КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування

КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування

12 Березня 2024
1938
12 Березня 2024
12:23

КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування

1938
84% опитаних громадян, за даними соціологів, вважають, що утисків російськомовного населення в Україні немає.
КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування
КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування

Більшість опитаних українців — 66% — виступає за те, щоб усунути російську мову з офіційного спілкування. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у лютому цього року.

«Тільки 3% респондентів вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. І 24% припускають можливість того, щоб російська мова була офіційною в регіонах, більшість населення яких цього хоче», — йдеться у звіті за підсумками соціологічного дослідження.

При цьому серед 24% тих, хто підтримує офіційний статус російської мови в окремих регіонах, 15% проти того, щоб вона стала офіційною саме в їхньому регіоні. Хотіли б зробити російську офіційною у своєму регіоні 7% респондентів, іще 1% не визначився зі своєю позицією.

«Отже, на початку 2024 року в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Водночас 81% або хоче її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», — констатують соціологи.

Зазначається, що на півдні країни 69% опитаних громадян підтримують повне усунення російської з офіційної сфери. Водночас 18% респондентів у південних областях хочуть, щоб російська мова була або офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

У східних регіонах країни 52% опитаних підтримують повне усунення російської мови з офіційної сфери. На противагу цьому 34% опитаних хочуть, щоб російська мова або була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною у країні.

«Важливо, що в Україні зберігається позитивне або нейтральне ставлення до російськомовних співгромадян, однак довгостроковим курсом є розбудова української мови як важливої складової та символу української громадянської нації. Примітною є зміна парадигми сприйняття української мови у віковому розрізі. Ще на початку 2000-х років (та й пізніше) українська мова в багатьох асоціювалася як мова старших людей та людей із сільської місцевості (мова “бабусь і дідусів”). Нині ми бачимо, що найбільше наполягають на єдиному державному та офіційному статусі української мови наймолодші українці», — прокоментував результати опитування виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

За результатами опитувань КМІС, проведених наприкінці 2023 року, 84% українців загалом і 81% російськомовних громадян зокрема вважають, що утисків російськомовного населення в Україні немає.

Опитування проводили з 17 до 23 лютого в межах всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Опитано 1 052 респонденти, які проживають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. Статистична похибка вибірки — 1,5–3,4%.

Нагадаємо, на кінець 2023 року більшість українців — 69% — дотримувалися думки, що українське суспільство потроху долає внутрішні суперечності та рухається до стану згуртованої політичної нації. Згідно з дослідженнями КМІС, таке переконання мала більшість опитаних у всіх регіонах України, хоч відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (39%). 

Фото: Макс Требухов, LB.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1938
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду