Верховна Рада ухвалила закон, який має збільшити прозорість місцевого самоврядування

Верховна Рада ухвалила закон, який має збільшити прозорість місцевого самоврядування

22 Лютого 2024
1518
22 Лютого 2024
16:47

Верховна Рада ухвалила закон, який має збільшити прозорість місцевого самоврядування

1518
Законодавчі зміни, зокрема, зобов’язують місцеві ради публікувати відеозаписи своїх засідань, а після скасування воєнного стану — вести прямі трансляції.
Верховна Рада ухвалила закон, який має збільшити прозорість місцевого самоврядування
Верховна Рада ухвалила закон, який має збільшити прозорість місцевого самоврядування

Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни, які сприятимуть прозорості роботи органів місцевого самоврядування. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат із фракції «Голос» Роман Лозинський, який очолював групу авторів законопроєкту № 6401 про внесення відповідних змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

«Відтепер “Прозорість” має стати синонімом місцевого самоврядування. І не якоїсь окремої ради на верхівці рейтингів, а єдиними правилами для усіх громад України», — написав Лозинський.

За його словами, закон запроваджує:

  • публікацію відеозаписів сесій і постійних комісій місцевих рад (після війни — прямі трансляції);
  • зберігання архіву записів засідань не менше п’яти років;
  • проголошення доповідей на засіданнях рад тільки українською мовою;
  • обов'язкову публікацію проєктів порядків денних засідань постійних комісій та результатів поіменного голосування;
  • регулярне оприлюднення інформації про об’єкти права власності територіальних громад у формі відкритих даних (цей інструмент дасть змогу інвесторам знаходити у громаді цікаві об’єкти для капіталовкладень);
  • регулярну інвентаризацію майна громади, що допоможе раді, громадянам та бізнесу ефективніше оцінити наявні ресурси громади і більш ефективно їх  використовувати.

Ще більше прозорості в діяльності органів місцевого самоврядування, обіцяє автор закону, буде після завершення воєнного стану.

За ухвалення закону проголосували 262 парламентарі.

Коментуючи це, народний депутат України Ярослав Железняк зауважив: «Закон дуже правильний, але це справді смішно, що Верховна Рада, яка закрила свою роботу від журналістів та трансляцію, від інших вимагає відкритості. Але це точно не до авторів закону».

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення РФ до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки. 6 вересня 2022 року парламент прийняв постанову щодо заборони трансляцій засідань на період воєнного стану. Відео засідань з міркувань безпеки з відстроченням згодом викладаються на ютубі.

На засіданні парламенту 21 березня 2023 року кілька разів ставили на голосування пропозиції про те, щоб висвітлити в слоті каналу «Рада» в телемарафоні низку рішень, які ухвалили народні депутати на цьому пленарному засіданні. Але більшість не підтримала ці пропозиції.

У вересні  2023 року перший віцеспікер Ради Олександр Корнієнко розповів, що апарат Верховної Ради планує запустити процес переакредитації парламентських журналістів. Крім того, за словами високопосадовця, після внутрішніх дискусій депутати погодилися на трансляції окремих засідань на каналі «Рада».

У грудні новопризначений голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що в апараті Верховної Ради готують переакредитацію представників медіа, що надалі сприятиме покращенню їх доступу до роботи в парламенті. 

Між тим, близько 65% опитаних українців вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях Верховної Ради навіть під час воєнного стану. Понад 57% громадян вважають, що засідання Ради мають транслюватись у прямому етері на парламентському телеканалі «Рада».

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» з 8 по 15 грудня 2023 року. 

Читайте також:

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1518
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду