1300 нових книжок від 77 українських видавців: у Києві стартував «Книжковий Арсенал» (ФОТО)

1300 нових книжок від 77 українських видавців: у Києві стартував «Книжковий Арсенал» (ФОТО)

22 Червня 2023
1151
22 Червня 2023
12:21

1300 нових книжок від 77 українських видавців: у Києві стартував «Книжковий Арсенал» (ФОТО)

1151
Фокус-тема цьогорічного літературно-мистецького фестивалю — «Коли все має значення».
1300 нових книжок від 77 українських видавців: у Києві стартував «Книжковий Арсенал» (ФОТО)
1300 нових книжок від 77 українських видавців: у Києві стартував «Книжковий Арсенал» (ФОТО)

Сьогодні, 22 червня, у Києві відкрився ХІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» —  одна з найбільших літературно-мистецьких подій країни, яка торік не відбулась через повномасштабну війну. Цього року «Книжковий Арсенал» триватиме з 22 по 25 червня. На його гостей очікує понад 300 подій та ярмарок з найцікавішими літературними новинками.

Як повідомила генеральна директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта, структура «Книжкового Арсеналу» залишається незмінною і складається з двох елементів: програмної частини фестивалю та книжкового ярмарку з відповідними тематичними секціями.

Літературна програма «Книжкового Арсеналу» включає дві великі події — дискусію «Наш Крим: на сторінках книжок» та поетичні читання «Поезія в пікселі». В читаннях, зокрема, беруть участь поети, які зараз боронять нашу країну на передовій: морська піхотинка Ярина Чорногуз та військовий і волонтер Павло Вишебаба. У день відкриття також відбуватиметься виступ Маріупольського муніципального камерного оркестру «Ренесанс».

Крім того, у межах літературної програми цього року пройде кілька десятків дискусій, у яких учасники говоритимуть про те, як перетворити досвід, що ми проживаємо тут і зараз, на пам'ять. Програма представить різноманітні голоси літературної сцени — щоденники, документальні нотатки і художні твори, тексти професійних письменників і тих, хто почав писати лише після лютого 2014 та 2022 років. 

Кураторка літературної програми «Книжкового Арсеналу» — письменниця, перекладачка, продюсерка «Радіо Культура» Ірина Славінська. Її інтерв’ю «Детектору медіа», у тому числі про літературну програму «Книжкового Арсеналу», можна прочитати тут.

На своїй вітрині «Книжковий Арсенал» покаже 1300 нових книжок 77 українських видавців. Зокрема, книгарня «Сенс» представить секцію «Нонфікшн», книгарня «Книжковий Лев» — секцію «Художня література», книгарня «Закапелок» — секції «Дитяча література», «Комікси та графічні романи».

Оператором секції «Арткнига» стане Довженко-Центр у рамках міжінституційного партнерства з Мистецьким арсеналом. У секції «Воєнна література» буде представлена добірка видань, створених ветеранами війни, учасниками бойових дій, членами їхніх сімей, книги про війну, видані після 2014 року.

Для дітей та підлітків на «Книжковому Арсеналі» запланована спеціальна програма, яка називається «Коли війна не тільки у книжках». А спеціальна кінопрограма від Довженко-Центру представить три фільми, засновані на знакових літературних творах: «Сон», знятий за Шевченковою поемою, шалену екранізацію гоголівського «Вечора на Івана Купала» та епічну кінопостановку «Захара Беркута» Івана Франка.

Медіасервіс Megogo ексклюзивно транслюватиме події з ХІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал». Пряма трансляція розпочнеться 22 червня о 17:50 за київським часом з промовідео з кураторами програм, кураторкою фокус-теми Наталією Гуменюк та представницями інституцій, які презентують свої спецпрограми, — Тетяною Терен (Український ПЕН) та Оленою Гончарук (Довженко-Центр).

У 2022 році команда Мистецького арсеналу вирішила не проводити «Книжковий Арсенал» через повномасштабне вторгнення Росії. 

Вперше Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» відбувся у 2011 році. Щороку понад 150 українських видавництв презентують свої видання на виставці-ярмарку. 

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду