RSF: За останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів

RSF: За останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів

6 Грудня 2023
533

RSF: За останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів

533
«Репортери без кордонів»: Ми є свідками справжнього полювання на людей з метою усунути всі незалежні ЗМІ, які викривають дії корумпованої політичної еліти.
RSF: За останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів
RSF: За останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що за останні два тижні в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів. Про це йдеться на сайті RSF.

Так, ведучого новин ютуб-каналу Kanal 13 Руфата Мурадлі заарештували поліцейські в цивільному «за непокору поліції». Це трапилось, коли він паркував автомобіль на стоянці. Мурадлі заперечив, що «висловлювався нецензурною лайкою на вулиці» та «не підкорявся» поліцейським, які зробили йому «зауваження».

Перед арештом журналіст збирався взяти інтерв’ю у матері редакторки Abzas Media Севіндж Ваґіфкізі, яку заарештували 20 листопада. Того ж дня заарештували трьох інших журналістів Abzas Media — Ульві Гасанлі, Магаммад Кекалов і Нарґіз Абсаламова.

Гасанлі та Ваґіфкізі загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти». Вони піддавалися жорстокому поводженню з боку правоохоронців, їм відмовили у побаченнях і телефонних дзвінках родичам.

Інші співробітники Abzas Media зараз не мають доступу до своїх офісів і піддаються повторним допитам.

Обидва медіа — Abzas Media та Kanal 13 — є незалежними ЗМІ, що часто публікують репортажі про корупційні справи, пов’язані з людьми, близькими до президента Ільхама Алієва, пише RSF.

Ще двох журналістів-фрилансерів — Айтаджа Мамедлі та Шахлу Керіма — ненадовго затримали 2 грудня під час репортажів про місцевий ринок. Їх знову заарештували 4 грудня під час опитування перехожих на вулиці південного міста Ленкорань. Як розповіли вони самі, поліція допитала їх, звинуватила в шпигунстві та видалила їхні відеоінтерв’ю. Вони звинуватили поліцію в «психологічному переслідуванні».

У RSF наголосили на тому, що влада Азербайджану звинуватила організації, розташовані в США, Німеччині та Франції, у «незаконному фінансуванні» Abzas Media, тоді як проурядові ЗМІ ведуть наклепницькі кампанії проти журналістів і неурядових організацій, таких як «Репортери без кордонів», звинувачуючи їх без жодних підстав чи доказів у тому, що вони — частина міжнародної антиазербайджанської «мережі», яка фінансується Сполученими Штатами.

«Ми є свідками справжнього полювання на людей, яке підтверджує, що метою азербайджанської влади є усунення всіх незалежних ЗМІ, які викривають дії корумпованої політичної еліти», — заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Нагадаємо нещодавно «Репортери без кордонів» (RSF) закликали негайно звільнити працівників одного з небагатьох азербайджанських незалежних новинних сайтів Abzas Media— директора Ульві Гасанлі, його асистента Магаммада Кекалова та головну редакторку Севіндж Ваґіфкізі. Їх затримали за звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти», їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Наразі в Азербайджані постійно погіршується ситуація зі свободою преси. Країна посідає 151 місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.

Фото: затримані азербайджанські журналісти / RSF, Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
533
Читайте також
19.09.2023 16:38
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
20.05.2023 12:00
Наталя Беліцер
для «Детектора медіа»
4 374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду