ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось

ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось

11 Березня 2024
1736
11 Березня 2024
16:27

ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось

1736
Основною причиною, яка змушує їх відкласти повернення додому, біженці називають погіршення безпекової ситуації в Україні.
ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось
ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось

Кількість українських біженців, які планують повернутися додому, хоча все ще залишається великою, поступово зменшується. За результатами опитування, проведеного на замовлення Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) у січні-лютому 2024 року, вона становить 65%

Щоправда, під час попереднього опитування — у квітні-травні 2023 року — про намір повернутися в Україну заявляли 77% українських біженців.

Серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО) сподіваються повернутися до рідних міст 72% (проти 84% у 2023 році).

Більша кількість біженців, які сподіваються повернутися в Україну, серед тих, хто перебуває в сусідніх країнах (75%). Серед українців, які знайшли прихисток в інших європейських країнах, він нижчий (62%). Частіше хочуть повернутися біженці родом з Чернігівської, Херсонської чи Сумської областей (понад 76% у кожній), на відміну від Полтавської, Закарпатської чи Київської (60% або менше в кожній). Також впливає на бажання повернутися наявність у біженців близьких родичів або житла в Україні.

Частіше схильні повернутися літні люди (79%) або біженці, які мають більше двох утриманців на дорослого (76%) чи не мають роботи (77%). Ті, хто не має на утриманні інших членів родини або шукають роботу за кордоном, повертатися планують значно рідше — 61% та 62% відповідно.

Згідно з опитуванням, основною причиною відкладення повернення в Україну біженці називали погіршення безпекової ситуації. Серед інших причин — занепокоєння щодо економічних можливостей в Україні (18% біженців та 6% ВПО відповідно) та пошкоджене або недоступне майно (20% і 7% відповідно).

При цьому багато біженців і ВПО остаточно повернулися б додому, якби повномасштабна війна закінчилася протягом наступних 12 місяців (35% біженців і 43% ВПО). Більша частина (58% і 49% відповідно) вказує, що рішення про повернення також залежить від інших чинників або обставин.

Аналіз базується на інтерв’ю, проведених у період із січня по лютий 2024 року з майже 4000 сімей біженців по всій Європі, 4800 домогосподарств внутрішньо переміщених осіб в Україні та близько 1100 домогосподарств біженців, які повернулися в Україну. У дослідженні використовували змішану методологію, яка поєднувала телефонні та інтернет-опитування із застосуванням різних підходів до вибірки для кожної сукупності на основі наявних даних. Вибірка та збір даних були проведені Ipsos SA.

Як повідомлялося, згідно з оновленими даними УВКПЛ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 15 лютого цього року оцінювалася у понад 6 млн осіб, а загалом у світі — у 6,48 млн, що відповідно на 29 тис. і 30 тис. більше, ніж на початок року.

У самій Україні, за даними ООН на 6 листопада 2023 року, було 3,67 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) порівняно з попередньою оцінкою 5,09 млн. В ООН пояснювали зменшення кількості ВПО зміною методики розрахунку їх чисельності.

Нагадаємо, 44% опитаних соціологами українців вважають, що Захід втомлюється від України, його підтримка слабне, а західні партнери хотіли б від України поступок Росії. 

Фото: EPA/UPG

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1736
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Stefan
47 дн. тому
Ті, хто вимушено виїхав у ЄС із прифронтових областей, дійсно біженці, а "біженці" з Центральної та Західної України, це ті, хто скористалися моментом переїхати в Європу, або пожити на шару, вони, як те стадо горобців: склювали в одній країні, їм прикрутили когутика, то вони перелетіли в іншу країну, туди, де шара, поки що, є.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду