Премію «Еммі»-2023 в номінації «Видатний сценарій» здобув документальний фільм «Загублені душі Бучі»

Премію «Еммі»-2023 в номінації «Видатний сценарій» здобув документальний фільм «Загублені душі Бучі»

28 Вересня 2023
7845
28 Вересня 2023
13:11

Премію «Еммі»-2023 в номінації «Видатний сценарій» здобув документальний фільм «Загублені душі Бучі»

7845
Фільм створила команда американського телеканалу CBS News за участі української продюсерки і журналістки Софії Кочмар-Тимошенко.
Премію «Еммі»-2023 в номінації «Видатний сценарій» здобув документальний фільм «Загублені душі Бучі»
Премію «Еммі»-2023 в номінації «Видатний сценарій» здобув документальний фільм «Загублені душі Бучі»

Цьогорічну премію Emmy в номінації «Видатний сценарій» отримала документальна стрічка «Загублені душі Бучі» («The lost souls of Bucha») виробництва американського телеканалу CBS News. Про це стало відомо 27 вересня під час церемонії оголошення переможців 44-ї щорічної премії Emmy Awards. Подія відбулась у Нью-Йорку, повідомила Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ).

Про це також написала на своїй фейсбук-сторінці журналістка Софія Кочмар-Тимошенко, яка брала участь у створенні 13-хвилинного фільму як локальна продюсерка.

«Morning news:

The lost souls of Bucha був обраний кращим в номінації Outstanding writing Emmy Awards

Документальний фільм про масову могилу під церквою в Бучі. Це про тих, чиї тіла там знайшли мертвими, про тих, хто їх любив і досі любить. А також про тих, хто повертав гідність вбитим.

У фільмі 60 minutes cbs news я була field producer, кореспондент Scott Pelley, продюсери Maria Gavrilovic і Alex Ortiz.

Уся наша робота — служіння. Герої — ті, які відкривали своє скалічене серце, аби світ знав правду», — написала журналістка.

Ідея документального фільму «Загублені душі Бучі» належить автору і кореспонденту програми «60 minutes» Скотту Пеллі, який був у Бучі, коли українські правоохоронці здійснювали ексгумацію 116 тіл з масової могили.

«Тоді, в квітні 2022 року, ті жахливі кадри облетіли весь світ, і Скотт був вражений побаченим і пообіцяв собі приїхати через кілька місяців, аби з'ясувати, ким були усі ті люди, за якими згодом плакав весь світ», — ідеться в матеріалі РІСУ.

Перед тим, як розпочались зйомки, локальна продюсерка Софія Кочмар-Тимошенко протягом двох місяців проводила дослідження воєнних злочинів, які вчинили росіяни в Бучі. «Якщо коротко, суть моєї журналістики за час війни така: я роблю усе, щоби надати цифрам імена», — писала журналістка.

У коментарі РІСУ вона сказала, що вивчення теми масової могили під церквою Андрія Первозванного стало для неї професійним викликом.

«Перш за все тому, що станом на серпень 2022 року жоден правоохоронний орган чи міська влада не мала остаточних списків загиблих, — розповіла РІСУ Софія Кочмар-Тимошенко. — Тому я разом з іншими українськими журналістами — Євгеном Спіріним та Камілою Грубчук — взялися допомогти Бучанській міській раді в уніфікації єдиного списку загиблих, яких виявили під церквою».

 

Кореспондент програми «60 minutes» Скотт Пеллі та українська журналістка Софія Кочмар-Тимошенко. Джерело фото: фейсбук-сторінка Софії Кочмар-Тимошенко

У жовтні 2022 року Софія Кочмар-Тимошенко писала, що її робота над документальним фільмом «Загублені душі Бучі» розпочалась із того, що вона отримала документ із фотографіями ексгумованих тіл, і тільки кілька імен із них були їй відомі.

«Але поступово разом з Євгеном Спіріним і Михайлиною Скорик ми маємо майже всі імена і всі обставини, як ці люди туди потрапили.

Вже після зйомок фільму водила туди якогось французького кардинала і розповіла йому про хлопців Сергія, Артема і Влада Минченка. Про те, як їх самих ледь не вбили, але ті щодня вставали рано і збирали далі тіла. Щоби повертати мертвим людську гідність. І той кардинал каже: "Вони святі однозначно".

Для багатьох та братська могила — це символ жаху нашої весни. Для мене — святості наших людей», — написала журналістка.

Софія Кочмар-Тимошенко — випускниця Школи журналістики і комунікацій Українського католицького університету та Школи релігійної журналістики Інституту екуменічних студій УКУ. Наразі працює локальною продюсеркою BBC, співпрацює із Суспільним.

«Мій перехід з української до міжнародної журналістики стався через війну. Будучи в журналістському середовищі, чекала повномасштабної війни за місяць до неї. А що вона буде, знала за тиждень. Мій шеф, ментор і наставник в журналістиці, зібрав нашу команду і сказав про це. У відповідь ми його жартома назвали Drama Queen/Королева драми, але потім подумали, що він правий», — сказала Софія Кочмар-Тимошенко в інтерв’ю для РІСУ, яке днями вийде на порталі.

Премія «Еммі» (Emmy Award) — американська телевізійна нагорода, яку представляють три організації: Американська телевізійна академія, Американська національна телевізійна академія та Міжнародна телевізійна академія.

Першу статуетку було вручено 25 січня 1949 року в Голлівудському спортивному клубі. Назва «Еммі» походить від слова «immy» — так називалася катодна трубка в перших телевізійних камерах.  Атом, який тримає в руках жінка, символізує телебачення як науку, а крила за її спиною — телебачення як мистецтво.

Нагадаємо, список номінантів на цьогорічну «Еммі» оголосили в середині липня. Серед номінантів був спецвипуск шоу Девіда Леттермана «Мій наступний гість не потребує представлення» за участі Володимира Зеленського.

У липні організатори американської телевізійної премії «Еммі» повідомили про те, що переносять дату проведення 75-ї церемонії вручення нагород, яка була запланована на 18 вересня цього року, через спільний страйк гільдій акторів та сценаристів.

Днями у профспілці Гільдії сценаристів Америки (WGA) повідомили, що досягли попередньої угоди з керівниками кіностудій, тому тепер вони можуть припинити страйк, що тривав майже п’ять місяців.

Фото: скриншот; фейсбук-сторінка Софії Кочмар-Тимошенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7845
Читайте також
13.07.2023 00:16
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду