Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів

Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів

12 Лютого 2024
1011
12 Лютого 2024
12:43

Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів

1011
За даними «Чесно», переважна більшість комітетів відновила онлайн-трансляції засідань або ж публікує відео через певний час.
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів

Рух «Чесно» презентував черговий етап моніторингу відкритості роботи комітетів Верховної Ради в умовах дії воєнного стану. Презентація пройшла в медіацентрі «Укрінформ», а результаті моніторингу опубліковані на сайті «Чесно».

Останній моніторинг охопив друге півріччя 2023 року. Як розповів редактор Руху «Чесно» Олександр Саліноженко, оцінювали за трьома критеріями: наявність власного ютуб-каналу, власної фейсбук-сторінки та її регулярне оновлення, онлайн-трансляції та подальша публікація відеозаписів засідань комітету.

Цього разу відразу сім комітетів отримали максимальні 9 балів за відкритість. І лише один комітет потрапив до антирейтингу.

Так, уже понад рік залишається відкритим Комітет з питань здоров’я нації, який, за словами Саліноженка, навіть публікує результати поіменного голосування на засіданнях.

Найбільше зростання порівняно з оцінкою першого півріччя 2023 року має Комітет з питань інтеграції України до ЄC. Минулого разу він перебував у переліку найбільш закритих комітетів з оцінкою лише 4,5 бала. Проте наразі виконав усі рекомендації і з грудня 2023 року почав публікувати відеотрансляції засідань не лише на своїй фейсбук-сторінці, а й на ютуб-каналі.

Значне зростання відкритості показав і Комітет з питань соціальної політики. На сайті комітету створили окремий розділ «Моніторинг новин», де у зручному форматі зібрано основні результати роботи комітету, анонси тематичних подій та можливостей для громадян.

Комітет з питань антикорупційної політики у минулому моніторингу мав низькі бали через погану наповненість сайту, проте цьогоріч став публікувати всі протоколи, стенограми та аудіозаписи засідань і розділив першу сходинку за відкритістю. 

Аналітики відзначають, що за час моніторингу між комітетами почалася позитивна конкуренція та запровадження власних ініціатив, яких не було в рекомендаціях «Чесно». Так, Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і Комітет з питань інтеграції України до ЄС публікують частину матеріалів про свою діяльність англійською мовою. Комітет з питань прав людини не лише публікує відео своїх засідань, а й розставляє в ньому часові мітки за темами обговорень. Комітет з питань організації державної влади має власний впізнаваний дизайн публікацій.

Антирейтинг відкритості цьогоріч включає в себе лише один комітет — Комітет з питань транспорту та інфраструктури, який досі не транслює відео зі своїх засідань, не має ютуб-каналу, не публікує порядків денних, протоколи та аудіозаписи засідань, а остання опублікована в розділі стенограма — за грудень 2022 року. Цей комітет очолює заступник голови фракції «Слуга народу» Юрій Кісєль

Крім того, низьку оцінку відкритості мають Комітет з питань національної безпеки, розвідки та оборони (3 бали) та Комітет з питань правоохоронної діяльності (4 бали). Проте закритість їхньої роботи є виправданою протягом дії воєнного стану, пишуть аналітики. 

Втім, Комітет з питань нацбезпеки наприкінці січня опублікував порядки денні, в яких зазначені законопроєкти до розгляду, і є примітка, що засідання проходять у закритому форматі. Комітет з питань правоохоронної діяльності активно інформує про засідання на фейсбук-сторінці, а його представники окремо повідомляють про результати розгляду законопроєктів під час засідань комітету і про рішення, що були ухвалені оперативно.

Моніторинг відзначив також низку дрібних прогалин у відкритості кількох комітетів. Скажімо, Комітет з питань гуманітарної політики чомусь не публікує всіх відео засідань, а Комітет з питань свободи слова, попри зміну голови, так і не розпочав публікацію відео засідань. 

«Чесно» зазначає, що наразі Апарат ВРУ здійснює модернізацію та оновлення сайтів парламентських комітетів. Із 23 комітетів 16 уже мають новий дизайн сайтів з уніфікованою структурою та наповненням. 

Читайте також: 

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1011
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду