«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів

«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів

14 Грудня 2023
646
14 Грудня 2023
12:27

«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів

646
У 2022 у світі було вбито 57 журналістів, з них 8 — в Україні.
«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів
«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів

За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», протягом 2023 року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 45 працівників медіа. Про це йдеться у щорічному звіті організації за нинішній рік. 

Ця кількість є меншою, ніж торік, коли вбитих медійників налічувалось 57. Але якщо до неї додати всіх журналістів, які загинули під час цьогорічного конфлікту на Близькому Cході (зокрема — у Газі), незалежно від того, чи були вони на лінії зіткнення, то вона зросте до 56.

«У глобальному масштабі виглядає так, що кількість медійників, убитих під час виконання ними журналістської діяльності або у зв’язку з нею, різко зменшується протягом тривалого періоду часу. Причини? Заходи безпеки в ЗМІ, навчання та використання захисного спорядження, обережність, наслідки боротьби з безкарністю та дії міжурядових організацій. Робота громадських організацій, безсумнівно, також має ефект», — вважають в «Репортерах без кордонів» і вказують на те, що кількість убитих під час виконання роботи журналістів у 2023-му — найнижчий показник із 2002 року, коли він сягав 33. Найбільше представників медіа загинули у 2012 та 2013 роках (понад 140 журналістів), здебільшого через війни в Сирії та Іраку.  

Цього року в зонах бойових дій під час виконання професійних обов’язків, за даними «Репортерів без кордонів», були вбиті 23 журналісти. Більшість із них — 17 медійників — загинули на Близькому Сході  (зокрема, 13 — у Газі), де  загалом у збройних конфлктах загинуло 63 журналісти (зокрема, 56 — у Газі). Вперше за останні п’ять років у зонах воєнних дій було вбито більше журналістів, ніж загалом у мирних регіонах, зазначають в організації.

Щодо журналістів, які нині залишаються ув’язненими через їхню професійну діяльність, то їх кількість дещо скоротилася — з 569 у 2022 році до 521 у нинішньому.

У 2023 році до трійки країн з найбільшою кількістю медійників, які були ув’язнені у зв’язку з журналістською діяльністю, увійшла Білорусь, приєднавшись до Китаю та М'янми. Режим Лукашенка тримає за гратами 39 медійників. Майже чверть від загальної кількості незаконно затриманих журналістів у світі (121 представник медіа) перебуває у в’язницях Китаю.

«Зменшення кількості журналістів, ув’язнених у всьому світі, частково можна пояснити зменшенням кількості журналістів у в’язницях Ірану (менше на 24) і Туреччини (менше на 23). Втім, якщо ці дві країни не потрапили до трійки “найсуворіших тюремників”, це не означає, що журналісти там не сидять у в’язницях: одним із методів переслідування журналістів в Ірані та Туреччині є їх повторне ув’язнення. У 2023 році до в’язниці потрапили 43 турецьких та 58 іранських журналістів», — стверджують «Репортери без кордонів».

У травні 2023 року організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила Індекс свободи слова у 2023 році, згідно з яким склала рейтинг 180 країн світу. Україна в ньому опинилася на 79-ій сходинці. Торік була 106-ю, позаторік — 97-ю.

Раніше Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що у 2023 році були вбиті 94 медійники. Зокрема, 72% вбитих журналістів в усьому світі загинули під час виконання професійних обов’язків у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.

Також повідомлялось, що за рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ). З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

Фото: «Репортери без кордонів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду