Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій

Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій

27 Листопада 2023
787
27 Листопада 2023
12:09

Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій

787
Документи, якими діяльність медіа під час роботи в зоні бойових дій та на прифронтових територіях регулюється зараз, на думку ІМІ, не відповідають чинному законодавству.
Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій
Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій

Інститут масової інформації передав Міністерству оборони України пропозиції для унормування співпраці між журналістами та військовими.

Про це повідомила директорка ІМІ Оксана Романюк під час виступу на форумі «Спитай медіа: цензура, довіра та все про роботу редакції», передає сайт організації.

За словами Романюк, документи, якими регулюється діяльність медіа під час висвітлення подій у зоні бойових дій та на прифронтових територіях (додатки 3 і 4 до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73), не відповідають чинному законодавству. Тож ІМІ розробив та передав Міноборони, окрім засадничих положень унормування співпраці між журналістами та військовими під час здійснення акредитації, ще два документи — зміни до додатків 3 і 4 наказу №73 та напрацьовані з воєнкорами практичні поради.

«Щоб покращити взаємодію журналістів та військових, ми розробили три документи, які передали до уваги Міністерству оборони. Перший документ — це засадничі положення, які мають регулювати взаємодію між військовим і журналістом. Він передбачає повагу з обох сторін; урахування інтересів обох сторін; розуміння, що в нас є війна, у нас є інтерес держави і національна безпека, однак у нас є ще й демократія та журналістика», — пояснила очільниця ІМІ.

В Інституті масової інформації запропонував такі пункти засадничих положень унормування співпраці між журналістами (зокрема, іноземними) та військовими для запобігання порушень вимог чинного законодавства України та норм міжнародного права під час здійснення акредитації.

  • Регуляція не пересування журналістів, а збирання ними інформації, зокрема в районах бойових дій, на військових об’єктах тощо. 
  • Перевірка осіб, які прагнуть отримати акредитацію, проводиться з метою недопуску до процесу отримання інформації осіб, які створюють загрозу для національної безпеки України, життя і здоров’я громадян тощо. Інші підстави для обмежень, зокрема відсутність досвіду, відсутність медичних аптечок чи бронежилетів, неякісне фото тощо, будуть незаконним перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів. 
  • Перевірка інформації, яка була зібрана журналістами, і вилучення інформації та носіїв інформації проводиться виключно з метою гарантування національної безпеки України, життя і здоров’я громадян тощо. У разі, коли інформація вилучається через наявність у ній суспільно необхідної інформації, показ окремих осіб або поширення інформації про них, критику суб'єктів владних повноважень, таке вилучення буде перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів та може призводити до правових наслідків як для конкретних посадових осіб, так і для держави Україна загалом.
  • Оформлення акредитації та документів для акредитації має бути максимально простим, а формалізація такої акредитації має бути мінімальною.
  • Відмова в акредитації не може ґрунтуватися на оцінці «доцільності» або «недоцільності» акредитації журналіста. Відсутність загроз національній безпеці з боку журналіста повинна бути головною підставою надання акредитації. 

Повні тексти документів, переданих Міністерству оборони України, в Інституті масової інформації пообіцяли опублікувати незабаром.

Як повідомлялось, 20 березня 2023 року командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для роботи журналістів акредитованих ЗМІ. У «червоній» зоні робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні працювати можна лише в супроводі пресофіцера.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

У червні 2023 року Комітет захисту журналістів (CPJ) опублікував заяву, в якій закликав українську владу встановити чіткі правила акредитації журналістів та припинити тиск на них за їхні репортажі.

Нещодавно призначений начальником Управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк заявив про те, що журналістам потрібно надати більший доступ у зону бойових дій, але при цьому необхідно не зашкодити безпеці операцій

Читайте також: 

Фото: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
787
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду