Правила доступу журналістів до зони бойових дій: ІМІ опублікував роз’яснення змін до наказу 73

Правила доступу журналістів до зони бойових дій: ІМІ опублікував роз’яснення змін до наказу 73

14 Лютого 2024
862
14 Лютого 2024
13:48

Правила доступу журналістів до зони бойових дій: ІМІ опублікував роз’яснення змін до наказу 73

862
Відповіді на найпоширеніші питання журналістів експерти Інституту сформулювали на основі коментарів Управління зв'язків з громадськістю ЗСУ та Управління преси та інформації Міноборони.
Правила доступу журналістів до зони бойових дій: ІМІ опублікував роз’яснення змін до наказу 73
Правила доступу журналістів до зони бойових дій: ІМІ опублікував роз’яснення змін до наказу 73

З 3 лютого 2024 року почав діяти оновлений наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Його ключова новація — спрощення доступу акредитованих журналістів до роботи в зоні бойових дій та чіткий опис зон цього доступу — зеленої, жовтої та червоної.

На основі роз’яснень, отриманих від Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ та Управління преси та інформації Міноборони, Інститут масової інформації сформулював відповіді на запитання, що найчастіше виникають у журналістів щодо наказу №73.

Найпоширенішим є питання, як журналістам потрапити до червоної зони і як у ній працювати.

До червоної зони, пояснюють в ІМІ, належать пункти управління військ, райони зосередження резервів, військові позиції, військові аеродроми, пункти базування корабельного складу ВМС, місця виконання бойових завдань Сил спецоперацій та розвідки, склади зброї тощо (детальний перелік міститься в наказі).

Межі цієї ділянки фронту можуть швидко змінюватися залежно від інтенсивності боїв, переміщення техніки, особового складу. 

«Цивільним, зокрема журналістам, заборонено перебувати в червоній зоні не так через їхню власну безпеку, як через безпеку операцій. Дотепер робота медіа в червоній зоні була заборонена взагалі. Проте в новій версії наказу 73 така можливість з’явилася. Остаточне рішення щодо роботи в таких зонах ухвалює командувач відповідного угруповання військ», — коментують експерти Інституту масової інформації.

Щоб потрапити до червоної зони, кажуть вони, представники медіа повинні повідомити про це в Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ під керуванням Богдана Сеника або в Управління преси та інформації МО, яке очолює Ілларіон Павлюк

Ці управління подають клопотання до відповідного командування про забезпечення присутності преси на тій чи іншій ділянці. 

«Якщо ситуація це дозволяє і конкретна бригада погодиться, то зможе взяти до себе певну кількість медійників на певний час. Якщо охочих буде більше, то слід буде почекати наступної такої можливості. Рішення про присутність медіа в конкретний час у конкретному місці ухвалює командир бригади», — роз’яснює ІМІ, зауважуючи, що по дозвіл також можна звернутися напряму в ОСУВ або підрозділ. 

Щодо того, чи потрібно медійникам узгоджувати з військовими фото, відео та цитати, то наказ №73 передбачає перевірку відзнятого в червоній зоні матеріалу. І якщо на фото чи відео потрапили об’єкти, які не можна публікувати, їх попросять видалити. У якому саме форматі відбувається узгодження, журналісти та пресофіцери домовляться на місці. Про узгодження цитат у наказі не йдеться.

До жовтої зони належать пункти постійної дислокації, райони відновлення боєздатності військових частин, райони виконання бойових завдань загальновійськових підрозділів у районах оборони, а також підрозділів артилерії (особливо тих, що мають новітні зразки озброєння, надані державами-партнерами), підприємства, які виробляють продукцію військового призначення, навчальні центри підготовки військ (детально читайте в наказі).

Доступ медіа до жовтої зони за новим наказом спрощується. Йдеться про роботу в місцях, куди можуть вільно заїхати цивільні, уточнюють в ІМІ, наприклад, у Херсон (окрім узбережжя та військових об’єктів). Однак, скажімо, Авдіївка, попри те, що там досі живуть цивільні, які з якихось причин не евакуювалися, жовтою зоною не є, тож вільного доступу медійників туди немає.

«Наказ говорить, що акредитовані журналісти можуть працювати в жовтій зоні без супроводу пресофіцера в межах погодженого маршруту на підставі заяви, яка розглядається не більш ніж три дні. Проте в МО та ГШ сподіваються, що на практиці все має відбуватися простіше: журналіст пише пресофіцеру відповідного напрямку, що планує бути в певному місці в певний час, отримує “плюсик” і може їхати. Жодних заяв на бланках з мокрими печатками», — розповідають експерти ІМІ. 

Вони нагадують, що зараз в Україні діє чотири оперативно-стратегічні угруповання військ (ОСУВ): «Хортиця», «Таврія», «Північ» і «Одеса». Вони мають речників, які ротуються. Узгоджувати маршрут потрібно з актуальним речником відповідного ОСУВ.

Якщо ж погодження затяглося на понад три дні — можна скаржитися в управління Сеника чи Павлюка.

Чи потрібен супровід пресофіцера в жовтій зоні, ІМІ пояснює так:

  • якщо йдеться про роботу виключно з цивільними та в громадських місцях, то супровід не потрібен; 
  • якщо медіа хоче попрацювати з військовими чи на військових об’єктах у жовтій зоні, то зможе туди потрапити лише з дозволу та в супроводі пресофіцера.

Журналісти, які постійно живуть у жовтій зоні, можуть ні з ким не узгоджувати роботу у своєму місті, якщо вони мають акредитацію ЗСУ і працювали тут раніше. Якщо ж вони запланували переміщення між локаціями жовтої зони, то маршрут потрібно узгодити з пресофіцером.

Крім цього, у коментарях ІМІ містяться відповіді й на такі питання:

  • Як діяти, якщо журналіст узгодив маршрут у жовту зону, але його не пропускають на блокпосту?
  • Як записувати інтерв’ю та коментарі з військовими?
  • Як отримати акредитацію ЗСУ?
  • Чи діє акредитація ЗСУ під час комендантської години?
  • Куди скаржитися на недопуск та інші порушення прав журналістів?

Про все це детальніше можна дізнатися за посиланням. Інститут масової інформації готовий відповісти на всі запитання, що виникають у журналістів у зв’язку з наказом №73, і закликає звертатися з ними на пошту info@imi.org.ua або у фейсбук організації.

Нагадаємо, Головнокомандувач ЗСУ (на той час іще — Валерій Залужний) наказом №51 від 3 лютого 2024 року затвердив зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. Експерти Інституту масової інформації, докладно проаналізувавши документ, назвали значним досягненням те, що в ньому вперше подано детальний опис зон, якого раніше взагалі не було. «Репортери без кордонів» (RSF) у своїй заяві також позитивно оцінили поправки до наказу.

Читайте також:

Фото: Микола Мирний / Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду