ІМІ: На Сумщині у «жовтій» зоні запровадили постійний супровід журналістів військовими

ІМІ: На Сумщині у «жовтій» зоні запровадили постійний супровід журналістів військовими

12 Лютого 2024
587
12 Лютого 2024
21:09

ІМІ: На Сумщині у «жовтій» зоні запровадили постійний супровід журналістів військовими

587
Про це розповіли журналісти, які були присутні 9 лютого на зустрічі з пресофіцеркою ОТУ «Суми» Мариною Цвігун стосовно нових змін до наказу головнокомандувача №73.
ІМІ: На Сумщині у «жовтій» зоні запровадили постійний супровід журналістів військовими
ІМІ: На Сумщині у «жовтій» зоні запровадили постійний супровід журналістів військовими

На території відповідальності оперативно-тактичного угруповання військ «Суми» в «жовтій» зоні запровадили супровід журналістів військовими на постійній основі. Про це ІМІ розповіли журналісти, які були присутні 9 лютого на зустрічі з пресофіцеркою ОТУ «Суми» Мариною Цвігун стосовно нових змін до наказу головнокомандувача №73. 

За їхніми словами, на Сумщині в «жовтій» зоні ухвалили рішення постійно супроводжувати журналістів, хоча доступ до територій, де проживають цивільні мешканці, тепер залишається вільним для акредитованих медійників.

На думку джерел ІМІ з ОТУ «Суми», оскільки, згідно з наказом №73, супровід пресофіцера повинен бути «в зонах відпочинку військових» і в «зонах пунктів постійної дислокації», то вся «жовта» зона підпадає під це визначення, і журналістів у будь-якому разі потрібно супроводжувати.

Медійники, присутні на зустрічі, додали, що військові на виїзд журналістів до «жовтої» зони організовують супровід для гарантування їхньої безпеки «з групою вогневого прикриття та супроводом медичної евакуаційної машини». В ОТУ «Суми» не змогли спростувати цю інформацію і вказали, що вони «змушені організовувати захист для журналістів щодня», оскільки вся зона зазнає обстрілів.

ІМІ звертався по коментар до Марини Цвігун щодо змін до наказу №73, однак вона відповіла, що не має права надавати коментарі.

Як повідомляв «Детектор медіа», колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наказом №51 від 3 лютого 2024 року затвердив зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. Вони передбачають полегшення доступу медійників до червоної та жовтої зон. Доступ до територій, де проживають цивільні мешканці, залишається вільним для акредитованих журналістів. Окрім цього, відтепер військові не є відповідальними за безпеку представників медіа, що працюють у зоні бойових дій.

Експерти Інституту масової інформації, докладно проаналізувавши документ, назвали значним досягненням те, що в ньому вперше подано детальний опис зон, якого раніше взагалі не було. «Репортери без кордонів» (RSF) у своїй заяві також позитивно оцінили поправки до наказу.

Раніше в Україні діяли змінені правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану, згідно з якими були визначені три зони для перебування представників ЗМІ. Зокрема, у «червоній» ділянці робота акредитованих медійників була повністю заборонена, а в «жовтій» можна було працювати лише в супроводі пресофіцера. Окрім цього, прескарта нового зразка була затверджена зі строком дії до 6 місяців.

Після запровадження нових правил учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. Переглянути правила «зонування» також закликали «Репортери без кордонів» та Комітет захисту журналістів. 

Фото: Микола Мирний / Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
587
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду