RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд

RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд

15 Грудня 2022
3227

RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд

3227
Головні «в’язниці для журналістів» у світі – Китай, М’янма, Іран, В’єтнам та Білорусь.
RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд
RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд

За даними організації «Репортери без кордонів» (RSF), у 2022 році встановлена рекордна кількість журналістів, які перебувають в ув’язненні, — 533. Крім того, 65 журналістів перебувають у заручниках. Серед найбільших «в’язниць для журналістів» у світі — Китай, М’янма, Іран, В’єтнам та Білорусь.

Про це йдеться у традиційній щорічній доповіді RSF про зловживання проти журналістів у всьому світі, опублікованій на сайті організації.

Рекорд, встановлений минулого року, знову перевершили: станом на 1 грудня 2022 року 533 журналісти перебували у в'язницях через свою професійну діяльність, що на 13,4% більше, ніж минулого року. Ніколи раніше організація RSF не фіксувала такої великої кількості жінок-журналісток, які перебувають за ґратами. Наразі в ув’язненні перебувають 78 жінок, що майже на 30% більше, ніж роком раніше. Жінки-журналістки сьогодні становлять майже 15% від загального числа ув'язнених, тоді як п'ять років тому їх було менше ніж 7%.

За даними RSF, більше половини (54%) ув’язнених журналістів у світі утримуються в п’яти країнах.

Найбільшою у світі «в’язницею для журналістів» залишається Китай, де цензура і стеження досягли крайніх меж. Там в ув'язненні перебувають 110 журналістів. Серед них — журналістка-фрилансерка Хуань Сюецінь, яка працювала над питаннями корупції, промислового забруднення та домагань до жінок.

Іран — єдина країна з топ-5 «в'язниць для журналістів», якої не було у цьому списку торік. Наразі в ув'язненні там перебувають 47 журналістів. Першими затриманими журналістами були дві жінки — Нілуфар Хамеді та Елаха Мохаммаді, які привернули громадську увагу до смерті молодої іранської курдки Махси Аміні. Тепер їм загрожує смертна кара.

У Білорусі спостерігається зменшення кількості арештів журналістів. За останні два роки в країні затримали 500 журналістів, 31 з них досі перебувають за ґратами.

Крім того, не менш ніж 65 журналістів та працівників ЗМІ наразі перебувають у заручниках у всьому світі. Серед них — француз Олів'є Дюбуа, якого вже понад 20 місяців утримує в Малі пов'язане з Аль-Каїдою угруповання «Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін», а також викрадений у Сирії вже майже 10 років тому американець Остін Тайс. Крім того, у 2022 році зникли ще два журналісти, внаслідок чого кількість зниклих безвісти журналістів досягла 49.

У своєму звіті за 2022 рік RSF також нагадує про деякі найбільш резонансні справи року. Наприклад, справа російського журналіста-розслідувача Івана Сафронова, якого засудили до 22 років позбавлення волі за «розголошення державних таємниць», які до того вже стали надбанням громадськості в інтернеті. Цей вирок є найбільшим серед зафіксованих RSF у 2022 році.

«Диктаторські та авторитарні режими заповнюють свої в'язниці журналістами дедалі швидше. Новий рекорд їх кількості підтверджує нагальну потребу протистояти цим несумлінним силам і виявляти активну солідарність із усіма, хто відстоює ідеали свободи, незалежності та інформаційного плюралізму», — заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Починаючи з 1995 року організація «Репортери без кордонів» (RSF) підбиває підсумки зловживань, що сталися за минулий рік щодо журналістів. Звіт заснований на уточнених даних, які збирають з 1 січня до 1 грудня у рік їхньої публікації. До загального балансу «Підсумків-2022» RSF внесено професійних та непрофесійних журналістів і співробітників ЗМІ. RSF ретельно збирає інформацію, яка дозволяє з великою мірою упевненості стверджувати, що затримання, викрадення, зникнення або смерть журналіста є прямим наслідком його професійної діяльності.

Нагадаємо, за даними «Комітету захисту журналістів» (CPJ), станом на 1 грудня у світі залишаються ув'язненими 363 журналісти. Це на 20% більше, ніж торік, і найбільше за останні 30 років. Більшу частину таких випадків зафіксовано в Ірані, Китаї, М’янмі, Туреччині та Білорусі.

За даними RSF, у 2022 році в усьому світі загинуло / вбито 57 журналістів, зокрема восьмеро з них загинули в Україні внаслідок російської агресії. 49 журналістів зникли безвісти.

Інфографіка: RSF 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3227
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду