«Репортери без кордонів» виступили із заявою щодо запровадження в Україні «зон» для журналістів

«Репортери без кордонів» виступили із заявою щодо запровадження в Україні «зон» для журналістів

23 Березня 2023
1883
23 Березня 2023
13:22

«Репортери без кордонів» виступили із заявою щодо запровадження в Україні «зон» для журналістів

1883
Організація відзначила головні недоліки нового порядку допуску журналістів до зони бойових дій і закликала українську владу негайно скасувати «надмірні обмеження».
«Репортери без кордонів» виступили із заявою щодо запровадження в Україні «зон» для журналістів
«Репортери без кордонів» виступили із заявою щодо запровадження в Україні «зон» для журналістів

«Репортери без кордонів» виступили з офіційною заявою щодо запровадження в Україні обмежень для журналістів у доступі до висвітлення бойових дій. У заяві організація відзначила головні недоліки нового порядку допуску та знову закликала українську владу негайно скасувати «надмірні обмеження».

Свою заяву «Репортери без кордонів» оприлюднили 23 березня після того, як напередодні у твіттері закликали українську владу скасувати «зонування».

Серед головних недоліків нового порядку у заяві виокремили логіку формування списків «червоної» та «жовтої» зон, а також хаотичну та дезорганізовану публікацію цих списків. Зокрема, як йдеться у заяві, міста, які перебувають під російськими обстрілами, можуть належати до «зеленої» зони, в той час як деякі «досить мирні» міста — до «червоної». Це, за словами організації, «заважає встановити точні контури цієї нової картографії та зорієнтуватись в ситуації».

Крім того, відзначають автори заяви, нова регламентація має поширюватися на всіх журналістів, які працюють у відповідних зонах, незалежно від того, висвітлюють вони війну чи місцеве життя.

«Репортери без кордонів» вважають, що нова регламентація довільно забороняє доступ журналістам до певних територій «в той час, як одним з найважливіших питань, що стоїть на кону з початку війни, є поширення достовірної інформації, отриманої завдяки вільній роботі журналістів».

Організація визнає, що питання безпеки під час війни можуть виправдовувати зміни доступу до певних зон, однак ці правила мають бути пропорційними та зрозумілими. Попередня система, що діяла з березня 2022 року, вважають «Репортери», дозволяла журналістам працювати максимально вільно, хоча вона теж не була позбавлена недоліків.

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви «Репортерів без кордонів»:

«Більше п’ятдесяти місцевих громад України зараз недоступні журналістам для виконання ними своїх обов'язків. Ці обмеження випливають з наказу Головнокомандувача Збройних Сил України. 3 березня він змінив правила, які регулюють роботу журналістів під час війни. Новий порядок передбачає, що кожне військове командування класифікує території своєї відповідальності за трьома новими категоріями: зелена, жовта та червона зони. У зелених зонах акредитовані журналісти можуть працювати вільно. У жовтих зонах їхня робота підлягає адміністративному та військовому регулюванню. У червоних зонах працювати заборонено.

«Це рішення просто незрозуміле», — обурюється керівниця представництва «РБК» у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє. Журналістам довільно заборонено доступ до певних територій в той час, як одним з найважливіших питань, що стоїть на кону з початку війни, є поширення достовірної інформації, отриманої завдяки вільній роботі журналістів. РБК закликає українську владу негайно скасувати ці надмірні обмеження та серйозно продумати способи полегшення роботи для журналістів.

Відкривши списки, що встановлюють відповідні зони, медіа-фахівці намагаються збагнути логіку цього нового регулювання. «Важко зрозуміти, чому міста, які обстрілює російська армія, можуть знаходитися в зеленій зоні, а деякі досить мирні міста — в червоній», — дивується Оксана Романюк, директор Інституту масової інформації (ІМІ), українського партнера РБК. Цікаво, наприклад, що до жовтої зони входять кілька обласних центрів, таких як Миколаїв або Херсон, на півдні країни. Хаотична та дезорганізована публікація списків, повна чи часткова, залежно від регіону, заважає встановити точні контури цієї нової картографії та зорієнтуватись в ситуації.

Ще одне непорозуміння: ця нова регламентація має поширюватися на всіх журналістів, які працюють у відповідних зонах, українських або іноземних, незалежно від того, висвітлюють вони війну чи місцеве життя. Таким чином, місцевий журналіст, який хоче написати статтю про нові дитячі ігрові майданчики, тепер мусить подати запит на акредитацію, щоб мати доступ до власної громади, де він працює.

Хоча питання безпеки під час війни і можуть виправдовувати зміни доступу до певних зон, однак ці правила повинні бути пропорційними та зрозумілими для всіх журналістів. В той же час попередня система акредитації, запроваджена українською владою в березні 2022 року, дозволила тисячам журналістів працювати максимально вільно, хоча вона теж не була позбавлена недоліків. Зокрема, у листопаді 2022 року РБК виступив проти тимчасового позбавлення акредитації кількох десятків журналістів, які висвітлювали звільнення Херсона.

Україна посідає 106 місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік

Нагадаємо, в Україні від 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого, відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть «червону», «жовту» та «зелену» зони для перебування представників ЗМІ.

Крім того, відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення. Також запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року.

20 березня оперативно-стратегічне угрупування військ «Хортиця» та Командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» визначили «червону», «жовту» та «зелену» зони для робити журналістів акредитованих ЗМІ на півдні України та в Донеччині відповідно. 

У «червоній зоні» робота акредитованих представників ЗМІ буде заборонена, а у жовтій — дозволена лише у супроводі офіцера із зв’язків з громадськістю a6o іншої, визначеної командиром посадової особи.

Зонування діятиме з 18 по 25 березня і, як повідомив начальник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник у коментарі «Детектору медіа», може змінюватись щотижня.

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що в окремих випадках командування може розглянути питання доступу ЗМІ до конкретної ділянки «червоної зони» для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. На їхню думку, «зонування» фактично унеможливлює роботу медіа вздовж лінії фронту і в мирних населених пунктах.

Фото: Philip Wilson / rsf.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1883
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду