Комітет захисту журналістів: Україна має переглянути правила «зонування» для медійників

Комітет захисту журналістів: Україна має переглянути правила «зонування» для медійників

24 Березня 2023
1809
24 Березня 2023
09:50

Комітет захисту журналістів: Україна має переглянути правила «зонування» для медійників

1809
Комітет захисту журналістів: Запровадження в Україні «зон» для журналістів обмежує доступ медійників на передову.
Комітет захисту журналістів: Україна має переглянути правила «зонування» для медійників
Комітет захисту журналістів: Україна має переглянути правила «зонування» для медійників

Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що запроваджені в Україні  «зони» для роботи ЗМІ не повинні заважати журналістам висвітлювати ситуацію на фронті. На думку CPJ, влада України повинна у співпраці з журналістами переглянути останні правила «зонування».

Правила забороняють журналістам працювати в «червоних зонах», які вважаються найбільш небезпечними, а у «жовтих зонах» журналісти можуть працювати лише у супроводі військового прес-офіцера. Вільно журналісти можуть працювати в «зелених зонах».

Керівниця Інституту масової інформації Оксана Романюк повідомила CPJ, що положення фактично забороняють журналістам висвітлювати ситуацію на лінії фронту. 

За словами Романюк, IMI, інші медіаорганізації та журналісти «протягом кількох місяців» вели переговори з владою про умови роботи ЗМІ у воєнний час.  Зокрема, був рекомендований зональний підхід, але з використанням «червоних зон» лише у «дуже виняткових випадках».

«Ми не очікували, що вони все переведуть у "червону зону"», — сказала Романюк, додавши, що зараз «понад кілька десятків» районів віднесені до «червоних зон».

Програмний директор CPJ Карлос Мартінес де ла Серна вважає, що «українська влада повинна надати журналістам можливість продовжувати виконувати важливу роботу з висвітлення вторгнення Росії в Україну, і утримуватися від ухвалення правил, які заважають висвітлювати війну».

CPJ вважає, що військове командування має проконсультуватися з місцевими журналістами та прес-групами, щоб розробити правила, які забезпечуватимуть безпеку репортерів, і водночас дозволять їм вільно працювати.

CPJ надіслав лист на електронну пошту Міністерства оборони України та регіональним командуванням із запитом на коментар, але як стверджує комітет, не отримав жодної відповіді. Також CPJ намагався зв’язатись з регіональними командуваннями через додаток для обміну повідомленнями, але «також не отримав жодної відповіді».

23 березня «Репортери без кордонів» закликали українську владу негайно скасувати «надмірні обмеження», які на думку організації, виникли через запровадження «зон».

В Україні від 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого, відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть «червону», «жовту» та «зелену» зони для перебування представників ЗМІ.

Крім того, відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення. Також запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року.

20 березня оперативно-стратегічне угрупування військ «Хортиця» та Командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» визначили «червону», «жовту» та «зелену» зони для робити журналістів акредитованих ЗМІ на півдні України та в Донеччині відповідно. 

У «червоній зоні» робота акредитованих представників ЗМІ буде заборонена, а у жовтій — дозволена лише у супроводі офіцера із зв’язків з громадськістю a6o іншої, визначеної командиром посадової особи.

Зонування діятиме з 18 по 25 березня і, як повідомив начальник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник у коментарі «Детектору медіа», може змінюватись щотижня.

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що в окремих випадках командування може розглянути питання доступу ЗМІ до конкретної ділянки «червоної зони» для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. На їхню думку, «зонування» фактично унеможливлює роботу медіа вздовж лінії фронту і в мирних населених пунктах.

Ілюстративне фото: Стас Юрченко/«Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1809
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду