Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF

Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF

3 Травня 2022
1898
3 Травня 2022
08:17

Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF

1898
Як зазначають правозахисники, наразі журналісти в Україні перебувають у більшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли. Працівників ЗМІ часто навмисно обстрілюють російські військові, незважаючи на позначки «Преса».
Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF
Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF

Україна посіла 106-ту сходинку в щорічному «Індексі свободи преси» міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF). Торік наша країна була на 97-му місці.

У RSF зазначають, що повномасштабний військовий наступ Росії, розпочатий 24 лютого, загрожує виживанню українських ЗМІ. При цьому в інформаційній війні на тлі цього наступу Україна також перебуває на передовій протидії розширенню системи пропаганди Кремля.

RSF характеризує медіаландшафт в Україні як різноманітний, але такий, що залишається значною мірою під контролем олігархів, котрі володіють усіма національними телеканалами – за винятком Суспільного мовника – та впливають на їхню редакційну політику.

Зараз ЗМІ також перебувають під постійною загрозою з боку російських військ. На тимчасово окупованих Росією територіях українські ЗМІ блокують і замінюють кремлівською пропагандою. Російська армія свідомо атакує журналістів, ЗМІ та телекомунікаційну інфраструктуру, щоб українське населення не мало доступу до незалежних новин та інформації.

Як зазначають правозахисники, наразі журналісти в Україні перебувають у більшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли. Їх часто навмисно обстрілюють російські військові, незважаючи на позначки «Преса». 

Також RSF нагадує, що багато новинних ЗМІ ще до початку повномасштабного вторгнення були ослаблені внаслідок пандемії COVID-19: частина закрилася, а частина «вдалася до публікації упередженого, спонсорованого контенту, підживлюючи недовіру громадськості до ЗМІ».

Ілюстрація: rsf.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1898
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду