«Скандал будет обеспечен, это точно»

21 Березня 2008
16351
21 Березня 2008
15:52

«Скандал будет обеспечен, это точно»

16351
Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов мов у воду дивився, коментуючи ситуацію, яка склалася на газових переговорах між українською та російською сторонами. Однак скандали відбувалися не лише в газовій сфері. Політичні сили готувалися використати пік парламентської і газової кризи, маючи на меті сподобатися виборцям. Саме на це були спрямовані політичні технології у медіа протягом 25 лютого – 2 березня 2008 року.
«Скандал будет обеспечен, это точно»
Скандали з губернаторами, вкладниками і цінами
 
Протягом тижня Президент та прем’єр-міністр продовжували боротьбу за звання «Слуга народу», використовуючи при цьому технологію скандалу. Глава держави висловлював незадоволення поганою сплатою ПДВ, високими рівнями інфляції та повільною виплатою заощаджень Ощадбанку. Доходило до смішого: 25 лютого губернатори за вказівкою Банкової критикували уряд за зростання цін, а головною причиною називали компенсації по втрачених заощадженнях. Натомість уже 27-го числа Ющенко з вимогою поновити реєстрацію вкладників та покращити «організацію виплати малозабезпеченим, пенсіонерам та громадянам із обмеженими фізичними можливостями», тобто, саме тим категоріям, які і несуть гроші на ринок і, з логіки Банкової, сприяють інфляції.
 
«Сегодня Президент Украины поручил СБУ выяснить почему предприятия на востоке и юге страны НДС возмещают оперативнее чем в других регионах
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Сегодня Президент Украины поручил СБУ выяснить почему предприятия на востоке и юге страны НДС возмещают оперативнее чем в других регионах. Также Виктор Ющенко дал указание правительству внося правки в госбюджет увеличить расходы на выплату НДС, чтобы у государства не возникали новые долги перед предприятиями. И сегодня же в Секретариате президента раскритиковали правительственный план борьбы с инфляцией. На Банковой недовольны тем, что в Кабмине решили укрепить гривну за счет сокращения ее наличного оборота и сдерживать цены административными способами. Виктор Ющенко допускает остановить рост инфляции таким образом КМУ удастся, но это может остановить экономический рост Украины» («Iнтер», «Подробности», 25 лютого 2008 року).
 
«Новий хвиля протистояння Ющенко і Тимошенко
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Нова хвиля протистояння Ющенко і Тимошенко. Сьогодні люди Президента критикували уряд. Це троє губернаторів, які влаштували спеціальну прес-конференцію, вона проходила в стінах секретаріату, аби поскаржитись на зростання цін. Це глави адміністрацій Дніпропетровської, Рівненської і Тернопільської областей.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: За словами рівненського очільника, ціни борошно та яловичину в його регіоні з початку року зросли на 5 відсотків. А на олію та картоплю – на 11 відсотків. Схожі справи на Дніпропетровщині і трохи кращі в Тернопільській області. Вину губернатори покладають на надмірні соціальні вливання уряду, зокрема, на виплати вкладів в Ощадбанку.
Віктор МАТЧУК, голова Рівненської облдержадміністрації: "Коли ми проаналізували скільки із тих коштів, які були людям виплачені, повернулися назад у банківську систему , це менше однієї третини , тобто все інше це ті кошти, які ще знаходяться на руках у людей і які створюють загрозу подальшого, або відтермінованого викидання на ринки споживчих товарів".
Віктор БОНДАР, голова Дніпропетровської облдержадміністрації: "Бюджети наші – це по суті перетворилися на касу по виплаті заробітних плат, тобто на соціальну касу. Пенсії, заробітні плати і все інше, а як будувати, а як розвивати дороги, а як будувати школи. А як вирішувати інші соціальні проблеми в регіоні".
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: губернатори скаржилися, що уряд не допускає їх до розробки антиінфляційних заходів. Кабмін на ці заходи поки що не відповів. Проект програми стримування цін уряд ухвалив ще минулого тижня. Рецепт подолання інфляції прем'єр доповість Президенту у середу» («1+1», «ТСН», 25 лютого 2008 року).
 
 
«Сьогодні президент дав нове доручення уряду
Ведуча: Сьогодні президент дав нове доручення уряду, поновити реєстрацію вкладників радянського Ощадбанку. Припинення її викликає соціальну напругу, люди які відклали депозити до банку на пізніший термін непокояться, зазначається в листі до Юлії Тимошенко. Віктор Ющенко вимагає покращення організації виплати малозабезпеченим, пенсіонерам та громадянам з обмеженими фізичними можливостями. В уряді, в свою чергу, сьогодні заявили, проблем із виплатами компенсацій не має» («Украина», «События», 27 лютого 2008 року).
 
 
«Президент сьогодні писав листа прем'єру із вимогою навести лад із виплатами компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР і відновити реєстрацію вкладників.
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Президент сьогодні писав листа прем'єру із вимогою навести лад із виплатами компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР і відновити реєстрацію вкладників. Віктор Ющенко наголошує, що тимчасове припинення реєстрації Ощадбанком створює соціальне напруження, тому уряд у триденний термін має затвердити календарний план реєстрації. Раніше міністрі фінансів Віктор Пинзеник повідомляв про зміну технології виплат Ощадбанку, а саме збільшуючи до чотирьох дні виплат і зменшуючи до двох дні реєстрації. Пинзеник наголосив, що жодних затримок із виплатами немає, тим часом у регіонах не така безхмарна картина, як її малює Мінфін. У чергу реєстрації людей записують на кінець березня-квітень, а в окремих областях і на серпень. При цьому постійно порушується триденний термін виплат після реєстрації. Гроші у кращому випадку люди отримають через кілька тижнів» (ICTV, «Факти», 27 лютого 2008 року).
 
 
Скандал із Сіверськодонецьким з’їздом Партії регіонів
 
Нарешті сталося те, чого автори так чекали з моменту формування нової коаліції та опозиції. Партія регіонів спромоглася створити кілька інформприводів, вартих уваги за своєю формою та змістом. Країна нарешті побачили впевнену і погрозливу (для ворогів, звісно) фігуру Віктора Федоровича Януковича. Лідер регіоналів протягом тижня кинув виклик НАТО, уряду і Президенту, хоча не відкинув можливості повернутися у владу, якщо його опоненти самі зрозуміють «безперспективність нинішнього політичного курсу».
 
Після місяця блокування парламентської трибуни Партія регіонів почала переходити в активний політичний наступ. Своїми меседжами Януковичу в Брюсселі вдалося заткнути за пояс невиразного Яценюка. По-перше, Янукович правильно розрахував удар по слабкій психіці європарламентарів, заявивши про спробу Президента ухвалити нову, авторитарну Конституцію на референдумі. З 2000 року, коли Кучма намагався зробити щось подібне, цю українську технологію в очах європейців дискредитовано.
 
По-друге, Янукович послав Банковій меседж: Партія регіонів готова повернутися у владу – як шляхом проведення нових виборів, так і в результаті переформатування коаліції. Щоправда, за це він наразився на гострі слова Тарасюка про підкуп депутатів. Лідер НРУ знову нагадав європейцям, що перед ними стоїть не очільник опозиції, а людина, яка несе відповідальність за фальсифікацію виборів 2004 року та політичну кризу 2007-го.
 
«В Брюсель приїхав Віктор Янукович
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Європейська столиця - Брюсель останнім часом стала популярною трибуною для виступів українських політиків. Причому як не зовнішньо, так і на внутрішньополітичні теми. Напередодні свою позицію європейцям доносив спікер Яценюк. Сьогодні настала черга опозиційного лідера Януковича.
Людмила ДОБРОВОЛЬСКА, ведуча: Голова Партії регіонів нарешті розповів свій рецепт подолання парламентської кризи і намагався сформулювати погляди біло-блакитних на тему інтеграції України в НАТО. Відбувалося це у Європарламенті. Свідком був Юрій Сидоренко. Юра вітаємо тебе, то які заяви встиг зробити сьогодні Віктор Федорович. І головне чи є бажання наступного тижня повернутися до парламентської роботи. Якщо так, то за яких умов?
Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Віктор Федорович каже, що таке бажання є і висуває все одну і теж умову – коаліція має погодити у стінах парламенту питання щодо ставлення України до НАТО. Втім сьогодні Віктор Янукович зробив ще одну заяву, він сказав, що ще однією ціллю цього блокування було довести коаліції, що її перевага у два голоси занадто є малою і якщо вона цього не зрозуміє – виходів він бачить два – або пере форматування коаліції, або ж нові дострокові вибори. Втім, повертаючись до блокування парламенту Віктор Янукович заявив, що навіть розгляд питання про НАТО не гарантує, що в подальшому не буде відбуватися блокування трибуни, бо мовляв якщо і коаліція погодиться. Мовляв результати цієї дискусії можуть дати нові додаткові козирі опозиції, щодо облоги трибуни. Прошу пряма мова Януковича.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Якщо не виникнуть нові, бо наприклад сьогодні тек питання, яке як кажуть ходить по парламенту - це відповідальність керівників держави за ці дії".
Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Втім, що мав на увазі Янукович, говорячи про відповідальність очільників держави він не уточнив.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Юрій, головною метою Януковича у Брюсселі, ми це пам'ятаємо було донести безпосередньо у НАТО своє бачення настроїв в українському суспільстві щодо вступу України до альянсу. Це вдалося зробити?
Юрій СИДОРЕНКО, кореспондент: Зустрітися із генеральним секретарем НАТО, на що сподівався Віктор ЯНУКОВИЧ йому не вдалося. Втім він не засмучуються, він каже що надіслав Яну Схооп Схеверу листа, в якому виклав свою позицію. Сподівається зустрітися із ним до початку квітневого самміту в НАТО. Запевняє, що якщо така зустріч не відбудеться, то на його думку це означатиме, що у НАТО чекатимуть поки в Україні не завершиться внутрішня дискусія щодо ставлення щодо НАТО. Тут ще треба зазначити - візит Януковича почався із публічного з'ясування стосунків опозицією та коаліцією. Віктор Янукович перед парламентарями парламенту звинуватив українську владу у тому, що вона із одного боку таємно підписала лист трьох, із іншого боку в обхід парламенту збирається змінювати Конституцію. І зауважив, що ж це за відданість європейським цінностям. І тут же наразився на відповідь головуючого на цьому засіданні нашоукраїнця Бориса Тарасюка. Той, заявив, що політична сила, очолювана Віктором Януковичем у парламенті минулого скликання скуповувала депутатів, як картоплю. То як можна говорити про віданність цінностям європейським, які декларує сьогодні Янукович. Цю суперечку нагадаю чули депутати Європарламенту і ось пряма мова.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Я звик до того, що наші опоненти, знаєте не пройшли належного виховання. А реакцію європейців ми також бачили. Вони були здивовані, вони були здивовані. Все про що я казав, я про це сказав досить толерантно в такій формі, яка була зрозумілою. Але ні у якому разі не образливою"» («1+1», «ТСН», 27 лютого 2008 року).
 
Повернувшись до України, Віктор Янукович продовжив накачувати свій електорат мобілізуючими меседжами, критикуючи Президента за Конституцію, уряд – за гіперінфляцію та сварку з Росією, СБУ – за політичні репресії. Одним словом, глядач нарешті побачив регіоналів у дієвій (принаймні на словах) опозиції. Хоч це і є повтором кінця 2005 – початку 2006-uj, але це краще, ніж нічого.
 
Цікаво, що лише Перший національний звернув увагу на слова Януковича про небажаність парламентських виборів. Це був іще один сигнал Банковій у відповідь на побажання Віктора Балоги розширити коаліцію. Проте головним завданням Януковича була підготовка громадської думки до позитивного сприйняття з’їзду депутатів усіх рівнів у Сіверськодонецьку. Лідер Партії регіонів активно захищав з’їзд від ярлику «сепаратизм». Очевидно, таким чином Янукович намагався переконати своїх поміркованих прихильників із центру України не вірити офіційній контрпропаганді, спрямованій проти проведення з’їзду.
 
«Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, провів сьогодні велику прес-конференцію
Олена ФРОЛЯК, ведуча: На виключному праві Верховної Ради вдосконалювати або змінювати Конституції наполягає Партії регіонів. Її лідер, колишній прем'єр-міністр провів сьогодні велику прес-конференцію. Його партію не дивують спроби нинішньої влади змінити Конституцію на референдумі, оскільки влада з 2005 року сповідує політичну доцільність замість законів, тому регіони виступають за вдосконалення Основного закону, а не зміну його редакції. Віктор Янукович вказав владі на низку її відвертих прорахунків – це інфляція, гіперприватизація, яку опозиція повязує з наближенням президентських виборів і звісно чергові газові скандали з Росією, яка має з українських суперечок лише зайві вигоди. Партія регіонів витсупає за тимчасовий мораторій на приватизацію і радить владі не гратися з Росією вігри "Хто сильніший"?
Марина ПЕТРОВА, автор: "Не грати м’язами, а працювати мізками – так радить владі головний опозиціонер. З нинішньою інфляцією, яка на кінець року може сягнути 20 відсотків, не приватизацію треба затівати, застерігає Віктор Янукович. Бо гроші проїдять, а країна може втратити низку підприємств, не врахувавши умов Світової організації торгівлі".
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Хочуть за рік продати більше підприємств, ніж за всі роки незалежності, при цьому без чіткої стратегії, законодавча база у цій сфері базується на держпрограмі приватизації, яка була ухвалена ще у 2000 році, хоча законодавство передбачає її затвердження один раз на 3 роки".
Марина ПЕТРОВА, автор: "Проект мораторію на приватизацію в регіоналів уже готовий. Але що найбільше нині робить Україну слабшою – це газові переговори, де російська сторона обернула усе на свою користь, заявляє лідер опозиції".
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ще в 2005 році, знову ж таки, коли почали шевелити м'язами, а не подумали мозгами по цьому найважливішову питанню, змагатися з Росією хто сильніший – чи наша газотранспортна система, чи ресурси російські, я хочу сказати, що це безперспективне змагання, це дурниця".
Марина ПЕТРОВА, автор: "Відкидає Янукович і перспективи прийняття нової Конституції на референдумі. Такий варіант допускав глава держави. Регіонали за те, щоб вдосконалювати Основний закон лише голосуванням у Верховній Раді, заявив їхній лідер. Чим і підтвердив свою готовність до початку парламентської роботи"» (ICTV, «Факти», 29 лютого 2008 року).
 
 
«Не прогнозувати завчасно, а спочатку прожити до понеділка, пропонує лідер партії Регіонів Віктор Янукович.
Юлія БОРИСКО, ведуча: Не прогнозувати завчасно, а спочатку прожити до понеділка, пропонує лідер партії Регіонів Віктор Янукович. Але у кожному разі ще одні Парламентські вибори він вважає небажаними. Завтра головний опозиціонер країни збирається в Сєвєродонецьк на з'їзд, і завчасно попередив, закликів до від'єднання Сходу від Півдня не буде. Делегати просто говоритимуть про нагальні проблеми суспільства.
 
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії Регіонів: "Усі розмови про якийсь сепаратизм – це відверті провокації та небажання рахуватися з іншою точкою зору на суспільно-політичні процеси, що відбуваються у державі"» (Перший національний, «Новини», 29 лютого 2008 року).
 
 
«Віктор Янукович заявив, що генеральна прокуратура та Служба безпеки тисне на делегатів майбутнього Сіверодонецького з'їзду
Ведуча: Віктор Янукович заявив, що генеральна прокуратура та Служба безпеки тисне на делегатів майбутнього Сіверодонецького з'їзду. А за словами лідера опозиції, представники цих структур цікавляться порядком денним заходу, викликає на допити учасників першого зібрання. Такі дії Віктор Янукович називає політичними провокаціями. Обвинувачення у сепаратизмі він вважає надуманими. 1-го березня у Сіверодонецьку депутати з різних областей обговорять нагальні державні проблеми.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ми всі з вами були свідками того, як дуже часто критикували КДБ, так чи ні? Ми що, повертаємося до цих часів, політичного репресивного органу? Хай так звані демократи дадуть на це питання відповідь(«Украина», «События», 29 лютого 2008 року).
 
Висвітлення роботи самого з’їзду в Сіверськодонецьку стало чудовим зразком політичного позиціювання телеканалів. Зокрема, якщо «1+1» подало його у нейтрально-негативному світлі, то ICTV намагалося подати підкреслено нейтрально без оціночних суджень. Підкреслено, оскільки, на відміну від інших телеканалів, не наголошували на відсутності на з’їзді Рината Ахметова, позиціонуючи Партію регіонів як монолітну, потужну політичну силу. Крім того, ICTV уникнув синхронів виступів провідних спікерів ПР та головного гостя Костянтина Затуліна, в яких жорстко критикувався Президент. Одним словом, ICTV зайняв позицію «умиротворювача», навмисне згладжуючи гострі інформаційні кути.
 
«1+1» продублювало чи не дослівно свій репортаж в підсумковому тижневому ТСН. Головні критичні меседжі: 1. Партія регіонів акцентуванням на мовному питанні відволікає увагу громадян від більш важливих проблем; 2. Партія регіонів веде гуманітарну політику врозріз із політикою Президента.
 
«Родина в опасности!
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Родина в опасности! Із такою "єдиною думкою", за визнанням організаторів, 3700 делегатів зібралися уже на другий з'їзд депутатів усіх рівнів у Сєвєродонецьку на Луганщині Після першого, нагадаю, Генпрокуратура порушила кримінальну справу про сепаратизм, так, до речі, і не доведену до кінця. На другому на державний лад зазіхати не збиралися. Але риторка і пафос не поступалися 2004-му.
Голова Луганської облради додумався, що державною політикою стає агресивний націоналізм на межі нацизму. Оратори пропонували почати весняний наступ на захист російськомовного населення і створити білу книгу насильницької українізації. Про яку говорив і присутній колишній державний службовець найвищого рангу - екс-прем'єр Віктор Янукович.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Сергію, то що це було? Якісь теми не консолідуючі, знов про НАТО, знов про росіську мову.
Сергій ШВЕЦЬ, кореспондент: Все про що ви згадували це була політична риторика. Якщо коротко відповідати на таке запитання, то відповідь буде "Ні", нічого нового делегати з'їзду та ті люди, які дивились це в прямому ефірі в кількох областях на телебаченні нічого нового не почули. З'їзд, який був проголошений як винятково гуманітарний захід, абсолютно очікувано перетворився на політичний, а часом він мав навіть антиурядовий характер. Збори розпочалися приблизно о 12-й годині у льодовому палаці в самому центрі Сіверодонецька. Перед тим стартував мітинг, на якому зібралося близько 2,5 тисяч прихильників Партії регіонів. Могла статися бійка, через те, що декілька сотень націоналістичних організацій в самому центрі утворили свій політично протилежний осередок і політично протилежні гасла висловили, однак через вдалі дії міліції нічого не сталося. Крім того, слід сказати, що голови охололи під холодною весняною мрякою, яка тут розпочалася власне в середині дня. Крім того зазначу, що на самому з'їзді оратори обмежилися заявами про утискання російської мови. Всі виступи, які транслювалися на телебаченні, велися саме на ній, цій утискуваній мові. Незважаючи на те, що було проголошено, як очікувалося тут велике представництво іноземних організацій і іноземних дипломатичних представництв було лише декілька маргінальних російських політиків, яких чомусь лідери Партії регіонів тут вітали як високих гостей. Зокрема Константин Затулін вихвалявся тим, що він може приїздити до України, незважаючи на те, що він був персоною нон-грата і насправді дозволяв собі доволі хамські висловлювання персонально на адресу президента.
Костянтин ЗАТУЛІН: И по недавно найденым документам, вы может быть об этом не знаете, гетьман Мазепа по заданию Петра перешел на сторону Карла XII. Работал в глубоком тылу как Штирлиц, иеще хочу сказать что конечно, великий русский поэт Пушкин был эфиопского происхождения, но эфиопом предки стали Пушкина когда 140 тысяч лет назад из Хоружевки, ониу ехали в Эфиопию.
Сергій ШВЕЦЬ, кореспондент: От власне в подібній манері виступали і інші учасники. Слід сказати, що справді конкретним був виступ лідера Партії регіонів Віктора Януковича, у своїй промові він зупинився на проблемах місцевого самоврядування і запропонував ось такий погляд Партії регіонів на те, яким чином розв'язувати ці проблеми.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: Ключ к эффективной власти лежит в развитии политической реформы. С целью усиления демократии, парламентаризма и власти на местах. Сегодня Украине как никогда нужны сильное местное самоуправление, справедливый бюджет, который формируется снизу вверх и оставляет не мене 50 % налога на местах.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Сергію, от з'їзд має дуже гучну назву "депутатів усіх рівнів". Але наскільки репрезентативні ці збори. Чи не вийшло так, що у залі були присутні активісти опозиційних партій з різних регіонів.
Сергій ШВЕЦЬ, кореспондент: Загалом у великій залі Льодового палацу у Сіверодонецьку зібралося приблизно до 4 тисяч осіб. Точну цифру не назве ніхто, навіть організатори. Переважно це були прихильники Партії регіонів, які приїхали з різних областей України. Анонсувалося, що вони приїхали з усіх областей України плюс із Києва та Сімферополя. Переважно це були маленькі осередки Комуністичної партії України та прихильників Наталії Вітренко. Однак серед ключових політичних осіб присутній був лише Віктор Янукович. Навіть навіть Ренат Ахметов проігнорував цей з'їзд, вирішивши піти на футбольний матч. Крім того у залі було очевидно дуже багато людей, яких ангажували активісти Партії регіонів у самому Сіверодонецьку. Це були як молодь так і пенсіонери і вони насправді дали собі відповідь на 2 головних запитання. Перше – що ми таки вирішили. Друге – чи буде третій з'їзд, що буде в продовженні, що буде далі» («1+1», «ТСН», 1 березня 2008 року).
 
«Три години тривав другий з'їзд депутатів у Сєверодонецьку
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Три години тривав другий з'їзд депутатів у Сєверодонецьку. На противагу зібрання 2004 різких заяв сьогодні не робили. Вже на початку форуму голова Луганської облради Валерій Голенко заявив, що організатор з'їзду не зазіхатимуть на територіальну цілісність України. Саме це питання було ключовим три роки тому, коли учасників з'їзду звинуватили в сепаратизмі. Головні тези нині збігалися з виборчими пунктами програми Партії регіонів: так – російській мові, ні – НАТО, а ще більше влади на місцях. Зокрема, про це говорив Віктор Янукович, наголосивши, що в Україні потрібно якнайшвидше провести реформу місцевого самоврядування. Також зазначив, що "регіони" не поступляться своєю позицією щодо вступу держави у Північноатлантичний блок. Йдеться про відкликання "листа трьох" і проведення референдуму. Резолюцію з'їзду ухвалили одноголосно. Загалом у Сєверодонецьк приїхало 3 тисячі 647 депутатів рад усіх рівнів, з них 159 парламентарів. Була і делегація з Росії на чолі з Костянтином Затуліним та представники Норвегії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії та Нігерії» (ICTV, «Факти», 1 березня 2008 року).
 
Перший національний, навпаки, ці гострі моменти з’їзду не приховував, проте не вдався й до негативних оціночних суджень, як «Плюси». Хоча в деяких моментах журналіст не втримався від іронічних коментарів, наприклад, про різницю сприйняття учасниками появи Януковича і Симоненка. Можна сказати, що Першому національному найкраще вдалося передати атмосферу з’їзду.
 
«Масштабний весняний наступ заради захисту російської мови в Україні почала опозиція
Юлія БОРИСКО, ведуча: Масштабний весняний наступ заради захисту російської мови в Україні почала опозиція. Це одне з рішень Сіверодонецького з'їзду. На Луганщині зібрались опозиційні партії та їхні російські друзі. Зокрема депутат Костянтин Затулін, відомий антиукраїнськими висловлюваннями. Водночас найбагатший регіонал Ренат Ахметов на зібранні не з'явився, надав перевагу футбольному матчу. З'їзд постановив, боротись з агресією і репресіями проти російської мови, а також з переписуванням історії на національний лад. Теми, що дратують опозицію ОУН-УПА та голодомор.
Тарас МОСКАЛЮК, кореспондент: Площа перед Сіверодонецьким льодовим палацом розділена навпіл міліцейським кордоном. З одного боку прихильники партій ініціаторів з'їзду, з іншого – політичні опоненти.
Наталія ВІТРЕНКО, лідер ПСПУ: "Якщо цей з'їзд не прийме жодних серйозних рішень, то наступний проходитиме в підпіллі. Тому що агресія заходу зростає. І цьому треба протистояти".
Олег КЛИМЕНЧЕНКО, представник молодіжного союзу "Наша Україна": "Зараз є важливіші проблеми, навчання дорога, а те що відбувається, це відволікання уваги від тих проблем, якими треба перейматися."
Тарас МОСКАЛЮК, кореспондент: У залі чотири тисячі делегатів з усієї України. Лідера партії регіонів Віктора Януковича зустрічають сточи оплесками. Лідер комуністів Петро Симоненко заходить до зали непоміченим.
Учасники цього з'їду запевняють, що захід має виключно гуманітарний характер, і спрямований на захист російськомовного населення України.
Оратори одразу почали наводити приклади утиски російської мови, політичного переслідування опозиціонерів, та фактів перекручування історії. Кажуть, у цьому винні "помаранчеві".
Дмитро ТАБАЧНИК, народний депутат, Партія регіонів: "Розпуск Верховної Ради призвів до політичної кризи. Недієздатна коаліція, перманентне протистояння президента і прем'єра. Кабміну і Секретаріату, БЮТу та НУНСу. Це демонструє, що помаранчеві не вміють та не здатні керувати країною."
Тарас МОСКАЛЮК, кореспондент: Один із ініціаторів з'їзду та ідеолог Сівероденьку 1 цього разу не зробив жодної політичної заяви, та взагалі не з'явився у партері. Проте лідер "регіоналів" Віктор Янукович був категоричним. Промови читав з найсучаснішого підкажчика.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ми пережили політичне переслідування, запрошення на допити, через ЗМІ, арешти та звільнення з роботи наших прибічників лише за те, що вони думають не так як "помаранчеві"."
Тарас МОСКАЛЮК, кореспондент: Ухвалення резолюції. Вона проголошує необхідність надання російській мові статусу 2-ої державної, проведення референдуму, щодо вступу України до НАТО. Є також вимога всенародного обговорення спірних історичних питань. Про федералізм цього разу не йшлося. Програму з'їзду виконали за 3 години. Чи збиратимуться знову, не сказали» (Перший національний, «Новини», 1 березня 2008 року).
 
Позитивно-нейтральне висвітлення з’їзд отримав на «Інтері» та, очікувано, в ефірі ТРК «Україна». З подачі цих двох каналів виглядало так, ніби з’їзд сприяв консолідації українців, хоча деякі синхрони свідчили зовсім про протилежне. Може, в цьому був тонкий розрахунок редакторів «Інтера»: і Богу свічку, і чорту коцюбу?
 
«Северодонецк. Дубль два
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: В Северодонецке задержали троих активистов общественной организации "Донецкая республика". Причина – агитация за нарушение территориальной целостности Украины. Это был единственный инцидент, который произошел во время второго съезда депутатов всех уровней. Первый подобный форум состоялся в 2004 году во время Оранжевой революции. Тогда в Северодонецке звучали призывы к созданию Юго-Восточной республики. На этот раз три с половиной тысячи делегатов говорили о правах русского языка, о НАТО и об исторической правде.
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: На подступах к Ледовому дворцу, где проходит съезд, делегатов встречают люди с флагами и транспарантами. Здесь сразу два митинга. На одном говорят о жизненной необходимости проведения такого форума, участники другого уверяют, что депутаты всех уровней собрались в этот день в Северодонецке совершенно бесцельно. Идеологических противников надежно разделяет милицейский кордон.
Татьяна КРИВЫХ, участница митинга в поддержку съезда, жительница Северодонецка: "Для того чтобы Украину соединить с Россией и Беларусью, чтобы был русский язык, чтобы было уважения и востока, и запада, и чтобы наши внуки и дети жили на своей земле, а не топтали землю чужих стран".
Пётр ПЕРЕПУСТ, противник проведения съезда, житель Сум: "Наприклад, цитую їхні слова: 96% мешканців Луганської області розмовляють російською мовою. І вони вимагають захисту її! Тут немає логіки, це взагалі щось незрозуміле".
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: На самом съезде нынешний форум называют незаурядным. И не менее историческим, чем съезд предыдущий, в 2004-м году. Делегаты уверены, что политика делается и за пределами Киева. А значит и решения, влияющие на судьбу страны, должны приниматься не только в столице. Одна из главных тем для обсуждения – статус русского языка в Украине.
Дмитрий ТАБАЧНИК, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "В нарушение международных обязательств Украины, в противодействие с требованиями Конституции и законов, наши оппоненты проводят огромные усилия по проведению насильственной украинизации, переписыванию и фальсификации истории, по вытеснению русского языка не только из политики, административной сферы, делопроизводства, но и культуры и быта. Фактически, идет наступление на народную память, на ценности, которые столетиями создавались ".
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: Лидер Партии регионов Виктор Янукович внимательно слушает докладчиков и берет заключительное слово. Говорит о НАТО и выдвигает ультиматум: если власть не снизит темпы сближения с Альянсом, его политическая сила доведет до логического завершения свою давнюю инициативу и добьется референдума о возможном членстве Украины в этой структуре.
Синхрон: Виктор ЯНУКОВИЧ, народный депутат Украины, лидер Партии регионов: "Неприемлемость втягивания Украины в процесс вступления в НАТО без согласия на то большинства населения страны является для нас вопросом принципиальным. Мы считали и считаем, что с учетом существующей геополитической ситуации в регионе Восточной Европы, решение по этому вопросу надо принимать исключительно по результатам общенародного референдума".
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: На съезд не приехали Раиса Богатырева и Ринат Ахметов. Но регионалы уверяют, что это вовсе не свидетельствует о разногласиях в партии.
Инна БОГОСЛОВСКАЯ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Никакого раскола на самом деле нет. Есть очень осознанная дисциплина, когда партия находится в зоне принятия решений, и есть нормальная, очень умная, тяжеловесная дискуссия внутри, потому что в Партии регионов нет слабаков".
Руслан МИЩЕНКО, корреспондент: Само мероприятие прошло спокойно. И даже пикетчики в итоге нашли общий язык. Договорились о том, что украинцы должны научиться жить дружно на своей земле» («Iнтер», «Подробности», 1 березня 2008 року).
 
«В Сереводонецке, несмотря на первый день весны, сегодня преобладали холодные голубые тона
Елена КОТ, ведущая: В Сереводонецке, несмотря на первый день весны, сегодня преобладали холодные голубые тона. В город, как и 4 года назад, съехались депутаты всех уровней. Местом действия был выбран местный Ледовый дворец, только он смог вместить 3 с лишним тысячи делегатов. Прибыли и сторонники помаранчевого лагеря. Их от бело-синих отделил милицейский кордон.
Наталья ТРОФИМОВА, корреспондент: Начало съезда было бурным, на главной площади Северодонецка два митинга, до двух тысяч человек с обеих сторон. Милиция на чеку, правда враждебность никто не проявил. Представители Народного Руха, партии "Пора" и другие пришли заявить – в Украине есть более серьезные проблемы чем русский язык и НАТО.
Валентин ТКАЛИЧ, участник протеста: "Я думаю что сегодня он уже не нужен. Если то были выборы, действительно накал страстей, социальных и политических и был смысл его проведения, то сегодня они загнали себя в угол".
Наталья ТРОФИМОВА, корреспондент: Делегаты съезда напротив уверенны - обсуждаемые вопросы более чем актуальны. В стране необходимо реформа местного самоуправления, защита прав русскоязычных граждан и референдум о вступлении в НАТО. Среди гостей делегаты Российской Думы во главе с Константином Затулиным, а также представители Норвегии, Литвы, Польши, Румынии, Словакии, Финляндии и даже Нигерии. "Мої особливі вітання делегатам представникам Західної України ,які незважаючи на перешкоди, труднощі та протидію влади приїхали сюди", – так начал свою речь регионал Вадим Колисниченко. Он продемонстрировал хорошее знание языка и уважение к украинскому. А после предложил начать широкомасштабное весеннее наступление за права русскоязычного населения, ведь он родной для трети жителей страны.
Вадим КОЛЕСНИЧЕНКО, народный депутат, фракция Партии регионов: Нас рассматривают как военный трофей, как пленных на оккупированной территории, нас не слышат. Требуем адекватного, уважительного отношения к нашему родному русскому языку и культуре.
Наталья ТРОФИМОВА, корреспондент: Главный оппозиционер в конце заседания еще раз повторил - проблема так и остается нерешенной. На встречу Виктор Янукович прибыл в деловом костюме, но без галстука. Особо остановился на вопросе вступления Украины в НАТО. Заявил, если оппозиция Партии регионов в этом вопросе и будет проигнорирована, политсила обратится за поддержкой к народу, он то, уверен Янукович, свое слово скажет.
Виктор ЯНУКОВИЧ, лидер Партии регионов: Неприемлемость втягивания Украины в процесс вступления в НАТО без согласия на то большинства населения страны является для нас вопросом принципиальным. Сохранения статуса неблокового государства намного больше овечает интересам нашей страны, которая исторически является мостом между Европейским Союзом и Россией.
Константин ЗАТУЛИН, депутат Государственной Думы РФ: Мы не понимаем как люди, которые плачут над судьбой Украины, люди, которые любят вышивать крестиком или выпиливать лобзиком, одновременно говорят о том, что наш народ такой бестолковый, что не может понять, что такое НАТО и зачем оно вообще существует. Поэтому не нужно его спрашивать, а лучше написать письмо, заклеить в конверт и послать в Брюссель. Я очень надеюсь, что некоторые люди, проснувшись рано утром, найдут у себя на столе конверт со штампом НАТО, где будет написано "Прощай, я уехала навсегда, твоя крыша".
Наталья ТРОФИМОВА, корреспондент: Представители Северодонецкого съезда приняли резолюцию – создать всеукраинский комитет по проведения референдума по НАТО. Его приняли как парламентские так и не прошедшие в Раду партии. Еще съезд принял декларацию прав русской культуры и других нардов в Украине» («Украина», «События», 1 березня 2008 року).
 
У підсумковій тижневій програмі позитив «України» змінився на негатив: захід було оцінено як такий, що не виправдав покладених на нього сподівань. Підкреслювалося, що рішення з’їзду не мають юридичної сили. Тобто, навіть сама Партія регіонів не зобов’язана їх виконувати. Одним словом, у такий спосіб Ринат Ахметов відмежувався від скандального з’їзду і свого партнера Януковича, проте без скандалу.
 
«Северодонецк-2 не оправдал пристального внимания к себе
Юрий СУГАК, ведущий: Самое резонансное событие внутри страны – Северодонецк-2 не оправдал пристального внимания к себе. Сьезда боялись и критиковали, но Украина не раскололась, как пророчили. Вообще делегаты слова федерализм старались не произносить. Толи настолько свежи в памяти аресты после первого сьезда, толи кризисные процессы внутри Партии регионов действительно набирают обороты, но сьезд выглядел вяло.
Татьяна УЗУН, автор: "Шумиха вокруг второго Северодонецкого сьезда началась за несколько месяцев до назначенной даты. Будущие делегаты неоднократно заявляли о пристальном внимании к сьезду со стороны таких авторитетных структур как СБУ Украины".
Николай ЛЕВЧЕНКО, секретарь донецкого областного совета: "Десятый раз я уже здесь, что я долен здесь делать? Причем здесь СБУ и местные органы власти. А постоянно давят, а собираетесь ли вы ехать туда, а зачем вы туда едете"?
Татьяна УЗУН, автор: "Тем временем в самом известном спортивном сооружении страны Северодонцеком ледовом дворце идут последние приготовления. Слухи о том, что якобы аренда зала обошлась регионалам в кругленькую сумму в 5 миллионов гривен, замгородского Гловы опровергает. Это деньги, которые Партия регионов перечислила на поддержку культуры спорта в Северодонецке. Часть их также пошла на ремонт Ледового дворца. Аренда ж лишь будет включать в себя затраты местного горсовета на коммунальные услуги в день проведения мероприятия. С этого самого места Андрей Бодров следил за тем, как в 2004 творилась история. Говорит - первый Северодонецкий сьезд стал ответом на действия политических оппонентов".
Андрей БОДРОВ, заместитель северодонецкого городского головы: "Мы помним, что первым решение не подчиниться законам Украины в передподчинении себе местных советов, местных подразделений внутренних дел выступил именно Львовский облсовет".
Татьяна УЗУН, автор: "Мы не победимы, с нами нужно считаться". Три года спустя на площади перед северодонецким ледовым дворцом звучат те же лозунги. И так же как в 2004 здесь два митинга - за и против. Число сотрудников правоохранительных органов почти равно количеству митингующих. На митингах несколько тысяч человек. Одни выступают против насильственной украинизации и идеализации воинов ОУН-УПА. У других – свое виденье исторической справедливости. Снова вместе на одной сцене лидер ПСПУ Наталья Витренко, главный коммунист Пётр Симоненко и лидер регионалов Виктор Янукович, которого делегатам сьезда представили еще и как премьер-министра оппозиционного правительства. О федерализме в повестке дня ни слова. Но сепаратист со стажем, как он сам себя назвал, Виктор Тихонов, все же не удержался. Он считает ярлык сепаратизма приклеился к участникам северодонецкого сьзда исключительно от безграмотности".
Виктор ТИХОНОВ, народный депутат Партии регионов: "Культура большинства тех, кто забрался на самую вершину власти так низка, что они путают сепаратизм с федерализмом. Ну совсем как в старой шутке".
Татьяна УЗУН, автор: "Нарушение прав органами местного самоуправления, нарушения прав русскоязычных граждан, фальсификация исторического прошлого, последствия вступления Украины в НАТО – эти вопросы вынесены на второй северодонецкий сьезд. Обсудить их приехали четыре тысячи делегатов из всех областей Украины. Присутствующие подчеркивают, большинство вопросов актуальны не только для юго-востока страны".
УЧАСТНИК СЪЕЗДА: "Чернівецька область є багатонаціональною областю, на території якої проживають і українці, і російці, і росіяни, і євреї, і румуни, і молдавани, і поляки. Тому я вважаю, що дуже об'єктивні питання для чернівецької області".
Татьяна УЗУН, автор: "Из зарубежных делегаций самая яркая российская. Возглавил ее Константин Затулин, который уже однажды обьвлялся персоной нон-грата в Украине утверждает, что повторного шага не боится".
 Константин ЗАТУЛИН, депутат Госдумы России: "Хочу сказать Виктору Андреевичу, что у нас в России тоже идут сейчас исторические изыскания. По недавно найденным документам гетьман Мазепа по заданию Петра перешел на сторону Карла ХІІ. Он работал в глубоком тылу как Штирлиц. Пушкин был эфиопского происхождения. Но эфиопом стали предки Пушкина когда 140 тысяч лет назад из Хоружевки они уехали в Эфиопию".
Татьяна УЗУН, автор: "Итогом Северодонецка-2 стала резолюция, не имеющая юридической силы. По каждому ее пункту нужны законодательные изменения, а чтоб ее принять, надо как минимум разблокировать парламент, а также заручиться поддержкой представителей разных фракций. Регионалы заявляют о готовности".
Синхрон: Виктор ЯНУКОВИЧ, лидер Партии регионов: "Ради реализации указанных целей мы готовы к диалогу и сотрудничеству со всеми конструктивными силами в парламенте".
Татьяна УЗУН, автор: "Сьезд завершился по истечению трех часов тихо, мирно, без провокаций, которых так опасались К этому времени площадь перед Ледовым дворцом опустела, делегаты заняли места в автобусах и разъехались по домам. Теперь слово за аналитиками и силовиками. И те и другие будут несомненно, по выражению одного из участников сьзда, просеивать все сказанное через мелкое сито, а затем просматривать через толстую лупу"» («Украина», «События недели», 2 березня 2008 року).
 
 
Скандал довкола газу
 
26 лютого Секретаріат Президента опустився до виконання ролі кремлівського рупору. Цього дня Віктор Балога повідомляв про подробиці телефонної розмови між Віктором Ющенком та Володимиром Путіним. За словами глави Секретаріату, російська сторона висловила занепокоєння повільною сплатою газового боргу і, в інтерпретації Балоги, пригрозила відключити газ уже наступного дня. З цього приводу прем’єр-міністру було надіслано спеціальну телеграму з вимогою негайно виплатити все, що вимагають росіяни.
 
Очевидно, на Банковій у такий спосіб вирішили перекласти відповідальність за відключення газу і погіршення відносин між Україною і Росією на Тимошенко. Позиції телеканалів стосовно подачі цього матеріалу розділилися. Наприклад, у подачі СТБ, Нового каналу та «1+1» це виглядало так, ніби Секретаріат обслуговує інтереси «Газпрому». Особливо чітко цю тенденцію підкреслили на СТБ, де слова Балоги про відключення газу 27-го числа фактично спростували заявою офіційного представника «Газпрому» Сергія Купріянова. В результаті глядач міг іще раз переконатися в тому, що справжньою загрозою є не російська сторона, а суперечності всередині української влади.
 
«Україна залишиться без газу
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Україна залишиться без газу. Росія погрожує перекрити трубу, якщо офіційний Київ не почне терміново розраховуватися за сировину. На Банковій твердять, на безпаливну дієту можуть посадити вже завтра. У "Газпромі" обіцяють так учинити тільки з 3 березня. Вітчизняний уряд у "Нафтогаз" заявам сусідів дивуються, мовляв чого так галасувати, коли борг погашено більше ніж на половину, а щоб остаточно розрахуватися, є ще більше 2-х тижнів.
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Росія знову обіцяє вимкнути газ. Про це Україну попередив Секретаріат українського президента. Ющенко та Путін сьогодні спілкувалися телефоном, про невиконання Києвом Московських домовленостей лідерів держав. Не сплачує "Нафтогаз" боргу. Усю провину керманичі покладають на Тимошенко. Від Ющенко вона отримала цілком офіційну телеграму, негайно вжити заходів для розрахунку.
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-прем'єр-міністр України: "Сьогодні "Нафтогаз" України розрахувався за борги минулого року. Проте мені дуже шкода, що ці мільярди грн. Україна заплатила посередникам за борги, які були штучно створені попередниками."
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Погрози з Москви не такі жахливі, як з Банкової. Якщо друга обіцяє газ вимкнути вже завтра, "Газпром" тільки за тиждень.
Сергій КУПРІЯНОВ, речник компанії "Газпром": "Далі так тривати не може, якщо нагромаджені проблеми не буде врегульовано, "Газпром" 3 березня поточного року від 10-ї ранку скороти постачу для споживачів України на 25%"» (СТБ, «Вікна-новини», 26 лютого 2008 року).
 
«Україні необхідно погасити борг за газ
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Україні необхідно погасити борг за газ. Володимир Путін сьогодні особисто подзвонив Віктору Ющенку – проконтролювати, як Україна платить за газ.
Нагадаємо, 12 лютого у Москві президенти домовилися, що Київ почне віддавати півтора мільярди заборгованих доларів. Подробиці розмови розповів голова секретаріату Віктор Балога. За його словами, Володимир Путін попередив Віктора Ющенка, що Україна сплачує борг в’яло, тож “Газпром” завтра може припинити постачання блакитного палива. Віктор Балога назвав таке попередження чемним та партнерським, а в несплаті грошей вкотре звинуватив Кабмін. Сам Ющенко, вочевидь, теж так вважає. Бо після розмови з Путіним надіслав Тимошенко телеграму – зобов’язав негайно вжити усіх заходів, щоб погасити газовий борг. Звіту вимагає вже завтра о дев’ятій ранку. Утім, “Газпром” про завтрашній дедлайн нічого не знає – у нього своя дата відключення Україні блакитного палива – 3 березня. Та й то лише на 25 відсотків» (Новий канал, «Репортер», 26 лютого 2008 року).
 
«Україна перед новим газовим викликом
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Україна перед новим газовим викликом. Президенту Ющенку сьогодні подзвонив президент Путін. Керівник Секретаріату українського очільника Балога розповів, що це було попередження. Завтра російський "Газпром" може призупинити поставки в Україну. Адже у порівнянні з загальною сумою боргу повернена частина коштів за спожитий Україною газ дуже маленька – 282 мільйони, проте майже півтора мільярда доларів. Погіршує ситуацію те, що, за словами Путіна, Україна не розраховується і за свіжі поставки.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Результатом телефонної розмови між президентами стала телеграма прем'єру. Ющенко наголошує: газові домовленості з Путіним від 12 лютого не виконуються і зобов'язує Тимошенко негайно зробити все, щоб віддати росіянам борг. Як і коли це буде зроблено, прем'єр має вирішити за вечір і ніч. Доповідь президенту призначена на 9 ранку середи.
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Пізніше речник "Газпрому" розповів про претензії Росії докладніше. Україна не заплатила за спожиті останнім часом майже два мільярди кубів газу. А газові угоди досі не підписані, хоча свої пропозиції росіяни уже передали. Йдеться про спільні підприємства із імпорту і торгівлі паливом на внутрішньому ринку України.
Сергій КУПРІЯНОВ, представник "Газпрому": "Дальше, очевидно, так продолжаться не может, поэтому для обеспечения своих экономических интересов в случае, если все необходимые документы не будут подписаны, в связи с неплатежами за газ поставки газа для потребителей Украины будут сокращены 3 марта с 10 часов утра на 25%".
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: І ось перша реакція "Нафтогазу" на поставлену умову: до 1 березня компанія обіцяє віддати ще 220 мільйонів боргу. Але і тоді це становитиме тільки третину суми, яку Україна завинила за спожитий газ. Уряд останнє газове загострення поки не коментував» («1+1», «ТСН», 26 лютого 2008 року).
 
Цікаво те, що вже в нічному випуску новин на «1+1» акцент на невідповідності слів Балоги та Купріянова зник. Проте з’явилася чітка вказівка на те, що вимоги «Газпрому» підтримує сам Президент, звинувачуючи прем’єр-міністра у зриві домовленостей із Путіним:
 
«Чемне партнерське попередження
Наталя МОСЕЙЧУК, ведуча: Чемне партнерське попередження. Російський "Газпром" може прикрутити газовий вентиль. Цього разу, як ніколи по-джентельменські, цю новину Ющенко телефоном повідомив його російський колега. Так, Україна гроші повернула, але краплю в морі – 282 мільйони. Лишилася винною 1,5 мільярди доларів. Кепсько те, що, за словами Путіна, Україна не розраховується за нові поставки. Конкретика щодо газових претензій цього дня пролунала від речника "Газпрому" Сергія Купріянова.
Сергій КУПРІЯНОВ, представник "Газпрому": "Дальше, очевидно, так продолжаться не может, поэтому для обеспечения своих экономических интересов в случае, если все необходимые документы не будут подписаны, в связи с неплатежами за газ поставки газа для потребителей Украины будут сокращены 3 марта с 10 часов утра на 25%".
Наталя МОСЕЙЧУК, ведуча: В Києві росіян зрозуміли і не засудили. Крайнього довго не шукали. Як з'ясувалося, "Кабміну мало двох тижнів для сплати за рахунками, хоча і ціна були визначена і всі можливості були створені", – цитую коментар Секретаріату глави держави. З Банкової на Грушевського летить телеграма. В ній Ющенко наголошує: газові домовленості з Путіним від 12 лютого не виконуються, – і зобов'язує Тимошенко негайно зробити все, щоб повернути росіянам борг. Задача для Тимошенко на ніч. О 9 має бути готова відповідь Президенту, як і коли розрахуються зі стратегічно важливою сусідою. "Нафтогаз" вже пообіцяв до першого березня перерахувати ще 220 мільйонів доларів боргу, але і тоді це становитиме тільки третину суми, яку Україна завинила за спожитий газ» («1+1», «ТСН», 26 лютого 2008 року).
 
Натомість «Інтер» та ICTV вирішили стати на бік Секретаріату та подати інформацію так, щоб уряд виглядав головним винуватцем нового витку напруженості між країнами. Особливо акцентувалася розуміння і навіть виправдання Банковою жорсткої позиції росіян:
 
«"Газпром" може обмежити постачання газу Україні
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Сьогодні Віктору Ющенку зателефонував російський президент Володимир Путін і повідомив, що "Газпром"може обмежити постачання газу Україні, оскільки Київ не виконує домовленостей лідерів двох держав у Москві і лише частково погасив пів мільярдний борг за спожитий газ. Проведену на сьогодні оплату Путін назвав неадекватною всій заборгованості. Вона не може бути достатньою для подальшого і безперебійного постачання палива.
За даними керівника резидентського секретаріату Віктора Балоги Путін зауважив, що Україна продовжує безплатно споживати паливо і збільшувати борг. Балога розцінює телефонний дзвінок Путіна як чемне партнерське попередження. Водночас у Секретаріаті розуміють, що Росія не працюватиме собі на збиток. "Очевидно, зусилля нашого уряду щодо повного і своєчасного розрахунку за газ були недостатніми", – сказав Балога.
Як з'ясувалося, Кабміну мало двох тижнів для сплати боргів, хоча і ціна була визначена, і можливості створені. Віктор Балога нагадав, що непогашений борг перед "Газпромом" створює напруженість у відносинах і з Європою. Після розмови з Володимиром Путіним президент Віктор Ющенко надіслав офіційну телеграму прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко, де вказав на невиконання московських домовленостей і зобов'язав керівника уряду негайно погасити борг і особисто доповісти Президенту про це до 9-ої години 27-го лютого. За даними російських джерел, "Газпром" 3-го березня може на 25% скоротити поставки газу в Україну до врегулювання проблеми. Позицію Кабміну ми дістати не змогли. Телефони мовчать і прес-службі уряду, і в прес-службі Юлії Тимошенко» (ICTV, «Факти», 26 лютого 2008 року).
 
«Очередное предупреждение "Газпрома"
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Очередное предупреждение "Газпрома". 3 марта Россия может сократить поставки газа в Украину на 25 процентов, если до того времени не будут решены накопившиеся проблемы. Две недели назад президенты двух стран договорились в Москве урегулировать разногласия в газовой сфере. Но до сих пор "Газпром" и "Нафтогаз" не подписали соответствующие документы.
Сергей КУПРИЯНОВ, нач. департамента по информационной политике ОАО "Газпром": "В настоящее время на территории республики осело 1 миллиард 900 кубометров российского газа. Дальше, очевидно, так продолжаться не может. По этому для обеспечения своих экономических интересов, в случае, если не будут подписаны все необходимые документы, в связи с неплатежами за газ, поставки газа будут сокращены для потребителей Украины 3 марта с 10 часов утра на 25 %".
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Виктор Ющенко требует от правительства безотлагательно погасить все долги за потребленный газ. Глава государства отправил срочную телеграмму премьеру Юлии Тимошенко. В своем послании Ющенко указывает, что Кабмин не выполняет договоренности, достигнутые президентами Украины и России. Далее по тексту цитирую: "Правительство должно принять меры для полного выполнения всего пакета договоренностей, достигнутых на высоком межгосударственном уровне. О выполнении этих требований премьер должен доложить главе государства лично до 9 часов 27 февраля".
В компании "Нафтогаз України" уверяют, что сегодня до конца дня перечислят в счет погашения долга за потребленное топливо за два месяца прошлого года один миллиард сто семьдесят пять миллионов гривен. В компании говорят, что этой суммы достаточно для того, чтобы перекрыть долг в том размере, в котором он был согласован. О погашении так называемой спорной задолженности, о существовании которой говорит российский "Газпром", и которую не признают в Киеве, в данный момент речь не идет. Кабмин рапортует, что уже выделил необходимую сумму для погашения задолженности за газ.
Валентин ЗЕМЛЯНСКИЙ, пресс-секретарь НАК "Нефтегаз": "Поскольку сказывается кризисная ситуация, и во избежание ее обострения и накаления, каких-либо политических инсценуаций, мы планируем сегодня закрыться практически полностью по долгам перед "УкрГазЭнерго", за исключением дивидендов, которые они должны выплатить НАК "Нефтегаз Украины", и там еще около полумиллиарда гривен спорных. На сегодняшний день позиция НАК "Нефтегаза Украины" состоит в том, что мы не готовы разговаривать языком ультиматумов. Идет нормальный, спокойный переговорный процесс".
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: А руководитель президентского Секретариата заявил: Кабмин предоставил россиянам все возможные основания для прекращения поставок газа в Украину. Виктор Балога сообщил, что Путин сегодня звонил Ющенко и лично предупредил о возможном прекращении поставок топлива. Сам Балога расценивает это не как ультиматум, выдвинутый на самом высоком уровне, а как партнерское предупреждение. Цитирую: "Тяжело осуждать наших соседей за такую позицию. Очевидно, усилия нашего правительства относительно полного и своевременного расчета за газ были недостаточными. Как выяснилось, Кабмину мало двух недель для уплаты по счетам, хотя и цена была определена, и все возможности были созданы"» («Iнтер», «Подробности», 26 лютого 2008 року).
 
Зразково незаангажовано подав інформацію лише Перший національний. Жодному факту не надається інтерпретація на користь Президента чи прем’єра. Проте і в даному випадку журналісти підкреслили розбіжності в інтерпретації напруженості ситуації з боку «Газпрому» та Банкової:
 
«Москва знову потяглася до газового вентиля та проблеми освіти
Олександр ПРОСЯНИК, ведучий: Москва знову потяглася до газового вентиля. Володимир Путін телефоном попередив Віктора Ющенка, що завтра “Газпром” може припинити постачання блакитного палива Україні. Як заявляє глава Секретаріату Президента Віктор Балога, причина такого кроку росіян одна – Київ не виконує домовленостей глав держав у Москві від 12-го лютого. Україна й надалі споживає газ, але не платить за нього. Тому Кремль уже й не сподівається на повернення боргу повністю й у прийнятний термін. А отже й не хоче співпраці, яка несе лише збитки. Дзвінок Путіна Ющенку можна вважати чемним партнерським попередженням, – переконаний Балога. І додає, що звинувачувати Росію за такий крок не можна.
Віктор Ющенко вже зобов’язав Юлію Тимошенко НЕВІДКЛАДНО віддати Москві всі гроші, які Київ винен за газ. У телеграмі на ім’я прем’єрки глава держави дав їй часу до 9-ї ранку завтрашнього дня. Це крайній термін, до якого Тимошенко зобов’язана доповісти Ющенку про погашення боргу.
Водночас за інформацією офіційного представника “Газпрому” Сергія Купріянова, його компанія дала “Нафтогазу України” на підписання документів, про які домовлялися президенти, ще тиждень. Інакше о 9-й за Києвом 3-го березня постачання газу Україні обмежать на чверть. Натомість “Нафтогаз” уже відповів, що до 1-го березня перекаже на рахунки “УкрГазЕнерго” мільярд 175 мільйонів гривень для погашення боргу» (Перший національний, «Новини», 26 лютого 2008 року).
 
«Вже від завтра "Газпром" може зупинити поставки блакитного палива до України
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Вже від завтра "Газпром" може зупинити поставки блакитного палива до України. Про це у телефонні розмові президенту, Вікторові Ющенку повідомив російський лідер Володимир Путін. За його словами тієї суми, що Київ заплатив на сьогодні за використаний газ, явно замало. І для подальшого безперебійного надходження газу в Україну треба погасити увесь борг.
Щоправда пізніше речник "Газпрому" уточнив, газовий вентиль Україні перекриють не завтра, а наступного понеділка о 9-й ранку.
Віктор Ющенко, поговоривши із Путіним попросив український уряд негайно виплатити "Газпрому" усі гроші, які звинили. Свою вимогу надіслав Юлії Тимошенко телеграмою Доповіді від прем'єрки Ющенко чекає завтра о 9-й ранку» (Перший національний, «Новини», 26 лютого 2008 року).
 
«І вже з'явилася реакція Кабінету міністрів
Юлія МОТРИЧ, ведуча: І вже з'явилася реакція Кабінету Міністрів. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомляє. Що уряд забезпечив фінансову підтримку "Нафтогазу", і сьогодні компанія переказала мільярд 700 мільйонів грн. боргу. Це половина від заборгованості за листопад-грудень минулого року, вказує "Нафтогаз"» (Перший національний, «Новини», 26 лютого 2008 року).
 
А ТРК «Україна» вирішила просто полякати своїх глядачів та зайвий раз підкреслити відсутність злагодженості в роботі президента і прем’єра:
 
«С завтрашнего дня Украина рискует остаться без газа
Елена КОТ, корреспондент: С завтрашнего дня Украина рискует остаться без газа. Такое заявление 2 часа назад распространила пресс-служба президента. Согласно ему, о возможном прекращении поставок газа Виктору Ющенко по телефону сообщил лично Владимир Путин. Российский президент подчеркнул, что украинская сторона продолжает и дольше бесплатно потреблять газ. В то же время по сообщению российских СМИ со ссылкой на представителя "Газпрома" Сергея Куприянова, окончательный срок для погашения долга – 3 марта. Накануне Виктор Ющенко обязал Юлию Тимошенко обеспечить проплаты. Завтра президент ждет от премьера отчет о выполнении требований российской стороны» («Украина», «События», 26 лютого 2008 року).
 
Наступного дня, 27 лютого, всі телеканали повідомили про врегулювання суперечностей між Президентом і урядом. В око одразу впадає відмінність між нагнітанням пристрастей у разі коментування газової теми очільниками Секретаріату та спокійною, хоча й критичною позицією самого Президента. Проте в контексті заяв, які прозвучали попереднього дня, заява Ющенка виглядала як продовження тиску на уряд. Президент демонстрував готовність давати вказівки уряду, доки його домовленості з Путіним не будуть реалізовані у повному обсязі:
 
«Україна поки що з газом
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: Україна поки що з газом. На вчорашнє попередження Росії повернути борги або недотримувати блакитне паливо, Україна зреагувала оперативно. Президента, якому по телефону скаржився особисто Путін, Уряд заспокоїв. І Ющенко вже вчора зробив дзвінок у відповідь, платежі йдуть.
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Боргові претензії Росії таки вклали БЮТ у ліжко. Хвора на грип, вона літала до Москви на переговори. І ось тепер ускладнення. У прем’єра від вірусу, у всієї країни від газових проблем. Хвору на засіданні уряду підмінив вірний Олександр Турчинов. Перший віце-прем’єр заявив, 5-тимільярдного боргу, накопиченого за часи хазяйнування уряду Януковича, від сьогодні не існує. Він навіть докази приніс у теці.
Олександр ТУРЧИНОВ, віце-премєр-міністр: "Для того, щоб не було ніяких інсинуацій, брехливої інформації я мушу вам показати і представникам засобів масової інформації. У мене всі платіжні доручення, проштамповані банком, які свідчать щодо перерахування живих коштів на рахунки "Укргазенерго".
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Те саме підтвердив і Президент, який зранку вислухав доповідь Турчинова.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Вчора десь біля десятої години вечора два мільярди двісті платежу направлено на рахунок поставщиків від НАК "Нафтогазу" і на сьогодні я б сказав би так, що із п'яти мільярдів нашого боргу, боргу НАК "Нафтогазу" живими коштами розраховано три мільярда вісімсот на момент нашої розмови основна проблема розрахунку цих у 2007 році знята» («1+1», «ТСН», 27 лютого 2008 року).
 
«"Нафтогаз", "УкрГаз-Энерго" и "Газпром" спорят о долгах
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Украина полностью погасила газовые долги за прошлый год, заявил первый вице-премьер Александр Турчинов на заседании Кабмина. По его словам, НАК "Нафтогаз" перечислила компании-поставщику "УкрГазЭнерго" 5 миллиардов 200 миллионов гривен. Однако, достаточно ли этой суммы для того, чтобы "Газпром" не сокращал поставки газа Украине, пока не ясно. Ведь Киеву предстоит рассчитаться еще и за топливо, потребленное в первые два месяца нынешнего года.
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: После очередного ультиматума "Газпрома" правительство решило помочь "Нафтогазу" рассчитаться с долгами. Сделать это решили за счёт бюджетных денег и тех дивидендов, которые полагаются государству как акционеру "Нафтогаза". Собирали и перечисляли деньги вчера до позднего вечера и сегодня утром. Руководить газовыми расчётами пришлось первому вице-премьеру Александру Турчинові – глава правительства Юлия Тимошенко снова ушла на больничный. Как только последний платёж был отправлен, Турчинов поспешил доложить президенту о погашении долга. После этого принёс банковские документы на заседание Кабмина – показать министрам и журналистам.
Александр ТУРЧИНОВ, первый вице-премьер-министр Украины: "У мене всі платіжні доручення, проштамповані банком, які свідчать щодо перерахування живих коштів на рахунки "УкрГазЕнерго". І ми сподіваємось, що ці кошти все ж-таки дійдуть в тому числі до "Газпрому".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Виктор Ющенко подтвердил, что правительство рассчиталось за долги 2007 года. И раскритиковал Кабмин и "Нафтогаз" за нерасторопность – ведь начать выплачивать долги нужно было ещё 2 недели назад, как договаривались с Путиным.
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, президент Украины: "Мене не влаштовує ситуація, коли виконання цих домовленостей двох президентів практично стоїть під загрозою. Треба вжити по суті "аварійних заходів" для того, щоб забезпечити розрахунки по 2007 року. На сьогодні з боргу НАК "Нафтогазу" живими коштами розраховано 3,8 мільярдів, близько 1 мільярду – це дивіденти, які "УкрГаз-Енерго" має нарахувати "Нафтогазу", і НАК їх повертає як платіж"» («Iнтер», «Подробности», 27 лютого 2008 року).
 
«Газові хмари над Україною трохи розвіялися, однак схоже не надовго.
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Газові хмари над Україною трохи розвіялися, однак схоже не надовго. Перший заступний Юлії Тимошенко Олександр Турчинов сьогодні демонстрував платіжне доручення на понад п'ять мільярдів гривень, які Україна заборгувала за торішній газові борги перед Росією. Однак, Газпром і далі виправданно хмуриться. За два місяці цього року Україна споживає газ контрактів на який не має. А значить вона автоматично збільшує свій же борг. Офіційний представник Газпрому Купріянов особливого подвигу у сплаті боргів не бачить. На його думку проблеми із постачанням газу тільки поглиблюються і по середньо азійському і по російському газу і досі не підписані угоди. А значить обсяги неоформленого споживання зростають. Віктор Ющенко сьогодні полегшено зітхнув, однак сказав що напруження знять поки що. Росі1йський посол Чорномирдін теж нині акцентував на відсутності сторонніх газових угод на 2008 рік. Словом торішні борги спокутували, а свіжі накопичуємо. Знову про газ Тетяна Прудникова.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Юлія Тимошенко не витримала газового напруження і злягла із грипом. Переговори в Москві прем'єр вела вже застужена, тож після важкого відрядження пішла на лікарняний. Тож платити борги офіційно від газових посередників сьогодні взялися чоловіки. Перший віце-премєр Турчинов заявив, що борги за минулий рік заплатили. Залишилося лише 414 мільйонів гривень, але їх платити не будуть. "Укргазенерго" виставив рахунок за газ 2006 року за ціною 2007. справа у суді стверджує Турчинов.
Олександр ТУРЧИНОВ, перший віце-премєр-міністр України: "Ми сподіваємося, що і судова влада і силові структури все ж таки поставлять крапку у цьому питанні і ті шахраї, що таким чином пробували грабувати державу, пробували за рахунок бюджетних ресурсів покращувати свої статки будуть все ж таки відповідати"» (ICTV, «Факти», 27 лютого 2008 року).
 
Далі, більшість телеканалів перевела конфлікт у площину уряд –«Газпром». Всі знову процитували Купріянова, який висунув нові вимоги – безумовне погашення боргів за перші два місяці 2008 року. Тобто, російська сторона сприйняла все, що відбулося в Україні як позитивний результат свого тиску, і вирішила його нарощувати. Цілком раціональна стратегія, на місці «Газпрому» будь-хто продовжував би такий стиль переговорів.
 
«Україна поки що з газом
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Українська сторона офіційно не визнала зобов’язання на 414 мільйонів гривень, бо їх, за словами Турчинова, по-шахрайськи нарахували за газ, спожитий 2006 року, за цінами 2007-го. Решта ж – це взаємозаліки, які уряд вважає питанням вирішеним, хоча “УкрГазЕнерго” і пручається. У “Газпромі” також невдоволено скривились. Мовляв, заплатили ж за минулий рік, а у цьому проблем тільки побільшало.
Сергій КУПРІЯНОВ, офіційний представник "Газпрому": "Сам факт того, что долги погашаются только после угрозы сокращения поставок – это не нормальный факт. Второе – само погашение задолженности за прошлый год врядли можно считать каким-то подвигом. Неоформленное потребление российского газа и среднеазиатского газа на Украине продолжает нарастать. Тол что касается текущего года. По прежнему ряд контрактов и актов не подписаны и отношения не оформлены".
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: І це теж неправда, заявляють у “Нафтогазі України”. Бо, мовляв, переговори по контрактах на цей рік пробуксовують через позицію компаній-постачальників – "РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго". А відтак і обмежувати постачання через відсутність контрактів не годиться. Тим часом, за неофіційною інформацією, "Газпром" все одно планує з понеділка на чверть зменшити тиск газу в українській трубі. Взаємна недовіра наростає як снігова лавина. Уряд підозрює постачальників у махлюванні з обсягами газу. Зі слів міністра фінансів, відтепер на митному кордоні щодня фіксуватимуть, скільки газу надійшло на територію України.
Олесь ТЕРЕЩЕНКО, ведучий: за останніми даними “Нафтогаз” та “Газпром” завтра проведуть черговий раунд переговорів про форму майбутні газових відносин. Пропозиція росіян про два спільні підприємства із імпорту тат торгівлі газу на внутрішньому ринку підтримки в українського уряду наразі не знайшла. І поки договори не підписані, Україна планує розраховуватися в односторонньому порядку. Тобто, без актів» («1+1», «ТСН»).
 
«"Нафтогаз", "УкрГазЭнерго" и "Газпром" спорят о долгах
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Правда, в самой компании "УкрГазЭнерго" говорят, что не получили всей суммы, названной Александром Турчиновым. И утверждают, что задолженность за прошлые годы составляет около одного миллиарда четырёхсот миллионов гривен.
Виталий КИСИЛЬ, пресс-секретарь компании "УкрГазЭнерго": "Це не можу підтвердити, я можу показати не релізи, а реальний документ. Борг "Нафтогазу" за 2006-2007 рік складає 1367 мільярдів гривень".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Ещё один спорный момент – долг в 414 миллионов гривен. Он возник из-за разницы в ценах за газ в 2006-м и седьмом годах. Украина его не признаёт, так как уверена, что эту сумму посчитали неправильно. А вот сколько придётся платить за топливо, потреблённое уже в нынешнем году, пока не понятно: "Нафтогаз" до сих пор не заключил контрактов с поставщиками.
Виктор ЧЕРНОМІРДИН, посол России в Украине: "Мы работаем, уже февраль заканчивается, а контрактов нет. Это противоестественно. Конфронтации нет. Надо платить за то, что берёшь. В магазине же платите - так и здесь".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Официальный представитель "Газпрома" Сергей Куприянов, уже заявил, что в 2008 году газовые отношения Украины и России только обостряются. По расчётам "Газпрома" за 2 месяца этого года украинцы использовали около двух миллиардов кубометров газа, и задолженность за него растёт каждый день» («Iнтер», «Подробности»).
 
«Газові хмари над Україною трохи розвіялися, однак схоже не надовго
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Міністр палива та енергетики не так докладно розповідав про негаразди із "РосУкрЕнерго".
Юрій ПРОДАН, міністр палива та енергетики України: "І сьогодні я думаю питання щодо "Укргазенерго" в плані розрахунків за минулий рік воно повинно бути закрито. Чого закрито, тому що є деякі величини, тому що ми сьогодні розпорюємо це питання – сумнівної переплати близько 400 мільйонів. Є відповідні дивіденди. Ось наприклад, є відповідні дивіденди, які необхідно врахувати".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Також урядовці запевняють, що виплачувати борги дуже важко, бо Украгазенерго не дає відповідних документів. Але в самій компанії всі звинувачення відкидають. Відповідні платівки демонструють та кажуть, що борг за минулий рік ще є і він значно більший, ніж 414 мільйонів гривень.
Василь КИСІЛЬ, речник "УкрГазЕнерго": "Досить оригінально із нашої точки зору, заплатити частину боргу, який залишився. Це 1,7 мільярдів гривень дивідендами від нашого спільного підприємства. Така позиція нагадує добру фразу: "Жарьте картошку – картошка будет".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Не працює угода і на цей рік. Презенти домовилися, але документів не має. Президенти домовилися, але уряд нічого не платить. Росію така ситуація не задовольняє.
Віктор ЧЕРНОМИРДІН, надзвичайний та повноважний посол Росії в Україні: "Мы работаем, уже февраль уже заканчиваем, а контрактов нет. А это так не бывает, это противоестественно. Это только по дружбе можно так делать, по согласию так делать".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Ситуація патова – уряд відмовляється працювати із посередниками, а “Газпром” стверджує, що Президенти домовилися про створення нових спільних підприємств і по іншому працювати не буде. За неофіційною інформацією із "Газпрому" чергове можливе обмеження постачання газу для України заплановано на понеділок – 3 березня» (ICTV, «Факти»).
 
Не дивно, що 28 лютого вже голова правління «Газпрому» Олексій Міллер підтвердив ультиматум: або Україна невідкладно сплачує всі заявлені борги, або на неї чекає відключення газу. Таким чином, Кремль тиснув на Банкову, розраховуючи на те, що Секретаріат і Президент зможуть зробити те саме з урядом.
 
«Проблема розрахунків за газ, що Україна одержує від Росії з початку року – не розв'язана
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: проблема розрахунків за газ, що Україна одержує від Росії з початку року – не розв'язана, про це заявив сьогодні глава “Газпрому” Олексій Міллер. Він підкреслив, про вирішення питання свідчитиме лише початок сплати боргу, в противному роазі, російська компанія вже попередила, що з 3 березня скоротить на чверть обсяги постачання блакитного палива Україні. “Нафтогаз” відкидає наявність будь-яких підтверджених боргів, перед “Газпромом”, повідомила сьогодні прес-служба з ком панії, сторонам залишилося укласти угоду про обсяги споживання палива на поточний рік. Сьогодні для проведення чергового раунду переговорів, до Москви відбув заступник голови правління “Нафтогазу” України Ігор Діденко» («Украина», «События»).
 
«Не припиняються газові перепалки між Росією та Україною
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Не припиняються газові перепалки між Росією та Україною. Глава “Газпрому” Олексій Міллер сьогодні заявив, що проблема української заборгованості за газ досі залишається невирішеною. Він сказав, що у Москві вважатимуть початком процесу погашення боргів. Гроші нехай платить українська сторона. Тим часом прес-служба “Нафтогазу” стверджує про відсутність підтверджених боргів за спожитий газ перед російським газовим монополістом. Компанія вкотре наголошує на готовності до конструктивної співпраці і діалогу з партнерами, дотримань усіх домовленостей та зобов'язань у газових відносинах» (ICTV, «Факти»).
 
«“Нафтогаз” і “Газпром” ніяк не можуть знайти переказані гроші
Олексій ПРОСЯНИК, ведучий: “Нафтогаз” і “Газпром” ніяк не можуть знайти переказані гроші. Голова російського «Газпрому» Олексій Міллер заявляє – компанія досі не отримала заборгованої суми. Натомість в українському “Нафтогазі” божаться, що переказали все до копійки – 5 мільярдів 200 мільйонів гривень ще вчора віддали посередникові – “УкрГазЕнерго”. І за минулий рік Київ повністю чистий, – про це в унісон заявили Президент, уряд і “Нафтогаз”. Сьогодні в Москву розбиратися із боргами поїхав заступник голови компанії Ігор Діденко» (Перший національний, «Новини»).
 
«Эхо газовых проблем не утихает
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Прогресса в вопросе погашения Украиной газовых долгов нет. Так считают в Москве. Руководитель "Газпрома" Алексей Миллер заявил: проблему можно будет считать решенной, когда задолженность выплатят полностью. В "Нафтогазе Украины" уверяют: в данный момент никому ничего не должны. Украина и Россия не пришли к согласию относительно объемов и стоимости газа, потребленного в минувшем году. Расхождения в подсчетах составляют порядка 400 миллионов долларов. Кроме того, Украина еще не заплатила за топливо, поставленное в этом году. Но, поскольку отпускалось оно без контракта, долг документально не оформлен. А президент Виктор Ющенко сегодня потребовал от правительства улучшить финансовое состояние "Нафтогаза". В Секретариате уже подсчитали, что в этом году расходы компании превысят доходы более, чем на три миллиарда гривен". Это, по мнению президента, неприемлемо и может привести к банкротству компании» («Iнтер», «Подробности»).
 
29 лютого в інтерв’ю «Інтеру» та в підсумковому випуску «Подробиць тижня» 2 березня Сергій Купріянов вже прямим текстом сказав, що «Газпрому» потрібні не стільки борги «Нафтогазу», скільки його згода на підписання всього пакету нових угод, які, як відомо, ставили Україну у ще більшу залежність від Росії. Києву по суті запропонували вибір – або брати на себе нове ярмо, або залишатися без газу. В будь-якому разі «скандал будет обеспечен»:
 
«"Газпром" всё-таки сократит поставки газа в Украину
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: "Газпром" всё-таки сократит поставки газа в Украину. Произойдёт это в понедельник – 3-го марта. Об этом сегодня заявил официальный представитель компании, Сергей Куприянов. По его словам, очередной раунд переговоров между "Газпромом" и "Нефтегазом" никаких результатов не принёс. Спор о размере украинского долга за газ, потреблённый в прошлом году, – не разрешён.
Контракты на 2008-й также не подписаны. Украина, сказал Куприянов, продолжает потреблять топливо несанкционированно.
Сергей КУПРИЯНОВ, представитель ОАО "Гасзпром": "Самый простой вариант посмотреть еще договор, в котором четко приписаны – как вопросы связанные с будущей сферы так и всеми текучими проблемами – корда, что кому, сколько должен заплатить. Однако на даннім момент прийти к единому тексту соглашения, нам не удается, камень преткновения в этом -российский газ и вопросы связанные с созданием двух новых предприятий. О чем договорились президента наших стран"» («Iнтер», «Подробности», 29 лютого 2008 року).
 
«На газовому фронті стріляють
Роман ВІНТОНІВ, автор: "Втім є питання, які росіян цікавлять набагато більше, ніж борг. Це неузгодженість дій у газовій сфері різних гілок влади та оплата газу, який надійшов цього року, розповів в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Інтер" офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов".
Сергій КУПІРЯНОВ, офіційний представник компанії "Газпром": "Газ неоформленный продолжает поступать в Украину. Так продолжаться не может, мы свои экономические интересы должны обеспечить. У нас складывается впечатление, что управляемость в целом топливно-энергетического комплекса в Украине сейчас под вопросом. Это нас беcпокоит больше, чем долги, поскольку через Украину идет львиная доля нашего експорта в Европу".
Роман ВІНТОНІВ, автор: "Коли Сергій Купріянов давав нам це інтерв'ю, вже день тривали перемовини "Нафтогазу" і "Газпрому". Тема – укладання нових угод на постачання газу. У четвер до Росії терміново вилетів заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко. На сьогодні все ще нічого невідомо про результати переговорів. Втім, Юлія Тимошенко вчора зробила гучну заяву".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "З першого березня ми чітко прийняли рішення, що жодної каплі газу, крім як на "Нафтогаз", не буде".
Роман ВІНТОНІВ, автор: "Натомість у "Газпромі" кажуть, що нові угоди з "Нафтогазом" не підписані".
Сергій КУПРІЯНОВ, офіційний представник компанії "Газпром": "Уже 14 февраля были подготовлены, 15-го направлены в "Нафтогаз" все документы, связанные и с совместными предприятиями, и с контрактами, которые необходимо подписать. И вот это глобальное соглашение, которое в себя включает сверку позиций с обеих сторон по все вопросам, связанными с накопившимися в данный момент проблемами. Пока никакого официального ответа мы не получили, и эти документы до сих пор не подписаны".
Роман ВІНТОНІВ, автор: "Щоб пришвидшити прийняття рішення по угодах 2008, Росія пригрозила на чверть зменшити кількість газу, який постачають в Україну. Тимошенко переконана, що цього не станеться".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Спокійно українці можуть споживати газ. Ніхто нікому нічого вимикати не буде".
Роман ВІНТОНІВ, автор: "Якщо ж запевнення прем'єр-міністра не справдяться, то не тільки Україна отримає на чверть менше газу, але й Європа".
Сергій КУПІРЯНОВ, офіційний представник компанії "Газпром": "Скандал будет обеспечен, это точно"» («Iнтер», «Подробиці тижня», 2 березня 2008 року).
 
З реакції Тимошенко ставало зрозумілим, що уряд обирає сценарій опору тискові «Газпрому», доки той не піде на українські умови – постачання газу без посередників. При цьому прем’єр-міністр знову згадала про політичних корупціонерів, які покривають газових посередників, але не назвала конкретні прізвища. На фоні спрямованої проти неї критики такі безособові звинувачення виглядали значно слабкіше. Тимошенко апелювала до своїх прихильників, посилаючись на те, які муки і «катування» їй довелося пережити. Прем’єр-міністр знову зверталася до громадян із проханням видати їй кредит довіри на подальші дії. Звісно, в разі політичної поразки голослівні заяви про «корупцію» і «катування» Тимошенко не допоможуть.
 
«Юлія Тимошенко одужала і зі свіжими силами зустріла весну та українських журналістів
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Юлія Тимошенко одужала і зі свіжими силами зустріла весну та українських журналістів. Почали брифінг з газу. Прем'єр-міністр всіх запевнила, що його не відключать. А компанія "УкрГазЕнерго" уже з 1 березня не існує. Всі поставки блакитного палмва проводитимуться за схемою "Газпром"–"Нафтогаз". Жодних посередників, СП, корпорацій чи структур не буде. "Є "Нафтогаз", є "Газпром”, – підписуємо угоду і купуємо газ", – резюмувала Тимошенко. Глава уряду занепокоєна невиконанням домовленостей президентів. Саме тому в січні-лютому Україна отримувала енергоресурс за торішньою системою.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Юлія Тимошенко перебувала на лікарняному менше тижня. Сьогодні, у вихідний день вона вийшла на роботу, щоб розказати про нові досягнення уряду. Але довелося говорити про газ. Тимошенко впевнена, що незважаючи на всі погрозі "Газпрому", у понеділок Україна буде з газом. Офіційної заяви з Москви уряд не отримав, є домовленості двох президентів про постачання блакитного палива в січні, лютому, березні без посередників. Поки що вони порушені.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "На жаль, і на території України цю корупційну схему "РосУкрЕнрго"–"УкрГазЕнрго" продовжують "кришувати" на самому високому рівні".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Хто саме на найвищому рівні підтримує посередників, Юлія Тимошенко так і не сказала. Але запевнила, що від сьогодні кожен тиск на уряд щодо газу буде оприлюднюватися.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Ви знаєте, уряд був проти, щоб розраховуватися по старим схемам. Але уряд примусили розрахуватися по старим схемам. Я думаю, зо ви бачили, що відбувалося навколо газу, і як кожен день уряд катували і примушували бюджетні гроші перераховувати як плату за газ".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Тимошенко вкотре запевнила, що "УкрГазЕнерго" припинить своє існування. Черговий крок уряду – анулювання реєстрації. Сьогодні газ для "УкрГазЕнерго" ще розмитнюють, але Тимошенко пообіцяла ухвалити всі необхідні рішення для зупинки цього процесу.
Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ, голова Державної митної служби України: "Якщо буде створена правова система, при якій я не маю права розмитнювати, я не буду розмитнювати. На сьогоднішній день у мене немає підстав не розмитнювати"» (ICTV, «Факти», 1 березня 2008 року).
 
 
Хіт-парад політтехнологічних «при(о)колів»
1-ше місце. «Ющенко на броні»
Президент України, покатавшись на танку, вирішив не розпускати парламент. Принаймні так виглядала основна подія 27 лютого в подачі більшості телеканалів. Що мав символізувати танк – рішучість обстоювати демократію чи приховану погрозу опонентам у разі продовження блокування роботи парламенту – не зрозуміло. Показово, що цю заяву Ющенко зробив на наступний день після того, як Балога і Богатирьова в один голос заявили про наявність підстав розпуску Верховної Ради.
 
2-ге місце. «Клуб ексів»
БЮТ завербував низку впливових спікерів. Новою зіркою команди Тимошенко став екс-президент Леонід Кравчук, до якого приєдналися Євген Марчук, Валерій Пустовойтенко та Вітольд Фокін. Вони утворили Раду старійшин, яка тепер агітуватиме за прем’єр-міністра. Марчук і Пустовойтенко мають привід грати проти Януковича, який свого часу мав із ними жорсткі конфлікти. Фокін – темня конячка. Він, наприклад, в інтерв’ю УНІАНу розкритикував нову газову угоду з «Газпромом».
 
3-тє місце. «Яценюк не винен»
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк став жертвою кореспондента ICTV Володимира Горковенка. Його критика «РосУкрЕнерго» була витлумачена як захист посередника. Ось чим може обернутися вживання зайвих часток «не» у прямій мові:
 
«Візит Яценюка до Брюсселя
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Україна домагається прийняття поглибленої угоди між Україною та ЄС. Документ передбачає зону вільної торгівлі, спрощений візовий режим та нові енергостандарти. Яценюк запевнив, що країна залишається надійним транзитером газу і двічі натякнув: "РосУкрЕнерго" поки що прибирати не варто.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Энергетическая политика страны – это не только убрать тех или иных посредников, это один из маленьких элементов. Энергетическая политика начинается на образовании и заканчивается на государственном управлении сектором газовой экономики"» (ICTV, «Факти», 26 лютого 2008 року).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16351
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
16 998
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 147
12.04.2008 19:23
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
24 795
03.04.2008 10:08
Петро Бурковський, Сергій Черненко
, для «Детектор медіа»
17 238
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 888
27.02.2008 14:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
28 890
20.02.2008 15:32
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
19 414
15.02.2008 21:16
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
21 500
05.02.2008 16:36
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 669
31.01.2008 17:29
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
12 780
28.01.2008 12:50
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 327
08.01.2008 13:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
14 146
06.01.2008 09:27
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
10 856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду