Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»

Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»

28 Вересня 2023
2803
28 Вересня 2023
13:27

Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»

2803
Медійник отримав нагороду у складі команди британського телеканалу Sky News, яка висвітлює війну в Україні.
Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»
Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»

У США визначили переможців 44-ї телепремії «Еммі» в галузі новин та документалістики (News and Documentary Emmy Award). У номінації «Найкраща новинна програма» (International Emmy Award for News) переміг британський канал Sky News за висвітлення війни в Україні.

«Ми виграли Emmy. Британський телеканал Sky News отримав International Emmy Awards за висвітлення подій в Україні. Разом з ними переможцем Emmy став і я», — написав у фейсбуку журналіст та кінорежисер Азад Сафаров, який, маючи тривалий досвід зйомок на Донбасі, ще в січні 2022 року став локальним продюсером британського телеканалу Sky News.

У розмові з «Детектором медіа» Азад Сафаров повідомив про те, що з-поміж 2600 заявок медіа з усього світу організатори премії відібрали лише чотирьох номінантів-фіналістів у категорії «Новини» (британський Sky News, бразильський Globo, Al Jazeera English і TV4 News зі Швеції). І вже з чотирьох номінантів переможцем журі обрало команду Sky News, яка працює в Україні і висвітлює російсько-українську війну. 

До складу цієї команди входять 12 медійників, у тому числі двоє українців: Азад Сафаров і Артем Лисак, які також стали офіційними переможцями International Emmy Awards 2023. 

«Ця нагорода — за низку матеріалів, які виходили на Sky News у перші місяці великої війни в Україні — з Бучі, Ірпеня та інших гарячих точок. Ми робили сюжети для новин про напад Росії на Україну і ті злочини, які чинив агресор. Один з таких матеріалів був про те, як наша знімальна група — Стюард Рамзі, Домінік ван Херден, Річард Моклер і Мартін Вовлес — потрапила під обстріл. Це було під Києвом, росіяни розстріляли їхню машину, намагаючись вбити», — розповів «ДМ» журналіст.

Відповідаючи на запитання про те, яке значення для нього має ця нагорода, Азад Сафаров сказав: «Для мене важливо, щоб чим більше людей у світі дізнались про трагічні події цієї страшної війни, про злочини, які чинять росіяни на українській землі. І водночас — побачили сильних, хоробрих і неймовірних українців. Але чим довше триває війна, тим менше уваги до України і українців з боку світу. Тому ця премія — це нагадування про те, що війна в Україні продовжується, Росія продовжує чинити злочини, красти і вбивати наших дітей. І ця нагорода важлива навіть не особисто для мене, а для нагадування про нашу боротьбу. А я просто радію тому, що зміг долучитися до цього».

При цьому Азад Сафаров віддає належне тим, хто допомагає журналістам висвітлювати події на війні: «Я вдячний всім тим речникам, пресофіцерам, які розуміють потреби журналістів і завжди їх підтримують. А таких, повірте, багато. Дуже сподіваюсь, що колись будуть міжнародні нагороди і для них».

Азад Сафаров працював на 5 каналі та Deutsche Welle, створював документальні фільми. Зокрема, брав участь у створенні стрічки «Віддалений гавкіт собак» данського режисера Симона Леренга Вільмонта.

Також Сафаров є співзасновником фонду «Голоси дітей». «Я впевнений, що займатися психологічними травмами дітей через війну потрібно зараз. Бо за десять років це вибухне. Діти накопичують цей біль, він осідає всередині», — вважає він. 

У вересні 2021 року журналіст запустив на Суспільному проєкт «Голоси Донбасу». До нього ввійшли 12 історій дітей з окупованої території України.

Інтерв’ю журналіста та кінорежисера Азада Сафарова «Детектору медіа» читайте тут.

Премія «Еммі» в галузі новин та документалістики (News & Documentary Emmy Awards) є частиною нагород «Еммі» за художні та технічні заслуги в американській телевізійній індустрії. Її вручає Національна академія телевізійних мистецтв і наук (NATAS) за досягнення в галузі новинних і документальних програм в Америці.

Вручення нагород у номінаціях «Новини» та «Документалістика» проходить двома окремими церемоніями: 27 вересня вручили нагороди в номінації «Телевізійні програми новин», а в четвер, 28 вересня, вручать нагороди в номінації «Документальні фільми».

Повний список переможців можна знайти тут.

На фото Азад Сафаров

Фото: Anastasia Melnyk / Facebook, International Emmy Awards / Facebook

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2803
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду