Нобелівську премію миру здобула іранська захисниця прав жінок Наргес Мохаммаді

Нобелівську премію миру здобула іранська захисниця прав жінок Наргес Мохаммаді

6 Жовтня 2023
880
6 Жовтня 2023
12:38

Нобелівську премію миру здобула іранська захисниця прав жінок Наргес Мохаммаді

880
Наргес Мохаммаді нагородили за "боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх". В Ірані її засудили до 31 року ув'язнення та 154 ударів батогом, наразі вона перебуває у в’язниці.
Нобелівську премію миру здобула іранська захисниця прав жінок Наргес Мохаммаді
Нобелівську премію миру здобула іранська захисниця прав жінок Наргес Мохаммаді

Лауреаткою Нобелівської премії миру 2023 року стала правозахисниця з Ірану Наргес Мохаммаді. Про це йдеться на сторінці премії в соцмережі Х.

Її нагородили за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх».

Іранський режим заарештовував її 13 разів, п’ять разів визнавав винною і засудив до 31 року ув’язнення та 154 ударів батогом. 

Наразі Наргес Мохаммаді перебуває у в’язниці.

Як пише NV, 51-річна Наргес Мохаммаді є іранською правозахисницею та віцепрезиденткою Центру захисників прав людини (DHRC). Центр очолює ще одна нобелівська лауреатка, колишня іранська адвокатка Ширін Ебаді (премію отримала в 2003 році). У 2022 році вона була включена до списку 100 жінок за версією ВВС.

У травні 2016 року Наргес Мохаммаді засудили в Тегерані до 16 років позбавлення волі за створення та керівництво «правозахисним рухом, який виступає за скасування смертної кари».

Як пише hromadske, Мохаммаді бореться проти систематичної дискримінації та гноблення жінок, за право жінок жити повноцінним і гідним життям, а також за свободу вираження поглядів і право на незалежність. В Ірані за таке загрожує переслідування, ув'язнення, тортури і навіть смерть.

У 1990-х роках, бувши молодою студенткою фізики, Наргес Мохаммаді вже відзначилася як прихильниця рівності та прав жінок. Після закінчення навчання вона працювала інженеркою, а також колумністкою у різних реформаторських газетах. У 2003 році жінка приєдналася до Центру захисників прав людини в Тегерані — організації, заснованої лауреаткою Нобелівської премії миру Ширін Ебаді.

У 2011 році Мохаммаді вперше затримали та засудили до багатьох років ув’язнення за її зусилля, спрямовані на допомогу ув’язненим активістам та їхнім родинам.

Через два роки, після звільнення під заставу, Мохаммаді занурилася в кампанію проти застосування смертної кари. Іран вже давно входить до числа країн, які щорічно страчують пропорційно найбільше число своїх жителів.

Її діяльність проти смертної кари призвела до повторного затримання Мохаммаді у 2015 році. Повернувшись до в’язниці, вона почала виступати проти систематичного застосування тортур і сексуального насильства щодо політичних в’язнів, особливо жінок.

Під час торішньої хвилі протестів в Ірані Мохаммаді з в'язниці висловлювала підтримку демонстрантам і організовувала акції солідарності серед співкамерників. У відповідь тюремна влада запровадила ще суворіші умови. Мохаммаді заборонили приймати дзвінки та відвідувачів.

Однак їй вдалося передати з-за ґрат статтю, яку опублікувала New York Times, із повідомленням: «Чим більше з нас вони затримають, тим сильнішими ми стаємо».

Нагадаємо, лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2023 році став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе. 

Торік Нобелівську Премію миру 2022 року отримала українська правозахисна організація Центр громадянських свобод‎, яка 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та за кордоном. Це була перша Нобелівська премія в історії України. 

Крім Центру, премію торік отримали також російський «Меморіал» та білоруський активіст Алесь Бяляцький, який відбуває покарання у Білорусі. 2022 рік став лише третім випадком в історії, коли Нобелівську премію присудили трьом лауреатам.

Фото: Наргес Мохаммаді / Amnesty International

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
880
Читайте також
07.10.2022 20:44
Сергій Чернявський
«Детектор медіа»
3 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду