Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо» (ПОВНИЙ СПИСОК НОМІНАНТІВ)

Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо» (ПОВНИЙ СПИСОК НОМІНАНТІВ)

20 Жовтня 2023
1077
20 Жовтня 2023
12:46

Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо» (ПОВНИЙ СПИСОК НОМІНАНТІВ)

1077
Члени міжнародного журі премії, яку заснувало медіа про книговидання «Читомо», назвали імена номінантів у трьох категоріях.
Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо» (ПОВНИЙ СПИСОК НОМІНАНТІВ)
Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо» (ПОВНИЙ СПИСОК НОМІНАНТІВ)

18 жовтня під час події на українському національному стенді в межах 75-го Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили короткий список премії «Читомо». Українська письменниця Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток у категорії «Амбасадор української книги». Про це медіа про книговидання «Читомо», яке заснувало премію цього року, повідомило «Детектор медіа» пресрелізом.

Імена номінантів представили члени міжнародного журі премії, до якого ввійшли семеро експертів та експерток у галузі книговидання та літератури.

Короткий список премії «Читомо» у трьох номінаціях:

Номінація «Трендсетер видавничого ринку»:

  • Антон Мартинов;
  • Книгарня «Книжковий Лев»;
  • Видавництво Ist publishing;
  • Видавництво Старого Лева;
  • Видавець Олександр Савчук.

Номінація «За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання»:

  • Barabooka;
  • онлайн-бібліотека книг шрифтом Брайля міжнародного благодійного фонду «Здоров’я майбутнього»;
  • головна редакція літературних програм та радіотеатру радіо «Культура»;
  • ютуб-канал «Шалені авторки»;
  • ГО Translatorium.

Номінація «Амбасадор української книги»:

  • Творча студія «Аґрафка» (Андрій Лесів та Романа Романишин);
  • Emma Shercliff And Founder Of Laxfield Literary Associates;
  • Львівський Bookforum / Форум Видавців;
  • Український ПЕН;
  • Вікторія Амеліна (посмертно).

Українська письменниця Вікторія Амеліна була поранена внаслідок ракетного удару по Краматорську, якого російські окупанти завдали ввечері 27 червня 2023 року.

Пізніше Український ПЕН, членкинею якого була Вікторія Амеліна, повідомив, що 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі серце письменниці зупинилося через поранення, що виявилося несумісним із життям.

«Усі номінанти цієї премії — герої. Я не можу стримувати емоції, коли говорю про українських письменників, особливо про загиблих письменників. [...] Ми повинні об'єднати наші сили проти несправедливості», — сказала віцепрезидентка Міжнародної асоціації видавців, членкиня журі «Читомо» Ґванца Джобава.

Виконавчий директор Німецької асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Петер Краус фон Клефф додав, що ця премія — знак поваги та вдячності українцям, а також заклик продовжувати видавати книжки, незважаючи на обставини.

Співзасновниця «Читомо» Ірина Батуревич звернула увагу на те, що до короткого списку потрапили як давно відомі бренди, так і молоді ініціативи.

Цього року члени журі конкурсу, за підтримки спонсорів премії та з огляду на сильні заявки, ухвалили рішення про вручення додаткової спецвідзнаки від журі. Подробиці оголосять окремо. Грошова винагорода становитиме по 4000 євро в кожній із номінацій.

«Читомо» нагадує, що окрім цього відбудеться вручення Спеціальної відзнаки Франкфуртського книжкового ярмарку, що передбачатиме не лише грошову винагороду, але й стендову участь у Франкфуртському книжковому ярмарку у 2024 році.

Тепер, коли стало відомо, хто отримав номінації на цьогорічну премію «Читомо», стартує завершальний етап, коли члени журі обирають переможців.

Урочиста церемонія вручення премії «Читомо» за участі фіналістів конкурсу та членів журі відбудеться 2 листопада 2023 року в Києві. 

Фото надала редакція «Читомо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду