«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо»

«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо»

10 Квітня 2024
6219
10 Квітня 2024
12:15

«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо»

6219
Сам журналіст пов’язує ці події зі своєю професійною діяльністю, а саме — зі своїм розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.
«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо»
«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо»

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) виступила із заявою, в якій закликає ретельно розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата.

«Ця справа є серйозною спробою залякування, спрямованою на відмову журналістів від публікації розслідувань під загрозою мобілізації. Українські медіарозслідувачі відіграють важливу роль у країні, як щодо воєнних злочинів, так і щодо боротьби з корупцією. RSF закликають провести незалежне, ретельне та прозоре правосуддя для  виявлення винних і забезпечення, щоб подібні загрози не повторилися», — прокоментувала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Це вже не вперше, коли «Репортери без кордонів» виступають із реакцією на факти перешкоджання роботі українських журналістів. Так, у лютому цього року RSF засудила перешкоджання з боку польської поліції роботі знімальної групи «Української правди» — журналіста Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка

У січні 2024 року «Репортери без кордонів» оприлюднили заяву, у якій висловили стурбованість посиленням тиску на медіа в Україні та закликали українську владу провести ретельне незалежне розслідування подібних справ. Тоді йшлося про стеження за членами команди проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, а також про залякування і тиск на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова та журналіста з Херсонщини Олега Батурина.

«Україна посідає 79 місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік. Попри те, що за останні роки прозорість і плюралізм медіаландшафту покращилися, він продовжує бути послабленим через напади та жорстоке поводження Росії з українськими журналістами та переслідування з боку української влади», — йдеться у заяві міжнародної організації.

Як писав раніше «Детектор медіа», журналісти «Слідства.Інфо» опублікували розслідування про майно сім’ї керівника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка. У матеріалі йшлося про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили ще одну публікацію, в якій повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в які вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо».

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо оприлюдненої інформації виданням «Слідство.Інфо» про спроби вручити повістку їхньому журналістові після розслідування про співробітника СБУ.

8 квітня стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом.

Крім перешкоджання журналістській діяльності, провадження відкрито також за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями. Розслідування проводиться за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України. 

9 квітня «Інтерфакс — Україна» опублікував інформацію, яку отримав від пресслужби СБУ. Там повідомили, що за рішенням голови СБУ Василя Малюка, фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт.

Виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець у коментарі нашій редакції назвала таке рішення «спробою його (Іллю Вітюка. — “ДМ”) сховати від офіційного розслідування».

Фото: фейсбук-сторінка «Репортерів без кордонів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду