«Репортери без кордонів» позитивно оцінили новації у правилах доступу журналістів до зони бойових дій

«Репортери без кордонів» позитивно оцінили новації у правилах доступу журналістів до зони бойових дій

8 Лютого 2024
1099
8 Лютого 2024
13:15

«Репортери без кордонів» позитивно оцінили новації у правилах доступу журналістів до зони бойових дій

1099
В організації назвали відповідні зміни до наказу №73 головкома ЗСУ «реальним прогресом для права на інформацію».
«Репортери без кордонів» позитивно оцінили новації у правилах доступу журналістів до зони бойових дій
«Репортери без кордонів» позитивно оцінили новації у правилах доступу журналістів до зони бойових дій

«Репортери без кордонів» (RSF) у своїй заяві позитивно оцінили поправки до наказу Головкома, що покращують доступ журналістів до зон бойових дій.

«RSF вітають прогрес України в покращенні доступу журналістів до інформації у зонах бойових дій. Поправки, підписані 6 лютого 2024 року, є реальним прогресом для права на інформацію. Журналісти тепер мають більше можливостей для висвітлення російського вторгнення в Україну, сумну другу річницю якого відзначатимуть 24 лютого. У той час, як Кремль відчайдушно намагається поширювати свій дезінформаційний наратив про війну, медіа в країні відіграють вирішальну роль у щоденному висвітленні ситуації», — прокоментувала Жанна Кавельє, керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії.

Серед помітних змін у сфері свободи преси, що відбулися завдяки схваленню поправок, RSF виділили такі:

  • Більше територій стали доступними для висвітлення в медіа: зонування, що регулює доступ до районів, де ведуться бойові дії, було послаблене. Тепер журналісти в супроводі представника української армії можуть відвідувати «червоні» зони поблизу лінії фронту, які раніше були заборонені. У «жовтих» зонах вимога військового супроводу тепер стосується лише територій військового призначення, залишаючи вільним доступ до районів, де може пересуватися цивільне населення.
  • Систему зонування районів бойових дій було уточнено: вперше з моменту її запровадження в березні 2023 року оприлюднено прозорий і детальний опис, що пояснює, як працює зонування.
  • Термін акредитації журналістів подовжено з 6 до 12 місяців.
  • Акредитація відкрита для блогерів, які тепер можуть отримати доступ до фронтових територій так само, як і професійні журналісти.

Як повідомляв «Детектор медіа», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наказом №51 від 3 лютого 2024 року затвердив зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. 

Експерти Інституту масової інформації, докладно проаналізувавши документ, назвали значним досягненням те, що в ньому вперше подано детальний опис зон, якого раніше взагалі не було. 

Нагадаємо, від 3 березня 2023 року в Україні діяли змінені правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Командувачі в районах відповідальності визначали три зони для перебування представників ЗМІ. Зокрема, у «червоній» ділянці робота акредитованих медійників була повністю заборонена, а в «жовтій» можна було працювати лише в супроводі пресофіцера. Окрім цього, прескарта нового зразка була затверджена зі строком дії до 6 місяців.

Після запровадження нових правил учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. Переглянути правила «зонування» також закликали «Репортери без кордонів» та Комітет захисту журналістів. 

Читайте також: 

Уже в листопаді Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій, оскільки документи, якими регулювалася діяльність медіа під час роботи в зоні бойових дій та на прифронтових територіях, на думку ІМІ, не відповідали чинному законодавству.

Про підготовку пропозицій з покращення доступу журналістів до лінії фронту у грудні також повідомляв очільник парламентського Комітету свободи слова Ярослав Юрчишин.

Фото: фейсбук-сторінка «Репортерів без кордонів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1099
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду