Право на вето

1 Травня 2008
15777
1 Травня 2008
08:37

Право на вето

15777
Джордж Буш як козирна карта в українській політичній грі. Бухарестський саміт: як відрізнити перемогу від поразки. Київські вибори: карбованцем по електорату. Ці та деякі інші сюжети – в черговому огляді медіатехнологій на телебаченні за 31березня – 6 квітня 2008 року.
Право на вето
Головною силовою лінією, довкола якої зосереджувалися інтереси основних політичних фігурантів на цьому тижні, цілком очевидно була тема «Україна і НАТО». В першу чергу це стосувалося Президента, який завжди позиціонує себе як носій європейських цінностей і європейського вибору України. З огляду на це визначалися і цілі інформаційного просування дій і публічних виступів Віктора Ющенко.
 
Треба зазначити, що початок тижня вийшов для нього досить сприятливим. Візит американського колеги Джорджа Буша вже сам по собі став темою №1 для всіх українських телеканалів, витісняючи на периферію публічної уваги інші внутрішньополітичні сюжети. Щоправда, напередодні візиту високого гостя більшість телеканалів чомусь – можливо, від банального небажання напружуватися – зосередили свою увагу на зовнішній стороні майбутньої події. Випуски новин рясніли одноманітними повідомленнями про безпрецедентний масштаб заходів безпеки у столиці та інтерв’ю з мешканцям Києва про пов’язані з цим незручності і доповнювалися детальним переліком страв майбутнього президентського обіду. Хоча і з точки зору технологічного інтересу президентської команди, не кажучи вже про суспільні інтереси, прев’ю до візиту мали б мати більш аналітичний і прикладний характер – детально знайомлячи публіку з реальними значенням візиту та суттю досягнутих домовленостей. Натомість, обраний підхід дещо занижував у свідомості глядачів статус майбутнього візиту.
 
Втім, уже наступного дня в ході та після завершення самого візиту телеканали певною мірою компенсували свої недоліки та принаймні чітко артикулювали результати зустрічі Буша та Ющенка. Правда, не можна оминути надто очевидних маніпулятивних потуг деяких опозиційно орієнтованих каналів. Ось, приміром, якими словами починався репортаж про візит Буша в програмі «События» ТРК «Україна»: «Снайперы на крышах, вертолеты в воздухе и опустевшие улицы в центре Киева. Украина сегодня принимала Джорджа Буша».
 
Загалом же, якщо метою Президента та його команди було саме утвердження образу проєвропейського політика, що користується підтримкою з боку авторитетних політиків світового статусу, то загальна тональність і зміст публічних виступів Джорджа Буша сприяв цьому найкращим чином. Його слова про підтримку натівських амбіцій офіційного Києва прозвучали цілком однозначно і не залишали місця для інтерпретацій.
 
Звичайно, що з іншого боку, для частини електорату, яка сповідує антинатівські погляди, та опозиційних політиків, що на цей електорат спираються, ситуація виглядала зовсім інакше. І лідер комуністів, і низка спікерів Партії регіонів мали змогу висловити свою позицію в телевізійному ефірі, але на фоні розлогих репортажів та коментарів навколо самого візиту ці виступи виглядали другорядними і не надто переконливими.
 
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко також не втратила шансу засвітитися в ході гранд-візиту і хоча, висловлюючись щодо питання НАТО, традиційно обмежилась обтічними формулюваннями, отримала бонус у вигляді зустрічі з Бушем у форматі віч-на-віч.
 
Утім, ритуальним побаченням із американським лідером мала бути задоволена й опозиція, оскільки, як показали події наступних днів, це побачення стало одним із козирів їх інформаційної кампанії.
 
«Заходи безпеки у столиці
(ICTV, «Факти», випуск 18:45:00, 31.03.2008)
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Приїзд високого гостя супроводжується небаченими заходами безпеки. На її варті стоятимуть до 5 тисяч правоохоронців. 1 і 2 квітня киянам не варто без особливої потреби виїжджати в центр, а саме в бік Софійської та Михайлівської площ, а також на вулиці Мала Житомирська, Прорізна, Інститутська, Лютеранська і Банкова – мешканців цих вулиць просять не виходити на балкон, не підніматися на дахи і не фотографувати. Метро працюватиме у звичному режимі, закриють тільки вихід зі станції Хрещатик на вулицю Інститутська. Начальник Державної охорони Валерій Гелетей запевнив, що безпека американського лідера та його делегації гарантована і буде забезпечена на високому рівні. Джордж Буш прилітає в столицю о 23.00, вже за 2 години рух Бориспільською трасою перекриють. Зупиниться глава Білого дому в київському готелі "Хаят".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Джорджа Буша у Києві зустрічатимуть так само, як Папу Римського Івана Павла II. Нині так само, як і 2001-го, заходи безпеки будуть безпрецедентними. Для киян це означає щось на зразок стихійного лиха під кодовою назвою "До нас їде президент". Під час першого, історичного для Грузії візиту Джорджа Буша, його вітали білборди з написами "Ласкаво просимо!". В Україні на рекламу вирішили не витрачатись. А "Ласкаво просимо!" першим промовив міністр оборони Юрій Єхануров і стягнув до Києва додаткові вертольоти. Поки Буш буде в Києві, вони кружлятимуть над містом.
Юрій ЄХАНУРОВ, Міністр оборони України: "Необхідні дії виконали. Зробили деяку перекидку вертольотів. Ми готові. Нехай приїжджає. Добро пожаловать!".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: На землі Джорджа Буша боронитимуть 5 тисяч міліціонерів. Тисяча будуть стояти вздовж Бориспільської траси. Дорога стане режимним об'єктом. Ще вдень знімати на камеру трасу було заборонено. За дві години до прибуття, тобто о 21.00, її взагалі перекриють. Інші чотири тисячі правоохоронців будуть у Києві. Причому міліціонера можна буде виявити у під'їзді, на даху чи навіть у підвалі власного будинку. Виходити і махати рукою, як це було під час двох візитів Білла Клінтона, не рекомендується. Суворо заборонено дивитися на президентський кортеж також із висоти власного балкона.
Валерій Гелетей, начальник Управління державної охорони: "Щоб не виходили на балкони, не відкривали вікна, не піднімалися на дахи будинків і, відповідно, інших установ. Також хотів би попросити мешканців Києва, щоб вони в цей час не займалися фото- і відеозйомкою".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Безпекою американського президента займається численна власна охорона. Разом із Бушем до Києва вже приїхали снайпери. Вони мають право стріляти у будь-кого, якщо в нього помітять щось схоже на зброю. Валерій Гелетей заспокоїв: американські снайпери воюватимуть лише проти інших, поганих, снайперів.
Валерій ГЕЛЕТЕЙ, начальник Управління державної охорони: "З президентом Сполучених Штатів Джорджем Бушем приїжджає велика кількість його охоронців, в тому числі і тих людей, які займаються саме контрснайперськими заходами. Що мається на увазі? Тобто ці люди працюють не проти людей, а проти снайперів".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Найбільш безпечним місцем під час візиту будуть вулиці поблизу Михайлівського та Софійського соборів. Саме тут у готелі "Хаят" мешкатиме Джордж Буш. Поряд – будинок із квартирою Віктора Ющенка. Навіть коли Буш спатиме, їздити на авто під вікнами заборонено. На час візиту прилеглі вулиці стануть пішохідними. На всяк випадок їх перекриють вантажівками з піском. З 12-ої до 15-ої у вівторок не працюватиме вихід із метро Хрещатик на вулицю Інститутську. В цей час український та американський президенти вестимуть переговори. Інші станції у центрі міста посилено охоронятимуться. Скільки коштуватимуть такі заходи безпеки – ще не порахували.»
 
«Акция протеста против приезда Джорджа Буша и присоединения Украины к Плану по вступлению в НАТО прошла сегодня в центре Киева
(“Iнтер”, “Подробиці”, випуск 20:03:55, 31.03.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Акция протеста против приезда Джорджа Буша и присоединения Украины к Плану по вступлению в НАТО прошла сегодня в центре Киева. Ее участники несли знамена Компартии, СПУ, Прогрессивной соцпартии и других политических сил. Свои требования они передали в посольство США и пообещали продолжить свою акцию завтра.
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: По-своему встречали американского президента противники вступления Украины в НАТО. На главной площади страны они разбили палаточный лагерь и провели акцию протеста. На майдане многолюдно. Самодельными плакатами и разноцветными партийными знаменами народ подтягивается к памятнику независимости. 80-летний Федор Федорович вместе со своим товарищем на остатках обоев нарисовал карикатуры на Джорджа Буша и приехал, чтобы выразить свой протест.
Федор ПАВЛЕНКО, участник акции протеста: "Мы сегодня и прибыли для того, чтобы показать, что мы недовольны, что мы не допустим, чтоб на Украине было НАТО. НАТО нам не надо!".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Другие участники акции протестовали более радикально. Они принесли с собой чучела, изображающие американского президента, и одно из них подожгли перед началом митинга. В 2 часа появились организаторы: лидер Компартии Петр Симоненко, прогрессивная социалистка Наталья Витренко, секретари Соцпартии, СДПУ (о) и других политических сил.
Наталья ВИТРЕНКО, лидер Прогрессивной социалистической партии Украины: "Мы безусловно, должны высказать свой гневный протест против насильственного втягивания Украины в НАТО. Мы должны заявить Бушу, как и другим, ему подобнымянки: "Янки, go home! Янки, go home!".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Петр Симоненко призвал страны – участницы саммита в Бухаресте не поддерживать заявку Киева о присоединении к Плану действий по членству в блоке. Кроме того, лидер КПУ требует срочно рассмотреть в парламенте распоряжение Виктора Ющенко, в котором он фактически разрешил участие Украины в операции НАТО в Афганистане.
Петр СИМОНЕНКО, лидер Коммунистической партии Украины: "Завтра, я убежден, что мы должны начать не только обсуждать этот акт, но еще и, по сути, дела приступить к процедуре импичмента президента".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: Один из лидеров Соцпартии, Станислав Николаенко, не против приезда президента США. Но считает, что этот визит пытаются использовать для давления на парламент и общественное мнение.
Станислав НИКОЛАЕНКО, секретарь политсовета Социалистической партии Украины: "Вступ до НАТО – це приблизно 25 мільярдів доларів вступного внеску на переозброєння. Це по 1100 доларів практично на кожного громадянина. Вступ до НАТО – це протистояння з Російською Федерацією, з Білоруссю. Вступ до НАТО – це може бути розколом України".
Валентина ЛЕВИЦКАЯ, корреспондент: На митинге приняли обращение к американскому народу и резолюцию под названием "Украина в опасности". Эти документы участники акции понесли к посольству США, чтобы вручить дипломатам. Для убедительности у ворот представительства сожгли еще одно чучело президента Буша и натовский флаг. Завтра акции обещают продолжить».
 
«Американський президент обрав день візиту до України саме на передодні дня гумору.
(Новий канал, “Репортер”, випуск 19:01:10, 31.03.2008)
Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: Американський президент обрав день візиту до України саме напередодні дня гумору. І не лише: один день в Україні – й американець відлітає до Бухаресту на саміт НАТО. Він не приховує – там він збирається відкрити двері для України. Наголошую на тому, що і слідом за ним до Бухаресту відлітає і президент України Віктор Ющенко. І наразі репортаж.
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Перед візитом в Україну Буш розминає м'язи і тренується в кидках, улюблених – бейсбольних, на стадіоні. Вдосталь награвшись із м'ячем, сідає у літак на Київ.
Юрій ЄХАНУРОВ, міністр оборони України: "Ми готові, нехай приїжджає, Добро пожаловать!"
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Снайпери, кінологи і понад 4 тис. міліціянтів, востаннє Київ таке бачив за візиту Папи Римського, тепер, як і тоді, киянам радять не висовувати носа ні вздовж Бориспільської траси, ні в центрі міста, де їздитиме заморський гість.
Міліціонер: "Без комментариев. Там есть таблички, на которых написано, что проход граждан ограничен. Все".
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Після терактів 11 вересня Бушу повсюди ввижаються терористи. Працівників спецслужб змусили обійти всі квартири середмістя. Мешканцям радять не виходити на балкони, не фільмувати, не фотографувати кортеж, бо як запідозрять лихе – американські снайпери стрілятимуть без попередження.
Перехожа: "Пусть заморский гость побудет. А я специально отпросилась с работы на завтрашний день".
Перехожий: " Якщо так треба, то треба… Перетерпим”.
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Двори перед Секретаріатом Президента начиняють бійцями спецзагонів. На фасадах будівель наводять останній лоск.
Працівник: "Поліруєм буквочки”.
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Окрім офіційних зустрічей із представниками української влади й опозиції, Буш збирається відвідати Софію Київську і одну зі столичних шкіл і, звичайно, досхочу наїстися – українського.
Ірина ВАННИКОВА, прес-секретарка Президента України: "На стіл будуть подаватися традиційні українські страви, зокрема, страви традиційної столичної кухні. Серед основних блюд будуть котлети по-київськи, зроблені з курятини, і на десерт будуть подаватися знамениті українські вареники з вишнями.
Таша ТРОФИМОВА, кореспондент: Кортеж Буша паралізує столицю на добу, вільно зітхнуть кияни лише завтра після п'ятої вечора, коли американський президент відбуде у Бухарест на саміт НАТО».
 
«Джордж Буш в Україні
(Перший національний, "Новини", випуск 11:00:00, 01.04.2008)
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Джордж Буш в Україні. Київ – перший пункт європейського турне американського президента, який прилетів напередодні – пізно ввечері. Ющенко і Буш вже зустрілися віч-на-віч, і зараз має розпочатися прес-конференція обох президентів. Ганно, як приймали Буша і чи вдалося йому ще з кимось зустрітися?
Ганна КАЛИНА, кореспондент: Джордж Буш тут у центрі Києва вже дві години. Наразі він зустрівся лише з Президентом України Віктором Ющенко. Спочатку у форматі віч-на-віч. Ця зустріч тривала близько 20-ти хвилин, після цього була зустріч у розширеному форматі за участю всіх членів делегації. Ані на першу, ані на другу зустріч журналістів не допустили. Тому, що саме там відбувалося, наразі невідомо. Ми чекаємо початку спільної прес-конференції обох президентів – Віктора Ющенка та Джорджа Буша, де, власне, і зможемо дізнатися про подробиці.
Щодо того, що мало бути напередодні візиту, то три документи очікують підписати українська та американська сторони за результатами цього візиту Джорджа Буша в Україну. По-перше, це так звана "Дорожня карта" українсько-американських стосунків. Тобто, план на найближчі роки про те, як мають розвиватися українське та американське співробітництво. По-друге, це угода про співробітництво у галузі інвестицій та торговельній сфері. Це перший наслідок фактично вступу України до СОТ та перший крок до створення зони вільної торгівлі між Києвом та Вашингтоном. І третій документ – це документ про спільне використання космічного простору у мирних цілях та співробітництво у космічній сфері. Попередній документ був підписаний ще 1994-го року. Його дія закінчилася. Зараз, із урахуванням нових реалій, має бути підписаний новий документ.
Цей візит американського президента в Україну – перший, починаючи з 2000 року. Тоді востаннє приїжджав американський президент в Україну. Це був Білл Клінтон, а зараз американський президент вже хотів приїхати на початку 2006 року. Однак тоді через кризу під час створення коаліції та внутрішні проблеми України американський президент до Києва не доїхав. Сьогодні візит Джорджа Буша триває фактично його зустрічі від самого ранку. О 9-й ранку почався офіційним прийом. Тут на Банковій прийняли офіційно американського президента Віктор Ющенко разом із дружиною Катериною Ющенко, і закінчиться візит близько 4-ої години – о пів на п’яту. З Борисполя, з київського аеропорту відлітає літак американського президента. У ці хвилини ми чекаємо на початок його прес-конференції. Вона вже фактично мала розпочатися ще об 11-й годині. Однак відбувається невеличка затримка, пов'язана з протокольними заходами».
 
«Україна та НАТО – це питання знову сьогодні обговорюють у ВР
(Перший національний, "Новини", випуск 16:00:14, 01.04.2008)
 
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Україна та НАТО – це питання знову сьогодні обговорюють у ВР. Юрію, як реагують депутати на візит Джорджа Буша?
Юрій СПАСОКУХОЦЬКИЙ, кореспондент: Людмило, візит Джорджа Буша та питання НАТО сьогодні було в центрі уваги депутатів із самого початку пленарного засідання. Лідер комуністів Петро Симоненко вимагав викликати до сесійної зали міністра МЗС, щоб той пояснив, для чого Президент України Віктор Ющенко 28.03 доручив уповноваженому України при НАТО обмінятися містами щодо участі України в натовських операціях в Афганістані. Петро Симоненко закликав всіх депутатів і громадян із трибуни ВР долучитися до комуністичних антинатівсьих і антиамериканських акцій, які проходять сьогодні в Києві.
Петро СИМОНЕНКО, лідер СПУ: "Ми повинні серйозно про це говорити і вимагати, щоб негайно викликати на трибуну ВР Міністра закордонних справ. Нехай він пояснить, що мається на увазі, коли Президент підписує подібні речі. Це рішення приймається для американців і тому що німецький контингент відмовився виконувати операції, пов'язані з Афганістаном»
 
«Президент сполучених Штатів Америки Джордж Буш в Україні
(Перший національний, "Новини", випуск 13:00:00, 01.04.2008)
 
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Президент сполучених Штатів Америки Джордж Буш – в Україні. У ці хвилини триває офіційний сніданок від українського Президента Віктора Ющенка на честь високого гостя. Загалом програма перебування американського президента у Києві досить щільна і насичена. Уже відбулася зустріч глав держав віч-на-віч та переговори української й американської делегацій у розширеному складі. За підсумками ранкових зустрічей Джордж Буш та Віктор Ющенко провели коротку прес-конференцію. Отже, Андрію, що насамперед цікавило пресу і які були відповіді президента Буша і президента Ющенка?
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Власне, головним питанням, яке найбільше цікавило як українських, так і американських журналістів, було питання НАТО та перспективи України отримати план щодо членства в цій організації вже на саміті у Бухаресті, який розпочнеться завтра. Президент Ющенко вкотре підкреслив, що Україна зробила свій вибір, він перегляду не підлягає, і досить скептично оцінив ті судження, що Росія може заблокувати вступ України до НАТО. Він нагадав, що, власне, за уставом цієї організації, вона такого права не має, а натомість декларує політику відкритих дверей, і тому Україна очікує позитивної відповіді на саміті у Бухаресті.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Щоб не було спекуляції на міжнародному рівні, коли дехто сьогодні посилається на те, що українська нація не визначилася. Вибачте, українська нація визначилася, якщо ми говоримо про сьогоднішній етап – а ми говоримо не про вступ до НАТО, ми говоримо про приєднання до ПДЧ. Чому України позбавляють суверенного права?”.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Президент США Джордж Буш заявив, що США повністю підтримають прагнення України до НАТО й Америка спробує переконати тих членів альянсу, які поки що сумніваються. Це насамперед Німеччина. Він сказав, що така робота вже ведеться. Але якнайважливіший етап буде саме в перші дні саміту і в останні дні напередодні саміту».
Джордж БУШ, президент США: "Кожна нація переконує мене, що Росія не може ветувати рішення, які будуть прийняті у Бухаресті. Це правильна позиція".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Після завершення прес-конференції двох глав держав, Джордж Буш провів дві двосторонні зустрічі. Він зустрівся зі спікером українського парламенту Арсенієм Яценюком, який для того, щоб побачити його, навіть закрив засідання ВР, і після того він зустрівся із Віктором Януковичем. Також джерела в протоколі президентського секретаріату повідомили, що під час цієї зустрічі був і тіньовий міністр закордонних справ – тіньового уряду Костянтин Грищенко».
 
«Кілька хвилин тому завершилася зустріч Джорджа Буша з головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком
(ICTV, "Спецвипуск", випуск 12:46:00, 01.04.2008)
 
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Кілька хвилин тому завершилася зустріч Джорджа Буша з головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком, а також лідером опозиційної Партії регіонів Віктором Януковичем і міністром закордонних справ опозиційного уряду Костянтином Грищенком. Потім на президента Америки чекає прем'єр Юлія Тимошенко, а по обіді Джордж Буш із дружиною відвідають національний заповідник Софія Київська і середню школу.
А тим часом на Майдані Незалежності під дощем триває антинатівський мітинг, лунають радянські пісні і гасла, які закликають Джорджа Буша забиратися з України. Пікети тривають відучора і ліві також протестують проти можливого приєднання України до плану дій щодо НАТО. Нині на Майдані кілька десятків комуністів та прогресивних соціалістів. Вони хотіли пікетувати посольство США і Секретаріат Президента, однак окружний адміністративний суд заборонив їм це робити. Пікетники не послухались і спробували пробратися на Банкову, та всі підходи до Секретаріату Президента загороджені парканами, там посилені наряди правоохоронців, тож прогресивні соціалісти зазнали фіаско.
Володимир МАРЧЕНКО, заступник голови прогресивної соціалістичної партії України: "Когда мы сошли с Майдана, группа милиционеров, человек 150-200, со своими дубинками в шлемах, окружили нашу группу, сопровождали, и когда мы подошли к администрации Президента, там вообще начался беспредел. Они взяли нашу группу в коробочку, не пускали, избивали женщин, избивали детей. И вот сейчас в этот момент на Крещатике скорая помощь оказывает медицинскую помощь пареньку из Донецка".
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Міліція наразі спростовує слова, що побили одного з пікетувальників. Візит президента Джорджа Буша вніс корективи й у роботу Верховної Ради. Сьогодні сесію скоротили. Наступне засідання парламенту відбудеться за тиждень, а до п'ятниці включно депутати працюватимуть у комітетах.
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Звичайно, депутати не могли оминути увагою візит американського президента Джорджа Буша, і вони досить активно обговорювали цю подію, зокрема представники коаліції досить високо оцінюють цей візит і очікують і сподіваються, що після цього візиту Україна швидше стане членом НАТО. У свою чергу, опозиціонери застерігали, якщо на Бухарестському саміті Україна офіційно отримає пропозицію стати членом альянсу, то це може спровокувати конфлікт. Регіонал Олександр Єфремов навіть заявив, що приєднання до ПДЧ стане початком холодної війни. Також депутати нарікали на безпрецедентні заходи безпеки, пов'язані з візитом американського президента. Депутати навіть заявили, що вони почувалися некомфортно на безлюдних вулицях столиці.
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Вы знаете, неслучайно, наверное, в Америке Буша сегодня называют хромой уткой. Так вот, американская хромая утка приехала к полухромому украинскому гусю. Почему полухромому? Потому что только в следующем году у Ющенко закончатся полномочия, и я бы не хотел, чтобы этот визит осложнил жизнь киевлянам и блокировал работу Верховного Совета. Якби не мій мандат народного депутата України, мені б сьогодні по центру Києва їздити було б заборонено".
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат України, БЮТ: "Жодних дискомфортів я не відчув, може, ввечері буде щось, коли я буду повертатись додому, але не думаю".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Депутати спробували ухвалити кілька кадрових рішень, іншими словами, вони спробували проголосувати про кілька постанов, згідно з якими звільнялися представники нинішньої опозиції, а на їх місце мали бути призначені представники провладної більшості, але коаліція недобрала потрібної кількості голосів. Зрештою, спікер Арсеній Яценюк не ставив на голосування усі постанови, можливо, це пов'язано з тим, що спікер поспішав на зустріч із американським президентом Джорджем Бушем. Єдине рішення, яке вдалося ухвалити, це перенести пленарні засідання із цього тижня на наступний. Це пов'язано також із тим, що на наступні два дні спікер Арсеній Яценюк має візит до Москви та Санкт-Петербургу, а віце-спікера, який міг би його замінити під час ведення засідань, і досі не обрано.
Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради України: "Мова не йде ні про які канікули, мова йде про те, що в нас буде підряд 14 днів календарних, а фактично 8 робочих днів, де парламент буде безперервно працювати".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Спікер сподівається, що за цей час уряд все ж таки направить довгоочікувані та обіцяні зміни до цьогорічного бюджету до Верховної Ради».
 
«Джордж Буш зустрівся з вищим керівництвом України
(ICTV, "Факти", випуск 18:45:00, 01.04.2008)
 
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, не жарти, а серйозні роздуми привіз 1 квітня в Україну Джордж Буш. Лейтмотив державного візиту американського лідера до Києва – повна і абсолютно підтримка України на саміті НАТО в Бухаресті, де вирішуватиметься можливість приєднання Києва до плану дій щодо членства в альянсі. Лобістська позиція Америки та наполегливе сватання України в НАТО особливо виразні на тлі неоднозначного ставлення до альянсу всередині країни, різкого спротиву з боку стратегічного партнера Росії та бажання Вашингтона розташувати елементи ПРО у Західній Європі.
Президент Віктор Ющенко сьогодні був однозначним і заявив, що інтеграція в НАТО відповідає національним інтересам. Він не бачить іншого курсу для держави і хоче принести їй спокій та стабільність. Президент переконаний, що українці на референдумі підтримають вступ до НАТО.
Опозиції сьогодні не дозволили проводити антинатовські мітинги, однак її позиція відома: вступ до НАТО – це погіршення відносин з Росією, нова гонка озброєнь та нова "холодна війна". Офіційна частина державного візиту Джорджа Буша розпочалася в будинку Городецького. Президенти зустрілися тет-а-тет, після чого почалися українсько-американські переговори у розширеному складі для визначення подальших акцентів у відносинах двох держав. Окрім президента, Джордж Буш мав аудієнцію з главою уряду, парламенту та опозиції. У програмі – покладання квітів до меморіалу пам'яті жертв Голодомору і відвідини подружжям Бушів 57-ої середньої школи Києва.
Думку опозиції щодо НАТО Бушу доніс Віктор Янукович. Він нагадав результати соціологічних досліджень, які свідчать про переважну більшість українців – противників вступу. Лідер Партії регіонів переконаний, що у таких умовах спочатку слід провести референдум щодо НАТО і лише після нього вдаватися до конкретних кроків. Натомість спікер парламенту бачить у приєднання до плану дій щодо членства додатковий імпульс суспільству для проведення реформ в економічній та гуманітарних сферах. Окремої зустрічі віч-на-віч зажадав Джордж Буш із Юлією Тимошенко. Але про це у нашому випуску далі. А зараз вся хронологія приїзду високого гостя.
Олег ГУЛИК, кореспондент: Син за батька. Буш-молодший намагається виправити помилку Буша-старшого і перетравити таки котлету по-київськи. Якщо Буш-старший був абсолютно проти відриву України від Росії, то Буш-молодший намагається захистити Україну від Росії. Сигнальна ракета. Президент США натякає: його візит до Києва – чіткий сигнал до європейських опонентів плану дій щодо членства у НАТО для України та Грузії. Він буде тим тараном, який проб'є стіну непорозуміння всередині альянсу.
Джордж БУШ, президент США: "Моя позиція зрозуміла. На моє переконання, Україна та Грузія мають отримати план дій щодо членства у НАТО. Ми будемо цьому сприяти. Тут не може бути компромісу".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Віктор Ющенко задоволений аргументами свого колеги. Європа – вибір нації, – каже наш Президент, – нації, яка століттями не могла здобути незалежності через зовнішній тиск. Думку Франції та Німеччини можна змінити за кілька днів.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Я думаю, що нам вдасться схилити в останні дні і ті позиції тих держав, які мають ще можливість більш детального визначення у цій темі".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Сам Джордж Буш визнає: головний супротив не на Заході, а на Сході. Перед візитом він дзвонив російському президентові і повідомив про свої плани щодо України та Грузії. За словами Буша, він пояснив: це ніяк не загрожує безпеці Росії. Те ж вкотре повторює і наш Президент.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Це не є політика проти когось. В даному випадку ми дбаємо перш за все про наші національні інтереси. Нація робить своє визначення, таке, яке відповідає нашій політичній доцільності і безпековому характеру".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Через російський фактор Франція сьогодні ще раз підтвердила: країна голосуватиме проти приєднання України та Грузії до плану дій щодо членства у НАТО. Інакше, мовляв, порушиться баланс сил між Європою та Росією. Москва висловлюється дедалі гостріше. Українсько-російські відносини – сьогодні головна тема у Держдумі. ПДЧ для України – криза сусідських стосунків і нова "холодна війна".
Борис ГРИЗЛОВ, голова Державної Думи Росії: "Приближение НАТО к границам России для нас, для России – эта ситуация неприемлемая. Поэтому мы будем делать все, чтобы это не происходило".
Григорій КАРАСІН, заступник міністра закордонних справ Росії: "Вступление Украины в НАТО повлечет за собой глубокий кризис в российско-украинских отношениях. Этот кризис самым негативным образом скажется и на общеевропейской безопасности".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Натомість у самому альянсі, не виключаючи, що план дій для України та Грузії у Бухаресті може пробуксувати, все ж переконані: ці країни близькі до НАТО. Генсек організації сьогодні заявив, що план дій для України – лише питання часу. Нові країни-учасниці голосуватимуть "за".
Маріс РІЕКСТІНЬШ, міністр закордонних справ Латвії: "Никаких прав вето кому-либо за пределами организации НАТО никто не имеет. Бухарест даст очень сильный и позитивный сигнал по отношению к становлению Украины. Будет ли это в форме открытия этого плана действия, я сегодня сказать не могу".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Американські журналісти підозрюють: весь шум навколо України та Грузії – просто гра. Джордж Буш таким чином хоче вплинути на "залізобетонне" російське "ні" американській системі ПРО у Польщі та Чехії. Якщо Росія погодиться на протиракетний щит у Східній Європі, США відмовиться від ідеї поширення НАТО. Президент Буш усе заперечує. Торгів не буде.
Володимир ФЕСЕНКО, політолог: "Обмін, такий політичний бартер – це зараз дуже популярна річ. В дипломатії є так вислів "відкладена відповідь". Таким інструментом дуже часто користується українська дипломатія. Ну, наприклад, щодо Косово, до визнання Косово. От зараз таким самим інструментом може скористатися НАТО щодо України і Грузії".
Олег ГУЛИК, кореспондент: Бухарестський саміт почався у Києві. В США головний фінансист НАТО Україну до організації вже включив. Залишилося попитати ще 25 країн.
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Зустріч прем'єра Юлії Тимошенко з президентом Джорджем Бушем тривала годину. Чверть цього часу вони спілкувалися віч-на-віч. Такий формат зустрічі не був передбачений протоколом, але Юлія Тимошенко відмовити проханню американського президента не могла. Навіть тет-а-тет говорили про політику. Джордж Буш запевнив, що зробить все можливе для доєднання України до плану дій щодо членства в НАТО, а Юлія Тимошенко вкотре нагадала, що вступ до Північноатлантичного альянсу лише після референдуму. Якщо ж Україна самоізолюється від міжнародної співпраці, то може опинитися на узбіччі, каже вона. Адже навіть Росія набагато активніше співпрацює з НАТО, нагадала прем'єрка і запевнила, що офіційний Київ ніколи не ставив Москві вимог щодо вступу в альянс.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Дуже багато просто абсолютно необґрунтованої політичної суєти, політичної істерії навколо того, що Україна може приєднатися до ПДЧ. Я хочу всім, хто влаштовує цю істерію, просто сказати, що приєднання України до ПДЧ – це не вступ України в НАТО. Це форма співпраці посиленої, яку сьогодні мають велика кількість країн у світі”».
 
«Соединенные Штаты Америки полностью поддерживают натовские устремления Украины
(“Iнтер”, "Подробиці", випуск 20:03:35, 01.04.2008)
 
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Соединенные Штаты Америки полностью поддерживают натовские устремления Украины. Президент Джордж Буш сегодня в Киеве подтвердил, что в Бухаресте он будет убеждать участников саммита Альянса поддержать присоединение Украины и Грузии к ПДЧ. И подчеркнул: Россия на это решение влиять не может. Четыре часа назад Джордж Буш покинул Украину. О результатах его короткого, но насыщенного визита – Ольга Клюева.
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Под аккомпанемент артиллерийских залпов и антинатовских митингов, в атмосфере беспрецедентных мер безопасности проходил второй в истории Украины визит американского президента. Вместе с аллегорическими химерами дома официальных приемов за торжественной церемонией встречи наблюдают снайперы. Американский президент говорит по-украински.
Джордж БУШ, президент США: "Вітаю, воїни".
"ВІТАЄМО".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Женам – цветы, делегации – конфеты с картой Украины, президентам – переговорная комната. После получасовой встречи тет-а-тет становится ясно: Буш привез из-за океана неформальное заверение в поддержке. Американский гость дает понять: Вашингтон рад бы распахнуть двери НАТО для Украины и Грузии, вот только некоторых союзников никак не уговорить. Даже на ПДЧ. Переубедить заупрямившихся партнеров администрация США старается не один месяц.
Джордж БУШ, президент США: "Мы много работали со всеми без исключения странами – членами альянса, и я, и госсекретарь Кондолиза Райс считаем, что присоединение Грузии и Украины к ПДЧ необходимо самому НАТО, необходимо для коллективной безопасности в регионе и в мире".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Неизвестно, какие еще аргументы собирается использовать американский лидер, чтобы убедить несговорчивых немцев и французов дать добро на ПДЧ для Украины. А вот российского президента, по словам Буша, он уже попытался успокоить в телефонном разговоре.
Джордж БУШ, президент США: "Я сказав ему – слушай, я еду в Бухарест, и там собираюсь убеждать, чтобы Украина и Грузия присоединились к ПДЧ, и ты не должен этого бояться. НАТО – организация, исповедующая демократические ценности, и не надо бояться демократии на своей границе".
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Коли ми говоримо про українську політику приєднання до ПДЧ і членства в НАТО – це не є політика проти когось. В даному випадку ми дбаємо перш за все про наші національні інтереси".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Готов ли Вашингтон отказаться от идеи сближения НАТО с Грузией и Украиной в обмен на более лояльное отношение Москвы к размещению системы ПРО в Восточной Европе? Такой обмен, заверяет американский гость, его не устраивает.
Джордж БУШ, президент США: "Такой вариант неприемлем, Украина и Грузия должны получить право на присоединение к ПДЧ. И тот факт, что мы увидели кучку советских флажков на улицах и нескольких демонстрантов, ничего не означает. Наши отношения с Украиной развиваются".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Во время пресс-конференции приходит новость: Франция заявила о том, что не будет голосовать за присоединения Грузии и Украины к ПДЧ. Несмотря на неутешительные сводки с дипломатического фронта, украинский Президент не отчаивается. Ведь до судьбоносного голосования есть еще несколько дней.
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Переконаний, що ми отримаємо позитивний сигнал в Бухаресті, ми їдемо якраз із таким настроєм, і переконаний, що ми знайдемо аргументи для тих держав, які щойно формулюють свою позицію в даному питанні”.
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: На прощание американский гость дал понять, что в случае провала голосования в Бухаресте Вашингтон и в дальнейшем будет держать зеленый свет для Украины в НАТО и добиваться этого от других. В доме с химерами принято загадывать желания. Сегодня желание у руководства Украины и Соединенных Штатов совпадают. Среди мифологических скульптур дома с химерами украинские руководители услышали от американского гостя именно то, что ожидали. Соединенные Штаты до последнего будут поддерживать возможность Украины встать на финишную прямую присоединения к Альянсу. После Киева Джордж Буш вылетает в Бухарест, где на саммите НАТО ему еще предстоит убедит партнеров по Альянсу в необходимости сближения с Украиной».
 
«Украина сегодня принимала Джорджа Буша
("Україна", "Події", 01.04.2008)
 
Олександр МОЗГОВОЙ, ведучий: Снайперы на крышах, вертолеты в воздухе и опустевшие улицы в центре Киева. Украина сегодня принимала Джорджа Буша. Это первый визит президента США в нашу страну за последние 8 лет.
Корреспондент: Последние приготовления. Внимательная и молчаливая служба охраны. Немного терпения – и вот она, долгожданная встреча. С первых минут стало ясно: к визиту в Украину американская служба готовилась не менее тщательно, чем наша. После официальных объятий Виктор Ющенко и Джордж Буш в сопровождении делегаций прошли в официальную резиденцию. Беседа тет-а-тет продолжалась дольше, чем планировалось. Вместо 30 минут целый час. Позже, на совместной пресс-конференции, были расставлены все точки над і.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ми отримали цілковиту підтримку з боку Сполучених Штатів у питанні приєднання України до плану дій з набуття членства в НАТО під час саміту в Бухаресті. Переконаний, що ми отримаємо позитивний сигнал у Бухаресті. Ми їдемо якраз із таким настроєм".
Корреспондент: Президент отметил, такое настроение отвечает национальным интересам, равно как и членство в альянсе. Политика по ПДЧ и НАТО направлена не против кого-то, а на создание стабильного будущего Украины, заявил президент и подчеркнул – другого курса для нации он не видит. Джордж Буш был явно в хорошем расположении духа. Вопросы о возможном вето России на планы Украины ПДЧ на саммите в Бухаресте главе супердержавы были нипочем.
Джордж Буш, президент США: "Я думаю, что Россия не наложит вето в Бухаресте, хотя она и имеет право сделать это. Я буду стараться, чтобы Украина и Грузия стали членами НАТО и их членство в наших интересах. Но это и позиция Украины и Грузии. И тот факт, что мы увидели кучку советских флажков на улицах и несколько демонстрантов ничего не означает. Наши отношения развиваются".
Корреспондент: В подтверждении Виктор Ющенко заявил, что высоко оценивает прошедшие сегодня в Киеве украинско-американские переговоры и позитивно отзывается о подписанных документах. Ключевой стала "Дорожная карта", документ, который на 2 года определяет план действий и приоритеты двусторонних отношений в сферах политического диалога, космоса, ядерной политики и экологической безопасности. В дальнейшем этот документ предполагает переговоры о создании зоны свободной торговли между странами.
Тем временем ближайший украинский сосед давал свою оценку переговорам. Присоединение Украины к НАТО повлечет за собой глубокий кризис отношений между Киевом и Москвой, заявил российский МИД на специальных слушаньях в Госдуме. По странному совпадению, договор о дружбе между нашими странами истекает ровно через год. Так что первоапрельские гости и заявления Киева лишь подлили масла в огонь. Россия не скрывает своей обеспокоенности вокруг кольца, которое НАТО пытается выстроить вокруг ее границ. По мнению Москвы, это самым негативным образом скажется и на общей европейской безопасности.
Константин ЗАТУЛИН, депутат Государственной думы РФ: "Вопрос стоит очень остро. Налицо уже сегодня явные нарушения договора статьи 6, статьи 12, других статей, которые говорят об обязательствах двух сторон в сфере безопасности, в сфере защиты прав человека, национальных меньшинств, языков равноправия и так далее".
Корреспондент: Оказалось, настроение Москвы отчасти разделяют и в самом альянсе. В частности, Франция уже отказалась дать зеленый свет Украине и Грузии.
Франсуа ФИЙОН, премьер-министр Франции: "Франция имеет мнение, отличное от мнения Соединенных Штатов по этому вопросу. Мы выступаем против вступления Грузии и Украины, поскольку считаем, что это является неверным ответом на существующий баланс сил в Европе и между Европой и Россией. И мы хотим вести диалог на эту тему с Россией".
Корреспондент: Официальный Вашингтон не скрывает своего беспокойства из-за отсутствия единства внутри самого блока. По данным "РИА-Новости", 8 государств – членов НАТО (Германия, Франция, Испания, Италия, Португалия, Нидерланды, Бельгия, Люксембург) не хотят, чтобы Украине и Грузии был предоставлен план действий для членства в НАТО из-за опасения усложнить отношения с Россией. Против присоединения Украины к ПДЧ и приезду Буша выступили ряд политических сил. Несколько сотен митингующих, среди которых представители Коммунистической и Социалистической партии, а также ПСПУ, несмотря на запрет Киевского Административного суда собрались сегодня на Майдане Незалежности.
Участник митинга: "У нас акция идет с 31-го по 4. Здесь конкретизировали только первое апреля. Откуда я знаю, а вдруг это розыгрыш первого апреля. Поэтому мы не сильно поверили и решили действовать согласно той заявке, которую мы подали".
Корреспондент: На представителей "левых" Джордж Буш фактически не отреагировал. Дескать, нормальное для демократического государства явление. И после официального завтрака в свою честь, на котором были котлеты по-киевски, лизуны и вареники с вишнями, провел встречи со всеми представителями украинской власти.
С премьер-министром Юлией Тимошенко обсудил перспективы создания зоны свободной торговли между США и Украиной. Тимошенко особое внимание уделила вопросам экономического характера, в частности, участие американских компаний в приватизации украинских предприятий и вопросу транзита газа в европейские страны по территории Украины. Виктор Янукович на встрече с высоким гостем озвучил видение оппозиции по вопросу Украины и НАТО – без референдума тут не обойтись. Председатель Верховной Рады Арсений Яценюк поразил Буша своим возрастом и получил поздравления как самый молодой спикер мира за последние 2 века. Министр иностранных дел, несмотря на то, что он сегодня именинник, поздравления не получил.
Владимир ОГРИЗКО, министр иностранных дел Украины: "Те, що він приїхав, це вже подарунок. Так що я думаю, що сьогоднішні переговори завершаться дуже позитивно і ми отримаємо те, що ми хочемо. Ми хочемо того, щоб Україна нарешті стала в рівень із іншими цивілізованими європейськими країнами, щоб ми себе почували нормально, щоб ми були в безпеці".
Корреспондент: Перекрытое движение, настоятельные просьбы не выходить на улицу без повода и не пользоваться собственным авто – простому народу визит президента Америки причинил лишь беспокойство. Но президент Украины поспешил заверить:
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Все буде добре. Дякую"».
 
«Повну підтримку на шляху до НАТО обіцяє Україні
(Перший національний, "Новини", випуск 21:01:19, 01.04.2008)
 
Іванна НАЙДА, ведуча : Повну підтримку на шляху до НАТО обіцяє Україні (нрзб). Весь сьогоднішній день президент Сполучених Штатів провів у Києві. Тут його зустрічали урочисто: салютами, оркестром, та святковим сніданком. Вдячний за теплий прийом, американський лідер навіть кілька разів заговорив українською. Зараз Буш вже в Бухаресті, де на саміті НАТО спробує виконати обіцянку і допомогти Києву зблизитися з альянсом.
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: О сьомій ранку, на ґанку президентського Секретаріату настрій святковий. Тут очікують на Джоржа Буша та вітають міністра закордонних справ Володимира Огризка. Йому сьогодні 52. Іменинник розповідає, який подарунок хотів би отримати від Буша.
Володимир ОГРИЗКО, міністр закордонних справ України: "Щоб Україна нарешті стала в рівень з іншими цивілізованими європейськими країнами. Щоб ми себе почували нормально, щоб ми були в безпеці. Оце найголовніше, що ми хочемо. Я думаю, те, що відбудеться і сьогодні, і через два дні в Бухаресті, якраз буде свідченням того, що ми поступово до цього стану підходимо".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Автомобіль президента Сполучених Штатів заїжджає під залпи салюту. На подружжя Бушів уже чекає подружжя Ющенків. Підглянувши шпаргалку, американський президент вітає почесну варту.
Джорж БУШ, президент США : "Вітаю, воїни!".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Папірець у кишеню – і на переговори. Спочатку віч-на-віч із Ющенком, а потім – у розширеному складі. Підписані три угоди: про економічну, космічну, та політичну співпрацю. Але усі запитання журналістів – про НАТО, Ющенко відповів: підтримку Вашингтона отримано. Буш це підтвердив.
Джорж БУШ, президент США : "Я буду наполегливо працювати, аби Україна і Грузія отримали ПДЧ. Це в їхніх і в наших інтересах".
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Переконаний, що ми отримаєм позитивний сигнал в Бухаресті. Ми їдемо якраз із таким настроєм. І переконаний, що ми знайдемо аргументи для тих держав, які (нрзб) формулюють свою позицію по даному питанню".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Сполучені Штати вже переконують Німеччину та Францію дозволити Україні наблизитися до альянсу, каже Буш. Уваги на Росію, яка категорично проти, радить не звертати. В унісон із американським говорить президент український.
Джорж БУШ, президент США : "Члени альянсу мені казали: Росія не має права накладати вето на рішення які ухвалюють в Бухаресті".
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Мені б не хотілося, щоб базовий фундаментальний принцип роботи альянсу – відкритих дверей – був замінений, вибачте, на право вето навіть країною, яка не є членом альянсу".
Андрій БОРЕЦЬ, кореспондент: Антинатовські мітинги в центрі Києва жодного з лідерів не засмутили. Ющенко назвав їх природними. Буш запевнив: кілька радянських прапорів у центрі міста враження на нього не справили.
За кілька днів вони знову побачаться у Бухаресті, на саміті НАТО. Там і з'ясується, чи переконають аргументи Буша та Ющенка тих членів альянсу, які наразі вважають, що наближатися до НАТО Україна не готова».
 
Румунський гамбіт
 
Підсумки бухарестського саміту НАТО, який розпочався одразу після завершення київського візиту Джорджа Буша, суттєво девальвували іміджеві досягнення президентської команди, отримані напередодні. Постфактум стало зрозуміло, що Президентові варто було обрати дещо стриманішу модель поведінки в інформаційному просторі. Підстави для цього були. Адже дуже серйозні сумніви в тому, що Німеччина та Франція підтримають рішення щодо ПДЧ для України та Грузії були задовго до бухарестського саміту. Очевидно, що певна ейфорія, яка охопила офіційний Київ після нечуваної раніше безкомпромісної підтримки з боку президента США, завадила правильно оцінити реальні складності ситуації. Тут могло йтися і про фахову адекватність МЗС та дипломатичного корпусу, які, можливо, не спромоглися надати Президентові вичерпну інформацію про справжній стан речей (ця версія побічно підтвердилася звільненням із посад українських послів у Росії та Німеччині), а також про недооцінювання самостійності німецького та французького лідерів, які надали перевагу прагматичним національним інтересам перед абстрактною «євроатлантичною солідарністю». Втім, не будемо заглиблюватися в хитросплетіння високої міжнародної політики і повернемося до інформаційної сфери, яка є головним об’єктом нашої уваги.
 
Цілком очевидно, президентська команда не була достатньо готова адекватно реагувати в інформаційному полі на можливу невдачу у Бухаресті і мала серйозні труднощі із розгортанням позитивної інтерпретації результатів саміту. Основний тягар у просуванні такої інтерпретації взяв на себе особисто Віктор Ющенко – причому, йому довелося змагатися із серйозним негативним контекстом українських медіа, які майже одностайно – мабуть, від великого розчарування – потрактували результати Бухаресту як фіаско.
 
«Дали відкоша», «Не так сталося, як гадалося» і просто «НАТО відмовило Україні» – такими виразами просто рясніли телевізійні інформаційні випуски. Прийнявши перший удар в інформаційному полі на себе, Президент таки домігся пом’якшення оцінок мас-медіа і довів до аудиторії новий ключовий меседж – про те, що позиція членів НАТО вигідно відрізняється навіть від можливого надання Україні та Грузії плану дій щодо членства в цій організації та означає ніщо інше, як можливість долучитися до блоку без «кандидатського» періоду. І хоча ця теза явно потребувала серйозніших аргументів, вона все-таки певною мірою спрацювала. Про це свідчила принаймні тональність підсумкових телевізійних інформпрограм, де експертна і політична аудиторія окрім суто емоційних оцінок і традиційних політичних «страшилок» перейшла до змістовнішої дискусії.
 
Таким чином, треба визнати, що медійний резонанс навколо візиту Джорджа Буша та бухарестського саміту, незважаючи на очевидні прорахунки і певну спонтанність у кампанії інформаційного супроводу позиції Президента України, все ж дозволив ввести тему взаємовідносин України з НАТО у сферу раціонального сприйняття масової аудиторії.
 
«Бухарестський саміт НАТО розпочався із заклику Джорджа Буша дати Україні та Грузії план дій членства в альянс
(“Iнтер”, "Новини”, випуск 20:00:13, 02.04.2008)
 
Олексій ЛИХМАН, ведучий: Бухарестський саміт НАТО розпочався із заклику Джорджа Буша дати Україні та Грузії план дій членства в альянсі. З такими словами американський президент звернувся до учасників зібрання за кілька годин до початку його роботи. У своїй промові торкнувся він і питань розміщення американської системи у Європі та перебування військ НАТО в Афганістані, однак розпочав зі слів про Україну та Грузію.
Джордж БУШ, президент США: "Позиція моєї країни зрозуміла, учасники північноатлантичного альянсу повинні ухвалити план дій щодо членства в НАТО України та Грузії. І членство в НАТО має бути відкрите для всіх демократів Європи, які до цього прагнуть і готові нести свою долю відповідальності".
Олексій ЛИХМАН, ведучий: І вже завтра до роботи бухарестського саміту долучаться Президент України Віктор Ющенко. Сам захід триватиме до 4 квітня, і розпочнеться він із серйозних суперечок всередині самої організації. Проти приєднання двох країн до ПДЧ категорично виступає Німеччина. Офіційний Берлін також підтримують Франція, Іспанія та Нідерланди. Серед тих, хто не визначився, – Португалія, Італія, Бельгія, Греція та Угорщина. Раніше ці країни також виступали проти, але обіцяли проголосувати за надання ПДЧ, якщо так вирішить решта членів НАТО. Схвалюють курс Києва на вступ до альянсу його найближчі сусіди: Польща та Румунія, а також Латвія, Литва, Естонія, Велика Британія, Канада і США».
 
«На саммите НАТО в Бухаресте Украина и Грузия разочарованы, но не теряют надежды.
(“Iнтер”, "Подробиці", 03.04.2008)
 
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: На саммите НАТО в Бухаресте Украина и Грузия разочарованы, но не теряют надежды. Страны не пригласили в альянс, однако предложили набраться терпения до декабря будущего года.
Ольга КАШПОР, корреспондент: Бухарест на время саммита превратился в город-фантом. Центральными улицами передвигаются только официальные делегации. Местных жителей встретишь редко, их власть по возможности выслала из города. Людям даже раздавали туристические пакеты, отправляли на моря и в санатории, детям в школах устроили вынужденные каникулы. В здании румынского парламента историческое событие. Тут перекраивают геополитическую карту мира. Сотни телекамер ждут главных героев. Прибывшего Президента Украины с порога берут в облогу.
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Те, що відбувається сьогодні, питання приєднання України до ПДЧ – це не є питання вибору для України. Україна вибір свій зробила. Для нас це є питання часу. Я переконаний, що те, що сьогодні відбувається, це те для самого альянсу…".
Ольга КАШПОР, корреспондент: Германия и Франция до последнего обещают блокировать решение присоединения Украины и Грузии к ПДЧ. Не хотят ссориться с Россией, которая категорически против того, чтобы НАТО окружало ее со всех сторон. Все почти уверены, Украине и Грузии в ПДЧ откажут. Интрига – с какой формулировкой. И хотя официально коммюнике выйдет только завтра, генсек альянса раскрывает карты.
Яап Де Хооп СХЕФФЕР, генеральный секретарь НАТО: "НАТО приветствует стремление Украины и Грузии присоединиться к альянсу. Сегодня мы договорились, что однажды эти страны станут членами НАТО. И Киев, и Тбилиси внесли ценный вклад в миротворческие операции альянса".
Ольга КАШПОР, корреспондент: Украинская делегация расценивает такой отказ как подарок судьбы. В первый раз в истории альянс разрешил претендентам на членство фактически перешагнув ПДЧ. Вопрос о присоединении перенесли на декабрьский совет министров иностранных дел стран – членов НАТО. Но это, по мнению Ющенко, теперь уже формальность.
Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Це є виключно перемога. Поясню чому. Тому що сьогоднішнім документом вперше 26 країн НАТО сформулювали єдиний базовий принцип – принцип, який зводиться до того, що сьогодні ми досягли згоди, що ці країни стануть членами НАТО".
Но не для всех 20-й юбилейный саммит готовит сюрприз. Македонию, которая честно исполняла ПДЧ с 99-го года, в альянс так и не приняли. Решение ветировала Греция. Вот уже 17 лет в Афинах опасаются территориальных претензий, поскольку северный регион Греции также называется Македонией. Страна Македония менять свое конституционное название не собирается. Чтобы не взять ее, альянсу пришлось нарушить еще одно многолетнее правило – принимать новых членов пакетом, в котором в этот раз вместе с Македонией значились Албания и Хорватия. Эти две страны пополнили ряды альянса.
Иво САНАДЕР, премьер-министр Хорватии: "Я очень рад, что Хорватия достигла этой цели. Страна показала свою политическую зрелость, и решение принять нас в НАТО тому подтверждение. Я бы хотел призвать все государства региона продолжать реформы. Ведь, как мы видим, это вознаграждается".
Ольга КАШПОР, корреспондент: Еще одной интригой саммита должно статьприбытие Владимира Путина. Президент России, партнер НАТО, ни разу не участвовал в саммитах альянса. Но со своей территории много критиковал его политику, в частности, идею размещения противоракетных систем в Европе. Тут его уже ждут неприятные новости: США подписала с Чехией договор о размещении ПРО. А к следующему саммиту Буш пообещал нарисовать новую карту противоракетной обороны на территории старого света. Руководители уже 28 стран членов альянса встретятся в 2009 году. Право приять этот саммит разделят Германия и Франция».
 
«НАТО дало відкоша Україні та Грузії
(К1, "Один день", випуск 19:13:00, 03.04.2008)
 
Андрій БОГДАНОВИЧ, ведучий: Не так сталося, як гадалося. Незважаючи на оптимізм українського керівництва, НАТО дало відкоша Україні та Грузії. Німеччина і Франція не змінили своєї думки. Не подіяли ані вмовляння Буша, ані позиція Ющенка. Україні і Грузії радять зачекати до грудня, коли на саміт зберуться міністри закордонних справ країн – членів НАТО. Водночас генсек альянсу Яап де Хооп Схеффер уперше публічно заявив, що цим країнам гарантоване членство в альянсі.
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Тим часом у Бухаресті назріває скандал. Македонці, яким відмовлено у вступі до альянсу, ніяк не можуть поділити з греками назву своєї країни.
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Одним із перших до будинку парламенту, де має відбутися засідання, під'їжджає автомобіль Кондолізи Райс. Держсекретар США як завжди стримана. Зараз уже зрозуміло – Вашингтону найімовірніше не вдасться реалізувати свій план приєднання України і Грузії до ПДЧ. Слідом за Райс на ґанку з'являється Ангела Меркель. По виразу її обличчя не вгадати, чи змінила Німеччина свою думку щодо України. Стурбованим вдається Ніколя Саркозі, під час неформального візиту до Буша французького президента назвали чи не найкращим другом американців у Європі. Сьогодні дороги Вашингтону і Парижа розійшлися – Саркозі також проти зеленого світла для Києва і Тбілісі. І зовсім безтурботний Джордж Буш. Він встигає і теревенити про велику політику, і роздавати автографи. Остання спроба вплинути на рішення альянсу. Буквально перед самим початком засідання Ющенко заявив журналістам: питання ПДЧ стане іспитом для НАТО.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Те, що відбувається сьогодні, коли вирішається питання приєднання України до ПДЧ, – це не є питання вибору для України, Україна вибір свій зробила. Для нас це є питання часу. Я переконаний, що те що сьогодні відбувається, – це тест для самого альянсу".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Довго чекати на відповідь не довелося – Києву відмовили. Серед тих, хто програв, – Грузія і Македонія.
Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Дозвольте мені відкрити офіційне засідання країн – учасниць Північно-Атлантичного альянсу. Я зараз підійду до дверей і зустріну політичних лідерів двох націй, які отримали запрошення долучитися до НАТО, і посаджу їх разом із нами за цей стіл".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Запросити ж мали 3 країни – Албанію, Хорватію і Македонію. Політики зі Скопає не приховують свого розчарування: їм відмовили через конфлікт із Грецією. Північна частина цієї країни має таку саму назву, що і Македонія. А в Афінах побоюються територіальних претензій. Відмова альянсу суперечить цінностям НАТО, каже представник цієї країни. Делегація на знак протесту вже пакує валізи і готується залишити саміт. Розчарований і Джордж Буш. У своїй промові він жодним словом не згадує Україну та Грузію, однак багато говорить про подальше розширення блоку.
Джордж БУШ, президент США: "Двері НАТО мають залишатися відкритими для інших європейських націй, які розділяють наше бачення свободи і демонструють прагнення проводити реформи. Запрошуючи сьогодні 2 країни до лав альянсу, ми маємо чітко усвідомлювати: процес розширення НАТО не закінчений".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Політичну поразку Києва і Тбілісі та особливо Вашингтона, який активно лобіював їхні інтереси, прогнозували більшість експертів. Сперечалися в іншому – як саме сформулюють відмову. Альянс розпочинає процес активних політичних консультацій – так постановили лідери блоку. Чим це відрізняється від інтенсифікованого діалогу – перше питання, яке виникло у американських журналістів.
Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Те, що я зачитав, уже дуже сильна заява. Вона передбачає інший формат співпраці, відмінний від інтенсифікованого діалогу, який ми проводимо зараз. Це шлях до ПДЧ. Я би хотів іще раз зачитати перший параграф: НАТО вітає євроатлантичні прагнення України та Грузії. Сьогодні ми погоджуємося, що ці країни одного дня стануть членами альянсу. Я вважаю, це вже неабищо".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Ще у вівторок Ющенко був на всі 100% упевнений у перемозі Києва. Навіть не захотів відповідати на питання журналістів, що робитиме, якщо в Румунії Україні відмовлять.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Якщо не буде – буде перемога".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Офіційний Київ не називає рішення альянсу поразкою. На питання, чи приймуть Україну до альянсу, Київ отримав ствердну відповідь.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Це є виключно перемога. Тому що сьогоднішнім документом вперше 26 країн НАТО сформулювали єдиний базовий принцип, який зводиться до того, що сьогодні ми досягли згоди, що ці країни стануть членами НАТО. Я б сказав би, це дещо навіть перевершенні наші очікування, які ми закладали в подібного роду документи".
Григорій ЖИГАЛО, кореспондент: Політична артилерія Вашингтону безсила проти аргументів Росії, кажуть тепер експерти. Європейські країни Франція і Німеччина не наважилися сваритися із найбільшим продавцем газу. Повернутися до питання тепер обіцяють у грудні».
 
«НАТО відмовило Україні
(Новий канал, "Репортер", випуск 19:01:05, 03.04.2008)
 
Катерина НЕСТЕРЕНКО, ведуча: НАТО відмовило Україні. План дій щодо членства в Альянсі Києву не дали. Не отримала його і Грузія. Наказали чекати грудня. Тоді члени Альянсу обіцяють ще раз подумати. Щоб українським та грузинським посадовцям не було аж так гірко, генсек НАТО пообіцяв: Київ та Тбілісі обов'язково долучаться до Альянсу. Щоправда, не сказав, коли це може статися.
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Віктор Ющенко прилетів на саміт НАТО по добрі новини. Й одразу отримав відкоша.
Яап де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Україна не одержала запрошення до Плану щодо членства в НАТО. Разом із тим керманичі держав ухвалили рішення про початок інтенсивних політичних консультацій із Україною і Грузією на високому політичному рівні для того, щоб вирішити питання, що залишилися для рішення до переходу до виконання ПДЧ".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Німеччина та Франція таки переконали своїх партнерів. Вони не захотіли сваритися з Росією, яка категорично проти запрошення України та Грузії до ПДЧ. Тепер Київ та Тбілісі чекатимуть грудня. Члени Альянсу пообіцяли під Новий рік видати чергове своє рішення. Не факт, що позитивне. Утім, рано чи пізно Україна буде в НАТО – сам генсек Альянсу таке пообіцяв. Це – перемога, вважає Віктор Ющенко.
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Усі члени НАТО підтвердили, що Україна і Грузія стануть членами НАТО. Я сказав би, що це навіть дещо перевершало очікування які ми закладали подібного роду документ".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: У цей день на саміті образили ще Македонію – її не запросили до Альянсу. Натомість НАТО відкрило свої обійми Албанії та Хорватії. В Бухаресті – саміт НАТО, а по всій Україні з цієї нагоди – співи та танці. На Майдані Незалежності у Києві звели величезну сцену. Сьогодні тут виступатимуть проти приєднання України до Альянсу. Організатор дійства – українська опозиція. Хоче, щоб увесь світ про неї дізнався.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Мы хотим донести голос общественности, голос народа до саммита НАТО. Ведь все это будет показано там. И чтобы еще раз показать никчемность позиции тех, кто поехал туда, руководство страны, которое пытается вопреки воле народа втянуть в НАТО".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: На опозиційне дійство прийшов подивитися бютівець Шкіль. Щоб посміятися.
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: "Це ще смішніше, ніж попередні акції Партії регіонів".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Рішення НАТО він називає недружнім кроком Німеччини та Франції. Каже – у грудні ніякого ПДЧ для України не буде.
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: "В грудні, по-перше, нічого не буде відбуватися. Берлінський саміт – це ювілейний саміт, де будуть пити шампанське і питання просто не буде стояти в порядку денному. Буде перенесено на наступний раз".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Якщо це правда, Україна чекатиме чергового саміту. Відбудеться він за рік. До того українські посадовці пройдуть ще одне коло усіляких перемовин і консультацій».
 
«Політичного дива не сталось
(ICTV, "Факти", випуск 21:05:36, 04.04.2008)
 
Віктор СОРОКА, ведучий: Політичного дива не сталось. Україну та Грузію не запросили приєднатись до Плану дій щодо набуття членства у НАТО. Але відмовили у Бухаресті красиво. Так щоб і вовки були ситими, і вівці цілими. Остаточне рішення з хитрим формулюванням – поки приєднуватись до ПДЧ обом пострадянським державам зарано, але двері альянсу для Києва і Тбілісі навстіж відчинені. І нас там таки хочуть бачити. Просто пізніше. Можливо, до ПДЧ нас запросять вже у грудні. І це начебто одностайне рішення всіх членів НАТО, запевняли розчаровану Україну та Грузію у Бухаресті. Але від солодких слів нашим керманичам все ж гірко. Віктор Ющенко наголосив, що Бухарестський саміт – це тест НАТО на прийняття незаангажованих рішень. Бо Україна визначилась давно. Вона хоче бути і буде повноцінним членом Північноатлантичного альянсу. Проте, навіть отримавши натовського гарбуза, Київ не вважає, що програв, а Росія виграла. Це перемога України, бо всі 26 держав учасників НАТО відкрито заявили, що хочуть бачити Україну у своєму колі. Отож ласкаво просимо або сторонньому вхід заборонено.
Михайло МАЛИЙ, кореспондент: Вперше 26 країн членів НАТО сказали чітке "так" приєднанню України до альянсу. Водночас НАТО відтермінувало приєднання Києва до Плану дій щодо членства. Американському президентові Джорджу Бушу не вдалося пролобіювати інтереси України та Грузії в НАТО. Позиція Німеччини та Франції підкріплена сумнівами Італії, Нідерландів, Бельгії, Іспанії та Люксембургу, не похитнулась під натиском США. Країни противники приєднання до Плану дій щодо членства України в альянсі вказували на брак внутрішніх реформ і небажання багатьох українців приєднуватись до військового блоку.
Ангела МЕРКЕЛЬ, канцлер Німеччини: "Ми не зачиняємо двері до альянсу. Вступ до нього можливий, але ми вважаємо, що зараз не надто сприятливий час для приєднання України та Грузії до ПДЧ".
Ніколя САРКОЗІ, президент Франції: "Україна та Грузія інтегруються, але не варто форсувати події. Треба дати час, поки всі умови щодо членства будуть виконані".
Михайло МАЛИЙ, кореспондент: Президент Віктор Ющенко розгляд українського питання у Бухаресті назвав тестом для альянсу на предмет того, чи може НАТО приймати незаангажовані рішення. Президент залишився у Бухаресті, аби проконтролювати, щоб підсумкові декларації саміту вказали конкретну дати приєднання Києва до ПДЧ. Грудень 2008 року або весна 2009-го.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Сьогоднішнім документом уперше 26 країн НАТО сформулювали єдиний базовий принцип, який зводиться до того, що сьогодні ми досягли згоди , що ці країни стануть членами НАТО".
Михайло МАЛИЙ, кореспондент: Генсек НАТО наголосив, що лідери країн організації підтримують приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства. Але конкретні рішення доведеться приймати міністрам оборони держав альянсу.
Яап Де Хооп СХЕФФЕР, генеральний секретар НАТО: "Членство в НАТО буде наступним етапом. Ми підкреслюємо, що твердо підтримуємо прагнення України та Грузії вступити до НАТО".
Михайло МАЛИЙ, кореспондент: Західна преса пише про те, що не варто розцінювати рішення Бухарестського саміту як дипломатичну перемогу Росії, головного постачальника енергоресурсів до Європи. Це швидше відтермінування неминучості. Бо все одно діалог із Києвом і Тбілісі триватиме. Євросоюз не хоче псувати стосунки з Москвою напередодні зміни влади в Кремлі і початку переговорів про підписання нової стратегічної угоди про співпрацю».
 
Кадри вирішують все
 
На внутрішньополітичному «фронті» черговий спалах активності в конкурентній боротьбі президентського Секретаріату та уряду відбувся навколо питань кадрової політики. Стимулом, очевидно, послужило намагання прем’єра зробити чергові кроки у захопленні контролю над місцевою вертикаллю влади – главами обласних та районних адміністрацій. Схема замаху на традиційну «вотчину» Президента була простою. Законодавчо визначена підзвітність глав адміністрацій не лише перед главою держави, але й перед Кабміном дала змогу Юлії Тимошенко публічно поставити вимогу про необхідність звітування керівників виконавчої влади на місцях за період роботи нового уряду. Зрозуміло, що цей крок мав показати тим же губернаторам, якщо не «хто в домі хазяїн», то, принаймні, що хазяїн в домі не один.
 
Реакція з Банкової була негайною. Президент публічно висловив невдоволення кадровою політикою Кабміну, яка, на його думку, дозволила залишитися на керівних посадах чільних посадовців режиму Кучми. Теза могла би прозвучати досить потужно, якби спиралася на якісь реальні дії – наприклад, на проведення термінової кадрової чистки у президентських структурах, де кількість колишніх соратників того ж таки згаданого Президентом Віктора Медведчука зовсім не поступається кабмінівській.
 
Але, оскільки аргументи сторін обмежилися виключно пошуками віртуального зла, то ніхто з досвідчених апаратників, звісно, посади не втратив і черговий «обмін люб’язностями» не додав прихильності електорату жодній зі сторін.
 
«Юлія Тимошенко взялася за голів районних та обласних адміністрацій
(Новий канал, "Репортер", випуск 13:30:00, 02.04.2008)
 
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Тимошенко іде у наступ на президентську вертикаль. Вона взялася за голів районних та обласних адміністрацій. Нагадала, що вони підзвітні урядові, як і мер Києва, і попередила, щоб готувалися рапортувати за свою роботу перед Кабміном детально. Каже: три місяці, а це час її прем'єрства, достатньо, щоб налагодити роботу, і тепер хотілося б побачити результат. Викликатиме місцевих керівників на килим Тимошенко регулярно і по одному. Нагадаю, їх призначає Президент за погодженням Кабміну.
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я хочу попередити всіх керівників державних адміністрацій, в першу чергу обласних, тобто губернаторів, щоб вони готувалися до таких звітів. Кожен показник їх роботи буде ретельно вивчений, достатньо часу було (три місяці) для того, щоб налагодити роботу і давати вже чіткий результат своєї діяльності"».
 
«Віктор Ющенко не задоволений кадрами прем’єр-міністра
(НТН, "Вчасно", випуск 20:00:12, 03.04.2008)
 
Євген МІХІН, ведучий: Віктор Ющенко не задоволений кадрами прем’єр-міністра. Про це він повідомив у своєму листі. Голова держави зауважив, що керівні посади обіймають люди Віктора Медведчука. Приміром, заступник міністра регіонального розвитку – Олексій Іщенко. Саме він, за словами гаранта, забезпечував потрібний результат для Віктора Януковича на виборах 4 роки тому. Радником прем`єра призначено Олександра Задорожнього, який “фактично нав`язував депутатам волю Медведчука, зокрема, під час спроб провести так звану політичну реформу”. Ющенко сподівається на принципову оцінку коаліцією і головою Кабміну реальних досягнень зазначених осіб. І очікує від уряду рішення щодо їхнього подальшого перебування на посадах».
 
 
Карбованцем по електорату
 
На тижні активізувалися основні фігуранти швидкоплинної кампанії позачергових виборів київської влади. Юлія Тимошенко скористалася своїми владними повноваженнями, щоби підірвати позиції нинішнього київського мера серед його цільового електорату. Як відомо, видача продуктових пайків, а тепер і різного роду соціальних доплат із міського бюджету, завжди були альфою й омегою в «спілкуванні» Леоніда Черновецького із власним електоратом. З початком кампанії витрати, очевидно, почали стрімко зростати. Уряд, очолюваний головним політичним опонентом, вирішив пригальмувати цей процес. Як наслідок – державне казначейство тимчасово призупинило ці виплати через Укрпошту.
 
В інформаційному полі дії сторін одразу ж почали розвиватися за цілком логічним сценарієм. Представники мерії через підконтрольні ЗМІ розгорнули активну кампанію зі створення «образу ворога пенсіонерів та багатодітних матерів» із Юлії Тимошенко. В нагоді стали і перевірені часом «стихійні» мітинги протесту біля дверей держказначейства.
 
Натомість урядова сторона акцентувала увагу телеглядачів на тому, що причиною блокування виплат була спроба міської влади «використати гроші киян на власну виборчу кампанію». Примітно, що сама Юлія Тимошенко прокоментувала цю ситуацію публічно вже тоді, коли процес виплат було поновлено.
 
З точки зору успішності інформаційних технологій, цей сюжет, очевидно, можна вважати нічийним, оскільки дії опонентів були відверто спрямовані на свій електорат, перетягти який на свій бік протягом кількатижневої виборчої кампанії практично неможливо. Для БЮТу, зокрема, цей сюжет актуалізував тему про «розкрадання» міського бюджету, заробленого соціально активною частиною городян на елементарний підкуп соціально незахищеної частини. Крім того, активізація діяльності контролюючих урядових органів щодо детально вивчення всіх сторін господарювання нинішнього мера може створити правове підґрунтя для перегляду несприятливих для БЮТу результатів виборів міського голови, або (програма-мінімум) для подальших торгів із можливим переможцем.
 
Невипадково, в якості превентивного заходу, так оперативно з’явився коментар секретаря Київради Олеся Довгого щодо того, що юристи БЮТ начебто готують зрив майбутніх виборів.
 
«Півтисячі киян зібралися біля головного управління Державної скарбниці України у місті Києві
(ТРК "Київ", "Новини", випуск 15:00:00, 03.04.2008)
 
Ігор ПУПКОВ, ведучий: Півтисячі киян зібралися сьогодні біля головного управління Державної скарбниці України у місті Києві. Як відомо, це відомство заборонило перераховувати київській дирекції Укрпошти, через що майже 600 тисяч столичних пенсіонерів, інвалідів та самотніх матерів не отримали щомісячної допомоги від міської влади, яку мали виплачувати від 2 квітня. Під будівлею Держскарбниці стоять переважно літні люди. Вони вважають цю акцію криком душі і просять прем'єра Юлію Тимошенко не ставитися так ганебно до бідних українців.
Тамара, киянка: "Я б хотіла, щоб Юлечка прожила один день за ті 528 гривень, які вона нам дає на місяць. Хай один день проживе, тільки щоб у неї був пустий холодильник".
Любов Олександрівна, киянка: "Я зайду и буду там ночевать. Я без денег не уйду. У меня дети голодные, голодные. Я – мама шестерых детей".
Ігор ПУПКОВ, ведучий: Нагадаю, у середу кияни не отримали соціальних виплат від столичної влади. Перерахування коштів заборонила державна скарбниця. Заступник голови КМДА Ірена Кільчицька переконана: блокування їхньої видачі є політична провокація, а київський міський голова Леонід Черновецький проблему невиплати соціальної фінансової допомоги взяв під особистий контроль.
 Ірена КІЛЬЧИЦЬКА, заступник голови КМДА: "За інформацією, це зроблено за вказівкою Державного казначейства України за дорученням прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко для того, щоб кияни не отримали ці соціальні виплати. Жодних підстав для припинення цієї роботи законних немає".
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: "Я хотел бы обратиться к Юлии Владимировне, чтобы она не пиарилась на людях, которые нуждаются в помощи. Это проблема. Эти деньги нами заработаны. Они лежат на счету казначейства. Тем не менее, происходит масштабная провокация. Выходить работник казначейства и говорит, что Черновецкий отменил выплаты. Я пока живой, все выплаты будут осуществляться"».
 
«Кабмін блокує соціальні виплати киянам, заявляє заступник голови КМДА Ірена Кільчицька
(ТРК “Київ”, "Новини", 02.04.2008)
 
Кабмін блокує соціальні виплати киянам, заявляє заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. За її словами, державна скарбниця за дорученням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко заборонила переказувати кошти "Укрпошті", як наслідок – близько 600 тисяч киян, які одержують соціальну допомогу від міста, не можуть її отримати. Ось цитую Ірену Кільчицьку: "Це яскравий приклад того, як бютівці, що намагаються отримати владу у Києві турбуються про добробут киян, але ми знайдемо спосіб надати допомогу людям попри ці кволі спроби тиснути на малозахищені верстви населення та команду Леоніда Черновецького", – повідомила Ірена Кільчицька. Заступниця КМДА також зазначила, за повідомленнями, які надійшли сьогодні до концентру, працівники столичних поштових відділень №111 на вулиці Щербакові та №124 на вулиці Василенка інформують, що київська влада відмовилася від виплат. Це не відповідає дійсності, і це провокація, зазначила Ірена Кільчицька. Ну, і прокоментував ситуацію з виплатами і сам Київський міський голова Леонід Черновецький.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, Київський міський голова: "Я хотел бы обратиться к Юлии Владимировной, что бы она не пиарилась на людях, которые нуждаются в помощи. Это проблема. Эти деньги нами заработаны, они лежат на счету казначейства. Тем не менее, там происходит масштабная провокация. Выходит работник казначейства и говорит, что Черновецкий отменил выплаты. Я пока живой, все выплаты будут осуществляться. Более того, они увеличились по сравнению с прошлым годом в два раза, а в следующем году они увеличатся еще в два раза"».
 
«Сьогодні кияни не змогли отримати соціальні виплати від столичної влади
(ТРК “Київ”, "Новини", 02.04.2008)
 
Сьогодні кияни не змогли отримати соціальні виплати від столичної влади. Їх видачу заблокував Кабмін – заявила заступниця голови КМДА Ірена Кільчицька. Каже, державна скарбниця за дорученням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко заборонила "Укрпошті" переказувати кошти, а отже, 600 тисяч містян не змогли одержати соціальну допомогу від міста».
 
«Відсьогодні київські пільговики почнуть отримувати соціальну допомогу
(ТРК "Ера", "Новини", випуск 17:01:00, 04.04.2008)
 
Оксана ШПОРТЬКО, ведуча: Відсьогодні київські пільговики почнуть отримувати соціальну допомогу, яку столична влада призначила інвалідам, багатодітним сім'ям та матерям-одиначкам. У середу, у день виплати чергових соціальних надходжень, гроші до отримувачів не дійшли. У зриві виплат столична мерія звинуватила прем'єр-міністра Тимошенко. Саме за її неофіційною вказівкою, – стверджував мер Черновецький, – казначейство призупинило виплати. Кабінет Міністрів відповів зустрічним: ці гроші начебто КМДА планувала витратити на виборчу кампанію міського голови. Зрештою, справедливість вдалося відновити, однак конфлікт не вичерпано, – підкреслює Черновецький. Його команда вже підключила прокуратуру, яка, у відповідь на подання міського голови, мала б розпочати розслідування причин і ймовірних замовників, через яких вчасну виплату соціальної допомоги було зірвано.
Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, київський міський голова: "Деньги эти мы платили очень исправно. Я отношусь к этой своей обязанности со всем сердцем, я понимаю, что и 150 гривен, и 200, и 100 – это немаленькие деньги для тех, кто их получает".
Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Виплати соціальні були припинені, тому що команда Черновецького вирішила перерозподілити ці гроші на свою виборчу кампанію. Ми поновили цю справедливість, і людям всім, якім потрібно було виплатити соціальні гроші, під контролем уряду і під контролем казначейства Міністерства фінансів України всі гроші будуть виплачені"».
 
На завершення зауважимо, що виборча кампанія, яка розгорнулася у Києві, є справжньою енциклопедією чорного піару. В хід пущено навіть ті примітивні маніпулятивні технології, які, здавалося, давно вийшли з ужитку. Тому в подальших оглядах ми регулярно приділятимемо особливу увагу тому, як відбуваються змагання в інформаційній сфері між ключовими учасниками столичних перегонів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15777
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 044
26.05.2008 16:45
Петро Бурковський, Сергій Черненко
17 004
14.05.2008 17:17
Петро Бурковський, Сергій Черненко
22 160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду