Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів  звільнити Наталю Гуменюк

Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів звільнити Наталю Гуменюк

18 Квітня 2024
3113
18 Квітня 2024
14:00

Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів звільнити Наталю Гуменюк

3113
Якщо медійники будуть і надалі позбавлені можливості розповідати про війну — про неї світу розкаже ворог, і подача інформації буде точно не на користь України, переконаний Ярослав Юрчишин.
Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів  звільнити Наталю Гуменюк
Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів  звільнити Наталю Гуменюк

Комітет ВР з питань свободи слова на своєму найближчому засіданні збирається розглянути питання про вимогу журналістів звільнити керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталю Гуменюк. Про це повідомив голова комітету Ярослав Юрчишин.

«До комітету з питань свободи слова звернулися понад 150 медійників, видань та об’єднань. Українські та іноземні журналісти, фотографи, фіксери, оператори та редактори вимагають звільнити керівницю комунікацій ОК “Південь” Наталю Гуменюк. За словами медійників, їхній діяльності перешкоджають на цьому напрямку. Серед найбільш кричущих випадків — недостатнє висвітлення підриву росіянами Каховської ГЕС. Через це світові медіа шукали інформацію про руйнування дамби в джерелах ворожої пропаганди. Також необхідно більше висвітлювати наших воїнів, що тримають фронт на півдні, і мешканців цих регіонів, котрі щодня потерпають від російських обстрілів», — написав Юрчишин у фейсбуку.

За його словами, безпека українських військових має бути пріоритетом у діяльності будь-якого представника чи представниці комунікаційної команди ЗСУ, однак водночас медійникам необхідно давати можливість висвітлювати російські злочини та подвиги українських захисників і захисниць. 

«Якщо ми не будемо говорити про війну — про неї світу розкаже ворог. І подача інформації буде точно не на нашу користь», — переконаний керівник парламентського комітету свободи слова.

Лист від понад 150 медійників, каже він, не може залишатися без реакції влади. На найближчому засіданні комітет розгляне це питання. Юрчишин, за його словами, пропонуватиме колегам звернутися до Генерального штабу.

Нагадаємо, днями український Медіарух звинуватив керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталю Гуменюк у забороні висвітлювати воєнні злочини Росії в зоні її відповідальності. Таку заяву медійники адресували Головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському, міністру оборони України Рустему Умєрову та начальнику Генштабу ЗСУ Анатолію Баргилевичу.

Підписанти заяви вимагають від військового керівництва замінити Гуменюк «на більш компетентну особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями». Медійники також наполягають на забезпеченні доступу журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог Наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ, а також провести ревізію чинних правил роботи пресцентрів ОК «Південь» та об’єднаного новоствореного ОУВ «Таврія». При цьому представники медіаспільноти наголошують на тому, що особи на ключових комунікаційних посадах ЗСУ повинні мати належні навички та репутацію для виконання своїх обов'язків згідно з вимогами часу, особливо у воєнний період.

Зазначимо, Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників.

Фото: Ярослав Юрчишин / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3113
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ростислав
12 дн. тому
Свобода слова - це прекрасно. Особливо, свобода слова потрібна для висвітлення роботи Верховної ради. Але, щодо висвітлення ходу бойових дій, свобода слова неприйнятне поняття. Заради "дешевого хайпу" деякі "медійники" можуть принести більше шкоди військовим, ніж взвод професійних ворожих рзвідників. Тому вважаю, що звільнення п. Гуменюк абсолютно невиправдане, на мою думку, навіть шкідливе. Адже вона діяла не від свого імені. Вона озвучувала інформацію і виконувала накази командування на своїй діілянці відповвіідальності. А від пана Юричишина (якого я поважаю) ніколи не чекав такого коментаря. Адже він адекватна, мисляча людина. І ось таке. Подумайте, п. Юрчишин!
георгій
12 дн. тому
Свобода слова - це не здача ворогу інформації, що має бути закритою. Приклади: воїн чистосердечно розповідає кореспонденту ( або кині) яким чином вдається збільшити втрати ворога при ротаціях особового складу РФ - після цього матерілу (на " Суспільному"!!!), втрати вотрога зменшились, або: радісно поеазують, як знищують ворогів при штурмах малими групами - і що - тактика ворога покращилась - ЦЕ НА ЧИЮ КОРИСТЬ??? тож пан юрчишин хай собі дбає про особистий піар, але не за гроші, що краще ь пішли на допомогу Армії! Дали дурням доступ до передової, а вони катаються верхи на танку (подалі від вибухів) та випитують і оприлюднюють секрети військових. Комітет свободи слова ПОВИНЕН під час війни підготувати такий закон про обмеження інформаціїї воєнно-стратегічного значення, щоб відповідав міжнародним нормам, та не протирічив заходам при воєнному стані. "Захисник свободи слова" - або провокатор?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду