Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту

Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту

21 Грудня 2023
984
21 Грудня 2023
14:55

Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту

984
Голова комітету з питань свободи слова переконаний: якщо про події на фронті не будуть розповідати українські журналісти, то і суспільство, і міжнародна аудиторія отримають російський погляд на війну.
Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту
Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова готовий докласти зусиль для створення та безперешкодного і конкурентного доступу журналістів до інформації. І в першу чергу це стосується напрацювання та впровадження чітких правил роботи медіа в зоні бойових дій та на прифронтових територіях. Про це повідомив голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин під час брифінгу у Верховній Раді.  

«Дуже добре, що в нас синхронізовані пріоритети з президентом, який, як відомо, заявив, що влада підготувала зміни в доступі журналістів до фронту. І в планах нашого комітету — спільно з представниками Генштабу ЗСУ та Міністерства оборони зробити так, щоб правила акредитації журналістів у зоні лінії фронту були більш зрозумілими. Навряд чи ця акредитація буде простішою, зважаючи, що в нас іде війна. Але щонайменше тут не має бути місця для волюнтаризму — сьогодні ми пускаємо, а завтра не пускаємо, тим таємно даємо акредитацію, а іншим — ні», — сказав Юрчишин.  

На його переконання, у цьому питанні повинні бути чіткі правила, на які можуть розраховувати медіа. Оскільки якщо про війну не розказуватимуть українські медіа, то «і наше суспільство, і міжнародні партнери отримають російський погляд на події».  

«Зрозуміло, що серед пріоритетів військових немає цілі розповідати про війну, у них є одне завдання — воювати, і ми не можемо їх примусити робити так, як нам потрібно. Але ми намагаємось їм пояснити, що падіння інтересу до України і подій, повʼязаних з російською агресією, викликане значною мірою тим, що ми не даємо достатньо інформації Заходу. А на тлі тих проблем, які є у США і європейських країнах, український погляд на війну критично важливий. Тож шляхом активної комунікації ми намагатимемося знайти з військовими адекватний рівень взаємодії», — розповів керівник комітету свободи слова.  

За його словами, комунікаційники Генштабу ЗСУ та  Міноборони отримують інформацію про те, як відбувається взаємодія між журналістами і військовими, з двох джерел: скарг медійників і звітів власне військових.  

«По звітах військових — все добре. Журналісти не гинуть, значить, ми все правильно робимо, не пускаючи їх туди, де небезпечно, розмірковують військові. Але є розуміння і в Генштабі, і в Міноборони того, що потрібно вдосконалювати цей формат. І є мої пропозиції, які перед тим, як лягти на папір, будуть узгоджені з медіа. Думаю, ми дійдемо до спільного розуміння, що потрібно активніше працювати з журналістами. Втім, є нюанси. Кінцеве рішення завжди буде ухвалювати керівник військової частини. І тут все залежить від того, наскільки в нього добре розуміння загальної ситуації. Тож наше завдання — пояснити нашим захисникам, що від того, як медіа покажуть ситуацію на фронті, залежать, скажімо, поставки озброєння та боєприпасів. З цим ми будемо працювати, як і з візаві журналістів — пресофіцерами — з тим, щоби вони переконували своє начальство в необхідності продуктивної комунікації з медіа», — пообіцяв Ярослав Юрчишин. 

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, у листопаді 2023 року Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій. Документи, якими діяльність медіа під час роботи в зоні бойових дій та на прифронтових територіях регулюється зараз, на думку ІМІ, не відповідають чинному законодавству.

Також ми писали про те, що начальник Управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив пронеобхідність надати журналістам більший доступ у зону бойових дій. У цьому ж ефірі речник Міноборони повідомив і про те, що інформація з відкритих джерел стала дієвим інструментом розвідки ворога.

У червні Комітет захисту журналістів опублікував заяву, в якій закликав українську владу встановити чіткі правила акредитації журналістів та припинити тиск на них за їхні репортажі.

У квітні Міністерство культури та інформаційної політики  зверталося до Міноборони з проханням надати доступ до зони бойових дій воєнним кореспондентам та знімальним групам телеканалів, які беруть участь у створенні інформаційного телемарафону «Єдині новини».

Фото: Ярослав Юрчишин / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
984
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду