«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»

«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»

6 Лютого 2024
2671
6 Лютого 2024
22:26

«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»

2671
У RSF наголосили, що наразі пріоритетом є збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ.
«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»
«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»

«Репортери без кордонів» (RSF) закликали український уряд відмовитися від спільного телемарафону «Єдині новини», який має низькі глядацькі рейтинги та рівень довіри, критикується громадянським суспільством та загрожує плюралізму у висвітленні інформації. У RSF наголосили, що наразі пріоритетом є збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ. 

Про це йдеться в заяві «Репортерів без кордонів», яку оприлюднила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє. 

«Створений наступного дня після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, щоб протистояти хвилі російської дезінформації, яка прокотилася країною на початку війни, “Телемарафон єдиних новин” зараз піддається жорсткій критиці в Україні. Репортери без кордонів (RSF) закликають скасувати цю групу з шести основних каналів, які спільно виробляють 24-годинну програму новин, і повернутися до конкуренції з метою зміцнення плюралізму ЗМІ», — закликають в RSF та підкреслюють, що, згідно з нещодавнім опитуванням, майже через два роки після створення  телемарафон «Єдині новини» має глядацькі рейтинги, які досягли максимум 10%, користується низьким рівнем довіри та критикується громадянським суспільством, зокрема Фондом «Демократичні ініціативи» та аналітичним центром «Центр Разумкова». І лише трохи більше 20% опитаних вважають, що марафон усе ще актуальний. 

«Репортери без кордонів» наголошують, що телемарафон є предметом багатьох дискусій. Вони наводять висновки громадських організацій, які спеціалізуються на темі ЗМІ, «як-от Інститут масової інформації (IMI) — український партнер RSF — і “Детектор медіа”», які кажуть, що «телемарафон надто поблажливий до уряду, звинувачують журналістів у самоцензурі та, як про це говорили й RSF у 2023 році, шкодують про відсутність опозиційних телеканалів». 

Погоджуючись, що марафон «Єдині новини» був корисним та ефективним у боротьбі «з безпрецедентною хвилею російської дезінформації, яка прокотилася Україною в лютому 2022 року», RSF стверджують, що зараз він передовсім підриває плюралізм у ЗМІ. 

«Тому ми закликаємо український уряд припинити “Телемарафон єдиних новин”. Збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ зараз є пріоритетом», — наголошується у заяві.  

«Репортери без кордонів» також наголосили, що, незважаючи на заяви представників влади про те, що телемарафон потребує реформування, а телеканали-учасники планують новий формат і мають надати пропозиції, його бюджет продовжує перевищувати 1,5 млрд гривень (понад 37 млн євро), «тоді як суспільний мовник Суспільне має лише 44 мільйони євро для фінансування кількох національних і місцевих телеканалів, радіостанцій і сайтів новин, а також наймає понад 4000 осіб». 

Читайте також: 

У RSFУ нагадали, що Україна посідає 79-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що в українському суспільстві зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Такого висновку дійшли аналітики Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), порівнявши результати трьох соціологічних досліджень, проведених у травні 2022-го, у жовтні 2023-го і в грудні цього ж року. 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловив думку, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе 2024 рік

Володимир Зеленський вважає телемарафон «одним із ключових етапів в історії незламності нашої держави»

Телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2671
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Арсеній
85 дн. тому
Досить довго висить петиція з цього приводу petition.kmu.gov.ua/petitions/5936
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду