій Бойко, колишній міністр палива та енергетики України: "140 доларів на кордоні Туркменістан-Узбекистан, і під 40 доларів - транспортування за 2 тисячі кілометрів зі ставкою 1,7 доларів на тисячу кубів на 100 кілометрів. Ось прозора формула ціна, яка є для нашої країни, і згідно з якою ми отримаємо газ. Якщо ми, не дай боже, перейдемо на формений підхід, який застосований до країн Європи, або Прибалтики, або Грузії, або ще когось, то це буде означати, що ми отримаємо газ дорожчий".
Віталій Гайдукевич, ведучий: Нагадаю, прем'єр Тимошенко раніше заявила: екс-міністр Юрій Бойко не чистий на руку. Мовляв, підписав низку контрактів із "РосУкрЕнерго", які містять ознаки злочину. Мовиться про занижену ставку на транзит та зберігання газу. До справи мають залучити силові структури» («1+1», «ТСН», 4 лютого 2008 року).
 
«Ведуча: Генеральна прокуратура та СБУ розберуться з перерозподілом фінансових потоків за транзит газу Україною на користь РосУкрЕнерго” і “УкрГазЕнерго”. Сьогодні на нараді з приводу фінансового стану Нафтогазу прем'єрка доручила керівництву компанії найближчим часом звернутися до ГПУ та ЧСБУ з від повідним проханням. Юлія Тимошенко звинуватила екс-голову Мінпаливенерго Юрія Бойка в тому, що ставку на транзит газу занижено і пообіцяла особисто звернутися до правоохоронних органів за кожним фактом корупції у газовій сфері» («Україна», «Події», 5 лютого 2008 року).
 
Ще гірше виглядав Бойко, коли намагався звинуватити Тимошенко у крадіжці газу. Адже стереотип «Тимошенко-злодійка», так само як і «Янукович-зек», уже перестав викликати у людей бодай якісь емоції. Навпаки, їх виголошення може викликати тільки зайві підозри у необ’єктивності промовця:
 
«Бывший глава Минтопэнерго и "Нафтогаза" Юрий Бойко считает такие обвинения попыткой скрыть другие, более серьезные, проблемы в газовой отрасли.
Юрий Бойко, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Я вважаю, що весь цей галас сьогоднішній направлений на одне – щоб приховати якійсь несанкціонований відбір газу і проблеми, за які прийдеться дійсно реально відповідати. Те, що сьогодні прем'єр-міністр каже, що вона не знає, звідки береться газ – це свідчення того, що ситуація в уряді в цьому напрямку, на жаль, неконтрольована. І це може бути для нашої країни проблемою в плані іміджу країни, в плані надійності її як партнера, і тому ми декілька разів попереджали – і на засіданні Ради національної безпеки, попереджали – що потрібно документально оформити газ".
Игорь Воронин, председатель правления "УкрГаз-Энерго": "Ни в ноябре, ни в январе, ни на протяжении всей нашей деятельности потребители не имели перебоев с поставками газа по нашим контрактам. Мы в своре время всех, кто заключил с нами контракты, обеспечили газом полностью, без ограничений. Только при растаможивании газа с ноября месяца мы уплатили в госбюджет 1,5 миллиарда гривен".
Валентина Левицкая, корреспондент: Официальный ответ на обвинения из украинского Кабмина уже дала и сама "РосУкрЭнерго". В разосланном сообщении говорится, что компания продолжает поставлять газ в Украину своевременно и в полном объеме - как сейчас, так и в последние 3 месяца» («Інтер», «Подробиці», 5 лютого 2008 року).
 
До активу Бойка можна записати лише пізнє інтерв’ю у студії «1+1» (4 лютого 2008 року). Ведуча Наталя Мосейчук була підготовлена поверхово, а тому перестрибувала з теми на тему, тоді як екс-міністр почувався мов риба у воді. Зокрема, Бойко ще раз підкреслив свій зв’язок із Президентом і навіть те, що він є його однодумцем. Хоча не все, що добре для Бойка в даній ситуації, було добре для Ющенка:
 
«Юрій Бойко, колишній міністр палива та енергетики України: “Вы знаете, вот наше правительство, причем в согласии с администрацией Президента, провело переговоры, и хозяйствующие субъекты подписали входную цену газа в страну – 179,5 долларов за тысячу кубов. Это самая низкая цена по сравнению с нашими соседями, я не говорю уже даже про Европу, там она в два раза выше. Вот мы будем искренне приветствовать, если сегодняшнее правительство вместо каких-то обвинений и деклараций снизит цену на газ. Потому что мы прекрасно понимаем корень этой проблемы. Это снижение стоимости продовольствия, снижение стоимости услуг, всего...
Я считаю, что в выражениях премьера постоянно звучит политическая риторика, она занимается своей рекламной компанией. А Президент рассуждает как экономист. Он считает, что если мы переплатим за газ, входящий в страну, то мы отдадим деньги своей экономики в экономику других стран. А это неправильно. Деньги должны работать на нашего потребителя, на нашу страну”» («1+1», «ТСН», 4 лютого 2008 року).
 
Другим завданням Тимошенко було утвердження себе в ролі головного переговірника з країнами-постачальниками. І, що важливо, переговірника, який керується не стільки директивами Президента, скільки власними рішеннями. З цією метою прем’єр-міністр перехоплює і привласнює тезу Президента про важливість збереження низької ціни на газ. В інтерпретації Тимошенко це можливо лише за умови, якщо вона вестиме переговори з Росією:
 
«Марина Кухар, ведуча: Знизити ціну на газ обіцяє Тимошенко, як тільки-но позбавиться посередника. Ліквідація RosUkrEnergo призведе до зменшення ціни. Так заявила прем'єр в ефірі підсумкового випуску ТСН”.
Синхрон: Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: "Переговори з Російською Федерацією, з іншими країнами дадуть нам відповідь на питання – яка буде ціна. Але можу твердо сказати: якщо такі гроші знімалися за посередницькі послуги RosUkrEnergo,то газ може бути тільки за кращу ціну"» («1+1», «ТСН», 4 лютого 2008 року).
 
По суті, це була відповідь на понеділковий брифінг секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової, яка за вказівкою Банкової розповіла, що Тимошенко насправді відводиться роль виконавця вказівок Президента. На те, що Богатирьова діяла несамостійно і виконувала роль рупора своїх керівників із Секретаріату, вказувала насамперед її неготовність що-небудь коментувати та уникнення запитань від журналістів:
 
«…За словами Богатирьової, РНБОУ пропонує створити при президентові єдину групу високого рівня яка вестиме газові переговори. На Банковій застерігають уряд від поспішних рішень, у газовій сфері ставлять чіткі завдання.
Раїса Богатирьова, секретар Ради нацбезпеки та оборони: "Перше – не допустити зміни ціни на імпортний газ, друге – забезпечити безперебійну поставку газу до країн Європи, надійність, тобто транзиту газу і третє – безперебійна поставка споживачам України з огляду на собівартість життя громадян і конкурентноздатність української продукції"» (ICTV, «Факти»; «Інтер», «Подробиці», 4 лютого 2008 року).
 
Невідомо як події розвивалися б далі, якби у четвер (7 лютого) речник «Газпрому» Сергій Купріянов мало не дослівно повторив звинувачення Юрія Бойка про зростання заборгованості України за постачання газу і не пригрозив, що російський монополіст зменшить постачання вже з 11 лютого. В уряді «стрілочниками» оперативно вирішили зробити вже готового «офірного цапа» – «РосУкрЕнерго»:
 
«Іванна Найда, ведуча: Припинити подачу газу в Україну вже з понеділка погрожує російський Газпром. Речник концерну Сергій Купріянов звинуватив Київ у несплаті боргу. Він, за словами Купріянова, досяг вже півтора мільярда доларів. У Газпромі стверджують, з початку року збільшили поставки палива в Україну на прохання, однак жодної копійки за додатковий газ не отримали. Тепер концерн ставить Києву ультиматум - укласти необхідні угоди та погасити всю заборгованість. Або вже з понеділка газовий кран перекриють.
Сергій Купріянов, офіційний представник "Газпрому": "Якщо в продовж найближчих днів, до понеділка включно, ця ситуація не буде врегульована, Газпром продовжувати цю допомогу буде".
Іванна Найда, ведуча: Погрози Газпрому вже прокоментував перший віце-прем'єр Турчинов. За його словами, борг має сплатити компанія Росукренерго – газовий посередник між російським концерном та Україною.
Сама Юлія Тимошенко щойно заявила Цитата: "Україна – без газу не залишиться". Кінець цитати. Сподівання, що Київ з Москвою домовляться і поставки газу не припинять висловили і в Євросоюзі» (Перший національний, «Новини», 7 лютого 2008 року).
 
«Андрій Сміян, ведучий: Однак сама Юлія Тимошенко переконана, що претензії "Газпрому" виникли через посередницьку компанію "РосУкрЕнерго". Начебто саме ця компанія зриває ї розрахунки з Росією, і поставки газу до України. Прем'єрка пообіцяла терміново розібратися у ситуації.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Сьогодні все це на себе замкнув тіньовий корупційний посередник "РосУкрЕнерго" і те, що заявила сьогодні Росія - є наслідок роботи "РосУкрЕнерго"» (Перший національний, «Новини», 8 лютого 2008 року).
 
В уряді заяву «Газпрому» сприйняли як інформаційно-психологічну атаку, спрямовану на захист і збереження «РосУкрЕнерго».
 
«Юлія Мотрич, ведуча: Москва та Київ – новий газовий конфлікт. Українців погрожують залишити без палива уже з понеділка. Цього разу винна компанія – посередник "РосУкрЕнерго", кажуть у вітчизняному "Нафтогазі". Там підрахували, що саме "РосУкрЕнерго" заборгувало російському "Газпрому" із початку року 500 мільйонів доларів спочатку року. Тоді як "Нафтогаз" своїх зобов’язань перед росіянами щодо споживання та транспортування блакитного палива в Європу – не порушував. Нагадаю, учора офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, заявив про українські борги та припинення поставок пального Києву. Утім лихоманити газовий ринок почало ще кілька днів тому, коли прем’єр – міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна має перейти на прямі закупівлі газу, без компанії – посередника. Сьогодні про переговори з росіянами сказав і перший заступник Тимошенко – Олександр Турчинов.
Олександр Турчинов, перший віце-прем’єр-міністр України: "Заява "Газпрому" свідчить про те, що дочірня компанія "Укргазенерго" не розрахувалася своєчасно з "РосУкрЕнерго", а "РосУкрЕнерго" своєчасно не розрахувалася з "Газпромом" і тепер знову, як це було помоєму рік тому "Газпром" хоче, щоб держава гарантувала посередника."
Юлія Мотрич, ведуча: Водночас, Турчинов переконує, що українці з понеділка без газу не залишаться. Але, щоб уникнути подібних заяв від російських партнерів, Турчинов каже – переговори про прямі закупівлі без посередників - треба пришвидшувати. Тим більше, що і Європа вже висловила занепокоєння газовими відносинами України і Росії, і теж не хоче залишитися без газу» (Перший національний, 8 лютого 2008 року).
 
І ці меседжі БЮТ міг би з успіхом розвивати далі, якби не втручання Президента. Віктор Ющенко використав заяву «Газпрому», щоби ще раз нав’язати глядачеві свій підхід у газових переговорах на противагу підходу Тимошенко. Ключові меседжі Ющенка:
 
1. Україна має найдешевший газ у Європі, і треба робити все можливе, щоб не погіршити цю ситуацію.
2. Уряд вдається до популізму, пропонуючи збільшити вартість транзиту, і це може закінчитися якраз погіршенням ситуації і зростанням ціни.
 
«Віктор Ющенко, Президент України: “Перед тим, як говорити, що хтось щось збирається змінювати, нам треба вдома переконатися, бо це одна із тем політичного популізму, який тяготіє до певних корпоративних інтересів. Перед тим, як пропонувати щось ліпше, нам треба досягти цього ліпшого, показати, що якщо ми зробимо такі-то і такі-то зміни, ми прийдемо до більш стабільного постачання, до кращої ціни і інших характеристик, що стосується формування газового ринку”.
ВЕДУЧА: Віктор Андрійович, я правильно зрозуміла, що Ви вважаєте ці заяви (“Газпрому”) реакцією на відповідні заяви українського уряду про бажання змінити, по-перше, прибрати з ринку посередника, по-друге, можливо, переглянути тарифи за транспортування газу, так чи ні?
Віктор Ющенко, Президент України: “По суті, так. Я боюся, що в український газовий ринок великою порцією починає допускатися політика. А за політикою тягнуться корпоративні інтереси, закамуфльовані, сховані, які легко так і не прокоментуєш, тому що ти повинен давати відповідь за кожне своє слово. І тому, коли ми говоримо про те, що загальна дискусія, на мій погляд, повинна заключатися не в тому, чи нам посередник дає газ, чи не посередник. От вибачте, я можу вас запитати, коли ви приходите в магазин і купуєте хліб, то вас цікавить чи посередник туди його привіз, чи не посередник? Вас цікавить, яка ціна, і яка якість того хліба. Якщо ця ціна і якість вас влаштовує, то ви, як покупець, ви, як споживач, знаходитеся в самому комфортному середовищі. Нас зараз втягують в дискусії. Ну, вибачте, я не хочу, щоб в когось склалося враження, що я атакую чиюсь позицію. Я просто в цих темах, мені здається, як економіст непогано розбираюся. Громада повинна знати, чому в Україні дешевший газ, ніж в будь-якій країні нашого сусіда... І ось ця політична балачка про зміни умов транзиту повернеться тим, що ціна українського газу процентів на 30 буде дорожча, вірніше, туркменського газу, який ми отримаємо в Україні”» («1+1», «Я так думаю», 7 лютого 2008 року).
 
Далі інформаційна атака на «РосУкрЕнерго» захлинулася через непоступливість «Газпрому». Невдачею на переговорах скористався Ющенко, щоб поставити Тимошенко у ще більш жорсткий цейтнот:
 
«Олена Фроляк, ведуча: Вибухонебезпечними знову стають газові відносини з Росією. Газпром вже у понеділок погрожує відключити газ Україні, якщо ми не погасимо заборгованість у півтора мільярда доларів за російський паливо, яке Газпром постачав Україні замість середньоазійського. Але вже за останньою інформацією РІА "Новости" обмеження поставок російського газу в Україну може розпочатися о 10 годині ранку за Московським часом 12-го лютого, якщо Україна не оформить контракту з Газпромом. Переговори Нафтогазу та Газпрому у п'ятницю закінчилися нічим. І продовжує РІА "Новости" "Національна Акціонерна компанія Нафтобаз України продемонструвала на сьогоднішніх у Москві переговорах з Газпромом неготовність обговорювати питання врегулювання заборгованості за поставки газу". Про це заявив офіційний представник російського холдингу Газпром Сергій Купріянов.
Президент України Віктор Ющенко звертає увагу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на ситуацію, що склалася у зв'язку із заявами керівництва "Газпром" і наполягає на вичерпному реагуванні і кроках уряду із забезпечення безперебійних поставок газу. У телеграмі на адресу Юлії Тимошенко Президент вимагає від неї особистої відповіді та інформації вже 11 лютого» (ICTV, «Факти», 8 лютого 2008 року).
 
«Руслан Сеничкин, ведущий: Ни дня не проходит без новой информации по газовой теме. Сегодня пресс-служба секретариата Президента сообщила со ссылкой на главу этого ведомства Виктора Балогу, что на имя Виктора Ющенка пришла правительственная телеграмма из Москвы. А правление "Газпрома" просит украинского Президента содействовать решению газовых проблем. Среди прочего в телеграмме российская сторона обвиняет "Нефтегаз" в хищениях топлива и предлагает погасить долги к полудню понедельника. В противном случае руководство обещает прекратить подачу российского газа.
По словам Виктора Балоги, президент незамедлительно передал телеграмму премьеру Юлии Тимошенко. Уже завтра "Нефтебаз Украины" должен подписать все необходимые документы с россиянами. Руководитель президентского секретариата сказал, цитирую: "Сегодняшнее поручение Президента правительству последний импульс конкретных действий. Далее тянуть некуда"» («Інтер», «Подробиці», 9 лютого 2008 року).
 
Відповідь з боку уряду озвучив Олег Дубина. Низка телеканалів процитували слова з його інтерв’ю «Дзеркалу тижня», в якому голова «Нафтогазу» звинуватив «Газпром» у тиску. В результаті виглядало так, ніби уряд протистоїть російському тиску, тоді як Президент його не витримав:
 
«Іванна Найда, ведуча: Росія намагається загнати Україну в кут напередодні візиту Віктора Ющенка до Москви, призначеного на 12-те лютого. Так вважає керівник вітчизняного «Нафтогазу» Олег Дубина. І про це він сказав у інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня». За словами керівника компанії, Україна не лише виконала, а й перевиконала свої зобов’язання з транзиту газу в Європу. А от з угодами на постачання блакитного палива Україні дійсно є проблема. Вони останнім часом укладалися щомісяця. Олег Дубина, якого призначили головою правління «Нафтогазу» наприкінці грудня, каже, що з’ясував – контракти на листопад і грудень – ще за часів переднього уряду – підписані не були. Олег Дубина запевняє, його звернення до посередника «УкрГазЕнерго» укласти угоди залишилися без відповіді» (Перший національний, «Новини», 9 лютого 2008 року).
 
«На заяви Москви відреагував і голова правління Нафтогазу України Олег Дубина. На шпальтах тижневика "Дзеркало тижня" він ще раз підтвердив, що Україна російського блакитного палива не перебирає, а бере лише те, що обумовлено контрактами про постачання середньо азійського палива. Олег Дубина також переконаний, що реалізовувати газ має його компанія, а не посередники, оскільки всі проблеми з Москвою виникли саме через них. І сенсаційна заява керівника Нафтогазу - він не проти продати підприємство на відкритих торгах, бо саме так, на думку Олега Дубини, можна було б уникнути надмірної за політизованості у роботі компанії» (ICTV, «Факти», 9 лютого 2008 року).
 
Отже, повторилася ситуація попереднього тижня: інформаційна атака Тимошенко на конкурентів у газовій сфері знову зазнала поразки. Але для цього знадобилося пряме втручання «Газпрому» в українську політику і навіть особисте звернення голови правління Міллера на адресу Віктора Ющенка. По суті, це був сигнал із Кремля: зупиніть свого прем’єр-міністра і тоді ми знайдемо спільну мову. Президент, у свою чергу, вирішив не грати на боці прем’єра і не брати участі у війні з «Газпромом», яку не починав і не схвалював. Тож розрахунок Тимошенко на те, що Віктор Ющенко буде позбавлений альтернативних рішень, окрім як підтримати її у боротьбі з «РосУкрЕнерго» і «Газпромом», не справдився. Насамперед, на думку ваших авторів, тому, що БЮТ не чекав на контргру росіян і не передбачив ходів у відповідь.
 
 
Інфляція і держзакупівлі як «батоги» від Президента
Іншим фронтом, на якому Банкова святкувала перемогу над Тимошенко, стала інфляція. 7 лютого Держкомстат оприлюднив результати підрахунку динаміки цін за січень. Хоча за визнанням економістів, інфляція у січні є продовженням процесів у жовтні-грудні 2007 року, Банкова не обминула можливості розкритикувати «улюблене дитя» уряду – виплати вкладникам Ощадбанку:
 
«Руслан Сенечкин, ведущий: Залповые социальные выплаты последних месяцев обусловили резкий скачок инфляции. Это еще одно неожиданное заявление президента, прозвучавшее на встрече с губернаторами. В январе рост цен составил почти 3%. И если на основании этой цифры составить прогноз на год, то выйдет уже 19%. Виктор Ющенко назвал этот вопрос очень серьезным и подчеркнул (цитата): "Это вызов, которого в Украине не было последние 8 лет" (кінець цитати)» («Інтер», «Подробиці», 7 лютого 2008 року).
 
На відміну від «Інтера», інші телеканали поставилися більш об’єктивно до цього питання і висвітлили контраргументи уряду (Перший національний) чи хоча б згадали Тимошенко. Деякі телеканали згадали заяву Президента у контексті «неправдоподібних» звинувачень на адресу БЮТ:
 
«Іванна Коберник, ведуча: Віктор Ющенко стурбований високою інфляцією у січні, майже 3%. Він наполягає також на скасуванні Тендерної палати і прийнятті нового закону "Про держзакупівлі", вимагає аналізу наслідків прискорених виплат вкладникам "Ощадбанку СРСР". Про це він говорив на нараді з представниками місцевих держадміністрацій. Більше того, він відзначив, що в парламенті нині збирають підписи за відставку спікера Яценюка і начебто в цьому беруть участь і представники БЮТ. Всі озвучені негативи і звинувачення Юлія Тимошенко спростовує» (ICTV, «Факти», 7 лютого 2008 року).
 
«Іванна Найда, ведуча: Президент України стурбований економічними показниками січня. Про це він заявив під час зустрічі з губернаторами. Рівень інфляції є найвищим за останні 7 років. Видатки бюджету вдвічі більші за прибутки. Президент звернувся до уряду і Нацбанку з вимогою розробити план антиінфляційних заходів. За даними НБО інфляція в Україні становила за січень 2008 року майже 3%. Так, наприклад, квартплата подорожчала на 2,8%, транспорт – на майже 4%. Послуги в сфері охорони здоров'я, більш, ніж на 2. найбільше зросли ціни на овочі - близько 18%. Якщо така тенденція збережеться, то до кінця року рівень інфляції буде 19,4%, - прогнозує Віктор Ющенко.
Тим часом Юлія Тимошенко заявила, що у січневій інфляції винен попередній уряд. Прем'єрка запевнила, що інфляція цього року не перевищить 10%.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр: "Ми працюємо тільки перший місяць і фактично ми маємо спадщину в 17% інфляції. І те, що зараз в січні місяці інфляція є такою як вона є – це тільки наслідок попереднього року. Ми кожен місяць будемо цю інфляцію скорочувати"» (Перший національний, «Новини», 7 лютого 2008 року).
 
«Андрій Макаренко, ведучий: Крім закидів у змові з "регіоналами", Ющенко обвинуватив уряд в рекордній інфляції. Cічневий показник був найбільший за останні 8 років.
За словами президента, причиною цього є "залпові виплати соціального характеру наприкінці 2007 і у січні 2008 року".
За даними Держкомстату цьогомісячна інфляція становить майже 3%. Найбільше подорожчали харчі та напої. Такими темпами за рік ціни можуть піднятися на 20 процентів – підрахував Президент.
Прем'єрка ж запевняє: в усьому винен попередній Уряд. Вона переконує, що інфляція не перестрибне порогу 10%. І закликала чиновників усіх рангів, в тому числі і найвищого, не панікувати» (Новий канал, «Репортер», 7 лютого 2008 року).
 
На противагу Президенту виступив міністр фінансів Віктор Пинзеник. Його головний меседж: інфляція з виплатами не пов’язана, а тому уряд їх продовжить і вживе заходів для боротьби з інфляцією:
 
«Віталій Гайдукевич, ведучий: Уряд не здивований інфляцією в січні на рівні 2,9 відсотків і не робить із цього жодної проблеми. Міністр фінансів Віктор Пинзеник з оптимізмом заявляє: інфляція буде стримуватись у подальших місяцях і вже в лютому спостерігатиметься рух на її стабілізацію. До кінця року Кабмін має вийти на закладений бюджетом рівень до десяти відсотків інфляції. Виплати заощаджень, за словами Пинзеника, не вплинули на січневе зростання цін, оскільки їх частка незначна у загальних соціальних витратах.
Віктор Пинзеник, міністр фінансів України: "Я стверджую, що справитися з інфляцією можливо. Що стосується перегляду бюджету, то перші напрацювання, які є зараз по макроекономіці, будуть уточнені по деяких показниках. Але показник по націнфляції важливий. Ми зобов'язані вкластися в інше число інфляції, тобто не тієї інфляції, яка зараз демонструється поточною ситуацією, а інші параметри"» («1+1», «ТСН», 8 лютого 2008 року).
 
«Віктор Пинзеник, міністр фінансів: "При тому що справді у зв’язку із підняттям у бюджеті мінімальної зарплати, пенсії розміри соціальних виплат зросли , але кількість готівки на руках населення зменшилась. Це кроки метою яких є стерилізація отого навісу, який роками в Україні нажаль ще є"» (Перший національний, «Новини», 8 лютого 2008 року).
 
Проте це не завадило Секретаріату через «Інтер» ще раз назвати виплати компенсацій за внесками Ощадбанку причиною інфляції:
 
«Руслан Сеничкин, ведущий: Президент снова требует от Кабинета министров быстро и эффективно реагировать на рост инфляции. Об этом сообщил руководитель президентского Секретариата. По словам Виктора Балоги, "инфляция может перейти в галоп, если правительство не примет никаких мер". Дополнительным фактором роста цен стали компенсации вкладов советских времен» («Інтер», «Подробиці», 8 лютого 2008 року). Зазначимо, що остання фраза цитати з програми «Інтера» є повністю маніпулятивною, оскільки думку подає як факт.
 
Отже, через тиск Банкової уряд взяв на себе ще більші зобов’язання щодо інфляції. Якщо в реальності запланованих показників не вдасться досягти, Банкова не вагатиметься, аби перекласти провину за погіршення соціальної ситуації на уряд і зробити в інформаційному плані все можливе, щоб інфляція вдарила по рейтингу прем’єра.
 
Іншим напрямком інформаційних ударів Банкової по уряду стало продовження теми зловживань у Тендерній палаті (див. попередній огляд). Автори свідомі того, що механізм державних закупівель у нинішньому вигляді є джерелом жахливої корупції. На нашу думку, солідарну відповідальність за існування Тендерної палати несуть і президент, і уряд, і опозиція.
 
Однак замість виправлення помилок у просторі реальному, змагання з перекидання цієї «гарячої картоплини» триває в інформаційному просторі, як і політизація теми тендерних закупівель для зведення рахунків із політичними опонентами.
 
Зокрема, спеціальне засідання губернаторів із Президентом, так само як і засідання уряду з газових питань, було присвячене не виробленню конкретних рішень, а продукуванню політичних меседжів і звинувачень:
 
«Андрій Сміян, ведучий: Президент Віктор Ющенко розкритикував систему закупівлі товарів за державні кошти. У ці хвилини він провидить нараду з головами місцевих держадміністрацій. На ній йдеться про тендерні закупівлі та організацію роботи зі зверненнями громадян. Олю за що саме президент критикує систему закупівлі?
Ольга Скотникова, кореспондент: Президент каже, що жоден з діючих якби органів влади не може нормально оцінювати роботу щодо тендерних закупівель. Зокрема, він говорить про те, що як тільки було зареєстровано за президентською ініціативою у ВР законопроект про зміну тендерних закупівель, одразу з'явилася постанова відкликання Арсенія Яценюка з посади спікера. Причому ініціаторами її були як союзники, так і противники коаліції. Тож це говорить проте, що це питання надзвичайно заполітизоване. Президент України ставить два варіанти: програму мінімум і програму максимум. Він говорить, що по-перше, можна повернутися до варіанту двохрічної давнини. До того варіанту держзакупівель, який був до цього Закону діючого нині. А по-друге, після розблокування роботи ВР треба унормувати взагалі ситуацію з державними закупівлями. Він її оцінює, як дуже криміналізованою. Нарада складається власне з 2-х частин. До тендерних закупівель, ще повернуться і будуть їх близько години обговорювати, а зараз президент розглядає ситуацію зі зверненнями громадян. 4,5 млн звернень від громадян до органів влади. З них 95 тис. до президента. Президент України говорить проте, що можливим наслідком сьогоднішньої наради стане Указ про відставку чиновника певного. Але про це ще не відомо, бо нарада триває. Однак відомо, що здебільшого скарг надходять з Києва, Київської області, Житомирської області, АРК. І найбільше скарг у 2007-му році було щодо функціонування системи внутрішніх справ. тобто, на роботу міліції та на суди» (Перший національний, «Новини», 7 лютого 2008 року).
 
В ефірі «1+1» губернатор Полтавської області Валерій Асадчев ще раз прямо вказав на Віктора Януковича як винного у невирішеності проблеми тендерних закупівель у 2007-му та натякнув на чинного прем’єр-міністра та її фракцію як силу, що не бажає позитивних змін у новому році.Проте коли ведучий прямо поставив питання про причетність конкретних політичних сил до блокування, Асадчев уникнув прямої відповіді:
 
«Валерій Асадчев, голова Полтавської ОДА: " …Я просто хочу Вам пояснити, що є декілька нюансів в цьому законодавчому акті, яке дозволяє виходити в екстремальних ситуаціях. Вони постійно на жаль виникають і я, до речі, хочу сказати, що найкращий вихід з цієї ситуації запропонував Віктор Андрійович Ющенко. Він ще запропонував це влітку минулого року, коли було РНБО і ми перший раз обговорили цю проблему, тоді був Віктор Федорович Янукович і він йому запропонував у таких от питаннях неврегульованих чи коли Тендерна палата порушує відверто законо…."
Віталій Гайдукевич, ведучий: "Що запропонував? Вихід".
Валерій Асадчев, голова Полтавської ОДА: "Він запропонував, щоб уряд подав, а президент указом їх увів, те що неврегульовано в законі І це могло б дати можливість відрегулювати. Це могло дати можливість працювати в таких умовах там шкільне харчування, дитячий садочок – таки соціальна сфера, але на жаль тоді прем'єр-міністр відмовився і сказав, що він не буде подавати і т.д. Ми сьогодні виходим самі з ситуації. В конкретних ситуаціях кожен губернатор буде виходити самостійно…"
Ілона Довгань, ведуча: Пане Валерію, а чому саме через ЗМІ виходимо? Чому це не можна зробити через ту ж Верховну раді? Ви не вірите, що вони це зроблять? Чиє там лобі?
Валерій Асадчев, голова Полтавської ОДА: "Ви знаєте, я не дуже вірю, що вони зроблять. Тому що якщо, скажімо, прем'єр-міністр відмовлявся, він сьогодні очолює велику фракцію…."
Ілона Довгань, ведуча: Чому вони зацікавлені це не зробити?
Валерій Асадчев, голова Полтавської ОДА: "Тому що там конкретно люди сидять, яким ці гроші бюджетні йдуть прямо в кишеню".
Ілона Довгань, ведуча: Це яка фракція?
Валерій Асадчев, голова Полтавської ОДА: "Я не можу сказати, яка це фракція. Я думаю, що вони там не в одній фракції знаходяться, ці люди"» («1+1», «ТСН», 7 лютого 2008 року).
 
Треба зазначити, що з боку БЮТ протягом розглядуваного тижня так і не пролунало чіткої відповіді. Тож можна було прогнозувати, що звинувачення Банкової на адресу «тендерної корупції» з натяками на керівництво БЮТ триватимуть і надалі:
 
«Борис Іванов, автор: "Президент України прагне змін в сфері державних закупівель і навіть пропонує відповідний законопроект розглянути першим з дванадцяти першочергових законів. Разом з цим Віктор Ющенко визнає, деяким політичним силам будуть не вигідні такі зміни. Президент скликає всіх, а зокрема, губернаторів до широкої дискусії на тему "як ефективно витрачати державні гроші" та "який ще для цього потрібен закон". Тендерну палату Глава держави готовий хоч зараз ліквідувати.
Синхрон: Віктор Ющенко, президент: "Біля 83% всього обороту, який стосується бюджетної установи штовхає на цю ускладнену криміналізовану досить процедуру закупівлі товарів".
Борис Іванов, автор: "В обласних голів ця тема давно викликає стійку невиліковну алергію. Тендерні торги тривають місяцями, у результаті ті ж таки лікарні залишаються без ліків та обладнання. Але в можливостях чинної Верховної Ради вирішити цю проблему обласні керівники сумніваються. Тому і пропонують обхідні шляхи".
Арсен Аваков, голова Харківської ОДА: "Буде два пути. Сейчас вот дадут консультации, я надеюсь, что будет представление в Конституционный суд по тому, чтобы торпедировать тот закон, который сейчас существует как нарущающий права граждан. И второе – внесение нового закона в парламент".
Борис Іванов, автор: "Минулий законопроект Президента зазнав фіаско. Черговий Глава держави пропонує розглянути невідкладно. Але гарантувати, що його не спіткатиме участь попереднього, не береться".
Синхрон: Віктор Ющенко, президент: "За моєю ініціативою був поставлений закон "Про тендерні закупівлі". Дві політичні сили зібрали підпис про відсоторонення голови Верховної ради від займаної посади. Як не парадоксально, цей підпис зібрали наші союзники і наші опоненти по Верховній Раді".
Борис Іванов, автор: "Так звані "союзники", імен яких Президент, до речі, не називав, звинувачення на свою адресу тим не менше відкинули одразу. Мовляв, Главу держави просто дезінформували".
Іван Кириленко, голова фракції БЮТ: "Ну для нас це була пригомшлива новина, що в президента на столі з'явилася інформація, що фракція БЮТ причетна до збору підписів стосовно відставки голови Верховної ради Арсенія Петровича Яценюка. Ми вважаємо, що це дуже велика помилка, бо ми цим не займаємось".
Борис Іванов, автор: "Ставлення ж союзників з коаліції до запропонованих Президентом змін можна спрогнозувати. Минуле голосування за скасування чинного закону про державні закупівлі представники БЮТ успішно провалили. З десяток депутатів не проголосували. Із блоку "НУ-НС" цю ініціативу проігнорували троє"»(«1+1», «ТСН», 7 лютого 2008 року).
 
Забарившись на тиждень, БЮТ надав свою відповідь – про що читайте у наступних оглядах ваших авторів.
 
СОТівські фанфари та «Вінова краля» з ФДМУ
Поки Президент брав участь в урочистостях з нагоди вступу України до СОТ, прем’єрка вирішила перехопити контроль над приватизаційною сферою. Спочатку вона пішла на чергову поступку Секретаріату і погодилася відкласти питання затвердження переліку об’єктів на приватизацію. Цікаво, що це рішення журналісти «Плюсів» самостійно пов’язали з перспективами виплати вкладникам Ощадбанку. Знову виходило, що Банкова ставить палиці в колеса Тимошенко:
 
«Андрій Тичина, ведучий: На тлі недієздатності парламенту Кабінет міністрів демонструє ефективну роботу. На сьогоднішньому засіданні уряду прем'єр-міністр Юлія Тимошенко поставила завдання доопрацювати план приватизації на 2008 рік. За цією роботою спостерігає наш кореспондент Мирослав Откович. Він на прямому зв'язку. Мирославе, то що вирішили урядовці з приватизацією?
Мирослав Откович, кореспондент: Так, справді, питання приватизації – основне питання, яке стояло сьогодні на порядку денному. Як відомо, уряд Тимошенко хоче швидко провести приватизацію багатьох об'єктів, оскільки від цього залежить виконання бюджету, а також виплати вкладникам… виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку. Але уряду так сьогодні і не вдалося до кінця вирішити, не затверджено остаточний перелік об'єктів приватизації та їх умов, оскільки Секретаріат президента наполіг, а уряд не зміг відмовити. І згідно указу президента, тепер питаннями приватизації буде опікуватися міжвідомча комісія, а остаточне рішення мають прийняти на засіданні Ради національної безпеки та оборони 15 лютого. Втім сторони не схильні драматизувати ситуацію і не кажуть, що це новий виток конфлікту між президентом та прем'єр-міністром» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
Але вже по обіді стало відомо про рішення глави Кабміну щодо відсторонення голови Фонду держмайна Валентини Семенюк від виконання повноважень. Тимошенко мотивувала таке рішення, зокрема, необхідністю прискорити приватизаційні процеси. В цьому контексті позитивна реакція Олександра Шлапака на інші приватизаційні рішення уряду могла бути сприйнята глядачем і як схвалення відсторонення від посади Валентини Семенюк. Можливо, саме цього і добивалася прем’єр-міністр:
 
«Ганна Калина, кореспондент: За порушення законів, Конституцію та ознаки корупційних дій. Саме з таким формулюванням Юлія Тимошенко оголосила про відсторонення Валентини Семенюк на час службового розслідування від виконання обов'язків голови ФДМУ журналістам. Юлія Тимошенко говорить в уряді створили спеціальну групу, яка займатиметься розслідуванням діяльності пані Семенюк. На цей же самий час відсторонили, відправили у відставку усіх її заступників. Залишився єдиний пан Парфьоненко. Обов'язки голови ФДМУ виконуватиме бютівець Андрій Портнов. Саме його прогнозували на нового голову ФДМУ, якого має ухвалити ВР. Однак ВР зараз заблокована і Юлія Тимошенко сказала, що на час доки ВР не зможе призначити Андрія Портнова офіційно головою ФДМУ, він буде першим заступником і виконуватиме обов'язки голови Фонду. Що стосується Семенюк, то Юлія Тимошенко сказала, що її відсторонення не вплине на зменшення темпів приватизації навпаки наймовірніше темпи приватизації зростуть.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Зараз головним тормозом безумовно нормального руху в цьому напрямку це була голова ФДМУ. Зараз, я думаю ФДМУ буде працювати значно успішніше і динамічніше. Тому навпаки не уповільнення темпів, а суттєве, суттєве прискорення".
Юлія Мотрич, ведуча: Ганно, а щодо приватизації є список і що далі цього разу президентський Секретаріат не заперечуватиме?
Ганна калина, кореспондент: Сьогодні на засіданні уряду був представник Секретаріату Президента Олександр Шлапак. Після цього він вийшов абсолютно задоволений. Шлапак говорить проте, що той перелік об'єктів із 14-ти разом із землею, які можуть бути приватизовані ближчим часом, повністю влаштовує Секретаріат Президента. Він не назвав жодного проблемного об'єкту в цьому порядку і залишився задоволений тим, що законодавство, яке уряд сьогодні планував розглядати, що стосується приватизації не буде ближчим часом розглянуте на засіданні уряду. Уряд дочекається засідання РНБО, яке призначене на 15.02. і роботи тієї міжвідомчої комісії, яку утворив своїм Указом Президент, лише після цього буде обговорення цього законодавства в уряді. Олександр Шлапак вважає, що це абсолютно прийнятна позиція і вважає, що це не вплине на зменшення темпів приватизації. Так само Олександр Шлапак вперше пояснив ситуацію і думку Секретаріату Президента і зокрема президента по можливі приватизації Обленерго.
Олександр Шлапак, перший заступник голови Секретаріату Президента: "Жодного разу президент не ставив питання проте, що ми категорично проти продажу. Президент ставив питання проте, що за його інформацією до економічної трансакції по продажу Обленерго долучаються деякі аспекти. Але однак, він не заперечує проти, щоб міноритарні пакети Обленерго були виставлені на продаж вже у найближчий час. Я думаю, що і трапиться"» (Перший національний, «Новини», 6 лютого 2008 року).
 
Та через кілька годин у ситуацію втрутився глава Секретаріату Віктор Балога. Всі телеканали процитували його звернення, опубліковане на інтернет-представництві Президента України, про незаконність відсторонення голови ФДМУ та попередження про готовність Президента призупинити «неконституційне» рішення Кабміну. Ваші автори звернули увагу на декілька цікавих аспектів. Спосіб оприлюднення позиції Секретаріату свідчив про те, що Балога на 100% не впевнений у тому, що все піде за оголошеним ним сценарієм. У такому разі заяву достатньо просто зняти з сайту і забути про неї.
 
З іншого боку, не виключено, що це було запрошення Тимошенко до діалогу з приводу майбутніх кадрових рішень у ФДМУ. Банкова сигналізувала прем’єру, що самостійно такі важливі рішення не можуть ухвалюватися урядом. У будь-якому разі посилання Балоги на необхідність дотримання Конституції не пройшло повз окремих ведучих та експертів, які пригадали йому сумнівний розпуск Верховної Ради.
 
В цій ситуації треба віддати належне Семенюк. Вона дуже швидко зорієнтувалася і зрозуміла, від кого тепер залежить її доля. Синхронно з Банковою Семенюк одразу заявила про свою підпорядкованість Президенту, а не Кабміну. До того ж, вона озвучила тезу, яка давно мусується технологами Банкової: Тимошенко збирає ресурси на президентські вибори.
 
«Валентина Семенюк-Самсонова, голова Фонду держмайна України: "Семенюк ніколи не була тормозом, Семенюк в першу чергу показала Україні, що таке інвентаризація. Я не працюю в Кабінеті Міністрів, мене призначали за згодою парламенту Президент України, і подання маже робити тільки безпосередньо Президент(ICTV, Факти, 6 лютого 2008 року).
 
«Заяву прем'єра про своє відсторонення Семенюк називає початком рейдерської атаки фракції БЮТ на три державні установи: Фонд держмайна, Антимонопольний комітет та Комітет із питань телебачення та радіомовлення. Семенюк твердить, що ФДМ не є частиною виконавчої влади, тож Кабмін не має права нікого звільняти. Усі спроби дістатися кабінету голови Фонду зупинятиме охорона МВС. Сама Семенюк планує повернутися до роботи, мовляв, так їй телефоном порадив Президент.
Валентина Семенюк, голова Фонду держмайна України: "Іде оптове захоплення інституцій конституційного органу, який підзвітний парламенту, з тим, щоб оптом розпочати перерозподіл власності на користь кандидата у Президенти, який сьогодні хоче зробити таке захоплення"» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
Реакція з боку уряду на різку заяву Балоги теж не змусила себе довго чекати. Команда Тимошенко звинуватила Семенюк у корупції. Виходило, що Секретаріат «покриває» корупціонерку, яку вимагав звільнити ще кілька місяців тому.
 
«Мирослав Откович, кореспондент: Якщо процес неможливо зупинити, то треба його очолити. Майже півтисячі об'єктів приватизації на цей рік - таку планку поставив уряд Тимошенко. В Секретаріаті Президента не довго думали і створили координаційну раду. Тепер усі важливі питання будуть ухвалювати на засіданнях РНБО на чолі з Президентом. Гальмо приватизації - саме так назвала Юлія Тимошенко голову фонду держмайна Валентину Семенюк. Спеціально створена слідча комісія уже веде перевірку діяльності очолюваного соціалісткою органу. Її підозрюють у корупції.
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Ми співпрацюємо з Генеральною прокуратурою, і всі випадки, там, де порушено закон, – буде окреме розслідування, і ми будемо мати заходи, що робити. На період проведення службового розслідування пані Семенюк відсторонена сьогодні від виконання своїх функцій"» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
Одночасно на Банкову пішов меседж: уряд готовий до поступок, якщо Секретаріат відмовиться блокувати відсторонення Семенюк:
 
«На питання, чи стане приватизація причиною появи нових конфліктів між Банковою та Грушевського, головний фінансист країни Віктор Пинзеник усміхається і каже, що все гаразд.
Віктор Пинзеник, міністр фінансів України: "Нема ніякого конфлікту. Іде нормальний режим діалогу: уточнення з'ясування позицій. Ми в робочому режимі, разом із Секретаріатом Президента"» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
Однак уже в пізньому ефірі команда БЮТ інтерпретує розбіжності з Банковою щодо відсторонення Семенюк як гострі суперечності та доказ боротьби між Президентом і урядом за владу. Турчинов на противагу Балозі наполягає на тому, що уряд ніяких законів і конституційних норм не порушував:
 
«Наталя Мосейчук, ведуча: Тож, на захист Семенюк стали у президентському таборі. Зокрема, Віктор Балога заявив: відсторонення Валентини Семенюк від справ є антиконституційним свавіллям і нагадав, що голову Фонду держмайна призначає і звільняє з посади Верховна Рада з подання прем'єр-міністра. Балога пропонує уряду скасувати рішення, інакше за Семенюк вступиться безпосередньо Віктор Ющенко. У відповідь на попередження Банкової перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив: уряд не звільнив, а лише відсторонив Семенюк на час проведення слідства, і законів не порушив» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
Цілком можливо, що в БЮТ зрозуміли програшність м’якої позиції після заяви Семенюк в ефірі про особисту розмову з Президентом і дане ним «добро» на збереження її на посаді. Інформаційний удар по позиціях Тимошенко знову був завданий через «Інтер»,  а також через НТН. У тому ж дусі подавалася інформація і СТБ.
 
«Руслан Сенечкин, ведущий: Сама Валентина Семенюк уверена, что сегодняшние кадровые решения Кабмина не соответствуют законодательству. На специальной пресс-конференции она заявила, что на ее стороне Президент Ющенко.
Валентина Семенюк, председатель Фонда государственного имущества: "Мала телефонну розмову з Президентом України буквально після звонка пана Турчинова. І я сказала Президенту про цю ситуацію і сказала, що я буду діяти виключно в рамках закону. Він мене призначав, і якщо до мене є претензії, хай вони будуть пред'явлені. На що Президент сказав: "Валентино Петрівно, дійте так, як записано в законі". І тому я можу сказати, що злоч... дії або постанови, які суперечать Конституції України і законодавству, не можуть бути мною виконані"» («Інтер», «Подробиці», 6 лютого 2008 року).
 
Коли наступного дня слова Семенюк про порозуміння з Президентом підтвердилися появою указу, який зупиняв рішення Кабміну, технологи БЮТ продовжили поширення тези: оточення Президента захищає корупціонерів та блокує політику уряду:
 
«Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр України: "Указ ми будемо виконувати. Я сподіваюсь, що Верховна Рада не буде нас змушувати чекати на прийняття рішень з кадрових питань. Цим указом практично призупинена боротьба з корупцією у Фонді державного майна Цим указом практично призупинена боротьба з корупцією у Фонді державного майна, у нас не має протистояння з президентом, вважаю, що це просто скажемо так, деякі апаратні іграшки які не варті уваги. У всякому разі, я сподіваюся, що ці проблеми розв'яжуться найближчим з часом і Фонд Держмайна буде ефективно працювати"» («Інтер», «Подробиці», 7 лютого 2008 року).
 
«Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр України: Я хочу сказати, що ми не президенто-слухняний уряд, ми законослухняний уряд. Президент дійсно має право своїм указом призупиняти постанови і розпорядження Кабінету міністрів. Він своїм правом скористувався. Але я вважаю, що уряд діяв в межах своїх повноважень
Ілона Довгань, ведуча: Ви говорите про те, що протистояння нема і ми відчуваємо допомогу президента? В чому допомога президента, якщо ви говорите, що цим указом, який вас, до речі, здивував призупиняється боротьба з корупцією?
Олександр Турчинов, віце-прем'єр-міністр: "Ну мабуть такою формою нам допомагають. Але ж я хочу сказати, я не думаю, що цей процес надто довго продовжиться…» («1+1», «ТСН», 7 лютого 2008 року).
 
Парламентський джокер
На цьому тижні Банкова продемонструвала «батіг» і опозиції, яка продовжила блокування Верховної Ради. Люди Президента нагадали регіоналам, що Ющенко може знову використати право розпуску парламенту. Спікер Яценюк нагадав опозиції ризики, пов’язані з новими позачерговими виборами. Янукович відреагував дуже жваво, але непереконливо.
 
Схоже, в таборі регіоналів сприйняли наміри Банкової як черговий блеф і страшилку, і саме так намагалися її подати для глядачів. Більш технологічно вчинила Тимошенко: лідерка БЮТ, очевидно, розуміє, що сама ідея нових виборів не може бути популярною серед населення. Тому прем’єрка заявила, що буде працювати й надалі, незважаючи ні на що.
 
«Роман Зварич, народний депутат, НУ-НС: "Я нагадав нашим колегам по опозиції про те, що сьогодні включився рахівник, що відповідно до Конституції України президент України має право достроково припинити повноваження ВР України у випадку, якщо протягом 30-ти днів однієї чергової сесії не відбуваються пленарні засідання".
Синхрон: Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: "Примара дострокових виборів вона напевно є виключно у думках політологів і експертів. Пункт 1. Я думаю, що жоден передвиборчий штаб сьогодні не в стані профінансувати дострокові вибори. Пункт 2. Якщо політичні сили думають, що вони досягнуть певної підтримки українського народу на наступних дострокових виборах, то вони глибоко помиляються. І пункт 3. Вже сьогодні дуже легко спрогнозувати фаворотиів таких дострокових виборів"» (Перший національний, «Новини», 6 лютого 2008 року).
 
«Синхрон: Віктор Янукович, народний депутат України, фракція Партії Регіонів: "Коаліція в такому складі вона не працездатна і непрацездатний парламент, тому щиро вітаю дострокові вибори, і дострокові вибори скоріш за все не за горою, вони вже наближаються".
Синхрон: Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України: "Я не бачу сьогодні ніяких правових підстав для того щоб думати, навіть думати про дострокові вибори, потрібно нарешті дати країні спокій і стабільність"» («Інтер», «Новини», 6 лютого 2008 року).
 
У відповідь Банкова через своїх речників-політологів ще раз наголосила, чим можуть закінчитися нові вибори для опозиції, і дала зрозуміти, що остаточне рішення не ухвалене, але сам варіант серйозно розглядається. Отже, Партії регіонів краще повернутися за стіл переговорів із Президентом, щоб потім не жалкувати про наслідки. На думку ваших авторів, Банкова блефувала, але досить переконливо:
 
«Вадим Карасьов, політолог: Якщо коротко, то дочасні вибори, по перше, тільки збільшать електоральний і політичний парламентський результат Блоку Юлії Тимошенко, і ці дочасні вибори будуть на користь Юлії Тимошенко. І по друге, це буде більше двопартійність: Партія регіонів і БЮТ. "Наша Україна" сьогодні не готова…
Наталя Мосейчук, ведуча: Скажіть, будь ласка, тоді – от Ви кажете: чи потрібні - а взагалі, чи можливі з точки зору юридичної вибори зараз?
Вадим Карасьов, політолог: З юридичної точки зору можна найти такі підстави…
Вадим Карасьов, політолог: Так. Інша справа, що сьогодні основні політичні сили, окрім Юлії Тимошенко, хоча вона про це не говорить, не зацікавлені в дочасних виборах, але зацікавлені в такому полупаралізованому стані парламенту. Щоб парламент був у напівлежачому стані, тому що тоді не вирішуються кадрові питання…
Наталя Мосейчук, ведуча: Тоді не вирішується все!
Вадим Карасьов, політолог: Так. Але тоді можна багато рішень проводити через Раду національної і оборони. І вже це прозвучало.
Наталя Мосейчук, ведуча: Тобто, єдині зацікавлені особи – це, може бути, Президент і Секретаріат?
Вадим Карасьов, політолог: Ні, не тільки, це може бути Партія регіонів. Але вона теж сьогодні не готова до виборів, тому що там є дві групи: одна тяжіє до співпраці з Блоком Юлії Тимошенко, інша – до співпраці з Президентом. І сьогодні Партія регіонів, я не думаю, щоб так була готова до повноцінної передвиборчої компанії. Тим більше, є ще проблема фінансів. І звідки фінансування брати. Ми ж розуміємо, що це не тільки бюджет, але і фінансове спонсорство. І навряд чи сьогодні спонсори готові до фінансування. Якщо буде фінансування по-мінімуму, то виграє той, хто має реальні фінанси. А їх має той, хто контролює державний бюджет. А це сьогодні Кабмін і прем'єр-міністр» («1+1», «ТСН», 6 лютого 2008 року).
 
«…Марина Кухар, ведуча: Зворотний відлік часу пішов. Відучора починають рахувати 30-денний термін непрацездатності Верховної Ради, після чого Президент зможе розпустити Парламент. Так уважають у пропрезидентській коаліції і шукають для виправдання юридичну колізію. Нагадаю, рік після за законом президент не може розпускати парламент, з іншого боку діє норма про бездіяльність парламенту. Думка ж політичних експертів: говорити наразі про ще одні дострокові вибори зарано.
Вадим Карасьов, політолог: І тому скоріше за все ставка деякими політичними гравцями робиться не на розпуск парламенту, а на такі запуски процесу відставки уряду, прем'єр-міністра. Чи це вийде – це вже інша справа"» («1+1», «ТСН», 7 лютого 2008 року).
 
Тон Банкової змусив регіоналів терміново змінювати риторику і різко змінювати позицію: «Віктор Янукович, народний депутат України, лідер Партії регіонів, синхрон: Ми не готуємося до дострокових виборів, тому що і в 2007 році, в квітні місяці, я про це неодноразово казав, що будь-яка політична дестабілізація – вона призведе обов'язково до погіршення економіки країни і, відповідно, життя людей . Тобто, боротьба була політична, але ми знаємо, що ця боротьба була за межами правил, за межами Конституції, а призвело це врешті решт до того, що ми отримали дуже багато різних проблем. І перш за все, економічних, перш за все. До них можна додавати тут і погіршення стосунків з нашим північним сусідом, з Росією. Політики не можуть вгальмувати свої амбіції. Все чогось не вистачає: чи посад, чи джерел заробітку. Тому тут і виникають питання і перерозподілу газового ринку, і майнові питання – і реприватизація, і прискорена приватизація об'єктів стратегічних і так далі» («Інтер», «Подробиці», інтерв'ю лідера Партії регіонів Віктора Януковича, 10 лютого 2008 року).
 
Інший парламентський сюжет також був ініційований із Банкової. На зустрічі з губернаторами Віктор Ющенко повідомив про підготовку відставки з посади голови ВРУ Арсенія Яценюка силами Партії регіонів та БЮТ. Хоча підставою називалася президентська ініціатива із держзакупівель, вашим авторам більш правдоподібною видається версія про необхідність такого викиду інформації з метою перекрити резонанс від рішення Президента про поновлення Семенюк.
 
На «ріжки» Банкової в цій інформаційній спецоперації вказує й те, що слова президента про можливу зраду у потрібному руслі інтерпретував Ігор Кріль:
 
«СТУДІЯ: У студії – Сергій ПОПОВ. Ющенко викрив змову проти себе. Першою жертвою мав, на переконання президента, стати спікер. Його відставкою начебто переймаються не тільки опозиціонери, а й дехто зі спільників блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Єдині можливі спільники "помаранчевих", дізнавшись про свою підступність, здивувались.
РЕПОРТАЖ: Автор: Маргарита СИТНИК. Кому заважає Яценюк? Ющенко твердить: не лише опозиціонерам, а й друзям блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Вони нібито разом з "регіоналами" почали ставити автографи за відставку спікера. Президент обурився і назвав цю сепаратну співпрацю парадоксом. Ющенко вважає: політики змовилися через економіку.
СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Як тільки за моєю ініціативою був поставлений закон про тендерні закупівлі, дві політичні сили зібрали підпис про відсторонення голови Верховної Ради від займаної посади. Як не парадоксально, цей підпис зібрали наші союзники і наші опоненти".
РЕПОРТАЖ: Офіційні друзі з коаліції "бютівці" заприсягаються: жодних автографів поруч із підписами "біло-синіх" не ставили. Після заяви президента вони провели службове розслідування і виявили: всі вірні Яценюкові.
СИНХРОН: Іван КИРИЛЕНКО, голова фракції Б’ЮТу: "Ніякого збору підписів БЮТ не ініціював, не ініціюватиме, і тих, хто ініціює, застерігаємо: марна трата сил. Арсеній Петрович буде головою Верховної Ради стільки, скільки буде працювати ця Верховна Рада. Крапка".
РЕПОРТАЖ: Лояльні до Секретаріату депутати "бютівців" усе одно підозрюють. Ігор Кріль каже: закон про державні закупівлі, яким переймається Ющенко, як кістка поперек горла для декого з "біло-сердечних".
СИНХРОН: Ігор КРІЛЬ, народний депутат України: "Це пов’язують із багатьма народними депутатами, які саме в тій політичній силі і є". НЕ ТИТРОВАНО, питання за кадром: В якій? – "УС". "В БЮТі. Тому, коли стало питання, ініціатива президента була по відміні цього закону, то саме це спровокувало такі от кроки, тому що все-таки це дуже великі гроші".
РЕПОРТАЖ: "Регіонали" не розуміють, чому політики звелися через підписи. Мірошниченко каже: їх немає.
СИНХРОН: Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Ніяких підписів Партія регіонів не збирала і не збирає. Тому президента, напевно, дезінформували щодо, принаймні, Партії регіонів. Можливо інші фракції меншості, можливо деякі депутати більшості".
РЕПОРТАЖ: Ситуацію остаточно заплутав сам Ющенко. Пообіді прес-служба Секретаріату заявила: президент забрав із парламенту закон про держзакупівлі на доопрацювання. Яценюк демонструє спокій. Він сам просить депутатів не тягнути з його звільненням.
СИНХРОН: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Постанову треба вносить. Треба вносить. Я закликаю всі політичні сили. Тому що, знаєте, розмов багато, треба діять, показать, що уміють зробити. Я хочу подивиться, як вони наберуть 226 голосів, а потім будемо з ними дискутувати, усіма причому".
РЕПОРТАЖ: Проте, бажання Яценюка поки нездійсненне. Аби його звільнити, депутати, принаймні, мають зібратися в парламенті на сесію. Поки ж сесійну залу парламентарі оминають. 
(СТБ, «Вікна-новини», 7 лютого 2008 року).
 
Сам Яценюк відмовився грати у запропоновану йому на Банковій гру. Очевидно, він хоче продемонструвати прем’єрці свою незалежність від Секретаріату і здатність як самостійно ухвалювати рішення, так і впливати на рішення Президента. Зокрема, він солідаризувався з позицією Тимошенко щодо відсутності потреби розпускати парламент та відсутності гострих протиріч між нею і Ющенком:
 
«Алла Мазур, ведуча: Давайте почнемо зі скандалу зі збором підписів за вашу відставку в парламенті. Президент говорив, що разом з представниками Партії Регіонів ці підписи збирають і представники БЮТ, що самі вони категорично заперечують. Що вам відомо про такий збір підписів?
Синхрон: Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: Ну, якщо така ініціатива і була, то скоріше всього вона була виключно на рівні певних окремих особистостей і вона не могла бути як скоординована дія політичних сил.
Алла Мазур, ведуча: Ви вірите, що бютівці дійсно збирають такі підписи?
Синхрон: Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: Ні, я не вірю, що БЮТ може збирати підписи безпосередньо як політична сила, але є певне протистояння, яке стосується того ж закону про державні закупівлі і власне кажуть, що це інспірувало чутки про це. Мені дуже приємно те, що політичні сили чітко заявили як Наша Україна так Блок Тимошенко, що ніяких речей про відставку не може бути…
Синхрон: Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: Точно, що нормального русла не буде завдяки новим достроковим виборам, також навряд чи нормальне русло, коли постійне фізичне протистояння. Нормальне русло буде тоді, коли окремі політичні сили зрозуміють, що їхнє бажання повернутися сьогодні у владу навряд чи реальне…
Синхрон: Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: Така державна робота. Кожен має свою позицію і кожен її відстоює і кожен діє в межах конституційних повноважень. І я думаю, що не потрібно говорити про те, що це є конфлікт. Це не є конфлікт особистостей. Тут іде різне бачення, різні погляди. Обов'язково раніше, чи пізніше вони прийдуть до консенсусу і я сподіваюсь на те, що ніякого розколу в командах немає і мова іде про те, що кожна дія, яка робиться як на Банковій так і на Грушевського виключно задля того, щоб країна краще розвивалася» («1+1», «ТСН», ексклюзивне інтерв’ю Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка, 10 лютого 2008 року).
 
Про інформаційну спецоперацію навколо затримання Миколи Рудьковського та про розв’язку газового протистояння читайте в наступному огляді.
 
Фото – «Фокус»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19422
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 042
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 155
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 800
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 239
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 354
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 892
04.02.2008 09:06
Сергій Лещенко, «Українська правда» - блоґи
24 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду