«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен

«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен

20 Жовтня 2023
614
20 Жовтня 2023
10:42

«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен

614
Загалом на премію Астрід Ліндґрен 2024 року номіновано 245 кандидатів із 68 країн. Лауреата оголосять 9 квітня 2024 року.
«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен
«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен

Письменники Сашко Дерманський, Галина Вдовиченко та Іван Андрусяк, а також Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» отримали номінації на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен 2024 року. Про це написало «Суспільне Культура» з посиланням на повідомлення на сайті премії.

Загалом на премію Астрід Ліндґрен 2024 року номінували 245 кандидатів із 68 країн, зокрема 66 кандидатів з попередніх років. Лауреата оголосять 9 квітня 2024 року.

Право пропонувати кандидатів на нагороду мають лише призначені номінаційні органи та члени журі премії. Від України таким органом є український відділ Міжнародної Ради з книг для молоді (Ukrainian Section of The International Board on Books for Young People, IBBY).

За правилами премії, кожна організація може висунути загалом чотирьох кандидатів у таких категоріях: автор, ілюстратор, усний оповідач та популяризатор читання. На премію висувають за всю творчість того чи іншого кандидата, а не за окремий твір.

У 2003 році уряд Швеції заснував премію Астрід Ліндґрен (Astrid Lingren Memorial Award) після смерті письменниці у 2002-му, щоб вшанувати її пам'ять. Розмір премії — 5 мільйонів шведських крон (близько 550 тисяч доларів). Переможця обирає журі з 12 членів, до яких входить один із членів родини Астрід Ліндґрен. Нагороду зазвичай вручає кронпринцеса Швеції Вікторія у столиці Швеції — Стокгольмі.

Поет, дитячий письменник, перекладач Іван Андрусяк у 1990-х увійшов до складу літературного угруповання «Нова деґенерація» (разом зі Степаном Процюком та Іваном Ципердюком) і став відомим в українській літературі. У 2000-х активно працював як літературний критик, його рецензії друкували в часописах «Книжник-review», «Книжковий огляд», «Кур’єр Кривбасу», «Кальміюс», «Березіль», «Сучасність». У 2007 році видав першу книгу для дітей — повість «Стефа і її Чакалка». Був головним редактором «Фонтану казок» — дитячої редакції видавництва «Наш Формат». Андрусяк — член українського ПЕН, лауреат багатьох літературних премій, зокрема у 2019-му його відзначили премією імені Лесі Українки в номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва».

У 2023-му він очолив відділ художньої літератури для дітей у видавництві «Богдан».

Сашко Дерманський — український дитячий письменник, член Національної спілки письменників України (з 2006 року), також відомий під псевдонімом Назар Діброва. Був літературним редактором дитячого журналу «Стежка», з 2008 року — автором телепрограми «Маріччин кінозал» на «1+1». У 2019 році припинив співпрацю з «1+1» через політику каналу. У 2001-му опублікував свої перші дитячі вірші, а у 2004 році вийшла його перша книга для дітей — повість-казка «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська».

Твори Сашка Дерманського рекомендовано Міністерством освіти і науки України для читання в молодшій («Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра») і середній школі («Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги»). Крім цього, він став одним зі сценаристів художнього фільму «Сторожова застава», який вийшов восени 2017 року.

Письменниця, журналістка Галина Вдовиченко у 2008 році написала перший роман «Пів’яблука», перший тираж якого розкупили протягом місяця. До 2017 року працювала заступницею головного редактора щоденної газети «Високий Замок». У 2011 році вийшла її перша книжка для дітей — казкова повість «Мишкові Миші». Є лауреаткою багатьох літературних премій.

У червні цього року в ефірі Суспільного вийшла радіоп’єса «Ліга непарних шкарпеток» за однойменною дитячою книжкою Вдовиченко.

Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» заснували у 2011 році. Його вважають однією з найбільших літературно-мистецьких подій країни. Цього року фестиваль відкрився 22 червня за участі 77 українських видавництв.

У 2022 році команда Мистецького арсеналу вирішила не проводити «Книжковий арсенал» через повномасштабне вторгнення Росії. 

На фото — Астрід Ліндґрен / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду