Понад 100 журналістів постраждали в Україні під час війни, — «Репортери без кордонів»

Понад 100 журналістів постраждали в Україні під час війни, — «Репортери без кордонів»

14 Лютого 2024
1168

Понад 100 журналістів постраждали в Україні під час війни, — «Репортери без кордонів»

1168
За даними RSF, 20 журналістів загинули. Медійники подали десяток скарг на воєнні злочини до Міжнародного кримінального суду, генпрокурора України і до французьких судів.
Понад 100 журналістів постраждали в Україні під час війни, — «Репортери без кордонів»
Понад 100 журналістів постраждали в Україні під час війни, — «Репортери без кордонів»

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» підрахувала, що за два роки повномасштабної війни від російської агресії постраждали понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні. Про це йдеться у черговому звіті на сайті RSF.

За даними RSF, за цей період 11 журналістів загинули під час виконання своїх обов’язків. Двоє загинуло у 2023 році, ще 9 — у 2022-му.

У 2023 році загинув Арман Солдін, французько-боснійський журналіст Агентства Франс Прес (AFP), який потрапив під ракетний шквал 9 травня, коли висвітлював ситуацію поблизу Бахмута на Донеччині. Кількома днями раніше поблизу Херсона російський снайпер застрелив Богдана Бітіка, українського журналіста і фіксера, який вів репортаж разом з кореспондентом італійської газети La Repubblica.

Щонайменше 35 журналістів були поранені під час роботи на фронті, атак на телевежі, офіси ЗМІ чи на готелі.

Як мінімум 12 журналістів затримано на окупованих Росією територіях, де, як пише RSF, «Росія полює на журналістів, які відмовляються співпрацювати». Зокрема, RSF відзначає журналістку-фрилансерку Ірину Данилович, яку росіяни викрали в Криму та досі утримують у неволі, та кількох медійників, які співпрацювали з телеграм-каналом «РІА-Мелітополь» і були заарештовані у серпні 2023 року за «шпигунство».

Двоє українських журналістів вважаються зниклими безвісти в Росії. Серед них фрилансерка «Української правди» Вікторія Рощина, про яку немає відомостей із серпня 2023 року, та журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк.

За два роки RSF подала вісім скарг на воєнні злочини одночасно до Міжнародного кримінального суду (ICC) і генпрокурора України, а також дві скарги до французьких судів. У рамках цих скарг RSF задокументувала понад 50 нападів на понад 100 журналістів, які були вбиті, поранені, викрадені, взяті в заручники, піддані тортурам або потрапили під обстріли.

Крім того, за даними Інституту масової інформації, з 24 лютого 2022 року 233 українських медіа були змушені закритися, зокрема через російську окупацію, крах рекламного ринку, брак кадрів через виїзд або мобілізацію, знищення обладнання внаслідок бомбардувань тощо, пише RSF.

Нагадаємо, за даними «Репортерів без кордонів», протягом 2023 року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 45 працівників медіа

За даними моніторингу Інституту масової інформації, за рік і десять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Колаж: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду