Премія «Кіноколо» визначилася з переможцями

Премія «Кіноколо» визначилася з переможцями

13 Жовтня 2023
1535
13 Жовтня 2023
13:57

Премія «Кіноколо» визначилася з переможцями

1535
Найкращим повнометражним фільмом стала «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка.
Премія «Кіноколо» визначилася з переможцями
Премія «Кіноколо» визначилася з переможцями

12 жовтня 2023 року в рамках сьомого фестивалю «Київський тиждень критики» відбулась церемонія нагородження шостою Національною премією кінокритиків «Кіноколо».

Як повідомили організатори заходу, найкращим українським повнометражним ігровим фільмом року стала нуарна драма «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка, події якої розгортаються на тлі скасування смертної кари в Україні у 1996 році.

А рекордсменом за кількістю нагород цьогорічної премії виявилася сатирична комедія Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург», яка здобула перемогу у трьох номінаціях: найкращий режисер, найкращий сценарій та найкращий актор.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, який відібрали представником від України на «Оскар 2024», отримав дві нагороди — як найкращий документальний фільм та як відкриття року.

Повний список лауреатів премії «Кіноколо»:

  • Найкращий повнометражний ігровий фільм — «Ля Палісіада».
  • Найкращий режисер та автор сценарію — Антоніо Лукіч («Люксембург, Люксембург»).
  • Відкриття року — «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова як найкращий повнометражний дебют.
  • Найкращий актор — Аміл Насіров («Люксембург, Люксембург»).
  • Найкраща акторка — Карина Химчук («Ти мене любиш?»).
  • Найкращий короткометражний ігровий фільм — «ГКЧП» режисера Аркадія Непиталюка.
  • Найкращий документальний фільм — «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова.
  • Найкращий анімаційний фільм — «Маріуполь. Сто ночей» режисерки Софії Мельник.

Нагороду «За досягнення» отримала команда «Довженко-Центру» у складі Станіслава Битюцького, Альони Пензій, Олександра Телюка, Олега Оліфера та Олени Гончарук за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно».

Перед врученням нагород організатори вшанували пам'ять кінематографістів, які загинули на війні проти російських окупантів: акторів Павла Лі, Антона Прасоленка, Євгена Світличного, Філіпа Вінера, Олега Зайцева, каскадера й актора Володимира Строканя, режисерів Мантаса Кведаравічюса, Олега Бобала, Микити Каламбета, Дмитра Кравця, постановника піротехнічних трюків Олександра Суворова, режисера монтажу Віктора Ониська, художника-декоратора Володимира Чорного, менеджера Василя Довганя, артдиректора Андрія Тхорука, художника-постановника Тимофія Бойка, культурного оглядача Євгенія Осієвського.

Національну премію кінокритиків «Кіноколо» засновано 2018 року. У попередні роки найкращими фільмами ставали «Памфір», «Стоп-Земля», «Атлантида» і «Додому».

Вручення премії традиційно проводять у день відкриття Київського тижня критики — міжнародного фестивалю арткіно, кураторами якого є українські кінокритики. Цього року Київський тиждень критики триватиме до 18 жовтня.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що український фільм «Ля Палісіада» отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі.

На фото: кадр з фільму «Ля Палісіада»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1535
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду