detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.10.2023 10:42
«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен
«Книжковий арсенал» і троє українських письменників номіновані на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен
Загалом на премію Астрід Ліндґрен 2024 року номіновано 245 кандидатів із 68 країн. Лауреата оголосять 9 квітня 2024 року.

Письменники Сашко Дерманський, Галина Вдовиченко та Іван Андрусяк, а також Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» отримали номінації на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен 2024 року. Про це написало «Суспільне Культура» з посиланням на повідомлення на сайті премії.

Загалом на премію Астрід Ліндґрен 2024 року номінували 245 кандидатів із 68 країн, зокрема 66 кандидатів з попередніх років. Лауреата оголосять 9 квітня 2024 року.

Право пропонувати кандидатів на нагороду мають лише призначені номінаційні органи та члени журі премії. Від України таким органом є український відділ Міжнародної Ради з книг для молоді (Ukrainian Section of The International Board on Books for Young People, IBBY).

За правилами премії, кожна організація може висунути загалом чотирьох кандидатів у таких категоріях: автор, ілюстратор, усний оповідач та популяризатор читання. На премію висувають за всю творчість того чи іншого кандидата, а не за окремий твір.

У 2003 році уряд Швеції заснував премію Астрід Ліндґрен (Astrid Lingren Memorial Award) після смерті письменниці у 2002-му, щоб вшанувати її пам'ять. Розмір премії — 5 мільйонів шведських крон (близько 550 тисяч доларів). Переможця обирає журі з 12 членів, до яких входить один із членів родини Астрід Ліндґрен. Нагороду зазвичай вручає кронпринцеса Швеції Вікторія у столиці Швеції — Стокгольмі.

Поет, дитячий письменник, перекладач Іван Андрусяк у 1990-х увійшов до складу літературного угруповання «Нова деґенерація» (разом зі Степаном Процюком та Іваном Ципердюком) і став відомим в українській літературі. У 2000-х активно працював як літературний критик, його рецензії друкували в часописах «Книжник-review», «Книжковий огляд», «Кур’єр Кривбасу», «Кальміюс», «Березіль», «Сучасність». У 2007 році видав першу книгу для дітей — повість «Стефа і її Чакалка». Був головним редактором «Фонтану казок» — дитячої редакції видавництва «Наш Формат». Андрусяк — член українського ПЕН, лауреат багатьох літературних премій, зокрема у 2019-му його відзначили премією імені Лесі Українки в номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва».

У 2023-му він очолив відділ художньої літератури для дітей у видавництві «Богдан».

Сашко Дерманський — український дитячий письменник, член Національної спілки письменників України (з 2006 року), також відомий під псевдонімом Назар Діброва. Був літературним редактором дитячого журналу «Стежка», з 2008 року — автором телепрограми «Маріччин кінозал» на «1+1». У 2019 році припинив співпрацю з «1+1» через політику каналу. У 2001-му опублікував свої перші дитячі вірші, а у 2004 році вийшла його перша книга для дітей — повість-казка «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська».

Твори Сашка Дерманського рекомендовано Міністерством освіти і науки України для читання в молодшій («Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра») і середній школі («Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги»). Крім цього, він став одним зі сценаристів художнього фільму «Сторожова застава», який вийшов восени 2017 року.

Письменниця, журналістка Галина Вдовиченко у 2008 році написала перший роман «Пів’яблука», перший тираж якого розкупили протягом місяця. До 2017 року працювала заступницею головного редактора щоденної газети «Високий Замок». У 2011 році вийшла її перша книжка для дітей — казкова повість «Мишкові Миші». Є лауреаткою багатьох літературних премій.

У червні цього року в ефірі Суспільного вийшла радіоп’єса «Ліга непарних шкарпеток» за однойменною дитячою книжкою Вдовиченко.

Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» заснували у 2011 році. Його вважають однією з найбільших літературно-мистецьких подій країни. Цього року фестиваль відкрився 22 червня за участі 77 українських видавництв.

У 2022 році команда Мистецького арсеналу вирішила не проводити «Книжковий арсенал» через повномасштабне вторгнення Росії. 

На фото — Астрід Ліндґрен / скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY